Go Back   2019-2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old May 23rd, 2014, 09:53 AM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default

I want to give the exam of station controller of Delhi Metro Rail Corporation Ltd and for that I need to get the sample question papers so can you provide me that?

As you want to get the sample question papers of exam of station controller of Delhi Metro Rail Corporation Ltd so here is the information of the same for you:

Syllabus for DMRC SC / TO Written Test:

The written test is divided into Paper-I and Paper-II. Both the papers are held on the same day in the same centre.

Paper-I (1.5 hours): - It will consist of multiple-choice objective type questions, with provision of negative marking for wrong answers, on
a) General Awareness
b0 English
c) Logical Ability
d0 Quantitative Aptitude and/or knowledge of the discipline/trade.

Paper-II (1.5 hours): - It will consist of subjective type questions on
a) Paragraph Writing
b) Comprehension
c) Essay
d) Questions on Science & Technology matter

1. Which one of the following physical quantities, is not defined in the terms of force per unit area:

(a) pressure

(b) strain

(c) stress

(d) Young’s modulus

Ans:b

2. The distance moved by a moving body is equal to:

(a) area between the distance-time graph and distance axis

(b) area between the speed-time graph and time axis

(c) area between the distance-time graph and time axis

(d) area between the speed-time graph and distance axis.

Ans:b

3. A beaker containing water weighs 100 gm. It is placed on the pan of a balance and a piece of metal

weighing 70 gm. and having a volume of 10cc. is placed inside the water in the beaker. The weight of the

beaker and the metal would be :

(a) 170gm.

(c) 100gm.

(b)160gm.

(d)30gm.

Ans:a

4. For the same kinetic energy, the momentum shall be maximum for:

(a) electron

(b) proton

(c) deuteron

(d) alpha particle

Ans:d

5. The common balance works on the principle of equality of:

(a) forces

(b) moments of forces

(c) masses

(d) masses of pans

Ans:b

6. A particle moves in a circle of radius R with a constant speed under a centripetal force F. The work

done in completing a full circle is:

(a) 2RF

(b) ΠR2

F

(c) 2ΠRF

(d)Zero

Ans:d

7. When two quantities are plotted on the graph paper against each other and the result so obtained is a

st. line, then

(a) Both the quantities are equal

(b) The quantities are inversely proportional to each other

(c) Sum of both is zero

(d) The quantities are proportional to each other

Ans:d

8. What is the order of magnitude of 260°?

(a)103



(b) 104



(c)102



(d) 10

Ans:c

9. The maximum value of g is:

(a) At the poles

(b) At the top of the Mount Everest

(c) At the equator

(d) Below the sea level

Ans:a

10. A fixed volume of gas at 27°C exerts a pressure of 750 mm. If the gas is heated to a pressure of

1500mm., temperature must be:

(a) 600°C

(b) 327°C

(c) 54°C

(d) 13.5°C

Ans:b

11. A body of mass 2 kg acted upon by a constant force, travels a distance of 3 metres in the first second

and a further distance of meter in the next second. The force acting on the body is?

(a) 12 Newtons

(b) 8 Newtons

(c) 4 Newtons

(d) 1 Newton

Ans:c

12. Two forces each equal to P acting at a point have no resultant. The angle between the two forces

must be equal to:

(a)180°

(b) 90°

(c)0°

(d) 120°

Ans:a

13. A jet engine works on the principle of:

(a) conservation of energy

(b) conservation of momentum

(c) conservation of mass

(d) conservation of temperature


Ans:b

14. A sharp knife cuts much better than a blunt one because?

(a) Area of sharp knife is much less than the area of the blunt one

(b) sharp knife is brighter

(c) sharp knife is colder

(d) sharp knife is costly

Ans:a

15. A man carries a heavy box on his head on a horizontal plane from one place to another.

In this he does?

(a) maximum work

(b) no work

(c) negative work

(d) minimum work

Ans:b

16. The bob of a second’s pendulum is replaced by another bob of double mass. The new time period will

be:

(a) 4 sec.

(c) 2 sec.

(b) 1 sec

(d) 3 sec.

Ans:c

17.A device for measuring temperatures at a distance is

(a) gas thermometer

(b) mercury thermometer

(c) radiation

(d) maximum-minimum thermometer

Ans:c

18. A piece of ice is floating in a concentrated solution of common salt (in water) in a pot. When ice melts

completely, the level of solution will:

(a) go up

(b) remain the same

(c) go down

(d) first go up then go down

Ans:a

19. A radioactive source has a half-life of 30 days. During a period of 90 days the fraction of atoms that

have decayed would be

(a)100%

(b) 87.5%

(c)64%

(d) 50%

Ans:b


20. A black body emits:

(a) radiations of all wavelengths

(b) no radiations

(c) radiations of only one wavelength

(d) radiations of selected wavelengths

Ans:a

21. A near sighted person cannot see distinctly beyond 50 cm. from his eye. The power in diopter of

spectacle lenses which will enable him to see distant objects clearly is

(a) +50

(b) —50

(c) +2

(d) —2

Ans:c

22. Size of a nucleus is of the order of?

(a)10-18m

(b) 10-14m

(c)10-10m

(d) 10-6m

Ans:b

23. The freezing point on a thermometer is marked as 20° and the boiling point as 150°C. A temperature

of 60°C on this thermometer will be read as:

