Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old June 6th, 2014, 05:54 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Default

I want to give the exam of Loco Pilot and for that I want to get the previous year question papers so can you provide me that as it is very urgent or me?

As you want question papers for Loco Pilot Exam, so I am providing following papers:

Loco Pilot Exam Sample Question Paper
1. ‘Abhinav Bharat’ was organized by

(a) Bhai Parmanand

(b) Khudiram Bose

(c) Vir Savarkar

(d) None of these

Ans: ( c ) Vir Savarkar

2. On 22nd December, which of the following places has the

largest day and shortest night ?

(a) Melbourne

(b) Moscow

(c) Madrid

(d) Chennai

Ans: ( a ) Melbourne

3. High pressure subtropical calm belts known as ?Horse

Latitudes? lies between

(a) 00 and 150

(b) 200 and 250

(c) 300 and 350

(d) None of these

Ans: ( c ) 300 and 350

4. Zimbobwe was formerly known as

(a) Rhodesia

(b) Mali

(c) Namibia

(d) Zanzibar

Ans: ( a ) Rhodesia

5. Which of the following pairs is correct ?

(a) Bonn – Danube

(b) Baghdad – Tigris

(c) Rome – Seice

(d) Paris – Tiber

Ans: ( b ) Baghdad – Tigris

6. The canal joining Baltic Sea to North Sea is

(a) Kiel Canal

(b) Suez Canal

(c) Panama Canal

(d) None of these

Ans: ( a ) Kiel Canal

7. Which of the following rivers does not form any delta

At its mouth ?

(a) Cauvery

(b) Mahanadi

(c) Godavari

(d) Tapti

Ans: ( d ) Tapti

8. Srinagar is situated on the bank of the river

(a) Ravi

(b) Sutlej

(c) Jhelum

(d) Chenab

Ans: ( c ) Jhelum

9. The Shompens are the tribal people of

(a) Andaman

(b) Nicobar

(c) Lakshadweep

(d) None of these

Ans: ( b ) Nicobar

10. Match the following

A. Manas I. Hangul

B. Dachigam II. Elephant

C. Mudumalai III. Tiger

D. Kaziranga IV. Rhinoceros

A B C D

(a) I II III IV

(b) III I II IV

(c) II IV III I

(d) I III IV II

Ans: ( b ) III I II IV

11. In India, Plan holiday was after

(a) China-India war of 1962

(b) Draught of 1966

(c) Pakistan war of 1971

(d) Pakistan war of 1965

Ans: ( b ) Draught of 1966

12. Which of the following is not a ?Free Trade Zone? ?

(a) Kandla

(b) Mumbai

(c) Visakhapatnam

(d) Trivandrum

Ans: ( d ) Trivandrum

13. The least perfect square number which is divisible by 3,

4, 5, 6 and 8 is

(a) 900

(b) 1600

(c) 2500

(d) 3600

Ans: ( d ) 3600

12. A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee

notes, five-rupee notes and ten-rupee notes.

The number of notes are equal. What is the total

number of notes ?

(a) 60

(b) 90

(c) 75

(d) 45

Ans: ( b ) 90

13. In an organization, 40% of the employees are

matriculates, 50% of the remaining are graduates and

remaining 180 are post-graduates. How many employees

are graduates ?

(a) 360

(b) 240

(c) 180

(d) 300

Ans: ( c ) 180

14. Which of the following writs may be issued to enforce a

Fundamental Right ?

(a) Habeas Corpus

(b) Mandamus

(c) Prohibition

(d) Certiorari

Ans: ( a ) Habeas Corpus

15. A common High Court for two or more States and/or

Union Territories may be established by the

(a) President

(b) Parliament by making law

(c) Governor of State

(d) Chief Justice of India

Ans: ( b ) Parliament by making law

16. Who among the following was the Constitutional

Adviser to the Constituent Assembly of India ?

