Go Back   2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > Exams




  #1  
Old February 28th, 2012, 05:40 PM
sonu2147
Guest
 
Default APPSC Papers

Hello guy’s I am taking part in the Andhra Pradesh Public Service Commission exam and I have no idea about its exam paper pattern so please can you give me the papers of Andhra Pradesh Public Service Commission exam?
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
APPSC JL Hindi Old Papers
APPSC Sample Papers
APPSC JAO Previous Papers
APPSC AEE Previous Papers
APPSC ECE Previous Papers
APPSC Question Papers With Answers
APPSC Previous Papers with Key
APPSC AEE Old Question Papers
APPSC JL Economics Model Papers
Model Papers of Group 2 of APPSC
APPSC HMWS Previous Papers
APPSC Jl Commerce Previous Papers
APPSC group 1 model papers
APPSC JL Old Papers Download
APPSC Drug inspector exam papers
APPSC Prelims Papers
APPSC prelims model papers
APPSC Previous Papers AEE Electrical
APPSC Previous Papers AEE
APPSC junior lecturers old papers






  #2  
Old March 3rd, 2014, 11:15 AM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: APPSC Papers

Andhra Pradesh Public Service Commission GROUP 1 Preliminary Exam questions are:

1. The world's first hydrogen fuel cell car reached
Sydney on December 27, 2003. Which of the
following statements are true about the car ?
a) It was designed, built and run by the stu- students
dents of T Tamagawa amagawa University of T Tokyo. okyo.
b) It is named after the Biblical gods of Sun
and W Water ater ater.
c) Its name is Isaac Moses.
d) It completed the world's first continental
crossing by completing a 4084 km run in less
than nine days.
e) Its name is Apollondine.
f) It was designed and built by the students of
Tokugawa okugawa University University, , but run by the students
of the University of Perth.
1) a, d, e 2) a, b, f 3) c, d, f 4) b, c, d

2. Twice wice did the Pakistan President, Pervez
Musharraf, escape bids on his life, – first on
December 14, 2003 and next on December 25,
2003 – in the same city in Pakistan. Which is
that city ?
1) Karachi 2) Rawalpindi
3) Islamabad 4) Lahore
3. Beagle - 2, surface probe of Mars, was suc- successfully
cessfully launched under the aegis of the Eu- European
ropean Space Agency on December 19, 2003.
Which country built Beagle - 2 ?
1) Britain 2) France 3) Sweden 4) Norway
4. Maumoon Abdul Gayoom, the longest - serv- serving
ing Head of State in Asia, started his five -
year term as President of Maldives on Novem- November
ber 11, 2003. How many terms had he served
as the President of M Maldives aldives earlier ?
1) 3 times 2) 4 times 3) 5 times 4) 6 times
5. The list of languages proposed to be included
in the Eighth Schedule of the Indian Consti- Constitution
tution does not contain.
1) Bodo 2) Santhali 3) Dogri 4) Bhojpuri
Directions for questions 6 to 9.
Refer to the data below and answer the
questions that follow :
The new television remote of the BPL television
set has some unusual features. The T + 2
button takes you to the channel which is two channels
ahead of the current one (i.e. channel 1 to
channel 3). The PP button takes you back to the
channel which was switched on before the cur-
rent one. The PR button takes you to the channel
which is a prime numbered channel just a head
of the current channel. And, last but not the least,
the MAG button instantaneously takes you to your
favourite channel. Amit has made Star Plus
(Channel no. 17) as the Magic channel (favourite).
(Use the additional data from the questions).
6. If his T T. . V V. . is on Star Plus and he presses T + 2,
PR, PR and PP to come to Zee, then on which
channel is Zee located ?
1) 19 2) 23 3) 25 4) 29
7. If the current channel is Zee and Amit presses
T + 2, PR, PP and T + 2, then he will arrive on
Channel number number.
1) 27 2) 25 3) 29 4) 31
8. If the current channel is Star Plus, how can
he reach Channel no. 25 ?
1) T + 2, PR, T + 2 2) PR, PP
3) T + 2, T + 2, PR 4) None of the above
9. If the Star Sports channel is Channel no. 30,
then how many channels are there between
Zee and Star Sports ?
1) 5 2) 6 3) 7 4) None of the above
10. In a certain code language, EMPHASIS is writ- written
ten as NDIOBRJR. How do you write CREA- CREATURE
TURE in that code ?
1) SBBDUTSD 2) QBBDTUSD
3) DSDBSTSP 4) SBDBUTDS

Directions for question nos. 11 and 12.
Read the following and find the answers :
Miss Lily has four purses. In one of the purses
she keeps five-rupee notes; in the second, tenrupee
notes; in the third, twenty-rupee notes; and,
in the fourth, fifty - rupees notes. In all, she has
78 notes and the total amount is Rs. 1500.
11. If the twenty-rupee notes were 6 less than the
ten-rupee notes and the five-rupee notes were
4 more than the fifty-rupee notes, how many
five-rupee notes did she have ?
1) 12 2) 32 3) 25 4) 20
12. If starting from the highest, she took out one
note from it and then went on taking double
the number of notes from each purse as com- compared
pared to the previous one, how much money
would she take out ?
1) Rs. 170 2) Rs. 185 3) Rs. 210 4) Rs. 310

Directions for question nos. 13 to 17.
The questions are based on the series of symbols,
letters and numbers given below :

13. How many letters in the series are preceded
by a symbol and followed by a number ?
1) 1 2) 2 3) 3 4) 4
14. If the letters in the series are arranged in al- alphabetical
phabetical order order, , how many letters will remain
at their place as such ?
1) 2 2) 3 3) 4 4) 5
15. How many symbols have either letters or num- numbers
bers on both the sides ?
1) 5 2) 4 3) 3 4) 2
16. Identify the odd one :
1) 4Z5 2) EH 3) 7K 4) MT
17. Which of the following is different from the
others ?
1) C8T3 2) ER 5 3) G DK 4) 7H6
18. Find out th the e pair of numbers that does not
belong to the group for lack of common prop- property
erty :
1) 34 – 43 2) 62 – 71 3) 55 – 62 4) 83 – 92
19. If 8 x 9 = 2724,
4 x 2 = 612 and
7 x 3 = 921, then 6 x 8 = ?
1) 1224 2) 2418 3) 1824 4) 1215
20. The population of a town was 20,000 in 1944.
It decreased by 10 percent during 1944 – 1954
but increased by 20 percent during 1954 –
1964. What was the population like in 1964 ?
1) 24, 600 2) 22,000 3) 20,800 4) 21,600
21. A party consists of grand-mother mother, , father father,
mother mother, , four sons and their wives, and one
son and two daughters to each of the sons.
How many females are there in all ?
1) 14 2) 16 3) 12 4) 24
22. How many independent words can HEAR HEART-
LESS be divided into without changing the
order of the letters and using each letter only
once ?
1) 2 2) 3 3) 4 4) 5
23. Find the missing number number.
1) 64 2) 16 3) 512 4) 24
24. How many triangles does the following fig- figure
ure have ?
1) 48 2) 44 3) 40 4) 36
25. Six plays – A, B, C, D, E and F – are to be
staged, one on each day from Monday to Sat- Saturday
urday urday. . The staging of these plays has to fol- follow
low the following pattern :
i) A must be staged a day before E.
ii) C must not be staged on T Tuesday uesday uesday.
iii) B must be staged on the day following the
day on which F is staged.
iv) D must be staged on Friday only and should
not be immediately preceded by B.
v) E must not be staged on the last day of the
schedule.
Now Now, , which play immediately follows B ?
1) C 2) D 3) E 4) A
26. A coin is flipped four times with one of the
following results in terms of occurrence of
head (H) or tail (T) :
a) HTTH b) TTTT c) HHHH d) HHTH
Based on the above information what would
be the probability of (H) occuring on the fifth
flip ?
1) 100 % 2) 50% 3) 25 % 4) 0%
27. In one minute, 3/7 of a bucket is filled. The
rest of the bucket can be filled in
1) 7/3 minutes 2) 21 minutes
3) 4/3 minutes 4) 2 minutes
28. A child was born on August 18, 1978. It was
Tuesday uesday uesday. . What day will be his birthday in the
year 1986 ?
1) Monday 2) Thursday
3) Saturday 4) None of the above
29. If V Venus enus is brighter than Mercury Mercury, , Mercury is
not brighter than Jupiter Jupiter, , Jupiter is brighter
than V Venus enus but not brighter than Pluto, then
which of these is the brightest?
1) Jupiter 2) Mercury 3) Venus 4) Pluto
30. If X = – 3, then X X3 – 3X 3X2 – 2X – 1 is equal to
1) – 1 2) 5 3) 10 4) –15
31. Which of the following lakes is the deepest?
1) Baikal 2) Mansarovar
3) Superior 4) Victoria
32. Which of the following pairs of states experi- experienced
enced the highest rate of population growth
(4.97) and the lowest (0.90) respectively respectively, , dur- during
ing 1991 – 2001 in India ?

1) Tamil Nadu and Nagaland
2) Nagaland and Manipur
3) Kerala and Nagaland
4) Nagaland and Kerala
33. Which of the following pairs is W Wrongly rongly
matched ?
1) Bushmen – Australia 2) Gaucho – Argentina
3) Maoris – New Zealand
4) Zambos – South Africa
34. Identify the odd one :
1) Jhoom 2) Bewar 3) Masha 4) Bera
35. Which of the following countries does not pro- produce
duce pepper ?
1) Malaysia 2) Singapore
3) India 4) Indonesia
36. What is the old name of Iraq ?
1) Mesopotamia 2) Persia
3) Turkmenistan 4) Alexandria
37. Mount Everest is located in the
1) Middle Himalayas 2) Outer Himalayas
3) Central Himalayas 4) Lesser Himalayas
38. Which of the following is not a tributary of
the river Narmada ?
1) Dudhi 2) Purna 3) Banjar 4) Hiran
39. Which of the following National Highways
runs between Pune and V Vijayawada ijayawada via
Sholapur and Hyderabad ?
1) NH – 6 2) NH – 7 3) NH – 8 4) NH – 9
40. In all, how many international airports are
there in India ?
1) 16 2) 14 3) 18 4) 12
41. Which of the following states is not a habitat
of the Kuki tribe in India ?
1) Manipur 2) Assam
3) Nagaland 4) Arunachal Pradesh
42. Which of the following cities experiences sun- sunlight
light for the longest period during summer ?
1) Mumbai 2) Srinagar 3) Chennai 4) Calcutta
43. Which of the following countries are sepa- separated
rated by the 49 49th th Parallel ?
1) France and Germany 2) USA and Mexico
3) USA and Canada 4) USSR and China
44. India leads in the production of
1) meat 2) pork
3) butter and ghee 4) cheese
45. After Anantapur district, which is the next larg- largest
est district in Andhra Pradesh, areawise?
1) Krishna 2) Guntur
3) Mahaboobnagar 4) Prakasam
46. Which of the following pairs is wrongly
matched ?
1) National – Indian National Planning
Congress Committee
2) People's Plan – M. N. Roy
3) Gandhian Plan – Sriman Narayan
4) Bombay Plan – Rajaji
47. What is mea meant nt by 'Bank Rate' ?
1) The rate at which commercial banks lend
2) The rate at which commercial banks accept
deposits
3) The rate at which the Reserve Bank lends to
the commercial banks
4) None of the above
48. For the T Tenth enth Five Y Year ear Plan period, states have
been grouped into A, B, C and D for financing
of States' plan investments. In which group is
the state of Andhra Pradesh included ?
1) A 2) B 3) C 4) D
49. What was the sex ratio of Andhra Pradesh dur- during
ing 1991 – 2001 ?
1) 983 2) 933 3) 960 4) 978
50. Industrial Credit and Investment Corporation
of India Ltd. (ICICI) was the second all-India
special industrial financial institution to be
set up in the country in 1955. Which was the
first ?
1) Industrial Development Bank of India (IDBI)
2) Small Industries Development Bank of India
(SIDBI)
3) Industrial Finance Corporation of India (IFCI)
4) National Small Industries Corporation Ltd.
(NSIC)
51. Gems and jewellery constituted the highest
share in India's exports during 2002 – 2003.
Which of the following comes next during the
said period ?
1) Engineering goods
2) Chemicals and related products
3) Ready-,made garments
4) Crude oil and petroleum products
52. India's FOREX reserves crossed a historic
high, standing at $ 110.48 billion as on De- December
cember 19, 2003. How low were our FOREX
reserves in the first half of 1991 ?
1) $ 40 billion 2) $ 12 billion
3) $ 8.4 billion 4) $ 1.2 billion
53. As per the W World orld W Water ater Development Report,
what is India' s rank in water quality among
the list of 122 countries ?
1) 74 2) 120 3) 96 4) 14

54. Which of the following states does not come
under the jurisdiction of the Guwahati High
Court ?
1) Assam 2) Tripura 3) Manipur 4) Sikkim
55. As per the Indian Constitution, in the Union
Council of Ministers.
1) All the Ministers are equal
2) Cabinet Ministers are superior to other Ministers.
3) Deputy Ministers are superior to Ministers of
State, but lower than Cabinet Ministers in rank
4) Ministers without portfolios are the lowest in
rank in the Council of Ministers.
56. How many times has Governor's rule been
clamped in Andhra Pradesh so far ?
1) Four times 2) Five times
3) Three times 4) Twice
57. Including the two nominated members from
the Anglo-Indian community community, , What is the to- total
tal membership of the Lok Sabha at present ?
1) 542 2) 543 3) 544 4) 545
58. Which of the following famous cases, which
came before the Supreme Court of India, is
not related to the Right to Property ?
1) A. K. Gopalan us. the State of Kerala
2) Golaknath Case
3) Kesavananda Bharati Case
4) Minerva Mills Case
59. Which of the following states does not have a
Legislative Council ?
1) Maharashtra 2) Rajasthan
3) Karnataka 4) Kerala
60. If the President of India wishes to resign from
the post, to whom does he submit his letter
of resignation ?
1) The Chief Justice of the Supreme Court
2) The Prime Minister
3) The Vice-President
4) The Speaker of the Lok Sabha
61. Qutub-ud-Din Aibak, the founder of the Slave
Dynasty in India was originally a slave of
1) Mahmud Ghazni
2) Shams-ud-Din Iltutmish
3) Mohammad Ghori
4) Ghyas-ud-Din Balban
62. As per the historic Uttaramerur Inscription,
during whose period did village governments
flourish in South India ?
1) The Pandyas 2) The Pallavas
3) The Cheras 4) The Cholas
63. Who was the founder of the Radhaswami
Satsang, a sect born out of Sikkim in 1851?
1) Dayal Das 2) Shiv Dayal Khatri
3) Ramtanu Lahiri 4) Baba Balak Singh
64. The British Governor - General, who defeated
Tipu Sultan and captured Mysore in the Fourth
Anglo-Mysore W War ar in 1799, was
1) Warren Hastings 2) Lord Cornwallis
3) Lord Wellesley
4) The Marquess of Hastings
65. Of the following newspapers published dur- during
ing the struggle for India's independence,
which one was published in a vernacular lan- language
guage ?
1) Kesari 2) Mahratta
3) Bengalee 4) Anand Bazar Patrika
66. Identify the odd one :
1) Wilson College, Bombay
2) Christian College, Madras
3) Noble College, Masulipatnam
4) Mayo College, Ajmer
67. Who of the following historically prominent
Indian national leaders started the Brahminical
magazine Brahman Sevadi to defend Hindu- Hinduism
ism against the Christian missionaries dur- during
ing the 19 19th th century ?
1) Raja Ramamohan Roy
2) Bankim Chandra Chatterjee
3) Debendranath Tagore
4) Vivekananda
68. Which of the following was the most impor- important
tant pre-Congress nationalist organization,
founded in the year 1876 by S. N. Banerji and
Ananda Mohan Bose ?
1) Asiatic Society
2) Indian Association of Calcutta
3) British India Association
4) Bengal-British Indian Association
69. Which of the following does not constitute a
part of the Shad-Darshanas (i.e., six orthodox
schools of ancient Hindu philosophy) ?
1) Sankhya 2) Yoga 3) Smriti 4) Nyaya
70. The city of Harappa, where the ancient
Harappan civilization flourished, is located on
the banks of the river
1) Jhelum 2) Chenab 3) Indus 4) Ravi
71. The British government conducted the first
trial of the INA prisoners in the Red Fort, Delhi
in November 1945. Who of the following was
not in the dock at the trial ?
1) P. K. Sehgal 2) Shahnawaz Khan
3) Gurubaksh Singh Dhillon
4) Ras Behari Bose

72. Among the several centres where Jainism
flourished, which of the following developed
into an important centre under V Vajramuni, ajramuni, dur- during
ing the 1 1st st and 2nd nd centuries A. D. ?
1) Kausali 2) Rajagriha 3) Vaisali 4) Ujjain
73. The Governor-General of India, who proposed
shifting the Indian capital from Calcutta to
Delhi, was
1) Lord Hardinge – II 2) Lord Curzon
3) Lord Dufferin 4) Lansdowne
74. Three states which had not acceeded to India
by 15 August, 1947 were ruled by Princes,
whose own religion was different from that of
the majority of their subjects. Identify the odd
one :
1) Junagadh 2) Kashmir
3) Bhopal 4) Hyderabad
75. Who of the following was the last king of the
Qutub Shahi dynasty of Golkonda ?
1) Abdullah Qutub Shah
2) Ibrahim Qutub Shah
3) Abul Hasan Tanisha
4) Mohammad Quli Qutub Shah
76. Identify the odd one :
1) Saluva 2) Sangama
3) Tuluva 4) Vishnukundin
77. Who served as the Homo Minister in the In- Interim
terim government headed by Jawaharlal Nehru
in 1946 ?
1) Mohammad Ali Jinnah
2) Sardar Vallabhabhai Patel
3) Liaqat Ali Khan 4) Kamaraj Nadar
78. Under whose leadership were branches of the
Home Rule Movement started in Andhra
Pradesh ?
1) Konda Venkatappaiah
2) Kompelle Krishna Rao
3) Kakani Venkataratnam
4) Gadicherla Harisarvotham Rao
79. In which of the following sessions of the In- Indian
dian National Congress did a T Telugu elugu man,
Anandacharlu, preside, in 1891 ?
1) Nagpur Session 2) Kakinada Session
3) Meerut Session 4) Lucknow Session
80. The first Nizam of Hyderabad, who accepted
Lord W Wellesley' ellesley' ellesley's s plan of Subsidiary Alliance
in 1798, was
1) Osman Ali Khan 2) Nizam Ali Khan
3) Nizam - UI - Mulk
4) Ibrahim Quli Qutub Shah
81. Which of the following seas is reported re- recently
cently to be dying because of drying ?
1) Caspian Sea 2) Red Sea
3) Dead Sea 4) South China Sea
82. On the report of the UN Environment
Programme, the Government of India has
launched a study to determine the extent of
responsibility of countries for the occurrence
of the "Asian Brown Cloud - (ABC)". Where is
the ABC formed ?
1) Over Sourth Asia
2) Over South - East Asia
3) Over India's Southern peninsula
4) Over the Central Asian region
83. The Kambalakonda Reserve Forest inA. P P. . has
been declared by the Union Government a
Wildlife Sanctuary Sanctuary. . Where is it located ?
1) In Visakhapatnam District
2) In Khammam District
3) In Warangal District 4) In Adilabad District
84. Which of the following is the mysterious place
in the W Western estern Atlantic, where a large number
of planes and ships have vanished without
trace since 1945 ?
1) Bering Strait 2) Bermuda Triangle
3) Canary Palms 4) San Miguel Bay
85. The mountain range lying between the Pamir
plateau and the Indus river is
1) Daulagiri 2) Nangaparbat
3) Purvanchal 4) Karakoram
86. Match the following :
Grasslands Continents
A. Steppes i . North America
B. Prairies ii. South America
C. Pampas iii. Europe and
Asia
D. Savanna iv iv. Africa
v. Australia
A B C D
1) i ii v iv
2) v iii i ii
3) iii ii i iv
4) v iv iii ii
87. Which of the following countries has common
borders with the largest number of countries?
1) Russia 2) France
3) Kenya 4) Zimbabwe
88. Which of the following planets has the Indian
name 'Y Yama' ama' ?
1) Uranus 2) Pluto 3) Saturn 4) Neptune

89. Arrange the following cities in decreasing or- order
der of their population :
A. Bangalore B. Ahmedabad
C. Kanpur D. Delhi E. Kolkata
1) EADBC 2) DECAB 3) EDABC 4) EDACB
90. Which of the following states has the Great
Indian Hornbill, which is considered an en- endangered
dangered species, as its 'State bird' ?
1) Meghalaya 2) Arunachal Pradesh
3) Nagaland 4) Manipur
91. What is Pyrodoxin ?
1) Vitamin A 2) Vitamin C
3) Vitamin B6 4) Vitamin B2
92. With what is non-stick kitchenware coated?
1) Graphite 2) Silicon 3) Glass 4) Teflon
93. Among mosquitoes, which of the following
are blood - feeders, found throughout the
world ?
1) Culex and Anopheles
2) Anopheles and Aedes
3) Aedes and Culex
4) Culex, Anopheles and Aedes
94. Which of the following creatures are stone -
deaf ?
1) Snakes 2) Lizards 3) Parrots 4) Ants
95. The fingerprints of Siamese twins are
1) identical 2) not identical
3) identical more often 4) identical less often
96. Though their diet is higher in meat and fat
and lower in fruit and vegetables, who of the
following are known to be free from heart dis- diseases
eases like heart-attacks, unlike others in the
world ?
1) Eskimos 2) Pigmies 3) Nagas 4) Tartars
97. Which of the following is contagious ?
1) Snoring 2) Gnashing
3) Yawning 4) Vomiting
98. If we make a table-fan rotate at a speed of
50rpm and place it under an electric lamp, it
would appear to be
1) stationary
2) rotating slowly forwards
3) rotating slowly backwards
4) rotating slowly, both forwards and backwards
99. Where is the Black Box fitted in planes ?
1) In the cockpit 2) In the tail - end
3) In the left wing 4) In the right wing
100. Which of the following statements are not true
about gold ?
a. It is a soft metal.
b. It has high density; 2 1/2 times that of iron.
c. Orna Ornaments ments cannot be made of pure gold.
d. Gold is not easily scratched.
e. In 18 carat gold, we find 25 percent copper copper.
f. One carat represents 100/24 percent.
1) b, d, c 2) a, c, d
3) d, e, f 4) Only c and d
101. After parboiling, the nutritive value of rice
1) increases 2) decreases
3) neither increases nor decreases
4) either increases or decreases
102. Bullet - proof vests are made from a fabric of
1) silicon nitrate and jute
2) thickly mixed cotton and jute
3) nylon
4) copper and steel wires
103. Why do trees shed their leaves in the winter
season ?
1) To conserve heat
2) To rest before the summer growth
3) To conserve water
4) To escape being eaten by animals
104. One of the parameters used to gauge the
power of a computer is its
1) Bandwidth 2) Datawidth
3) Lanwidth 4) Comwidth
105. A man of AB blood group has met with an
accident and requires blood transfusion. Who
among the following could donate blood to
him ?
Relation Blood gorup
a. Wife A
b. Son AB
c. Friend O
d. Daughter B
1) Only b (Son)
2) B and d (Son and daughter)
3) a, b and d (Wife, son and daughter)
4) a b, c and d (Wife, son, friend and daughter)
106. In which of the following atmospheric condi- conditions
tions can seeds be preserved best ?
1) Cool and dry 2) Cool and wet
3) Hot and dry 4) Hot and wet
107. If a colour-blind man is married to a normal- normalvisioned
visioned woman whose parents also had nor- normal
mal vision, what proportion of their children
is likely to be colour-blind ?
1) Zero percent 2) 25 percent
3) 50 percent 4) 100 percent
108. We denote the time units taken by computers
to execute instructions. Which of these time
units is the smallest ?
1) Nanosecond 2) Microsecond
3) Picosecond 4) Second

109. An egg sinks in tap water water, , but floats in a con- concentrated
centrated solution of salt, because
1) the egg absorbs salt from the solution and
expands
2) albumin dissolves in salt and the egg becomes
lighter
3) the density of the salt solution exceeds the
density of the egg
4) tap water has higher surface tension
110. Which of the following planets is similar to
our Earth in mass, size and density ?
1) Mars 2)Venus 3) Mercury 4) Uranus
111. Who of the following are immune to measles?
1) One - year old infants
2) Infants above seven months and below one
year in age
3) Children who are more than two years in age
4) Infants below six months in age
112. Ammonia is a compound of
1) Nitrogen and hydrogen
2) Hydrogen and oxygen 3) Nitrogen and oxygen
4) Nitrogen and sodium hydroxide
113. Which of the following is/are a source V Vita- ita- itamin
min K ?
1) Shark-liver oil 2) Milk, seeds
3) Green vegetables, tomatoes, carrots
4) Nuts, eggs, liver of animals
114. Which of the following kinds of glass is used
in the production of electric bulbs and opti- optical
cal instruments ?
1) Hard glass 2) Flint glass
3) Light glass 4) Pyrex glass
115. Identify the odd one :
1) Jaundice 2) Typhoid 3) T. B. 4) Pneumonia
116. The earliest Europeans to land on Indian soil
were the
1) French 2) Dutch
3) Portuguese 4) English
117. Arrange the following in chronological order:
a. The Bahamanis of Deccan
b. The Reddis of Kondaveedu
c. The Kakatiyas of W Warangal arangal
d. The Rayas of V Vijayanagara ijayanagara
e. The Gajapatis of Orissa
1) c, b, a, d, e 2) b, a, c, e, d
3) d, c, b, a, e 4) c, b, d, a, e
118. Who of the following were the two sides that
fought the Battle of Rakshashi-Thangadi
which ended the glory of the V Vijayanagar ijayanagar
empire in 1565 A. D ?
1) Ramaraya and the Imadshahis of Berar
2) The Adilshahis of Bijapur and Ramaraya
3) Veeranarasimha and the Nizamshahis of
Ahmednagar
4) Ramaraya and Nizam Shah of Ahmednagar
119. Ketana, a famous poet of the Kakatiya times,
earned the title Abhinava Dandi by rendering
into T Telugu elugu the Sanskrit work titled
1) Prataparudra Yasobhushanam
2) Dasakumaracharitam 3) Nitisastramuktavali
4) Panditaradhya Caritram
120. Where did Goutama, the Buddha die ?
1) Kusinagara 2) Kapilavastu
3) Saranath 4) Gaya
121. From which of the following sources can the
Government of India draw money to meet
unforseen expenditure, additional and excess
grants pending authorisation ?
1) Consolidated Fund of India
2) Public Account of India
3) Reserve Bank of India
4) Contingency Fund of India
122. Which of the following statements regarding
the members of the State Public Services Com- Commissions
missions is true ?
1) They are appointed by the President India
and can be removed by him.
2) They are appointed by the Government and
can be removed by him.
3) They are appointed by the President and can
be removed by the Governor.
4) They are appointed by the Governor and can
only be removed by the President.
123. As per the succession of Prime Ministers In- India,
dia, which order among the following, correct?
a. Indira Gandhi b. Rajiv Gandhi
c. Charan Singh d. Morarji Desai
e. Chandrashekhar f. Gulzari Lal Nanda
1) f, a, d, c, b, e 2) f, d, b, e, a, c
3) f, b, d, e, c, a 4) d, a, b, c, f, e
124. Zonal Councils have been established by the
States Reorganisation Act, 1956, dividing the
country into five zones. In which zone is
Sikkim included ?
1) Central zone 2) Northern zone
3) Eastern zone 4) Western zone
125. The Government of India appointed the Offi- Official
cial Language Commission in 1955. Who was
the Chairman of the Commission ?
1) B. G. Kher 2) Gopalaswamy Iyyangar
3) Dr. Zakir Hussain 4) Fazl Ali
126. The National Rural Employment Programme
and the Rural Landless Employment Guaran- Guarantee
tee Programme were launched during the
1) 5th Plan period 2) 6th Plan period
3) 7th Plan period 4) 9th Plan period
127. As regards Local Self-Government Institu- Institutions,
tions, the 73rd and 74th Constitutional Amend- Amendment
ment Acts relating to them are not applicable
in the states of

1) Goa, Jammu and Kashmir, Pondicherry
2) Delhi, Goa, Mizoram, Meghalaya
3) Meghalaya, Delhi, Nagaland
4) Sikkim, Assam, Mizoram
128. What is the current investment limit in Small
Scale Industry ?
1) Rs. 20 lakhs 2) Rs. 60 lakhs
3) Rs. 100 lakhs 4) Rs. 300 lakhs
129. 100% Foreign Direct Investment is permitted in
1) Export Processing Zones
2) Special Economic Zones
3) Industrial Areas 4) Industrial Estates
130. Which of the following is levied and collected
by the Centre, but assigned to the States ?
1) Customs Duties 2) Stamp Duty
3) Income Tax 4) Taxes on Railway farces
131. Which of the following items has been taken
out of the list of essential commodities, by a
recent judgement of the Supreme Court of In- India,
dia, on the ground that it does not come un- under
der the 'food' category ?
1) Cooking oil 2) Tea
3) Coffee 4) Mineral water
132. On November 5, 2003, Prince Charles of En- England
gland visited Dharavi, Asia's biggest slum in
the heart of Mumbai. He was accompanied by
the President of the National Slum Dwellers'
Federation, who is also a Magsaysay awardee.
Who is he ?
1) K. Ananta Swamy 2) Anu Nambiar
3) Thanu Bhutia 4) Joachim Arputham
133. Who, among the following is the Hollywood
actress, who has been nominated 13 times for
the Oscar Oscar, , breaking the earlier record of 12
times by Katharine Hepburn and has been
awarded the American Film Institute's Lifetime
Achievement Award, 2003 ?
1) Meryl Streep 2) Joan Crawford
3) Rosalind Russel 4) Bette Davis
134. The South African novelist, J. M. Coetzee, won
the 2003 Nobel Prize for literature. Among the
following works, which one is not authored
by him ?
1) Life and Times of Michael K.
2) Waiting for the Barbarians
3) Disgrace 4) The Napier Straits
135. China launched a manned spacecraft success- successfully
fully on 15 October October, , 2003. Which of the follow- following
ing statements are not true about the event ?
a. It is code-named 'Project 920'.
b. China has spent $ 2.2 billion so far on the
project.
c. The name of the spacecraft is Shenzhou–5.
d. China became the 5 5th th manned space - far
ing nation in the world with this launch.
e. Y Yang ang Liwei, the person who manned the
craft, is the 431 431st st man of the 241 manned
missions into space so far far.
f. The name of the two-stage launcher is Chang
Zheng - 2F 2F.
1) b, f 2) a, d 3) c, f 4) d, e
136. Bobby Jindal, an Indian-American who con- contested
tested the election for the position of Gover- Governor
nor of Louisiana in USA, was defeated by 52
per cent to 48 per cent votes. Who defeated
him in the straight contest to become the first
woman Governor of the State of Louisiana
from the Democrats ?
1) Margaret Simpson 2) Mary Marolaux Smith
3) Kathleen Babineaux Blanco
4) Zenda Raphael
137. The Eco-ship Rainbow W Warrior arrior arrior, , belonging the
Green peace Group came to Mumbai recently
to launch Greenpeace India's campaign, fo- focussing
cussing on the ecologically hazardous ship- shipbreaking
breaking yard at Alang Which of the follow- following
ing statements is not true about the Rainbow
Warrior arrior ?
a. Its chief is Lesley Simkiss.
b. Its Medical Of Officer ficer is Moritz Kulotenbrarier Kulotenbrarier.
c. The ship is not the original Rainbow W Warrior arrior arrior.
d. It was docked in Mumbai last in December 1999.
e. The original Rainbow W Warrior arrior was actually
sunk by French agents in 1985.
f. The earlier name of the Rainbow W Warrior arrior was
Grampo Pleasure.
1) a, d, f 2) b, e, d 3) a, b, c 4) a, b, f
138. Boyi Bheemanna was presented the Jashuva
Foundation's prestigious "Jashuva Sahitya
Puraskaram" on December 16, 2003. Who of
the following T Telugu elugu poets got it earlier ?
1) Dr. C. Narayana Reddy 2) Nagnamuni
3) K. Siva Reddy 4) None of the above
139. Karan Thapar won the Best Current Af Affairs fairs Pre- Presenter
senter A Award ward of the prestigious Asian T Televi- elevi- elevision
sion Awards - 2003 at a grand ceremony in
Singapore on December 7, 2003. What are the
programme and the episode for which he won
this award ?
1) 'Court Martial' / Interview with Pakistan's Foreign
Minister, Khurshid Kasuri
2) 'Spotlight' / Interview with Vladimir Putin
3) 'Face to Face' / Interview with Radha, Raja
and Kousalya Reddys
4) 'Point Blank' / Interview with the Kathak dancer,
Sonal Mansingh
140. The name of the world's fastest cruise mis- missile
sile Brah Mos has been coined by taking
1) Brahma, the God of creation in Indian mythology
and Moses, the Biblical prophet

