Go Back   2022-2023 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old July 27th, 2012, 10:16 AM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default

I am going to taking part in the RRB recruitment exam of Junior Engineer, so for well preparation of exam, I need the question paper, please provide me from anywhere.

Railway Recruitment Control Board is a government organization in India. It was set up in 1998 in the Ministry of Railways (Railway Board), New Delhi.

RRB previous question papers Junior Engineer:

Railway Recruitment Board Junior Engineer Exam Papers, Question Paper , Electrical Previous Papers and Mechanical Model Papers

1. The rails which get battered due to action of wheels over the end of the rails are called:
(a) Hogged rails (b) Roaring rails
(c) Creep rails (d) Bucking rails
Ans : A

2. As per Indian standard, the recommended width of ballast section at foot level of rails for broad gauge tracks should be:
(a) 4.38 m (b) 3.35 m (c) 1.83 m (d) 2.25 m
Ans : B

3. The minimum length of a passenger platform for broad gauge railway should not be less than:
(a) 305 m (b) 183 m (c) 495 m (d) 250 m
Ans : A

4. For wooden sleepers, size of the ballast should be:
(a) 2.54 cm (b) 10.16 cm (c) 3.8 cm (d) 5.1 cm
Ans : C

5. The length of track under the control of a Ganger is:
(a) 10 to 15 Km (b) 5 to 6 KM
(c) 3 to 5 KM (d) 1 to 2 KM
Ans : B

6. The latest system of signaling introduced is:
(a) C.T.C. system (b) pilot guard system
(c) section clear system (d) automatic block system
Ans : A

7. The maximum gradient for broad gauge in station yards in Indian Railways is:
(a) 1 in 100 (b) 1 in 1000 (c) 1in 200 (d) 1 in 400
Ans : D

8. The force which resists the forward movement and speed of train is called:
(a) Track modulus (b) Hauling resistance
(c) friction (d) Tractive resistance
Ans : D

9. The number of fish bolts used for joining the rails with the help of fish plates, is generally:
(a) 4 (b) 8 (c) 2 (d) 6
Ans : A

10. The Railways provided underground at a depth of about 18 m or more are called:
(a) Mono railway (b) Underground railway
(c) Railway (d) Tube railway
Ans : D

11. The creep in rails is measured in:
(a) cm/kg (b) cm (c) Kg/cm (d) kg cm
Ans : B

12. The art of providing an outward slope of to the treads of wheels of rolling stock is known as coning of wheels.
(a) 1 in 30 (b) 1 in 10 (c) 1 in 4 (d) 1 in 20
Ans : D

13. The process of connecting a track length by an electric circuit is known as track circuiting and the sleepers which are suitable for it are:
(a) cast iron sleepers (b) steel sleepers
(c) wooden sleepers (d) all above are suitable
Ans : C

14. The yard where trains and other loads are received, sorted out, trains formed and dispatched onwards are known as:
(a) locomotive yard (b) goods yard
(c) marshalling yard (d) station yard
Ans : C

15. Which one of the following is expected to have shorter life?
(a) Steam engine (b) Diesel engine
(c) Electric engine (d) Shunting engine
And : B

16. The movable end of the tapered rail, by means of which the flanged wheels of the train are diverted from one track to another is known as:
(a) Toe (b) Stud (c) Heel (d) Flare
Ans : A

17. When a rail loses its weight by 5%, it should be renewed and the old one can be used on unimportant tracks, but the rails which have lost their weight by more than should not be used on any track under any circumstances.
(a) 8% (b) 33.3% (c) 10% (d) 20%
Ans : C

18. A dynamometer car is used for:
(a) Tourists (b) Dinning facilities
(c) Inspection of administrative officers
(d) Recording the condition of track
Ans : D

19. When a railway line crosses a valley, a ridge like structure consisting of a series of piers, piles or trestles on which steel girders are placed and which is constructed usually for small spans is known as:
(a) Bridge (b) Tunnel (c) Viaduct (d) Aqueduct
Ans : C

20. The movable tapered end of the tongue rail is known as:
(a) heel of switch (b) toe of switch
(c) stretcher bar (d) throw of switch
Ans : B

21. In railways, super elevation is provided to:
(a) facilitate drainage
(b) counteract the centrifugal push
(c) counteract the centripetal pull
(d) have all the effects mentioned above
Ans : B

22. The rails which help in channelising the wheels in their proper routes are known as:
(a) Guard rails (b) Wing rails? (c) Check rails (d) Lead rails
Ans : B

23. The shape of wheels of rolling stock is:
(a) Tapered with flange on outside
(b) Parallel with flange on inside
(c) Tapered with flange on inside
(d) Parallel with flange on outside
Ans : C

24. The tractive resistance of the route in railways as compared to roadways will be:
(a) same (b) more (c) low (d) not comparable
Ans : C

