Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old May 27th, 2014, 11:12 AM
Super Moderator
 
Join Date: May 2011
Default

I want to give the exam of Sub Inspector of Staff Selection Commission and for that I want to get the Sub Inspector question papers of previous year so can you provide me that?

As you want to get the Sub Inspector question papers of previous year so here is the information of the same for you:

Some content of the file has been given here:
1. ‘India Today’ is—
(A) A staggering mass of problems
(B) Former British India minus Pakistan and Bangladesh
(C) A News magazine mainly devoted to current affairs
(D) The Union of India, a member of United Nations
Ans : (C)
2. The book ‘It was Five Past Midnight’ is on—
(A) Bhuj Earthquake
(B) Orissa Floods
(C) Andhra Cyclone
(D) Bhopal Gas Tragedy
Ans : (D)
3. Teen Bigha Corridor links—
(A) India and Pakistan
(B) India and China
(C) Bangladesh and Pakistan
(D) Bangladesh and India
Ans : (D)
4. What is the field in which outstanding work may be recognized with the award of Pulitzer Prize ?
(A) Science and Technology
(B) Literature and Journalism
(C) International Understanding
(D) Environmental Studies
Ans : (B)
5. Vijay Stambha at Chittor was built by—
(A) Maharana Pratap
(B) Rana Sangram Singh
(C) Rana Kumbha
(D) Rana Ratan Singh
Ans : (C)
6. The device used to change the speed of an electric fan is—
(A) Amplifier
(B) Regulator
(C) Switch
(D) Rectifier
Ans : (B)
7. Namdhapa National Park is in—
(A) Mizoram
(B) Manipur
(C) Tripura
(D) Arunachal Pradesh
Ans : (D)
8. Which scripture was called his ‘mother’ by Gandhiji ?
(A) Ramayana
(B) The New Testament
(C) Bhagwat Gita
(D) The Holy Quran
Ans : (C)
9. On which of the following rivers is the Tehri Hydropower Complex located ?
(A) Alaknanda
(B) Mandakini
(C) Dhauli Ganga
(D) Bhagirathi
Ans : (D)
10. Nobel Prize winning Indian Amartya Sen is known for his work in which area ?
(A) Physics
(B) Environmental Protection
(C) Chemistry
(D) Economics
Ans : (D)
11. Who has been crowned Miss Universe, 2008 ?
(A) Miss Japan
(B) Miss Venezuela
(C) Miss Philippines
(D) Miss Malaysia
Ans : (B)
12. Wholesale price based inflation rate in India reached its highest level in 13 years on 27th July, 2008. It was—
(A) 11•75 per cent
(B) 11•85 per cent
(C) 12•00 per cent
(D) 12•05 per cent
Ans : (D)
13. The French Open, 2009 Men’s Singles was won by—
(A) Roger Federer
(B) Rafael Nadal
(C) Bob Bryan
(D) Katarina Srebotnik
Ans : (A)
14. The venue of the Energy Summit, 2008 was—
(A) Jeddah
(B) Tehran
(C) Riyadh
(D) Tripoli
Ans : (A)
15. CTBT stands for—
(A) Continued Test Ban Treaty
(B) Continued Test Based Treatments
(C) Comprehensive Test Ban Treaty
(D) Commercial Test Based Tariff
Ans : (C)
16. Asia Cup, 2008 final was played between—
(A) India and Sri Lanka
(B) Pakistan and India
(C) Sri Lanka and Pakistan
(D) Bangladesh and India
Ans : (A)
17. For which one of the following, M. S. Dhoni was chosen for the year 2007 ?
(A) Arjun Award
(B) Dronacharya Award
(C) Rajiv Gandhi Khel Ratna Award
(D) None of the above
Ans : (C)
18. Full form of MCA is—
(A) Ministry of Company Affairs
(B) Master of Computer Application
(C) Member Chartered Accountant
(D) Master of Commerce and Arts
Ans : (B)
19. China has hosted the—
(A) XXIX Olympic Games
(B) XXVIII Olympic Games
(C) XXVII Olympic Games
(D) XXX Olympic Games
Ans : (A)
20. Rashtrapati Bhawan was designed by—
(A) Edward Stone
(B) Le Corbusier
(C) Edwin Lutyens
(D) Tarun Dutt
Ans : (C)
21. ‘The Quit India Movement’ was launched in 1942 in the month of—
(A) January
(B) March
(C) August
(D) December
Ans : (C)
22. Match the following—
Column-I
(A) Keshab Sen
(b) Dayanand Saraswati
(c) Atmaram Pandurang
(d) Syed Ahmad Khan
Column-II
1. Prarthana Samaj
2. Brahmo Samaj
3. Aligarh Movement
4. Arya Samaj
(A) (b) (c) (d)
(A) 4 1 3 2
(B) 1 4 2 3
(C) 2 4 1 3
(D) 3 2 4 1
Ans : (C)
23. Who was the first English President of the Indian National Congress ?
(A) George Yule
(B) William Wedderburn
(C) A. O. Hume
(D) Henry Cotton
Ans : (A)
24. Which one of the following personalities is known as ‘Grand Old Man of India’ ?
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Dadabhai Naoroji
