Go Back   2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #2  
Old April 28th, 2014, 12:08 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: General Awareness With Banking Industry Sample questions

Here I am giving you question paper for General Awareness with banking industry …

1.Which of the following is correct statement?
• a. normally no interest is paid on current deposit accounts
• b. interest is paid on current accounts at the same rate as term deposit accounts
• c. the rate of interest on current account and saving account are the same
• d. no interest is paid on any deposits by the bank
2. The lokayukta of which of the following states had submitted a report on illegal mining of iron ore in the state?
• a. Andhra Pradesh
• b. Tamil nadu
• c. Karnataka
• d. Orissa
3. The useful deposit accounts of banks are _________
• a. Current accounts, electricity accounts and insurance premium accounts
• b. Current accounts, Post office savings bank account and term deposit accounts
• c. loan accounts, saving bank accounts and term deposit accounts
• d. Current accounts, saving bank accounts and term deposit accounts
4.Fixed deposits and recurring deposits are ______
• a. repayable after an agreed period
• b. Repayable on demand
• c. . Not repayable
• d. Repayable after death of depositors
5.All most all the major economics of the world had reacted sharply on the issue of USA’s ceiling limit on its debt. Why was the issue so important for other nations, which otherwise as an internal matter for USA? (This was during the last month of July 2011.till senate’ decision) A. The senate’s decision on the issue might have caused US dollar to weaken further or get strengthened in international markets b. weakening of the dollar might have pushed up euro and major currencies up and some European countries which were already in trouble would have faced a new crisis c. Debt limit was directly related to liquidity position of the bank in usa
• a. only a
• b. only b
• c. only a & b
• d. only b & c
6.Which of the following is not a millennium goal set by the UNO ?
• a. Eradicate extreme poverty and hunger
• b. reduce child mortality
• c. ensure environmental sustainability
• d. Combat terrorism and bring people in mainstream of society
7. Financial conclusion means provisions of _____________
• a.financial services mainly payments, remittances, savings, loan and insurance at affordable cost to persons not yet given the same
• b. ration at affordable cost to person not yet given the same
• c. House at affordable cost to person not yet given the same
• d. food affordable cost to persons not yet given the same
8. which of the following statements containing results of India’s recent census in NOT correct?
• a. Kerala has about 94% of literacy, the highest in India
• b. the sex ration in India is 9-10
• c. male literacy is lower than female literacy in seven most developed states
• d. Uttar Pradesh is the most population state in India
9.which of the following is known as across selling by banks? a. sale of debit card to credit card holder b. sale of insurance policy to a depositor c. issuance of cash against cheque presented by a third party
• a. only a
• b. only b
• c. only c
• d. both a & b
1o. Angela Markel was recently in India to receive Jawaharlal Nehru award for international understanding for the year 2009. What has been her contribution in the international politics which made her the ‘”best choice” for the award? a. she played a major role in restarting negotiations between Russia and USA on START b. She initiated Health care reforms in Germany and solved problems related to “Future energy development”c. She played a crucial role in negotiations of the treaty of Lisbon and berlin declaration.
• a. only b & c
• b. only a &b
• c. only c
• d. only a & c


