Go Back   2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #2  
Old December 9th, 2016, 02:36 PM
Super Moderator
 
Join Date: May 2011
Default Re: DRDO General Awareness Questions with Answers

As you are looking for important questions of General Awareness section for DRDO CEPTAM Exam, so here I am providing important questions:

DRDO CEPTAM Exam Important Questions for General Awareness Section
1. Asbestos is:
(1) Man made fibre product
(2) Naturally occurring mineral
(3) Naturally occurring ore
(4) Product of-cement
Ans:-4

2. Who is the head of the committee which was formed by the Government to determine price and taxation on petroleum products?
(l) C Rangarajan
(2) Mani Shankar Aiyar
(3) Murali Deora
(4) Montek Singh Ahluwalia
Ans:-3

3. If a person is suffering from defective double-layered valve, then which organ of the body is affected ?
(1) Stomach
(2) Lungs
(3) Small intestine
(4) Heart
Ans:-4

4. Which of the following is the most important factor for the increase in number of diabetic patients in India?
(1) Distress in daily life
(2) Bad food habit
(3) Dull life style
(4) All the three
Ans:-4

5. The spinal column of man is protected by
(1) Skull
(2) Vertebrae column
(3) Pericardium
(4) Perichondrium
Ans:-2

6. Which of the following is the smallest ocean?
(1) Pacific
(2) Indian
(3) Arctic
(4) Atlantic
Ans:-3

7. Where can you find the “Sea of Tranquility”?
(1) Mars
(2) Saturn
(3) Moon
(4) Sun
Ans:-3

8. Who was the first speaker of Lok Sabha?
(1) Ananthasayanam Ayengar
(2) G.V. Mavlankar
(3) Sardar Hukum Singh
(4) N. Sanjeeva Reedy
Ans:-2

9. ‘Maple leaf is the symbol of which country?
(1) Canada
(2) Australia
(3) Kenya
(4) Brazil
Ans:-4

10. Apart from New Delhi which other Indian city did U.S. President
George Bush visit during his recent visit to India?
(1) Hyderabad
(2) Bangalore
(3) Mumbai
(4) None of these
Ans:-1

11. The Sir Creek lies in the:
(1) Ranna of Kutch
(2) Palk straits
(3) Andamans
(4) British Isles
Ans:-1

12. The character ‘Gulliver’ was created by
(1) Jonathan Swift
(2) John Gulliver
(3) William Shakespeare
(4) P.G. Wodehouse
Ans:-1

13. Of the States going to polls in 2006, which has the highest number of voters?
(l) Kerala
(2)Assam
(3) Tamil Nadu
(4) West Bengal
Ans:-4

14. Which of the .following Indian birds is facing extinction due to environmental pollution?
(1) Chicken
(2) Parrot
(3) Vulture
(4) Duck
Ans:-3

15. Quit India Movement was launched due to:
(1) Involvement of India in Second World War by England.
(2) Failure of Cripps Mission
(3 arrest of Congress leaders
(4) Improper implementation of 1935 Act
Ans:-2

16. Which Indian language referred to as ‘Italian of the East”?
(1) Urdu
(2) Tamil
(3) Telugu
(4) Oriya
Ans:-3

17. If the Postal Index Number (PIN) begins with ‘6’ then the post office is probably situated In the State of
(1) Maharashtra
(2) Kerala
(3) Karnataka
(4 Andhra Pradesh
Ans:-2

18. Kunwar Singh led Sepoy Muting against British in:
(1)Gaya
(2)Ara
(3) Buxar
(4) Patna
Ans:-2

19. How many districts were included under Employment Guarantee
Act in the first phase?
(1)240
(2)260
(3) 220
(4) 200
Ans:-4

20. Which of the following forms of carbon can be used as lubricant in heavy machines? (1)Diamond
(2) Dry carbon
(3) Carbon powder
(4) Graphite
Ans:-4

21. Rail and telegraph services were started during the reign of:
(1) Lord Canning
(2) Lord Rippon
(3) Lord Dalhousie
(4) Lord Minto
Ans:-3

22. Which of the following crops increases nitrogen fixation in soil?
(1) Wheat
(2) Beans
(3) Tobacco
(4) Cotton
Ans:-2

23. Which part of the Union. Territory of Pondicherry is physically situated in Andhra Pradesh?
(1) Karaikal
(2) Mahe
(3) Yanam
(4) Divi
Ans:-3

24. Name the British historian who was jailed by an Austrian Court for denying horrors of holocaust during Nazi rule:
(1) Christian Fleck
(2) Christopher Reed
(3) Don McKinnon
(4) David Irving
Ans:-2

25. Which of the following places is not associated with ship manufacturing?
(1) Mumbai
(2) Vishakhapatnam
(3) Kochi
(4) Alang
Ans:-1

26. Kannauj was the capital of which king in ancient time?
(I) Harshavardhana.
(2) Chandragupta I
(3) Pulkeshin II
(4) Samudragupta
Ans:-1

27. In which of the following Iraqi cities is situated the famous’ Al Askari. place of worship of Shias?
(1) Basra
(2) Baghdad
(3)Karbala
(4)Samara
Ans:-3

28 In which of the following Indian cities there is possibility of maximum temperature during summer?
(1) Chennai
(2) Nagpur
(3) Hyderabad
(4) Puri
Ans:-2

29.The statue of Bahubali in Shravanbelgola was carved during the reign of:
(1) Chalukya
(2) Chola
(3) Ganga
(4) Rashtrakuta
Ans:3

30. Which of the following diseases is not transmitted by mosquito?
(1) Malaria
(2) Filaria
(3) Dengue Fever
(4) Sleeping sickness
Ans:-2

31. The root of Naxalite movement is in:
(1) Andhra Pradesh
(2) Chhattisgarh
(3) West Bengal
(4) Jharkhand
Ans:-1

32 Which of the following taxes/duties are levied by the Union but appropriated by the States?
(1) Income-tax
(2) Wealth-tax
(3) Stamp duty
(4) Excise duty
Ans:-4

33. Rajdhani Express trains run:
(1) Only between New Delhi and all state capitals
(2) Only between New Delhi ‘and state capitals
(3) Only between New Delhi and important cities
(4) Only between New Delhi and Mumbai, Kolkata and Chennai
Ans:-3

34. How many times has the Indian Constitution been amended so far?
(1) 95
(2)104
(3) 102
(4) None of these
Ans;-2

35. There is a wide variation of fauna and flora on the earth due to:
(1) Varied biosphere
(2) Varied hydrosphere
(3) Atmospheric changes
(4) Different physical environment
Ans:-4

36. Large scale flowering of bamboo plants in the North-Eastern region of the country may result in:
(1) Increased output of bamboo
(2)Increase in rainfall
(3) Better paddy harvest
(4) Famines
Ans:-4

37. Which of the following is not a National Championship Game?
(1) Rangaswamy Cup
(2) Durand Cup
(3) Ranji Trophy
(4) Santosh Trophy
Ans:-1

38. Before joining the Union of India, Goa was under the occupation of:
(1) Portugal
(2) France
(3) Denmark
(4) Britain
Ans:-1

39. In how many Commands the Indian Navy is organised?
(1) One
(2) Two
(3) Three
(4) Four
Ans:-3

40. In which of the States, State Assembly functions in two cities?
(1) Uttaranchal
(2) Himachal Pradesh
(3) Maharashtra
(4) Madhya Pradesh
Ans:-3
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 08:44 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9