(C) Motilal Nehru
(D) Lala Lajpat Rai
Ans : (B)
25. Who wrote Akbarnama ?
(A) Akbar
(B) Birbal
(C) Abul Fazal
(D) Bhagavan Das
Ans : (C)
26. The pledge for ‘Poorna Swaraj’ was taken at the Congress Session of—
(A) Calcutta
(B) Lahore
(C) Allahabad
(D) Madras
Ans : (B)
27. When was the Panchayati Raj System introduced in India ?
(A) 1950 A.D.
(B) 1945 A.D.
(C) 1959 A.D.
(D) 1962 A.D.
Ans : (C)
28. Who held the office of the Vice-President of India for two consecutive terms ?
(A) Dr. S. Radhakrishnan
(B) Mr. R. Venkataraman
(C) Dr. Shankar Dayal Sharma
(D) Mr. V. V. Giri
Ans : (A)
29. Which Amendment of the Indian Constitution inserted the two words—‘Socialist’ and ‘Secular’ in the Preamble ?
(A) 28th
(B) 40th
(C) 42nd
(D) 52nd
Ans : (C)
30. When there is a vacancy in the office of the President and the Vice President at the same time, the office is held temporarily by—
(A) A person nominated by both the Houses of Parliament
(B) The Speaker of Lok Sabha
(C) The Deputy Chairman of Rajya Sabha
(D) The Chief Justice of India
Ans : (D)
31. The Constitution of India came into force on—
(A) 26 January, 1950
(B) 26 January, 1952
(C) 15 August, 1948
(D) 26 November, 1949
Ans : (A)
32. Who was the first Woman Governor of a State in free India from out of the following ?
(A) Mrs. Sarojini Naidu
(B) Mrs. Sucheta Kriplani
(C) Mrs. Indira Gandhi
(D) Mrs. Vijay Laxmi Pandit
Ans : (A)
33. The Parliamentary Committee which scrutinises the report of the Comptroller and Auditor General of India is—
(A) Estimates Committee
(B) Select Committee
(C) Public Accounts Committee
(D) None of these
Ans : (C)
34. Fog is an example of—
(A) Gas dispersed in gas
(B) Liquid dispersed in gas
(C) Solid dispersed in gas
(D) Solid dispersed in liquid
Ans : (B)
35. Which from the following is a landlocked sea ?
(A) Timor Sea
(B) Arafura Sea
(C) Greenland Sea
(D) Aral Sea
Ans : (D)
36. Match the following—
Sea Ports
(A) Bhatkal
(b) Alleppey
(c) Kakinada
(d) Tuticorin
States
1. Kerala
2. Tamil Nadu
3. Karnataka
4. Andhra Pradesh
(A) (b) (c) (d)
(A) 1 3 4 2
(B) 4 3 2 1
(C) 3 1 4 2
(D) 2 4 1 3
Ans : (C)
37. Which one of the following represent the lines joining the places of equal rainfall ?
(A) Isohypses
(B) Isohalines
(C) Isobars
(D) Isohyets
Ans : (D)
38. Equator represents—
(A) Line joining North and South poles
(B) Imaginary line passing round the Earth midway between North & South poles
(C) A belt (ring) around the planet Saturn
(D) Axis of rotation of Earth
Ans : (B)
39. Global warming is expected to result in—
(A) Increase in level of sea
(B) Change in crop pattern
(C) Change in coast line
(D) All of the above
Ans : (D)
40. Earth Summit (Save Earth) was sponsored by—
(A) UNESCO
(B) UNCED
(C) WHO
(D) UNICEF
Ans : (B)
41. If two commodities are complements, then their cross-price elasticity is—
(A) Zero
(B) Positive
(C) Negative
(D) Imaginary number
Ans : (C)
42. Opportunity cost of production of a commodity is—
(A) The cost that the firm could have incurred when a different technique was adopted
(B) The cost that the firm could have incurred under a different method of production
(C) The actual cost incurred
(D) The next best alternative output sacrificed
Ans : (D)
43. Surplus earned by a factor other than land in the short period is referred to as—
(A) Economic rent
(B) Net rent
(C) Quasi-rent
(D) Super-normal rent
Ans : (C)
44. Who is the Ex-officio Chairman of the Planning Commission ?
(A) Minister for Planning & Development
(B) Finance Minister
(C) Prime Minister
(D) Minister for Rural & Community Development
Ans : (C)
45. Which from the following is not true when the interest rate in the economy goes up ?
(A) Savings increases
(B) Lending decreases
(C) Cost of production increases
(D) Return on capital increases
Ans : (D)
46. Which one of the following is not a method of measurement of National Income ?
(A) Value Added Method
(B) Income Method
(C) Investment Method
(D) Expenditure Method
Ans : (C)
47. Labour Intensive Technique would get chosen in a—
(A) Labour Surplus Economy
(B) Capital Surplus Economy
(C) Developed Economy
(D) Developing Economy
Ans : (A)
48. Which one of the following would not constitute an economic activity ?