(a) M. C. Setalvad

(b) K. M. Munshi

(c) Jawaharlal Nehru

(d) B. N. Rau

Ans: ( d ) B. N. Rau

17. During the period of Renaissance, the new style of

architecture first developed in

(a) Italy

(b) France

(c) England

(d) Germany

Ans: ( a ) Italy

18. The Barrah dacoity was the first major venture of the

revolutionary terrorists of the freedom movement in

(a) The Madras Presidency

(b) Punjab

(c) Bombay-Karnataka

(d) East Bengal

Ans: ( d ) East Bengal

19. Who among the following were popularly known as Red Shirts ?

(a) Congress Socialists

(b) Members of Azad Hind Fauj

(c) Khudai Khidmatgars

(d) People led by Rani Gaidinliu

Ans: ( c ) Khudai Khidmatgars

20. The State in India having dry season for only 3 to 4

months every year is

(a) West Bengal

(b) Kerala

(c) Mizoram

(d) Himachal Pradesh

Ans: ( c ) Mizoram

21. Which of the following is correctly matched ?

(a) Gulbarga – Karnataka

(b) Midnapur – Gujarat

(c) Wardha – Madhya Pradesh

(d) Cochin – Tamil Nadu

Ans: ( a ) Gulbarga – Karnataka

22. U Thant Award is given for

(a) Contribution to east-west understanding

(b) Community leadership

(c) Social service

(d) Journalism

Ans: ( c ) Social service

23. Bishop Desmond Tutu is the native of

(a) South Africa

(b) Cuba

(c) Tanzania

(d) Zambia

Ans: ( a ) South Africa

24. The first electric railway was opened in

(a) 1853

(b) 1885

(c) 1905

(d) 1925

Ans: ( d ) 1925

25. Machael Ferreira is associated with which of the

following games ?

(a) Chess

(b) Snooker

(c) Golf

(d) None of these

Ans: ( b ) Snooker

26. The Lord of Rings : The Return of the King won Oscar

award in how many categories ?

(a) 10

(b) 9

(c) 11

(d) 12

Ans: ( c ) 11

27. As per Census 2001, which of the following States has

the lowest density of population ?

(a) Manipur

(b) Meghalaya

(c) Nagaland

(d) Mizoram

Ans: ( d ) Mizoram

28. Which of the following is the latest Tank ?

(a) Akash

(b) Prithvi

(c) Arjun

(d) Bhim

Ans: ( c ) Arjun

29. Which of the following pairs is incorrectly matched ?

(a) Encephalitis – Brain

(b) Colitis – Colon

(c) Hepatitis – Liver

(d) Jaundice – Throat

Ans: ( d ) Jaundice – Throat

30. Which of the following type of clothes is manufactured

by using petroleum products ?

(a) Rayan Silk

(b) Terelyne

(c) Nylon

(d) Cotton

Ans: ( c ) Nylon

31. The function of haemoglobin in the body is

(a) Transport of oxygen

(b) Destruction of bacteria

(c) Prevention of anemia

(d) Utilization of iron

Ans: ( a ) Transport of oxygen

32. Which disease is more common among agricultural

Workers as compared to urban population ?

(a) Lung?s disease

(b) Cirrhasis of liver

(c) Hookworm infection

(d) Cancer

Ans: ( c ) Hookworm infection

33. Biological fixation of nitrogen occurs most commonly

In which of the following crops ?

(a) Pulses

(b) Rice

(c) Wheat

(d) None of these

Ans: ( d ) None of these

34. Which one of the following grows under the tree ?

(a) Cabbage

(b) Bengal gram

(c) Peanuts

(d) Castor

Ans: ( c ) Peanuts

35. Which of the following is an example of a plant that

bears seeds but not fruits ?