2) The Indian river, Brahmaputra and the Russian
river, Moskva
3) Brahma, the Indian god and the Russian river,
Moskva
4) The river, Brahmaputra and Moses, the Biblical
prophet
141. The Bollywood actor actor, , Dev Anand, was chosen
for the Dada Saheb Phalke Award for the year
2003 recently recently. . Which of the following is his
last film, which flopped miserably?
1) Love in Times Square 2) Beauty Queen
3) Rockfort Express 4) Nandini
142. Who authored the Preamble of the proposed
Constitution of the European Union?
1) Cardinal Dubois 2) Jacques Chirac
3) Maurice Druon 4) Valery Giscard D'Estaing
143. Which of the following groups of countries
decided recently to construct/upgrade the
1360 km Moreh – Bagan – Mae Sot Highway Highway,
work on which will begin early in 2004 ?
1) China, Bhutan, India
2) India, Myanmar, Thailand
3) Myanmar, Cambodia, India
4) India, China, Myanmar
144. Whom did T Time ime magazine choose recently as
its Person of the Y Year ear for 2003 ?
1) The American Soldier 2) The Google Guys
3) Jiang Yanyong (Chinese SARS Whistle-blower)
4) Dick Grasso
145. Who of the following has been described by
UNICEF' UNICEF's s Report, The State of the W World' orld' orld's s Chil- Children
dren : 2004, as the role model and featured on
the cover of the report which was released on
December 11, 2003 in New Delhi ?
1) Lalitakumari 2) Shyamala Ben
3) Maria Calivis 4) Nandita Das
146. On December 11, 2003, France's high-flown
committee of lexicographers, the Academie
Francaise, made the former French President
Valery alery Giscard D'Estaing an 'Immortal'. Which
of the following statements are untrue about
he Academie Francaise ?
a. It was founded in 1635 A. D
b. It was founded by Cardinal Richelieu.
c. It was founded by King Louis XIII.
d. It guards the French language from
anglicization.
e. Its latest Frenchified word for 'e-mail' is 'Fe- Femail'.
mail'.
f. Its members' average age is late 70s.
g. Its members are called 'Immortals'.
h. It has made D'Estaing a member in the va- vacancy
cancy of the late Poet-President of French
Guiana, Leopold Sedar Senghor Senghor.
1) a, c, d 2) c, e, h 3) a, f, h 4) b, f, g
147. Who, among the following, is not a recipient
of the Cyber Oscar Award presented on De- December
cember 10, 2003 in Geneva during the W World orld
Summit on the Information Society ?
1) Marcia de Toni 2) Ansbert Ngurumo
3) Anand Parthasarathy 4) Mwananchi Wiki Hii
148. Which of the following Bollywood films re- recently
cently became the world's first feature film to
be offered for download from the popular net
www www. . kazam. com at a cost of $ 2.99 ?
1) Kal Ho Na Ho 2) Supari
3) The Legend of Bhagat Singh 4) Fire
149. After 31 years of glorious service to the na- nation,
tion, the last of the Petya class warships, INS
Anjadip, was decommissioned ceremoniously
on December 13, 2003 at the V Visakhapatnam isakhapatnam
naval base. Who was its last Commanding Of- Officer
ficer ?
1) Siddhartha Panda 2) O. P. Bansal
3) R. K. Sharma 4) Goutam Patnayak
150. Where did the Biswa Iftema or W World orld Muslim
congregation, believed to be the largest Mus- Muslim
lim gathering after the Haj of Mecca, take place
during December 2003, where three million
devotees from 70 countries participated ?
1) Tongi in Bangladesh
2) Kuala Lumpur in Malaysia
3) Djakarta in Indonesia 4) Java

ANSWERS
1) 1 2) 2 3) 1 4) 3 5) 4 6) 2
7) 1 8) 1 9) 2 10) 1 11) 4 12) 1
13) 3 14) 4 15) 1 16) 3 17) 2 18) 3
19) 2 20) 4 21) 1 22) 1 23) 3 24) 1
25) 4 26) 2 27) 3 28) 4 29) 4 30) --
31) 1 32) 4 33) 1 34) 1 35) 2 36) 1
37) 3 38) 2 39) 4 40) 1 41) 4 42) 3
43) 3 44) 3 45) 3 46) 4 47) 3 48) --
49) 4 50) 3 51) 2 52) 4 53) 2 54) 4
55) 1 56) 4 57) 4 58) 1 59) 4 60) 3
61) 3 62) 4 63) 2 64) 3 65) 1 66) 4
67) 3 68) 2 69) 3 70) 4 71) 4 72) 3
73) 1 74) 3 75) 3 76) 4 77) 2 78) 4
79) 1 80) 2 81) 3 82) 1 83) 1 84) 2
85) 4 86) -- 87) 1 88) 2 89) 3 90) 2
91) 3 92) 4 93) 4 94) 1 95) 2 96) 1
97) 3 98) 3 99) 1 100) 3 101) 1 102) 1
103) 3 104) 1 105) 4 106) 1 107) 1 108) 3
109) 3 110) 2 111) 4 112) 1 113) 4 114) 2
115) 1 116) 3 117) 4 118) 2 119) 2 120) 1
121) 4 122) 4 123) 1 124) 3 125) 1 126) 2
127) 3 128) 3 129) 2 130) 4 131) 2 132) 4
133) 4 134) 4 135) 2 136) 3 137) 4 138) 4
139) 1&3140) 2 141) 1 142) 4 143) 2 144) 1
145) 1 146) 2 147) 4 148) 2 149) 2 150) 1

1. East T Timor imor became an independent nation re- recently
cently cently. . Under whose rule was East T Timor imor ear- earlier
lier ?
a) The Dutch b) The portuguese
c) The French d) The Spanish
2. The Indian Railway recently created two new
railway zones with their headquarters at
a) Nagpur and Simla b) Jhansi and Jodhpur
c) Bhubaneshwar and Nagercoil
d) Jaipur and Hajipur
3. The English V Version ersion of Girish karnad' karnad's s play play,
Bail (sacrifice) was premiered by the Leices- Leicester
ter Haymarket Theatre in U. K. recently Who is
the director of the play ?
a) Naseeruddin Shah b) Gray Taylor
c) Nana Sheppared d) Girish Karnad
4. Lakshmi Sehgal contested the presidential
election along with Dr Dr. . A. P P. . J. Abdul Kalam,
what is her mother tongue ?
a) Tamil / Malayalam b) Telugu
c) Kannada d) Punjabi
5. The French Government conferred Chevalier
deondere National de merit, a highly presti- prestigious
gious award of the Government of France, on
Dr Dr. . B. Balasubramanian recently recently. . Without of
the following is not true about Dr Dr. . Bala
subramanian ?
a) He is the Director of the L. V. Prasad eye institute.
b) He is a padmashree awardee
c) He served as the Director of CCBM, Hyderabad
d) He has already been awarded the OBE by the
Queen England
6. Which of the following doors would be
opened at the end ?
a) 80th door b) 81th doorc) 83rd door d) 84th
door
7. Which of the following doors would be in
closed position ?
a) 1st door b) 81st door
c) 21st door d) None of the above
8. In a certain code, Sa re ga ma means "island
of the dead", ga pa re dha means "The End of
Time", na se ma pa means "It is dead end".
Then, which of the following could mean
"Time of the Jackal" ?
a) Sur ga re pa b) Ga sur pa ma
c) re ga sur dha d) ga re dha ma
9. If pou is code for "monkey" and ga pur do ma
means" the Jackal is deal" What is the code
for "The monkey is dead" ?
a) ga sur ma pou b) ga do pou ma
c) sur do go po d) cannot be determined
10. Which of the following is the correct insignia
of swastile ?
a) b) c) d)
11. Find the odd man out from the following
a) FJQP b) CGON c) HLTS d) LPXW
12. If "–" stands for division, "plus" stands for
multiplication "x" stands for substraction and
"x" stands for additive which of the following
equations is correct ?
a) 4 x 4 9 – 3 + 4 = 18
b) 4

5 + 9 x 3 – 4 = 17
c) 4

5 x 9 – 3 + 4 = 11
d) 4 x 5
9 – 3
4 = 15
13. In which order do the following words appear
in the dictionary ?
a) Repoint b) Reptile c) Repent d) Repute
i) E, D, A, C, B ii) C, A, E, B, D
iii) C, E, A, B, D iv) E, A, D, C, B
14. If the value of CA CAT = 24 and that of DOG = 26,
what would be the value of PIG ?
a) 37 b) 25 c) 29 d) 32
15. If MIST MISTAKE AKE is written as 4356127 in a certain
code, How would STEAM be written in that
Code ?
a) 13457 b) 75614 c) 65741 d) 56714
16. There are deer and peacocks in a zoo. If heads
are counted. They are altogether 80. The num- number
ber of their legs is 200. How many peacocks
are there in the zoo ?
a) 60 b) 20 c) 50 d) 30
17. Amol is standing facing north. He walks
10kmstrait, turns left and walks another 10km
turns right and walk 5km and finally finally, , turns left
and walks 15km to reach a park, which direc- direction
tion is he facing now ?
a) East b) West c) North d) South
18. Identify the missing letter in the following C

19. How many "A" s are there in the following
series which are immediately followed by "B"
as well as immediately preceded by "Z"?
A M B Z A N A A B Z A B A Z B A P Z A B A Z
A B
a) Three b) Nil c) One d) Two
20. Who is the fastest runner ?
a) Jain b) Peter c) Ram d) Rahim
21. Who is the slowest runner ?
a) Jain b) Peter c) Ram d) Rahim
22. Who would come second in the race ?
a) Jain b) Peter c) Ram d) Rahim
23. Find the missing alphabet in the given fig- figure?
ure?
a) T b) N c) K d) Y
24. Fro From m the word "AST ASTOUNDER" OUNDER" how many in- independent
dependent words an be made without chang- changing
ing the order of the letters and using each
letter only once ?
a) None b) Two c) Three d) Four
25. If lead is called stick, stick is called nib, nib is
called needle, needle is called rope and rope
is called thread. What is fixed in a pen that
helps us to write ?
a) Stick b) Nib c) Needle d) Thread
26. Six persons A, B, C, D, E and F are standing
in a circle B is between F and C. A is between
E and D. F is to the left of D. Who is between A
and F ?
a) B b) C c) D d) E
27. A person wired his brother as R T D F M O C E
L N N PS U GI D F Q S R T N P N P M O and he
meant "Send mother soon". A day latter he
received the replay replay. LNNPSUGIDFQS
HJR HJRTHJKMKM. THJKMKM. What did he mean ?
a) Mother is arriving b) Mother cannot come
c) Mother is ill d) Mother not here
28. A family consisted of grandmother grandmother, , father father,
mother mother, , four sons and their wives and one son
and two daughters to each of the sons. How
many females are there in all in the family ?
a) 14 b) 16 c) 12 d) 24
Choose the answers for questions 29 to 30. Amit,
Rahul’s son, Rahul’s sister Sarika, her son is
Sonu and Rita is the daughter. Raja is Sonu’s
Uncle.
29. How is Amit r related elated to Sonu ?
a) Nephew b) Cousin (brother)
c) Uncle d) No relationship
30. How is Rita related to Raja ?
a) Sister b) Daughter
c) Niece d) No relationship
31. Some of the regional bases of militants na- nationalism
tionalism down to 1907 – 1919 are given be- below
low low. . Find the old one out.
a) Bengal b) Punjab
c) Gujarath d) Maharashtra
32. Which of the following cities was founded by
the king Ajata Satru ?
a) Dhanyakatakam b) Nalanda
c) Pataliputra d) Lumbini
33. Sri Edwin Lutyens was the architect of the city
of
a) Chandigarh b) Delhi
c) Calcutta d) Lahore
34. Who was the only Governor - General / V Vice- ice- iceroy
roy who met with his death by assassination
in India ?
a) Lord Wellesley b) Lord Clive
c) Lord Mayo d) Lord Minto
35. Devendranath T Tagore agore was the founder of
a) Yugantar b) Anuseelan Samiti
c) Brintish Indian Association
d) Brahma Samaj
36. Which of the following works was authored
by Harsha ?
a) Naganandam b) Leelavathi
c) Nalacharitram d) Naishadheeyam
37. Which was the organisation set up by Shri N.
M. Joshi, in 1920 ?
a) AITUC b) INTUC
c) CITU d) Hind Mazdoor Sangh
38. Which of the following is considered the most
important document on education in British
India ?
a) The hunter Commission Report
b) Charles Wood's Dispateb
c) Maeanlay's minute d) The sargeant plan
39. The world famous and historically important
bronze Nataraja images of South India flour- flourished
ished during the times of the
a) Pandyas b) Charas
c) Pallavas d) Imperial Cholas
40. Qutb-ud-din Aibek was the founder of the
a) Mughal dynasty in India
b) Slave dynasty in India
c) Khilji dynasty in India
d) Sayyad dynasty in India
41. At which of the following part towns did V Vasco asco
da Gama Land in 1498 AD ?
a) Quilon b) Cochin c) Calicut d) Surat

42. In which battle did Alexander defeat porus in
327 B. C. ?
a) The battle of Sutlej
b) The battle of Hydaspes
c) The battle of Nikatar d) The battle of Sind
43. Who sent Sir Thomas Roe as an ambassador
to the Court of the Emperor Jahangir ?
a) King Charles II b) Kind James I
c) Louis XIV d) Queen Elizabeth I
44. Find the odd man out
a) Megasthenes b) Fe-Hien
c) I - Tsing d) Hieun - Tsang
45. Who of the following was given the name
"Sarlabehn" by Mahatma Gandhi ?
a) Madame Cama b) Rajkumari Amrit Kaur
c) Leatherine Mary Heilman
d) Madeliene Slade
46. The Leonid Storm which will occur in the
months of November 2002 attracts mostly
a) Astronomers b) Oceanographers
c) Economists d) Zoologists
47. Thiamin is popularly known as
a) Vitamin B1 b) Protein
c) Vinegar d) Yeast
48. What is Cosmic dust ?
a) Material found on the moon
b) Dust produced by the sun
c) Small particles of matter distributed through
out space
d) Dust found in constellations of stars
49. Which of the following is not an opium de- derivative
rivative ?
a) Morphine b) Heroin c) Codeine d) Cocaine
50. What is the percentage of gold in 14 carat
gold?
a) 58% b) 14% c) 86% d) 42%
51. Which of the following is also called artificial
silk ?
a) Polymers b) Rayon
c) Glasswool d) Allotropy
52. Which of the following cannot be extin- extinguished
guished by using water ?
a) Plastic fire b) Oil fire
c) Fire caused y a thunderbolt d) Textile fire
53. In CT and 'CT' stands for
a) Computerised Transmission
b) Computerised Tomograph
c) Chardacles Technique d) Cardiac Tracer
54. Triple riple Antigen is a
a) Vaccine against tetanus, whooping cough and
diphtheria
b) Vaccine against malaria, typhoid and cancer
c) Vaccine against polio, rabies and heplitis
d) Mixture of viruses that cause tetanus, diphtheria
and whooping cough
55. Fathometer is an instrument used to measure
the
a) Velocity of sound b) Frequency of sound
d) Depth of the sea d) Wavelength of sound
56. Drugs which can be sold only on the prescrip- prescription
tion of registered medical practitioners are
categorized as
a) R drugs b) Schedule - H drugs
c) Poison d) Life - saving drugs
57. Hepatitis is a disease related to
a) Burning of the heat
b) Inflammation of the liver
c) Damage to kidneys
d) Death of blood cells
58. Which of the following is a ship - to - ship
missile, produced by India ?
a) Again b) Brahmosc) Dhanush d) Akash
59. The major component of honey is
a) Maltose b) Fructose c) Glucose d) Sucrose
60. The space shuttle discovery discovery, , which lifted of off
in December 1999, was on a mission to
a) Fix the gyroscope in space
b) Fix the Hubble telescope
c) Take photographs of mars
d) Take photographs of mars
61. A new export zone to boost mango exports
has been recently step up in
a) Maharashtra b) Bihar
c) Delhi d) Uttar Pradesh
62. Which of the following aspects has been in- included
cluded in the list of Fundamental Right in the
Indian Constitution ?
a) Reservation for SC's and ST's in promotions
b) Banning child labour
c) Free and compulsory education to children
upto the age of 14 years
d) Hoisting national flag at one's residence
63. Which of the following is not an export item
from India ?
a) Manufactured goods
b) Handicrafts and textiles c) Gems
d) Milk and Milk products
64. How many times has Ms. Mayawathi, the BSP
Leader Leader, , become the Chief Minister of Uttar
Pradesh, including her latest oath taking as
Chief Minister of May 3, 2002 ?
a) Only once b) Twice
c) Three times d) Four times

65. Which of the following states continues to be
at the top, showing a high quality of lire, as
per the National Human Development Report
of April 2002 ?
a) Maharashtra b) Kerala
c) Andhra Pradesh d) West Bengal
66. Which of the following political parties did
not participate in the voting in the opposition
sponsored censure motion on Gujarath on
April 30, 2002 in the Lok Sabha ?
a) Bahujan Samaj Party b) Telugu Desam Party
c) Samatha Party d) AIADMK
67. The growth rate in India is said to have peaked
during the Eighth plan period, when it
touched.
a) 6.7 % b) 8.0% c) 9.0% d) 7.6%
68. Which of the following has been removed as
one of the Criteria for mandatory filing of in- income
come T Tax ax returns in the budget for 2002 –
2003?
a) Telephone Connection b) Cell phone
c) Membership of a club with a certain amount of
membership fee
d) Going abroad
69. Who of the following presidents of India re- refused
fused to give his assent to the Indian post
office Bill ?
a) Dr. Sarvepalli Radhakrishnan
b) Sri. V. V. Giri
c) Dr. Zakir Hussain d) Gyani jail Singh
70. Who of the following enjoyed the distinction
of being recognised as the leader of the op- opposition
position in the Lok Sattha for the first time ?
a) A. K. Gopalam b) Y. B. Chavan
c) Shyam Prasad Mukherjee d) Indira Gandhi
71. Appointments to the All India Services are
made by the
a) President of India
b) Governors of the respective States
c) Union Public Service Commission
d) Public Service Commissions of the respective
States
72. Decentralised planning on the basis of
Panchayathi Raj institutions was recom- recommended
mended by the
a) balwant Rai Mehta Committee
b) Mahalanobis Committee
c) Ashok Mehta Committee
d) Gadgil Committee (Gadgil)
73. Which of the following pairs is not correctly
matched ?
a) Bombay plan - John Mathai
b) People plan - M Visweswarayya
c) Gandhina plan - Shriman Narayan
d) Second plan - PC. Mahalnobis
74. What was the total subsidy under the Public
Distribution System in the year 2000 - 2001?
a) Rs. 2,400 crores b) Rs. 4, 000 crores
c) Rs. 8,400 crores d) Rs. 8,100 crores
75. The National Income in India is estimated by
a) Indian standard institution
b) Indian statistical institute
c) Central statistical organisation
d) National council of applied economic research
76. What is the Chief source of political power in
India ?
a) The people b) The constitution
c) The parliament
d) The parliament and the state legislatures
77. Which of the following exercised the most pro- profound
found influence on the Constitution of India?
a) The government of India act, 1935
b) The U. S. constitution
c) The British constitution
d) The U. N. Charter
78. Which of the following is true in the case of
the Prime Minister of India ?
a)The presidents appoints the Prime Minister
b)The Prime Minister is elected by the parliament
c)The Prime Minister is elected by the Lok Sabha
d)The Prime Minister functions as the Leader of
the Parliamentary Party in the Lok Sabha
79. The Jawahar Rozgar Y Yojana ojana was restructured
in 1999 as
a) Jawahar Samridhi Yojana
b) Jawahar Gram Yojana
c) Gram Samridhi Yojana
d) Jawahar Gram Samrighi Yojana
80. In which year was the Integrated rural devel- development
opment programme started ?
a) 1976 b) 1979 c) 1980 d) 1984
81. Which of the following had Chandra Guptha
Maurya Revolt against the Nanda King as its
plot ?
a) Koutilya' Arthasastra
b) Visakhadatta's Mudrarakshasa
c) Patanijali's Mahabhashya
d) Megasthenes Indica
82. Who were the Mughals, who ruled India. Origi- Originally
nally ?
a) Turks b) Mongols c) Afghans d) Arabs
83. Jaimini was the exponent of purva mimansa.

Who was the exponent of Uttara mimamsa ?
a) Patanjali b) Goutama c) Kapil d) Vyasa
84. Who of the following is also known as
Malikibharam ?
a) Ibrahim Quli Qutub Shah
b) Nizam - UI - Mulk
c) Abdul Hasan
d) Mohammad Quili - Qutub - Shah
85. Which of the following has been authored by
Kancherla Gopanna.
a) Sumathi Satakam b) Bhaskara Satakam
c) Dasarthi Satakam d) Vemana Satakam
86. Betha Raj - 1 was the first Kakatiya King ac- according
cording to the
a) Junagad inscription
b) Ghantasala inscription
c) Kazipet inscription
d) Amaravathi inscription
87. Who of the following roots adorned the Court
of the Pedakomati V Vema ema Reddy ?
a) Bammera Potanamathya
b) Srinatha Sarvabhonma
c) Tikkana Somayaji
d) Vemulavada Bhima Kavi
88. In which of the following works has the city
fo warangal been very dividly described ?
a) Rajashekhara Charitram
b) Kalapoornodayam
c) Kreedabhiramam d) Neelambari
89. Nizam - UI - Mulk was the founder of the
a) Qutub Shahi Dynastyb) Asaf Jahi Dynasty
c) Adil Shahi Dynasty d) None of the above
90. "Do" or "Die" was one of the most powerful
slogans of Indias freedom struggle who gave
this slogan ?
a) Gandhiji b) Jawaharlal Nehru
c) Balagangadhar Tilak
d) Subhash Chandra Bose
91. Why do we always see the same face of the
moon ?
a) Because it is smaller than the Earth
b) Because it revolves on its axis in a direction
opposite to the Earth
c) Because it takes equal time for both revolution
on its own axis
d) Because it rotates with the same speed as
the earth around the sun
92. Which of the following cities never gets the
Vertical ertical rays of the sun ?
a) Hyderabad b) Delhi
c) Kolkata d) Mumbai
93. Which of the following organisations Prepars
to Biographical Maps of India ?
a) Geological Survey of India
b) Survey of India
c) Ministry of Defense
d) National Atlas and Themalie Mapping
Organisation
94. Which of the following is a nomadic tribe ?
a) Eskimo b) Boro c) Pygmy d) Masai
95. Which of the following is the ascending or- order
der (from bottom) of oil, water and gas in a
well ?
a) Water, oil and gas b) oil, gas and water
c) gas, oil and water d) water, gas and oil
96. Which of the following has the highest salin- salinity
ity ?
a) Dead Sea b) Caspian Sea
c) Utah Lake d) Red Sea
97. At which of the following groups of cities are
the BHEL plants located ?
a) Bhopal, Hyderabad, Pinjore
b) Haridwar, Thiruchirapally, Srinagar
c) Delhi, Mumbai, Kolkata
d) Bhopal, Hyderabad, Thiruchirapally
98. Which of the following State has the Longest
Sea Coast ?
a) Andhra Pradesh b) Kerala
c) Maharashtra d) Orissa
99. Which of the following pairs is correct
matched ?
a) Meghalaya - Kohima
b) Andhra Pradesh - Hyderabad
c) Mozoram - Shilong d) Tripura - Imphal
100. Which of the following is the greates delta in
the world ?
a) Ganges delta b) Nile delta
c) Mississippi delta d) Amazon delta
101. Which is the highest airport in the world ?
a) Kathmandu b) Lhara
c) Teheran d) Tashkent
102. The world's large fishing grounds are round
at the Junction of
a) Warm and cold currents
b) Continent and ocean
c) Forest and Sea d) Mountain and Sea
103. Which of the following countries produces the
largest quantity of long staple cotton in the
entire world ?
a) China b) India c) I gypt d) U S A
104. Which of the following is the highest peak in
India ?
a) Mr. Everest b) Kanchenjunga
c) K2 d) Kailash

105. Which of the following rivers is elder than the
Himalayas ?
a) Ganga b) Yamuna
c) Kosi d) Brahmaputra
106. Which of the following states has Large tracts
of black Cotton soil ?
a) Assam b) Bihar
c) Punjab d) Maharashtra
107. What is the sex ratio of Andhra Pradesh as
per the 2001 Census ?
a) 927 b) 978 c) 950 d) 960
108. Which of the following continents are sepa- separated
rated by the Mediterranean Sea ?
a) Asia and Europe b) Europe and Africa
c) North America and South America
d) Asia and Africa
109. In which of the following countries is the pulp
and paper industry most developed ?
a) USA b) Central America
c) Canada d) Mexico
110. During 1991 - 2001, the rate of population
growth inAndhra Pradesh declined from.
a) 24 % to 21% b) 21% to 18%
c) 24% to 13% d) 18% to 15%
111. Andhra Pradesh is the second State to imple- implement
ment Ryot Barars Scheme. Which of the fol- following
lowing states was the first to implement it ?
a) Haryana b) Punjab
c) Gujarath d) Karnataka
112. National Highway No. 1 Connects
a) Delhi and Amritsar b) Delhi and Agra
c) Delhi and Kolkota d) Delhi and Chennai
113. With whose collaboration was the Steel plant
at Rourkela established ?
a) Soviet Union b) France
c) Britain d) Germany
114. Bhima is a tributary of the
a) Krishna b) Godavaric) Narmada d) Kaveri
115. In Assam, shifting cultivation is known as
a) Bewar b) Padu c) Jhoom d) Onam
116. Who has the Constitutional Authority to de- decide
cide the tax share of the states in India ?
a) Ministry of Finance b) Finance Commission
c) Planning Commission
d) National Development Council
117. Proclamation of Constitutional emergency re- results
sults in the
a) Declaration of Presidents rule / Governor's rule
b) Suspension of the right to freedom
c) Cut in the Salaries of employees
d) Conducting mid - term elections
118. Which of the following is to a basic feature of
the constitution ?
a) Federation b) Secularism
c) Judicial review d) Judicial activism
119. Find the odd man out
a) Planning Commission
b) National Development Council
c) Deputy Prime Minister
d) Lok Sabha
120. What is the quorum of the Lok Sabha ?
a) 50% of the total members
b) 25% of the total members
c) 15% of the total members
d) 10% of the total members
121. What nuclear fuel does bombarding Thorium
with neutrons produce ?
a) Hard water b) Hydrogen Sulphide
c) Uranium - 233 d) Heavy water
122. The PSL PSLV V flights by ISRO during may 1999
and again in October 2001 launched foreign
satellites on a commercial basis identify the
wrong pair of country and her satellite.
a) PROBA - Belgium b) BIRD - Germany
c) KITSAT - South Korea
d) TUBSAT - Italy
123. Which of the following has the shortest ges- gestation
tation period ?
a) Goat b) Cow c) Buffalo d) Camel
124. "Sonic boom" is related to
a) Laser rays b) Radar
c) Supersonic aircraft d) Refraction
125. The age of animal and plant fossils is mea- measured
sured by
a) Ammonia - dating b) Carbon - dating
c) Sulphur - dating d) Uranium - dating
126. How much times does the planet Saturn take
to revolve once around the sum ?
a) One year b) 12 years
c) 29 years d) 248 years
127. The bamboo flowers after attaining the age of
a) 3 years b) 12 years
c) 10 years d) 48 years
128. How do Carbohydrates taste ?
a) Sweet b) Bitter c) Minty d) Sour
129. What is milk ?
a) Fat dispersed in blood
b) Fat despaired in water
c) Water dispered in fact
d) Water dispered in oil
130. Why does a pressure cooker reduce the cook- cooking
ing time ?

a) Because the heat is more eventually distributed
b) Because the high pressure tenderises the food
c) Because the boiling point inside is elevated
d) Because larger flame is used by the stove
131. The V Vice-ice-president, Krishna Kanth released a
book titled "The Saga of Hyderabad struggle
in India's Freedom Movement" on may 19,
2002 in Hyderabad in the presence of three
Chief Ministers. Who is / are the Author(s) of
the book ?
a) P. V. Narasimha Rao b) Vilas Rao Deshmukh
c) V. H. Desai and C. Sudarshan
d) Swami Ramananda Tirtha
132. THe gas Authority of India Limited (GAIL) re- recently
cently launched the Construction work of a
600km long gas pipeline betwen
a) Vishakhapatnam and Nellore
b) The Godavari Basin and Bangalore
c) Bombay High and Nasik
d) Visakhapatnam and Secunderabad
133. Which of the following are proposed to be de- declared
clared as National Institutes of T Technology echnology as
per the recent announcement of the Union
Minister for HRD, Dr Dr. . Murali Manohar Joshi ?
a) Indian Institutes of Technology
b) Regional Engineering Colleges
c) Technological universities
d) Accredited Engineering Colleges
134. Which of the following is not true about Jus- Justice
tice G. T T. . Nanavathi, who has been appointed
a number of the Enquiry Commission on the
Godhra train Carnage and the
GujaratCommunal riots ?
a) He served as the Chief Justice of the
Karnataka
b) He served as the Chief Justice of the Orissa
High Court
c) He served as member of the Enquiry Commission
on the anti - sikh riots of 1984
d) He served as the Chief Justice of the Madras
High Court
135. Which of the following Countries is not a sig- signatory
natory to the Almaty charter charter, , signed by a 16 -
nations Summit in June 2002 ?
a) Thailand b) India
c) Kyrgyzstan d) Palestine
136. Who was awarded the UNEP's most presti- prestigious
gious international honour honour. . "The global 500
roll of Honour for Environmental Achieve- Achievement"
ment" in June 2002 ?
a) Rajasthan in India
b) Guangdon Province in China
c) Kutch Province in Gujarat
d) Sunderbans in West Bengal
137. Subhas Gupta, one of the finest cricketers of
India, who died in T Trinidad rinidad recently in May May,
2002, was
a) Batsman b) Leg spinner
c) Fast bowler d) Medium - fast bowler
138. Who of officially ficially declared open the 2002 FIF FIFA
World orld Cup Football T Tournament ournament in Seoul on
May 31, 2002 ?
a) The South Korean President, Kim Dae Jug
b) The Prime Minister of Japan, Junishiro Koiznmi
c) The newly elected FIFA President, Sepp Blatter
d) The French Soccer Star, Zinedine
139. The three decades old Foreign Exchange
Regulation Act (FERA) has been replaced re- recently
cently by the
a) Foreign exchange service act (RESA)
b) Foreign exchange management act (FEMA)
c) Foreign exchange control act (FECA)
d) Foreign exchange distribution act (FEDA)
140. Two wo women, Ann Daniel and Caroline
hamilton, Created history by reching the North
Pole recently recently, , becoming the first female ex- explorers
plorers to walk to both the poles. They be- belong
long to
a) England b) Canada
c) New Zealand d) Australia
141. The creator of the world famous Barbie doll,
who died recently recently, , was
a) Juliana Mary b) Ruth handler
c) Margaret Leelly d) Nancy King
142. Which of the following novels won the 2002,
pultier prize for fiction ?
a) Top Dog / Under Dog b) Nation Challenged
c) Empire Falls d) Green leaves
143. Who of the following became the first ever
black Cabinet Minister in Britain recently ?
a) Peter Mendelson b) Jo moore
c) Martin Sixsmith d) Paul Boating
144. Where will the 5th W World orld T Telugu elugu Federation
Conference be held in December 2002 ?
a) Kuala Lumpur b) Bangkok
c) Singapore d) Manila
145. Who won the 2002 world professional Billiards
Championship in May May, , 2002 ?
a) Russell Crowe b) Peter Gilchrist
c) Dhruv Sitwala d) Mike Russell
146. Who of the following has recently been elected

Chairman of the Pugwash Movement, Started
by Albert, Einstem in 1955 ?
a) Dr. M. S. Swaminathan
b) Dr. A. P. J. Abdul Kalam
c) Dr. Raja Ramanna
d) Dr. R. Chidambaram
147. The movie, which won the Golden Palm Award
in the Cannes International film festival dur- during
ing May 2002, is
a) The pianist b) The Tenant
c) The man without a past
d) Divine Intervention
148. Which of the following Countries joined NA NATO
recently ?
a) France b) Germany
c) Russia d) Britain
149. The rolling stones pop star singer singer, , who is go- going
ing to be conferred knighthood by Queen
Elizabeth II is
a) Elton John b) Paul Mc Cartney
c) Micle Jagger d) San Cagnan
150. Where was the conference of the W World orld Coun- Council
cil of Religious leaders held during June
2002?
a) Bangkok b) Taipei
c) Manila d) Laos

ANSWERS
1) b 2) d 3) a 4) a 5) b 6) b
7) c 8) d 9) b 10) d 11) a 12) c
13) b 14) d 15) d 16) a 17) b 18) a
19) a 20) a 21) d 22) b 23) b 24) a
25) c 26) c 27) c 28) a 29) c 30) c
31) c 32) c 33) a 34) c 35) c 36) a
37) a 38) b 39) d 40) b 41) c 42) b
43) b 44) a 45) c 46) a 47) a 48) c
49) d 50) a 51) b 52) b 53) b 54) a
55) c 56) a 57) b 58) c 59) b 60) b
61) d 62) c 63) d 64) c 65) b 66) b
67) a 68) a 69) d 70) b 71) a 72) a
73) b 74) d 75) c 76) a 77) a 78) a
79) d 80) c 81) b 82) a 83) d 84) a
85) c 86) c 87) b 88) c 89) b 80) a
91) c 92) b 93) a 94) c 95) a 96) a
97) d 98) a 99) b 100) a 101) b 102) a
103) c 104) b 105) d 106) d 107) b 108) b
109) c 110) c 111) b 112) a 113) d 114) a
115) c 116) b 117) b 118) d 119) d 120) d
121) c 122) d 123) a 124) c 125) b 126) c
127) a 128) a 129) b 130) c 131) c 132) d
133) b 134) c 135) a 136) b 137) b 138) a
139) b 140) a 141) b 142) c 143) d 144) c
145) d 146) a 147) a 148) c 149) c 150) a

1. Casein is the protein present in
1) blood 2) plasma 3) urine 4) milk
2. Minimate disease caused by the pollution of
1) mercury 2) lead 3) cadmium 4) copper
3. Silica is found in the body of
1) Diatom 2) Euglena
3) Coelenterates 4) Desmid
4. Indian Pangolin feeds on
1) frogs and toads 2) fruits
3) grasses 4) ants and termites
5. Fastest running land animal is
1) cheetah 2) deer 3) horse 4) tiger
6. Which one of the following is a water soluble
vitamin ?
1) Vitamin D 2 2) Vitamin D3
3) Vitamin A 4) Ascorbic acid
7. Which one of the following is not a function
of liver ?
1) Production of insulin
2) Breakdown of red blood cells
3) Synthesis of glycogen
4) Production of bile
8. Metamorphosis of tadpole into full grown frog
may be accelerated by the administration of
1) FSH 2) LH
3) Thyroxine 4) Adrenalin
9. Pancreas is
1) an endocrine gland 2) an exocrine gland
3) both exocrine and endocrine
4) none of these
10. Human heart is
1) neurogenic 2) myogenic
3) both neurogenic and myogenic
4) none of these
11. Source of energy of the sun is
1) artificial radioactivity 2) nuclear fission
3) nuclear fusion 4) natural radioactivity
12. Optical fibers used in communication are
developed based on the phenomenon of
1) refraction of light 2) diffraction of light
3) interference of light
4) total internal reflection of light
13. Sky appears blue due to
1) reflection of light in blue region
2) transmission of light in blue region
3) scattering of light in blue region
4) absorption of light in other colours