(A) A teacher teaching students in his class
(B) A teacher teaching students under Sarva Shiksha Abhiyan
(C) A teacher teaching his own daughter at home
(D) A teacher providing consultancy services from his residence
Ans : (C)
49. The Finance Commission—
(A) Draws up Five Year Plans
(B) Formulates Monetary Policy
(C) Recommends pay revision of Central Government Employees
(D) Adjudicates on the sharing of resources between Centre and the States
Ans : (D)
50. Net National Product of a country is—
(A) GDP minus depreciation allowances
(B) GDP plus net income from abroad
(C) GNP minus net income from abroad
(D) GNP minus depreciation allowances
Ans : (D)
51. Jaundice is caused due to the infection of—
(A) Brain
(B) Liver
(C) Kidney
(D) Spleen
Ans : (B)
52. The average heart beat rate per minute in a normal person is—
(A) 82
(B) 92
(C) 72
(D) 98
Ans : (C)
53. EEG records the activity of—
(A) Heart
(B) Lungs
(C) Brain
(D) Muscles
Ans : (C)
54. The colour of cow’s milk is slight yellow due to the presence of—
(A) Xanthophyll
(B) Riboflavin
(C) Ribulose
(D) Carotene
Ans : (D)
55. Which one of these is a communicat disease ?
(A) Diabetes
(B) Diphtheria
(C) Arthritis
(D) Cancer
Ans : (B)
56. The concertration of which of following decreases in anaemia ?
(A) Haemoglobin
(B) Collagen
(C) Hyoglobin
(D) Myosin
Ans : (A)
57. Which of the following diseases usually spreads through air ?
(A) Plague
(B) Typhoid
(C) Tuberculosis
(D) Cholera
Ans : (A)
58. Cereals are a rich source of—
(A) Starch
(B) Glucose
(C) Fructose
(D) Maltose
Ans : (A)
59. Aspirin is common name of—
(A) Salicylic Acid
(B) Salicylate
(C) Methyl Salicylate
(D) Acetyl Salicylic Acid
Ans : (D)
60. Small Pox is caused by—
(A) Rubeola Virus
(B) Variola Virus
(C) Varicella
(D) Myxovirus
Ans : (B)
61. Carbon monoxide is an inflammable gas. Which one of the following is also inflammable ?
(A) Helium
(B) Nitrogen
(C) Oxygen
(D) Hydrogen
Ans : (D)
62. Aerobic respiration process requires—
(A) Heat
(B) Water
(C) Oxygen
(D) Sunlight
Ans : (C)
63. Which one of the following metals does not react with water to produce Hydrogen ?
(A) Potassium
(B) Cadmium
(C) Sodium
(D) Lithium
Ans : (B)
64. Ozone consists of—
(A) Oxygen only
(B) Oxygen and Nitrogen
(C) Hydrogen and Carbon
(D) Oxygen and Carbon
Ans : (A)
65. Which of the following liquids has the least density ?
(A) Fresh water
(B) Salt water
(C) Petrol
(D) Mercury
Ans : (C)
66. Which of the following principle is used to produce ‘low-temperatures’ ?
(A) Super conductivity
(B) Joule-Kelvin effect
(C) Thermo-electric effect
(D) Adiabatic demagnetization
Ans : (D)
67. A photo-electric cell converts—
(A) Mechanical energy to electric energy
(B) Heat energy to mechanical energy
(C) Light energy to chemical energy
(D) Light energy to electrical energy
Ans : (D)
68. Two stones of different masses are dropped simultaneously from the top of a building—
(A) Smaller stone reaches the ground earlier
(B) Larger stone reaches the ground earlier
(C) Both the stones reach the ground at the same time
(D) Depends on the composition of the stone
Ans : (C)
69. Pulsars are—
(A) Stars moving towards the Earth
(B) Stars moving away from Earth
(C) Rapidly spinning stars
(D) High temperature stars
Ans : (C)
70. Biggest planet of solar system is—
(A) Earth
(B) Mars
(C) Saturn
(D) Jupiter
Ans : (D)
71. The ‘National School of Drama’ is situated in which of the following cities ?
(A) Mumbai
(B) New Delhi
(C) Bhopal
(D) Kolkata
Ans : (B)
72. When was our National Anthem first sung and where ?
(A) 24th January, 1950 in Allahabad
(B) 24th January, 1950 in Delhi
(C) 26th December, 1942 in Calcutta
(D) 27th December, 1911 in Calcutta
Ans : (D)
73. The ozone hole that has been detected lies in the atmosphere above—
(A) Arctic Ocean
(B) Antarctica
(C) India
(D) Alaska
Ans : (B)
74. Brain drain—
(A) Is a disease
(B) Refers to dropouts from educational and technical institutions
(C) Is fruitless expenditure of scientific and industrial research
(D) Refers to emigration of skilled persons
Ans : (D)
75. How many spokes are there in the Dharma Chakra of the National Flag ?
(A) 22
(B) 24
(C) 18
(D) 14
Ans : (B)

