Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old June 12th, 2014, 03:01 PM
Super Moderator
 
Join Date: May 2011
Default Delhi Metro Rail Corporation question papers of Junior Engineer

Can you please give me the Delhi Metro Rail Corporation question papers of Junior Engineer as it is very urgent for me?

As you want to get the Delhi Metro Rail Corporation question papers of Junior Engineer so here is the information of the same for you:

Some content of the file has been given here:

Directions—(Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the

questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold

to help you locate them while answering some of the questions.

Mihir and Mahadev lived in the same village. While Mahadev owned the

largest shop in the village, Mihir was a poor farmer. Both had large

families, with many sons, daughtersin-law and grandchildren. One day,

Mihir, tired of not being able to make ends meet, decided to leave the

village and move to the city where they were sure to make enough to feed

everyone. They said their goodbyes, packed their few belongings and set

off. When night fell, they stopped under a large tree. There was a stream

running nearby, where they could refresh themselves. Mihir told his sons

to clear the area below the tree. He told his wife to fetch water. He

instructed his daughters-in-law to make up the fire and started cutting

wood from the tree himself. Now, in the branches of that tree sat a

thief. He watched as Mihir’s family worked together. He also noticed they

had nothing to cook. Mihir’s wife too thought the same, for she said to

her husband, “Everything is ready. But what shall we eat ?” Mihir raised

his hands to heaven and said, “Don’t worry. He is watching all this from

above. He will help us.”

The thief was worried. He had seen that the family was large and worked

well together. Surely they did not know he was hiding in the branches ?

He decided to make a quick getaway. He climbed down swiftly when they

were not looking and ran for his life. But, he left behind his bundle of

stolen jewels and money, which dropped down into Mihir’s lap. He opened

it and jumped with joy when he saw the contents. The family promptly

gathered its belongings and returned to the village. There was great

excitement when they told everyone how they got rich.

Mahadev thought this was a nice quick way to earn some money ! He

commanded his family to pack some clothes and they set off as if on a

journey. They stopped under the same tree and Mahadev started commanding

everyone as Mihir had done. But no one in his family was willing to obey

orders. They were used to having servants wait on them – so the one who

went to the river to fetch water had a nice bath. The one who went to

gather wood for the fire went off to sleep beneath the tree. And Mahadev

only ordered everyone about, not bothering to do anything himself.

Meanwhile the thief had returned to the tree. He noticed the family

members were greedy and selfish. They would never be able to put up a

fight together. Then, Mahadev and his wife started the conversation that

they had rehearsed carefully. Mahadev’s wife said, “Everything is ready.

But what shall we eat ?” Mahadev raised his hands upwards and said,

“Don’t worry. He is watching all this from above. He will help us”.

At this, the thief jumped down from the tree, knife in hand. Seeing him,

everyone started running helter skelter to save themselves. The thief

stole everything. Mahadev and his family had to return to the village

empty-handed, having lost all the jewellery and gold they had taken with

them.

1. Which of the following cannot be said about Mihir’s family ?

(a) They respected and obeyed Mihir.

(b) They were so poor that they sometimes had to starve.

(c) They had no friends in the village when they were poor.

(A) None

(B) Only (c)

(C) Only (b) and (c)

(D) Only (b)

(E) All (a), (b) and (c)

Ans : (C)

2. Why did Mihir and his family decide to camp under the ‘thief’s tree’ ?

(A) Being a large family they knew they could capture the thief

(B) It was a convenient spot to camp for the night

(C) It was the only tree large enough to shelter the whole family

(D) there was a stream nearby and wood to build a house

(E) Exhausted after the day’s travel they couldn’t walk any more

Ans : (B)

3. Why did the thief leave the valuables he had stolen behind ?

(A) Seeing Mihir’s faith in God the thief was filled with remorse

(B) Feeling sorry for Mihir’s family he decided to donate the valuables

to them

(C) He was afraid that God would punish him for stealing

(D) In his hurry to run away he forget to take the valuables along

(E) He was confident that they were so well hidden that they would not be

found

Ans : (D)

4. Which of the following best describes Mahadev ?

(A) He was a rich businessman

(B) He bullied his wife so she obeyed him

(C) He paid his servants well to look after his family’s needs

(D) He was greedy and had cheated Mihir

(E) He was brave and decided to trick the thief

Ans : (A)

5. Why did Mihir’s family return to the village ?

(A) To show off their newfound wealth

(B) To buy back their land and start a business

(C) They had no need to shift to the city

(D) To share their wealth with the other villagers

(E) They wanted to sing God’s praises to all the villagers

Ans : (C)

6. What made Mihir utter the phrase, “He is watching all this from

above.” ?