1. Which of the following is the winner of Miss Universe 2008
(A) Riyo Mori
(B) Zhang Zilin
(C) Dayana Mendoza
(D) Simaran Kaur Mundi
2. The President of India can nominate to the Rajya Sabha:
(A) 6 members
(B) 9 members
(C) 12 members
(D) 15 members
3. The first General elections under the Indian constitution were held
in :
(A) 1950
(B) 1951
(C) 1952
(D) 1953
4. The President of India is elected by:
(A) Parliament
(B) State legislatures
(C) by the people directly
(D) by an electoral college consisting of the elected members of the
Lok Sabha, the Rajya Sabha and the State Legislative Assemblies.
5. Which article of the Indian constitution empowers the President of
India to impose central rule on a state?
(A) Article 256
(B) Article 356
(C) Article 370
(D) Article 373
6. The time-gap between two sessions of parliament must not exceed
(A) 3 months
(B) 6 months
(C) 9 months
(D) 12 months
7. The vacancy in the office of the President must be filled within :
(A) 6 month
(B) 9 month
(C) 12 month
(D) 3 month
8. The drafting committee of the Indian Constitution was headed by:
(A) Dr. B. R. Ambedkar
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) N. Gopalaswamy
(D) Jawahar Lal Nehru
9. The Union Cabinet is responsible to :
(A) The Rajya Sabha only
(B) The Lok Sabha only
(C) The Lok Sabha and the Rajya Sabha
(D) The President of India
10. Which of the following bodies has not been provided for by the
Indian constitution ?
(A) Election Commission
(B) Planning Commission
(C) Finance Commission
(D) Union Public Service Commission
11. The number of Anglo-Indians who can be nominated by the
President to the Lok Sabha is :
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
12. The sanctioned strength of the Judges of Supreme Court of India
including the Chief Justice is :
(A) 15
(B) 17
(C) 20
(D) 26
13. Who was the first President of India to be elected unopposed?
(A) Dr. S. Radhakrishana
(B) N. Sanjiva Reddy
(C) V. V. Giri
(D) Dr. Rajendra Prasad
14. The maximum strength of the Lok Sabha and the Rajya Sabha is
:
(A) 525 and 250
(B) 552 and 250
(C) 535 and 275
(D) 500 and 250
15. If the Vice-president were to submit his resignation, he would
notify to :
(A) The President of India
(B) The Prime Minister
(C) The Chief Justic of India
(D) The Speaker of the Lok Sabha
16. What is the minimum strength of a State Legislative Assembly?
(A) 40
(B) 60
(C) 50
(D) 70
17. India is the third developing country to host the 2010
commonwealth Games. The other two are :
(A) Malaysia and South Korea
(B) Singapore and Jamaica
(C) Jamaica & China
(D) Malaysia & Jamaica
18. The Comptroller and Auditor General of India is appointed by
the :
(A) Prime Minister of India
(B) President of India
(C) Finance Minister
(D) Lok Sabha
19. Article 370 of the Indian constitution deals with :
(A) The Emergency Powers of the President
(B) The special position of the state of Jammu and Kashmir
(C) The power of the President to seek the advisory opinion of the
Supreme Court on any matter of public importance
(D) Distribution of taxes between the Centre and the State
20. The Supreme commander of the Defence Forces of India is :
(A) The Defence Minister
(B) The Prime Minister
(C) The Chief of the Army Staff
(D) The President of India
21. Which of the following rivers flows through a rift valley?
(A) Kaveri
(B) Krishna
(C) Tapti
(D) Godavari
22. The Manas Wildlife Sanctuary is located in the state of :
(A) Assam
(B) Uttar Pradesh
(C) Rajasthan
(D) West Bengal
23. How many major ports are there at present in India?
(A) 8
(B) 12
(C) 15
(D) 14
24. The earth revolves round the sun and its causes :
(A) Differences in longitude and time
(B) Changes of seasons
(C) Deflection of winds and currents
(D) Formation of day and night
25. Latitude of a point on the earth is measured by the distance in :
(A) Kilometres from the Equator
(B) Angles from the Equator
(C) Angles from the Poles
(D) None of the above
26. The earth is :
(A) Spherical
(B) Elliptical
(C) Oblate Spheroid
(D) Prolate Spheroid
27. Day and Night are equal at the :
(A) Equator
(B) Poles
(C) Prime Meridian
(D) Antarctic
28. The heaviest planet revolving round the sun is :