SSC CPO SUB INSPECTOR EXAM 2008
General Awareness
HELD ON (09-11-2008)

1. The Qutub Minar was completed by the famous ruler—
(A) Qutub-ud-din Aibak
(B) Iltutmish
(C) Firoz Shah Tughlaq
(D) Alauddin Khilji
Ans : (B)
2. Which of the following are incorrectly paired ?
(A) Krishnadeva Raya—Amukta malyada
(B) Harshavardhana—Nagananda
(C) Kalidasa —Ritusamhara
(D) Visakhadatta—Kiratarjuniyam
Ans : (D)
3. Who was the first Muslim President of the Indian National Congress ?
(A) Muhammed Ali Jinnah
(B) Badruddin Tyabji
(C) Sir Syed Ahmed Khan
(D) Abul Kalam Azad
Ans : (B)
4. During which Gupta King’s reign did the Chinese traveler Fa-hien visit India ?
(A) Chandra Gupta I
(B) Samudra Gupta
(C) Chandra Gupta II
(D) Kumara Gupta
Ans : (C)
5. The administrative consequence of the Revolt of 1857 was transfer of power from—
(A) East India Company to the British Crown
(B) British Crown to the East India Company
(C) East India Company to the Governor General
(D) British Crown to the Board of Directors
Ans : (A)
6. The issue on which the Civil Disobedience Movement of 1930 was launched was—
(A) Equal employment opportunities for Indians
(B) The proposed execution of Bhagat Singh
(C) Salt monopoly exercised by the British Government
(D) Complete freedom
Ans : (D)
7. The Rajya Sabha is dissolved after—
(A) Every five years
(B) Every six years
(C) On the advice of the Prime Minister
(D) None of the above
Ans : (D)
8. Who was the last Governor-General of India ?
(A) Sir Cripps
(B) Lord Mountbatten
(C) C. Rajagopalachari
(D) Sir Attlee
Ans : (C)
9. Which party provided two Prime Ministers in two years’ time ?
(A) B.J.P.
(B) Janata Party
(C) Janata Dal
(D) Samajwadi Janata Party
Ans : (B)
10. Which Directive Principle bears the direct impact of Gandhi’s moral philosophy ?
(A) Equal pay for equal work
(B) Provision of free legal aid and advice
(C) Prohibition of the slaughter of cows
(D) Protection of the monuments of historical importance
Ans : (B)
11. Which Article of the Indian Constitution abolishes ‘Untouchability’ ?
(A) 14
(B) 15
(C) 16
(D) 17
Ans : (D)
12. In case the President wishes to resign, to whom is he to address his resignation letter ?
(A) Chief Justice of India
(B) Secretary of Lok Sabha
(C) Vice-President
(D) Prime Minister
Ans : (C)
13. The Preamble of our Constitution reads India as—
(A) Sovereign, Democratic, Socialist, Secular Republic
(B) Socialist, Democratic, Secular Republic
(C) Democratic, Sovereign, Secular, Socialist Republic
(D) Sovereign, Socialist, Secular, Democratic Republic
Ans : (D)
14. Which of the following are Financial Committees of Parliament in India ?
1. Public Accounts Committee
2. Estimates Committee
3. Committee on Public Undertaking
(A) 1 and 3
(B) 1 and 2
(C) 2 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans : (D)
15. Match the following cities and their airports—
List-I
(a) Chhatrapati Shivaji
(b) Heathrow
(c) Payalebar
(d) Kaitak
List-II
1. Singapore
2. Hongkong
3. London
4. Mumbai
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 3 2 4 1
(C) 1 3 2 4
(D) 4 3 1 2
Ans : (D)
16. Which one of the following methods of soil conservation is most effective in arid areas ?
(A) Mulching
(B) Shelter belt
(C) Gully plugging
(D) Terracing
Ans : (B)
17. The river which is not Westflowing towards the Arabian Sea is—
(A) Narmada
(B) Tapti
(C) Periyar
(D) Kaveri
Ans : (D)
18. Tsunamis are caused by—
(A) Mixing of cold and warm currents
(B) Earthquakes
(C) Changes in sea level
(D) Volcanic eruption
Ans : (B)
19. Which current is responsible for increasing the temperature of Western Europe ?
(A) Labrador current
(B) Gulf stream
(C) Canari current
(D) North Equatorial current
Ans : (D)
20. Smog is a combination of—
(A) Air and water vapours
(B) Water and smoke
(C) Fire and water
(D) Smoke and fog
Ans : (D)
21. A refrigerator operating in a chemist’s shop is an example of—
(A) Free good
(B) Final good
(C) Producer’s good
(D) Consumer’s good
Ans : (D)
22. Disinvestment is—
(A) Offloading of shares of private companies to government