(A) He had spotted the thief and wanted to frighten him off

(B) He was telling his wife to trust God to look after them

(C) It was a warming to his family members to stick together

(D) He was begging the thief for help to feed his family

(E) None of these

Ans : (B)


7. Which of the following is TRUE in the context of the passage ?

(A) Mahadev planned to seek his fortune in the city as Mihir had

(B) Mihir’s family preferred to live in the city

(C) Mahadev had no intention of moving to the city

(D) Mahadev lost his entire life savings to the thief

(E) The thief only robbed those whom he did not like

Ans : (D)

8. Why did the thief return to the tree ?

(A) To plot how to get his money back

(B) He thought no one would look for him there

(C) To keep a watch on Mahadev’s family

(D) Not mentioned in the passage

(E) None of these

Ans : (D)

9. Why was the thief not afraid of Mahadev’s family ?

(A) They had not brought their servants along to protect them

(B) Seeing their wealth he suspected them of stealing his loot

(C) He had weapons to defend himself

(D) Mahadev’s family was not as large as Mihir’s

(E) None of these

Ans : (E)

10. How did the villagers react to Mihir’s new found wealth ?

(A) They tried hard to coax him to reveal the secret of his wealth

(B) They followed his example and became more devout

(C) They pretended to happy for him but were secretly jealous

(D) They each plotted to visit the tree and get rich quickly

(E) None of these

Ans : (E)

Directions—(Q. 11–13) Which of the following is most similar in meaning

to the word given in bold as used in the passage.

11. make(A) earn

(B) estimate

(C) prepare

(D) build

(E) settle

Ans : (A)

12. lost

(A) defeated

(B) failed

(C) forfeited

(D) wasted

(E) destroyed

Ans : (D)

13. getaway

(A) holiday

(B) freedom

(C) fantasy
(D) escape

(E) relaxation

Ans : (D)

Directions—(Q. 14–15) Which of the following is most opposite in meaning

of the word given in bold as used in the passage.

14. rehearsed(A) repeated

(B) forced

(C) fake

(D) unplanned

(E) effortless

Ans : (D)

15. willing

(A) oblige

(B) reluctant

(C) distracted

(D) determined

(E) obstacle

Ans : (B)

Directions—(Q. 16–25) Read each sentence to find out whether there is any

grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in

one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there

is no error the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any)

16. The majority of the population believes (A) / that the stock market

is recovered (B) / and that it is the (C) / right time to buy shares. (D)

No error (E)

Ans : (B)

17. Seema’s new office is close (A) / to her residence so (B) / she will

not longer (C) / have to travel by train. (D) No error (E)

Ans : (C)

18. In the present guidelines, (A) / the bank is required to obtain (B) /

a photograph from any person (C) / who wishes to open an account. (D) No

error (E)

Ans : (C)

19. Chetan puts in a lot (A) / of effort to ensure (B) / that the scheme

was (C) / launched in March. (D) No error (E)

Ans : (C)

20. As our economy is (A) / experiencing a recession, banks (B) / have

became very cautious (C) / about giving loans. (D) No error (E)

Ans : (C)

21. After retiring she spent (A) / most of her time teaching young (B) /

doctors and motivating themselves (C) / to work in rural areas. (D) No

error (E)

Ans : (A)


22. Since this foreign bank has (A) / not performed very good this year

(B) / it will not be setting / up any new branches. (D) No error (E)

Ans : (B)

23. Our Chairman is deeply concerned (A) / about the environment (B) /

and plans to take some steps to reduce the (C) / pollution caused by our

factories. (D) No error (E)

Ans : (E)

24. He was afraid that his parents (A) / would not allow him to (B) /

make the film so he did (C) / not tell them about it. (D) No error (E)

Ans : (E)

25. I was previously posted (A) / in Singapore and it (B) / took me a

long time (C) / to accustom to the food. (D) No error (E)

Ans : (D)

Directions—(Q. 26–30) In each question below a sentence with four words

printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B), (C) and

(D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt

or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which

is wrongly spelt or inappropriate if any. The letter of that word is your

answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also

appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e. ‘All correct’

as your answer.