(A) Moon
(B) Jupiter
(C) Neptune
(D) Pluto
29. The biggest Planet is :
(A) Venus
(B) Mars
(C) Mercury
(D) Jupiter
30. The International Date line passes through :
(A) Exactly through 180° Longitude
(B) Equator
(C) Approximately 180° east or west meridian
(D) 0° Meridian
31. The largest river of Asia is:
(A) Yangtze
(B) Yenisei
(C) Indus
(D) Mekong
32. Which country is called the `Sugar Bowl' of the world?
(A) Cuba
(B) India
(C) Nepal
(D) Norway
33. Which of the following countries has the largest area in the
world?
(A) USA
(B) Russia
(C) Canada
(D) China
34. The world's highest waterfall, the Angel Falls is situated in :
(A) Venezuela
(B) USA
(C) Guyana
(D) Australia
35. The universe is composed of :
(A) Earth
(B) Earth and the Sun
(C) Mat
(D) None
36. The Temperate Grasslands of South America are called :
(A) Pampas
(B) Steppes
(C) Savanna
(D) Evergreen grasslands
37. Rial is the currency of :
(A) Romania
(B) Iran
(C) Japan
(D) Libya
38. New Moore island is situated in the :
(A) Indian Ocean
(B) Bay of Bengal
(C) Arabian Sea
(D) China Sea
39. Which river in the world carries the maximum volume of water?
(A) Amazon
(B) Nile
(C) Mississippi Missouri
(D) Ganga
40. Which of the following rivers crosses the equator twice?
(A) Amazon
(B) Nile
(C) Congo
(D) Orinoco
41. The Indus Valley civilization is associated with :
(A) Egyptians
(B) Sumerians
(C) Chinese
(D) Mesopotamians
42. The Indus Valley Civilization was famous for :
(A) Well planned cities
(B) Efficient civic organisation
(C) Progress of art and architecture
(D) All the above
43. Who was mainly worshipped in the Rig Vedic Period?
(A) Indra
(B) Vishnu
(C) Sun
(D) Trimurti
44. Who is regarded as the great law-giver of ancient India?
(A) Panini
(B) Manu
(C) Kautilya
(D) Dhruv
45. Which of the following is the oldest Veda?
(A) Samaveda
(B) Rigveda
(C) Yajurveda
(D) Atharvaveda
46. Who among the following was called Light of Asia?
(A) Mahavira
(B) Buddha
(C) Akbar
(D) Ashoka
47. Who was the founder of the Gupta dynasty?
(A) Srigupta
(B) Chandragupta II
(C) Samudragupta
(D) Kumargupta
48. The Upanishads are :
(A) A source of Hindu philosophy
(B) Books of Ancient Hindu laws
(C) Books on social behaviour of man
(D) Prayers to God
49. The biggest mosque of India was built by :
(A) Aurangzeb
(B) Shahjahan
(C) Akbar
(D) Jahangir
50. The first Battle of Panipat was fought between :
(A) Sher Shah Suri and Akbar
(B) Humayun and Ibrahim Lodhi
(C) Babar and Ibrahim Lodhi
(D) Babar and Ranasanga
51. The Chinese pilgrim who visited India during the period of
Harshavardhana was :
(A) Fa-hien
(B) Hiuen Tsang
(C) Itsing
(D) Wang-sung
52. Who among the following belonged to the moderate group of the
Indian National Congress?
(A) Lala Lajpat Rai
(B) Bipin Chandra Pal
(C) Gopal Krishna Gokhale
(D) Bal Gangadhar Tilak
53. Fa-hien came to India during the reign of :
(A) Ashoka
(B) Chandragupta II
(C) Harsha
(D) Kanishka
54. Which of the following temples was built by the Cholas?
(A) Shore Temple, Mahabali-puram
(B) Brihadeeswara Temple, Tanjavur
(C) Sun Temple, Konark
(D) Meenakshi Temple, Madurai
55. Which dynasty was well-known for excellent village
administration?
(A) Pandyas
(B) Pallavas
(C) Cholas
(D) Chalukyas
56. The Ajanta Caves were built during the period of the :
(A) Guptas
(B) Kushanas
(C) Mauryas
(D) Chaulkyas
57. The eight-fold path was propounded by :
(A) Kabirdas
(B) Buddha
(C) Shankaracharya
(D) Mahavira
58. Who were the first to issue gold coins in India?
(A) Mauryas
(B) Indo-Greeks
(C) Guptas
(D) Kushanas
59. `The Vedas contain all the truth' was interpreted by :
(A) Swami Vivekananda
(B) Swami Dayananda
(C) Raja Ram Mohan Rai
(D) None of the above
60. Sanchi portrays the art and sculpture of the :
(A) Jains
(B) Buddhists
(C) Muslims
(D) Christians
61. Which among the following is a folk dance of India?
(A) Manipuri
(B) Garba
(C) Kathakali
(D) Mohiniattam
62. Kathak is the principal classical dance of :
(A) South India
(B) Eastern India
(C) Northern India
(D) Western India
63. The classical dance of Andhra Pradesh is :
(A) Kathakali
(B) Kuchipudi
(C) Odissi
(D) Bharatanatyam
64. The popular folk song of Uttar Pradesh is known as :