14. Microwave ovens work on the principle of
1) absorption of microwaves by water
2) absorption of microwaves by the vessel used
for cooking
3) reflection of the microwaves by the food
4) none of the above
15. A child was playing with water water, , spraying it
vigorously on himself on a pleasant Sunday
morning. One of the children surrounding him
claimed he saw a beautiful rainbow rainbow. . This kid
was found standing on the
1) West side 2) North side
3) South side 4) East side
16. The chief raw material for fabrication of pa- paper
per is
1) jute 2) bamboo
3) cotton 4) turpentine
17. An example of molecular crystal
1) diamond 2) ice
3) sodium chloride 4) gold
18. Einstein got his Nobel Prize due to his work
on
1) photo electric effect 2) relativity
3) Bose- Einstein statistic
4) Brownian motion
19. Two wo trains are moving with velocity of light c
in opposite directions. The relative velocity
of the trains as observed by the passengers
sitting in each train will be
1) 2c 2) c
3) zero 4) none of the above
20. Which of the following is the strongest force?
1) Atomic force 2) Gravitational forces
3) Electromagnetic forces
4) Nuclear forces
21. Who has announced that 1999 would be the
'Y Year ear of Jawans' for creating a climate of
change within the army meet the challenges
of the future ?
1) George Fernandes 2) Lal Krishna A. dvani
3) Atal Bihari Vajpayee 4) General V.P. Malik
22. Who is the first W Woman oman V Vice-ice-Chancellor of
Rajiv Gandhi University of Health Sciences?
1) Dr. S. kanta 2) Dr. R. B. Patil
3) Dr. M. C. Modi 4) Dr. M. N. Joshi
23. Which is the birth- place of Amartya Sen ?
1) Mohaji Bagh 2) Lumbini Garden
3) Lai Bagh 4) Shanti Nivasam

24. For which subject did Amartya Kumar Sen
receive the prestigious Nobel Prize ?
1) Moral Science 2) Political Science
3) Philosophy 4) Economics
25. The only condition on which India wants to
subscribe to the CTBT is
1) neutralisation of Hydrogen bombs
2) banning of chemical weapons
3) Lifting of sanctions
4) total nuclear disarmament
26. Among the following, who has been appointed
as Director-General of the National Human
Rights Commission ?
1) M. M. Venkatachaliah 2) N. K. Gosh
3) D. R. Karthikeyan 4) S. K. Srivatsav
27. Which one of the following is the least popu- populated
lated state in India ?
1) Sikkim 2) Goa
3) Meghalaya 4) Arunachal Pradesh
28. Which one amongst the following was
awarded Bharat Ratna in 1997 ?
1) Dr. U. R. Rao 2) Dr. Raja Ramanna
3) Dr. G. Padmanabhan
4) Dr. A. P. J. Abdul Kalam
29. Who is the present Governor of Reserve Bank
of India ?
1) Prof. Madhu Dandavate
2) M. S. Ahluwalia
3) C. Rangarajan 4) Dr. Bimal Jalan
30. Who among the following is the Chairman of
the National Commission for SC and ST ?
1) B. S. Ramoowalia 2) Ram Vilas Paswan
3) H. Hanumanthappa 4) None of these
31. Sarkaria Commission Owas set up reviewing
the relations between
1) The Prime Minister and President
2) Legislature and Executive
3) Executive and the Judiciary
4) Centre and the States
32. The present pattern of Panchayat owes its
parentage to
1) Ashok Mehta Committee
2) Balwantrai Mehta COmmittee
3) Vasanth Rao Naik Committee
4) Rajamannar Committee
33. Anna Hazare is known for
1) Watershed Development
2) Rural Education 3) Tribal Development
4) Co-operative Development
34. When there is no majority party in State Leg- Legislative
islative Assembly Assembly, , the principal consideration
governing the choice of the Chief Minister by
Governor of the State is the for
1) ability of the person who is most likely to command
a stable majority
2) largest political party int he Legislative Assembly
3) the combination of several parties as a unit
4) the loyalty and support of the party members
of their respective party programmes
35. Judicial Remedy whereby the State inquires
into the legality of detaining a person is bet- better
ter known as
1) Habeas Corpus 2) Certiorari
3) Mandamus 4) Quo Warranto
36. When an advance grant is made by the Par- Parliament,
liament, pending the regular passage of the
Budget, it is called
1) Vote on - account 2) Token grant
3) Supplementary grant 4) Vote on credit
37. The principles concering the provisions of the
grants - in - aid to the states out of the Con- Consolidated
solidated Fund of India are recommended by
the
1) Finance Commission 2) Planning Commission
3) National Development Council
4) Administrative Reforms Commission
38. The State Finance Commission is appointed
by
1) Computroller and Auditor General
2) Prime Minister
3) State Government
4) Finance Commission of India
39. Which State Government is going ahead alone
without Central Government's help in the
power sector ?
1) Maharashtra 2) Karnataka
3) Jammu and Kashmir 4) Andhra Pradesh
40. NABARD helps rural development by
1) giving direct loans to farmers
2) providing refinance facility
3) assisting Gram Panchayats
4) Assisting Zilla Parishads
41. Agricultural commodities prices in India are
fixed by
1) Central Government 2) State Government
3) Agricultural Products Marketing Boards
4) Agricultural Prices Commession
42. Antyodaya Programme was first of all started
in
1) Tamil Nadu 2) Orissa
3) West Bengal 4) Rajasthan

43. Deficit Finance means
1) relying on foreign aid
2) spending by borrowing
3) not spending enough development
4) spending in excess of revenue
44. Among the non-foodgrain crops, the largest
area is devoted to the cultivation of
1) Jute 2) Oilseeds
3) Cotton 4) Sugarcane
45. The Monopolies and Restrictive T Trade rade Prac- Practices
tices Act was enacted in the year
1) 1949 2) 1959 3) 1969 4) 1979
Instructions for Q. No.s 46 – 49 : Complete the fol- following
lowing series of numbers.
46. 2, 6, 21, 88 ……………………………
1) 435 2) 440 3) 445 4) 345
47. 3, 7, 16, 35
1) 73 2) 74 3) 72 4) 70
48. 2, 4, 12, 48, ………………
1) 144 2) 96 3) 192 4) 240
49. 2, 8, 30, 128, ………………
1) 450 2) 550 3) 650 4) 750
Instructions for Q. Nos. 50 – 53 : In a family there
are 6 children A, B, C, D, E and F Among them A
is younger than C, E older than F who is in turn
older than C; F is younger than B and D is the 4th
in the birth order. Answer the following questions
from 50 – 53, ont he basis of this information.
50. Who is the oldest person ?
1) E 2) B 3) F 4) A
51. Who is the youngest person ?
1) A 2) F 3) C 4) E
52. Who is older than just three persons ?
1) D 2) E 3) F 4) C
53. Who is the second child ?
1) A 2) C 3) F 4) E
54. The age of A is 4 times that of B, who is older
than C by 5 years. If the age of C is 6 years,
what is the age of A ?
1) 15 2) 24 3) 44 4) 20
55. There are two boxes A and B containing pens.
If 10 pens from box B are put in box A, the
number of pens in box A becomes 3 times
the pens in box B. But if 10 pens from box A
are put in box B, the number of pens' in both
the boxes A and B will be equal. How many
pens are there is box A and box B ?
1) 30 and 20 2) 80 and 70
3) 50 and 30 4) 70 and 50
56. If 1/3 of a tank is filled in 30 minutes, how
much time does it take to fill whole tank ?
1) 1 hour 10 minutes 2) 1 hour 20 minutes
3) 1 hour 25 minutes 4) 1 hour 30 minutes
57. In a code language if FRANK is written as
UIZMP UIZMP, , then 'CLOSE' should written as
1) XOMHV 2) YPMIW 3) WNMIU 4) XOLHV
58. In a code language if T TOWN OWN is written as
GLDM, then SP SPARE ARE should be written as
1) HKZIV 2) HLZIV 3) HKZIV 4) HIZKV
59. In a code language if T TASK ASK is written as WEXQ,
then LORD should be written as
1) OSWJ 2) OSWI 3) ORWJ 4) OSVJ
60. In a code language if LOCK is written as
NQEM, then RASH should be written as
1) TBUJ 2) SCUJ 3) TCUJ 4) TCVI
61. Tax-ax-free villages granted to the learned
Brahmanas in ancient India were known as
1) Agrahara 2) Magastana
3) Agraseni 4) Bhukti
62. Who among the following foreign travellers
visited India during the seventh century A. D.?
1) Alberuni 2) Fa-hien 3) I-tsing 4) Suleman
63. The primary source of Balban's opinions on
soveregnty and government is
1) I - Barni 2) I sami
3) Ibn Batuta 4) Minhaf-us-siraf
64. Which one of the following ruling lines of the
Marathas defeated Bajirao II ?
1) Scindia 2) Holkar 3) Bhonsle 4) Gaikwar
65. 'Mansab' in the Mansabdari System indicated
1) an office in the Mughal bureaucracy
2) status and income of the holder
3) work of the holder in the office
4) a particular military rank
66. Who translated the Bhagvadgita into English
for the first time ?
1) Sir Willian Jones 2) Charles Wilkins
3) Max Muller 4) H. T. colebrooke
67. Bankim Chandra's novel Ananda Math makes
a reference to
1) The Santaj Rebellion 2) The Sepoy Mutiny
3) The Sanyasi Rebellion 4) The Munda Revolt
68. The author of Nil Darpan is
1) Ananda Mohan Ghose
2) Dina Bandhu Mitra
3) Sharat Chandra Chatterje
4) Munshi Premchand
69. Deindustrialisation and the growth of poverty
of India under the British rule were refuted in
the writings of
1) Bolanath Chandra 2) Justice Ranade
3) Vora Anstoy 4) Sir Francis Younghusband

70. Who renounced his knighthood as a protest
against the Jallianwallah Bagh tragedy?
1) Mahatma Gandhi 2) Motilal Nehru
3) Rabindra Nath Tagore 4) CR Das
71. Of the following geographical regions India
which is not a plateau region ?
1) Malwa 2) Dharwad
3) Konkan 4) Meghalaya
72. Weather instrument speed is
1) Wind Vane 2) Ceilometer
3) Clinometer 4) Anemometer
73. Sea of T Tranquillity ranquillity is located in
1) Pacific Ocean 2) Atlantic Ocean
3) Indian Ocean 4) None of the oceans
74. The rain forest of Amazon basin called
1) Campos 2) Selvas 3) Pampas 4) Llanos
75. The largest producer of cocoa in the world is
1) Ghana 2) Ivory Coast 3) Nigeria 4) Brazil
76. The Dhaulagiri peak is located in
1) Kashmir 2) Nepal
3) Tibet-Nepal 4) Sinkiang - Tibet
77. One of the good examples for inter - state irri- irrigation
gation projects in India is
1) Idikki 2) Lower Sileru
3) Gandak (4) 4) Sabaragiri
78. Which one of the following is the largest
single industry in India
1) Iron and Steel 2) Textiles
3) Fertilizers 4) Cement
79. Tank ank irrigation is extensively practised in
South India in which pair of the following
states of South India is this irrigation rela- relatively
tively more common ?
1) Karnataka and Maharashtra
2) Tamil Nadu and Karnataka
3) Tamil Nadu and Andhra Pradesh
4) Andhra Pradesh and Maharashtra
80. The Krishna river separates in Andhra
Pradesh
1) The Nalgonda region from the Krishna region
2) the Krishna region from the Guntur region
3) the Guntur region from the Kurnool region
4) the Kurnool region from the Krishna region
81. The Semangs are tribal people who live in
1) Amazon Basin 2) Zaire Basin
3) Indonesia 4) Malaysia
82. The farmers in Egypt are called
1) Bedouins 2) Fallahins 3) Bushmen 4) Tuaregs
83. The highest peaks of the Himalas are found
in
1) Himachal 2) Siwalik
3) Himadri 4) Purvanchal
84. The St. Lawrence river in North America be- begins
gins at the eastern end of the lake
1) Michigan 2) Erie 3) Ontario 4) Superior
85. The territory of Alaska became a United States
possession in 1867, when the American Gov- Government
ernment purchased it from
1) Canada 2) Japan 3) Russia 4) Greenland
86. Name the only Indian Prime Minister who
never faced the Parliment during his tenure.
1) Choudhary Charan Singh
2) Atal Bihari Vajpayee 3) Chandrasshekhar
4) Vishwanath Pratap Singh
87. Which one of the following rights was con- considered
sidered the 'heart and soul' of the Constitutin
of India by Dr Dr. . B. R. Ambedkar?
1) Freedom of Speech
2) Right to Constitutional Remedies
3) Right to Equality 4) Right to Religion
88. "Swaraj will not be a free gift of the British
Parliment; it will be a declaration of India's
full self-expression." This statement was
made by
1) Jawaharlal Nehru 2) B. G. Tilak
3) Mahatma Gandhi 4) G. K. Gokhale
89. The source fo political power in India lies with
the
1) Constitution 2) Parliment
3) People 4) President
90. The joing sitting of Indian Parliament for
transactint legislative business is presided
over by
1) The President of India
2) The Vice-President
3) Speaker of the Lok Sabha
4) The senior-most member of the Parliament
91. At the top of the trajectory of a projectile, the
direction directions s of its velocity and accelerations are
1) Parallel to each other
2) Anti-parallel to each other
3) Inclined to each other at 45°
4) Perpendicular to each other
92. Which of the following equations represents
a simple harmoni harmonic c motion, where k is a con- constant
stant and x is displacement of the object from
its equilibrium position at time t ?

93. A conducting circular loop of radius r carries
a constant current i. It is placed with its plane
perpendicular to a magnetic field B. The mag- magnetic
netic force acting on the loop is given by
1) i r B 2) i r B 3) 2i r B 4) zero
94. LED is a semiconductor device that
covertedenergy into - energy energy.
1) Chemical; electrical 2) electrical; light
3) light; electrical 4) heat; light
95. A pipe closed at one end and open at the other
end will give
1) all the harmonics 2) all even harmonics
3) all odd harmonics 4) none fo the harmonics
96. The mean kinetic energy of a gas atom at
abosulute temperature T is
1) kT / 2 2) kT 3) 3kT / 4 4) 3kT / 2
97. Temperature emperature of liquid helium is about
1) – 269° C 2) – 77° C 3) – 196° C 4) – 4° C
98. A plane mirror is moved towards a stationary
observer with a speed of 4mS 4mS––1 1. . The speed at
which his image will move towards him is
1) 2ms–1 2) 4ms–1 3) 8ms–1 4) zero
99. Atoms are arranged at the corners of a simple
cubic lattice. The number of atoms per unit
cell is
1) 1 2) 2 3) 4 4) 8
100. The work function for aluminium surface is
42 eV and that for sodium surface is 20 eV eV.
The two metal surfaces are illuminated by
suitable radiations so as to cause photo -
emission. W We e observe that
1) both Al and Na will have the same thereshold
frequency
2) the threshold frequecy of A1 > that of Na
3) the threshold frequency of Na that of Al
4) the threshold wavelength of A1 > that of Na
101. Among the following elements which one is
present in chlorophyll ?
1) Cobalt 2) Iron
3) Magnesium 4) Calcium
102. Which one among the following halogen ac- acids
ids is the most powerful reducing agent?
1) Hi 2) HC l 3) HF 4) HBr
103. A good coal should have high
1) moisture content 2) ash content
3) volatile matter 4) fixed carbon
104. Freon is
1) C2 F2 2) CC l2F2 3) C2F4 4) (C2F2)
105. The solid that undergoes sublimation is
1) NaCl 2) Pb (NO3)2
3) NH3 Cl 4) (NH4)2 Cr2O7
106. If indium is a added dded in small quantities to ger- germanium,
manium, we get
1) n - type semiconductor
2) p-type semiconductor
3) rectifier 4) insulator
107. What generally happens when an atom of an
electronegative element becomes an ion?
1) It Loses one or more electrons
2) It is ionised
3) Its atomic number increases
4) It gains electrons
108. Artificial rain is produced by seeding clouds
with
1) potassium 2) silver iodide
3) silver nitrate 4) copper sulphate
109. Hardening of cement is due to
1) dehydration 2) hydrolysis
3) hydration and hydrolysis 4) polymerisation
110. The weight of H H2 O2 which will give on de- decomposition
composition 5. 6 litres of 0.02 at NTP is
1) 17g 2) 8 – 5g 3) 34 g 4) 456 g
111. Miller's experiment proved the theory of
1) SpecialCreation 2) Spontaneous Origin
3) Eternity of Life 4) Chemical Evolution
112. A famous agricultural scientist who has been
awarded a Nobel Peace Prize is
1) H. G. Khorana 2) M. S. Swaminathan
3) Norman Borlaug 4) R. N. Mishra
113. Central T Tobacco obacco Research Institute is located
at
1) Bhopal 2) Hyderabad
3) Rajahmundry 4) Calcutta
114. The branch of Botany which involve isolation
and fusion of protoplasts is
1) Horticulture 2) Agriculture
3) Tissue culture 4) Floriculture
115. From w which hich part of saffron plant is saffron
obtained ?
1) Dry flower buds 2) Dry calyx
3) Stigma 4) Dry petals
116. Organic matter decomposes due to
1) algae 2) virus 3) bacteria 4) all these
117. The primary source of energy in a ecosystem
is
1) glucose 2) fructose
3) lipids 4) sunlight
118. Guard cells are pres present ent in
1) phloem 2) salt glands
3) stomata 4) xylem tissue

119. Which of the follo following wing is called "Sea lettuce"?
1) Ulva 2) Polysiphonia
3) Sargassum 4) Batrachospermum
120. Mangroves are N4 hydrophytic plants
1) hydrropytic plant 2) halophytic trees
3) fruit bearing trees 4) fresh water algae
121. Who is the Chairman of the 11th Finance Com- Commission
mission ?
1) K. C. Pant 2) M. S. Ahluwalia
3) A. M. Khusro 4) None of these
122. The first statesman who received W World orld States- Statesman
man Award is
1) I. K. Gujral 2) Abdul Gayoom
3) K. R. Narayanan 4) A. B. Vajpayee
123. In which of the following countries were 4
million chickens slaughtered in an attempt to
root out bird flu ?
1) China 2) Hong Kong
3) Japan 4) England
124. Who was the first woman elected as the Di- Director
rector - General of WHO recently ?
1) Gro Harlem Brundtland
2) Margaret Thatcher
3) Tony Blair
4) Queen Elizabeth
125. Who is the Director - General of WT WTO O ?
1) Kofi Annan 2) Rabbi Arthur
3) Renato Ruggiero 4) Wolfenson
126. Which one of the High Courts has declared
bandh as illegal and "unconstitutional" ?
1) Tamil Nadu HC 2) Kerala HC
3) West Bengal HC 4) Karnataka HC
127. The name of the Chinese President is
1) Jiang Zemim 2) Wang Bing
3) Chi Haotian 4) Lengwanbad
128. Who is the outstnading woman environmen- environmentalist
talist
1) Medha Patkar 2) Mamata Banerji
3) Sarojini Mahishi 4) Margaret Alva
129. Who is the Chief Executive of Pakis Cricket
Club ?
1) Imran khan 2) Majid Khan
3) Salim Khan 4) Salman
130. The General Assembly consists of
1) 185 members 2) 175 members
3) 195 members 4) 190 members
131. The Quit India call was given in
1) 1942 2) 1944 3) 1947 4) 1857
132. India T Tod od oday ay is published from
1) Bombay 2) Calcutta
3) Madras 4) Delhi
133. The capital of Somalia is
1) Mogadishu 2) Johannesburg
3) Ankara 4) Dar-es-Salaam
134. Sri Krishna Commission was appointed to
enquire into the riots in
1) Delhi 2) Bombay
3) Calcutta 4) Madras
135. Common Civil Code is practise in
1) Delhi 2) Rajasthan
3) Maharashtra 4) Goa
136. Original name of Dilip Kumar is
1) Yusuf Khan 2) Hanif Khan
3) Vasudeo 4) Ranvir Raj
137. India made its first atomic explosion in
1) 1951 2) 1961 3) 1974 4) 1984
138. Total otal strength of Lok Sabha is
1) 150 2) 542 3) 450 4) 600
139. Who has been selected for the Indira Gandhi
Peace Prize for the year 1997 ?
1) Ronald Reagan 2) Jimmy Carter
3) Kofi Annan 4) George Bush
140. In myanmar the pro-democracy leader Ms.
Aung San Suu Kyi is the leader of the
1) National Congress for
2) National League
3) National League for Democracy
4) League for Democracy
141. Which one of the following is not a member
of G - 15 ?
1) Chile 2) Kenya 3) Nigeria 4) Pakistan
142. Which one of the following posts has been
newly created by the UN General Assembly ?
1) Secretary - General
2) Deputy Secretary - General
3) President 4) Vice - President
143. In which country dominant role in country?
1) England 2) Canada
3) India 4) Switzerland
144. Who is the President of Bharatiya Janata Party
(BJP) ?
1) Venkayya Naidu
2) Kushabhau Thakre
3) Atal Bihari Vajapayee
4) Murali Manohar Joshi


145. 145.………… ………… …………… … was the Prime Minister of England,
when India became independent.
1) Churchill 2) Attlee
3) Chamberlain 4) Wilson
146. Who, among the following, has not attempted
the decipherment of the Harappan script ?
1) Iravatham Mahadevan
2) Ram Sharan Sharma
3) S. R. Rao 4) Father Heras
147. Asoka's victory over Kalinga is mentioned in
1) Rock Edict XIII
2) Rock Edict XII
3) Sepacate Kalinga Ed
4) Arthasatra
148. 'Bhitargaon' is situated in the state of ?
1) Uttar Pradesh 2) Madhya Pradesh
3) Andhra Pradesh 4) Bihar
149. Who was the founder of the Mauryan Dynasty?
1) Chandragupta Maury 2) Asoka
3) Bindusara 4) Skandagupta
150. Who among the following is the author of
'Dayabhaga' ?
1) Vigneswara 2) Kulluk Bhatta
3) Visvarutra 4) Jimutavahana

AN ANSWERS SWERS
1) 4 2) 1 3) 1 4) 4 5) 1 6) 4
7) 1 8) 3 9) 3 10) 2 11) 3 12) 4
13) 3 14) 4 15) 1 16) 2 17) 3 18) 1
19) 2 20) 4 21) 4 22) 1 23) 4 24) 4
25) 4 26) 3 27) 1 28) 4 29) 4 30) ?
31) 4 32) 2 33) 1 34) 1 35) 1 36) 1
37) 1 38) 3 39) 1 40) 2 41) 4 42) 4
43) 2 44) 2 45) 3 46) 3 47) 2 48) 4
49) 3 50) 2 51) 1 52) 3 53) 4 54) 3
55) 3 56) 2 57) 4 58) 3 59) 1 60) 3
61) 1 62) 3 63) 1 64) 2 65) 4 66) 2
67) 2 68) 2 69) 3 70) 3 71) 3 72) 4
73) 4 74) 2 75) 1 76) 2 77) 3 78) 2
79) 3 80) 2 81) 4 82) 2 83) 3 84) 3
85) 1 86) 1 87) 2 88) 3 89) 3 90) 3
91) 4 92) 3 93) 4 94) 1 95) 3 96) 4
97) 1 98) 2 99) 1 100) 2 101) 3 102) 1
103) 4 104) 2 105) 3 106) 2 107) 4 108) 2
109) 2 110) 1 111) 4 112) 3 113) 3 114) 3
115) 3 116) 3 117) 4 118) 2 119) 1 120) 2
121) 3 122) 3 123) 2 124) 1 125) 3 126) 2
127) 1 128) 1 129) 2 130) 1 131) 1 132) 4
133) 1 134) 2 135) 4 136) 1 137) 3 138) 2
139) 2 140) 3 141) 4 142) 2 143) 1 144) 2
145) 2 146) 1 147) 1 148) 2 149) 1 150) 4

1. The call for Jharkhand State is for establish- establishing
ing a
1) Small State 2) Hindi speaking state
3) Tribal State 4) None of the above
2. The number of W Women omen Judges in the Delhi
High Court is
1) 3 2) 4 3) 5 4) 2
3. C – DOT is the name given to
1) A new computer language
2) Centre for Development of Telematics
3) Council for Development and Training
4) Committee of Developing Nations
4. Name the two countries which were involved
in organising Peace Conference on Cambo- Cambodia
dia
1) U. S. A. – China 2) U. S. A – Cambodia
3) India – Indonesia 4) Indonesia – France
5. The unpopular tax that is said to be the cata- catalyst
lyst for Mrs. Margaret Thatcher Thatcher'' '' 's downfall
1) Corporate tax 2) House tax
3) Poll tax 4) Income tax
6. The country which opposed monetary unifi- unification
cation of Europe
1) Germany 2) France 3) Britain 4) Italy
7. The country in news for the large scale kill- killings
ings by drug cartels
1) Chile 2) Guatemala
3) Columbia 4) Honduras
8. The country which witnessed massive student
protests for educational changes
1) Poland 2) Germany
3) France 4) Czechoslovakia
9. The recent trade talks at Brussels failed be- because
cause
1) Some countries did not attend
2) Political differences among countries regarding
sanctions aganist Saddam Hussein
3) Some European countries were not willing to
stop subsidies to farm produce
4) None of the above
10. SDR's refer to
1) Sudanese Democratic Republic
2) Soviet Society for Democratic Rights
3) Special Drawing Rights
4) None of the above
11. The Largest T Tiger iger reservoir in India
1) Gir forest (Gujarat)

2) Bandipur Sanctuary (Karnataka)
3) Srisailam wild life Sanctuary (A. P.)
4) Dandakaranya (M. P.)
12. Nutritional density is derived from
1) Total population divided by total Geographical
area
2) Total population divided by total cultivated land
3) Total Agricultural population divided by total
cultivated area
4) Human carrying capacity of an area in relation
to a given land - use system.
13. India's only Island Museum
1) Nicobar Island 2) Nagarjuna Konda
3) Srirangam 4) Laccadive
14. The most highly urbanized State in India is
1) West Bengal 2) Maharashtra
3) U. P. 4) Tamilnadu
15. The District with 100% Literacy in India is
1) Trivandrum 2) Kurnool
3) Ernakulam 4) Chandigarh
16. The First Hydroelectric Project was started in
India at
1) Papanashanam 2) Shiva Samudram
3) Lonavala 4) Hirakud
17. The National Highway No. 1 connects
1) Madras – New Delhi
2) Srinagar – Trivandrum
3) Calcutta – Amritsar
4) Bangalore – New Delhi
18. The location of A. P P. . is known as
1) continental 2) Insular
3) Littoral 4) Peninsular
19. The Governor is impeached through
1) Union Parliament 2) State Legislature
3) Supreme Court
4) cannot be impeached
20. Economic democracy is envisaged through
1) Fundamental Rights 2) Preamble
3) Directive Principles of State Policy
4) Union List
21. Started Question in the Parliament invites a
1) Written answer 2) Oral answer
3) No answer 4) Debate
22. One among the following is authorized to
impose restrictions of Fundamental Rights:
1) Parliament 2) Prime Minister
3) President 4) None of the above

23. Constitution provides protection to Freedom
of Press through
1) Article - 14 2) Article - 21
3) Article - 32 4) Art Article - 19
24. Sreebagh Pact was
1) Agreement between the leaders of Andhra and
Rayalaseema regions
2) Agreement between the leaders of Telangana
and Rayalaseema regions
3) Agreement between the leaders of Andhra and
Telangana regions
4) Agreement between Telangana leaders and the
Government of India
25. Ashok Mehta Committee 1979 reviews
1) Centre - State relations
2) Panchayati Raj Institutions
3) Role of the Governor
4) Working of the Public Sectors
26. The author of 'Bhavartha Dipika' is
1) Ramanujacharya 2) Jnaneswar
3) Vidyanatha 4) Mirabai
27. The author is 'Simhasana Dvatrimsika' is
1)Srinatha 2) Koravi Goparaju
3) Krishnadevaraya 4) Dhurjati
28. The year in which the famous Kakatiya temple
at Palampeta (Ramappa temple) was con- constructed
structed
1) 1162 A . D. 2) 1191 A. D.
3) 1206 A. D. 4) 1213 A. D.
29. The year in which Muhammad Quli Qutub
Shah ascended the throne of Golconda is
1) 1512 A. D. 2) 1518 A. D.
3) 1580 A. D. 4) 1591 A. D.
30. 'Paccala Someswara T Temple' emple' is in this place
1) Warangal 2) Alampur
3) Vemulawada 4) Panagal
31. 'Chintala V Venkata enkata Ramana T Temple' emple' is in this
place
1) Tadipatri 2) Lepakshi
3) Penugonda 4) Chandragiri
32. The term 'Naskh' is related to
1) Weapons of War 2) Hindustani Music
3) Muslim Calligraphy 4) Administrative system
33. The foreign traveller who visited the port of
Motupalli during the Kakatiya period
1) Ibn Batuta 2) Marco Polo
3) Abdur Razack 4) Nicolo Conti
34. The famous Ramappa temple at Palampeta was
built by
1) Ganapati Deva 2) Recherla Rudra
3) Jayapa Nayaka 4) Mallikarjuna Nayaka
35. Who among the following V Vijayanagara ijayanagara rul- rulers,
ers, resolved the conflict between the Jainas
and the V Vaishnavas aishnavas ?
1) Devaraya - II 2) Harihara - I
3) Bukka - I 4) Saluva Narasimha
36. The name of the Mughal Governor who Nizam
- ul - Mulk defeated and became the First
Nizam of Hyderabad
1) Abul Hasan Tanashah 2) Hasan Quli Khan
3) Mubariz Khan 4) Azam Shah
37. The T Telugu elugu personality who prepared a de- design
sign for the National Flag which was later
adopted as the National Flag with some
changes.
1) Hari Sarvottama Rao
2) Swami Ramanand Tirtha
3) Duggirala Gopalakrishnayya
4) Pingali Venkayya
38. The T Telugu elugu personality who is known by the
title 'Desabhakta'
1) Tanguturi Prakasam
2) Konda Venkatappayya
3) Kashinathuni Nageshwara Rao
4) Madapati Hanumantha Rao
39. The year in which the Battle of Padmanabha
was fought in Andhra
1) 1794 2) 1799 3) 1803 4) 1805
40. The name of the place with which the famous
no-tax campaign in Andhra is associated dur- during
ing the Freedom Movement in Andhra
1) Chirala 2) Perala
3) Pedanandipadu 4) Nellore
41. The ruler who was described as T Trisamudra risamudra
dhipati was
1) Vikramaditya - VI 2) Pulakesin - II
3) Gautamiputra Satakarni 4) Vinayaditya
42. The King who was defeated by Malik Kafur
was
1) Rudrammadevi 2) Yadava Ramachandra
3) Vira Ballala 4) Narasimha - I
43. The founder of the Home Rule Movement was
1) Annie Besant
2) Gopala Krishna Gokhale
3) Dada Bhai Naoroji
4) Bal Gangadhar Tilak
44. The most important feature of the Act of 1935
was the introduction of
1) Dyarchy 2) Adult Franchise
3) Provincial Autonomy 4) Separate electorate
45. Balwant Rai Mehta Committee Report is as- associated
sociated with

1) Panchayat Raj
2) Community Development
3) Planning Commission
4) Zonal Councils
46. Diamond and emerald are made of
1) Carbon 2) Silica
3) Silica and Beryllium 4) Carbon and beryllium
47. One of the constituents of Gobar gas is
1) Methane 2) Ethane
3) Carbon dioxide 4) Calcium sulphate
48. In the human body fats are stored in
1) epithelial cells 2) adipose tissue
3) epidermis 4) liver
49. The ductless glands in the human body which
secrete hormones are called
1) exocrine glands 2) endocrine glands
3) epithelial glands 4) metabolic glands
50. In an oxygen tube, which of the following
gases is preferred these days to be mixed with
oxygen ?
1) nitrogen 2) helium
3) argon 4) carbon dioxide
51. The first democratic government of Nepal is
headed by one of the following :
1) Mr. Bhattarai 2) N. C. Koirala
3) Mr. Bakshi 4) Surya Bahadur Thapa
52. The T Tehri ehri Dam in Uttar Pradesh is held up
because of
1) Foreign aid not forthcoming
2) Opposition by envornmentalists
3) Change of site
4) Regional disputes
53. Remains of Harappa city have been unearthed
in
1) Uttar Pradesh 2) Bihar
3) New Delhi 4) Gujarat
54. Which of the following is true of Ernaculam
district in Kerala ?
1) It has highest density of population in India
2) It has achieved hundred percent literacy
3) It has highest percentage of unemployment
4) It is a famous hill station
55. The Commander - in - Chief of the Indian Army
is
1) Rajula Khan 2) Saxena
3) S. F. Rodrigues 4) None of the above
56. The legendary city recently excavated was
1) Hastinapura 2) Pataliputra
3) Ayodhya 4) Dwaraka
57. Name the two countries which were involved
in the T Tin in Bigha issue
1) Pakistan - India 2) India - Bangladesh
3) Bangladesh - Pakistan
4) India - Lanka
58. The URUGUA URUGUAY Round of Multilateral T Trade rade
operated under
1) The Word Bank 2) The GATT
3) UNESCO 4) None of the above
59. INTIFIDA is the
1) African Liberation Front
2) The uprising in the Baltic States
3) Right - wings Terrorist group
4) The uprisings in West Bank of Gaza
60. Operation Cactus was a code name for
1) Indian Armed Forces action in combating the
Terrorists in Punjab
2) Indian Armed Forces action in putting down
the armed rebellion in Maldives
3) Environmental group
4) Armed Forces Exercises
61. GRAMSA GRAMSAT will
1) strengthen the Panchayat Raj Institutions
2) encourage village courts
3) encourage village handicrafts
4) revolutionize the spread of literacy in India
62. ZARIF - E - MOMIN was very much in news
1) Wonder drug
2) Militants in Jammu and Kashmir
3) Pakistan's army's biggest exercise on Indian
border
4) None of the above
63. One of the following countries is desperately
trying to enter the ECC :
1) Austria 2) USSR 3) Denmark 4) Holland
64. AFRIKANES are
1) The tribal of South Africa
2) The white settlers in South Africa
3) The Militant back groups in South Africa
4) None of the above
65. African Fund by NAM is to
1) help industrialize the African continent
2) help famine situation in Africa
3) help the liberation struggle in Africa
4) preserve the African forests
66. Planet Protection Fund was proposed by
1) Indira Gandhi 2) Menaka Gandhi
3) Rajiv Gandhi 4) U. N.
67. Desert shield is associated with
1) U.S. forces in Saudi Arabia
2) Iraqi forces in Kuwait
3) Libya's forces
4) None of the above

68. The Nep Nepali ali Congress which led the
uniquemass movement to restore democracy
in Nepal was established in
1) 1947 2) 1950 3) 1962 4) 1975
69. High Court in recent times passed strictrules
against a State Government in regard to the
nomination of 12 persons to the Legislative
Council
1) Gujarat 2) Maharashtra
3) West Bengal 4) Andhra Pradesh
70. The Indian - made remote sensing satellite
IRS - 1A was launched from
1) Thumba 2) Nevada
3) Baiknour 4) Kalpakam
71. In a code BOMBA BOMBAY is written as CPNCBZ; What
is NBESBT then ?
1) LONDON 2) MADRAS
3) MADRID 4) MYSORE
72. Y is brother of Z. A is the daughter of Z. U is
the sister of Y and B is the brother of A. Who
is the uncle of B ?
1) Y 2) U 3) Z 4) A
73. A D H M – –
1) O & T 2) N & S 3) S & Z 4) U & Y
74. T W Z C – –
1) E 2) F 3) H 4) I
75. Arrange the following in a meaningful se- sequence
quence
1) Story 2) Review 3) Book 4) Idea
5) Author
1) 1 – 2 – 4 – 5 – 3 2) 4 – 1 – 3 – 2 – 5
3) 5 – 4 – 1 – 3 – 2 4) 3 – 2 – 4 – 1 – 5
In the following questions 76 to 85 there are two
sets of figures. One set called the problem figures
and the other set is called the answer figures.
There is a sequence according to which the
problem figures follow each other. Select one figure
from the answer set figures which will complete
the sequence in the problem figures. Indicate
your answer by writing the number of this
alternative against the serial number of the question
on the answer sheet.