(B) Offloading of government shares to private companies
(C) Increase in investment
(D) Closing down of business concerns
Ans : (B)
23. S.D.R. stands for—
(A) Special Dollar Rights
(B) Special Drawing Rights
(C) State Drawing Rights
(D) Specific Dollar Rights
Ans : (B)
24. The Commission in India dealing with minimum support price, procurement price, etc. in connection with agricultural goods is the—
(A) Planning Commission
(B) Agricultural Costs and Prices Commission
(C) Agricultural Price Commission
(D) National Marketing Commission
Ans : (B)
25. Which one of the following is a development expenditure ?
(A) Irrigation expenditure
(B) Civil administration
(C) Debt services
(D) Grant-in-aid
Ans : (A)
26. When average cost of production (AC) falls, marginal cost of production must be—
(A) Rising
(B) Falling
(C) Greater than the average cost
(D) Less than the average cost
Ans : (D)
27. Green Banking means—
(A) Development of forestry by banks
(B) Financing of environmental friendly projects by banks
(C) Financing of irrigation projects by banks
(D) None of the above
Ans : (B)
28. Which one of the following is not correct ?
(A) First Five Year Plan, 1951-56
(B) Second Five Year Plan, 1956-61
(C) Third Five Year Plan, 1961-66
(D) Fourth Five Year Plan, 1966-71
Ans : (D)
29. Which one of the following is not a quantitative credit control technique ?
(A) Bank Rate
(B) Cash Reserve Ratio
(C) Statutory Liquidity Ratio
(D) Increase of interest rate on saving deposit
Ans : (D)
30. Which one of the following statements is correct ?
(A) Good money drives bad money out of circulation
(B) Bad money drives good money out of circulation
(C) Good and bad money cannot circulate together
(D) Cannot say
Ans : (B)
31. Tetanus is caused by—
(A) Clostridium
(B) Virus
(C) Bacteriophage
(D) Salmonella
Ans : (A)
32. Vitamin E is particularly important for—
(A) Development of teeth
(B) Carbohydrate metabolism
(C) Normal activity of sex glands
(D) General health of epithelial tissues
Ans : (C)
33. Birds usually have a single—
(A) Kidney
(B) Lung
(C) Testis
(D) Ovary
Ans : (D)
34. Blood pressure is controlled by—
(A) Adrenal gland
(B) Thyroid gland
(C) Thymus
(D) Corpus luteum
Ans : (A)
35. The carbon dioxide content in the air that we exhale is about—
(A) 4%
(B) 8%
(C) 12%
(D) 16%
Ans : (A)
36. Maximum harm to a tree is caused by—
(A) Loss of half of its leaves
(B) Loss of all leaves
(C) Loss of half of its branches
(D) Loss of its bark
Ans : (B)
37. Mineral constituent of chlorophyll is—
(A) Iron
(B) Magnesium
(C) Calcium
(D) Potassium
Ans : (B)
38. Which part of tongue bears cells for sour taste ?
(A) Front
(B) Back
(C) Sides
(D) Middle
Ans : (C)
39. The deficiency of Vitamin B causes—
(A) Scurvy
(B) Dermatitis
(C) Beri-beri
(D) Phynoderma
Ans : (C)
40. In which vertebrate does oxygenated and deoxygenated blood get mixed ?
(A) Fish
(B) Amphibian
(C) Bird
(D) Mammal
Ans : (B)
41. Which of the following circuit elements is used to ‘block’ DC in an electronic circuit ?
(A) Resistance
(B) Capacitance
(C) Inductance
(D) Diode
Ans : (B)
42. Spectacles used for viewing 3D films have—
(A) Bifocal lens
(B) Convex lens
(C) Concave lens
(D) Polaroids
Ans : (A)
43. The number of satellites of the planet Mercury is—
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 16
Ans : (A)
44. A boy sitting in an open car moving with constant speed throws a ball straight up into the air. The ball falls—
(A) Behind him
(B) In front of him
(C) Into his hand
(D) By his side
Ans : (C)
45. Which of the following does not belong to the solar system ?
(A) Asteroids
(B) Comets
(C) Planets
(D) Nebulae
Ans : (D)
46. The process involved in making soap is—
(A) Saponification
(B) Hydrolysis
(C) Condensation
(D) Polymerisation
Ans : (A)
47. Sea water can be purified by the process of—
(A) Distillation
(B) Evaporation
(C) Filtration
(D) Fractional distillation
Ans : (A)
48. Detergents clean surfaces on the principle of—
(A) Viscosity
(B) Surface tension
(C) Elasticity
(D) Floatation
Ans : (B)
49. The compound to which H2 does not add is—
