Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics





  #1  
Old June 4th, 2014, 01:38 PM
Super Moderator
 
Join Date: May 2011
Default

I want to apply for the post of Senior Section Engineer in RRB and for that I need to get the previous year question papers so can you provide me that?

As you want to get the previous year question papers of Senior Section Engineer in RRB so here is the information of the same for you:

Some content of the file has been given here:

1. What should come in the place of (?) in the given series?

ACE, FGH, ?, PON

(A) KKK

(B) JKI

(C) HJH

(D) IKL

Ans. (A)



2. Typist : Typewriter : : Writer: ?

(A) Script

(B) Pen

(C) Paper

(D) Book

Ans. (B)



3. Paint: Artist : : Wood: ?

(A) Furniture

(B) Forest

(C) Fire

(D) Carpenter

Ans. (D)



4. acme : mace :: alga: ?

(A) glaa

(B) gaal

(C) laga

(D) gala

Ans. (D)



5. EIGHTY : GIEYTH : : OUTPUT:?

(A) UTOPTU

(B) UOTUPT

(C) TUOUTP

(D) TUOTUP

Ans. (D)



6. ‘Medicine’ is related to ‘Patient’ in the same way as ‘Education’ is

related to—

(A) Teacher

(B) School

(C) Student

(D) Tuition

Ans. (C)



7. Fill in the missing letter in the following series—

S, V, Y, B, ?

(A) C

(B) D

(C) E

(D)G

Ans. (C)


8. What should come in the place of question mark in the following

series?

3, 8, 6, 14, ?, 20

(A) 11

(B) 10

(C) 8

(D) 9

Ans. (D)



9. Select the correct option in place of the question mark.

AOP, CQR, EST, GUV, ?

(A) IYZ

(B) HWX

(C) IWX

(D) JWX

Ans. (C)



10. What should come in the place of question mark in the following

series?

1, 4, 9, 25, 36, ?

(A) 48

(C) 52

(B) 49

(D) 56

Ans. (B)



Directions—(Q. 11 to 14): Select the one which is different from the

other three.

11. (A) Bokaro

(B) Jamshedpur

(C) Bhilai

(D) Agra

Ans. (D)



12. (A) January

(B) February

(C) July

(D) December

Ans. (B)



13. (A) Bible

(B) Panchsheel

(C) Geeta

(D) Quran

Ans. (B)



14. (A) Star

(B) Sun

(C) Sky

(D) Moon

Ans. (C)



Directions—(Q. 15 to 17): based on alphabets.


15. If the sequence of the alphabets is reversed which of the following

would be the 14th letter from your left?

(A) N

(B) L

(C) O

(D) None of these

Ans. (D)



16. Which letter is the 8th letter to the right of the letter, which is

12th from the left?

(A) V

(B) T

(C) W

(D) Y

Ans. (B)

17. Which letter is the 8th letter to the right of the letter which is

10th to the left of the last but one letter from the right?

(A) V

(B) X

(C) W

(D) I

Ans. (C)



Directions—(Q. 18 to 23) Three of the following four are alike in a

certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to

that group?

18. (A) Green

(B) Red

(C) Colour

(D) Orange

Ans. (C)



19. (A) Rabbit

(B) Crocodile

(C) Earthworm

(D) Snail

Ans. (A)



20. (A) Polo

(B) Chess

(C) Ludo

(D) Carrom

Ans. (A)



21. (A) Sun

(B) Universe

(C) Moon

(D) Star

Ans. (B)



22. (A) Cheese

(B) Milk

(C) Curd

(D) Ghee

Ans. (B)



23. (A) Carrot

(B) Radish

(C) Potato

(D) Brinjal

Ans. (D)



24. In a certain code ‘CONTRIBUTOR’ is written as ‘RTNOCIROTUB’. How is

‘prohibition’ written in that code?

(A) NOITIBIHORP

(B) IHORPBITION

(C) ITIONBIHOTP

(D) IHORPBNOITI

Ans. (D)



25. If ‘CAT’ and ‘BOAT’ are written as XZG and ‘YLZG’ respectively in a

code language how is ‘EGG’ to be written in the same language?

