Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old April 23rd, 2014, 01:27 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default

I want to give the exam of Assistant Station Master of Railway Recruitment Board, Chandigarh so in order to give my preparation the final touch I need to get the previous year question papers of Assistant Station Master of Railway Recruitment Board, Chandigarh so can you please help me in getting this?

As you want to get the previous year question papers of Assistant Station Master of Railway Recruitment Board, Chandigarh so here is the information of the same for you:

Railway Recruitment Board (RRB) Exam - Question Paper Solved
1. When was the first underground railway (Metro Railway) started?
(a) 1982 (b) 1989 (c) 1984 (d) 1992
Answer: C

2. Shatabdi Express train was started in
(a) 1984 (b) 1988 (c) 1990 (d) 1985
Answer: B

3. At which of the following places Diesel Component Works is established?
(a) Jamshedpur (b) Patiala (c) Perambur (d) Varanasi
Answer: B

4. Which Zone is the largest in Indian Railways?
(a) Central Railway (b) Northern Railway (c) Eastern Railway (d) Western Railway
Answer: C

5. The railway station situated in the extreme south is
(a) Chennai (b) Cochin (c) Kanyakumari (d) Trivandrum
Answer: C

6. A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called
(a) dock platform (b) passenger platform (c) island platform (d) goods platform
Answer: C

7. When was the nationalization of Indian Railways done?
(a) 1952 (b) 1950 (c) 1951 (d) 1954
Answer: B

8. In which year Research, Design and Standard organization was established?
(a) 1954 (b) 1957 (c) 1959 (d) 1967
Answer: B

9. Railway Staff College is situated at
(a) Bangalore (b) Secundrabad (c) Chennai (d) Vadodara
Answer: D

10. Where is the Research, Design and Standard Organisation situated?
(a) Lucknow (b) Bangalore (c) Pune (d) New Delhi
Answer: A

11. Which is the following pairs of regional Railways and their headquarters not true?
(a) South-Central Railway - Secunderabad
(b) Central railway - Bhopal
(c) South Railway - Chennai
(d) North Railway - New Delhi
Answer: B

12. Between which of the destinations the first Indian train was started?
(a) From Calcutta to Delhi (b) From Mumbai to Thane
(c) From Mumbai to Surat (d) From Mumbai to Madras
Answer: B

13. When was the first train in Indian started?
(a) 1851 (b) 1852 (c) 1853 (d) 1854
Answer: C

14. In which Governor-General’s reign railway lines in India were established?
(a) Lord William Bentick (b) Lord Cornwallis
(c) Lord Kenning (d) Lord Dalhousie
Answer: D

15. A station where the rail lines end, is called
(a) junction station (b) way-side-station
(c) block station (d) terminal station
Answer: D

16. How much distance was traveled by first train of India?
(a) 33 km (b) 36 km (c) 34 km (d) 46 km
Answer: C

17. What is the position of the Indian Railway in the world according to the length of rail lines?
(a) First (b) Second (c) Third (d) Fourth
Answer: D

18. What is the length of North-Eastern Frontier Railway (NEFR)?
(a) 4300 Km (b) 3700 Km (c) 4290 km (d) 5298 km
Answer: B

19. The headquarters of North-Eastern railway is situated at
(a) Mumbai (V.T) (b) Guwahati (c) Gorakhpur (d) New Delhi
Answer: C

20. When was the North-Eastern frontier Railway (NEFR) established?
(a) 15th Jan, 1958 (b) 15th Jan, 1955
(c) 2nd Jan, 1956 (d) 14th April, 1952
Answer: A

21. The headquarters of North -Eastern Frontier Railway (NEFR) is
(a) Calcutta (b) Maligaon (Guwahati)
(c) Chennai (d) Gorakhpur
Answer: B

22. In which of the following cities, the first sub-way train was started?
(a) Mumbai (b) Delhi (c) Calcutta (d) Chennai
Answer: C

23. General Manger is responsible for
(a) Railway Board (b) Railway Ministry
(c) Both railway Board and Railway Ministry
(d) None of these
Answer: A

24. The headquarters of South-Central Railways is situated at
(a) Mumbai (V.T) (b) Chennai
(c) Secundrabad (d) Mumbai (Central)
Answer: C

25. The headquarters of Northern Railway is at
(a) New Delhi (b) Guwahati (c) Gorakhpur (d) Mumbai (V.T)
Answer: A

26. The headquarters of South Railways is situated at
(a) Calcutta (b) Chennai (c) Delhi (d) Mumbai
Answer: B

27. In which institution the training of electric work is being given?
(a) Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering
(b) Indian Railways Institute of Electrical Engineering
(c) Railway Staff College
(d) Indian Railways Institute of Civil Engineering
Answer: B

28. Who invented the railway engine?
(a) Charles Babbage (b) Isaac Newton
(c) James Watt (d) George Stephenson
Answer: D

29. Where is the Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering Insttitue
situated?
(a) Nasik (b) Baroda (c) Jamalpur (d) Pune
Answer: C