26. He was a member (A) of the original (B) committee which drafted (C)

these recommendations. (D) All correct (E)

Ans : (B)

27. Do not procede (A) with the transfer (B) of funds until you receive

further (C) instructions. (D) All correct (E)

Ans : (A)

28. Our branch is located (A) in a remote (B) area where water is

scarcity (C) available. (D) All correct (E)

Ans : (C)

29. To gain (A) their support, (B) you must convenience (C) them of the

benefits (D) of the proposal. All correct (E)

Ans : (C)

30. The deal we negotiated (A) has not been approved (B) by RBI and needs

(C) to be revized. (D) All correct (E)

Ans : (D)

Directions—(Q. 31–35) Rearrange the following six sentences (a), (b),

(c), (d), (e) and (f) in the proper sequence to form a meaningful

paragraph; then answer the questions given below them.

(a) A few minutes later he was hauled back on board the ship, on the

captain’s orders.

(b) One of the crew began to complain and moan about the situation and no

one could silence him.


(c) Marvelling at the change, the passengers asked for an explanation, to

which the captain replied, “We never appreciate how well off we are in a

situation until we fall into a worse one”.

(d) During a voyage a great storm arose.

(e) In exasperation the captain ordered him to be thrown overboard.

(f) To everyone’s surprise, the man immediately went back to his post and

silently began to work.

31. Which of the following should be the THIRD sentence after

rearrangement ?

(A) (a)

(B) (b)

(C) (c)

(D) (d)

(E) (e)

Ans : (E)

32. Which of the following should be the FIRST sentence after

rearrangement ?

(A) (a)

(B) (b)

(C) (c)

(D) (d)

(E) (e)

Ans : (D)

33. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after

rearrangement ?

(A) (b)

(B) (c)

(C) (d)

(D) (e)

(E) (f)

Ans : (E)

34. Which of the following should be the SECOND sentence after

rearrangement ?

(A) (b)

(B) (c)

(C) (d)

(D) (e)

(E) (f)

Ans : (A)

35. Which of the following should be the FIFTH sentence after

rearrangement ?

(A) (a)

(B) (b)

(C) (c)

(D) (d)

(E) (f)

Ans : (C)

Directions—(Q. 36–40) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given

below should replace the phrase given in bold in the following sentence

to make the sentence meaningful and grammatically correct. If the

sentence is correct as it is and no correction is required, mark (E) as

the answer.

36. Ensure we have the necessary clearance is the responsibility of the

legal department.

(A) Ensuring we have

(B) To ensure having

(C) We have been ensured

(D) Ensuring us having

(E) No correction required

Ans : (B)

37. They have decided to go ahead and implement which was discussed at

last month’s conference in Chennai.

(A) What we had discussed

(B) Whatever discussion

(C) That being discussed

(D) Which has been discussed

(E) No correction required

Ans : (A)

38. To reduce costs, we should replace our current system by much

efficient one.

(A) Through more efficient

(B) Efficiently by

(C) With a more efficient

(D) For better efficiency

(E) No correction required

Ans : (C)

39. Staff in the district offices can easily monitor whether the payments

are being made in time.

(A) Easily be monitored

(B) Monitor easier whether

(C) Easy to monitor that

(D) Monitor easily

(E) No correction required

Ans : (E)

40. Most of the managers whom involved in the deal had previously worked

for multinational banks.

(A) Whose involved

(B) Involvement with

(C) Involving whom

(D) Involved in

(E) No correction required

Ans : (D)

Directions—(Q. 41–50) In the following passage there are blanks, each of

which has been numbered. These numbers are printed below the passage and

against each, five words are suggested, one of which fits the blank

appropriately. Find out the appropriate word in each case.

One rainy day while driving me home from school my father stopped to

offer a frail old man a lift. Though he was headed in the opposite

...(41)..., my father insisted. By the time we ...(42)... home it was late and I

was tired and ...(43)... with my father.

That night, my father ...(44)... me a bedtime story as usual–A ...(45)... Emperor

was once asked “Sire, while you ...(46)... rich and powerful, your teacher

doesn’t even ...(47)... a piece of land yet you visit him, ...(48)... don’t you

summon him to court ?” The Emperor ...(49)... and said, “You are mistaken, my

teacher is ...(50)... than I am. My land can be lost in a war but he

possesses knowledge which can never be stolen.” “The old man was my

teacher.” my father concluded.