25. Sand is used as ballast incase of:
(a) steel sleepers
(b) wooden sleepers
(c) reinforced concrete sleepers
(d) cast iron sleepers
Ans : D

26. Arm type fixed signals, fitted on a vertical post fixed at the side of a track, are called:
(a) Warner signals (b) Starter signals
(c) Semaphore signals (d) Cab signals
Ans : C

27. The Railway provided just below the ground level are called:
(a) Tube railway (b) Underground railway
(c) Mono railway (d) Railway
Ans : B

28. Creeping of rails will be reduced by using:
(a) Bearing plates (b) Spikes (c) Chairs (d) Anchors
Ans : D

29. Generally the weight/metre of the rails used in broad gauge is:
(a) 55 kg (b) 45 kg (c) 35 kg (d) 65 kg
Ans : A

30. The additional track connected to main line at both of its ends is called:
(a) running line (b) loop line
(c) main line (d) none are correct
Ans : B

31. The limiting value of super elevation of board gauge in Indian Railways is:
(a) 16.50 cm (b) 30 cm (c) 15 cm (d) 10 cm
Ans : A

32. Which of the following is not a part of rail engine?
(a) Tender (b) Stream turbine (c) Boiler (d) Fire box
Ans : B

33. The staggered rails joints are usually provided on:
(a) Bridge (b) Curves (c) Branching (d) Tangents
Ans : B

34. In broad gauge, the clear horizontal distance between the inner faces of two parallel rails forming the track is:
(a) 1 m (b) 1.676 m (c) 0.6096 m (d) 0.792 m
Ans : B

35. Generally the shape of fish plate is:
(a) elliptical (b) bone shaped (c) circular (d) rectangular
Ans : B

36. The track capacity can be increased by:
(a) Faster movement of trains on the track
(b) By using more powerful engines
(c) All the above
(d) None of the above
Ans : C

37. Detonating signals are used:
(a) for noisy engines
(b) during foggy and cloudy weather
(c) for deaf drivers
(d) not now, were in use in nineteenth century only
Ans : B

38. Wider gauge permits:
(a) sleeper gradients (b) low axle load
(c) higher operating speeds (d) sharp curves
Ans : C

39. The railway station at which a track line meets a main line is called:
(a) terminal station (b) flag station
(c) way side station (d) junction station
Ans : D

40. Points and crossings are provided for change of ….on permanent ways.
(a) gauge (b) direction and gradient
(c) direction (d) gradient
Ans : C

41. The chart used for recording the condition of track is known as:
(a) Rolling chart (b) Track chart
(c) Hallade chart (d) Vibro chart
Ans: C

42. The most common system of signaling in India is the …… system.
(a) automatic block (b) section clear system
(c) absolute block (d) pilot guard system
Ans : C

43. The feeder gauge …. is commonly used for feeding raw materials to big Government manufacturing concerns as well as to private factories such as steel plants, oil refineries, sugar factories etc.
(a) 0.6096 m (b) 0.792 m (c) 1m (d) 1.676 m
Ans : A

44. A parabolic curve introduced between straight and a circular curve or between two branches of a compound curve for ease, comfort and safety of movement of trains on curve is called:
(a) Spur curve (b) Transition curve
(c) Summit curve (d) Valley curve
Ans : B

45. The railway track from which a train is to be diverted is called:
(a) branch track (b) points and crossing
(c) main or through track (d) all above
Ans : C

46. An expansion gap of …. is usually kept between the adjoining rail ends to allow for expansion of rail, due to variation in temperature.
(a) 1 to 3 mm (b) 10 to 15 mm
(c) 6 to 8 mm (d) 3 to 5 mm
Ans : C

47. Which one of the following bolts is not used in rail track:
(a) Fang bolt (b) Eye bolt (c) Rag bolt (d) Fish bolt
Ans : B

48. The gradient which requires one or more additional locomotive for hauling the load over the gradient is called:
(a) Up-gradient (b) Pusher gradient
(c) Steep gradient (d) Momentum gradient
Ans : B

49. In locomotive ‘hunting’ is:
(a) Movement of locomotive in vertical plane perpendicular to its movement along the track
(b) Sinuous path taken by engine as against the alignment of the track
(c) Motion after brakes have been applied
(d) Combination of A and B above
Ans : D

50. The maximum rising gradient which is provided keeping the power of locomotive in view, is called
(a) Momentum gradient (b) Pusher gradient
(c) Down gradient (d) Ruling gradient
Ans : D

