Go Back   2019-2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #2  
Old October 17th, 2017, 04:59 PM
Super Moderator
 
Join Date: May 2011
Default Re: RRB Junior Engineer Mechanical Question Paper

The sample question paper for the Mechanical Engineering Discipline recruitment exam conducted by Railway Recruitment Board is as given below:

1. The working cycle in case of four stroke engine is completed in following number of revolutions of crankshaft
(a) 1/2
(b) 1
(c) 2
(d) 4
(e) 8.
Ans: c

2. In a diesel engine, the fuel is ignited by
(a) spark
(b) injected fuel
(c) heat resulting from compressing air that is supplied for combustion
(d) ignitor
(e) combustion chamber.
Ans: c

3. Scavenging air in diesel engine means
(a) air used for combustion sent under pres-sure
(b) forced air for cooling cylinder
(c) burnt air containing products of com-bastion
(d) air used for forcing burnt gases out of engine's cylinder during the exhaust period
(e) air fuel mixture.
Ans: d

4. Supercharging is the process of
(a) supplying the intake of an engine with air at a density greater than the density of the surrounding atmosphere
(b) providing forced cooling air
(c) injecting excess fuel for raising more load
(d) supplying compressed air to remove combustion products fully
(e) raising exhaust pressure.
Ans: a

5. Does the supply of scavenging air at a density greater than that of atmosphere mean engine is
supercharged ?
(a) yes
(b) no
(c) to some extent
(d) unpredictable
(e) depends on other factors.
Ans: b

6. The ratio of indicated thermal efficiency to the corresponding air standard cycle efficiency is
called
(a) net efficiency
(b) efficiency ratio
(c) relative efficiency
(d) overall efficiency
(e) cycle efficiency.
Ans: c

7. Compression ratio of LC. engines is
(a) the ratio of volumes of air in cylinder before compression stroke and after compression stroke
(b) volume displaced by piston per stroke and clearance volume in cylinder
(c) ratio of pressure after compression and before compression
(d) swept volume/cylinder volume
(e) cylinder volume/swept volume.
Ans: a

8. The air standard efficiency of an Otto cycle compared to diesel cycle for the given compression
ratio is
(a) same
(b) less
(c) more
(d) more or less depending on power rating
(e) unpredictable.
Ans: c

9. The calorific value of gaseous fuels is expressed in terms of
(a) kcal
(b) kcal/kg
(c) kcal/m2
(d) kcal/n?
(e) all of the above.
Ans: d

11. If the intake air temperature of I.C. engine increases, its efficiency will
(a) increase
(b) decrease
(c) remain same
(d) unpredictable
(e) depend on other factors.
Ans: b

12. All heat engines utilize
(a) low heat value of oil
(b) high heat value of oil
(c) net claorific value of oil
(d) calorific value of fuel
(e) all of the above.
Ans: a

13. An engine indicator is used to determine the following
(a) speed
(b) temperature
(c) volume of cylinder
(d) m.e.p. and I.H.P.
(e) BHP.
Ans: d

14. Fuel oil consumption guarantees for I .C. engine are usually based on
(a) low heat value of oil
(b) high heat value of oil
(c) net calorific value of oil
(d) calorific value of fuel
(e) all of the above.
Ans: b

17. If the compression ratio of an engine working on Otto cycle is increased from 5 to 7, the %age increase in efficiency will be
(a) 2%
(b) 4%
(c) 8%
(d) 14%
(e) 27%.
Ans: d

18. In case of gas turbines, the gaseous fuel consumption guarantees are based on
(a) high heat value
(b) low heat value
(c) net calorific value
(d) middle heat value
(e) calorific value.
Ans: b

19. In a typical medium speed 4-stroke cycle diesel engine the inlet valve
(a) opens at 20° before top dead center and closes at 35° after the bottom dead center
(b) opens at top dead center and closes at bottom dead center
(c) opens at 10° after top dead center and closes 20° before the bottom dead center
(d) may open or close anywhere
(e) remains open for 200°.
Ans: a

20. The pressure and temperature at the end of compression stroke in a petrol engine are of the order of
(a) 4 - 6 kg/cm2 and 200 - 250°C
(b) 6 - 12 kg/cm2 and 250 - 350°C
(c) 12 - 20 kg/cm2 and 350 - 450°C
(d) 20 - 30 kg/cm2 and 450 - 500°C
(e) 30 - 40 kg/cm2 and 500 - 700°C.
Ans: b
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 03:28 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9