I have never forgotten the lesson my father ‘taught’ me that day.

41. (A) route

(B) manner

(C) direction

(D) side

(E) way

Ans : (C)

42. (A) left

(B) arrived

(C) return

(D) gone

(E) reach

Ans : (B)

43. (A) complained

(B) annoying

(C) hungry

(D) upset

(E) worried

Ans : (D)

44. (A) taught

(B) described

(C) told

(D) reads

(E) related

Ans : (C)

45. (A) greedy

(B) honest

(C) foolish

(D) mighty

(E) cruel

Ans : (D)

46. (A) are
(B) being

(C) were

(D) so

(E) seem

Ans : (A)

47. (A) own

(B) earn

(C) acquire

(D) possessed

(E) has

Ans : (A)

48. (A) however

(B) but

(C) instead

(D) when

(E) why

Ans : (E)

49. (A) shouted

(B) silent

(C) thinks

(D) smiled

(E) prayed

Ans : (D)

50. (A) powerful

(B) wise

(C) wealthy

(D) stronger

(E) richer

Ans : (E)

Directions—(Q. 1–10) Read the following passage carefully and answer the

questions given below it. Certain words/phrases have been printed in bold

to help you locate them while answering some of the questions.

Once upon a time, there was a royal elephant which used to reside in the

premises of the king’s palace. The elephant was very dear to the king, so

he was well-fed and well-treated. There was also a Dog who lived near the

Elephant’s shed. He was very weak and skinny. He was always fascinated by

the smell of rich sweet rice being fed to the royal elephant.

One day, the Dog could no longer resist the aroma of the rice and somehow

managed to sneak into the Elephant’s shed. He ate the grains of sweet

rice that fell from the Elephant’s mouth. He liked the rice so much, that

he started going there daily to eat the rice. For days, the huge Elephant

didn’t notice the small dog as he was busy enjoying the delicious food.

Gradually, the Dog grew bigger and stronger eating such rich food.

Finally, the Elephant noticed him and allowed him access to the food.

The Elephant enjoyed the company of the Dog and started sharing his food

with him. They also started spending time with each other and soon became

good friends. They ate together, slept together and played together.

While playing, the Elephant would hold the Dog in his trunk and swing him

back and forth. Soon neither of them was happy without the other. They

became great friends and didn’t want to be separated from each other.

Then one day, a man saw the Dog and asked the Elephant-keeper, “I want to

buy this Dog. What price do you want for it ?” The Elephant-keeper didn’t

own the Dog but sold it and extracted a sum of money from this deal. The

man took the Dog to his home village, which was quite far away. The

King’s Elephant became very sad after this incident. He missed his friend

a lot and started neglecting everything. He didn’t want to do anything

without his dear friend, so he stopped eating, drinking and even bathing.

Finally, the Elephant-keeper reported this to the King; however he didn’t

mention anything about the Dog. The King had a wise minister, who was

known for his keen understanding of animals. The King ordered the

minister, “Go to the Elephant shed and find out the reason for the

Elephant's condition”. The intelligent minister went to the Elephant shed

and found the Elephant very sad. He examined the Elephant and asked the

Elephant-keeper. “There is nothing wrong with this Elephant’s body, then

why does he look so sad ? I think this Elephant is grief stricken,

possibly due to the loss of a dear friend. Do you know if this Elephant

shared a close friendship with anyone ?”

The Elephant-keeper said, “There was a Dog who used to eat, sleep and

play with the Elephant. He was taken by a stranger three days ago”. The

minister went back to the King and said, “Your majesty, in my opinion,

the royal Elephant is not sick, but he is lonesome without his dear

friend, the Dog”. The King said, “You’re right, friendship is one of the

most wonderful things of life. Do you know where that Dog is ?’

The Minister replied, “Elephantkeeper has informed me that a stranger

took him away and he doesn’t know his whereabouts”. The King asked, “How

can we bring back my Elephant’s friend and make him happy again ?” The

Minister suggested, “Your Majesty, make a declaration, that whoever has

the dog that used to live at the royal Elephant’s shed will be

penalized”. The King did the same and the man who had taken the dog,

instantly turned him loose when he heard the proclamation.