(A) Biphenyl ethylene
(B) Tetraphenyl ethylene
(C) Tetrachloro ethane
(D) Tetracyano ethylene
Ans : (D)
50. Ammonal is a mixture of—
(A) Aluminium powder and ammonium nitrate
(B) Aluminium powder and ammonium chloride
(C) Aluminium powder and ammonium sulphate
(D) Aluminium powder and potassium nitrate
Ans : (A)
51. Which gas does not form the part of atmosphere ?
(A) Nitrogen
(B) Helium
(C) Chlorine
(D) None of the above
Ans : (C)
52. The number of players in each side in Water Polo is—
(A) 07
(B) 09
(C) 05
(D) 04
Ans : (A)
53. A kilowatt-hour is unit of—
(A) Energy
(B) Power
(C) Electric charge
(D) Electric current
Ans : (A)
54. In the post-independence period, economic reforms were first introduced in India under—
(A) P.V. Narasimha Rao Government (1990)
(B) Indira Gandhi Government (1980)
(C) Rajiv Gandhi Government (1985)
(D) Janata Party Government (1977)
Ans : (A)
55. The Report of Vijay Kelkar Committee relates to—
(A) Trade Reforms
(B) Centre-State Financial Relations
(C) Disinvestment in Public Sector Enterprises
(D) Tax Reforms
Ans : (D)
56. Molotov cocktail is a—
(A) Meeting
(B) Council
(C) Drink
(D) Grenade
Ans : (D)
57. Who was the first woman in the world to scale the Mount Everest ?
(A) Bachendri Pal
(B) Junko Tabei
(C) Yoko Ono
(D) Aung Sung
Ans : (B)
58. Who was the author of the Kadambari, a great romantic play ?
(A) Banabhatta
(B) Harshavardhana
(C) Bhaskaravardhan
(D) Bindusara
Ans : (A)
59. Who is the author of the book ‘What Went Wrong’ ?
(A) Sushma Swaraj
(B) Sonia Gandhi
(C) Shaila Nigar
(D) Kiran Bedi
Ans : (D)
60. Which sports person is nick named Dennis the Menace ?
(A) Andre Agassi
(B) Jim Courier
(C) Pete Samprass
(D) John McNroe
Ans : (A)
61. Bhilai Steel Plant was built with the collaboration of—
(A) Germany
(B) Soviet Union
(C) United Kingdom
(D) Japan
Ans : (B)
62. Ventilators are provided near the ceiling of the room because—
(A) The exhaled warmer air rises up and goes out
(B) These provide cross ventilation in the room
(C) These provide some sunlight in the room
(D) These do not look nice in the lower part
Ans : (A)
63. The hair of shaving brush clings together when removed from water due to—
(A) Surface tension
(B) Viscosity
(C) Elasticity
(D) Friction
Ans : (A)
64. In severe winter, in cold countries water pipes burst because—
(A) Water expands on freezing
(B) Contraction of water pipes
(C) High atmospheric pressure
(D) Combined effect of all the above three
Ans : (A)
65. The pair which is not a twin-city is—
(A) Hyderabad-Secunderabad
(B) Durgapur-Asansol
(C) Calcutta-Howrah
(D) Delhi-New Delhi
Ans : (B)
66. Who was the second man to land on the Moon ?
(A) Yuri Gagarin
(B) Neil Armstrong
(C) Buzz Aldrin
(D) Michael Collins
Ans : (C)
67. The fuel used in an atomic reactor is—
(A) Coal
(B) Petrol
(C) Combustable gases
(D) Uranium
Ans : (D)
68. The Gir Forest is noted for its—
(A) Lion sanctuary
(B) Deer-Park
(C) Tiger sanctuary
(D) Crocodile Park
Ans : (A)
69. White coal is—
(A) Uranium
(B) Hydro-electricity
(C) Diamond
(D) Ice
Ans : (B)
70. Who amongst the following cricketers has been chosen for Rajiv Gandhi Khel Ratna Award, 2007 ?
(A) Rahul Dravid
(B) M. S. Dhoni
(C) Sachin Tendulkar
(D) Virender Sehwag
Ans : (B)
71. ICI is the name associated with—
(A) A MNC which manufactures chemicals
(B) Indian Cement Industry
(C) Chamber of Commerce and Industry
(D) A private sector bank
Ans : (A)
72. With the inclusion of Coal India Limited recently in the list of Nav Ratna PSEs, their number now stands at—
(A) 15
(B) 16
(C) 17
(D) 18
Ans : (D)
73. ‘Nextzone’, an information technology SEZ is being established at—
(A) Panki in Uttar Pradesh
(B) Panvel in Maharashtra
(C) Bangalore in Karnataka
(D) Secunderabad in Andhra Pradesh
Ans : (B)
74. The name of India’s research station at the North pole is—
(A) Dakshin Gangotri
(B) Maitri
(C) Himadri
(D) None of the above
Ans : (C)
75. The finalists of the AFC Challenge Cup 2008 were—
(A) India and Myanmar
(B) India and Tajakistan
(C) D.P.R.K. and Tajakistan
(D) Myanmar and D.P.R.K.
Ans : (B)

