Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old June 10th, 2014, 06:29 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default

Can you please give me the RRB Loco Pilot exam previous year question papers as it is very urgent for me?

As you want to get the RRB Loco Pilot exam previous year question papers so here is the information of the same for you:

RRB Loco Pilot exam previous year question papers



Railway recruitment Board Question paper FOR JE-I(SIGNAL) TO SE(SIGNAL)
Q1: With the help of a sketch, define station limits for “B” class stations equipped with Two Aspect
signalling on single line and double line sections.
Q2: What are the classifications of stations in Indian Railways?
Q3: What do you mean by “Read Back Technique” in Railway signalling? Please cite few examples of
this technique being used in your Railway.
Q4: What is the difference between “A” Marker and “A” Board in Railway signalling?
Q6: What do you mean by the “S” Marker and where it is being used in Railway signalling?
Q5: What is the normal aspect of a signal in Automatic signalling territory?
Q6: What do you mean by Slip siding and Catch siding? Write down cases when Slip siding and Catch
siding are required to be provided in the Railway system.
Q7: In Indian Railways, what are the systems of train working adopted? Please also mention the name
of the most widely used system on Indian Railways.
Q8: Please prepare the locking table for Lever numbers 1, 3, 4, 6 & 7 of the following diagram: -
Q9: What are the essential requirements of the Absolute Block System?
Q10: What are the standards of interlocking prescribed in Railway Signalling?

RRB TECHNICAL EXAM PAPER
Railway Engineering
1. The bent-up length of rail used in front of nose of crossing which help in channelising the train
wheels in their proper routes are known as:
(a) lead rail (b) point rail (c) wing rail (d) splice rail
Ans:- C
2.The point up to which the new railway track laid, at any time is called:
(a) terminal (b) station (c) rail-head (d) base
Ans:- C
3.The good quality wood for sleeper is:
(a) Deodar (b) Sheesham (c) Teak (d) Sal
Ans:- C
4.Generally the life of wooden sleepers is taken as:
(a) 2 to 3 years (b) 12 to 15 years
(c) 35 to 50 years (d) 5 to 8 years
Ans:- B
5.The gradual or tapered widening of the flangeway which is formed by bending and splaying the end
of check rail or wing rail away from the gauge line is known as:
(a) Flare (b) Toe (c) Heel (d) Loop
Ans:- A
6.The minimum height of embankment above the highest flood mark in the area should be:
(a) zero cm (b) 30 cm (c) 100 cm (d) 60 cm
Ans:- D
7.The recommended depth of ballast cushion on a curved portion of a track is provided under
the ........ edge of the sleeper.
(a) upper (b) middle (c) inner (d) outer
Ans:- C
8. An outward slope provided on the tread of the wheel is:
(a) 1 in 5 (b) 1 in 10 (c) 1 in 20 (d) 1 in 25
Ans:- C
9.The granular material spread on the formation of a railway track for the sleepers to rest upon is
known as:
(a) anchors (b) ballast (c) subgrade (d) chairs
Ans:- B
10.Bone shaped section of fish plate is commonly used for connecting:
(a) double headed rails (b) flat footed rails
(c) bull headed rails (d) all above are correct
Ans:- B
[Type text]

11.The members laid transversely under the rails for supporting and fixing them at the gauge
distance apart are known as:
(a) fastenings (b) sleepers (c) ballast (d) fish plate
Ans:- B
12.The bottom width of foot in a flat footed rail is:
(a) 78.6 mm (b) 136.5 mm (c) 66.7 mm (d) 70 mm
Ans:- B
13.The rectangular pits in which wheels of the locomotives are taken out for repairs, are known as:
(a) Track pits (b) Inspection pits
(c) Drop pits (d) Siding pits
Ans:- C
14. The wheels are coned to prevent from rubbing the inside face of the rail head and to prevent
lateral movement of the axle with its wheels. The slope of cone is:
(a) 1 in 5 (b) 1 in 20 (c) 1 in 10 (d) 1 in 15
Ans:- B
15. Gauge is the distance measured in place of the between which faces of two parallel rails in a track.
(a) inner faces
(b) centre line of one rail to inner face of other rail
(c) centre lines (d) outer faces
Ans:- A
16. Most significant which imposes limitations in raising the high speeds is:
(a) adhesion of wheels (b) resistance due to oscillations
(c) flange resistance (d) air or wind resistance
Ans:- A
17. The rails are welded by:
(a) Thermit welding (b) Gas welding
(c) Arc welding (d) MIG welding
Ans:- A
18. Steel sleepers are ..... shaped in section.
(a) oval (b) rectangular (c) trough (d) semi-spherical
Ans:- C
19. In India generally the sleeper density of sleepers per rail length used is:
(a) 18 (b) 30 (c) 12 (d) 24
Ans:- A
20. The extra rails provided over bridge to prevent damage and danger in case of derailment on the
bridge are known as:
(a) Stock rails (b) Guard rails (c) Check rails (d) Wing rails
Ans:- B
21. The phenomenon of misalignment of rails due to temperature change is known as:
(a) cropping (b) creeping (c) bulging (d) buckling
Ans:- D
22. Creep is the ..... movement of rails.
[Type text]