86. A, B, C and D are climbing a ladder ladder. . C is stand- standing
ing ahead of D, A is standing between B and
D. Who is standing at the second place from
the bottom ?
1) A 2) B 3) C 4) D
87. Which number replaces both the question
marks in the following problem ?
8
200 ?
?

1) 100 2) 400 3) 40 4) 25
88. Which fraction lies between 2/ 3 and 4 / 5?
1) 17 / 20 2) 7 / 10 3) 13 / 15 4) 4 / 9
89. The ratio of two numbers is 5 : 8 and their
sum is 91. Find the numbers.
1) 66 and 25 2) 25 and 66
3) 56 and 35 4) 35 and 56
90. WISE is coded as XKVI, T TALK ALK will be coded
1) UCON 2) VCON 3) UCOO 4) UCOP
91. LA LATE TE is written as GWQC; POUR will be writ- written
ten as
1) KJRP 2) KKRQ 3) KJPR 4) KKRP
Complete the series by choosing the correct
answer out of one of the four choices given below
in questions 92 to 95 :
92. 3, 9, 21, 45, ?
1) 90 2) 93 3) 92 4) 91
93. 0, 2, 10, 42, ?
1) 170 2) 168
3) 166 4) None of these
94. 1, 4, 15, ?, 325
1) 63 2) 64
3) 80 4) None of these
95. 2, 3, 7, ?, 121
1) 26 2) 28
3) 32 4) None of these
96. Ramesh has just enough money to buy 5 pens
and 8 pencils or 3 pens and 16 pencils. How
many pencils can be buy if the buys no pens?
1) 24 2) 28
3) 32 4) None of these
97. If A, B and C are consecutive integers and A
is smaller than B, which in turn is smaller than
C, which of the following is true ?
1) A + B + C is an even integer
2) ABC is an even integer
3) A – B = C – B 4) B =
A C 
2
Indicate the W Word/ord/Number / Alphabet which
DOES NOT belong to the same class or se- series
ries in Questions 98 and 99 :
98. Square, Rectangle, Circle, T Triangle riangle
1) Square 2) Rectangle
3) Circle 4) Triangle
99. A E I N O U
1) I 2) E 3) N 4) U
100. If + is multiplication, – is addition, x is divi- division
sion and is subtraction, which of the fol- following
lowing is correct ?
1) 10

4 x 2 = 4 + 6 – 2
2) 10 + 4 – 2 = 4 x 6
2
3) 10 – 4

2 = 4 + 6 x 2
4) None of these
101. Residuary power is vested with
1) State 2) Centre
3) President 4) Prime Minister
102. Who is associated with the estimation of na- national
tional income statistics in India ?
1) K. N. Raj 2) A. K. Sen
3) Dadabhai Nauroji 4) Sukhamoy Chakravarty
103. The share of Primary Sector in India during
the last four decades of planning has

1) Increased 2) Decreased
3) Not changed
4) Not shown any perceptiable change
104. The proposed total outlay in the public sec- sector
tor during India' India's s 8th Five Y Year ear Plan is
1) Rs. 1,00,000 Crores 2) Rs. 3, 45, 000 Crores
3) Rs. 5,00,000 Crores 4) Rs. 10,00,000 Crores
105. The Central Bank in India is
1) SBI 2) NABARD 3) SBH 4) RBI
106. The main thrust for development of Small
Scale Industries in India was given by the In- Industrial
dustrial Policy Resolution of
1) 1948 2) 1956 3) 1977 4) 1980
107. The per capita availability of cloth in India
during the planning period has
1) Increased 2) Decreased
3) Constnat 4) No perceptible change
108. The high rate of growth in the economy de- depends
pends upon
1) high savings rate 2) high taxation rates
3) high administrative efficiency
4) optimal Allocation of Resources
109. The name of the first Jain T Tirthankar irthankar is
1)Shantinath 2) Rishavanath
3) Mahavira 4) Neminath
110. The famous river of Andhra on which bank is
situated Panchavati where Rama stayed with
Laxman and Sita is
1) Krishna 2) Godavari
3) Mahanadi 4) Narmada
111. The name of ancient religious and educational
town which was the Kashi of South India is
1) Mahabalipuram 2) Tanjavur
3) Kanchi 4) Madurai
112. The famous battle between Rana pratap and
Akbar fought in the
1) Narmada Valley 2) Khaibar Ghat
3) Haldi Ghat 4) Bolan Ghat
113. The founder of Arya Samaja was
1) Dayanand Saraswati 2) Swami Ramatirtha
3) Ramakrishna Paramhansa
4) Vivekananda
114. The founder of Indian National Congress was
1) Bal Gangadhar Tilak 2) A. O. Hume
3) Dadabhai Naoroji 4) Gopal Krishna Gokhale
115. Who was the author of Geeta Rahasyam ?
1) Sarvepalli Radha Krishnan
2) Bal Gangadhar Tilak 3) Mahatma Gandhi
4) Madan Mohan Malviya
116. Lothal is associated with
1) Indus Valley civilization
2) Sumerian civilization
3) Babylonian civilization 4) Egyptian civilization
117. The sacred books of the Buddhists are
1) Vedas 2) Angas 3) Tripitakas 4) Aranyakas
118. Kharavela was responsible for the inscription?
1) Nasik cave inscription
2) Naneghat inscription
3) Hathigumpha cave inscription
4) Amaravathi inscription
119. Badami is famous for its
1) Rock - cut cave temples
2) Structural temples
3) Paintings 4) Secular buildings
120. The Satavahana king who defeated Nahapana
was
1) Pulumayi 2) Gautamiputra Satakarni
3) Yajna Satakarni 4) Rudra Satakarni
121. The leading astronomer of the Gupta period
was
1) Asvagosha 2) Susruta
3) Bhasa 4) Varahamihira
122. A renowned surgeon of ancient India was
1) Aryabhatta 2) Bhaskaracharya
3) Bhasa 4) Varahamihira
123. The magnificent temple of Kailasa was erected
by
1) Krishna – I 2) Govinda - II
3) Krishna - II 4) Dantidurga
124. The first poet to translate the Mahabharata into
Telugu elugu was
1) Tikkana 2) Nanne Choda
3) Bhima Kavi 4) Nannaya
125. The most powerful Kakatiya ruler who ex- expanded
panded the empire upto Kanchi was
1) Beta - I 2) Prola - I
3) Prola - II 4) Ganapati
126. One of the purpose of INSA INSAT 1D, the satellite
put up by Indian Scientist, is to link all parts
of India by television. The height about the
earth surface at which it is revolving is about
1) 200 km 2) 10,000 km
3) 36,000 km 4) 1, 00,000 km
127. Two wo dif different ferent objects with masses m m1 and m m2
are projected in the air at th the e angles q q1 and
q2 with respect to horizontal direction with
the speed v v1 and v v2. . If they remain in air for
the same amount of time, the following quan- quantity
tity must be the same.
1) mass 2) speed
3) the distance travelled in horizonal direction
4) the height attained
128. The interaction which governs the life every
where is
1) Electromagnetic 2) Gravitation
3) Nuclear 4) Weak
129. The main element which releases the energy
in the thermal reactor is
1) Uranium (235) 2) Uranium (238)
3) Uranium (233) 4) Plutonium (239)

130. Which of the following statements is wrong
for the planet V Venus enus ?
1) It can be seen during whole night
2) After Sun and Moon, it is the most bright object
in the sky
3) Its rotation and revolution are in opposite direction
4) Its surface temperature is about 450° C
131. The fuel which is burning inside the Sun is
1) Coal 2) Uranium 3) Oxygen 4) Hydrogen
132. Radio and TV reproduce the programme after
receiving the waves by antenna. These waves are
1) nothing but light rays but with larger frequency
2) nothing but light rays but with larger wavelength
3) like soundwaves with higher frequencies
4) none of the above
133. Due to which property of the light waves, the
solar and lunar eclipse take place ?
1) Interference 2) Diffraction
3) Polarisation 4) Rectilinear propagation
134. In the Indian territory territory, , the magnetic equator
is passing nearer to
1) Trivandrum 2) Shriharikota
3) Allahabad 4) Srinagar
135. Which of the following gives the proper order
of colours ?
1) red, green, blue 2) blue, green, red
3) blue, green, yellow 4) blue, yellow, green
136. A coin is flipped for 100 times. The numbe of
times the head comes on top is
1) exactly 50 2) 50 or more
3) 50 or less
4) about 50 with few more or few less
137. At what temperature is the density of the wa- water
ter highest ?
1) 0° C 2) 4° C 3) 20° C 4) 100° C
138. Plastids are found in
1) Animal cell 2) Plant cell
3) Plant and animal cell 4) None of the above
139. Which part of the human brain controls sneezing ?
1) Cerebrum 2) Medulla oblongata
3) Hypothalamus 4) None of the above
140. Hormone that helps in cell division
1) Absicis acid 2) Cytokinin
3) Gibberellic acid 4) Renin
141. The most intelligent animal is
1) Monkey 2) Man
3) Chimpanzee 4) Bird
142. In living organisms the water acts as
1) Diluting agent 2) Physiological solvent
3) Lowers body temperature
4) None of the above
143. Plants stop both respiration and photosyn- photosynthesis
thesis sometimes during
1) Night 2) Twilight 3) Daytime 4) Dawn
144. The richest vegetabe source of V Vitamin itamin A
1) Liver 2) Egg 3) Carrot 4) Sunlight
145. Why does atmosphere warm up ?
1) Sunlight 2) Absence of water
3) Absence of Vegetation
4) Presence of Vegetation
146. Which element has the same atomic number
and atomic weight ?
1) Oxygen 2) Nitrogen 3) Helium 4) Hydrogen
147. Rate of transpiration is the maximum when
there is
1) low temperature 2) low wind velocity
3) high temperature and low humidity
4) high humidity
148. Rickets is caused by the deficiency of
1) Vitamin C 2) Protein
3) Iodine 4) Vitamin D
149. Which of the following is most important for
the growth of children up to the age of 14 ?
1) Protein 2) Vitamins 3) Fat 4) Milk
150. Hybrid varieties of seeds are
1) breed from two plants of different varieties
2) always high yielding
3) breed from transplantation
4) vulnerable to disease

ANSWERS
1) 3 2) 4 3) 2 4) 1 5) 3 6) 3
7)3 8) 1 9) 3 10) 3 11) 3 12) 2
13) 2 14) 2 15) 3 16) 2 17) 3 18) 3
19) 4 20) 3 21) 2 22) 1 23) 4 24) 1
25) 2 26) 1 27) 2 28) 3 29) 3 30) 2
31) 1 32) 3 33) 2 34) 2 35) 3 36) 3
37) 4 38) 2 39) 1 40) 3 41) 3 42) 2
43) 1 44) 3 45) 1 46) 4 47) 1 48) 2
49) 2 50) 1 51) 2 52) 2 53) 4 54) 2
55) 3 56) 4 57) 2 58) 2 59) 4 60) 2
61) 4 62) 3 63) 2 64) 2 65) 2 66) 3
67) 1 68) 2 69) 2 70) 3 71) 2 72) 2
73) 3 74) 2 75) 3 76) 4 77) 3 78) 4
79) 4 80) 2 81) 3 82) 2 83) 4 84) 4
85) 2 86) 1 87) 3 88) 2 89) 4 90) 3
91) 4 92) 2 93) 1 94) 2 95) 3 96) 2
97) 4 98)3 99) 3 100) 3 101) 2 102) 3
103) 2 104) 2 105) 4 106) 3 107) 1 108) 1
109) 2 110) 2 111) 3 112) 3 113) 1 114) 2
115) 2 116) 1 117) 3 118) 3 119) 2 120) 2
121) 4 122) 3 123) 1 124) 4 125) 4 126) 3
127) 4 128) 2 129) 1 130) 1 131) 4 132) 2
133) 4 134) 1 135) 3 136) 4 137) 2 138) 2
139) 3 140) 2 141) 2 142) 2 143) 2 144) 3
145) 3 146) 4 147) 3 148) 4 149) 1 150) 1

1. One of the vitamins which is required t to o help
in blood clotting :
1) Vitamin K 2) Vitamin D
3) Vitamin C 4) Vitamin E
2. How does a mosquito make its annoying
hum?
1) By flapping its wings vigorously
2) By sending air through its spiracles
3) Through its vocal hords
4) None of these
3. Diabetes mellitus is caused due to the non
secretion of a hormone known as :
1) Thyroxine 2) Glucagon
3) Pitutarin 4) Insulin
4. How do we term the science of improving
honey production ?
1) Apiculture 2) Sericulture
3) Horticulture 4) Agriculture
5. Name the Indian born doctor who won the
Noble Prize for his work in genetic engineer- engineering.
ing.
1) Dr. J. C. Bose 2) Dr. H. G. Khorana
3) Dr. C. V. Raman 4) Dr. Raja Ramanna
6. Why is it necessary to grow plants in an
aquarium ?
1) To increase the supply of carbon dioxide to
fishes
2) To increase the supply of oxygen to fishes
3) To beauty the aquarium
4) To increase the supply of nitrogen to the fishes
7. A child is given "triple antigens" within one
year or birth ? Why ?
1) To provent diphtheria, tetanus and whooping
cough
2) To prevent diphtheria, malaria and cholera
3) To prevent diphtheria, polio and cholera
4) To prevent small-pox, malaria and filaria
8. Life saving antibiotics are obtained from
1) Algae 2) Fungi
3) Bacteria 4) Medicinal plants
9. What is a cupuncture ?
1) Accurate puncturing of the diseased organs
2) A type of surgery performed in India
3) Curing illness by puncturing specified areas of
skin with needles
4) None of the above
10. The number of Chromosomes present in man
1) 46 2) 44 3) 48 4) 23
11. How is night blindness cured ?
1) By using convex lenses
2) By using concave lenses
3) By using contact lenses
4) By eating carrots which contain carotene
12. Why are dogs used to detect criminals ?
1) The eyes of dogs are sharp to detect the criminals
2) The auditory organ in dogs is very sensitive
3) The taste buds in dogs are extremely sensitive
so they lick the place before the criminal
is detected.
4) In dogs the olfactory receptor area is about
forty times larger than that of man and so
they are used.
13. Which is the world's largest living creature?
1) Indian elephant 2) Blue whale
3) Rhinoceros 4) African elephant
14. If a human were to be placed in an enclosed
room with an atmosphere of oxygen and noth- nothing
ing else, what would he or she exhale?
1) They exhale only carbon dioxide
2) They exhale only oxygen
3) They exhale only nitrogen
4) None of the above
15. What is the approximate caloric requirement
of an adult male ?
1) 1000 cal 2) 5000 cal
3) 3500 cal 4) 6000 cal
16. In the preparation of vegetable Ghee, hydro- hydrogen
gen is passed through oils. This process is
called
1) Esterification 2) Hydrogenation
3) De-hydrogenation 4) None of the above
17. Chemically Milksugar is known as
1) Glucose 2) Maltose
3) Lactose 4) None of the above
18. Which of the following is an example of physi- physical
cal change ?
1) Rusting 2) Burning
3) Melting 4) None of the above
19. An example of an inert gas is
1) Argon 2) Oxygen
3) Laughing gas 4) None of the above
20. The phenomenon of radio activity is related
to
1) Amateur Radio 2) Radio Astronomy
3) Nucleus of an element 4) None of the above

21. Atmospheric polluti pollution on is caused by an excess
of
1) Carbon monoxide 2) Oxygen
3) Hydrogen 4) None of the above
22. The orbit of INSA INSAT - I B is said to be :
1) Heliocentric 2) Geo-stationary
3) Heliostationary 4) None of the above
23. The velocity of light is :
1) Infinite
2) 3 x 108 metres / sec (3 lakh km / sec.)
3) Zero 4) None of the above
24. A good absorber of heat is a body
1) Painted black 2) Painted white
3) With mirror like polish 4) None of the above
25. The instrument used to measure the depth of
the sea is called
1) RADAR 2) SONAR
3) LASER 4) None of the above
26. The force of repulsion between two like poles
of a magnet is
1) Directly proportional to the distance between
them
2) Directly proportional to the square of the distance
betweent them
3) Inversely proportional to the square of the distance
between them
4) None of the above
27. Electric power is expressed as
1) Product of voltage and current
2) Sum of voltage and current
3) Ratio of voltage and current
4) None of the above
28. Of the following which is not an elementary
particle ?
1) Electron 2) Alpha particle
3) Proton 4) None of the above
29. The picture content on the T T..V V. . screen is called
1) Audio 2) video
3) Radio 4) None of the above
30. Silicon element used in the manufacture of
transistors is classified as
1) Metal 2) Semiconductor
3) Insulator 4) None of the above
31. Anuradha is
1) a film actress
2) a Government hotel in Delhi
3) India's experiment in space to study the
anamolous low energy cosmic rays
4) a technique for desalinating water
32. Southernmost outhernmost part of India
1) is Kanyakumari 2) Lay in Nicobar Island
3) is Hyderabad 4) is Nagercoil
33. Telugu elugu Ganga is a scheme to bring
1) Cauvery water to Hyderabad
2) Krishna water to Nellore
3) Krishna water to Madras
4) Ganges to Tamil Nadu
34. Supreme Court's Judgement in Bachan
Singh's case
1) upholds death sentence in the rarest of rare
case
2) upholds the Government Order to reduce the
retirement age
3) grants relief to a rape victim
4) upholds the Constitution
35. Cloud seeding can
1) create rain 2) grow plants in space
3) only increase rain
4) change the direction of clouds
36. The sector that has the highest plan outlay in
Union Budget, 1983 – 84 is
1) Agriculture
2) Special Area Programme
3) Science and Technology 4) Energy
37. Pragati Patham is
1) 15 point development scheme of Andhra
Pradesh
2) 27 point development scheme of India
3) Victory flag of the Cholas
4) Boarding school in Vizag
38. Williamsburg Summit was different from
Canain Meet in that
1) It was a meeting of Commonwealth Heads
2) India did not participate
3) India could not participate
4) It was a meeting of the poor countries in the
world
39. Total otal food grains production (including
pulses) in the country is now
1) between 130 – 150 million tonnes
2) between 10 – 20 million tonnes
3) between 200 – 240 million tonnes
4) between 80 – 90 million tonnes
40. Narendra - 1 is the name of
1) a Mythical king 2) Satellite
3) a new variety of rice
4) a train betweenMadras and Madurai
41. Asiad 82 brought the games to Delhi for the
second time. Which other city has hosted
Asiad more than once ?
1) Manila 2) Tokyo 3) Jakarta 4) Bangkok
42. Mahadevi V Verma erma is a
1) Hindi poetess 2) Opposition leader in U. P.
3) Script writer 4) Educationist

43. SAARC comprises India, Maldives, Bhutan,
Nepal, Pakistan, Bangladesh and
1) Madagascar 2) Cuba
3) Sri Lanka 4) Denmark
44. Kalpakkam is in the news because
1) a triple murder took place there
2) its atomic power plant went critical
3) a mercury lignum was found
4) gold was struck in the mines
45. According to the latest census
1) 20 percent of the population lives in urban ar- eas
2) 18.6 percent lives in urban areas
3) 76.5 percent lives in rural areas
4) 0.5 percent lives in urban areas
46. Rakesh Sharma and Ravish Malhotra are
1) World class openers
2) Antarctika team members
3) Ghazal singers
4) IAF test pilots undergoing training USSR for
space flight.
47. Small coins will be gradually phased out as
1) It is unsafe to carry them
2) Beggars refuse to accept them
3) Production cost is more than their value
4) People are converting them into fancy or
naments
48. People of Indian origin in Sri Lanka are con- concentrated
centrated more in
1) Colombo 2) Anuradhapura
3) Jaffna 4) Mannar
49. Bhanu Athaiya is the first Indian to win the
1) Guardian Award 2) Oscar Award
3) Magsaysay Award 4) Olympic Gold Medal
50. The Dada Saheb Phalke Award was given this
year to
1) Satyajit Ray 2) L. V. Prasad
3) Kamalhasan 4) Adoor Gopalakrishnan
51. The space craft launched by the USA in 1972
to explore Jupiter which is still in orbit is
1) Cosmos 1402 2) Pioneer 10
3) Cosmos 1445 4) Observer
52. The President of Nigeria is
1) Shehu Shagari 2) H. B. Roburt
3) Seyid Muhammed 4) Julius Nyerere
53. The Chairperson of the Seventh Non aligned
Summit was
1) Mrs. Indira Gandhi 2) Dr. Fidel Castro
3) Mr. K. Natwar Singh 4) Mr. Raul Roakouri
54. The winners of the 1983 Wimbledon tennis
tournament were
1) Martina Navratilova and Ivan Lendle
2) Chris Evert LIoyd and John Mc Ennroe
3) Martina Navratilova and Jimmy Connors
4) Martina Navratilova and John Mc Enroe
55. The Indian National Programmes are telecast
via
1) Intelsat - 1 2) Rohini
3) Stationar - 6 4) Intelsat - 4
56. The Sagar Kanya is the name of
1) The Oceanographic research vessel India has
bought
2) A satellite constructed at SAAR
3) A ship employed by the Coast guards
4) A new high yielding variety of wheat
57. Nikolai T Tikhonov ikhonov is
1) Soviet Prime Minister 2) Chess Champion
3) Gymnast 4) Cosmonaut
58. The 1983 All England Badminton Champion
is
1) Liem Swie King 2) Luan Jin
3) Han Jain 4) Prakash Padukone
59. The President of the Philippines is
1) Sukarto 2) Bob Hawke
3) H. M. Ershad 4) Ferdinand Macros
60. The Commission set up by the Central Gov- Government
ernment to examine Centre State relations is
the
1) Sarkaria Commission
2) Mohan Commission
3) Padmanabhan Commission
4) Sadasivan Commission
61. The coast of submerge is found in
1) Coromandal coast 2) Konkan coast
3) Kerala coast 4) South Canara coast
62. The highest urbanization in India is found in
1) Tamil Nadu 2) Andhra Pradesh
3) Maharashtra 4) Uttar Pradesh
63. India has the W World' orld' orld's s largest reserves of
1) Coal 2) Mica 3) Iron Ore 4) Barytes
64. The region which receives high rainfall due
to the North east monsoon is
1) Tamilnadu coast 2) Assam
3) Gangetic plain 4) Kashmir
65. The sugar belt in India lies in
1) Godavari Valley 2) Punjab
3) Middle Ganga Valley 4) Maharashtra
66. While all the major peninsular rivers flow to
the east, Narmada and T Tapati apati flow to the west,
because of
1) Lava Flow 2) Floding
3) Fault line 4) Vindhya and Satpura ranges

67. Both quality and quantity the leading mica
mining State in India is
1) Andhra Pradesh 2) Bihar
3) Rajasthan 4) Tamil Nadu
68. But for their large scale, monsoons are simi- similar
lar to
1) Land and sea breezes 2) Trade winds
3) Westerlies 4) Local winds
69. The Indian Standard T Time ime is referred to the
latitude
1) 85° E 2) 82 1/2° E 3) 80° E 4) 88° W
70. The geopolitical significance of the India lies
in its
1) large population
2) large agricultural production
3) rich ancient culture 4) size and location
71. The work of the drafting of Indian Constitu- Constitution
tion completed on
1) 9th December, 1946 2) 15th August, 1947
3) 26th November, 1949 4) 26th January, 1950
72. The V Vice ice President of India is
1) nominated by the President
2) elected by the electoral college
3) appointed by the Prime Minister
4) selected through none of the above
73. The term of office of a Governor of a State is
1) Six years 2) Five years
3) Seven years 4) Three years
74. The Prime Minister of India is
1) The Chairman of Rajya Sabha
2) Leader of the majority party int he Lok Sabha
3) Vice President of the Ruling Party
4) President of the Ruling Party
75. The Supreme Commander of India's Armed
Forces is
1) Defence Minister 2) President
3) Vice President 4) Prime Minister
76. The President of India is eligible to seek re- reelection
election
1) Two times 2) Three times
3) Four times 4) Any number of times
77. The Presiding Officer of the Rajya Sabha is
the
1) Speaker 2) President
3) Vice President 4) Prime Minister
78. The Lok Sabha is dissolved by the
1) Speaker 2) President
3) Vice President 4) Prime Minister
79. The wording of the preamble to the Indian
Constitution is
1) Sovereign Democratic Republic
2) Sovereign Socialist Secular Democratic Re
public
3) Federal Democratic Country
4) Democratic Republic Country
80. An order from the Court to any official to show
his right to the office is called
1) Habeast Corpus 2) Writ of Certiorari
3) Writ of Quo Warranto 4) Writ of officiality
81. The Mahalnobis model used as the basis for
India' India's s Second Five Y Year ear Plan was originally
conceived by
1) Alec Nove 2) L. V. Knatorough
3) G. A. Feldman 4) V. S. Nemchinov
82. Sectoral distribution of public sector expen- expenditure
diture shows that during the Fifth Plan 25
percent was spent on
1) Agriculture and Irrigation
2) Transport and Communication
3) Power 4) Industry
83. The present rate of saving in the Indian
economy is around
1) 22 percent 2) 18 percent
3) 15 percent 4) 10 percent
84. The annual average percentage growth rate
envisaged in the Sixth Plan is
1) 7.6 2) 5.2 3) 4.4 4) 2.5
85. The largest proportion of savings in India
comes from
1) Banking sector 2) Corporate sector
3) Household sector 4) Public sector
86. The largest proportion of the total outlay of
the Five Y Year ear Plans in the India is mobilised
through
1) Direct taxes 2) Deficit financing
3) External borrowing 4) Indirect taxes
87. A large part of investment in India in the Pub- Public
lic Sector is directed for the development of
1) Consumer goods industries
2) Defence industry
3) Heavy capital goods industries
4) Light capital goods industries
88. The targetted growth for exports in the Sixth
Five year Plan is about ?
1) 10 percent 2) 8 percent
3) 5.5 percent 4) 4.5 percent
89. The predominant type of organisation in In- Indian
dian industry is
1) Co-operatives 2) Joint Stock Company
3) Partnership 4) Proprietors
90. Small enterprises refer to those units which
have got gross fixed capital of

1) Rs. 20 lakhs 2) Rs.15 lakhs
3) Rs. 7.5 lakhs 4) Rs. 5 lakhs
91. The name of the ancient place generally iden- identified
tified with the Indus V Valley alley is
1) Ur 2) Tyre 3) Meluhha 4) Niniveh
92. The inscription containing the description of
the achievements of Gautamiputra Satakarni
is at
1) Ajanta 2) Nasik
3) Amaravathi 4) Bhattiprolu
93. The founder of the Haryanka dynasty was
1) Bimbisara 2) Bindusara
3) Ajatasatru 4) Chandraguputa
94. The Fourth Buddhist Council is linked with
this ruler
1) Ashoka 2) Kanishka
3) Harsha 4) Samudragupta
95. The seal of the Pallavas was
1) Tiger 2) Boar 3) Bull 4) Fish
96. Panduranga was the Commander of the armies
of this dynasty
1) Anandagotras 2) Pallavas
3) Chalukyas of Badami
4) Eastern Chalukyas of Vengi
97. Syadvada is associated with the religion
1) Brahmanism 2) Jainism
3) Buddhism 4) Islam
98. The place in Andhra Pradesh containing fine
Badami Chalukyan temples
1) Tadipatri 2) Ghantasala
3) Billasurgam 4) Alampur
99. The capital city of the Rashtrakutas was
1) Manyakheta 2) Vijayapuri
3) Badami 4) Bhattiprolu
100. The earliest inscriptions relating to the his- history
tory of Andhra Pradesh are in this language
1) Sanskrit 2) Telugu 3) Tamil 4) Prakrit
101. Qutub Minar was completed during the region
of
1) Iltutmish 2) Razia 3) Balban 4) Ala-ud-din
102. Who among the following introduced
Jagirsystem
1) Ala-ud-din 2) Balban
3) Feroz Tughlaq 4) Ibrahim Lodi
103. The hold of the Sultanate under Lodi dynasty
included all but one of the provinces
1) Punjab 2) Rajasthan
3) Uttar Pradesh 4) Madhya Pradesh
104. Who among the following is called a child of
All Allah ah and Ram ?
1) Ramanand 2) Kabir
3) Surdas 4) Tulsidas
105. Which one of the following Sikh gurus was
executed by Jahangir ?
1) Angad 2) Arjun 3) Amardas 4) Ramdas
106. The main industry during the Mughal period
was
1) Cotton 2) Spices 3) Indigo 4) Saltpetre
107. Kulottunga united the crowns of
1) Cholas and Eastern Gangas
2) Pallavas and Cholas
3) Cholas and Eastern Chalukyas
4) Cholas and Pandyas
108. The royal preceptor of Ganapatideva was
1) Besdaba 2) Visvesvara Sambhu
3) Panditaradhya 4) Narahari Tirtha
109. Vira Saivism was spread in Andhra by
1) Panditaradhya 2) Somanatha
3) Basava 4) Visvesvara
110. The Adil Shah ruler defeated by krishna
devaraya was
1) Yusuf Adil Shah 2) Ibrahim Adil Shah
3) Malik Adil Shah 4) Ali Adil Shah
111. The important cause for the conflict of the
Bhaminis and the V Vijayanagar ijayanagar rulers was
1) Religious rivalry 2) Political ambition
3) Possession of territory
4) Non payment of tribute
112. The earliest of the mutinies against the Brit- British
ish was
1) Mutiny at Barrackpur 2) Mutiny in Assam
3) Mutiny of the Madras army
4) The Indian Mutiny of 1857 - 58
113. The policy of the counterpoise of natives
against natives was inaugurated by
1) Sir John Lawrence 2) Lord Mayo
3) Lord Rippon 4) Lord Lytton
114. The first act which altered the constitution of
the East India Company at home changed the
structure of the company in India
1) The Regulating Act of 1773
2) The Pitt's India Act of 1784
3) The Charter Act of 1813
4) The Government of India Act of 1858
115. The teacher trainee who was restricted from
the college during the V Vandematarma andematarma move
ment was
1) Pattabhi Seetharamayya
2) Gadicherla Harisarvothama Rao
3) Nypati Subbarao
4) A. L. Narasimha Rao
116. The Hyderabad State Congress was founded
by

1) Burgula Ramakrishna Rao
2) Swami Ramanada Tirtha
3) Madapati Hanumantha Rao
4) Ravi Narayana Reddy
117. The Act that introduced bicameral legislature
in India was
1) The Indian Council Act of 1909
2) The Government of India Act of 1919
3) The Government of India Act of 1935
4) The Indian Independence Act of 1947
118. Indian representative in the Parliament of
Religions was
1) Mahatma Gandhi 2) Arabindo Ghosh
3) Swami Vivekananda
4) Raja Ram Mohan Roy
119. The All India Congress Session was held for
the first time in Andhra at
1) Vijayawada 2) Visakhapatnam
3) Guntur 4) Kakinada
120. The first Session of Andhra Mahasabha which
was held at Bapatla in 1913 was presided over
by
1) Nyapati Subba Rao
2) Pattabhi Seetharamayya
3) B. N. Sharma 4) Konda Venkatappaiah
In the following items each one contains word
or words, numbers or alphabets which are omitted
and blank spaces are provided instead. Each
item has four alternatives 1,2 , 3, 4. You have to
pick out one of the alternatives which will fill the
blanks so that the item / sentence will be true
and sensible.
121. Skin; Muscle; Bone ; ………………
1) Blood 2) Calcium 3) Marrow 4) Veins
122. F : 12 :: R : …………
1) 36 2) 26 3) 18 4) 16
123. Flute : ……… : : trumpet : Guitar
1) Harmonica 2) Drums
3) Piano 4) Violin
124. LA ……………………… ON
1) GO 2) IM 3) TI 4) BA
125. A : …………………… : : N : V
1) F 2) G 3) H 4) I
126. TR : …………… : : LJ : ………………
1) PN, JH 2) GH, KM 3) QP, IG 4) UW, MN
127. Letter : ……… : : ……… : Sentence
1) Mail, Words 2) Word, Phrase
3) Correspondence, Court 4) Alphabets, Words
128. Issue : … …… … : : …… : draw
1) Politics, Pencil 2) Rake, Water
3) Law, Art 4) Words, Strokes
129. 129.……… ……… is to branch as knot is to ……
1) Wood hanging 2) Tree fiber
3) Knarl chord 4) Leaves tie
130. 130.………… ………… is to KC, ME, No as HG is to ……
1) PO : DE FE, FG 2) OO : FE GG, JG
3) OP : EG FG, GH 4) RE : EF, GH, IJ
131. 131.………… ………… is to era as descent is to ……
1) Years light 2) Dawn kings
3) Days humann 4) Archaeology history
132. 132.……… ……… is to 16 as 76 is to ………
1) 20, 100 2) 4, 7
3) 10, 70 4) 2, 13
133. 133.………… ………… is to sentence as sentence is to
1) Crime, Judgement
2) Word, Paragraph
3) Jurry, Prose
4) Words, Legal
134. 134.……… ……… is to A as 22 is to ………
1) O BB 2) I XX
3) K 3 4) B BB
135. 135.………… ………… is to 64 as 2 is to …………
1) 6, 18 2) 4, 32
3) 7E B 4) 2, B
136. 136.……… ……… is to ABC as CBA is to …………
1) PQS RST 2) LMN FDG
3) IHG UVW 4) XYZ KJI
137. 137.………… ………… is to D as J is to …… as …… is to X
1) C, K, W 2) E, I, Y 3) F, L, Y 4) B, G, T
138. 138.…… …… is to eye as cap is to …… as …… is to
book
1) Lid, Pen, Cover
2) Spectacles, wool, Paper
3) Vision, head, words
4) Socket, scals, hands
139. ……… is to pause as colon is to …… as change
is to ……
1) Comma, long pause, hyphen
2) Fullstop, change, semicolon
3) Clause, Example, Exclamation
4) Noun, Adjective, tanse
140. 140.………… ………… is to exotic as lavish is to …… as
…… is not to luxury
1) Foreign, Profuse, Simplicity
2) Fragrance, Wealth, Sumptuous
3) Mystic, Prodigal, Unelegant
4) Perfumes, Money, Parismony
141. 141.……… ……… is to kite as motive is to …… as …… is
to mass
1) Paper, Power, Clay 2) Strong, Man, Material
3) Wind, Human, Pressure
4) Fly, Propel, Move