As soon as he was freed, the Dog ran back as fast as he could to the

Elephant’s shed. The Elephant was so delighted to see the Dog that he

picked his friend up with his trunk and swung him back and forth. The Dog

wagged his tail, while the Elephant’s eyes sparkled with happiness. The

King was content to see the Elephant happy once again and rewarded the

minister for his wise judgement.

1. What was the Minister’s diagnosis of the Elephant’s condition ?

(A) The Elephant hated his keeper

(B) The Elephant was lonely

(C) The Elephant was starving

(D) The Elephant had hurt his leg and was in pain

(E) None of these

Ans : (B)

2. What method did the Minister suggest to the King to get back the Dog ?

(A) To declare that whoever had that particular Dog would be punished

(B) To keep a bowl of rice for the Dog in the Elephant’s shed so that he

could be lured back to the palace

(C) To command the Elephant keeper to look for the Dog in the village

(D) To persuade the Elephant to call out to the Dog

(E) None of these

Ans : (A)

3. Why had the Elephant become very sad ?

(A) He no longer got his daily bowl of rice

(B) He was unhappy with the King for having sold the Dog

(C) He missed his friend the Dog

(D) He was sold to an unknown man by his keeper

(E) None of these

Ans : (C)

4. What did the Elephant-keeper do to the Dog ?

(A) He sold the Dog to an unknown man for a price

(B) He hit the Dog as the Dog was eating the Elephant’s food

(C) He killed the Dog

(D) He complained to the King about the Dog

(E) None of these

Ans : (A)

5. Which of the following would be the most appropriate title for the

passage ?

(A) Friends and Enemies

(B) The Playful Dog

(C) The King and the Minister


(D) The Elephant-keeper

(E) The Bond of Friendship

Ans : (E)

6. Why was the Elephant taken care of ?

(A) He was a very special Elephant as he could talk to Dogs

(B) He was a very loyal Elephant

(C) He was the strongest Elephant in the Kingdom

(D) He was weak and the King had a lot of sympathy for him

(E) None of these

Ans : (E)

7. Why did the Dog start going to the Elephant’s shed everyday ?

(A) He liked the Elephant a lot and wanted to become friends with him

(B) He was being fed by the King everyday

(C) He was fond of the Elephant’s shed

(D) He liked the taste of the rice being fed to the Elephant

(E) None of these

Ans : (D)

8. What did the Dog do once he was set free ?

(A) He ate rice to his heart’s content

(B) He thanked the King for his kindness

(C) He ran away from the Kingdom to a place far away

(D) He ran back to his friend the Elephant

(E) None of these

Ans : (D)

9. What of the following can definitely be said about the Elephantkeeper

?

(1) He was greedy

(2) He was insensitive

(3) He was brave

(A) Only 1

(B) Only 2

(C) Only 1 and 2

(D) Only 2 and 3

(E) All 1, 2 and 3

Ans : (A)

10. Which of the following can definitely be said about the King ?

(1) He was compassionate.

(2) He was deceitful.

(3) He loved animals.

(A) Only 1

(B) Only 1 and 3

(C) Only 1 and 2

(D) Only 2

(E) All the three 1, 2, and 3

Ans : (C)

Directions—(Q. 11–13) Choose the word/group of words which is most

similar in meaning to the word/group of words printed in bold as used in

the passage.

11. EXTRACTED

(A) pulled

(B) inserted

(C) wring

(D) dug out

(E) received

Ans : (E)

12. DECLARATION

(A) pact

(B) praise

(C) announcement

(D) writ

(E) resolve

Ans : (C)

13. KEEN

(A) shallow

(B) urgent

(C) concentrated

(D) deep

(E) eager

Ans : (D)

Directions—(Q. 14–15) Choose the word/group of words which is most

opposite in meaning to the word/group of words printed in bold as used in

the passage.

14. RESIST

(A) give in

(B) please

(C) struggle

(D) try out

(E) defy

Ans : (A)

15. SEPARATED

(A) stuck

(B) united

(C) estranged

(D) bound

(E) joined

Ans : (B)

Directions—(Q. 16–20) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given

below each sentence should replace the phrase printed in bold in the

sentence to make it grammatically correct ? If the sentence is correct as

it is given and ‘No correction is required’, mark (E) as the answer.

16. Trisha could not solve the problem at all and was at her wit’s

ending.

(A) her wit’s end

(B) the wit ends

(C) her witty end

(D) the wit end

(E) No correction required

Ans : (A)

17. It’s a small theatre and the seats are uncomfortable, but the saving

grace is that the air conditioning is good.