(a)40°

(b) 65°

(c)98°

(d) 110°

Ans:c

24. In isothermal expansion of an ideal gas:

(a) heat content remains constant

(b) temperature remains constant

(c) both heat content and temperature remain constant

(d) pressure and temperature of the gas remain constant

Ans:b

25. A man standing between two cliffs hears the first echo of a sound after 2 sec. and the second echo 3

sec. after the initial sound. If the speed of sound be 330 m/sec. the distance between the two cliffs

should be

(a)1650 m.

(b)990 m.

(c)825 m

(d) 660 m.

Ans:c

26. In a resonance tube experiment the first resonance is obtained for 10 cm. of air column and the

second for 32 cm. The end correction for this apparatus is equal to?

(a)0.5 cm

(b)1.0 cm

(c)1.5 cm



(d) 2 cm

Ans:b

27. The ratio of the specific heat of air at constant pressure to its specific heat at constant volume is?

(a) zero

(b) greater than one

(c) less than one

(d) equal to one

Ans:b

28. A convex lens has a focal length of 10 cm. When it is immersed in water it will behave

as?

(a) a convex tens of 10 cm. focal length

(b) a concave lens of 10 cm. focal length

(c) a convex lens of focal length greater than 10cm.

(d) a convex lens of focal length less than 10 cm.

Ans:c

29. Two particles having charges q1 and q2 when kept at a certain distance exert a force F on each

other. If the distance between the two particles is reduced to half and the charge on each particle is

doubled the force between the particles would be ?

(a)2F

(b)4F

(c)8F

(d)16F

Ans:d

30. A small magnet is placed perpendicular to a constant magnetic field. The forces acting on the magnet

will result in?

(a) rotation

(b) translation

(c) no motion at all

(d) rotation as well as translation

Ans:a

31. A hollow metallic sphere is charged. Inside the sphere?

(a) the potential is zero but the electric field is finite

(b) the electric field is zero but the potential is finite

(c) both the electric field and the potential are finite

(d) both the electric field and the potential are zero

Ans:b

32. Two electric lamps each of 100 watts 220 V are connected in series to a supply of 220 volts. The

power consumed would be:

(a)100 Watts

(b) 200 Watts

(c)25 Watts

(d) 50 Watts

Ans:d

33. A transformer is:

(a) a device for stepping up D.C.



(b) a generator of current

(c) device for converting direct current into alternating current

(d) a device for stepping up or down the voltage of A.C. supply

Ans:d

34. Transistor act as a?

(a) conductor

(b) semi-conductor

(c) insulator

(d) thermionic valve

Ans:d

35. The sky is blue because:

(a) there is more blue light in the sunlight

(b) of scattering of sunlight by air molecules in the atmosphere

(c) of scattering of sunlight by dust particles in the atmosphere

(d) other colours are absorbed by heavenly bodies

Ans:b

36. A cyclonic storm is indicated by a change in the atmospheric pressure. In atmospheric

pressure there is a:

(a)sudden rise

(b) gradual rise

(c)sudden fall

(d) gradual fall

Ans:c

37. The electric field inside a hollow conducting sphere will ?

(a) increases towards the centre

(b) decreases towards the centre

(c) is finite and constant throughout

(d) is zero

Ans:d

38. Imperfect gases are those:

(a) which contain impurities

(b) which do not obey Charle’s and Boyle’s laws

(c) whose molecules are not spherical

(d) whose molecules cannot be regarded as point masses

Ans:b

39. Sonar is a device for:

(a) location and ranging of aircraft’s

(b) location and ranging submarines

(c) producing a musical note of high quality

(d) measuring frequency of musical notes

Ans:b

40. Cyclotron is a device to produce:

(a) atomic energy

(b) high energy electrons



(c) high energy photons

(d) high energy protons

Ans:d

41. Which one of the following is not a vector?

(a) Velocity

(b) Acceleration

(c) Force

(d) Energy

Ans:d

42. Two steel balls of mass 1 kg. and 2kg. and a lead ball of 10kg. are released together from the top of

tower 30 metres high. Assuming the path to be in vacuum

(a) the lead ball reaches the ground earlier

(b) the 1 kg. steel bail reaches the ground earlier

(c) all the balls reach the ground simultaneously

(d) the 2 kg. steel ball reaches the ground earlier

Ans:c

43. After a watch has been wound, it?

(a) has great energy stored in it

(b) possesses mechanical potential energy stored in it

(c) has eletrical energy stored in it

(d) has no energy in it

Ans:b

44. Two plane mirrors are set at right angles and a flower is placed in any position in between the

mirrors. The number of images of the flower which will be seen is?