(a) Cotton Plant

(b) Peepal tree

(c) Eucalyptus tree

(d) Pine tree

Ans: ( c ) Eucalyptus tree

36. Radioactive element which has been found to have

Large reserves in India is

(a) Uranium

(b) Thorium

(c) Radium

(d) Plutonium

Ans: ( b ) Thorium

37. The image formed on the retina of a human eye is

(a) Real and upright

(b) Real and inverted

(c) Imaginary and upright

(d) Imaginary and inverted

Ans: ( b ) Real and inverted

38. In increasing sequence, the major elements present in

the human body are

(a) Calcium, iron, sodium, phosphorus

(b) Calcium, phosphorus, potassium, sulphur

(c) Calcium, iron, sodium, sulphur

(d) Calcium, potassium, phosphorus, iron

Ans: ( a ) Calcium, iron, sodium, phosphorus

39. A light sensitive compound used in photography is

(a) Silver chloride

(b) Silver sulphide

(c) Silver bromide

(d) Silver oxide

Ans: ( c ) Silver bromide

40. Protective foods in our diet are

(a) Fats and vitamins

(b) Carbohydrates and minerals

(c) Vitamins and minerals

(d) Proteins and carbohydrates

Ans: ( d ) Proteins and carbohydrates

41. The ancient name of Bengal was

(a) Kamrupa

(b) Vasta

(c) Gauda

(d) Vallabhi

Ans: ( c ) Gauda

42. Ahilyabai was the queen of

(a) Gwaliar

(b) Malwa

(c) Jaipur

(d) Bijapur

Ans: ( a ) Gwaliar

43. Morish traveler, Ibn Batutah, came to India during

The time of

(a) Ala-ud-din Khalji

(b) Firuz Shah Tughluq

(c) Balban

(d) Muhammed-bin-Tughluq

Ans: ( d ) Muhammed-bin-Tughluq

44. The relics of Indus Valley Civilisation indicates that

the main occupation of the people was

(a) Agriculture

(b) Cattle rearing

(c) Commerce

(d) Hunting

Ans: ( c ) Commerce

45. The Mahabalipuram temples were built by the king of

——————- Dynasty

(a) Gupta

(b) Chola

(c) Pallava

(d) Kushana

Ans: ( c ) Pallava

46. The first telegraph line between Calcutta and Agra was

opened in

(a) 1852

(b) 1853

(c) 1854

(d) 1855

Ans: ( b ) 1853

47. The first discourse of Buddha in Sarnath is called

(a) Mahabhiniskraman

(b) Mahaparinirvana

(c) Mahamastakabhisheka

(d) Dharmachakrapravartan

Ans: ( d ) Dharmachakrapravartan

48. The political and cultural center of the Pandyas was

(a) Vengi

(b) Madurai

(c) Kanchipuram

(d) Mahabalipuram

Ans: ( b ) Madurai

49. What is the correct chronological order of the dynasties

in which they invaded India ?

1. Huns 2. Kushanas

3. Aryans 4. Greeks

(a) 4, 3, 2, 1

(b) 3, 4, 2, 1

(c) 4, 2, 3, 1

(d) 3, 4, 1, 2

Ans: ( b ) 3, 4, 2, 1

50. Who wrote Mitakshara, a book on Hindu law ?

(a) Nayachandra

(b) Amoghvarsa

(c) Vijnaneswara

(d) Kumban

Ans: ( c ) Vijnaneswara

51. Gupta empire declined in the fifth century A.D. as a

consequence of

(a) Chalukya raids

(b) Greek invasion

(c) Hun invasion

(d) Pallava raids

Ans: ( c ) Hun invasion

52. Who founded the Hindu Shahi dynasty of Punjab ?

(a) Vasumitra

(b) Kallar

(c) Jayapala

(d) Mahipala

Ans: ( c ) Jayapala

53. The main external threat to the Sultanate of Delhi was

posed by the

(a) Mughals

(b) Afghans

(c) Iranians

(d) None of these

Ans: ( d ) None of these

54. Who among the following was a leading exponent of

Gandhian thoughts ?

(a) J. L. Nehru

(b) M. N. Roy

(c) Vinoba Bhave

(d) Jayaprakash Narayan

Ans: ( c ) Vinoba Bhave

55. Who were the immediate successors of the Imperial

Mauryas in Magadha ?