(A) grace to save

(B) gracing save

(C) saver grace

(D) save to grace

(E) No correction required

Ans : (E)

18. Tarun had to prepare the document for his meeting urgently but he was

hardly pressed for time.(A) hard pressed for timely

(B) hard pressed for time

(C) hardly press to time

(D) hard pressing to timely

(E) No correction required

Ans : (B)

19. Suraj lied from his teeth to get out of the tense situation with his

boss.

(A) lies for his teeth

(B) lie to his teeth

(C) lied through his teeth

(D) lied from his tooth

(E) No correction required

Ans : (C)

20. Satish lay in bed wide awaken as he was worried about his exams

starting the next day.

(A) widen awakening

(B) widely awake

(C) wide and awake

(D) wide awake

(E) No correction required

Ans : (D)

Directions—(Q. 21–25) In each question below, a sentence with four words

printed in bold type is given. These are numbered as (A), (B), (C) and

(D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt

or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which

is wrongly spelt or inappropriate, if any. The number of that word is

your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and

also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ‘All

correct’ as your answer.

21. People went crazy (A) when the musician along with his friend, (B)

took to the staging (C) and belted out popular (D) tracks. All correct

(E)

Ans : (C)


22. For a growing number of coupals, (A) adoption is not a helpless

compulsion (B) but a deliberate, (C) vand often noble, (D) choice. All

correct (E)

Ans : (A)

23. On two consecutive (A) nights the two greatest icones (B) of show-
business were honoured with unprecedented (C) affection. (D) All correct

(E)

Ans : (B)

24. We are so busy looking at mediocrity (A) that when a truly

outstanding achievement (B) stares us in the face we resort (C) to the

same terms of praise. (D) All correct (E)

Ans : (E)

25. The unlikely migration (A) was officially (B) explained as a move to

meet expanding (C) business oportunities. (D) All correct (E)

Ans : (D)

Directions—(Q. 26–30) Rearrange the following six sentences (1), (2),

(3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful

paragraph, then answer the questions given below them.

(1) He immediately acknowledged Mohan’s good work and invited him to his

home for dinner.

(2) One day a wealthy merchant sent his son’s bicycle to the shop for

repair.

(3) The next day the merchant came to claim the bicycle and noticed that

it was shiny.

(4) After repairing the bicycle, Mohan cleaned it up and made it look

new.

(5) Once upon a time, there was a boy named Mohan who worked as an

apprentice in a bicycle shop.

(6) Other apprentices in the shop laughed at Mohan for doing unnecessary

work.

26. Which of the following should be the second sentence after

rearrangement ?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

(E) 6

Ans : (B)

27. Which of the following should be the third sentence after

rearrangement ?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

(E) 5

Ans : (D)

28. Which of the following should be the first sentence after

rearrangement ?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

(E) 5

Ans : (E)

29. Which of the following should be the last (sixth) sentence after

rearrangement ?

(A) 1

(B) 2

(C) 4

(D) 5

(E) 6

Ans : (A)

30. Which of the following should be the fourth sentence after

rearrangement ?

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 5

(E) 6

Ans : (E)

Directions—(Q. 31–40) Read each sentence to find out whether there is any

grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in

one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there

is ‘No error’, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.)

31. In about five minutes, they would (A) / cover the distance from the

road to the point (B) / where the waves would v/ begin lick their feet.

(D) No error (E)

Ans : (D)

32. The devastating experiences (A) / of many wars taught some countries

(B) / the necessary of pursuing peace (C) / at the expense of nationalist

egos. (D) No error (E)

Ans : (C)

33. The former superstar recently (A) / visit an orphanage (B) / fuelling

speculation that (C) / she is planning to adopt a child. (D) No error (E)

Ans : (B)

34. Accordance to a new study (A) / taking steps to remain healthy any

young (B) / may help delay (C) / the onset of Alzheimer’s disease. (D) No

error (E)

Ans : (A)

35. A day after he was diagnosed with (A) / swine flu, preventive

measures were put in place (B) / to ensure that others were not v/

affected by the dreaded virus. vNo error (E)

Ans : (A)

36. The administration has conclusive (A) / that it is retailers who are

(B) / responsible for upsetting (C) / the city’s household budget. (D) No

error (E)

Ans : (A)