(A) Maang
(B) Kajari
(C) Baul
(D) Boli
65. The folk theatre of Bihar is calledÿ:
(A) Rammat
(B) Nautanki
(C) Bidesia
(D) Manch
66. Which of the following classical dance originated in Tamil Nadu
?
(A) Kathakali
(B) Kathak
(C) Bharatanatyam
(D) Odissi
67. The oldest form of composition of the Hindustani vocal music is
:
(A) Ghazal
(B) Dhrupad
(C) Thumari
(D) None of the above
68. Indian classical dance has been popularized abroad by :
(A) Malaika Arora
(B) Gopi Krishna
(C) Uday Shankar
(D) Yamini Krishnamurti
69. Tamasha is the famous folk form of musical theatre and belong
to :
(A) Uttar Pradesh
(B) Punjab
(C) Maharashtra
(D) Bihar
70. The Sangeet Natak Akademi fosters the development of dance,
drama and music in the country. When was it established ?
(A) 1951
(B) 1953
(C) 1954
(D) 1956
71. When was the Planning Commission set up to prepare a blue
print of development for the country?
(A) 1948
(B) 1949
(C) 1950
(D) 1951
72. Who was the first Chairman of the Planning Commission?
(A) Dr. S. Radhakrishnan
(B) Dr. Rajendra Prasad
(C) Jawahar Lal Nehru
(D) Sardar Patel
73. The National Development Council was set up in :
(A) 1948
(B) 1950
(C) 1951
(D) 1962
74. The First Five-year plan covered the period :
(A) 1947-52
(B) 1950-55
(C) 1951-56
(D) 1952-57
75. Removal of poverty was the fore-most objective of which of the
following five year plans?
(A) Third
(B) Fourth
(C) Fifth
(D) Sixth
76. Planning Commission is :
(A) Advisory body
(B) Executive body
(C) Government body
(D) Autonomous body
77. The Community Development Programme was launched in :
(A) 1950
(B) 1952
(C) 1956
(D) 1960
78. The highest body which approves the Five-Year Plan is the :
(A) Finance Ministry
(B) Lok Sabha
(C) Rajya Sabha
(D) National Development Council
79. Which of the following commodities earn maximum foreign
exchange for India?
(A) Jute
(B) Iron and Steel
(C) Tea
(D) Sugar
80. The one rupee note bears the signature of :
(A) Secretary, Ministry of Finance
(B) Governor, Reserve Bank of India
(C) Finance Minister
(D) None of these
81. How many banks were nationalized in 1969?
(A) 16
(B) 14
(C) 15
(D) 20
82. The Reserve Bank of India was established in :
(A) 1820
(B) 1920
(C) 1935
(D) 1940
83. The first Indian Bank was :
(A) Traders Bank
(B) Imperial Bank
(C) Presidency Bank of Calcutta
(D) None
84. The rupee coin was first minted in India in :
(A) 1542
(B) 1601
(C) 1809
(D) 1677
85. The Export-Import (EXIM) Bank was set up in :
(A) 1980
(B) 1982
(C) 1981
(D) 1989
86. Which of the following is not a chemical action?
(A) Burning of coal
(B) Conversion of water into steam
(C) Digestion of food
(D) Burning of Paper
87. The chemical name of vitamin C is :
(A) Citric acid
(B) Ascorbic acid
(C) Oxalic acid
(D) Nitric acid
88. Permanent harness of water is due to the presence of :
(A) Calcium bicarbonate
(B) Magnesium bicarbonate
(C) Calcium sulphate
(D) Sodium bicarbonate
89. Liquified Petroleum Gas (LPG) consist of :
(A) Butane and propane
(B) Ethane and hexane
(C) Ethane and nonane
(D) None of these
90. Which of the following is present in hard water :
(A) Calcium
(B) Aluminium
(C) Sodium
(D) Chlorine
91. Ecology deals with :
(A) Birds
(B) Cell formation
(C) Tissues
(D) Relation between organisms and their environment
92. Meteorology is the science of :
(A) Weather
(B) Meteors
(C) Metals
(D) Earthquakes
93. Entomology deals with :
(A) Plants
(B) Animals
(C) Insects
(D) Chemicals
94. Numismatics is the study of :
(A) Coins
(B) Numbers
(C) Stamps
(D) Space
95. When ice melts in a beaker of water, the level of water in the
beaker will :
(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain the same
(D) First increase and then decrease
96. Which of the following does not admit any division?
(A) Atom
(B) Molecules
(C) Compounds
(D) All
97. What is the approximate velocity of sound in air :
(A) 3 m/s
(B) 30 m/s
(C) 300 m/s
(D) 3000 m/s
98. Which of the following is not a primary colour :
(A) Blue
(B) Green
(C) Red
(D) Black
99. Sound travels fastest through :
(A) Vacuum
(B) Steel
(C) Water
(D) Air
100. Who is the present Governor of Bihar ?
(A) R.S.Gavai
(B) R.L.Bhatia
(C) Buta Singh
(D) Syed Sibti Razi