30. Metro Railway is functioning in which of the following Indian States?
(a) Gujarat (b) Maharashtra (c) West Bengal (d) Tamil Nadu
Answer: C

31.The zone with the minimum length is
(a) North-Eastern Railway
(b) North-Eastern Frontier Railway
(c) South-East Railway
(d) South-Central Railway
Answer: B

32. Where is the Indian Railways Institute of Civil Engineering Institute situated?
(a) Pune (b) Chennai (c) Nasik (d) Sikandrabad
Answer: A

33. How many training institutions of Railways are in India?
(a) Three (b) Four (c) Five (d) Six
Answer: C

34. What is the position of the Indian Railway under the zonal system?
(a) First (b) Second (c) Third (d) Forth
Answer: B

35. Which of the gauges is used in the hilly areas?
(a) Broad gauge (b) Meter gauge
(c) Narrow gauge (d) Special gauge
Answer: C

36. Where is the extreme north of India a railway station?
(a) Jammutavi (b) Amritsar (c) Pathancoat (d) Guwahat
Answer: A

37. How many institutions do give suggestions for railways technology?
(a) One (b) Two (c) Three (d) Four
Answer: B

38. Diesel Locomotive Works is situated at
(a) Perambur (b) Varanasi (c) Kapurthala (d) Bangalore
Answer: B

39. The manufacturing of steam engine in Chittranjan Locomotive Works was stopped in
(a) 1974 (b) 1961 (c) 1971 (d) 1973
Answer: C

40. The passenger bogies of the Indian Railways are manufactured at which of the following
places?
(a) Kapurthala (b) Chittranjan (c) Perambur (d) Bangalore
Answer: C

41. Indian Railways which is the largest of the Public Sector Enterprises, is divided in how many
regions?
(a) 7(b) 9 (c) 8(d) 10
Answer: B

42. Besides Mahrashtra, Karnataka and Goa, which of the following is the fourth State for
Konakan Railway Project?
(a) Kerala (b) Tamil Nadu (c) Gujarat (d) Andhra Pradesh
Answer: A

43. Palace On Wheels train was inaugurated in which year?
(a) 1988 (b) 1972 (c) 1982 (d) 1965
Answer: C

44. When was the Central Railway established?
(a) 5th Nov 1951 (b) 14th Nov 1951
(c) 14th April 1951 (d) 16th August, 1951
Answer: A

45. Rajasthan is under which of the following railway zones?
(a) Northern region (b) Western region
(c) North-Western region (d) Central Region
Answer: B

46. The largest national enterprise of India is
(a) Indian Railway (b) Indian Shipyard
(c) Airways (d) None of these
Answer: A

47. The first locomotive which was manufactured in Chittaranjan on
(a) November 1950 (b) October 1950
(c) September 1949 (d) October 1954
Answer: A

48. Where is the wheel and axle plant of Indian Railways situated?
(a) Chittranjan (b) Kapurthala (c) Bangalore (d) Perambur
Answer: C

49. When was the Jammu City appeared on the map of Indian Railway?
(a) 1965 (b) 1963 (c) 1967 (d) 1965
Answer: D

50. Where is the headquarters of Central Railway situated?
(a) Mumbai (V.T) (b) Mumbai (Church Gate)
(c) Gwalior (d) Gorakhpur
Answer: A






Contact Details:
Railway Recruitment Board
Madhya Marg,
8C, Sector 8,
Chandigarh, 160018 ‎
India

Map Location:

Last edited by Aakashd; June 6th, 2019 at 03:28 PM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
Will RRB publish recruitment notification for Assistant Station Master?
RRB Chennai Assistant Station Master
Assistant station master exam previous question papers of Indian Railways
MCA entrance exam of Panjab University Chandigarh previous years question papers
Railway Assistant Station Master (ASM) Exam Question Papers
Prasar Bharti Engineering Assistant Previous years question papers
RBI Assistant Previous Years Question Papers
WBSEDCL Assistant engineering previous years question papers
Railway Recruitment Board, Bangalore, Assistant Station Master previous years questio
Assistant Station Master Exam Solved question papers
Airports Authority of India previous years question papers of Jr Assistant Post
SSC FCI Assistant Grade III technical exam Previous years question papers
Indian Railway Examination Of Assistant Station Master
Postal Assistant exam question papers of previous years free download PDF
Assistant Statistical Officers Exam Previous Years Question Papers
Railway Recruitment Board, Bhubaneswar, Assistant Station Master previous years quest
IGNOU Master of Arts in Economics Quantitative previous years question papers
RBI Assistant exam Previous years question papers
Assistant Station Master Question Papers
RRB Assistant Station Master Exam Paper






  #2  
Old January 31st, 2015, 06:45 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Re: RRB Chandigarh, Assistant Station Master previous years question papers

As you want to get RRB Chandigarh, Assistant Station Master Question paper so here I am giving you same:

Questions will come from following topics:
General Awareness
Language
General Hindi
General English
General Arithmetic
Analytical
Quantitative Skills

RRB Chandigarh, Assistant Station Master Question paper




__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Tags
Indian Railways, tax assistant

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 11:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8