(A) VSS

(B) URR

(C) VTT

(D) UTF

Ans. (C)



26. In a code language SINGER is written as AIBCED then GINGER will be

written in the same code as—

(A) CBIECD

(B) CIBCED

(C) CBICED

(D) CIBECD

Ans. (B)



27. If BAT is coded as 283, CAT is coded as 383 and ARE is coded as 801,

then the code for BETTER is—

(A) 213310

(B) 213301

(C) 123301

(D) 012334

Ans. (A)



28. If water is called black, black is called tree, tree is called blue,

blue is called rain, rain is called pink and pink is called fish in a

certain language then what is the colour of sky called in that language?

(A) Blue

(B) Fish

(C) Rain

(D) Pink

Ans. (C)



29. A man walks 3 km northwards and then turns left and goes 2 km. He

again turns left and goes 3 km. He turns right and walks straight. In

which direction he is walking now?

(A) East

(B) West

(C) North

(D) South

Ans. (B)



30. One morning after sunrise Vikram and Shailesh were standing in a lawn

with their back towards each other. Vikram’s shadow fell exactly towards

left-hand side. Which direction Shailesh was facing?

(A) East

(B) West

(C) North

(D) South

Ans. (D)



31. Nageena is taller than Pushpa but not as tall as Manish. Rama is

taller than Namita but not as tall as Pushpa. Who among them is the

tallest?

(A) Manish

(B) Pushpa

(C) Namita

(D) Nageena

Ans. (A)



32. In an examination Raj got more marks than Moti but not as many as

Meena. Meena got more marks than Ganesh and Rupali. Ganesh got less marks

than Moti but his marks are not the lowest in the group. Who is second in

the descending order of marks?

(A) Meena

(B) Rupali

(C) Raj

(D) None of these

Ans. (C)



33. Pointing to a photograph of a girl, Rajan said “She has no sister or

daughter but her mother is the only daughter of my mother.” How is the

girl in the photograph related with Rajan’s mother?

(A) Sister in law

(B) Grand daughter

(C) Daughter in law

(D) None of these

Ans. (B)



34. If Amit’ s father is Billoo’ s father’s only son and Billoo has

neither a brother nor a daughter. What is the relationship between Amit

and Billoo?

(A) Uncle—Nephew

(B) Father—Daughter

(C) Father—Son

(D) Grandfather—Grandson

Ans. (C)



35. An application was received by inward clerk in the afternoon of a

weekday. Next day he forwarded it to the table of the senior clerk, who

was on leave that day. The senior clerk next day evening put up the

application to the desk officer. Desk officer studied the application and

disposed off the matter on the same day, i.e., Friday. Which day the

application was received by the inward clerk?

(A) Tuesday

(B) Earlier week’s Saturday

(C) Wednesday

(D) Monday

Ans. (C)



36. Flight to Mumbai leaves every 5 hours. At the information counter I

learnt that the flight took off 25 minutes before. If the time now is 10

: 45 a.m., what is the time for the next flight?

(A) 2 : 20 a.m.

(B) 3 : 30 a.m.

(C) 3 : 55 p.m.

(D) 3 : 20 p.m.

Ans. (D)



37. Babloo ranked 16th from the top and 29th from the bottom among those

who passed an examination. 6 boys did not participate in the competition

and 5 failed in the examination. How many boys were there in the class?

(A) 44

(B) 40

(C) 50

(D) 55

Ans. (D)



38. Indra is 7th from the left and Jaya is 5th from the right. When they

interchange their position Jaya becomes 19th from the right. What is

Indra’s position from the left?

(A) 21st

(B) 19th

(C) 23rd

(D) 20th

Ans. (D)



39. How many 5’s are in the following sequence of numbers which are

immediately preceded by 7?

8 9 5 3 2 5 3 8 5 5 6 8 7 3 3 5 7 7 5 3 6 5 3 3 5 7 3 8

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) Four

Ans. (A)



40. How many 8’s are there in the following sequence which are

immediately preceded by 6 but not immediately followed by 5?

6 8 5 7 8 5 4 3 6 8 1 9 8 5 4 6 8 2 9 6 8 1 3 6 8 5 3 6

(A) One

(B) Two

(C) Three

(D) Four

Ans. (C)



41. If EARTHQUAKE is coded as MOGPENJOSM then EQUATE will be coded as—
(A) MENOPM

(B) MENOMP

(C) NJOGPM

(D) MNJOPM

Ans. (D)



42. If COUNTRY is coded in certain way as EMWLVPA, ELECTORATE will be

coded

in the same manner as—

(A) CJCEFQPYWC

(B) CJGERQTYVG

(C) CNCERQPCRG

(D) GJGAVMTYVC

Ans. (D)



43. ‘Air’ is to ‘Bird’ as ‘Water’ is to ……..

