Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #2  
Old April 2nd, 2016, 06:12 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Re: APPSC Jl Commerce Previous Papers

As you asking for the question paper of the Appsc junior lecturers commerce the question paper is as follow :

.World Trade Organisation came into existence on

Ans : 1-1-1995

2. The form of departmentation often used in the sales function is

Ans: By Territory

3. which of the following statements reflects the relation between line and staff ?

Ans : Line is operational, staff is advisory

4. The tendency to disperse decision making authority in an organised structure is called

Ans: Decentralisation

5. A firm producing that output at which the marginal cost curve intersects with the marginal revenue curve from down, is known as

Ans: Equilibrium firm

6.What is the main purpose of Internal ommunication ?

Ans: Information

7. IDPL unit prepares key formulations of drugs. Hundreds of drug firms are established which take key formulations from IDPL. The IDPL comes under

Ans: Genetic Industry

8. Integration and synchronisation of group efforts in the organisation to achieve organisational goals is called

Ans: Co-ordination

9. which one is the main purpose of Management Information System?

Ans: Assess and distribute information

10. Organisational technique of control cane be differentiated into

Ans: Feedback and feed forward


11. How are committees useful as a technique of co-ordination ?

Ans: All of these

12. One of the following was not an objective of Industrial Policy 1991

Ans: To attain self reliance through import substitution

13. Vertical integration is resorted in case

Ans: Financial optima is smaller than managerial optima

14. The job of controlling is carried out by

Ans: All managerial staff

15. Curiosity, manipulation, power, security and status are examples of

Ans: Secondary motives
16. One of the factors below does not determine the size of the unit:

Ans: Level of satisfaction among workers

17. One of the following is not a force which determines the optimum size of the unit :

Ans: Profitability forces

18. The inner state activating and channelling behaviour towards goals is called

Ans: Motive

19. Expectancy theory of motivation was brought out by

Ans: Vroom

20. McClellans's Needs theory explains needs for _____________, affiliation and power.

Ans: Achievement

21. Herzberg's theory consists of __________ and motivational factors.

Ans: Hygiene

22. Theories of leadership include, Trait, Behavioural and

Ans : Situational

23. Likert's four systems of leadership re Exploitative and benevolent Authoritative, Consultative, and

Ans Democratic

24. Situational leadership theory focuses on

Ans: Followers

25. "Ubiquities" and 'Antiquities' are the terms used in the location theory propounded by

Ans: Alfred Weber

26. The concept of "Growth Centres" has been recommended by the

Ans: Sivaraman Committee

27. In group meetings, there will be two phases of inertia, then ______ periods followed by a flurry of activities.

Ans: Transition

28. Coordination an execution of task will be better in

Ans: Small group

29. Most common group decision making technique used is

Ans: Brainstorming

30. The formula for measuring net labour turnover is

Ans: NLT = Total replacements / Average workforce * 100

31. Industrial Disputes Act envisages compulsory adjudication of industrial disputes when

Ans: Government decides by way of reference

32. Among the several methods of settlement of disputes, the best one is

Ans: Collective bargaining

33. The workers participation rate indicates the percentage of

Ans: Total main workers plus marginal workers in the total population

34. India adopted the code of 'discipline' in the year

Ans: 1958

35. The Systems approach to industrial relations was given by

Ans: Dunlop

36. Outsourcing of business operations by MNCs has led to

Ans: Loss in the bargaining strength of labour

37. NEGP refers to

Ans: National Employment Guarantee Programme

38.Who publishes the 'Rural Labour Enquiry Reports' ?

Ans: Labour Bureau, Ministry of Labour

39. One of the statements given below is true. Pick it up.

Ans: Workers participation in management is possible in unorganized labour

40. EAS refers to

Ans: Employment Assurance Scheme

41. Government of India implemented two schemes to remove the unemployment of youth. They are

Ans : TRYSEM and PMRY

42. One of the following does not come under unorganized labour:

Ans: Handicraft workers

43. Industrial relations is used to describe the nature of relationship between

Ans: Government and industry { Actual answer is Employers, Employees, Government }

44. Labour - Management relations is the Constitutional guarantee in one of the following countries. Which one is it ?

Ans: Japan

45. Collective bargaining is

Ans: A peace treaty between two parties in continual conflicts

46. The bargaining between all the trade unions of workers in the same inustry through their federal organisations and the employers federation is

Ans : Multiple employer bargaining

47. Demand for labour is dependent on one of the following :

Ans: Demand for products made by labour

48. The three-man tripartite committee set up in 1954 is

Ans: Steering Committee on Wages

49. NCL refers to

Ans: National Commission on Labour { Refer Question number 81}

50. ILC refers to

Ans: Indian Labour Conference

51. The main objective of labour legislation is to

Ans : All of these
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 11:30 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8