1. Which one one of the following is not a quantitative credit con¬trol techniques?
(1) Bank Rate
(2) Cash Reserve Ratio
(3) Statutory Liquidity Ratio
(4) Increase of interest rate on saving deposit

2. Which one of the following state¬ments is correct?
(1) GoQ(i money drives bad mon¬ey out of circulation
(2) Bad money drives good mon- . ey out of circulation
(3) Good and bad money cannot circulate together
(4) Cannot say

3. Tetanus is caused by
(1) Clostridium
(2) Virus
(3) Bacteriophage
(4) Salmonella

4. Vitamin E is particularly impor¬tant for
(1) development of teeth
(2) carbohydrate metabolism
(3) normal activity of sex glands
(4) general health of epithelial tissues

5. Birds usually have a single
(1) Kidney
(2) Lung
(3) Testis
(4) Ovary

6. Blood pressure is controlled by
(1) Adrenal gland
(2) Thyroid gland'
(3) Thymus
(4) Corpus Luteum

7. The carbon dioxlde content in the air that we exhale is about
(1) 4%
(2) 8%
(3) 12%
(4) 16%

8. Maximum harm to a tree is caused by
(1) Loss of half of its leaves
(2) loss of all leaves
(3) loss of half of its branches
(4) loss of its bark

9. Mineral constituent of chloro¬phyllis.
(1) Iron
(2) Magnesium
(3) Calcium
(4) Potassium

10. Which of the part of tongue bears cells for sour taste?
(1) Front
(2) Back
(3) Sides
(4) Middle

11. The deficiency of Vitamin B caus¬es
(1) Scurvy
(2) Dermatitis
(3) Beri - Beri
(4) Phynoderma

12. In which vertebrate oxygenated and deoxygenated blood gets mixed?
(1) Fish
(2) Amphibian
(3) Bird
(4) Mammal

13. Which of the following circuit el¬ements is used to 'block' DC in an electronic circuit?
(1) Resistances
(2) Capacitance
(3) Inductance
(4) Diode