(b) two

(d) four

(a) one

(c) three

Ans:c

45. In which of the following cases total internal reflection cannot be obtained?

(a) ray going from water to glass

(b) a ray going from glass to water

(c) a ray going from glass to air

(d) a ray going from water to air.

Ans:a

46. When white light passes through a glass prism, we get a spectrum on the other side of the prism. In

the emergent beam the ray which is deviated least is

(a) the violet ray

(b) the red ray

(c) the green ray

(d) the yellow ray

Ans:b

47. Magnetic storms are due to

(a) the rotation of the earth

(b) the revolution of the earth

(c) the rainy season

(d) the appearance off Sun spots

Ans:d

48. For dynamo which one of the following statements is correct ?

(a) It converts the electrical energy into light energy

(b) It converts the kinetic energy into heat energy

(c) It converts the mechanical energy into electrical energy

(d) Jt converts the electrical energy into mechanical energy.

Ans:c

49. In a transformer the immediate cause of the induced A. C. in the secondary coil is?

(a) a varying electric field

(b) a varying magnetic field

(e) a motion of the secondary coil

(d) efficiency of the operator

Ans:b

50.A dynamo actually acts as a?

(a) converter of energy

(b) source of electric charge

(c) source of magnetic charge

(d) source of energy

Ans:a


Contact Details:
Delhi Metro Rail Corporation Limited
NBCC Place,
Bhishma Pitamah Marg,
Pragati Vihar,
New Delhi,
Delhi 110003 ‎
011 2436 5202
India

Map Location:

Last edited by Aakashd; May 23rd, 2019 at 04:12 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
DMRC Entrance Exam Station Controller Syllabus
Previous Year Papers Of DMRC Junior Engineer
DMRC CRA Previous question papers
DMRC Assistant Programmer Previous Year Question Paper
Exam Date of DMRC Station Controller
DMRC Previous Year Papers
Assistant station master exam previous question papers of Indian Railways
DMRC Station Controller exam previous year question papers
TNOU MBA-Second Year Total Quality Management previous year’s question papers
DMRC Exam Last year question papers
Exam Pattern for DMRC Station Controller Entrance Exam
RRB Chandigarh, Assistant Station Master previous years question papers
B.Com 3rd year Mumbai University previous year question papers of Business Economics
DMRC Exam Syllabus and Question Papers for Station Controller
DMRC entrance exam syllabus for the position of Station Controller and pattern
DMRC Station Controller Date of Entrance Exam
KU BE ECE 3rd Year previous year’s question papers of Computer Hardware Design
DMRC Station Controller Question Papers
Question Paper for DMRC Controller/Train Operator
DMRC Junior Engineering Exam Last Year Question Papers






  #2  
Old June 11th, 2014, 12:30 PM
Unregistered
Guest
 
Default DMRC Station Controller question papers

Will you please share the previous year question paper of DMRC Station Controller Exam???
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old June 11th, 2014, 01:58 PM
Super Moderator
 
Join Date: May 2011
Default Re: DMRC Station Controller question papers

Here I am sharing the previous year question paper of DMRC Station Controller Exam

Who was the first Indian to be crowned “Miss World”?
(1) Aishwarya Rai (2) Priyanka Chopra
(3) Sushmit Sen (4) Reita Faria

first lady ‘Gyanpith’ awardee for excellence in literature was:
(1) Mahasweta Devi (2) Mahadevi Verma
(3) Ashapurna Devi (4) Amrita Pritam

If CANDLE is EYPBNC, then FLAMES is?
(1) DJYKCQ (2) HNCOGU
(3) HJCKGQ (4) KCHJUA

The square root of 0.0081 is:
(1) 0.09 (2) 0.9
(3) 0.91 (4) 0.009

Choose correct option in the place of question mark:
2 4 6
18 ? 30
162 196 150
1458 1372 750
(1) 16 (2) 28
(3) 49 (4) 54

Under a scheme of investment, the rate of interest is 4% and the interest is compounded threemonthly. What will be the amount if a man invests Rs. 2000 for 1 year under this scheme?
(1) Rs. 2125.54 (2) Rs. 2081.21
(3) Rs. 2100.25 (4) Rs. 2060

In history, how is Zahir-ud-din Muhammad better known?
(1) Akbar (2) Aurangzeb
(3) Babur (4) Shahjahan

Ram showed an old man and said “his son is my son’s uncle”. How is the old man related to Ram?
(1) Father (2) Grandfather
(3) Brother (4) Uncle



__________________
Answered By StudyChaCha Member

Last edited by Aakashd; August 1st, 2018 at 10:11 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old June 17th, 2014, 11:03 AM
Unregistered
Guest
 
Default dmrc question paper

sir plz send me dmrc last five yr question paper of jr engineer..
my email id is mukultripathi14@gmail.com
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old February 18th, 2016, 12:50 AM
samarjeet singh
Guest
 
Default Re: DMRC station controller previous year question papers

sir plz send me dmrc last five yr question paper of sc/to
on my email id
samarjeetsingh789@gmail.com
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 08:20 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9