(a) Kushanas

(b) Pandyas

(c) Satvahanas

(d) Sungas

Ans: ( d ) Sungas

56. Both Mahavira and Buddha preached during the reign of

(a) Ajatashatru

(b) Bimbisara

(c) Nandivardhan

(d) Uday

Ans: ( b ) Bimbisara

57. Jahangiri Mahal is located in

(a) Delhi

(b) Fatehpur Sikri

(c) Agra Fort

(d) Sikandara

Ans: ( c ) Agra Fort

58. The percentage of glucose present in the normal urine is

(a) 0.1%

(b) 2%

(c) 9.5%

(d) 0%

Ans: ( a ) 0.1%

59. The magnetic effect of electric current was first

observed by

(a) Henry

(b) Oersted

(c) Faraday

(d) Volta

Ans: ( b ) Oersted

60. Of the total water on the earth, fresh water reserves

constitute approximately

(a) 4.5%

(b) 2.7%

(c) 1.2%

(d) 5.8%

Ans: ( b ) 2.7%

61. The black hole theory was discovered by

(a) S. Chandrasekhar

(b) Har Gobind Khorana

(c) C.V. Raman

(d) S. Ramanujan

Ans: ( a ) S. Chandrasekhar

62. The main contribution of the Chola dynasty in the field

of administration lies in

(a) Systematic provincial administration

(b) A well planned revenue system

(c) A well organized central government

(d) An organized local self government

Ans: ( d ) An organized local self government

63. Who founded the philosophy of Pustimarga ?

(a) Chaitanya

(b) Nanak

(c) Surdas

(d) Ballabhacharya

Ans: ( d ) Ballabhacharya

64. Which of the following battles changed the destiny of a

Mughal ruler of India ?

(a) Haldighati

(b) Panipat II

(c) Khanua

(d) Chausa

Ans: ( b ) Panipat II

65. ?The Vedas contain all the truth? was interpreted by

(a) Swami Vivekanand

(b) Swami Dayanand

(c) Swami Shraddhanand

(d) S. Radhakrishnan

Ans: ( b ) Swami Dayanand

66. Babur entered India for the first time from the west

through

(a) Kashmir

(b) Sind

(c) Punjab

(d) Rajasthan

Ans: ( b ) Sind

67. Which was the first among the following ?

(a) Doctrine of Lapse

(b) Subsidiary Alliance

(c) Permanent Settlement

(d) Double Government

Ans: ( d ) Double Government

68. The name of Lord Cornwallis is associated with the

(a) Dual government

(b) Maratha wars

(c) System of subsidiary

(d) Permanent settlement

Ans: ( d ) Permanent settlement

69. Sir Charles Wood?s Despatch of 1854 delat with

(a) Administrative reforms

(b) Social reforms

(c) Economic reforms

(d) Educational reforms

Ans: ( d ) Educational reforms

70. The sea route to India was discovered by the

(a) Dutch

(b) English

(c) Portuguese

(d) French

Ans: ( c ) Portuguese

71. Which of the following pairs is correct ?

(a) Ashvaghosa – Vikramaditya

(b) Banabhatta – Harshvardhan

(c) Harisena – Kanishka

(d) Kalidasa – Samudragupta

Ans: ( b ) Banabhatta – Harshvardhan

72. 4th July, 1776 is important in world history because

(a) Battle of Plassey started

(b) Sea route to India was discovered

(c) English King Charles II was executed

(d) American Congress adopted the Declaration of Independence

Ans: ( d ) American Congress adopted the Declaration of

Independence

73. Rowlatt Act was passed in the year

(a) 1917

(b) 1919

(c) 192

(d) 1923

Ans: ( b ) 1919

74. Communal electorate in India was introduced through

which of the following acts ?

(a) 1909

(b) 1919

(c) 1935

(d) None of these

Ans: ( a ) 1909

Last edited by Aakashd; June 11th, 2019 at 02:06 PM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
RRB Loco Pilot Exam Question Paper
IBPS PO exam previous year question papers free download
CMC Vellore MBBS Entrance Exam Model Question Papers Free Download
Food Inspector Exam question papers of previous years free download
JAIIB exam previous year question papers free download
Question Paper Of Aptitude Of Rrb Assistant Loco Pilot Exam
RRB Loco Pilot Exam Previous Years Question Papers
Assistant Loco Pilot previous year question papers
Assistant Loco Pilot Exam Question Papers
Papers for RRB Assistant Loco Pilot Exam
RRB Loco pilot Written Exam Previous Question Papers
RRB Loco Pilot Exam Question papers
Assistant Loco Pilot Written Exam old Papers
RRB Assistant Loco Pilot question papers free download
previous question papers for ALP (Assistant Loco Pilot) of RRB kolkata
RRB Loco Pilot exam previous year question papers free download
Loco Pilot exam syllabus free download
Railway Recruitment Board previous year question papers of Assistant Loco Pilot
RRB assistant loco pilot exam papers
RRB Kolkata Loco Pilot Model Question Papers