142. 142.99 99 is to …… as …… is to 1000 as 665 is to
……
1) 9, 100, 60 2) 100, 999, 666
3) 19, 110, 65 4) 9, 111, 66
143. 143.……… ……… is to 99 as 10 is to ……… as ……… is
not to 420
1) 9, 110, 14 2) 10, 9, 4
3) 9, 1, 42 4) 3, 2, 11
144. 144.……… ……… is to E as I is to …… as …… is not to V
:
1) A , 9, 19 2) 5, 9, 20
3) 0, 10, 20 4) 4, L, 22
145. 145.……… ……… is to medicine as corruption is to
…… ignorance is to …… as fungus is to ……
1) Patient, leaders, masses, moisture
2) Chemicals, society, rural, moss
3) Disease, Government, Education, Wood
4) Doctor, Management, labour, soil
146. 146.………… ………… is to leg as hinge to …… as ……… is
to arm as …… is to finger
1) Bone, window, shoulder, nail
2) Walk, move, lift, write
3) Knee, door, shoulder, knuckle
4) Table, door, chair, stool
147. 147.………… ………… is to tree as climber is to ………… as
………… is to grass as ………… is to shrub
1) Neem, Melon, Wood, tea
2) Axe, Woodcutter, mover, chopper
3) Mango, Coconut, paddy, lemon
4) Trunk, tendril, stock, things
148. 148.……… ……… is to timber as ferment is to …… as
……… is to milk as break is not to …………
1) Rot, sugar, split, flower
2) Dead, Liquor, Spoil, iron
3) Fire, curd, bacteria, seeds
4) Solid, Liquid, Semi liquid, Solid
149. 149.…… …… is to cripple as curl is to ……… as ……
is to essay as curt is to
1) Legs, hair, topic, manners
2) Cramp, reptile, curtail, speech
3) Crutch, comb, words, rude
4) Lame, pain, style, speech
150. 150.……… ……… is to carpet as cotton is to …… as ……
is to book as …… is not to bag
1) Wool, fiber, words, iron
2) Jute, cloth, paper, wood
3) Feet, body, hands, skin
4) Animal, planet, machine, man – made

ANSWERS
1) 1 2) 1 3) 4 4) 1 5) 2 6) 2
7) 1 8) 2 9) 3 10) 1 11) 4 12) 4
13) 2 14) 1 15) 3 16) 2 17) 3 18) 3
19) 1 20) 3 21) 1 22) 2 23) 2 24) 1
25) 2 26) 3 27) 2 28) 2 29) 2 30) 2
31) 3 32) 1 33) 3 34) 1 35) 1 36) 4
37) 1 38) 2 39) 1 40) 3 41) 4 42) 1
43) 3 44) 2 45) 2 46) 4 47) 3 48) 3
49) 2 50) 2 51) 2 52) 1 53) 1 54) 4
55) 1 56) 1 57) 1 58) 4 59) 4 60) 1
61) 3 62) 3 63) 2 64) 1 65) 4 66) 3
67) 1 68) 1 69) 2 70) 4 71) 3 72) 2
73) 2 74) 2 75) 2 76) 4 77) 3 78) 4
79) 2 80) 3 81) 3 82) 3 83) 2 84) 2
85) 3 86) 3 87) 3 88) 1 89) 1 90) 4
91) 3 92) 2 93) 1 94) 2 95) 3 96) 4
97) 3 98) 4 99) 1 100) 4 101) 1 102) 3
103) 1 104) 2 105) 2 106) 1 107) 3 108) 2
109) 4 110) 1 111) 3 112) 1 113) 1 114) 1
115) 2 116) 2 117) 2 118) 3 119) 1 120) 3
121) 3 122) 1 123) 4 124) 1 125) 4 126) 1
127) 2 128) 1 129) 4 130) 3 131) 2 132) 3
133) 2 134) 1 135) 2 136) 4 137) 1 138) 1
139) 2 140) 1 141) 3 142) 2 143) 1 144) 2
145) 2 146) 1 147) 1 148) 4 149) 1 150) 2

1. The largest groundnut producer in the world
is
a) India b) Sudan c) Brazil d) China
2. Which nation possesses the largest cattle
population in the world
a) U. S. A. b) Australia
c) India d) Denmark
3. The largest producer of fish in the world is
a) China b) Japan c) U. S. A. d) Norway
4. Which country is the leading producer of ce- cement
ment in the world
a) India b) U. S. A. c) Britain d) Japan
5. Which countries are separated by the Mc
Mahon Line
a) India and Pakistan b) China and Tibet
c) India and China d) India and Bangladesh
6. Soil erosion in India occurs in almost all the
states, but it is especially serious along the
coast of
a) Kerala b) Tamil Nadu
c) Orissa d) Karnataka
7. What is the ideal temperature for the cultiva- cultivation
tion of wheat ?
a) 20° to 25° C b) 15° to 20° C
c) 10° to 15°C d) 25° to 30° C
8. Which state is the leading producer of coco- coconuts
nuts in India ?
a) Assam b) Kerala
c) Tamil Nadu d) Karnataka
9. Which state has the largest area under canal
irrigation in terms of total acreage ?
a) Uttar Pradesh b) Haryana
c) Bengal d) Punjab
10. Which state has the maximum length of
roads?
a) Madhya Pradesh b) Bihar
c) Maharashtra d) Punjab
11. The first postal stamp of India was released
in 1837. Where was it released ?
a) Karachi b) Bombay
c) Dhaka d) Rangoan
12. In which state has the petro-chemical indus- industry
try developed most in India ?
a) West Bengal b) Bihar
c) Gujarat d) Tamil Nadu
13. What percentage of the total population of the
world lives in Asia

a) About 30% b) About 45%
c) About 55% d) About 65%
14. Which is the substance obtained on a com- commercial
mercial scale from sea water water, , besides sodium
chloride ?
a) Radium b) Iodine
c) Thorium d) Manganese
15. In South-East Asia, the highest population
density is found in
a) Vietnam b) Cambodia
c) Malaysia d) Indonesia
16. India borrowed the idea of directive principles
of State Policy from the Constitution of
a) The Weimar Republic of Germany
b) The Republic of Ireland
c) South Africa d) None of the above
17. The preamble to the Indian Constitution reads
a) We, the people of India-adopt, enact and give
to India this Constitution
b) We, the members of the Constituent Assembly
adopt, enact and give to ourselves this
Constitution
c) We, the citizens of India adopt, enact and
give ourselves this Constitution
d) We, the people of India in our Constituent
Assembly adopt, enact and give to ourselves
this Constitution
18. The ideals of liberty liberty, , equality and fraternity
enshrined in the Preamble of the Constitution
of India were adopted under the inspiration
of
a) The French Revolution
b) The Russian Revolution
c) The American Declaration of Independence
d) The U. N. O. Charter
19. Which of the following is a vector quantity ?
a) Mass b) Time c) Volume d) Velocity
20. Mechanical energy can be converted into
a) Light energy b) Heat energy
c) Electrical energy d) All of the above
21. The working of rockets is based on the prin- principle
ciple of
a) Electricity b) Kepler's law
c) Newton's law
d) Conservation of Momentum
22. The most abundantly found metal in the hu- human
man body is

a) Iron b) Sodium
c) Calcium d) Magnesium
23. The vitamin responsible for blood clotting is
a) A b) R12 c) C d) K
24. The hormone which regulates blood pressure
is
a) Thyroxine b) Insulin
c) Pituitaries d) Adrenaline
25. The study of fungi is called
a) Genetics b) Mycology
c) Algae d) Physiology
26. Virus is a
a) Protein b) Carbohydrate
c) Nucleus d) Nucleoprotein
27. Cancer is caused by
a) Virus b) Bacteria c) Fungi d) Algae
28. Which one of the following is a sedentary
animal ?
a) Cobra b) Cow c) Horse d) Sponge
29. Red blood cells are formed in
a) The Thyroid b) The Adrenal
c) Bone marrow d) Thymus
30. Whales belong to the class
a) Mummalia b) Reptilia
c) Fishes d) Amphibia
31. Rabies is caused by
a) The bite of a dog
b) The bite of a mosquito
c) Deficiency of vitamin B1 and B12
d) Deficiency of calcium
32. Alexander defeated Porus in the battle of
a) Pushkalavathi b) Taxila
c) Hydapses d) Rajgriha
33. English education in India was introduced by
a) Lord Curzon b) Jawaharlal Nehru
c) Lord Macaulay d) Lord Dalhousie
34. The Crown took over the Government of In- India
dia by
a) The Charter Act of 1833
b) The Act of 1858
c) The Indian Council Act of 1861
d) Pitt's India Act, 1784
35. Jallianwalla Bagh firing took place in
a) Delhi b) Calcutta
c) Bombay d) Amritsar
36. Who said, "Swaraj is my Birthright" ?
a) Gandhiji b) Tilak
c) Pandit Nehru d) S. C. Bose
37. The T Taj aj Mahal was built by
a) Jhangir b) Akbar
c) Shershah d) Shahjahan
38. Who was the Prime Minister of England when
the Indian Independence Act was
a) Attlee b) Churchill
c) Macmillan d) Lloyd George
39. The name 'Pakistan' was coined by
a) Sir Syed Ahmed Khan
b) Mohammed Ali Jinnah
c) Mohammed Iqbal d) Azad
40. The Cabinet Mission was sent to India
a) To suppress communal riots
b) To determine the boundaries of India and Paki
stan
c) To find a solution to the constitutional problem
d) To preach Christianity in India
41. Who was the last Governor General of India
a) Rajaji b) Lord Mountbatten
c) Rajendra Prasad d) Mavlankar
42. Who is known as 'Deshbandhu'
a) Narendra Dev b) Pandit Nehru
c) C. R. Das d) Gokhale
43. The location of a place is determined by
a) The noon at the place
b) The night at the place
c) Evening d) None of the above
44. The Southern super continent is called
a) Angaraland b) Gondwanaland
c) Africa d) None of the above
45. 'T Terra erra Rossa' is a type of
a) Lake b) Coral c) Soil d) Fish
46. The Earth's circumference measures
a) 40,000 km b) 32,000 km
c) 24,000 km d) 48,000 km
47. Among the planets of the solar system, in
terms of size, the Earth is the
a) Fourth largest planet
b) Second largest planet
c) Sixth largest planet
d) Fifth largest planet
48. 'Socialist pattern' comes through
a) Free economy b) Mixed economy
c) Public Sector d) Private sector
49. Which one of the following is not a feature of
a developing economy ?
a) High rate of unemployment
b) High rate of population growth
c) High rate of capital formation
d) Widespread poverty
50. In recent years, the Indian Economy has been
characterised as a
a) Developed economy b) Developing economy
c) Backward economy d) Stagnate economy

51. 'Subsides' means
a) Payment by Government for purchase of
goods and services
b) Payment by the business sector to factors of
production
c) Payment by shareholders
d) Payment by Government to the business sector
52. The 'tertiary sector' of an economy refers to
a) Agriculture b) Industrial sector
c) Service sector d) Social sector
53. Expenditure on defence is an item of
a) Public investment b) Private investment
c) Private consumption d) Public consumption
54. The Drafting Committee of the Indian Consti- Constitution
tution was headed by
a) B. N. Raju b) Dr. B. R. Ambedkar
c) K. M. Munshi d) Dr. Rajendra Prasad
55. Ajet engine works according to the principle
of
a) Mass b) Energy
c) Linearmomentum d) Angular momentum
56. A liquid metal is
a) Mercury b) Aluminium
c) Sodium d) Cadmium
57. Baking soda is
a) Sodium carbonate
b) Sodium bicarbonate
c) Calcium carbonate
d) Sodium thiosulphate
58. The gas used in fire extinguishers is
a) Carbon monoxide b) Carbon dioxide
c) Hydrogen d) Sulphur dioxide
59. Vinegar is
a) Picric acid b) oxalic acid
c) Acetic acid d) Carbolic acid
60. Algae come under the division
a) Thallophyta b) Bryophyta
c) Pteridophyta d) Gymnosperm
61. Riccia is commonly called
a) Moss b) Green mold
c) Livervort d) Smut
62. Transpiration ranspiration through leaves is called
a) Stromal transpiration
b) Cuticular transpiration
c) Lenticular transpiration d) Guttation
63. Copper is
a) Micro-nutrient b) Macro-nutrient
c) Tracer element d) Cation
64. The enzy enzyme me present in human saliva is
a) Renin b) Protease
c) Amylase d) Lipase
65. Haemoglobin is a / an
a) Enzyme b) Sugar
c) Lipid d) Protein in the R. B. C.
66. Which one of the following is excreated urine
normally ?
a) Sugar b) Creatin c) Protein d) Fat
67. Malaria is caused by the parasite
a) Mosquito b) Plasmodium
c) Entamoeba d) Trypanosoma
68. The Hindu ruler who defeated Mohammad of
Ghori was
a) Thiviraj b) Jayachandra
c) Lalitaditya d) Vidyadhara
69. Din-I-Ilhai wag
a) An idea b) Akbar's religion
c) A mosque d) Aurangzeb's policy
70. The Swaraj Party was formed by
a) C. R. Das b) Pandit Nehru
c) Gandhiji d) Subhash Chandra Bose
71. The first Indian Nationl Congress session was
held at
a) Madras b) Delhi
c) Bombay d) Calcutta
72. The Home Rule League of Annie Besant was
founded in 1916 at
a) Bombay b) Calcutta
c) Madras d) Delhi
73. Sandy desert is known also as
a) Erg b) Reg c) Drumlin d) Serir
74. Doldrum is
a) Low pressure belt b) High pressure belt
c) No pressure belt d) Cyclonic belt
75. Which local wind is known as "the doctor"
a) Bora b) Simon c) Harmattan d) Chinook
76. India is the largest producer of
a) Rice b) Groundnut
c) Cotton d) Tobacco
77. Lake V Volta olta is a part of
a) Ghana b) Burkina Faso
c) Ivory Coast d) Toga
78. Which of the following is the cause of inequali- inequalities
ties of income ?
a) Unemployment b) Depression in industry
c) Concentration of economic power
d) Difference in standard of living
79. Disguised unemployment refers to
a) Persons with no jobs
b) More persons employed for a job, which a few
can accomplish
c) Unemployment of women
d) Unemployment of people above 60 years

80. Inflation is cau caused sed by
a) Increase in money supply
b) Decrease in Population
c) Decrease in production d) (a) and (c)
81. The creation of a joint sector was recom- recommended
mended by the
a) Raj Committee b) New Industrial Policy
c) Dutta Committee d) Hazari Committee
82. In India, the largest number of workers are
employed in the
a) Sugar Industry b) Iron and Steel Industry
c) Cotton and Textile Industry
d) Jute - Industry
83. Which of the following is not a basic indus- industry?
try?
a) Iron and Steel b) Fertilizers
c) Paper d) Cement
84. Which of the following is the most important
source of revenue for the states inIndia
a) Sales tax b) Customs duties
c) Land revenue d) Profession tax
85. Which of the following taxes is the largest
source of revenue of the Government of In- India?
dia?
a) Excise duties b) Corporation taxes
c) Customs duties d) Income tax
86. The largest rice producing state in India is
a) West Bengal b) Kerala
c) Uttar Pradesh d) Bihar
87. The Indian Constitution came into force on
a) November 25, 1949 b) August 25, 1945
c) August 15, 1947 d) January 26, 1950
88. How many states are there in India ?
a) Fifteen b) Twenty - one
c) Twenty - five d) Twenty -e ight
89. The Right to freedom is contained in Article
a) Sixteen b) Nineteen
c) Twenty-three d) Twenty-five
90. The maximum strength fo the Rajya Sabha is
a) 238 b) 250 c) 280 d) 300
91. The tenture of the Indian president is
a) Two years b) Four years
c) Five years d) Six years
92. Who is the Presiding Officer of the meeting
of the Council of Ministers in a state ?
a) The Chief Minister b) The Governor
c) The Speaker d) The Chief Justice
93. If the Supreme Court Judges want to retire
before the expiry of their term, to whom do
they have to address their resignation ?
a) The President b) The Chief Justice of India
c) The Prime Minister d) The Law Minister
94. What is th the e retiring age of High Court Judges
a) 58 years b) 60 years c) 62 years d) 65 years
95. The Constitutionof India describes India as
a) Voluntary Federation b) Confederation
c) Union of States d) Federation
96. Who appoints the Chief Minister of a State
a) The Governor b) The Speaker
c) The President of India
d) The Governor in consultation with the speaker
97. The length of a rectangular field i 21 m longer
that its breadth. If the area of the field is 196m 196m2,
then the length of the field is
a) 22m b) 28m c) 32 m d) 16m
98. If A : B = 2 : 3 and C : B = 3 : 4 then A : C is
a) 2 : 3 b) 2 : 4 c) 8 : 9 d) 9 : 8
99. The sum of the first five odd number is
a) 15 b) 25 c) 16 d) 18
100. Who is the Chairman of the 12th Finance Com- Commission
mission of India ?
a) A. M. Khusro b) Dr. V. V. Desai
c) Dr. C. Rangarajan d) P. R. Panchamukhi
101. The Chairman of the National Commission on
Human Rights is
a) Justice V. R. Varma b) Justice Anand
c) Justice V. R. Krishna Ayer
d) Justice Jayachandra Reddy
102. How many Schedules are there at present in
the Indian Constitution
a) 9 b) 10 c) 11 d) 12
103. The provision of employment to all comes
under
a) Fundamental Rights
b) Directive Principles of State Policy
c) Preamble d) None of the above
104. Secularism envisages
a) No religion b) Equal status for all religions
c) A particular religion of a state
d) None of the above
105. Who is the guardian of Fundamental Rights
in India ?
a) The President b) The Prime Minister
c) The Parliament
d) The Supreme Court and the High Courts
106. Fundamental Duties of the Indian Citizen are
included in
a) The Preamble b) Part III of the Constitution
c) Part IV of the Schedule
d) Part IV - A of the Constitution
107. The authority to issue writs for the enforce- enforcement
ment of Fundamental Rights rests with
a) All the Courts of India
b) The Parliament c) The Supreme Court
d) The President of India

108. How many member members s are nominated to the
Rajya Sabha by the President ?
a) One - fourth of its total members
b) Two members c) Ten members
d) Twelve members
109. Who is the Presiding Officer of the Rajya
Sabha ?
a) The President b) The Vice - President
c) The Speaker d) The Deputy Speaker
110. The passage of a money bill may be delayed
by the Rajya Sabha for a maximum period of
a) Ten days b) Fourteen days
c) Fifteen days d) One month
111. In India, the Council of Ministers is collec- collectively
tively responsible to
a) The Parliament b) The Lok Sabha
c) The Rajya Sabha d) None of the above
112. All disputes regarding the election of the
President are decided by
a) The Supreme Court b) The Parliament
c) The Election Commission
d) None of the above
113. Aman goes 150m due east and then 200m due
north. The distance of the man from the start- starting
ing Point is
a) 300 m b) 250 m c) 350 m d) 275 m
114. The number of rational numbers between 2
and 5 is
a) One b) Two c) Infinite d) None of the above
115. The Highest Common Factor of 25 and 35 is
a) 1 b) 5 c) 7 d) 25
116. The number of prime numbers between 10 and
20 is
a) 4 b) 5 c) 6 d) 7
117. India's first Gramin Cyber Centre was
launched in
a) Tamil Nadu b) Andhra Pradesh
c) Madhya Pradesh d) Karnataka
118. The first Dalit Chief Minister of Andhra Pradesh
was
a) D. Sanjeevaiah b) S. K. Sinde
c) Rajamallu d) K. Ranga Rao
119. The richest Indian in India is
a) Mukesh Ambani b) Anil Ambani
c) Azim Premji d) Narayana Murthy
120. The winner of the Femina Miss India Contest,
2003 is
a) Ms. Nikita Anand b) Ms. Ami Vashi
c) Ms. Swetha Vijaya d) Ms. Priyanka Chopra
121. The CEA CEAT International Cricketer of theY theYear ear
Award, 2002 has been presented to
a) S. Tendulkar b) M. Muralitharan
c) Andy Flower d) S. Fleming
122. The CEA CEAT International Batsman of the Y Year ear
Award, 2002 has been presented to
a) S. Tandulkar b) S. Jayasurya
c) S. Fleming d) S. Ganguly
123. The Gandhi Peace Price for 2002 has been
awarded to
a) The Bharatiya Vidya Bhavan
b) Nelson Mandela
c) Colin Powell d) Kofi Annan
124. Who is the new Chief Minister of Meghalaya
a) Gangaram b) Ramalinga Rama Rao
c) Vidya Stokes d) D.D. Lapang
125. Who is the new Chief Minister of Himachal
Pradesh ?
a) Veerabhadra Singh b) Vidya Stokes
c) D. Singh d) D. D. Lapang
126. The six-day W World orld Economic Forum 2003 held
in
a) Switzerland b) The Netherlands
c) Poland d) France
127. Who is the Chairman of the U. N. O. Human
Rights Commission
a) A. Sharon b) N. A. Hajjaji
c) Kiran Bedi d) Robinson
128. What is 'cheap' money ?
a) When money loses its value
b) Unearned money
c) When money loses its value because of inflation
d) When credit becomes easily available from
banks
129. The largest known crude oil reserves are in
a) Iraq b) U. A. E. c) U. S. A. d) Saudi Arabia
130. Which Article of the Indian Constitution em- empowers
powers the President to pardon the sentence
of a convicted person ?
a) Article 62 b) Article 63
c) Article 70 d) Article 72
131. The 'poverty line' is determined by
a) Per capita intake (calories)
b) Income of the family
c) General health
d) Housing and clothing facilities
132. The script used by the Indus V Valley alley Civiliza- Civilization
tion
a) has not yet been developed
b) was the Vedic language
c) was depicted through pictures and diagrams
d) None of these
133. Who were the immediate successors of the
Mauryas in Magadha ?
a) Kushans b) Pandyas
c) Satavahanas d) Sungas
134. Painting in the Mughal period was at its peak
during the region of

a) Jahangir b) Akbar
c) Shahjahan d) Aurangzeb
135. The Sultan who made a successful attempt
free himself from the control of the ulem was
a) Balban b) Allauddin
c) Firoz Shah d) Jalaluddin
136. The First Five Y Year ear Plan adopted the
a) Lewis - Fei model b) Mahalanobis model
c) Harrod Domar model d) Keynesian model
137. Select disinvestment of public sector enter- enterprises
prises as an objective included to the first time
in the
a) 4th plan b) 7th plan c) 8th plan d) 9th plan
138. Use of energy requirements (calorie) as a
measure of poverty in India was made for the
first time by
a) Dandekar and Rath b) Amartya Sen
c) Planning Commission d) T.N. Sreenivasan
139. '' 'NABARD' primary role is to
a) Provide term loans to Cooperatives
b) Assist State Governments for the share capital
contribution
c) Act as a refinance institution
d) All of the above
140. The Indian institution that has filed more pat- patents
ents than all the individual patents put together
in India is
a) CSIR b) ICAR c) AIIM d) DRDO
141. Which of the following agencies does not fi- finance
nance local bodies for infrastructural devel- development
opment ?
a) LIC b) HUDCO c) CRISIL d) ILFS
142. Aggregate Measures of Support (AMS) in the
context of WT WTO O refers to the
a) Minimum support price guaranteed to the
farmers
b) Quantum of subsidy given to the agricultural
sector
c) Issue price of paddy-and wheat
d) Insurance cover for crops
143. Trickle rickle Down - cory of Development holds that
a) Global prosperity spreads to domestic
economy
b) Development spreads downward through more
demand for labour
c) Rate of growth of taxation is not related to
economic growth rate
d) None of the above
144. Discomfort Index is a / an
a) Combination of longevity and literacy
b) Combination of standard of living and health
indicators
c) Index of cost of living
d) Composition of annual inflation and unemployment
rate
145. Corbett National park is in
a) Bihar b) Madhya Pradesh
c) Uttar Pradesh d) Himachal Pradesh
146. Which State produces the bulk of natural rub- rubber
ber produced in India ?
a) Tamil Nadu b) Karnataka
c) Kerala d) Andhra Pradesh
147. Which National Highway (NH) connects Agra
and Mumbai ?
a) NH 1 b) NH 7 c) NH 3 d) NH 5
148. Which among the following, is the most abun- abundant
dant element in sea - water ?
a) Sodium b) Chlorine c) Iodine d) Potassium
149. Which of the following major sea - ports of
India does not have a natural harbour ?
a) Mumbai b) Cochin
c) Marmagao d) Paradeep
150. Which of the following natural regions is
known as the 'bread basket' of the world ?
a) The Steppe region
b) The Mediterranean region
c) The Monsoon region
d) TheEquatorial region

ANSWERS
1) a 2) c 3) b 4) b 5) c 6) a
7) c 8) b 9) d 10) c 11) a 12) c
13) c 14) b 15) a 16) b 17) d 18) a
19) d 20) d 21) c 22) a 23) d 24) d
25) b 26) d 27) a 28) d 29) c 30) a
31) a 32) c 33) c 34) b 35) d 36) b
37) d 38) a 39) c 40) c 41) a 42) c
43) d 44) b 45) c 46) a 47) d 48) b
49) c 50) b 51) a 52) c 53) d 54) b
55) c 56) a 57) b 58) b 59) c 60) a
61) c 62) a 63) a 64) c 65) d 66) b
67) b 68) a 69) b 70) a 71) c 72) c
73) a 74) a 75) ? 76) b 77) a 78) c
79) b 80) d 81) c 82) c 83) c 84) a
85) a 86) a 87) d 88) d 89) b 80) b
91) c 92) a 93) a 94) c 95) c 96) a
97) b 98) c 99) b 100) c 101) b 102) d
103) b 104) b 105) d 106) d 107) c 108) d
109) b 110) b 111) b 112) a 113) b 114) a
115) b 116) a 117) b 118) a 119) c 120) a
121) b 122) a 123) a 124) d 125) a 126) a
127) b 128) d 129) d 130) d 131) a 132) c
133) d 134) a 135) a 136) c 137) c 138) a
139) c 140) a 141) c 142) b 143) b 144) d
145) c 146) c 147) c 148) c 149) a 150) a

1. Which of the following T Telugu elugu Newspaper is
celebrating its centenary this year
a) Andhra Patrika b) Andhra Prabha
c) Krishna Patrika d) Andhra Boomi
2. Who of the following was elected as the Prime
Minister of France in may - 2002
a) Phillippe douste - Blazy
b) Jacques Chirac
c) Jean Pierre Raffarin d) Nicholas Sarkozy
3. Who among the following defeated the seven
times champion, Stephen Hendry and won the
World orld Snooker little in a dramatic final at the
crucible, shuffled on may 6, 2002
a) Rivaldo b) Geoff Hurst
c) John Neaskens d) Peter Ebdon
4. Which of the following countries had civil
election recently recently, , int he first week of may 2002,
after a gap of 50 years.
a) Saudi Arabia b) Bahrain
c) Kuwait d) Iraq
5. Which of the following is the venue for the
Asian Athletic Grand Prix - 2002
a) Tokyo b) Mumbai
c) Hyderabad d) Singapore
6. Who among the following W Was as appointed as
chief justice of India on may 6, 2002
a) Justice G. B. Patnaik b) Justice V. N. Khare
c) Justice S. P. Baroocha
d) Justice Bhupendera Nath Kripal
7. Who played the lead role in "A Beautiful men"
this year's Oscar winner for the Best film
a) Richard Hanshna b) Russell Crowe
c) John Nash d) Ron Howard
8. Who among the following was appointed vice- vicechancellor
chancellor of potti Sriramulu telugu univer- university
sity inmay - 2002
a) Prof. Pervaram Jagannadham
b) Prof. N. Gopi c) Prof. G. V. Subramanyam
d) Prof. E. Siva reddy
9. In which of the following European countries
was the first statue of Mahatma Gandhi in- installed
stalled in may - 2002 in one of the University
Libraries ?
a) Slovakia b) Poland c) Austria d) Hungary
10. Abdul Gani Lone, a key leader in Kashmir
politics, was assassinated in the third weak
of may - 2002. He was associated with
a) Hizbul Mujahideem b) Hurriyat Conference
c) Rasm - i - charam d) Shiv Sena
11. Which of the following films was not an entry
at the cannes international film festival, held
during may 2002 ?
a) The pianist b) The man without a past
c) Devdas d) Hum Aapke Hain Kaun
12. Which of the following is the latest addition
to the cellular phone service provides in
Andhra Pradesh, inaugurated by
Chandrababu Naidu onMay 24, 2002 ?
a) Motorola b) Tata
c) Hutchisen Essar d) Airtel
13. Who was adjudged 'the man of the match' in
the fourth test against W West est Indies at St. John' John's
in Antigua in May - 2002 ?
a) Anil Kumble b) Ajay Ratra
c) V.V.S Laxman d) Javagal Srinath
14. Where was the 3rd International Indian Film
Academy Awards held on April 6, 2002 ?
a) New Delhi b) Sydney
c) Kuala Lumpur d) new York
15. Dhalal Falag Al - Azmi was in the news re- recently
cently eloping with her lover to Indian and
later marrying him with the blessings of Ms.
jaya lalitha, the T Tamil amil Nadu Chief Minister Minister. . She
belongs to
a) Kuwait b) Saudi Arabia
c) Iran d) Iraq
16. The President of V Venezuela, enezuela, who was recently
removed from his office ina military coup
decat, was dramatically sworn in again as
president within two days of his abduction.
Who is he ?
a) Diosdado Cabello b) Gusmao
c) Hugo Chaver d) Francisco Xavier
17. To o whom did the then President K. R.
Narayanan present the prestigious 'Dr Dr.
Ambedkar International Award for social
change" on April 14, 2002 at a function at
Rashtrapathi Bhawan ?
a) Rajendra Singh
b) Remy Fernand Claude Sattore Bonhomme
c) Paramita howmik
d) Muralidhar Devidas Amte
18. The United Nations International Criminal
Court was inaugurated on July 1, 2002. Which

of the following Count Countries ries was vehemently
opposing its establishment ?
a) USA b) Russia c) Japan d) Bosnia
19. Which of the following Newspaper has bagged
an unprecedented seven pulitzer prizes this
year for its stories of the september 11 terror- terrorist
ist attacks on the USA ?
a) The Washington Post b) The Chicago Times
c) The Asian News papers
d) The New Your Times
20. Who among the following was elected Chair- Chairman
man of CII (Confederation of Indian Industry)
on April 27, 2002 ?
a) Anand Mahindra b) Sanjiv Goenka
c) Ashok Soota d) Vinod Mehta
21. Which of the following organisation was
banned recently by Government of India un- under
der the provisions of the prevention of T Terror- error- errorism
ism Act ?
a) Hurriyat conference b) Al - Qaeda
c) Hamas d) Fidayeen
22. Who among the following still remains
Britain's Richest Asian, even after a fall in his
wealth in April, 2002 ?
a) Hinduja b) Swaraj paul
c) Laxmi Mittal d) Jasminder Singh
23. A supersonic cruise missile, with a range of
290km and with the capacity to fly upto a
height of 14km at twice the speed of sound,
was test - fired from the Orissa Coast on April
28, 2002. Its name is
a) Brahmos b) Agni c) Trishul d) Vajra
24. The creator of the W World' orld' orld's s most famous and
popular doll Barbie, died recently recently. . Identify the
creator from the following
a) Alexander labed b) Ruth Handler
c) Rehavam Zeevi d) Gennady zyugenov
25. What is cryotherapy?
a) Treatment for indigestion
b)Treatment for sinus
c)Treatment for neadaches
d) Treatment using the application of extreme
cold.
26. When a ball of ice floating in a water tank
melts, the water level
a) rises b) does not change
c)decreases
d) first increases and then decreases
27. Which of the following is used as a refriger- refrigerant
ant in re refrigertes? frigertes?
a) Liquid carbon dioxide b)Liquid nitrogen
c)Liquid ammonia d)super-cooled water.
28. Cloves are obt obtained ained from
a) leaves b) roots c) fruits d) flower buds
29. The fourth state of matter is
a) Super fluid b) Super fluid
c) Liquid crystals
d) Small particles suspended in gas
30. The soft smooth feed of the skin with after
shave lotion is due to the presence of
a) Alcohol b) Menthol c) Glycerol d) Perfume
31. The celebrated Gayatri Mantra is contained in
the
a) Brihadaranyak upanishad
b) Samaveda
c) Yajurveda d) Rigveda
32. Which of the following was truly revolution- revolutionary
ary organisation during the struggle for In- Indian
dian Independence and originated in Bengal?
a) Anusheelan Samit b) Yugantar
c) Abhinava Bharata d) Nava Bharata Society
33. Which of the following Pairs is wrongly
matched ?
a) Poverty and un-British rule of India - Dadabai
Naoroji
b) Unhappy India - B. G. Tilak
c) Durgesh Nandini - Bankim Chandra
d) Servants ofIndia Society - G. K. Gokhale
34. The Musical instrument that acquired a promi- prominent
nent place during the V Vijayanagara ijayanagara Empire
was
a) The Veena b) The mridangam
c) The Tanbura d) Cymbals
35. Who was the earliest to make a mention of
the forts in Andhra ?
a) Kautilya b) Ashoka in his edicts
c) Megasthanees d) Gautama
36. Who among the following was the author of
Buddhacharitam ?
a) Bhavabhoothi b) Bharavi
c) Aswaghosha d) Kalidasa
37. Viharas and Stupas were built at Amaravati,
Jaggaiahpeta and Nagarjunakonda on the
mortal remains of
a) Nagarjuna b) Mahavira
c) Gautama Buddha d) Gomateswara
38. Who was the founder of the T Tuluva uluva Dynasty?
a) Vidyaranya b) Veera Narasimha
c) Srikrishnadeva Raya d) Achuchutaraya
39. Which of the following are wrongly paired?
a) Desabhakta - Konda Venkatappaiah
b) Andhra Ratan - Duggirala Gopala Krishnaiah
c) Andhra Kesari - Tanguturi Prakasham
d) Desodharaka - BhogarajuPattabhi Seetaramaiah

