Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #2  
Old June 23rd, 2016, 01:22 PM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Default Re: APPSC Previous Papers with Key

Hey!!! As per your demand here I am providing you Sample paper of Economy & Industry of General Studies of APPSC with answer key


1. Which of the following is not a Central Government tax?
a. Corporation Tax
b. Land Revenue
c. Customs Duty
d. Income Tax
Ans : B

2. The main cause of International Trade is
a. Equal cost difference
b. Absolute cost difference
c. Comparative cost difference
Ans :C

3. Which petroleum company has introduced an improved quality petrol called 'Speed'?
a. Bharat Petroleum
b. Indian Oil
c. Hindustan Petroleum
d. None of these
Ans : A

4. In the recent past, Reliance has found the gas in..........
a. Mumbai offshore
b. Mahanadi basin
c. Krishna -Godavari basin
d. Kaveri basin
Ans : C

5. Which company uses the ad line, 'Knowing is everything'?
a. BBC World
b. Star
c. Sony
d. Zee
Ans : A

6. K.L.M. Royal Airlines belongs to
a. Italy
b. Japan
c. Netherlands
d. Austria
Ans : C

7. Who among the following persons is closely associated with the leading company ITC Ltd?
a. M.S Banga
b. K. Gopalkrishnan
c. Yogi Deveshwar
d. Deepak Satwalekar
Ans : C

8. Varishtha Pension Bima Yojana has been launched by
a. National Insurance Co.
b. United India Insurance Co.
c. LIC of India
d. Oriental Insurance Co.
Ans : C

9. Suvidha Fixed Deposit scheme was launched by which bank?
a. IDBI
b. ICICI
c. SBI
d. City Bank
Ans : A

10. BPO is an abbreviation for
a. Bharat Petroleum Organisation
b. Business Process Outsourcing
c. Business Products Outsourcing
d. Bharat Pesticides Outlet
Ans : B

11. Which one of the following is not manufacturing mobile telephone handsets?
a. Samsung
b. Nokia
c. Videocon
d. Sony
Ans : C

12. Which is the largest tea producing country in the world?
a. Kenya
b. Indonesia
c. China
d. India
Ans : D

13. Recession in the market implies
a. Slump in trade & industry due to fall in demand
b. Increase in trade industry due to rise in demand
c. No change in trade and industry due to stability in demand
d. None of these
Ans : A

14. 'Bottle neck inflation' means
a. No rise in prices despite increase in aggregate demand
b. Rise in prices without increase in the aggregate demand
c. Decline in prices due to increase in aggregate demand
d. None of these
Ans : B

15. Nandan Nilekani is associated with which company?
a. Satyam Computers
b. Wipro
c. Infosys
d. Polaris
Ans : C

16. Which is South Korea's largest car manufacturing company?
a. Hyundai
b. Honda
c. Suzuki
d. Toyota
Ans : A

17. Ashok Leyland is owned by the
a. Tatas
b. Birlas
c. Hindujas
d. None of these
Ans : C

18. NABARD stands for
a. National Bank of Agriculture and Regional Development
b. National Bank for Agriculture and Rural Development
c. National Bureau of Aeronautical Research and Development
d. None of these
Ans : B

19. The part of profit or other surpluses of a company distributed proportionately among shareholders is called
a. Preference Share
b. Equity Share
c. Face Value
d. None of these
Ans : B

20. Which brand/company uses the ad line "We know India better"?
a. Max New York Life Insurance
b. LIC of India
c. Amul
d. Bajaj
Ans : B

21. Zero Coupon Bonds are that variety of loans
a. which fail to yield an income for the creditors
b. which are issued at a discount and redeemed at par
c. on which the entire interest income is paid at the time of purchase
d. the market price of which may fall suddenly and heavily
Ans : B

22. The term 'Third World' refers to
Economically developing nations

23. ADB was setup in the year
1966

24. National Stock Exchange (NSE) was established in the year
1992

25. SEBI was established in the year
1988

26. Bombay Stock Exchange (BSE) was setup in the year
1978

27. GIC was setup in the year
1973

28. LIC was established in the year
1956

29. HDFC was established in the year
1977

30. HUDCO was setup in the year
1970

31. NABARD was established in the year
1982

32. SIDBI was setup in the year
1990

33. IDBI was setup in the year
1964

34. Industrial Finance Corporation of India (IFCI) was established in the year
1948

35. Industrial Credit and Investment Corporation of India (ICICI) was established in the year
1955

36. Reserve Bank of India was established in the year
1935

37. The oldest oil refinery in India is located in
Digboi (Assam)

38. Command Area Development Program was launched to
Ensure better utilization of irrigation potential

39. Which two iron and steel plants have been setup in collaboration with the former Soviet Union
Bokaro and Bhilai

40. Which city is known as the silicon valley of India
Bangalore

41. Ranigiri in Andhra Pradesh is famous for
Gold

42. Where has the Geological Survey of India located most of India Chromite deposits
Cuttack

43. Firozabad in U.P is famous for which industry
Glass

44. Which is the largest rubber producing state in India
Kerala

45. Ankaleshwar in India is known for the production of
a. Petroleum
b. Coal
c. Iron ore
d. Bauxite
Ans : A

46. For which one of the following items, Tirupur is famous as a huge exporter to many parts of the world
a. Handicrafts
b. Gems and Jewelry
c. Leather goods
d. Knitted garments
Ans : D

47. Which of the following Indian cities was the venue for the festival of Gold 2005
a. Chennai
b. Delhi
c. Kolkotha
d. Bangalore
Ans : B

48. Which of the following states is the largest producer of cashew nuts in India
a. Tamil Nadu
b. Assam
c. Kerala
d. Karnataka
Ans : C

49. Which Indian state leads in the production of cotton
Maharashtra

50. The region known as the Rice-Bowl of India is
Krishna-Godavari Delta region
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 07:47 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8