37. The assurances, unfortunately, (A) / remained on paper, as (B) /

neither the Centre or the state initiated steps (C) / for the development

of the backward region. (D) No error (E)

Ans : (C)

38. Sediment deposit along the coast (A) / may be the primary reason for

(B) / the change in conditions, (C) / but a lot more remains to be

understand. (D) No error (E)

Ans : (D)

39. A committee will be set-up (A) / to explore pros and cons by (B) / a

common fee structure, and will (C) / take a final decision on it within a

week. (D) No error (E)

Ans : (B)

40. The infection which causes (A) / gums to bleed and teeth to fall out

v/ results from the build-up of (C) / a particular bacteria that is

common to most mouths. (D) No error (E)

Ans : (D)

Directions—(Q. 41–50) In the following passage there are blanks, each of

which has been numbered. These numbers are printed below the passage and

against each, five words are suggested, one of which fits the blank

appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Once upon a time there was a prince who wanted to marry a princess; but

she would have to be a real princess. He ...(41)... all over the world to

find one, but nowhere could he get what he wanted. One evening during a

terrible storm; there was thunder and lightning and the rain poured down

in torrents. Suddenly a knocking was ...(42)... at the palace door and the

old king went to open it. It was a princess standing out there. But, good

gracious ! What a sight the rain and the wind had made her look. The

water ran down her hair and clothes; into the toes of her shoes and out

again at the heels. And yet she insisted that she was a real princess.

Well, we’ll soon ...(43)... out, thought the old queen. But she said nothing,

went into the bedroom, took all the bedding off the bedstead and ...(44)... a

pea on the bottom, then she took twenty mattresses and laid them on the

pea, and then twenty quilts on ...(45)... of the mattresses. On this the

princess had to lie all night. In the ...(46)... she was asked how she had

slept. “Oh, very badly !” said she. “I scarcely closed my eyes all night.

Heaven only knows what was in the bed, but I was lying on something hard,

as a ...(47)... I am black and blue all over my body. It’s horrible !” Now

they knew that she was a real princess because she had ...(48)... the pea

right through the twenty mattresses and the twenty quilts. Nobody but a

real princess could be as ...(49)... as that. So, the prince took her for his

wife, for now he ...(50)... that he had a real princess.

41. (A) called

(B) tour

(C) sent

(D) saw

(E) travelled

Ans : (E)

42. (A) made

(B) felt

(C) heard

(D) seen

(E) sounded

Ans : (C)

43. (A) assure

(B) find

(C) judge

(D) mark

(E) try

Ans : (B)

44. (A) drew

(B) flung

(C) placed

(D) cooked

(E) stitch

Ans : (B)

45. (A) top

(B) head

(C) bottom

(D) between

(E) middle

Ans : (A)

46. (A) morning

(B) dinner

(C) room

(D) fields

(E) dark

Ans : (A)

47. (A) vengeance

(B) price

(C) cause

(D) result

(E) time

Ans : (D)

48. (A) slept

(B) felt

(C) located

(D) carried

(E) found

Ans : (B)

49. (A) worried

(B) rough

(C) irritable

(D) sensitive

(E) pretty

Ans : (D)

50. (A) trust

(B) assured

(C) wanted

(D) think

(E) knew

Ans : (E)


Contact Details:
Delhi Metro Rail Corporation Limited
NBCC Place,
Bhishma Pitamah Marg,
Pragati Vihar,
New Delhi,
Delhi 110003 ‎
011 2436 5202
India

Map Location:

Last edited by Aakashd; February 29th, 2020 at 03:08 PM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
Question Papers for RRB Junior Engineer Exam
Delhi Metro Rail Corporation Entrance Exam
Chennai Metro Rail Question Paper
Delhi Metro Rail Corporation Ltd Admit Card
Delhi Metro Rail Corporation Ltd Freshers Job Openings June
Delhi Metro Junior Engineer Post
DMRC Question Papers For Junior Engineer
SSC Junior Engineer Electrical Old Question Papers
Delhi Metro Rail Corporation Ltd Requires Dy. General Manager
Delhi metro Rail SR System analyst syllabus
Delhi Metro Rail Corporation JE Electronics question papers
Delhi Metro Rail Corporation Ltd Vacancy
Where to get SSC Junior Engineer Exam question papers
RRB previous question papers for junior engineer
SSC Junior Engineer Position Question Papers
Delhi Metro Rail Corporation Junior Electrical Exam papers
Question Papers for Junior Engineer
Delhi Metro Rail Corporation question papers of previous years free download
Delhi Metro Rail Corporation question paper pattern of JE Electronics
SSC Junior Engineer Mechanical Question Papers