(A) Drink

(B) Fish

(C) Wash

(D) Swim

Ans. (B)



44. ‘Pencil’ is to ‘Write’ as ‘Knife’ is to ………

(A) Injure

(B) Peel

(C) Prick

(D) Attack

Ans. (B)



45. Mohan is 18th from either end of a row of boys ? How many boys are

there in that row?

(A) 26

(B) 32

(C) 24

(D) 35

Ans. (D)



46. In a class of 60 where boys are twice that of girls, Ramya ranked

17th from the top. If there are 9 boys ahead of Ramya, how many girls are

after her in the rank?

(A) 26

(B) 12

(C) 10

(D) 33

Ans. (B)



47. ‘Soldier’ is related to ‘Army’ in the same way as ‘Pupil’ is related

to …….

(A) Education

(B) Teacher

(C) Student

(D) Class

Ans. (D)


48. ‘Kilogram’ is related to ‘Quintal’ in the same way as ‘Paisa’ is

related to………

(A) Coin

(B) Money

(C) Cheque

(D) Rupee

Ans. (D)



49. ‘Stammering’ is to ‘Speech’ as Deafness is to …………

(A) Ear

(B) Hearing

(C) Noise

(D) Commotion

Ans. (B)



50. ‘Guilt’ is to ‘Past’ as ‘Hope’ is to …………

(A) Present

(B) Future

(C) Today

(D) Hopeless

Ans. (B)


1 (95.6x 910.3) ÷ 92.56256 = 9?

(A) 13.14

(B) 12.96

(C) 12.43

(D) 13.34

(E) None of these



2. (4 86%of 6500) ÷ 36 =?

(A) 867.8

(B) 792.31

(C) 877.5

(D) 799.83

(E) None of these



3. (12.11)2 + (?)2 = 732.2921

(A)20.2

(B) 24.2

(C)23.1

(D) 19.2

(E) None of these



4.576÷ ? x114=8208

(A)8

(B)7

(C)6

(D)9

(E) None of these



5. (1024—263—233)÷(986—764— 156) =?

(A)9

(B)6

(C)7

(D)8

(E) None of these



6. ?125÷5x ?=6265

(A)1253

(B) 1250

(C)1245

(D) 1550

(E) None of these



7.(42)2÷6.3 x 26 =?

(A)7182

(B) 7269

(C)7260

(D) 7240
(E) None ofthese



8.384×12×2=?

(A)9024

(B) 9216

(C)6676

(D) 6814

(E) None of these



9.6534÷40÷33=?

(A)3.06

(B) 5.25

(C)4.82

(D) 6.12

(E) None of these



10. ?2704 x ?2209=?

(A)1996

(B)2444

(C)2452

(D)1983

(E)None of these



11.2536+4851—?=3450+313

(A)3961

(B)4532

(C)3624

(D)4058

(E) None of these



12. (2560 x 1.4) +(7400 x 0.6) =?

(A)7512

(B) 9746

(C)6523

(D) 8024

(E) None of these



13. 36%of 850+? %of 592 = 750

(A)73

(B)89

(C)82

(D)75

(E) None of these



14.64%of 2650+40% 0f 320=?

(A)1824

(B) 1902

(C)1829

(D) 1964

(E) None of these


15. 486+32×25—59=?

(A) 514

(B) 528

(C) 599

(D) 507

(E) None of these



16. 1827÷ 36 x ?=162.4

(A)4.4

(B)3.2

(C)2.1

(D) 3.7

(E) None of these



17. 1008÷36=?

(A)28

(B) 32.5

(C)36

(D) 22.2

(E) None of these



18. 56.21 +2.36+5.41 —21.4+1.5=?

(A)40.04

(B) 46.18

(C)44.08

(D) 43.12

(E) None of these



19. 65%of 320+?=686

(A) 480

(B) 452

(C)461

(D) 475

(E) None of these



20. 83250÷?=74×25

(A)50

(B) 45

(C)40

(D) 55

(E) None of these



21. ?7744=?