40. Who was the first ruler to a accept ccept the subsid- subsidiary
iary alliance introduced by Lord W Wellesly? ellesly?
a) The Maharaja of Jhansi
b) Hyder Ali of Mysore
c) The Nizam of Hyderabad
d) The Maharaja of Travancore - cochin
41. Who succeeded Guru Nanak as the second
Guru of the Sikhs ?
a) Guru Angaal b) Guru Teg Bahadur
c) Guru Govind Singh d) Guru Arjun Singh
42. Which of the following is the only sea fort built
by chatrapati Shivaji ?
a) Kolhapur b) Sindhudurg
c) Malwa d) Chitradurg
43. Who built the city fo jaipur and erected astro- astronomical
nomical observatories at Delhi, Jaipur Jaipur,
banaras, Ujjain and Mathura ?
a) Sawai man Singh b) Raja Ranjit Sing
c) Akbar d) Raja Jai Singh
44. Who was the commander - in - chief of Nizam's
Hyderabad State during the police action ?
a) Sydney cotton
b) Major General J. N. Chowdhary
c) E/ Edroos
d) Walter Mankton
45. Who of the following started a monthly maga- magazine,
zine, SA SATEEHIT TEEHIT TEEHITA BODHNI in Andhra in 1883.
a) Gurajada Venkata Appa Rao
b) Racheral Ramachandra Reddy
c) Kandukuri Veeresalingam
d) Kokkonda Venkatranam
46. Who was elected the first Chief Ministe of the
popular ministry in the state of Hyderabad in
1952 ?
a) Madapati Hanumatha Rao
b) Burgula Ramakrishna Rao
c) Ravi Narayana Reddy
d) Konda Venkata Ranga Reddy
47. Who was Emperor Akbar's general who de- defeated
feated Hemu in the second Battle of Panipat
a) Ammer kusro b) Raja Todermal
c) Bairman Khan d) Sher Shah Suri
48. During which dynasty's reign was
Rajamahendri i.e., the present Rajamundry
build ?
a) The Vishnukundins b) The Kalingas
c) The Vijayanagara Rulers
d) The Eastern Chalukyas
49. Who of the following had the title of Kakatirajya
Stapa Staparacharya racharya ?
a) Jayapa Senani b) Rudra Raja
c) Pinachoda d) Racheral Rudra
50. Under whose reign did the mughal school of
painting reach its climax ?
a) Shah Jahan b) Babar
c) Jahangir d) Akbar
51. To o whom does the title Hindava Dharmod
dharaka belong ?
a) Balagangadhara Tilak
b) Chhatrapati Shivaji
c) Dayananda Saraswathi
d) Raja Rammohan Roy
52. Which of the following cities has been very
vividly described in V Vallabhamatyas allabhamatyas
kreedabhiramam ?
a) Amaravati b) Rajamahendravaram
c) Warangal d) Pistapura (Pithapuram)
53. The French established their first trading
settlement in Andhra in the year 1669 at
a) Yanam b) Machilipatnam
c) Bhemunipatnam d) Kakinada
54. Who was the founder of the Asaj Jahi dynasty
int he Deccan ?
a) Salarjung - I b) Nizam - ul - mulk
c) Nizam Ali d) Asaf Jah Abdali
55. Which of the following was the publisher of
the first T Telugu elugu Journal, Satyadoota ?
a) The Hindu Association of Madras
b) The Christian Association of Bellary
c) Vivkekavardhini Educational Society
d) Hyderabad State Congress
56. All the Satavahana inscriptions are in
a) Prakrit language and Brahmi script
b) Sanskrit language and Prakrit script
c) Brahmi language and Devanagari script
d) Brahmi language and Prakrit script
57. During the Kakatiya rule, the gold coins were
known as
a) Podduga b) Ruka c) Mada d) Visam
58. Whose court was adorned by Kavi
Sarvabhouma Srinatha ?
a) Anapotha Reddy
b) Pedakomati Vemareddy
c) Prolaya Vemareddy d) Kataya Vemareddy
59. Who, among the following was the founder of
the Home Rule League ?
a) Gopala Krishna Gokhale
b) Balagangadhar Tilak
c) Ishwarachandra Vidyasagar
d) Bipin Chandra Pal.
60. The wrong pair among the following is
a) Pingali Surana - kalapoornodyam
b) Tenali Ramakrishna - Panduranga Mahatyam

c)Ramaraja Bhushana - Prashavati Pradhumnam
d) Madayagari Mallana - Rajashekara Charitam
61. At Sea level, at what temperature ont he Fahr- Fahrenheit
enheit scale does water boil ?
a) 100°f b) 96° F c) 212°F d) 174°F
62. Insulin and estrogen are
a) Bacteria b) Fungi
c) Hormones d) Pests
63. Which mineral is also called 'rock cotton' ?
a) Coal b) Jute c) Iron d) Asbestos
64. Hippophobia is the fear of
a) Bulls b) Horses
c) Elephants d) Camels
65. Which of the following is the most widely used
light source in the world ?
a) Tungsten - filament bulb b) Fluorescent bulb
c) Copper - filament bulb d) Flood - light
66. Which of the following gasses is also known
as 'W War ar gas' ?
a) Sulphur dioxide b) Tear gas
c) Nitrogen d) Cooking gas
67. Who of the following is the pioneer of the big- biggest
gest and the most famous free internet e - mail
service 'Hot mail' ?
a) Sam Pitroda b) Suhas Patil
c) Sabeer Bhatia d) V. G. Soma Sekhar
68. Botax is an injection associated with
a) plastic surgery b) cosmetic surgery
c) open hart surgery d) brain tumour surgery
69. What is the name given to the protein fund in
horns, nails, haires, etc. ?
a) Keratin b) Botox c) Ratex d) Cotex
70. Which of the following animals' names means
'river horse' ?
a) Rhinoceros b) Crocodile
c) Hippopotamus d) Blue whale
71. 'pewter', which is used to make jugs and
statuaties is an alley of
a) silver and copper b) zinc and copper
c) silver and zinc d) lead and tin
72. After a shower of rain, a rainbow is seen
a) Towards the sun b) Opposite the sun
c) anywhere, irrespective of the position of the
sun
d) even in the absence of the sun
73. Who of the following was instrumental in in- introducing
troducing "tele voice" a cheap and universal
voice message system in India recently
a) Microsoft b) Infosys c) Wipro
d) Naveen Communications Inc
74. Why do we use capacitors in an electric cir- circui
cui cuit t ?
a) To step down voltage
b) To step up voltage
c) To same electric charge
d) To produce electric charge
75. Which of the following does not allow sound
to travel throught it ?
a) Vacuum b) Air c) Water d) Steel
76. Rhinovirus is the cause of
a) Chicken pox b) Small pox
c) Common cold d) Encephalitis
77. Which of the following is a true fruits ?
a) Apple b) Cashewnut
c) Pineapple d) Coconut
78. Where is the Central Rice Research Institute
of India located ?
a) Kolkata b) Cuttuck
c) Bangalore d) Mysore
79. Heavy drinkers of alcohol generally die of
a) Blood cancer b) Cirrhosis
c) Liver of Stomach Cancer
d) Weakening of hear muscles leading to cardiac
arrest
80. Bacteria can remain alive at Sub-zero tempera- temperatures
tures for
a) a few weeks b) a few years
c) upt 100 years d) more than 100 years
81. What do you get if you mix butane and
ethane?
a) Natural rubber b) Plastic
c) Liquid petroleum gas d) Gasoline
82. From which of the following do we get most
abundant quantities of iron ?
a) milk b) green vegetables
c) eggs d) beans
83. Which of the following is the purest form of
water ?
a) Rainw ater b) Heavy water
c) Tap water d) Distilled water
84. Which of the following gases can be used
domestic fuel ?
a) oxygen b) nitrogen
c) methane d) hydrogen
85. Who is the discoverer of the election?
a) James Cheynev b) Robbie Williams
c) J. J. Thompson
d) Dr. A. P. J. Abdual Kalam
86. Bombarding thorium with neutrons will result
in the production of
a) Hard water b) hydrogen Sulphide
c) uranium - 233 d) None of the above
87. 'Azadiracta India' is the scientific name of
a) pipal b) teak c) neem d) chill

88. What is the total number of cooperative soci- societies
eties functioning in Andhra Pradesh
a) 46,000 b) 55,000 c) 12,000 d) 6,000
89. With which of the following titles were the
Kakatiya kings adorned ?
a) Maharaja b) Maharajadhi raja
c) Mandaleswara d) Mahamandakeswara
90. How many Lok Sabha Consitutencies are re- reserved
served for scheduled castes and Scheduled
tribes in A. P P.
a) 6 b) 3 c) 9 d) 5
91. The Indian state leading in the Production of
ginger is
a) Tamil Nadu b) West Bengal
c) Kerala d) Madhya Pradesh
92. The Indira Gandhi Canal in Rajastan draws
its water from the
a) Ravi b) Chambal c) Sutlej d) Beas
93. Where is the headquarters of the North East- Eastern
ern Railway ?
a) Kolkata b) Gorakhpur
c) New Jalpaiguri d) Guwahati
94. Where is the oldest oil refinery of India lo- located
cated ?
a) Haldia b) Digboi c) Baracini d) Cochin
95. Which of the following is not a superfast train?
a) Deccan queen express
b) Satavahana express
c) Sarvodaya express d) Konark express
96. Identify the wrong pair
a) Onges - Andaman and nicobar Island
b) Todas - kerala
c) Santha's - West Bengal
d) Khasis - Assam and Meghalaya
97. Which of the following languages does not
belong to the indo - Aryan group of languages
a) Bengali b) Kashmiri
c) Malayalam d) Sindhi
98. Which of the following models was adopted
by the first five year plan ?
a) Lewis - fie model b) Mahalanobis model
c) Harrod - Domar model
d) Keynesian model
99. What is the chief source of political power in
India ?
a) The Constitution b) The people
c) The Parliament d) The president
100. How many times has National Emergency
been declared in India ?
a) Only once b) Twice c) Three times
d) It has never been declared so far
101. Un Under der whose operation is the contingency
fund in a state in India ?
a) The Governor of the State
b) The Finance Minister of the State
c) The Chief Minister of the State
d) The Council of Ministers of the State
102. On what basis are the citizens of India given
the right to vote ?
a) Age b) Education
c) Property d) Duration of stay in India
103. Which of the following banks was the first to
be managed by Indian ?
a) Punjab National bank b) Oudh Bank
c) Benaras State Bank
d) Punjab and Sindh Bank
104. Who was the chairman of the 11 11th th finance
commission?
a) Dr. Karan sing b) Dr. Raja Chellaiah
c) Prof. Raja Chellaiah d) Pranab Mukherji
105. Which of the following states was the first to
introduce the panchayati Raj System ?
a) Gujarat b) Rajastan
c) Bihar d) Andhra Pradesh
106. Which among the following Articles of the
Indian Constitution accorded special states
to Jammu and Kashmir ?
a) Articel - 369 b) Articel - 370
c) Articel - 211 d) Articel - 191
107. The city which is going to host the 5th W World orld
Telugu elugu Federation Conference during Decem- December
ber 27 - 29, 2002 is
a) Kuala Lumpur b) Singapore
c) Bankok d) Manila
108. Xanana Gusmao became the President of East
Timore, the newly Independent country on
May 20, 2002. Who among the following be- become
come the first Prime Minister of that country?
a) Franciso Guterrus b) Hugo Chaver
c) Joseph Bonnano d) Mari Alkatari
109. The former Secretary - General of the Lok
Sabha, S. L. Shakhdhar Shakhdhar. . Who died recently in
May 2002, also served the country as.
a) Comptroller and Auditor General of India
b) Chief Election Commissioner
c) Chief Vigilance Commissioner
d) Indian High Commissioner in London
110. Which of the following ports was visited by
US sides, the US warship form the legendary
Seventh Fleet, on May 7, 2002 ?
a) Visakhapatnam b) Chennai
c) Koch d) Mumbai
111. The Oldest man (65 years) d who has scaled
amount everest did it is may 2002. He is
a) Taniyasu Ishikawa b) Tamae Watanabe
c) Pierce Brosnan d) Eric Simonson
112. In an important function in Hyderabad on May
19, 2002 an equally important book was re- released
leased by the then vice-president, Krishnakant.
What is the title of the book ?

a) The separate Telangana movement
b) The Telangana peasant movement
c) The Saga of Hydeabad Liberation struggle in
Indian's Freedom Movement
d) The history of Hyderabad State
113. The first united Nations children's Summit
was held in the second week of 2002 at
a) United nations Organization
b) Cairo c) Sydney d) Vienna
114. Which of the following airports was renamed
as V Vir ir Savarkar Airport onMay 7, 2002 ?
a) Cochin b) Port Blair
c) Nagpur d) Guwahati
115. Which of the following is not true about kaiji
Azmi, who died recently ?
a) He was famous Urdu Poet
b) He was a member of the Bharatiya Janata
Party
c) He was a recipient of the Sahitya Academy
Fellowship
d) He was the father of the cine - actress
Shabana Azmi
116. The 234 years old John Murray Murray, , Britain' Britain's s old- oldest
est Publishing firm was in the news recently recently.
Which of the following it is true ?
a) It was closed down
b) It has published the works of Darwin Jane
Austen, etc.
c) It destroyed the unpublished diaries of Lord
Byron
d) All the above are true
117. Who won this years best Actress Award in the
oscars ?
a) Halle berry b) Erie Bonnet
c) Courtency cox d) Jonathan crawe
118. Miss - India 2002, who competed for the miss
universe - 2002 little in San Juan, Puetro Rico,
is
a) Priyanka Chopra b) Neha Dhupia
c) Diya Mirza d) Rita Faria
119. The Indian, who was named by us US presi- president,
dent, George W W. . Bush on May 10, 2002; as this
years recipient of the US National medal for
Technology echnology echnology, , is
a) Sabeer Bhatia b) Naveen Chowdhary
c) Arun Netravali d) Philip Kumar
120. Which of the following books was recently
voted the best book of all times by 100 noted
authors from 54 countries.
a) Don Quixote b) Wuthering Heights
c) Crime and Punishment
d) Valmiki's Ramayana
121. The 19th century anti - British Movement of
the Muslims in Andhra namely the W Wahasi ahasi
movement, was led by ?
a) Kosim Razvi b) Ghulam Khan of Kurnool
c) Mubriz - ud - dowla d) Syed Ahmed Brailvi
122. When did the Saka era, the traditional Indian
era to reckon time, start
a) 78 AD b) 273 AD c) 660 AD d) 23 BC
123. Which of the following temples in Andhra
Pradesh is the only temple to have two flag
posts.
a) Triupati-Tirumala - Sri Venkata Chalapati
Temple
b) Simhachalam - Sri Narsimha Swami Temple
c) Yadagiri - Sri Laxminarshimha Temple
d) Sri Kurman - Sri Kurmanatha Temple
124. Which dynasty succeeded the Maury an
dyansty in ancient India ?
a) Kushana b) Gupta
c) Sunga d) Satavahana
125. Which of the following works of the early pe- period
riod mentions T Telugus elugus ?
a) Rigveda b) Arthasastra
c) Rajatarangini d) Itareya Brahmana
126. Who was the founder of the capital of
Pataliputra in Imperial Magadha ?
a) Bimbisara b) Ashoka
c) Ajatashatru d) Samudragupta
127. Where is the C. P P. . Brown Memorial T Trust rust Li- Library
brary in Andhra Pradesh ?
a) Rajamandri b) Kakinada
c) Cuddapha d) Ananthapur
128. In which year did the first passenger rail ser- service
vice between Bombay and Thane commence?
a) 1853 b) 1874 c) 1891 d) 1847
129. There are seven export - processing zones in
the country country. . The one located in Andhra
Pradesh is at
a) Kakinada b) Machilipatnam
c) Nellore d) Visakhapatname
130. Which of the following is the largest tribe in
Andhra Pradesh ?
a) Sugalis b) Koyas c) Chenchus d) Gonds
131. Korba coalfields are located in
a) Madhya Pradesh b) Assam
c) Bihar d) Karnataka
132. Which of the following industries has been
categories as on among the 17 highly pollut- polluting
ing industries is the country ?
a) Chemicals b) fertilizers
c) steel d) cement
133. A money bill passed by the Lok Sabha can be
delayed by the Rajya Sabha for a maximum
period of
a) One month b) 14 days
c) 10 days d) 15 days
134. Who among the following was the first
Speaker of the Lok Sabha ?

a) Hukum Singh b) G. S. Dhillon
c) Ganesh Vasudev Mavalanker
d) Ananthasayanam Ayangar
135. What was the total number of the members of
the Constituent Assembly of India when it re- reassembled
assembled on October 31, 1947 ?
a) 299 b) 284 c) 340 d) 320
136. As per the 35th Constitutional Amendment
Act, 1974 sikkim was conferred the status of a
/ an.
a) Full fledged State in India
b) Associate State in India
c) Union Territory in India d) Hill region in India
137. Which of the following does not impart the
functioning of the federal system in India ?
a) Planning Commission
b) National Development Council
c) Emergency Provisions
d) Fundamental Rights
138. Which group of two countries mentioned be- below
low comprises major exporters of Basmatic
rice ?
a) India and China b) India and Philippines
c) India and Pakistan d) India and Bangladesh
139. Which of the following sates has the largest
number of old age homes ?
a) West Bengal b) Kerala
c) Maharashtra d) Tamil Nadu
140. When was the first meeting of the Indian Par- Parliament
liament held ?
a) May 13, 1952 b) June 18, 1950
c) May 13, 1951 d) June 18, 1948
141. Which of the following is Andhra Pradesh
Government's Rural poverty Reduction
programme ?
a) Andarana b) Velugu
c) Deepam d)DWACRA
142. Who among the following served as the V Vice ice
- President of India twice ?
a) Dr. Zakir Hussain b) Dr. S. Radhakrishnan
c) V. V. Giri d) R. Venkataraman
143. In a Cabinet system of Government like ours,
the Prime Minister is described as primus inter
pares, what does it mean ?
a) Chief b) Equal
c) First among equals d) Last among equal
144. Which of the following writes, available in our
Constitution, literally means "a command" ?
a) Habeas Corpus b) Mandamus
c) Certiorari d) Quo warranto
145. Which of the following is not a basic feature
of the Indian Constitution ?
a) Rule of Law b) Secularism
c) Principle of free and fair elections
d) Fundamental Rights
146. The Andhra Pradesh Governments
Apathbandhu Scheme is a / an
a) Welfare scheme for the physically disabled
b) Security scheme for the girl - child
c) Accident insurance scheme for people below
the poverty line
d) Scheme for urban employed youth
147. Where is Keoladeo Ghana National park lo- located
cated ?
a) Similigal in Orissa
b) Bharathpur in Rajasthan
c) Madumala in Tamil Nadu
d) Sundarban's in Bengal
148. In the entire world, India is the biggest ex- exporter
porter of
a) Toys b) Sugar
c) Edible oil d) Gems and Jewelry
149. In which city of India are the V Victoria ictoria T Termines ermines and
churchgate Railway Statins located ?
a) Kolkata b) Mumbai c) Chennai d) Delhi
150. Which of the following is the highest hill sta- station
tion in Maharastra ?
a) Panchgani b) Mahabaleshwar
c) Matheran d) Chikalthana

ANSWERS
1) c 2) c 3) d 4) b 5) c 6) d
7) b 8) c 9) b 10) b 11) d 12) c
13) b 14) c 15) a 16) c 17) b 18) a
19) d 20) c 21) b 22) c 23) a 24) b
25) d 26) b 27) c 28) d 29) b 30) a
31) d 32) a 33) b 34) a 35) c 36) c
37) c 38) b 39) d 40) c 41) a 42) c
43) d 44) c 45) c 46) b 47) c 48) d
49) d 50) c 51) b 52) c 53) b 54) b
55) b 56) a 57) c 58) b 59) b 60) c
61) c 62) c 63) d 64) b 65) a 66) a
67) c 68) ? 69) a 70) c 71) d 72) b
73) d 74) c 75) a 76) c 77) d 78) b
79) b 80) d 81) c 82) b 83) a 84) c
85) c 86) c 87) c 88) d 89) d 80) c
91) c 92) c 93) b 94) b 95) b 96) b
97) c 98) c 99) b 100) c 101) a 102) a
103) b 104) c 105) b 106) b 107) b 108) d
109) b 110) c 111) a 112) c 113) a 114) b
115) b 116) d 117) a 118) b 119) c 120) a
121) a 122) a 123) d 124) c 125) d 126) c
127) c 128) a 129) d 130) a 131) a 132) a
133) b 134) c 135) a 136) b 137) d 138) c
139) a 140) a 141) b 142) b 143) c 144) b
145) a 146) c 147) b 148) d 149) b 150) b

1. What is the total number of Olympic gold
medals won by Carl Lewis ?
a) 6 b) 7 c) 9 d) 13
2. Who of the following has been UNO's Overall
Representative in East T Timor imor ?
a) Jamshed Market b) Carlos Belo
c) Jose Xanana d) Hatukesi
3. Who is generally known as "Germany's
Shakespeare" ?
a) Hegel b) Goethe c) Durign d) Mehring
4. Which of the following books of T Taslima aslima
Nasreen of Bangladesh was banned in August
1999 ?
a) Nusrat b) Lazza
c) Amar Meyebela d) Sonar Kella
5. The 1983 W World orld Cup Cricket which was won
by India involved India in eight matches. In
all of these, how many "Man of the Match"
awards were won by India ?
a) 3 b) 5 c) 8 d) 6
6. Which of the following is a hereditary disease
in human beings ?
a) Typhoid b) Cancer
c) Polio d) Colour blindness
7. Who of the following has been elected as the
President of the UN General Assembly for its
54th session in September 1999 ?
a) Alexander Downer b) Jose Romos Horta
c) Theo-ben Gurirab d) Didier Opertti
8. The term Exotic Flora refers to
a) Plant specifies native to India
b) Ornamental plants growing in gardens
c) Species of foreign origin introduced into India
d) Plants growing in westlands
9. Identify the odd one
a) Kiribati b) Nauru c) Tonga d) Peru
10. Who of the following established the famous
Saraswati Mahal Library at T Tanjavoor anjavoor ?
a) Maharaja Serfoji II
b) Pratapsimha Rajah Bhosale Chatrapati
c) Tulajendraraja Bhosale
d) Rajah Muthaiah Chettiar of Chettinad
11. The study of fruits and fruit cultivation is
known as
a) Horticulture b) Sericulture
c) Fructo-culture d) Pomology
12. Which of the following works of Gunter Grass
is about the city of Calcutta ?
a) The Tin Drum b) The Flounder
c) The Rat d) Show your Tongue
13. Soilless enltivation of plants in a nutrient so- solution
lution is called
a) Gree-house planhts b) Hydroponics
c) Tissue-culture plants d) Hydrology
14. Which one of the following is the oldest monu- monument
ment ?
a) Khajuraho b) Ajanta Caves
c) Mahabalipuram Temples
d) Qutub Minar
15. Who of the following has come to be known
as Mr Mr. . W Walkman' alkman' after the invention of the por- portable
table tape recorder ?
a) Nobuyuke Idei b) Francis Fukuyama
c) Akiro Morita d) Nobuyuki Akimora
16. Which of the following statements is true ?
a) Photosynthesis takes place in all green plants
b) Photosynthesis occurs only in flowering plants
c) Photosynthesis occurs in all plants
d) Photosynthesis occurs in land plants only
17. "Kalamandalam", a pioneer institution of per- performing
forming arts is located in.
a) Andhra Pradesh b) Tamil Nadu
c) Keral d) Karnataka
18. Fruits contain sugar in the form of
a) Sucrose b) Glucose
c) Fructose d) Hexose
19. The festival of Gomateswara at
Shravanabelagola in Karnataka, celebrated
every 12 years, is known as
a) Mahakumbhabishekam
b) Mahamasthakabhishekam
c) Mahaksheerabhishekam
d) Mahaghruthabhishekam
20. Who is the International President of Medicins
Sans Frontiers which won the 1999 Nobel
Peace Prize ?
a) Phillip Biberson b) Richard Gephardt
c) Frank Pallone d) James Orbinsky
21. The National Botanical Garden is located at
a) Lucknow b) Mysore c) Shimla d) Calcutta
22. Which of the following novels won the 1999
Booker Prize for frictional writing ?
a) Fasting, Fensting b) Headlong
c) Disagree
d) The Autum of the Patriarch

23. Which of the following elem elements ents is not present
in fertilisers ?
a) Nitrogen b) Hydrogen
c) Chlorine d) Phosphorus
24. Which of the following states is the largest
state, area - wise ?
a) Uttar Pradesh b) Andhra Pradesh
c) Madhya Pradesh d) Maharashtra
25. Who of the following is also known as
Sakyanum
a) Vyasa b) Gouthama, the Budda
c) Krishna Dwipayana d) Visista
26. Biswanath Aggarwal won the 1999
a) Jamnalal Bajaj award
b) World Food Prize
c) Pulitzer Award d) Kalinga Prize
27. 'Root Canal Therapy' is related to the treat- treatment
ment of damaged
a) tooth b) urinary tract
c) blood vessels d) nails
28. Ants are found to be social creatures because
they
a) line in colonies b) line in forests
c) have a language of their own
d) share food
29. The speed of sound will be highest in
a) dry ait at 0° C b) dry air at 30°C
c) humid air at 0°C d) humid air at 30°C
30. Which body in the solar system is the most
volcanic and resembles the earth ?
a) Saturn's moon, ke b) Jupiter's moon, Lo
c) The Moon d) Mars
31. Which of the following is a vitamin ?
a) Insulin b) Adrenalin
c) Riboflavin d) Keratin
32. Who of the following was credited with the
founding of Qawwali ?
a) Shahajahan's daughter Jahanara
b) Gulbadan
c) Allauddin's son Khizr Khan
d) Amir Khusrau
33. The first scientist to see the cell under a mi- microscope
croscope was
a) Robert Hooke b) A. V. Leeuwenhoek
c) T. Schwann d) M. Schleiden
34. We lose consciousness if blood flow to the
brain is cut off for more than
a) 2 seconds and above
b) 5 seconds and above
c) 15 to 20 seconds d) 5 minutes
35. Who of the following is the inventor of the
Sitar ?
a) Bahadur Shah Zafar b) Mohammad Shan
c) Mirza Babar d) Amir Khusru
36. Which is regarded as a link between the liv- living
ing and the non-living ?
a) Amoeba b) Virus c) Bacteria d) RNA
37. Mr Mr. . Mike Moor who took charge as the chief
of the WT WTO O served earlier as the
a) Prime Minister of the New Zealand
b) Swiss Ambassador to the United Kingdom
c) Finance Minister of England
d) USA's Permanent Representative in the UNO
38. Jyotirmoyee Sikdar was awarded the Rajiv
Gandhi Khel Ratna Award on September 1,
1999. What is the value of the award ?
a) Rupees 5 lakhs b) Rupees 3 lakhs
c) Rupees 3 lakhs d) Rupees 15 lakhs
39. Who of the following NRI's is the Chairman of
the $500 million Caparo Group of Companies
in England ?
a) Hinduja b) Swaraj Paul
c) Goenka d) Thaper
40. Pasteurization involves heating liquids or milk
to
a) 80° C for 30 minutes b) 62°C for one hour
c) 62°C for 30 minutes d) 80° C for one hour
41. The Slave king who plundered the Mahakali
Temple emple at Ujjain was
a) Mohammad Ghori b) Qutbuddin Aibak
c) Mohammad Ghazni d) Iltutmish
42. Who is the author of the great India treatise
on arithmetic, Lilavati ?
a) Bhaskara b) Aryabhatta
c) Brahmagupta d) Laxmidhara
43. The VIII international Conference on T Torture orture
was held in September 1999 at
a) London b) Nairobi c) Delhi d) Brussels
44. Rabindranath T Tagore agore is also known as
Gurudev Who was the first to address him by
that name ?
a) Subhash Chandra Bose
b) Lokmanya Tilak
c) Gandhiji d) Sharat Babu
45. Razia Sultana, who ruled over Delhi for only
four years in the early 13th century century, , was the
daughter of
a) Qutbuddin Aibak b) Iltutmish
c) Allauddin Khiji d) Ghiasuddin Balban
46. The indigenously built unmanned aircraft
which was successfully test flown on Septem- September
ber 29, 1999 from Chandipur - on - sea was
a) Zojila b) Maruthi
c) Garuda d) Nishant

47. A woman's voice is s shriller hriller than a mans be- because
cause it has
a) higher frequency b) lower frequency
c) higher amplitude d) lower amplitude
48. Honge tree whose oil is found to be useful in
place of diesel by the scientist of IIS Banga- Bangalore,
lore, is known in T Telugu elugu as
a) Ganuga or Kanugu b) Dirisana
c) Karanji d) Punugu
49. Which of the following is a good conductor
of heat and electricity
a) Diamond b) Anthracite
c) Granite d) Graphite
50. The T Tamil amil classical heroine Kannagi is one of
the central characters of the Sangam period's
classic, namely
a) Silapadigaram b) Manimekhalai
c) Sivaga Sindamani d) Tirukkural
51. The 24th Amendment to the Indian Constitu- Constitution
tion was challenged in
a) Kesavananda Bharati Case
b) A. K. Gopalan Case
c) Minerva Mills Case
d) Shankari Prasad Case
52. Which of the following British women was in
the news during September 1999 for her links
with the KGB and is alleged to have passed
on crucial information about the atom bomb
to the former USSR ?
a) Lolita Motrokin b) Mary Vic Allen
c) Melita Norwood d) Lara Symonds
53. Which of the following school students from
India turned out as the Global T Topper opper in the
World orld Astronomy Olympiad held in Septem- September
ber 1999 at Crimea ?
a) Master Mayank Jha
b) Master Varun Bale Rao
c) Master Amarchandra
d) Master Ranchen Mathew
54. Who decides about the number of Judges in
a High Court ?
a) The State Government
b) The President of India
c) The Government of the State concerned
d) The Parliament
55. Who of the following were the daughters of
the Mughal emperor Shahjahan ?
a) Jahanara and Raiza b) Razia and Gulbadan
c) Roshnara and Razia
d) Jahanara and Roshnara
56. Who suggested to Narendranath Dutta to
change his name to V Vivekananda ivekananda ?
a) Maharaja of Khetri b) Maharaja of Mysore
c) Ramakrishna Paramahamsa
d) Bala Gangadhar Tilak
57. Portfolios are allocated to the various mem- members
bers of the Council of Ministers ina State by
the
a) Governor, according to his discretion
b) Chief Minister
c) Governor, according to the opinion indicated
by the members
d) Governor, after consulting the Chief Minister
58. Who of the following was elected to the Lok
Sabha in 1999, for the tenth time consecu- consecutively?'
tively?'
a) Dr. Mohammad Koya b) P. K. Muthukoya
c) Bhupesh Gupta d) P. M. Sayeed
59. The Net National Product does not include
a) indirect business taxes
b) corporate income taxes
c) depreciation changes
d) the rental value of house owners
60. Which of the following is wrongly matched ?
a) Arvind Pande - SAIL
b) The Greater Common Good - Arundhati Roy
c) The Ground Beneath Her Feet - Khushwant
Singh
d) The Tin Drum - Gunter Grass
61. The Ekambaranatha temple Kanchipuram was
constructed by
a) Neyaks of Gangai b) Sriranga III
c) Nandivarman Pallava d) Sri Krishnadevarya
62. The first newspaper from Madras was
a) Andhra Patrika b) Madras Courier
c) The Hindu d) The Mail
63. Which among the following is not a Kharif
crop ?
a) Groundnut b) Bajra
c) Maize d) Gram
64. The first woollen mill was established at
a) Kanpur b) Lucknow
c) Dhariwal d) Srinagar
65. In which city is the Mass Rapid T Transport ransport Sys- System
tem is operation ?
a) Mumbai b) Calcutta c) Delhi d) Chennai
66. Which of the following principles is used in
firing rockets ?
a) Boyle's law
b) Newton's IIIrd law of motion
c) Kinetic theory of gas
d) Newton's law of gravitation
67. LPG (liquid petroleum gas) consists of

a) C4 H10 b) C9 H20
c) Marsh gas d) C6 H6
68. Which of the following antibiotics is of bacte- bacterial
rial origin ?
a) Pencillin b) Tetracycline
c) Bacitracin d) Cephalosporin
69. Which of the following is a major cause for
the failure of the W W. . T T. . O. Summit held recently
at Seattle ?
a) Nuclear Weapons issue
b) Labour and Environmental problems
c) Fiscal Deficit problems
d) Drugs and Narcotics issue
70. Who amongst the following like sea - weeds
as food ?
a) Indians of the Eastern coast
b) Indians of the Arabian coast
c) The japanese d) Bangladehis
71. Solar cells are made from
a) Gold b) Silicon
c) Silver d) Aluminium
72. In an oil well, oil, gas and water are found in
the ascending order of
a) oil, water, gas b) water, gas, oil
c) gas, oil, water d) water, oil, gas
73. Which of the following is an example of a riv- riverine
erine port ?
a) Paradeep b) Calcutta c) Kandla d) Cochin
74. India's reserves of thorium are large. It is a
principal source of
a) thermal power b) hydro - electricity
c) nuclear energy
d) both hydro and thermal electricity
75. Which of the following is regarded as the "Ath- Athens
ens of V Vijayanagar" ijayanagar" ?
a) The present Nellore and Chittoor districts
b) The present Bangalore, kolar and Mysore dis
tricts
c) Pandya territories
d) The valley around the temple of Virupakhsa
76. Over the last ten yeas, the share of agricul- agriculture
ture and allied activities in the national income
has
a) shown no change b) declined
c) gone up d) been fluctuating
77. Which of the following states has the longest
coastline ?
a) Gujarat b) Maharashtra
c) Kerala d) Orissa
78. Who is the propounder of the Laws of Elec- Electrolysis
trolysis ?
a) Newton b) Faraday
c) Helmholtz d) Einstein
79. Due to which of the following do leaves have
the green colour ?
a) Sodium b) Potassium
c) Magnesium d) Chlorine
80. Litmus paper is prepared from the extract of
a) Red Algae b) Lichens
c) Gametophyte d) Fern Prothallus
81. Which of the following countries has been
recently promised membership of the Euro- European
pean Union ?
a) Turkey b) Iran
c) Iraq d) Afghanistan
82. Who was the author of Jaimini Bharatam ?
a) Gona Buddha Reddy b) Koravi Goparaju
c) Pillalamarri Pinaveerabhadra Kavi
d) Jaimini Maharshi
83. In India, bulk of the coal production comes
from
a) Madhra Pradesh b) Maharashtra
c) Bengal - Bihar d) Orissa
84. Which of the following is the oldest landform
in India ?
a) The Himalayas b) The Vindhyas
c) The Deccan d) The Aravallis
85. Melting point office
a) increases with increase in pressure
b) decreases with increase in pressure
c) is independent of pressrue
d) is proportionate to pressure
86. Enzymes are
a) acids b) alcohol c) proteins d) carbons
87. The State of Orissa has recently been prone
to cyclone because of
a) change in the direction of wind flow
b) change in the ocean currents
c) loss of fish population in the Bay of Bengal
d) loss of coastal forests
88. What is the total number of countries in the
United Nations Organisation at present ?
a) 185 b) 159 c) 188 d) 169
89. Which of the following was a pincely state
under the Madras Presidency ?
a) Bellary b) Chittor
c) Banganapalli d) Madanapalle
90. The Narora project, the 4th atomic power
project in the country country, , is located in
a) Gujarat b) Rajasthan
c) Tamil Nadu d) Uttar Predesh
91. Which of the following ruling dynasties of
Deccan patronised Buddhism ?