ANSWERS
1. (C) 2. (C) 3. (C) 4. (D) 5. (B) 6. (B) 7. (A) 8. (A) 9. (B) 10. (B)
11. (A) 12. (D) 13. (B) 14. (B) 15. (A) 16. (B) 17. (D) 18. (B) 19. (B)
20.
(D) 21. (C) 22. (A) 23. (B) 24. (B) 25. (B) 26. (C) 27. (A) 28. (B) 29.
(D) 30. (C)
31. (A) 32. (A) 33. (B) 34. (A) 35. (C) 36. (A) 37. (B) 38. (B) 39.
(A) 40. (A)
41. (B) 42. (D) 43. (A) 44. (B) 45. (B) 46. (B) 47. (A) 48. (A) 49. (B)
50. (C)
51. (B) 52. (C) 53. (B) 54. (B) 55. (C) 56. (A) 57. (B) 58. (B) 59. (B)
60. (B)
61. (B) 62. (C) 63. (B) 64. (B) 65. (C) 66. (C) 67. (B) 68. (C) 69. (C)
70. (B)
71. (C) 72. (C) 73. (C) 74. (C) 75. (D) 76. (A) 77. (B) 78. (D) 79. (C)
80. (A)
81. (B) 82. (C) 83. (C) 84. (A) 85. (B) 86. (B) 87. (B) 88. (C) 89. (A)
90. (A)
91. (D) 92. (A) 93. (C) 94. (A) 95. (C) 96. (A) 97. (C) 98. (D) 99.
(B) 100. (B)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old October 5th, 2015, 03:40 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: General Awareness With Banking Industry Sample questions