(A)88

(B)62

(C)58

(D)78

(E)None of these


22.35%of ?=242

(A)729

(B)652

(C)693

(D)759

(E) None of these



23. 1256+4813+765=?

(A)5642

(B) 5876

(C)6788

(D) 6878

(E) None of these



24. 22 x4+(?)2=(13)2



(A) 81

(C) 27

(B) 9

(D) 64

(E) None of these



25. 432+2170+35=?

(A)494

(B) 475
(C)481

(D) 469

(E) None of these



26. Three numbers are in the ratio of 3: 4 :5 respectively. If the sum of the first and third numbers is

more than the second number by 52, then which will be the largest number?

(A) 65

(B) 52

(C) 79

(D) 63

(E) None of these



27. The compound interest on a certain amount for 2 years at the rate of 8 p.c.p.a. is Rs.312. What will

be the simple interest on the same amount and at the same rate and same time?

(A)Rs. 349.92

(B) Rs. 300

(C)Rs. 358.92

(D) Rs. 400

(E) None of these



28. The length of a rectangle exceeds its breadth by 7 ems. If the length is decreased by 4 cm. and the

breadth is increased by 3 cms., then the area of the new rectangle will be the same as the area of the

original rectangle. What will be the perimeter of the original rectangle?

(A)45 cms.

(B)40 cems.

(C)50 cms.

(D)55 cms.


(E)None ofthese



29. The sum of the digits of a two digit number is 12. If the new number formed by reversing the digits is

greater than the original number by 54, then what will be the original number?

(A)28

(B) 48

(C)39

(D) 93

(E) None of these



30. In a fraction, twice the numerator is two more than the denominator. If 3 is added to the numerator

and the denominator each, then the resultant fraction will be 2/3 .What was the original fraction ?

(A)5/18

(B)6/13

(C)13/6

(D)7/12

(E) None of these



31. Four‐fifth of a number is 10 more than two‐third of the same number. What is the number?

(A) 70

(B) 75

(C) 69

(D) 85

(E) None of these



32. A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs. 10 each. However, 5 bulbs were fused and had to be

thrown away. The remaining were sold at Rs. 12 each. What will be the percentage


profit?

(A) 25

(B) 15

(C) 13

(D) 17

(E) None of these



33. What should come in the place of question mark (?) in the number series given below?

25, 34, 52,79, 115,?

(A)160

(B) 140

(C)153

(D) 190

(E)None of these



34. What number should replace both the question marks (?) in the following question ?

?/144= 49 /?

(A)95

(B) 76

(C)82

(D) 84

(E)None of these



35. The sum of three consecutive even numbers is 252. What is the sum of the smallest and the largest

numbers?


(A)158

(B) 148

(C)168

(D) 198

(E) None of these



36. Ajay spends 25% of his salary on house rent, 5% on food, 15% on travel, 10% on clothes and the

remaining amount of Rs. 27,000 is saved. What is Ajay’s income?

(A) Rs. 60,000

(B) Rs. 80,500

(C) Rs. 60,700

(D) Rs. 70,500

(E) None of these



37. In how many different ways, can the letters of the word ‘CRISIS’ be arranged ?

(A) 150

(B) 240

(C) 120

(D) 200

(E) None of these



38. At each corner of a square park with side equal to 40 m, there is a flower bed in the form of a sector

of radius 14 m. What is the area of the remaining part of the park?

(A)984 Square m

(B) 789 Square m

(C) 1014 Square m

(D) 1024 Squarem

(E) None ofthese



39. The length of a rectangular field is thrice its breadth. If the cost of cultivating the field at Rs. 367.20

per square meter is Rs. 27,540, then what is the perimeter of the rectangle?

(A)47m

(B) 39m

(C)52m

(D)40m

(E) None of these



40. If the fractions8/5,7/2,9/5,5/4,4/5 are arranged in descending order of their values, which one will

be fourth?

(A)4/5

(B)5/4

(C)9/5

(D)8/5

(E) 7/2



41. The present ages of Chetna and Shikha are in the ratio of 5 :7 respectively. After 7 years, their ages

will be in the ratio of 11:14 respectively. What is the difference between their ages?

(A)9 years

(B) 4 years

(C)5 years

(D) 7 years

(E) None of these

42. If 13men can complete a piece of work in 36 days,then in howmany days will 18men complete the

same work?