(a) longitudinal (b) diagonal (c) horizontal (d) vertical
Ans:- A
23. Ballast best suited to steel sleepers is:
(a) sand (b) Gravel (c) Quartzite (d) All the above
Ans:- C
24. The section of a rail is decided on the basis of:
(a) Type of rails (b) Spacing of the sleepers
(c) Speed of trains (d) All of the above
Ans:- D
25. While preparing sub-grade of a railway line, the grubbing operation means:
(a) checking of subgrade
(b) filling or cutting of earth work in railway subgrade
(c) compaction and consolidation of earth work
(d) removal and disposal of stumps and roots trees
Ans:- D
26. The sinuous path taken by an engine as against the alignment of the track is known as:
(a) Rolling motion(b) Nosing motion
(c) Lurching motion(d) Vibration
Ans:- B
27. The mechanical device which transfer chemical energy of fuel into mechanical energy in the form
of motion is called:
(a) rolling stock (b) railway (c) wagon (d) locomotive
Ans:- D
28. Integrated coach factory is located in:
(a) Chennai (b) Bangalore (c) Jamshedpur (d) Mumbai
Ans:- A
29. C.T.C. stands for:
(a) Critical Track Control
(b) Critical Traffic Channeliser
(c) Centralised Traffic Control
(d) None of these
Ans:- C
30. To reduce the intensity of pressure particularly on soft variety of sleepers, a rectangular plate is
introduced between the rails and the sleepers. This is known as:
(a) Fish plate(b) Chair
(c) Saddle plate (d) Bearing plate
Ans:- D
31. Generally the rail sections used in India is:
(a) flat footed (b) double headed
(c) bull headed (d) all above
Ans:- A
32. The arrangement consisting of three tracks used for changing the direction of engine is called:
[Type text]

(a) three ladder track (b) turn table
(c) three throw switch (d) triangle
Ans:- B
33. The length of a wooden sleeper for broad gauge track is:
(a) 1.83 m (b) 1.52 m (c) 2.74 m (d) 1.676 m
Ans:- C
34. The technical officer of the rank of sectional officer in the maintenance organisation of Indian
Railways is called:
(a) Permanent Way Inspector
(b) Gangmate
(c) Assistant Permanent Way Inspector
(d) None of these are correct
Ans:- C
35. The depth of ballast section under sleeper for broad gauge track as per Indian standard should
be:
(a) 250 to 300 mm (b) 200 to 250 mm
(c) 150 to 200 mm (d) 150 mm
Ans:- B
36. The completed and finished railway line on which wheeled vehicles are drawn by locomotive is
known as:
(a) steel way (b) rails (c) railway (d) permanent way
Ans:- D
37. The horse power to weight ratio steam engine is generally of the order of:
(a) 10-15 kg/HP (b) 60-80 kg/HP
(c) 20-30 kg/HP (d) 100-150 kg/HP
Ans:- B
38. The cause of formation of kinks in a rail is:
(a) Loose packing at joints
(b) Defect in gauge and alignment
(c) Defect in cross level joints
(d) Any of the above
Ans:- D
39. The horizontal distance from the material depot to the rail head is called:
(a) lift (b) site distance (c) rail-head (d) lead
Ans:- D
40. On curves, to counteract the effect of centrifugal force, the level of outer rail is raised above the
inner rail by a certain amount. This is called:
(a) Track gradient (b) Track slope
(c) Super elevation (d) Horizontal gradient
Ans:- C
41. The measure of stiffness of track required to produce a unit depression in the track is known as:
(a) Tractive force(b) Load capacity
[Type text]
(c) Gauge(d) Track modulus
Ans:- D
42. The head of a gang in maintenance organisation of railway is called:
(a) P.W.I (b) Keyman (c) Ganger (d) A.P.W.I
Ans:- C
43. The fixed rail in a railway track against which the tongue rail fits s known as:
(a) wing rail (b) stock rail (c) lead rail (d) point rail
Ans:- B
44. The standard length of rail for Broad Gauge track in India is:
(a) 19.2 m (b) 25.6 m (c) 11.8 m (d) 12.8 m
Ans:- D
45. The thickness of fish plate generally used in Indian Railway is:
(a) 16 mm (b) 10 mm (c) 25 mm (d) 20 mm
Ans:- D
46. Thermal efficiency of a diesel engine may be expected to be in the range of:
(a) 50-65% (b) 25-35% (c) 15-20% (d) 10-15%
Ans:- B
47. Wear on top or head of rail occurs due to:
(a) Abrasion of rolling wheels
(b) Heavy axle load
(c) Constant brake application
(d) Any or all of the above
Ans:- D
48. Any movement of the locomotive in different planes, e.g., vertical, longitudinal, transversal etc.,
is known as:
(a) Oscillating motion(b) Lurching motion
(c) Shutting motion(d) Vibration
Ans:- A
49. In rainy season the dust in the ballast becomes mud and comes up by suction from below the rail
joint. Such joint is called:
(a) Wet joint (b) Water joint
(c) Pumping joint (d) Blowing joint
Ans:- C
50. Accidents can be avoided by adopting:
(a) interlocking (b) C.T.C. system
(c) pilot guard system (d) A.T.C. system
Ans:-A

Last edited by Aakashd; May 27th, 2019 at 05:13 PM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
Food Inspector Exam previous year question papers free download
Bharat Sanchar Nigam Limited TTA exam previous year question papers free download
IBPS PO exam previous year question papers free download
JAIIB exam previous year question papers free download
Drug Inspector Exam previous year question papers in PDF format free download
RRB Loco Pilot Exam Previous Years Question Papers
Assistant Loco Pilot previous year question papers
Loco Pilot exam question papers free download PDF
HCL previous year question papers free download
RRB Loco pilot Written Exam Previous Question Papers
RRB Assistant Loco Pilot question papers free download
Previous year question papers of SET Economics free download
Loco Pilot exam syllabus free download
Previous year IBPS probationary officers exam question papers free download
ICICI PO previous year question papers free download
PAPO entrance exam previous year question papers in PDF format free download
Special Class Railway Apprentices Exam previous year question papers free download
Railway Recruitment Board previous year question papers of Assistant Loco Pilot
Sub Inspector question papers of previous year free download PDF
Previous year question papers of IIT JAM free download in PDF






Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 01:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8