  #2  
Old September 29th, 2015, 11:21 AM
Unregistered
Guest
 
Default Re: Delhi Metro Rail Corporation question papers of Junior Engineer

I want the previous year question papers of Delhi Metro Rail Corporation DMRC Junior Engineer exam so can you please provide me?
Reply With Quote
  #3  
Old September 29th, 2015, 11:21 AM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Re: Delhi Metro Rail Corporation question papers of Junior Engineer

Ok, as you want the previous year question papers of Delhi Metro Rail Corporation DMRC Junior Engineer exam so here I am providing you.

DMRC Junior Engineer exam question paper

Q1. The number of digits in octal system is

(a) 8

(b) 7

(c) 10

(d) none

Answer: (a)

Q2. The number of digits in Hexadecimal system is

(a)15

(b)17

(c)16

(d) 8

Answer: (c)

Q3. The number of bits in a nibble is

(a)16

(b) 5

(c) 4

(d) 8

Answer: (c)

Q4. Which of the following binary numbers is equivalent to decimal 10

(a)1000

(b)1100

(c)1010

(d)1001

Answer: (c)

Q5. What is the output state of an OR gate if the inputs are 0 and 1?

(a)0

(b)1

(c)3

(d)2

Answer: (b)

Q6. What is the output state of an AND gate if the inputs are 0 and 1?

(a) 0

(b)1

(c)3

(d)2

Answer: (a)

Q7. Logic states can only be ___ or 0.

(a) 3

(b) 2

(c) 1

(d) 0

Answer: (c)

Q8. A byte corresponds to

(a) 4 bits

(b) 8 bits

(c) 16 bits

(d) 32 bits

Answer: (b)

Q9. An OR gate has…

(a) Two inputs and one output

(b) One input and one output

(c) One input and two outputs

(d) none of above

Answer: (a)

Q10. In PERT analysis a critical activity has

(a) maximum Float

(b) zero Float

(c) maximum Cost

(d) minimum Cost

Answer : (b)

Q11. The S-N curve for steel becomes asymptotic nearly at

(a) 103 cycles

(b) 104 cycles

(c) 106 cycles

(d) 109 cycles

Answer : (c)

Q12. The angle between two unit-magnitude coplanar vectors P(0.866, 0.500,0) and Q(0.259, 0.966,0) will be

(a) 0°

(b) -30°

(c) 45°

(d) 60°

Answer : (c)

Q13. A lot has 10% defective items. Ten items are chosen randomly from this lot. The probability that exactly 2 of the chosen items are defective is

(a) 0.0036

(b) 0.1937

(c) 0.2234

(d) 0.3874

Answer : (b)

Q14. S-N curve for steel becomes asymptotic nearly at

(a) 103 cycles

(b) 104 cycles

(c) 106 cycles

(d) 109 cycles

Answer : (c)

Q15. The execution of a CNC part program block NO20 GO2 X45.0 Y25.0 R5.0 the type of tool motion will be

(a) circular Interpolation —clockwise

(b) circular Interpolation —counterclockwise

(c) linear Interpolation

(d) rapid feed

Answer : (a)

Q16. In a rolling process, sheet of 25 mm thickness is rolled to 20 mm thickness. Roll is of diameter 600 mm and it rotates at 100 rpm. The roll strip contact length will be

(a) 5 mm

(b) 39 mm

(c) 78mm

(d) 120mm

Answer : (a)

Q17. A NAND gate is equivalent to an AND gate plus a …. gate put together.

(a) NOR

(b) NOT

(c) XOR

(d) none

Answer: (b)

Q18. Decimal number 10 is equal to binary number

a.1110

b.1000

c.1001

d.1010

Answer: (d)

Q19. Environment friendly refrigerant R134a is used in the new generation domestic

refrigerators. Its chemical formula is

(a) CH C1 F2

(b) C2 C13 F3

(c) C2 C12 F4

(d) C2 H2 F4

Answer : (d)

Q20. Hexadecimal number F is equal to octal number

(a)15

(b)16

(c)17

(d)18

Answer: (c)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 06:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8