(A)16 days

(B) 20 days

(C)26 days

(D) 30 days

(E) None of these



43. If the area of a circle is 75.44 square cm then what is the circumference of the circle?

(A)29.2 cm

(B) 28.9 cm

(C)30.8 cm

(D) 40.2 cm

(E) None of these



44. Girish started a business investing Rs. 45,000. After 3 months, Vijay joined him with a capital of Rs.

60,000. After another 6 months, Ankush joined them with a capital of Rs. 90,000. At the end of the year,

they made a profit of Rs. 16,500. What is Girish’s share of profit ?

(A) Rs. 5,500

(B) Rs. 6,000

(C) Rs. 6,600

(D) As. 5,900

(E) None of these



45. What is the average age of a family of five members, whose ages are 42, 49, 56, 63 and 35 years

respectively?

(A)60 years

(B) 49 years

(C)45 years

(D) 58 years

(E) None of these



46. A and B are two taps which can fill a tank individually in 10 minutes and 20 minutes respectively.

However, there is a leakage at the bottom which can empty a filled tank in 40 minutes. If the tank is

empty initially, how much time will both the taps take to fill the tank (leakage is still there) ?

(A) 8 minutes

(B) 7 minutes

(C) 10 minutes

(D)15 minutes

(E) None of these



47. What is 50% of 40% of Rs. 3,450?

(A) Rs. 690

(B) As. 520

(C) Rs. 517.5

(D) Rs. 499.2

(E) None of these



48. If an amount of Rs. 5,86,700 is distributed equally amongst 25 persons, then how much would each

person get?

(A) Rs. 2,54,876

(B) Rs. 2,34,68

(C) Rs. 3,74,20

(D) Rs. 1,95,62

(E) None ofthese



49. An urn contains 9 blue, 7 white and 4 black balls. If 2 balls are drawn at random, then what is the

probability that only one ball is white?

(A) 71/190

(B) 121/190

(C) 91/190

(D) 93/190

(E) None of these



50. If the price of 5 transistors and 2 pen stands is Rs. 810, then what will be the price of 7 transistors

and 9 pen stands?

(A) Rs. 1,320

(B) Rs. 1,500

(C) Rs.1,150

(D) Cannot be determined

(E) None of these



ANSWERS:

1 ‐ D 2 ‐ C 3 ‐ B 4 ‐ A 5 ‐ D 6 ‐ A 7 ‐ E 8 ‐ B 9 ‐ E 10 ‐ B 11 ‐ C 12 ‐ D 13 ‐ D 14 ‐ A 15 ‐ B 16 ‐ B 17 ‐ A 18 ‐ C 19 ‐ E 20 ‐ B 21 ‐ A 22 ‐ C 23 ‐ E 24 ‐ B 25 ‐ A 26 ‐ A 27 ‐ B 28 ‐ C 29 ‐ C 30 ‐ D 31 ‐ B 32 ‐ D 33 ‐ A 34 ‐ D 35 ‐ C 36 ‐ A 37 ‐ E 38 ‐ A 39 ‐ D 40 ‐ B 41 ‐ E 42 ‐ C 43 ‐ C 44 ‐ A 45 ‐ B 46 ‐ A 47 ‐ A 48 ‐ B 49 ‐ E 50 ‐ D




For more detailed information I am uploading PDF files which are free to download:

Last edited by Aakashd; July 1st, 2019 at 04:11 PM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
RRB question papers for section engineer
RRB Question Papers For Section Engineer In PDF
RRB Section Engineer Old Question Papers
RRB Senior Section Engineer Results
RRB Section Engineer Exam Papers
RRB Section Engineer Question Paper
RRB Guwahati Senior Section Engineer
RRB Senior Section Engineer Notification
Railway Recruitment Board Section Engineer question papers of previous years
RRB Previous Year Question Papers Section Engineer
RRB Question Papers for Section Engineer for Free Download
RRB Senior section engineer(Electronics) question paper
RRB Section Engineer solved question papers
Indian Railways Senior Section Engineer selection procedure
RRB Section Engineer Papers
RRB Section Engineer exam solved question papers
RRB Senior Section Engineer Exam Previous year Question Papers
Senior Section Engineer in RRB study material or syllabus
Solved Electrical Question Paper for Senior Section Engineer
RRB Exam Papers Section Engineer






Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 06:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8