Last edited by Aakashd; May 20th, 2019 at 11:59 AM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
Question Papers for RRB Junior Engineer Exam
SSC Junior Engineer (Civil) Previous Year Question Papers
Download SSC Junior Engineer Previous Question Paper
Previous Year Papers Of DMRC Junior Engineer
Mahagenco Junior Engineer(je) Electronics Previous question papers
DMRC Question Papers For Junior Engineer
SSC Previous Year Question Papers For Junior Engineer Mechanical
SSC Junior Engineer Electrical Old Question Papers
DMRC Junior Engineer Exam Question Papers
Where to get SSC Junior Engineer Exam question papers
SSC Junior Electrical Engineer Previous Papers
Previous year question papers of Junior Engineer of Railway Recruitment Board
Railway Recruitment Board Junior Engineer question papers of previous years
Question Papers of UPCL Position of Junior Engineer
Previous year question papers of SSC Junior Civil Engineer
Post of junior engineer in Indian Railways question papers
SSC Junior Engineer Position Question Papers
SSC Junior Engineer exam (Civil Engineering) Previous question papers
Question Papers for Junior Engineer
SSC Junior Engineer Mechanical Question Papers






  #2  
Old July 27th, 2012, 12:01 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Default Re: RRB previous question papers for junior engineer

You are going to take part in the RRB recruitment exam of Junior Engineer.

Here I am listing some question and also uploading a file for more questions.

RRB Junior engineer (electrical) Model Questions


1. A resistance of 10 ohm is connected across a supply of 200V. If resistance R is now connected in parallel with a 10 ohm resistance, the current drawn from the supply gets doubled. The value of unknown resistance R is
(a) 5 ohm
(b) 20 ohm
(c) 10 ohm
(d) 15 ohm
Ans : c
2. Kirchhoff’s first law is also called as
(a) voltage law
(b) Current law
(c) Mesh Current law
(d) All the above
Ans : b
3. Find the total resistance when four 3 Ohm resistance are connected in series
(a) 3 ohm
(b) 12 ohm
(c) 14 ohm
(d) 8 ohm
Ans : b
4. The practical unit of power is
(a) Joule
(b) Ampere
(c) Watt
(d) Weber
Ans : c
5. Form factor of a sine wave is
(a) 1.414
(b) 1
(c) 0
(d) 1.11
Ans : d
Attached Files Available for Download
File Type: doc RRB Junior engineer sample Questions.doc (31.0 KB, 561 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old March 31st, 2013, 05:14 PM
jageshwar
Guest
 
Default Re: RRB previous question papers for junior engineer

respect sir 3year sloved paper of j.e.electrical rrb,bhel,cseb,ntpc sent me
Reply With Quote
  #4  
Old July 31st, 2013, 05:05 PM
Junior Member
 
Join Date: Jul 2013
Default Re: RRB previous question papers for junior engineer

respect sir
please send me 10 year solve paper of RRB junior engineer question paper.( electrical, mechanical ,electronic , computer )
Reply With Quote
  #5  
Old September 20th, 2014, 01:46 PM
Aneesh MK
Guest
 
Default RRB last 5 year question papers for junior engineer (Mechanical)

Dear Sir,

Please send me last 05 year solved question paper of RRB junior engineer exam(Mechanical)

It will very helpful for me.I hope you will help me

My email id - aneesh.12155@gmail.com

Thanks & Regards
Aneesh MK.
Reply With Quote
  #6  
Old September 24th, 2014, 11:13 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: RRB previous question papers for junior engineer

Requested sir please me last 10 year solved question paper of Junior and senior engineer (Civil). And describe the syllabus according 2014.plz send me pdf file or link on bainsla.babli427@gmail.com
THANKS SIR.
Reply With Quote
  #7  
Old November 2nd, 2014, 11:57 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: RRB previous question papers for junior engineer

sir , please send me last 10 years solved question papers for JE electronics to my mail id shruthichand96@gmail.com .

thank u in advance
Reply With Quote
  #8  
Old November 23rd, 2014, 11:53 AM
vijay kote
Guest
 
Default rrb jr engineer mechanical engg question paper10 year

rrb jr engineer mechanical engg question paper10 year
Reply With Quote
  #9  
Old June 26th, 2015, 07:20 PM
Junior Member
 
Join Date: Jun 2015
Default Re: RRB previous question papers for junior engineer

sir, i am a railway tech-3 employee, want to give exam of departmental je, help me.
Reply With Quote
  #10  
Old August 12th, 2015, 01:48 PM
Unregistered
Guest
 
Post Re: RRB last 5 year question papers for junior engineer (Mechanical)

Quote:
Originally Posted by Aneesh MK View Post
Dear Sir,

Please send me last 05 year solved question paper of RRB junior engineer exam(Mechanical)

It will very helpful for me.I hope you will help me

My email id - aneesh.12155@gmail.com

Thanks & Regards
Aneesh MK.
my emailid is ramachandrankonar@yahoo.in please send me the previous fiveyears question paper
Reply With Quote
Reply


Tags
Indian Railways, Railway Exam

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 11:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8