Will you please give here sample questions paper for General Awareness section of bank examination ?
Reply With Quote
  #4  
Old October 5th, 2015, 03:42 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Default Re: General Awareness With Banking Industry Sample questions

As you want I am here giving you sample questions paper for General Awareness section of bank examination.

Sample paper :
GK paper Bank exam
As per Railway Buget for 2011-12 the senior citizen concession for men have been increased from 30% to
a. 50%
b. 80%
c. 50%
d. 40%
e. 60%

2. Name the New Railway Minister of India ?
a. Mallikarjun Kharge
b. Muku l Roy
c. Aparna Sen
d. Manohar Parrikar
e. Pranab Mukherji

3. SEBI recently allowed which instrument as valid address proof investors ?
a. Aadhaar card
b. Passport
c. Voter ID
d. Driving Licence
e. Ration Card

4. Who won the Nobel Literature Prize for the year 2012 ?
a. Mo Yan
b. Li Na
c. Shan guy
d. Chetan Bhagat
e. James watson

5. Which of the following statements is TRUE about International Monetary Fund (IMF) ?
a. IMF provide Ways and Means Funds to member countries
b. IMF is an agency of the World Bank and ivsituated in Prague
c. IMF makes all the rules and regulations in relation to the World Trade between the nations
d. On becoming member of the IMF, countries get finance as temporary Balance of payment needs
e. IMF is an organization floated by the members of NATO and caters to the need of those countries only

6. Name the Chinese woman who won Miss World 2012 title ?
a. Yu Wenxia
b. Victoria Azarenka
c. Li Na
d. Mo Shi
e. Serena


7. The bank rate is ……………
a. free to fluctuate according to the forces of demand and supply
b. set by the RBI
c. set by the RBI as directed by the Union Ministry of Finance
d. set by RBI as advised by the Indian Banks Association
e. set by Government of India on the recommendation of the Planning Commissoin

8. Who is the new Chairman of ICC Cricket Committee ?
a. Rahul Dravid
b. Virat Kohli
c. Anil Kumble
d. Ajay Jadeja
e. Rahul Bose


9. How many Silver medals did India win in London Olympics 2012 ?
a. 2
b. 6
c. 4
d. 2
e. 3


10. Which of the following terms is used in the field of Banking & Finance ?
a. Special Drawing Rights
b. Affirmative Defence
c. Civil Procedure
d. Informed consent
e. Question of Fact

11. Justice Dharmadhikari Committee Report is associated with ?
a. Thermal power plant
b. Aviation Industry
c. Telangana Issue
d. Indian Economy
e. Money laundering

12. Name the new prime minister of Mangolia ?
a. Norov Althanhuyag
b. Thomas Murrey
c. Robert Flash
d. Antony Chekov
e. Ripsy Bernod

13. Which bird has been declared as state bird by the Delhi Government ?
a. Parrot
b. Peacock
c. Duck
d. House Sparrow
e. Hen

14. Which of the following is one of the Millennium Development Goals fixed by the United Nations Organisations (UNO) ?
a. Develop a global partnership for development
b. Develop new varieties of food grains which can ensure bumper crops
c. To ensure that population does not increase in Least Developed countries at an alarming rate
d. Develop measures to avert deadly Hurricanes/Tsunamies etc. in an effective way
e. Ensure that a Global Economy is developed where all nations can participate according to their Strengths


15. Which of the following countries recently got a new bailout package with the help of the Private Sector ?
a. Germany
b. France
c. USA
d. Greece
e. Russia

16. The first human who landed on the Moon died recently. Who is he?
a. Neil Armstrong
b. Robert Neil
c. Neilgiri Verma
d. Rakesh Sharma
e. Rohit Sharma

17. 3 Indian banks allowed to operate in Pakistan. Thos are PNB, Bank of India and ?
a. State Bank of India (SBI)
b. Bank of Baroda
c. Andhra Bank
d. Corporate Bank
e. ICICI

18. RBI recently published "Payment System Vision Document 2012-15", which stressed on
a. Bank Account for all Indians
b. Arrest Rupee depreciation
c. None of these
d. Less cash economy
e. Bank accounts for Foreigners

19. India recently completed negotiations with 16 countries for entering into a 'TIEA'. TIEA denotes which of the following ?
a. Tax India Exchange Account
b. Tax Information Exchange Agreement
c. Total Information Exchange Accord
d. Terminal Issue & Exchange Agreement
e. Tax Issues & Export Agreements