  #2  
Old June 7th, 2014, 11:59 AM
Super Moderator
 
Join Date: May 2011
Default Re: Loco Pilot exam question papers free download PDF

As you want to get the previous year question papers of exam of Loco Pilot so here is the information of the same for you:

Some content of the file has been given here:

1. The thread angle of Whitworth
thread form is
(A) 55(B) 60
(C) 90(D)None of these
2. Which of the following processes
will produce the best surface finish ?
(A)Turning (B) Lapping
(C) Grinding (D)Filing
3. In the turning operation, RPM of
the spindle depends on
(A) Length of the job
(B) Diameter of the job
(C) Both of the above
(D)None of the above
4. The term BTU stands for
(A) Basic Thermal Unit
(B) British Thermal Unit
(C) Briler Temperature Unit
(D)None of these
5. Absolute pressure is equal to
(A)Gauge pressure
(B) Gauge pressure – Atmospheric
pressure
(C) Gauge Pressure + Atmospheric
pressure
(D)Atmospheric pressure
6. One ton refrigeration is equivalent
to
(A) 12,000 Btuh
(B) 10,000 Btuh
(C) 250 Btu per min
(D) 1,000 Btuh
7. Pyrometer is used to measure
(A)Intensity of light
(B) High Temperatures
(C)High Voltage
(D)Low Temperatures
8. For underground cables, the depth
of the trench is approximately
(A)30 cm (B) 60 cm
(C)200 cm (D)120 cm
9. During which test of the induction
motor, the reduced voltage is applied ?
(A)No load test
(B) Blocked rotor test
(C) Insulation test
(D)Resistance test
10. The range of a voltmeter can be
increased by connecting
(A)High resistance in series
(B) Low resistance in series
(C) High resistance in parallel
(D)Depends on the range of the
existing voltmeter
11. International ohm is defined as the
resistance of
(A)A column of mercury
(B) A cube of copper
(C) A cylinder of silver
(D)A wire of nichrome
12. The laminations of a transformer
are made from
(A)Copper
(B) Mild steel
(C) Nickel alloy steel
(D) Zinc-copper alloy

Q1: With the help of a sketch, define station limits for “B” class stations equipped with Two Aspect
signalling on single line and double line sections.
Q2: What are the classifications of stations in Indian Railways?
Q3: What do you mean by “Read Back Technique” in Railway signalling? Please cite few examples of
this technique being used in your Railway.
Q4: What is the difference between “A” Marker and “A” Board in Railway signalling?
Q6: What do you mean by the “S” Marker and where it is being used in Railway signalling?
Q5: What is the normal aspect of a signal in Automatic signalling territory?
Q6: What do you mean by Slip siding and Catch siding? Write down cases when Slip siding and Catch
siding are required to be provided in the Railway system.
Q7: In Indian Railways, what are the systems of train working adopted? Please also mention the name
of the most widely used system on Indian Railways.
Q8: Please prepare the locking table for Lever numbers 1, 3, 4, 6 & 7 of the following diagram: -
Q9: What are the essential requirements of the Absolute Block System?
Q10: What are the standards of interlocking prescribed in Railway Signalling?

For more detailed information I am uploading PDF files which are free to download:
Attached Files Available for Download
File Type: pdf Loco Pilot exam question papers free download PDF.pdf (53.4 KB, 274 views)
File Type: pdf Loco Pilot exam question papers free download PDF=.pdf (62.3 KB, 348 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old October 2nd, 2015, 02:53 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: Loco Pilot exam question papers free download PDF

I am doing preparation of Loco Pilot Exam. I have completed its syllabus and now want to solve question papers. So give source from where I can download free question papers for Loco Pilot Exam in pdf format.
Reply With Quote
Reply


Tags
Indian Railways

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 07:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8