a) Satavahanas b) Ikshavakus
c) Pallavas d) Chalukyas
92. Which of the following gods was mainly wor- worship
ship by Gupta rulers ?
a) Vishnu b) Shiva c) Varuna d) Indra
93. Spraying DDT on crops pollutes
a) air and soil b) air, soil and water
c) air only d) water and soil only
94. The gas which was leaked during the great
gas tragedy of Bhopal was
a) ethylene b) methyl socyanate
c) mustard gas d) potassium isothiocyanate
95. The lowest priority area in Indian Five Y Year ear
Plans hitherto has been
a) Agriculture b) Industry
c) Power d) Human Resources
96. Under which class does the Indian economy
fall according to the criterion given by the
UNO ?
a) High Income group b) Middle Income group
c) Low Income group
d) Lower - Middle Income group
97. Pawan Hans is associated with
a) helicopter services b) coastal shipping
c) inland waterways d) small aircraft
98. Which of the following rivers does not origi- originate
nate in the W Western estern Ghats ?
a) Godavari b) Krishna
c) Sharavati d) Mahanandi
99. The most important state which harness wind
energy are
a) Orissa and Maharashtra
b) Maharashtra and Kerala
c) Gujarat and Maharashtra
d) Gujarat and Tamil Nadu
100. The 12th Non-Aligned Meet held at Durban in
1998 endorsed the initivative taken by India,
adopting a resolution relating to
a) demand for liquidation of nuclear weapons by
the 5 major powers
b) request for partial elimination of nuclear weapons
by all the nuclear powers
c) call for total abolition of nuclear weapons
d) abolition of CTBT
101. Which of the following Acts of the Govern- Government
ment of India made provision for the estab- establishment
lishment of the Central Public Service Com- Commission
mission ?
a) 1880 Councils Act
b) 1909 Government of India Act
c) 1919 Government of India Act
d) 1935 Government of India Act
102. The Ellora caves conspicuous for beautiful
sculpture hewn off rocks depict the ideas and
beliefs of
a) Brahmanism b) Buddhism
c) Jainism
d) Brahmanisam, Buddhism and also Jainism
103. Who amongst the following rulers of Deccan
founded the city of Hyderabad after the name
of his mistress ?
a) Mohammad Adil Shah
b) Ali Adil Shah c) Quli Qutub Shah
d) Asaf Jah Nizam
104. Which one of the following historical build- building
ing at Agra manifests the secular attitude of
the ruler in very clear terms ?
a) Taj Mahal b) Agra Fort
c) Akbar's tomb at Sikandra
d) Fathepur Sikri
105. The space shuttle Discovery which lifted off
on 19. December 1999, was on a mission to
a) fix the gyroscope in space
b) fix the Hubble telescope in space
c) take photographs of stars
d) take photographs of Mars
106. Who amongst the following put a ban on eat- eating
ing beef during the medieval times in India ?
a) Babur b) Aurangzeb
c) Akbar d) Shahjahan
107. Which of the following cricketers has recently
registered his fourth consecutive duck out in
Australia and created a record of sorts?
a) Ajay Jadeja b) Kanitkar
c) Anil Kumble d) Ajit Agarkar
108. Identify the odd one
a) Sreerama Jananam b) Rajasekhar Charitam
c) Keechaka Vadha d) Gayopakhyanam
109. Who is the author of Humayun-namah who
was also a daughter of Babur ?
a) Jahanara b) Maryam - uz - zamani
c) Gulbadan d) Razia Sultana
110. The eight - year old youngest whiz-kid who
created history recently in August, 1999 beat- beating
ing the Grandmaster John Nunn in chess, is
a) Wilson Kipketer b) David Howell
c) Damien Martin d) Hezekiel Sepeng
111. Who coined the term W W W (W World orld Wide
Web)?
a) University of California at Los Angeles
b) Videsh Sanchar Nigam Limited
c) European Particle Research Laboratory
d) Standard Research Centre

112. Whose of the following was the first ever ju- judicial
dicial hanging by the British in India for ac- accusing
cusing W Warren arren Hastings of taking bribe ?
a) Nuncomar (Nanda Kumar)
b) Briod Dotta (Brijan Dutta)
c) Sokimayee Mookerji (Sukhomoy Mukherji)
d) Dara Shikoh
113. The representative of the British East India
Company at the crowning ceremony of
Chatrapati Shivaji on June 16, 1674 was
a) Lord Munro b) Julian Marlow
c) Henry Oxenden d) Gaga Bhatt
114. Who is heading the Federation of Indian
Chambers of Commerce and Industry (FICCI)
now after its 72nd Annual Session held in
November November, , 1999 ?
a) T. S. Raghavan b) Sudhir Jalan
c) G. P. Goenka d) Rahul Bajaj
115. Sean Connery (of James Bond fame) who had
been denied Knighthood by England two
years ago has been awarded the honour now now.
Why was the he denied the award earlier ?
a) Because of his Irish origins
b) Because of his support to Ulster rebels
c) Because of his Scottish nationalism
d) Because of his French origins
116. Fatehpur Sikri, the dram city constructed by
Akbar near Agra had to be abandoned a de- decade
cade after its construction because
a) of bad omens
b) the location was at central to his empire
c) of lack of water
d) of unbearable western winds
117. Who is considered the founder of Internet
a) Prof. Lenoard Kleinrock
b) Bill Gates
c) Ramalinge Raju of Satyam On - line
d) Peter Neumann
118. Who is the Poet Laureate of British at present?
a) Andrea Levy b) David Lodge
c) Eva Haffman d) Andrew Motion
119. Whose pioneering vision in 1909 has resulted
in the establishment of the Indian Institute of
Science at Bangalore ?
a) Sir C. V. Raman b) Dr. H. J. Bhabha
c) Dr. Vikram Sarabhai
d) Jamshetji Nusserwanji Tata
120. Who of the following had a considerable pres- presence
ence in almost all the port towns in India un- until
til the Dutch, the French and the English ar- arrived
rived in India ?
a) The Spanish b) The Portuguese
c) The Danes d) The Greeks
121. Guru Gobind Sagar Lake is a part of the river
a) Beas b) Indus c) Sutlej d) Jhelum
122. Diamond is an example for
a) ionic crystal b) covalent crystal
c) metallic crystal d) molecular solid
123. In which place is the Indian Institute of Chemi- Chemical
cal T Technology echnology December December, , 1999 ?
a) Panama b) Brazil c) Mexico d) Argentina
124.
125. Who of the following belonged to the Justice
Party ?
a) Raja of Myscore b) Raja of Cochin
c) Raja of Travancore - Cochin
d) Raja of panagal
126. Which of the following is not a function of the
Reserve Bank of India ?
a) Controlling foreign exchange
b) Issue of currency notes
c) Banker's bank
d) Maintaining deposits from the public
127. The state which is not bisected by the T Tropic ropic
of Cancer is
a) Gujarat b) West Bengal c) Orissa d) Rajasthan
128. Who discovered the electromagnetic nature
of light ?
a) Michael Faraday b) young
c) Huygen d) Maxwell
129. Which of the following contains the same
number of atoms as in one gram of carbon?
a) One gram of magnesium
b) Two grams of magnesium
c) One gram of sodium d) Two grams of sodium
130. In which mineral is thorium present in large
quantities ?
a) Bauxite b) Hematite c) Dolomite d) Monazite
131. Conversion of heat into electrical can be done
with
a) Transistor b) Thermocouple
c) Photocell d) Voltameter
132. The Sharavati Hydel power Project harnesses
the water power of
a) Gersoppa Falls b) Sivasmudram Falls
c) Papanasanam Falls d) Courtalam Falls
133. Agricultural productivity of la land nd in India is
highest in the state of
a) Haryana b) Andhra Pradesh
c) Kerala d) Bihar

134. The first meeting of th the e G-20 countries was
held recently in
a) London b) Paris c) New Delhi d) Berlin
135. What is a Polarograph ?
a) A graph showing current voltage
b) An equipment to trace electro-active metals
c) An equipment which gives 3 - dimensional view
d) A triangular graph showing composition of a
three - component system.
136. Which of the following ports in India is a port
used for exporting managenese ?
a) Visakhapatanm b) Paradeep
c) Calcutta d) Mangalore
137. One rupee currency notes in India are issued
by
a) Reserve Bank of India
b) Finance Commission c) Planning Commission
d) Ministry of Finance, Govt. of India
138. The atomic power plant which attained criti- critical
cal stage in December December, , 1999 is located at
a) Narora b) Kaiga c) Kakrapar d) Kalpakkam
139. Rishikesh is famous for the production of
a) Fertilisers b) Antibiotics
c) Photo film d) Woolen textiles
140. Which of the following parts of the Indian
Constitution contains the words "Liberty of
though, expression, belief, faith and wor- worship"?
ship"?
a) Fundamental Rights
b) Directive Principles of State Policy
c) Preamble d) Union Judiciary
141. Which of the following are not mentioned in
the Indian Constitution ?
a) Care - taker government
b) Coalition government
c) Care - taker government, Coalition government
and Stable government
d) Stable government
142. Which of the following sources of ancient In- Indian
dian history mentioned about social classes
in India ?
a) Arthasastra b) Ashoka's Edicts
c) Brihat Samhita d) Indica
143. Which of the following causes the most se- severe
vere burns ?
a) Boiling water b) Air at 100° C
c) Sun rays d) None of the above
144. Which rays are used for making C. T T. . Scan
images ?
a) Radiographic rays b) Hydrogen ions
c) Ultrasound waves d) X - rays
145. The maximum strength of members in State
Legislative Assemblies in India is fixed at
a) 350 b) 600 c) 750 d) 500
146. Which of the following taxes is levied and
collected by the Union Government but wholly
assigned to the States ?
a) Taxes on railway fares and freight
b) Stamp duties c) Salex tax
d) Custom duties
147. Which of the following banks was merged with
the Punjab National Bank in 1993 ?
a) UCO Bank b) Indian Bank
c) Vysya Bank Limited d) New Bank of India
148. The most important trade partner for India is
a) European Economic Community
b) Asia - Pacific Region
c) North American Region d) CIS countries
149. Who among the following was the V Vice ice - Presi- President
dent of the Indian Constituent Assembly ?
a) B. N. Raju b) H. C. Mookerjee
c) Gopalakrishna Iyengar d) H. V. R. Iyengar
150. Which of the following statements is true with
regard to Public Interest Litigation (PIL)?
a) It is synonymous with Fundamental Rights
b) It represents the spirit of the Directive Principles
c) It is a judge - made Law
d) It is an important provision in the Constitution

ANSWERS
1) c 2) a 3) b 4) c 5) b 6) d
7) c 8) c 9) d 10) a 11) a 12) a
13) b 14) b 15) c 16) a 17) c 18) c
19) b 20) b 21) a 22) a 23) c 24) c
25) b 26) b 27) b 28) a 29) d 30) a
31) c 32) d 33) a 34) c 35) d 36) b
37) a 38) c 39) b 40) c 41) d 42) d
43) d 44) a 45) b 46) d 47) c 48) a
49) d 50) a 51) a 52) a 53) c 54) b
55) d 56) a 57) d 58) d 59) c 60) a
61) c 62) d 63) a 64) c 65) d 66) b
67) a 68) c 69) b 70) c 71) b 72) b
73) b 74) c 75) b 76) b 77) a 78) a
79) c 80) a 81) a 82) c 83) c 84) c
85) b 86) c 87) d 88) c 89) b 80) d
91) b 92) a 93) d 94) b 95) d 96) d
97) a 98) d 99) d 100) c 101) c 102) d
103) c 104) d 105) c 106) c 107) a 108) b
109) c 110) d 111) d 112) a 113) c 114) d
115) c 116) c 117) d 118) d 119) d 120) b
121) c 122) d 123) b 124) a 125) d 126) d
127) c 128) d 129) a 130) d 131) c 132) b
133) a 134) d 135) b 136) a 137) d 138) b
139) b 140) a 141) c 142) d 143) b 144) d
145) d 146) a 147) d 148) c 149) b 150) c

1. The Life Line Express, as hospital on rails, is
owned by
a) Sri Ramakrishna Math
b) Gandhi peace Foundation
c) The Impact India Foundation
d) Rajiv Gandhi Foundation
2. What is the length of India's coast - line ?
a) 4600 miles b) 3535 miles
c) 2630 miles d) 3200 miles
3. Identity the odd one
a) Nagarjuna Sagar b) Srisailam Project
c) Damodar Valley Project
d) Sri Ram Sagar Project
4. Which is the largest castor producing coun- country
try in the world ?
a) China b) India
c) Bangladesh d) Pakistan
5. The largest number of Schedued T Tribes ribes are
present in
a) Mizoram b) Nagaland
c) Meghalaya d) Assam
6. As per the 1991 census, how many metropoli- metropolitan
tan cities are there in India ?
a) 60 b) 6 c) 14 d) 23
7. Which PIN code is applicable to Andaman and
Nicobar Istands ?
a) 4 b) 5 c) 7 d) 2
8. Calcutta Airport has been renamed as
a) Ishwar Chandra Vidyasagar International Air
port
b) Subhash Chandra bose International Airport
c) Rabindranath Tagor International Airport
d) Nazrul Islam International Airport
9. Which of the following oil-seeds is produced
most in India ?
a) Sesamum b) Mustard
c) Groundnut d) Soyabean
10. Which is the native land of the Pigmies ?
a) Congo b) Morocco
c) Ghana d) Botswana
11. Which of the following is related to restruc- restructuring
turing and modernisation of Industries in In- India
dia ?
a) NABARD
b) The National Renewal Fund
c) Sick Industrial Companies Act
d) The Rangarajan committee

12. Which of the following suggested a new defi- definition
nition of fiscal deficit ?
a) Raja Chelliah Committee
b) Chakravarthy Committee
c) Rekhi Committee
d) Rangarajan Committee
13. What was the ratio between indirect and di- direct
rect taxes in India as per the 1998 - 99 bud- budget?
get?
a) 75 : 25 b) 70 : 30 c) 60 : 40 d) 66 : 33
14. Which country accounts for the largest share
of Indian exports ?
a) USA b) UK c) UAE d) Japan
15. What was the total amount disclosed under
VDIS 1997 ?
a) Rs. 12,000 crores b) Rs. 82,530 crores
c) Rs. 38,650 crores d) Rs. 33,000 crores
16. What is the total investment envisaged by the
Ninth Five Y Year ear Plan ?
a) Rs. 18,000 crores b) Rs. 2,005 crores
c) Rs. 7,60,000 crores d) Rs. 2,205,000 crores
17. Which unit of valuation is known as 'paper
gold" ?
a) Euro - dollar b) Petro -d ollar
c) Special Drawing Rights
d) General Drawing Rights
18. Which of the following periods was declared
as a 'Plan Holidays' ?
a) 1965 – 68 b) 1966 – 69
c) 1967 – 70 d) 1978 – 80
19. Which of the following models was adopted
by the First Five Y Year ear Plan ?
a) Lewis - Fei Model b) Mahalanob Model
c) Harrod Domar Model
d) Keynesian Model
20. Who of the following are the authors of the
concept of "poverty line" ?
a) Amartya Sen and Jagdish Bhagasvathi
b) Dandekar and N. Rath
c) The Planning commission
d) T. N. Srinivasan and B. S. Minhas
21. The state which has the lowest percentage of
persons below the poverty line is
a) Kerala b) Maharashtra c) Punjab d) Gujarat
22. What is the contribution of agriculture to the
GDP in India at present
a) 42% b) 28% c) 17% d) 57%

23. Which of the following is not a Cent Central ral Gov- Government
ernment tax ?
a) Income tax b) Customs duties
c) Land revenue d) Corporation tax
24. National highway No. 1 connects
a) Delhi - Calcutta b) Delhi - Mumbai
c) Delhi - Srinagar d) Delhi - Amritsar
25. Champakara Canal and Udyogmandak Canal
which have been declared as national water- waterways
ways are located in
a) Kerala b) Meghalaya
c) Assam d) West Bengal
26. How many islands are there within the territo- territorial
rial limits of India ?
a) 43 b) 247 c) 204 d) 600
27. Which is the headquarters of the T Tobacco obacco
Board ?
a) Indore b) Pune c) Guntur d) Bangalore
28. Almost the entire coffee growth in India comes
from
a) North India b) Western India
c) South India d) Central India
29. People of Mongoloid stock living in the north
- eastern parts of India are known as
a) Badagas b) Onges c) Santhals d) Abhors
30. Where is the Bandipur National Park located?
a) Rajasthan b) Andhra Pradesh
c) Assam d) Karnataka
31. The M. A. Thomas National Human Rights
Awards for 1999 was announced for
a) Gayatri Devi b) Medha patkar
c) Jabbar Patel
d) Narmada achao ndolan (NBA)
32. Who of the following is the richest person in
the world ?
a) Warren Buffet b) Hasham Premji
c) Bill Gates d) Ratan Tata
33. The Kargil operation is named as
a) Operation Snow Fox b) Operation Blue Star
c) Operation Vijay d) Operation Victory
34. Who of the following was awarded Param V Vir ir
Chakra on 15 August, 1999 ?
a) Capt. Sanjit Singh b) Major Saxena
c) Capt. Vikram Batra d) Capt. Sumeet Roy
35. The 1999 Miss Universe Mpule Kwelagobe
belongs to
a) South Africa b) Botswana
c) Namibia d) Chile
36. Who fo the following is the first ethnic Indian
to be ele elected cted Prime Minister of Fiji ?
a) Mahendra Choundhry b) Ram Naik Biswal
c) K. P. Battarai d) Kamal Pandey
37. Who of the following has been indicated re- recently
cently for war crimes ?
a) Olusegun Obasanjo b) Slobodan Milsoevic
c) Saddam, Hussain d) General Suharlo
38. From which of the following countries did
India import sugar during July 1998 - Janu- January
ary 1999 ?
a) Myanmar b) Pakistan
c) Nepal d) Russia
39. Which of the following cities is known as
Cyber City and Aerospace Capital ?
a) Chennai b) Ahmedabad
c) Bangalore d) Thiruvananthapuram
40. Kofi Annan, The General Secretary of UNO,
belongs to
a) Nigeria b) South Africa
c) Kenya d) Ghana
41. Which of the following countries has not
signed the CTBT ?
a) Switzerland b) Israel
c) USA d) Germany
42. Who served as the Manager of India' India's s W World orld
Cup 1999 Cricket T Team eam ?
a) Brijesh patel b) Anshuman Gaikwad
c) Madan Lal d) Venkataraghavan
43. Which of the following Indian movies was an
entry at the 1999 Cannes International Film
Festival ?
a) Ek Hazar Chourasi Ki Ma
b) Elizabeth c) Dil Se
d) Vanaprasthan
44. Which of the following Islamic countries pro- provided
vided the right to vote to women recently ?
a) Saudi Arabia b) Iraq
c) Kuwait d) Iran
45. Who was awarded the 1999 International Impac
- Dublin Award for literature ?
a) Ken Sare Wiwa b) Andrew Miller
c) lan Barber d) Keith vaz
46. Identify the odd one.
a) Peter England b) Arrow
c) Van Heusen d) Levis
47. Which of the following is the highest literary
award in the world in terms of money value ?
a) Nobel Prize
b) International Impac - Dublin Award
c) Templeton Award d) Magsaysay Award
48. Who was sworn in as the first woman Prime
Minister of New Zealand ?
a) Kelwin Mackenzie b) Kiwi Spencer
c) Jim Bolger d) Jenny Shipley

49. The founder of the Islamic Re Resistance sistance Move- Movement
ment called HAMAS is
a) Sheikh Ahmed Yassin b) Khaled Meshal
c) Fatih Shquaqi d) Yahya Ayyagh
50. Which of the following universities conferred
an honorary doctorate on our President, K. R.
Narayanan ?
a) University of Singapore (Singapore)
b) University of Berlin (Germany)
c) University of San Francisco (USA)
d) University of San Marcos (Peru)
51. How many different kinds of nuclear devices
were tested at Pohkran on 1 11 1 May May, , 1998 ?
a) Only one kind b) 5 kinds
c) 3 kinds d) 7 kinds
52. The Director - General of Defence Research
and Development Organisation is
a) C. N. R. Rao b) V. Srinivasan
c) A. P. J. Abdul kalam d) Brijesh Sharma
53. Who is the youngest woman tennis player in
the world who has won a Grand Slam title so
far in the 20th century ?
a) Steffi Graf b) Martina Hingis
c) Martina Navratilova d) Monica Seles
54. Which of the following is the autobiography
of Dr Dr. . A. P P. . J. Abdul Kalam /
a) Wings of Fire b) My Story
c) The Golden Breath d) The Rebel
55. The W World orld Cup cricket matches which were
held in England during May - June 1999 were
the
a) 7th in a row b) 9th in a row
c) 8th in a row d) 5th ina row
56. 'Esteem' is the brand name of a small car pro- produced
duced by
a) Tata b) Hyundia
c) Maruti - Suzuki d) Hindustan Motors
57. Who of the following served as the captain of
the Indian cricket teams in the first two W World orld
Cup tournaments ?
a) Sunil Gavaskar b) Kapil Dev
c) Krishanamachari Srikanth
d) S. Venkataraghavan
58. Who of the following was appointed the per- personal
sonal envoy of the UN High Commission for
Human Rights to Indonesia ?
a) Brijesh Sharma b) Soli Sorabjee
c) Arun Shourie d) Mani Shankar lyer
59. Major Dr Dr. . R. R. T Tukral, ukral, who won the prestigious
B. C C. . Roy National Award for 1999 is a / an
a) Space Scientist b) ENT specialist
c) Cardiologist d) Nuclear scientist
60. Who of the following became the first Prime
Minister of Scotland inMay 1999 ?
a) Donald Dewer b) Mike Moore
c) Nihal Rodrigo d) Javior Solana
61. By which of the following modes are the
present day communications carried on?
a) Radio waves b) Telephones
c) Microwave d) Fax
62. Galvanised iron sheets used for making buck- buckets,
ets, water containers, etc., are coated with
a) Copper b) Tin
c) Zinc d) Aluminium
63. Which of the following is India's first nuclear
propelled submarine inducted into the Indian
Navy ?
a) INS Godavari b) INS Chakra
c) INS Jalakanya d) INS Virat
64. The Indian astronomer Aryabhatta lived dur- during
ing the period of
a) Ashoka b) Harsha
c) Kanishka
d) Chandragupta Vikramaditya
65. What is the name of the first indigenously built
missile boat ?
a) Maitri b) Chitra c) Gangotri d) Vibhuti
66. Which of the following is India's long range
missile ?
a) Agni b) Trishul c) Naag d) Prithvi
67. Nights are cooler in the deserts because
a) sand radiates heat less quickly compared to
the earth
b) sand radiates heat more quickly compared to
the earth
c) the sky is generally clear in the deserts
d) the weather is dry during nights in the deserts
68. Which of the following colour is not present
in the rainbow ?
a) Violet b) Blue c) Orange d) Brown
69. The first Indian scientist who was awarded
the FRS was
a) Homi Bhabha b) C. N. R. Rao
c) Meghnath Saha d) A. P.J. Abdul Kalam
70. At which point are days and nights equal ?
a) The Tropics b) The Equator
c) The Antarctica d) The Poles
71. Who built the Super Computer Param - 1000?
a) Electronics Corporation of India, Hyderabad
b) Indian Institute of Science, Bangalore
c) Indian Institute of Technology, Bombay
d) Nuclear Science Centre, Delhi
72. Which of the following is the Indian satellite

recently launched exclusively for th the e purpose
of communication ?
a) INSAT - 2D b) INSAT - 2E
c) INSAT - 1C d) INSAT - 2C
73. The three basic colours in television are
a) Red, Green, Blue b) Red, Pink, Yellow
c) Blue, Green, Yellow d) Red, Green, Yellow
74. The speed at which the earth revolves around
the sun is
a) 800 km per minute b) 1000 km per minute
c) 1400 km per minute
d) more than 1600 km per minute
75. Where was the T Technology echnology Park inauguarated
in India last year ?
a) Hyderabad b) Mumbai
c) Bangalore d) Chennai
76. Sound waves cannot travel in
a) Water b) vacuum c) oil d) solid
77. Where in India is the satellite master control
station situated ?
a) Bangalore b) Hassan
c) Hyderabad d) Kalpakkam
78. Which is the largest planet in the Solar Sys- System
tem ?
a) Jupiter b) Mercury c) Saturn d) Venus
79. Which of the following is a rich source of car- carbohydrates
bohydrates ?
a) Sugar b) Milk
c) Soyabean d) Groundnut
80. Which fo the following is known as the 'Si- Silent
lent Killer' ?
a) Heart attack b) Malaria
c) Tuberculosis
d) Hypertension or Blood pressure
81. The age of plant and animal fossils is mea- measured
sured by
a) Ammonia dating b) Sulphur dating
c) Carbon dating d) Uranium dating
82. Which of the following are water - soluble vi- vitamins
tamins ?
a) A and B b) B and C c) C and D d) D and K
83. Jaundice is the result of the malfunctioning
of
a) Liver b) Kidneys c) Lungs d) Heart
84. Which of the following has the lowest alco- alcohol
hol content ?
a) Beer b) Vodka c) Wine d) Gin
85. Which of the following firms is producing the
first indigenous vaccine for Hepatitis - B ?
a) Parke - Devis, Mumbai b) Sandoz, Mumbai
c) Dr. Reddy's Labs, Hyderabad
d) Shanta bio - technics, Hyderabad
86. Which of the following is most important for
the growth of children up to the age of 14
years?
a) Proteins b) Vitamins c) Fats d) Milk
87. Bacteria can remain alive at sub-zero tempera- temperature
ture for a period of
a) a few weeks b) a few years
c) upto 100 years d) more than 1000 years
88. Paraffin used for making candles is obtained
from
a) Coal b) Petroleum
c) Sea weeds d) Rubber plant
89. Talc alc in talcum powder is a compound of
a) Carbon b) Calcium c) Silicon d) Sulphur
90. In the computer lexicon, information printed
on paper is known as
a) Smooth copy b) Real copy
c) File d) Hard copy
91. Which of the following is not a joint parlia- parliamentary
mentary committee ?
a) Public Accounts Committee
b) Committee on Public Undertakings
c) Estimates Committee
d) Committee on Welfare of SCs and STs
92. As per the Indian Constitution, between two
sessions of the Parliament there should not
be a gap of more than
a) 6 months b) one year
c) 3 months d) 4 months
93. Who can delimit the territorial constituencies
for Lok Sabha elections ?
a) The President of India b) The Parliament
c) The Supreme Court
d) The Election Commission
94. What is the quorum for the Lok Sabha and
Rajya Sabha for conducting their proceed- proceedings?
ings?
a) 1 / 5 of the members
b) 1/ 6 of the members c) 1 / 3 of the members
d) 1 / 10 of the members
95. Who is the highest in rank among the civil
servants in India ?
a) Secretary General of the Lok Sabha
b) Union Cabinet Secretary
c) Secretary to the Prime Minister
d) Secretary to the President of India
96. What is the tenure of the Comptroller and
Auditor General of India ?
a) 5 years b) 6 years c) 7 years d) 4 years
97. Which of the following committees has rec- recommended
ommended Mandal panchayat system ?

a) Ashok Mehta Committee
b) Balwantharai Mehta Committee
c) Narasimham Committee
d) Vengal Rao committee
98. The Union, State and Concurrent Lists are
contained in the
a) First Schedule of the Constitution
b) Seventh Schedule of the Constitution
c) Eight Schedule of the Constitution
d) Ninth Schedule of the Consitution
99. Which of the following regional parties en- enjoyed
joyed the distinction of having acted as an
Opposition party int he Lok Sabha ?
a) DMK b) AIADMIK
c) Telugu Dasam pary d) Shiv Sena
100. Money can be spent out of the Consolidated
Fund of India with the approval of the
a) President b) Parliament
c) Comptroller and Auditor General
d) Finance Minister
101. The President of India constitutes the Finance
Commission for
a) 2 years b) 6 years c) 8 years d) 5 years
102. The reservations for the Scheduled Castes /
Tribes ribes have been extended upto
a) 1999 AD b) 2010 AD c) 2000 AD d) 2005 AD
103. The head of the Government of Jammu and
Kashmir is known as
a) The Chief Minister b) Sadar - i - Adalat
c) Sadar - i - Riyasat d) Diwan - e - Am
104. Which of the following has a separate consti- constitution
tution for itself?
a) Pondicherry b) Goa
c) Jammu and Kashmir d) Sikkim
105. Which among the following States has the
largest population of Scheduled Castes ?
a) Rajasthan b) Bihar
c) Tamil Nadu d) Kerala
106. In which of the following cases did the Su- Supreme
preme Court talk about the basic structure of
the Constitution ?
a) Golaknath case
b) Keshavananda Bharati case
c) Minerva Mills case d) A. K. Gopalan case
107. Members of the Union Public Service Com- Commission
mission can be removed from the office be- before
fore the expiry of their term by the
a) Prime Minister b) Chairman of the UPSC
c) President on the recommendations of the Supreme
Court
d) President on the recommendations of the Parliament
108. Which of the following amendments abolished
privy purses to the former rulers of the
princely States ?
a) 24th Amendment b) 26th Amendment
c) 42nd Amendment d) 74th Amendment
109. Who serves as the ex-office Chairman of a
Zonal Council ?
a) The Chief Minister of the State where the Council
meets
b) The Governor of the State where the Council
meets
c) The Union Minister associated with the Council
d) The Union Finance Minister
110. The power to prorogue the Lok Sabha rests
with the
a) Prime Minister b) President
c) Speaker
d) Rules Committee of the Parliament
111. To o whom does to Speaker address his resig- resignation
nation letter ?
a) The Prime Minister
b) The Dy. Speaker of the Lok Sabha
c) The President d) The Vice - President
112. The maximum duration of the Zero Hour in
the Lok Sabha is
a) 30 minutes b) one hour
c) unspecified d) two hours
113. Which of the following Prime Ministers re- resigned
signed after losing a vote of confidence in the
Lok Sabha ?
a) Indira Gandhi b) Charan Singh
c) V. P. Singh d) Chandrasekhar
114. Disputes regarding the election of the V Vice ice -
President are decided by the
a) Speaker b) Parliament
c) Rajya Sabha d) Supreme Court
115. Which of the following Union T Territories erritories has
a legislature of its own ?
a) Pondicherry
b) Andaman and Nicobar Island
c) Lakshadweep d) Daman and Diu
116. Which State in India has borders with the larg- largest
est number of other states ?
a) Bihar b) Uttar Pradesh
c) Rajasthan d) Madhya Pradesh
117. India is a Union of
a) 22 States and 8 Union Territories
b) 21 States and 9 Union Territories
c) 22 States and 7 Union Territories
d) 25 States and 7 Union Territories