14. Spectacles used for viewing 3D fllmshave
(1) Bifocal lens
(2) Convex lens
(3) Concave lens
(4) Polaroids

15. The number of staellites of the planet is Mercury is
(1) 0 I
(2) 1
(3) 2
(4) 16


1. In which State was the first non- Congress Government set up in Independent India?
(a) Punjab
(b) Bihar
(c) Maharashtra
(d) Kerala
2. Cheap money means
(a) low rates of interest
(b) low level of saving
(c) low level of income
(d) low level of standard of living
3. Under the rules of the IMR, each member is required to declare the par value of its legal tender money in terms of the US dollars and
(a) Silver
(b) Gold
(c) Pound Sterling
(d) Diamond
4. The Government takes ‘Ways and means advances’ from
(a) RBI
(b) IDBI
(c) SBI
(d) ICICI
5. Kisan Credit Card Scheme was introduced in
(a) 1991
(b) 1996
(c) 1998
(d) 2000
6. Compared to the rich the poor save
(a) a large part of their income
(b) an equal part of their income
(c) a smaller part of their income
(d) all of their incomes
7. One of the main factors that led to rapid expansion of Indian exports is
(a) imposition of import duties
(b) liberalization of the economy
(c) recession in other countries
(d) diversification of exports
8. When too much money is chasing too few goods, the situation is
(a) Deflation
(b) Inflation
(c) Recession
(d) Stagflation
9. With which crop has Green Revolution been associated?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Pulses
(d) Sugarcane
10. Who was the first Indian Governor-General of India ?
(a) B. R. Ambedkar
(b) C. Rajagopalachari
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) Dr. S. Radhakrishnan
11. A candidate, to become a member of the Rajya Sabha, should not be less than
(a) 21 years of age
(b) 25 years of age
(c) 30 years of age
(d) 32 years of age
12. Which Constitutional Amendment gave precedence to the Directive Principles of State Policy over Fundamental Rights?
(a) 42nd
(b) 44th
(c) 52nd
(d) 56th
13. Nov. 26, 1949 is a significant day in the history of our constitution because
(a) India took a pledge of complete independence on this day
(b) the Constitution was adopted on this day
(c) India became a Republic on the day
(d) the first amendment of the Constitution was passed on this day
14. Which of the following expressions does not figure in the Preamble to the India Constitutions?
(a) Sovereign Democratic Republic
(b) Socialist
(c) Secular
(d) Federal
15. Which one of the following Presidents of India served for two terms?
(a) S. Radhakrishnan
(b) Rajendra Prasad
(c) Zakir Hussain
(d) V. V. Giri
16. The maximum strength of the elected members of the House of the People (Lok Sabha) is
(a) 530
(b) 545
(c) 540
(d) 550
17. How many readings does a non-Money Bill have in each House of the Parliament?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) One
18. Money Bill can be introduced in the State Legislative Assembly with the prior permission of the
(a) Governor of the State
(b) Chief Minister of the State
(c) Speaker of Legislative Assembly
(d) Finance Minister of the State
19. The Prime Minister who was voted out of power by the Parliament was
(a) Indira Gandhi
(b) Morarji Desai
(c) V. P. Singh
(d) Chandrashekhar
20. The Union Parliament consists of
(a) the President of India
(b) the Council of States (Rajya Sabha)
(c) the House of the People (Lok Sabha)
(d) All of these
21. The Indian National Congress had passed the famous resolution on “Non-Cooperation” in 1920 as its session held at
(a) Lucknow
(b) Delhi
(c) Bombay
(d) Calcutta
22. Who is known as the ‘Grand Old Man of India’?
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Gopal Krishan Gokhale
(c) Bal Gangadhar Tilak
(d) Surendranath Banerjee
23. Which of the following can be considered as the most useful and outstanding reforms made by Lord Curzon, especially in respect of the people living in the undivided province of Punjab?
(a) Educational Reforms
(b) Police Reforms
(c) Industrial Reforms
(d) Agricultural Reforms
24. Who among the following was sent as an Ambassasdor to the royal court of Jahangir by James I, the then King of England?
(a) John Hawkins
(b) William Todd
(c) Sir Thomas Roe
(d) Sir Walter Raleigh
25. ‘Dyarchy’ was introduced in the Government of India Act of
(a) 1909
(b) 1919
(c) 1935
(d) None of these

Last edited by Aakashd; May 28th, 2019 at 12:11 PM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
Food Inspector Exam previous year question papers free download
Drug Inspector question papers of previous years free download
IBPS PO exam previous year question papers free download
Public Sector Units previous year question papers free download
TRB Chemistry previous year question papers free download PDF
Food Inspector Exam question papers of previous years free download
JAIIB exam previous year question papers free download
Drug Inspector Exam previous year question papers in PDF format free download
Previous year question papers of Probationary Officers in SBI free download
HCL placement previous year question papers free download
HCL previous year question papers free download
Previous year question papers of AIPMT free download
Intelligence Bureau previous year question papers free download
Previous year question papers of IIT JEE Chemistry free download
Previous year question papers of SET Economics free download
Previous year question papers of MCA entrance exams free download
ICICI PO previous year question papers free download
IIT Joint Admission Test previous year question papers free download
Village Administrative Officer previous year question papers free download in PDF for
Previous year question papers of IIT JAM free download in PDF






Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 05:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8