20. Famous Sardar Sarovar Dam is built across which of the following rivers ?
a. Ganga
b. Tapti
c. Krishna
d. Narmada
e. Satluj

21. Which of the following is NOT a Credit Rating Agency ?
a. Credit Analysis & Research Ltd. (CARE)
b. Lintas India Pvt. Ltd.
c. Moody's Investors Service
d. Standard & Poors
e. Fitch Ratings

22. Who among the following is the President (Chief) of the World Bank at present 7
a. Peter Thomson
b. Goran Hadzic
c. Jim yong Kim
d. Alan Greenspan
e. Z. Zang

23. How many number of Coaches Received Dronacharya Award 2012?
a. 9
b. 10
c. 8
d. 26
e. 3

24. Which of the following Awards is given for excellence in the field of Literature ?
a. Dada Saheb Phalke Award
b. Shanti Swarup Bhatnagar Award
c. PadmaBhushan
d. NirjaBhanot Award
e. Pulitzer Prize

25. Recently Indian Test Cricket Team Senior player announced his retirement. Who is he?
a. VVS Laxman
b. Ramesh Naidu
c. Venkatapathi Raju
d. Yuvraj Singh
e. Rohit Sharma

26. Which country won the maximum no. of medals in London Olympics 2012?
a. USA
b. China
c. India
d. Netherlands
e. Argentina

27. New Vice President of India is ?
a. Salman Kurshid
b. Hamid Ansari
c. B. Laxman
d. C. Rangarajan
e. Mustafa Ahmed

28. Bank branches which can undertake foreign exchange business directly are known as foreign exchange.
a. Authorized dealers
b. Foreign dealers
c. Overseas branches
d. Approved dealers
e. Exchange branches

29. Which of the following is the name of a Scientific Instrument ?
a. Plasma
b. Pascal
c. Radiation
d. Lactometer
e. Adrenal Cortex



30. Which of the following countries is NOT a permanent member of the UN Security Council ?
a. China
b. India
c. Russia
d. France
e. U.S.A.

31. Many times we read a term DoT in various newspapers in connection of 2G Spectrum. What is its full form ?
a. Department of Transport
b. Department of Training
c. Directorate of Technology
d. Director of Tele services
e. Department of Telecom

32. The outcome document of Rio+20 is named as
a. Earth for All
b. Save our Mother
c. Future We want
d. none of these
e. Water for all


33. When a banker talks about CDR, what is he talking about ?
a. Corporate Debt Restructuring
b. Corporate Debt Rollover
c. Corporate Deposit Restructuring
d. Asset Liability Mismatch
e. Company Deposit Restructuring

34. Expand the term ALM as used in Banking/Finance sector?
a. Asset Liability Management
b. Asset Liability Maturity
c. Asset Liability Mismatch
d. Asset Liability Manpower
e. Asset Liability Maintenance

35. Which of the following is the overall female literacy rate, in India as per recent census ? Approximately
a. 50%
b. 60%
c. 65%
d. 70%
e. 73%

36. Cash Reserve Ratio (CRR) and Statutory Liquidity Ratio (SLR) are terms most closely related to which of the following industries/markets ?
a. Capital Market
b. Banking industry
c. Commodities market
d. Money Market
e. Mutual fund industry



37. What is the maximum period for which domestic term deposits are normally accepted by banks in our country ?
a. 3 years
b. 5 years
c. 7 years
d. 10 years
e. 12 years

38. If you wish to purchase some U.S. Dollars for your travel abroad, you should approach ?
a. The ministry of finance
b. The U.S. Embassy
c. Any Bank Branch authorised to do such activity
d. The Reserve Bank of India only
e. External Affairs Ministry

39. What is Salwa Judum?
a. An anti naxalite movement
b. Name of a police force
c. A govt Organization
d. Terrorist organization
e. A branch of naxalite


40. Who is elected as new Deputy Chairman of Rajya Sabha ?
a. Pradeep Antony
b. P.J.Kurien
c. Ahmed Jain
d. Hameed Ansari
e. Salman Kursheed
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 03:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9