118. Who was the Chairman of the T Tenth enth Finance
Commission constituted in June 1992 ?
a) Pranab Mukherji b) K. C. Pant
c) K. Brahmananda Reddy
d) N. K. P. Salve
119. The Union, State and Concurrent powers are
distributed as
a) 99 : 64 : 43 b) 92 : 69 : 54
c) 97 : 66 : 47 d) 94 : 65 : 47
120. The India federal system is modelled on the
federal system to
a) Canada b) USA
c) Australia d) New Zealand
121. Who was the founder of 'The Royal Asiatic
Society' ?
a) Sir John Munro b) Sir William Jones
c) Sir Robert Clive d) Sir Thomas Munro
122. Who introduced the V Vernacular ernacular Press Act?
a) Lord Wellesley b) Lord Rippon
c) Lord Lytton d) Lord Minto
123. Raja Ram Mohan Roy is considered the
a) rising sun of Indian renaissance
b) pole star of Indian renaissance
c) morning star of Indian renaissance
d) pioneer of Indian renaissance
124. Keshab Chandra Sen was the founder of
a) Prarthana Samaj b) Yugantar
c) Brahmo Samaj
d) Servants of India Society
125. Sir SyedAhmed Khan was the founder of
a) All India Muslim League
b) The Aligarh Movement
c) The Lucknow Pact
d) The Gwalior Movement
126. What is 'New India' ?
a) A radical students organisation established
by indian students inEngland
b) The official publication of the Swatantra Party
c) The official publication of the Theosophical
Society
d) The official publication of the CPI int he early
days of its establishment
127. Whose publication is Hitabodhini ?
a) Gurujada Venkata Apparao
b) Ishwar Chandra Vidyasagar
c) Kandukuri Veeresalingam Pantulu
d) Keshab Chandra Sen
128. Which of the following led to the Swadeshi
movement ?
a) Partition of Bengal
b) Jallianwalla Begh Massacre
c) Passing of the Rowlatt Act
d) Chouri - Choura incidents
129. Who served as the Chairman of the Reforms
Enquiry Committee of 1924 ?
a) Lord Cheimsford b) Alexander Muddiman
c) Lord Mayo d) Lord Montague
130. Who presided over the First Round T Table able Con- Conference
ference ?
a) John Simon b) Winston Churchill
c) Clement Attlee
d) Sir Ramsay Macdonald
131. The Hyderabad State Congress was founded
in the year
a) 1885 b) 1938 c) 1905 d) 1928
132. The Justice Party was basically
a) Harijan pary b) a pro-Brahmin party
c) an anti-Brahmin party
d) an upper class party
133. Who was the founder of the Swaraj Party ?
a) Mahadev Govind Ranade
b) Balagangadhar Tilak
c) Gopalakrishna Gokhale
d) Chittaranjan Das
134. The first state formed ont he basis of language
is
a) Andhra Pradesh b) Kerala
c) Orissa d) Maharashtra
135. Identify the odd item
a) Theyyam b) Mohiniyattam
c) Kathakali d) Bharatanatyam
136. In the Constituent Assembly Assembly, , who served as
the Chairman of the Committee on Fundamen- Fundamental
tal Rights ?
a) Sir Ramaswami Mudaliar
b) Jawaharlal Nehru
c) Motilal Nehru
d) Sardar Vallabhabhai Patel
137. Where and when was the Home Rule League
established by Annie Besant ?
a) September 1916 at benares
b) January 1914 at Delhi
c) September 1916 at Madras
d) January 1915 at Calcutta
138. With which of the following dance is
Kelucharan Mahapatra associated ?
a) Bharatanatyam b) Kathakali
c) Manipuri d) Odissi
139. What was the earlier name of the Guru Govind
Singh University at Delhi ?
a) Delhi University
b) Indian Institute of Technology

c) Rohikhand University
d) Indraprastha University
140. Identify the odd man
a) Raja Ram Mohan Roy
b) Swami Vivekananda
c) Debendranath Tagore
d) Keshab Chandra Sen
141. Which of the following was invented by Amir
Khusrau int he 14th century ?
a) Tanpura b) Sitar
c) Sarod d) Sarangi
142. Jatra is a folk dance form of
a) Manipur b) West Bengal
c) Maharashtra d) karnataka
143. Identify the odd one.
a) Pattammal
b) Rukmini Devi Arundale
c) guru Bipin Sinha d) Kelucharan Mahapatra
144. Whcih of the following is a Parsi festival ?
a) Vasanthapanchami b) Nagapachami
c) Jaistha d) Papeli
145. Who of the following is known as
Deenabandhu ?
a) C. F. Andrews b) C. R. Das
c) Sir Ferozeshah Metha
d) M. K. Gandhi
146. During whose reign were the Khajuraho
temples built ?
a) Gurjars b) Hoysala Kings
c) Chandela Kings d) Kakatiyas
147. Where did the 1857 Sepoy Mutiny first erupt?
a) Lucknow b) Meerut c) Patna d) Jhansi
148. Division of Indian into India and Pakistan as
Dominions was an important aspect of the
a) Wavell Plan b) Simla Conference
c) Cabinet Mission Plan
d) Mountbatten Plan
149. Who of the following Governors - General pro- proposed
posed the change of capital from Calcutta to
Delhi ?
a) Lord Hardinge II b) Dufferin
c) Landsdowno d) Lord Curzon
150. The only V Viceroy iceroy iceroy, , who was assassinated in
India, was
a) Lord Attenborough b) Lord Hardinge
c) Lord Mayo d) Lord Northbrooke

ANSWERS
1) d 2) a 3) c 4) b 5) a 6) d
7) c 8) b 9) c 10) a 11) c 12) c
13) d 14) a 15) d 16) c 17) c 18) b
19) b 20) b 21) d 22) b 23) c 24) d
25) d 26) b 27) c 28) b 29) d 30) d
31) b 32) c 33) c 34) c 35) b 36) a
37) b 38) a 39) c 40) d 41) b 42) a
43) d 44) a 45) b 46) d 47) c 48) d
49) a 50) a 51) c 52) c 53) b 54) a
55) a 56) c 57) d 58) b 59) b 60) a
61) a 62) a 63) b 64) d 65) d 66) a
67) b 68) d 69) a 70) b 71) b 72) b
73) a 74) d 75) c 76) b 77) b 78) a
79) b 80) a 81) c 82) b 83) a 84) a
85) d 86) a 87) d 88) b 89) d 80) d
91) d 92) a 93) b 94) d 95) b 96) b
97) a 98) b 99) c 100) a 101) d 102) b
103) c 104) c 105) b 106) a 107) d 108) b
109) a 110) c 111) b 112) b 113) b 114) b
115) a 116) d 117) d 118) b 119) c 120) a
121) b 122) c 123) d 124) a 125) b 126) b
127) c 128) a 129) b 130) a 131) b 132) c
133) d 134) a 135) d 136) d 137) c 138) d
139) c 140) c 141) b 142) b 143) a 144) d
145) a 146) c 147) b 148) d 149) a 150) c

1. Which of the follo following wing is not a characteristic
of Indian agriculture ?
1) Overdependence on nature
2) Low level of productivity
3) Multiplicity of crops
4) Predominance of large farms
2. When did the Reserve Bank of India become
a state-owned institution ?
1) 1943 2) 1947 3) 1949 4) 1952
3. While considering the Gross National Prod- Product
uct (GNP), which of the following is not re- required
quired ?
1) Governmental purchases of goods
2) Per capital income of individuals
3) Private investment
4) Net foreign investment
4. Urdu University is located at
1) Lucknow 2) Hyderabad
3) Bhopal 4) Patna
5. With which game is Rovers Cup associated?
1) Cricket 2) Hockey
3) Football 4) Badminton
6. Of the four landmarks in medical history given
below below, , which one was the first to take place ?
1) Organ transplant 2) Bypass surgery
3) Test tube baby 4) Plastic surgery
7. Which one of the following texts of ancient
India allows divorce to a wife deserted by her
husband ?
1) Kamasutra
2) Manavadharma Shastra
3) Sukra Nitisara 4) Arthashastra
8. 'Diamond Ring is a phenomenon observed
1) at the start of total solar eclipse
2) at the end of total solar eclipse
3) only along the peripheral regions of the totality
trail
4) only in the central regions of the totality trail
9. Which one of the following is an important
historical novel written during the latter half
of the 19th century ?
1) Rast Goftar 2) Durgesh Nandni
3) Maharatha 4) Nibhandhamala
10. Which one of the following works has recently
been made into a full length feature film ?
1) R.K. Narayan's Malgudi Days
2) Salman Rushdie's Midnight's Children
3) Vikram Seth's A suitable Boy
4) Upamanyu Chatterjis English August
11. Besides proteins and carbohydrates, other
elem elements ents of nutritional value found in milk
include

1) calcium, potassium and iron
2) calcium and potassium
3) potassium and iron 4) calcium and iron
12. Who among the following has been elected
to UNESCO' UNESCO's s executive board ?
1) J. N. Dixit 2) Muchkund Dubey
3) Padmanabhiah 4) Arundhati Ghosh
13. Name the democratic leader of china who was
recently released from jail by the Chinese
authorities.
1) Jiang Zi 2) Wei Jingsheng
3) Tse Chu 4) Tse Zemin
14. To o which non-profit voluntary organization
does the first Mother T Teresa eresa A Award ward go ?
1) Tamana Special School
2) Disha 3) Drishti 4) Care
15. The 1996 Indira Gandhi Prize for Peace,
Disarnament and Development was presented
to a nongovernment organization medicins
Sans Frontiers. The organization is based in
1) France 2) Germany 3) USA 4) India
16. Which is the US Space Shuttle in which In- Indian
dian born Kalpana Chawla, a 37 year old aero- aerospace
space engineer engineer, , blasted of off f on a space re- research
search mission ?
1) Olympia 2) Kennedy
3) Columbia 4) Cape Canaveral
17. Which country is to join the 16 current mem- members
bers of the North Atlantic T Treaty reaty Organization
(NA NATO) O) ?
1) Hungary 2) India
3) Britain 4) Hong Kong
18. Recently Recently, , in 1998, three new countries were
admitted as members of the Pacific Economic
Cooperation Forum. These countries are
1) Zambia, Zaire, Cuba
2) Russia, Peru, Vietnam
3) China, Thailand, Vatican City
4) None of these
19. Which one is not a National party according
to the latest report of the Election Commis- Commission
sion of India ?
1) BSP 2) JP 3) SP 4) None of these
20. The Miss W World orld 97 contest was held in Mahe
in which India's Diana Hayden was adjudged
Miss W World orld 1997. The founder of the Miss W World orld
pageant is
1) Eric Morley 2) Anuska Prado
3) Irene Skilna 4) None of these
21. Which was the place where 61, people were
brutally massacred by Ravir Sena ?

1) Laxamanpur Bathe 2) Rampur Tehsil
3) Pratappur 4) Bashant Gaon
22. Which African country has recently pledged
unconditional support for India's candidature
for membership of the UN Security Council ?
1) South Africa 2) Cuba
3) Ghana 4) Uganda
23. Which among the following is the largest
manufacturer of Pollution Control Equipment
(PCE) for core sector industries in India ?
1) BHEL 2) Bhilai 3) Rourkela 4) TISCO
24. The 1997 Interpol Conference was held at
1) London 2) New Delhi 3) Paris 4) France
25. Which country is the largest aid donor to In- India
dia ?
1) Germany 2) Japan 3) USA 4) France
26. India has been hauled up in the W World orld T Trade rade
Organization (WT WTO) O) by the developed nations
on the question of
1) quantitative restrictions on imports
2) dispute over FDI
3) dispute over Balance of payments position
4) All the above
27. Where is India's first ever computer univer- university
sity proposed to be set up ?
1) Bangalore 2) Chennai
3) Jabalpur 4) Bhubaneshwar
28. PET project is related to
1) Education 2) Nuclear Science
3) Arts 4) Commerce
29. In which industry is the Zagat survey of rank- ranking
ing of companies popular ?
1) Pharmaceutical 2) Airlines
3) Liquor 4) Shipping
30. D - 8 is an economic cooperation group of
1) eight North African nations
2) eight nations of Europe
3) eight Muslim nations 4) None of the above
31. Which of the following artists got the
'Deshikottama' award from V Vishwa ishwa Bharati
University in the recent past ?
1) Bhupen Hazarika 2) Lata Mangeskar
3) Dev Anand 4) Dilip Kumar
32. Match List I with List II and select the correct
answer using the codes given below the lists:
List I List II Codes
(Dance) (States) A B C D
A. Odissi 1. Kerala (1) 1 2 3 4
B. Kuchipudi 2. TamilNadu (2) 4 3 2 1
C. Bharata 3. Andhra
Natyam Pradesh (3) 2 3 1 4
D. Kathakali 4. Orissa (4) 1 3 2 4
33. Ali Akbar Khan, honoured with America's pres- prestigious
tigious National Heritage Award, is associated
with
1) Sarod 2) Violin 3) Sitar 4) Santoor
34. Match List I with List II and select the correct
answer using the codes given below the lists:
List I List II
(Name) (Books)
A. David Bernstein 1. Courtyards of
My Childhood :
A Memoir
B. Ramola Chatterjee 2. The Price of a
Dream
C. Shashi Deshpandy 3. A matter of T Time ime
Codes :
A B C A B C
1) 1 2 3 2) 3 2 1
3) 2 1 3 4) None of the above
35. Kishori Amonkar is associated with
1) Hindustani Classical Vocal
2) Karnatic Classical Vocal
3) Ravindra Sangeet 4) Flute
36. Which of the following states is associated
with Madhubani painting ?
1) West Bengal 2) Uttar Pradesh
3) Madhya Pradesh 4) Bihar
37. Who among the following is not associated
with painting ?
1) M. F. Hussain 2) Raja Ravi Verma
3) Jatin Das 4) Medha Patkar
38. Which of the following is not a form of popu- popular
lar balled on heroic themes of folk tales ?
1) Alha of Bundelkhanad
2) Pewada of Maharashtra
3) Burrakatha of Andhra 4) Kajarl of Bhoipur
39. Energy from the sun is transmitted to the earth
by
1) Air 2) Clouds
3) Radiation 4) Conduction
40. Coal, Petroleum and Natural Gas are
1) Renewable sources of energy
2) Sources of Geo-thermal energy
3) Non-renewable sources of energy
4) Sources of Chemical energy
41. Naharkatiya oil-field is in
1) Assam 2) Tripura
3) Gujarat 4) Maharashtra
42. Ozone depletion is taking place because of
the use of
1) Hydro - electric power 2) Solar power
3) Fossil - fuel power 4) Thermal power
43. A very high potential hydro - power zone in
India is
1) Coastal area 2) Himalayas area
3) Central India 4) Western India
44. The energy that is eco-friendly but costly is
1) Thermal 2) Atomic 3) Solar 4) Tidal
45. The Chernobyl nuclear mishap occurred in

1) May 1972 2) January 1984
3) April 1986 4) October 1996
46. The Department of Space was set up in India
in
1) 1972 2) 1982 3) 1987 4) 1978
47. The Naxalite Movement originated in
1) Andhra Pradesh 2) West Bengal
3) Tamil Nadu 4) Orissa
48. ULF ULFA is active in
1) West Bengal 2) Manipur
3) Nagaland 4) Assam
49. The leader of India's untouchables was
1) Mahatma Gandhi 2) Jawaharlal Nehru
3) Indira Gandhi 4) Dr. B.R. Ambedkar
50. Exploitation of women takes place because
of
1) Gender relations only 2) Class relations only
3) Both gender and class relations
4) None of the above
51. Communalism in India means
1) identification on the basis of religion and
hostillity towards the of followers of other religions
2) Thought of community
3) a sense of brotherhood within a community
4) None of the above
52. Which language was added to the Eighth
Schedule of the Constitution of India recently?
1) Urdu 2) Sanskrit 3) Sindhi 4) Assamese
53. Which district in north India has been cho- chosen
sen for the prestigious JRD T Tata ata memorial
Award for excellence in reproductive health
and population programmes ?
1) Palakad 2) Rohtak
3) Kurukshetra 4) Jodhpur
54. Which party is involved in a legal tussle ever
forgein donations which allegedly violated the
Foreign Contribution Regulation Act (FCRA)
1) BJP 2) Congress
3) Tamil Manila Congress 4) DMK
55. Which country was the first to bring a legisla- legislation
tion to protect consumers from hazardous
chemicals and other such ingredients in con- consumer
sumer products ?
1) France 2) India 3) Japan 4) Germany
56. Which country has the highest life expectancy
in the world according to the latest statistics?
1) Japan 2) England
3) United States of America 4) Finland
57. Which is the largest selling newspaper in the
world, according to a recent study ?
1) The New York Times
2) The Times (London)
3) Indian Express
4) The Hindustan Times (India)
58. Sarawak, a place in Maleysia, was recently in
the news because
1) environmental emergency was declared
2) pop artists were banned from performing there
3) it became the first province in the world to be
totally male
4) None of the above
59. In India, the present trend of rapid -
urbanisation is due to
1) influence of cinema and electronic media
2) break-up of the joint family system
3) abolition of Zamindari system
4) lack of employment opportunities in rural ar
eas
60. One of the following is not the cause of in- inequalities
equalities of income ?
1) Law of inheritance 2) Competitive market
3) Social Security Programme
4) Occupational differences
61. The Integrated Rural Development
Programme (IRDP) is not concerned with
1) full employment thin aceflein time period
2) growth and production
3) establishment of heavy industries in rural areas
4) getting benefits for the identified target groups
in the disadvantaged sections of the rural community
62. In which of the following sectors was the Co- Cooperative
operative Movement in India initiated ?
1) Agricultural Marketing
2) Consumer Co-operation
3) Farming Activities 4) Agricultural Credit
63. Which of the following is not one of the ba- basic
sic objectives of Drought Prone Areas Pro- Program
gram (DP DPAP) AP) ?
1) To mitigate, over a period of time, the impact
of the severity of drought
2) Rural electrification
3) To optimise the utilisation of all resources in
the area
4) To improve the living conditions of the rural
poor who suffer most in times of scarcity and
drought
64. The problem of unemployment in India can
be best described as
1) cyclical, and therefore short-term
2) seasonal, and therefore inherent in local conditions
3) chronic unemployment and under - employment
4) disguised unemployment because of high
money wages which employers cannot afford
65. India's industrial policy and its implementa- implementation
tion have resulted in

1) a check on concentration of industrial power
2) expansion of big industrial houses
3) growth of industries on socialistic lines
4) haphazard growth of industries
66. Tax ax on agricultural holdings was recom- recommended
mended by
1) Wanchoo committee
2) Taxation Inquiry Commission
3) Boothalingam committee
4) Raj Committee
67. The primary aim of the functioning of the pub- public
lic distribution system is to
1) check hoarding
2) malm the most essential commodities avail
able
3) protect the vulnerable sections of the popula
tion against high prices of essential commodi
ties
4) Keep a control on quality of goods
68. India's Industrial policy in respect of forgien
multinational in recent years has been one of
1) encouraging them in India
2) discouraging them in India
3) making their ownership more India
4) leavingthem untouched altogether
69. Which region in India is known as the 'Rice
Bowl of India' ?
1) Indo - Gangetic Plan
2) Krishna - Godavari Delta Region
3) North - East Region 4) Kerala and Tamil Nadu
70. The Indian Constitution borrowed the idea of
the Directive Principles of State Policy from
the
1) Constitution of Eire
2) Constitution of the German
3) Constitution of South Africa
4) None of the above
71. The term 'Fourth Estate' refers to
1) Underdeveloped countries
2) Judiciary 3) Executive
4) The Press
72. Who amongst the following did not serve as
the vice -President before becoming the Presi- President
dent of India ?
1) Dr. S. Radhakrishnan 2) Dr. Zakir Hussain
3) Neelam Sanjiva Reddy 4) R. Venkataraman
73. Under the provision of which Article of the
Constitution did the Govt. of India introduce
'Bharat Ratna' and Padma V Vibhushan' ibhushan'
1) Article 14 2) Article 18
3) Article 19 4) Article 31
74. In which Amendment Act was the word 'Cabi- Cabinet
net added to the Constitution of India for the
fist time ?
1) 42nd Amendment Act
2) 44th Amendment Act
3) 52 nd Amendment Act
4) 43rd Amendment Act
75. According to Article 75 (3) of the Indian Con- Constitution,
stitution, the Council of Ministers shall be
collectively responsible to
1) the Parliament 2) the President
3) the Lok Sabha 4) None
76. The Advisory opinion tendered by the Su- Supreme
preme Court of India is
1) binding on the President and the subordinate
courts
2) not binding on the President, but binding on
the subordinate courts
3) binding on the President, but not binding on
the subordinate courts
4) not binding on both the President and the subordinate
courts
77. A Draft Plan has to be approved by
1) the Planning commission
2) the Cabinet 3) Parliament
4) the National Development Council
78. Centre-State financial distribution takes place
following the recommendations of the
1) Inter - State Council
2) Finance Commission
3) Planning Commission 4) Parliament
79. What can the President of India do if a State
fails to comply with the directives of the Cen- Central
tral Govt. ?
1) The President can send reserve police to the
State to secure compliance.
2) The President can declare breakdown of Constitutional
machinery in the State and assume
responsibility for the governance of the State
3) The President can dissolve the State legislature
and order fresh elections
4) The President cannot do any of the things
mentioned in (1), (2) and (3).
80. Which of the following is an indirect tax ?
1) Excise Duty 2) Capital Gains Tax
3) Wealth Tax 4) Corporation Tax
81. Grants - in aid given to States are meant
1) to maintain amicable' - relations between the
Centre and the States are meant
2) as a token of Central assistance to the States
3) to cover gaps on revenue account so that the
States can undertake developmental activities
4) to finance State sector plans
82. In which year was a Zonal Council established
to advise on matter of common interest for
each of the five zones ?
1) 1956 2) 1950 3) 1952 4) 1962
83. Who - can establish an Inter - State Council to

enquire into and advise upon disputes which
may have arisen between States ?
1) Prime Minister 2) Council of Ministers
3) Parliament 4) President
84. Which of the following states support the
maximum percentage of tribal population?
1) Madhya Pradesh 2) Andhra Pradesh
3) Sikkim 4) Nagaland
85. The maximum percentage of the tribal popu- population
lation in India consists
1) Santhals 2) Bhils 3) Mundas 4) Nagas
86. What percentage of the total population of
India is accounted for by the Scheduled Castes
and Scheduled T Tribes ribes ?
1) 20.8% 2) 25.4% 3) 18.7% 4) 23.5%
87. Which state has the largest number of people
belonging to Scheduled Castes ?
1) Uttar Pradesh 2) Madhya Pradesh
3) Bihar 4) Andhra Pradesh
88. In which area are Zoroastrian concentrated?
1) Tamil Nadu 2) Andhra Pradesh
3) Maharashtra 4) Madhya Pradesh
89. Match List I with List II and select the correct
answer using the codes given below the lists:
List - I List – II
A. Re-Organisation 1. Seventh
of States Amendment
B. Sikkim became 2. Thirty - Sixth
22nd state of the Amendment
Indian Union
C. Ninth Schedule 3. First Amendment
added
D. Abolition of 4. Twenty-wenty-sixth
titled of Princes Amendment
Codes :
A B C D
1. 1 2 3 4
2. 2 1 3 4
3. 3 2 1 4
4. 3 1 4 2
90. In which of the following cities of India was
the 29th International film Festival held in
January January, , 1998 ?
1) Delhi 2) Calcutta 3) Mumbai 4) Bangalore
91. In the Indian context, the term - 'Denotified
Tribes' ribes' refers to
1) tribes which are aborigionals
2) nomadic tribes
3) tribes practicing shifting cultivation
4) tribes which was earlier classified as criminal
tribes
92. Which one of the following temples figured
in the news regarding the institution of
Devadasis ?
1) Jagannath Temple, Pure
2) Pasupathinath Temple, Katmandu
3) Kandariyamahadev Temple, Khajuraho
4) Chaunsathyogini Temple, Bheragat
93. The area of the Indian Union is
1) 32, 87, 782 sq. km 2) 42, 46, 352 sq. km
3) 20, 87, 762 sq. km 4) None of the above
94. Which of the following states leads in com- commerce
merce and industry ?
1) Maharashtra 2) Andhra Pradesh
3) Tamil Nadu 4) West Bengal
95. Which of the following is at present the larg- largest
est power using sector of the Indian
economy?
1) Agriculture
2) Domestic consumers and street lighting
3) Industry
4) Transport Communication
96. Fiscal deficit in the Union Budget means
1) the difference between current expenditure
and current revenue.
2) net increase inUnion government's borrowings
from the Reserve Bank of India
3) the sum of budgetary deficit and net increase
in internal and external borrowings
4) the sum of monetised deficit and budgetary
deficit
97. In which year did the British Government an- announce
nounce for the first time Dominion Status as
the goal of Indian political development ?
1) 1922 2) 1929 3) 1932 4) 1935
98. Who among the following British prime Min- Ministers
isters issued the infamous "Communal
Award", which prescribed separate electorate
for giving representation to different commu- communities
nities in legislatures in India ?
1) Ramsay Mac Donald 2) Stanley Baldwin
3) Neville chamberlain 4) Winston Churchill
99. The Constitution of India has divided Legis- Legislative
lative Powers into three dif different ferent lists. "So- Social
cial Security and Social Insurance" is a sub- subject
ject included in the
1) Concurrent list of Powers
2) Residuary Powers 3) State list of Powers
4) Union list of Powers
100. The President of India may resign his office
by writing under his hand a letter of resigna- resignation
tion addressed to the
1) Prime Minister 2) Chief Justice of India
3) Vice - President 4) Speaker of the Lok Sabha
101. Under the Directive Principles of State Policy Policy,
the State shall endeavor to provide free and
compulsory education for all children until
they complete the age of
1) 10 years 2) 12 years 3) 14 years 4) 16 years

102. The Fundamental Duties were added to our
Constitution for the first time in
1) 1974 2) 1975 3) 1976 4) 1977
103. The Right of Property ceased to be a Funda- Fundamental
mental Right from
1) 1975 2) 1976 3) 1978 4) 1979
104. The State of kerala was created, in place of
the Part B State of T Travancore ravancore - Cochin of the
original Constitution in
1) 1953 2) 1956 3) 1959 4) 1962
105. With which game is the term 'Stonewalling'
associated ?
1) Hockey 2) Football 3) Cricket 4) Tennis
106. With which game is the term 'Dummy' asso- associated
ciated ?
1) Volleyball 2) Bridge
3) Badminton 4) Chess
107. With which game' is the term 'Bogey' associ- associated
ated ?
1) Golf 2) Boating
3) Polo 4) Horse Racing
108. With which game is Beighton Cup associated?
1) Cricket 2) Hockey
3) Football 4) Volleyball
109. Ejra cup is associated with ?
1) Tennis 2) Polo 3) Shooting 4) Golf
110. Chakmas are refugees from
1) Pakistan 2) Sri Lanka
3) Bangladesh 4) Bhutan
111. The offending substance in liquor tragedies
leading to blindness, etc., is
1)ethyl alcohol 2) amyl alcohol
3) benzyl alcohol 4) methyl alcohol
112. When an air bubble at the bottom of a lake
rises to the top, it
1) increase in size 2) decreases in size
3) maintains its size
4) flattens into a dish-like shape
113. Which one of the following is a modern tank?
1) Bhim 2) Akash 3) Arjun 4) Prithvi
114. The nutritional deficiency condition that needs
to be given top priority for remedial action in
India today is
1) Scurvy 2) Rickets
3) Xerophte talmia 4) Pellagra
115. According to the W World orld Health Organisation,
the disease which causes the death of the larg- largest
est number of people today is
1) AIDS 2) TB 3) Malaria 4) Ebola
116. The sex ratio (females per 1000 males) in
Andhra Pradesh in 1991 was
1) 962 2) 972 3) 982 4) 999
117. The decadal growth of total population of
Andhra Pradesh between 1981 and 1991 was
1) 19.12 2) 20.12 3) 23.82 4) 24.82
118. Who was appointed as the Chief Justice of A.
P. . High Court
1) Romesh Chandra Bhandari
2) Umesh Chandra Bannerji
3) Prabhakar Pandey 4) S. K. Misra
119. The first Indian who was appointed Master
(Head) of T Trinity rinity college of Cambridge Univer- University
sity was
1) Sudipto Kaviraj 2) Partha Chatterji
3) S. C. Sarkar 4) Amartya Sen
120. The density of population of Andhra Pradesh
in 1991 (persons per sq. m was)
1) 241 2) 221 3) 231 4) 251
121. Who has bagged the N. T T. . Rama Rao National
Film Award for 1997 for his / her sterling con- contribution
tribution to Indian Cinema ?
1) Ashok Kumar 2) Sunil Dutt
3) Dev Anand 4) Dilip Kumar
122. Arundhati Roy has bagged the Booker Prize
for her work
1) Satanic Verses 2) The Wrath of God
3) The God of Small things
4) Gandhi's Murder and After
123. The latest recipient of the Bharat Ratna award
is
1) A. P. J. Abdul Kalam 2) Mother Teresa
3) Rajiv Gandhi
4) M. S. Subbalakshmi
124. The super computer developed in India spe- specifically
cifically for using it in the Light Combat Air- Aircraft
craft is known as
1) Leap 2) Param 3) Pace 4) Gati
125. Who recently launched a new political party
"Lok Shakti" ?
1) Mamata Banerjee 2) Navin Patnaik
3) Kamal Nath 4) Ramakrishna Hegde
126. Who amongst the following social workers
launched an anti-corruption movement and
was at the front for quite a few days in De- December
cember 1996 ?
1) Medha Patkar 2) Sundarlal Bahuguna
3) Baba Amte 4) Anna Hazare
127. The question regarding the height of the
Alamatti Dam has given rise to a dispute be- between
tween
1) Andhra Pradesh and Karnataka
2) Karnataka and Tamil Nadu
3) Tamil Nadu and Gujarat
4) Andhra Pradesh and Tamil Nadu
128. Mr Mr. . Kofi Annan, the UN Secretary General, be- belongs
longs to
1) Ghana 2) South Africa 3) Japan 4) Myanmar
129. The famous dancer Samyukta Panigrahi who
died recently was associated with
1) Kathak 2) odissi 3) Manipur 4) Bharat Natyam

130. In which year was th the e national song 'V Vande ande
Mataram' sung for the first time in an Indian
National congress Session ?
1) 1905 2) 1911 3) 1919 4) 1896
131. The first lady to become a judge of the Su- Supreme
preme Court was
1) Anna Chandy 2) Sujatha Manohar
3) Fatima Beevi 4) None of the above
132. 132.""T Truth, ruth, Godliness and Beauty" is the motto of
1) Department of Tourism 2) A. I. R
3) Railways 4) Doordarshan
133. Which one of the following sets of towns is
connected by HBJ pipeline ?
1) Hazira, Bijapur and Jagdishpur
2) Hazira, Barauni and Jagdishpur
3) Hamirpur, Bijaigarh and Jaipur
4) Hyderabad, Bliaipur and Jaipur
134. Which of the following is the headquarters of
the newly established railway zone "East-
Coast Railway ?
1) Vishakhapatnam 2) Calcutta
3) Hyderabad 4) Bhuvaneshwar
135. The second Indian Antarctic base in named
1) Dakshin Yamnotri 2) Maitri
3) Rajiv 4) Indira
136. The term 'Plan Horizon' refers to
1) aggregate size of plan investment
2) time frame of the plan
3) total plan outlay
4) growth rate target
137. Liberalization of Indian economy since 1990
has resulted in
1) The transformation of patterns of domestic
and foreign investment
2) increased international cooperation in science
and technology
3) rapid expansion of domestic and foreign trade
4) rapid increase in international investment in
infrastructure
138. The most important feature of Jawahar Rojgar
Yojna ojna has been the creation of jobs for the
1) unemployed in urban areas
2) underemployed in urban areas
3) unemployed and underemployed in rural areas
4) unemployed in rural areas and under employed
in urban areas
139. Which of t the he following states has taken for
the first time a loan of Rs. 10,000 crore di- directly
rectly from the W World orld Bank ?
1) Maharashtra 2) West Bengal
3) Bihar 4) Andhra Pradesh
140. Which of the following organisations is be- being
ing merged with its parent organisation, In- Industrial
dustrial Credit and Investment Corporation of
India Ltd. (ICICI) ?
1) IDBI 2) UTI 3) ICICI 4) ECICI
141. 'Euro', the currency proposed to be floated
by the European Economic Community coun- countries,
tries, will be launched on
1) October 25, 1998 2) January 1, 1999
3) January 15, 1999 4) January 15, 2000
142. Of which of the following international
organisations is Mr Mr. . Renat Ruggiero the Di- Director
rector General ?
1) ASEAN 2) EC 3) CIS 4) WTO
143. Capital intensive industries cause
1) reduction in the overall capital formation
2) increase in the capital
3) unemployment
4) vast employment opportunities
144. The apex bank for rural credit is
1) Regional rural Banks 2) NAFED
3) NABARD 4) RBI
145. The term 'Paper gold' is associated with
1) special accommodation facility of the World
Bank
2) special drawing rights of the IMF
3) currencies still on gold standard
4) deficit budgeting
146. Balance of Payments is defined as
1) complete record of all economic transactions
between the residents of a country and the
rest of the world
2) the value of exports minus the value of imports
3) the difference between current expenditure
and current revenue in the Government Budget
4) the difference between liabilities and assets
of firm
147. The purpose of the Un Unit it T Trust rust of India, estab- established
lished in February February, , 1964, was to
1) provide long-term credit facilities to the industrial
units in the public sector.

2) provide long-term credit for improvements in
agriculture and cottage industries
3) mobilise the savings of the community and
spend them for social uplifting rural areas.
4) mobilise the savings of the community and
invest them in industries.
148. The pro programme gramme 'Antodaya' aims at
1) development of Minorities
2) upliftment of Harijans
3) helping the poorest of the poor
4) total eradication of poverty in India
149. Which of the following is not a measure initi- initiated
ated under land reforms ?
1) Social ownership of land
2) Security of tenure of tenants
3) Ownership rights of tenants
4) Ceiling on land holdings
150. The Regional rural Bankers serve to
1) educate the rural public about banking
2) finance small farmers and artisans and
mobilise deposits in rural areas
3) assist financially in land development
4) finance development of rural areas

ANSWERS
1) 4 2) 3 3) 4 4) 2 5) 3 6) 4
7) 4 8) 4 9) 2 10) 4 11) 4 12) 4
13) 4 14) 1 15) 1 16) 3 17) 1 18) 2
19) 4 20) 1 21) 1 22) 4 23) 1 24) 2
25) 2 26) 1 27) 4 28) 2 29) 2 30) 3
31) 2 32) 2 33) 1 34) 4 35) 1 36) 4
37) 4 38) 1 39) 3 40) 3 41) 1 42) 3
43) 2 44) 3 45) 3 46) 1 47) 2 48) 4
49) 4 50) 3 51) 1 52) 3 53) 3 54) 3
55) 2 56) 4 57) 2 58) 1 59) 4 60) 4
61) ? 62) 1 63) 2 64) 3 65) 1 66) 4
67) 3 68) 1 69) 2 70) 1 71) 4 72) 3
73) 2 74) 2 75) 3 76) 2 77) 4 78) 2
79) 2 80) 1 81) 3 82) 1 83) 4 84) 1
85) 2 86) 2 87) 1 88) 3 89) 1 90) 1
91) 4 92) 1 93) 1 94) 1 95) 3 96) 3
97) 2 98) 1 99) 1 100) 3 101) 3 102) 3
103) 3 104) 2 105) 3 106) 2 107) 1 108) 2
109) 2 110) 4 111) 4 112) 1 113) 3 114) 3
115) 2 116) 2 117) 3 118) 2 119) 4 120) 1
121) 4 122) 3 123) 4 124) 2 125) 4 126) 4
127) 1 128) 1 129) 2 130) 4 131) 3 132) 4
133) 1 134) 4 135) 2 136) 2 137) 3 138) 3
139) 4 140) 3 141) 2 142) 4 143) 3 144) 3
145) 2 146) 1 147) 4 148) 3 149) 4 150) 4
__________________
Answered By StudyChaCha Member

Last edited by Sashwat; March 3rd, 2014 at 11:20 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old August 6th, 2014, 12:31 AM
sohanpal singh
Guest
 
Arrow RRB Gorakhpur group D application status

You want to know about Railway Recruitment Board Gorakhpur group D application status
Railway Recruitment Board RRB Group D Recruitment 2014 Admit card or Hall Ticket has announced by the Railway Recruitment Board.

RRB group D Admit card 2014 is available at the official website.
You can also contact to the following:
RRB Gorakhpur:
The Assistant Secretary, Railway Recruitment
Board, Station Road, Gorakhpur – 273 012.

mob. 9717894266,9412663428
Reply With Quote
  #4  
Old June 24th, 2020, 12:46 PM
Unregistered
Guest
 
Default I want to new csp from sbi

Dear sir m Manoj Kumar distric aligarh,chharra se ek new csp ke liye apply Krna chahta hu please help to required the document....my contact no ..7088092994 e.mail.manojkumarvrm3@gmail.com
Reply With Quote
Reply


Tags
Railway Exam

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 07:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9