Go Back   2018-2019 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #2  
Old June 12th, 2014, 07:08 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 31,679
Default Re: Model Question Papers of IBPS Exam

As pre your request here I am sharing the Model Question Papers of IBPS Exam:

Model Question Papers of IBPS Exam

1 (95.6x 910.3) ÷ 92.56256 = 9?
(A) 13.14
(B) 12.96
(C) 12.43
(D) 13.34
(E) None of these
2. (4 86%of 6500) ÷ 36 =?
(A) 867.8
(B) 792.31
(C) 877.5
(D) 799.83
(E) None of these
3. (12.11)2 + (?)2 = 732.2921
(A) 20.2
(B) 24.2
(C) 23.1
(D) 19.2
(E) None of these
4.576÷ ? X114=8208
(A) 8
(B) 7
(C) 6
(D) 9
(E) None of these
5. (1024—263—233)÷(986—764— 156) =?
(A) 9
(B) 6
(C) 7
(D) 8
(E) None of these
6.? 125÷5x ?=6265
(A) 1253
(B) 1250
(C) 1245
(D) 1550
(E) None of these
7. (42)2÷6.3 x 26 =?
(A) 7182
(B) 7269
(C) 7260
(D) 7240
(E) None of these
8. Three numbers are in the ratio of 3: 4:5 respectively. If the sum of the first and third numbers is more than the second number by 52, then Which will be the largest number?
(A) 65
(B) 52
(C) 79
(D) 63
(E) None of these
9. The compound interest on a certain amount for 2 years at the rate of 8 p.c.p.a. is Rs.312. What will be the simple interest on the same amount and at the same rate and same time?
(A)Rs. 349.92
(B) Rs. 300
(C)Rs. 358.92
(D) Rs. 400
(E) None of these
10. The length of a rectangle exceeds its breadth by 7 ems. If the length is decreased by 4 cm. and the breadth is increased by 3 cms., then the area of the new rectangle will be the same as the area of the original rectangle. What will be the perimeter of the original rectangle?
(A) 45 cms.
(B) 40 cems.
(C) 50 cms.
(D) 55 cms.
(E)None of these
11. The sum of the digits of a two digit number is 12. If the new number formed by reversing the digits is greater than the original number by 54, then what will be the original number?
(A) 28
(B) 48
(C) 39
(D) 93
(E) None of these
12. In a fraction, twice the numerator is two more than the denominator. If 3 is added to the numerator and the denominator each, then the resultant fraction will be 2/3 .What was the original fraction ?
(A) 5/18
(B) 6/13
(C) 13/6
(D) 7/12
(E) None of these
13. Four-fifth of a number is 10 more than two-third of the same number. What is the number?
(A) 70
(B) 75
(C) 69
(D) 85
(E) None of these
14. A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs. 10 each. However, 5 bulbs were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs.12 each. What will be the percentage profit?
(A) 25
(B) 15
(C) 13
(D) 17
(E) None of these
15. What should come in the place of question mark (?) in the number series given below?
25, 34, 52, 79, 115,?
(A) 160
(B) 140
(C) 153
(D) 190
(E)None of these
16. What number should replace both the question marks (?) in the following question ?
?/144= 49 /?
(A) 95
(B) 76
(C) 82
(D) 84
(E)None of these
17. The sum of three consecutive even numbers is 252. What is the sum of the smallest and the largest numbers?
(A) 158
(B) 148
(C) 168
(D) 198
(E) None of these
18. If 13 men can complete a piece of work in 36 days, then in how many days will 18 men complete the same work?
(A) 16 days
(B) 20 days
(C) 26 days
(D) 30 days
(E) None of these
19. If the area of a circle is 75.44 square cm then what is the circumference of the circle?
(A) 29.2 cm
(B) 28.9 cm
(C) 30.8 cm
(D) 40.2 cm
(E) None of these
20. Girish started a business investing Rs. 45,000. After 3 months, Vijay joined him with a capital of Rs. 60,000. After another 6 months, Ankush joined them with a capital of Rs. 90,000. At the end of the year, they made a profit of Rs. 16,500. What is Girish’s share of profit ?
(A) Rs. 5,500
(B) Rs. 6,000
(C) Rs. 6,600
(D) As. 5,900
(E) None of these
21. What is the average age of a family of five members, whose ages are 42, 49, 56, 63 and 35 years respectively?
(A) 60 years
(B) 49 years
(C) 45 years
(D) 58 years
(E) None of these
22. A and B are two taps which can fill a tank individually in 10 minutes and 20 minutes respectively. However, there is a leakage at the bottom which can empty a filled tank in 40 minutes. If the tank is empty initially, how much time will both the taps take to fill the tank (leakage is still there) ?
(A) 8 minutes
(B) 7 minutes
(C) 10 minutes
(D) 15 minutes
(E) None of these
23. What is 50% of 40% of Rs. 3,450?
(A) Rs. 690
(B) As. 520
(C) Rs. 517.5
(D) Rs. 499.2
(E) None of these
24. An urn contains 9 blue, 7 white and 4 black balls. If 2 balls are drawn at random, then what is the probability that only one ball is white?
(A) 71/190
(B) 121/190
(C) 91/190
(D) 93/190
(E) None of these
25. If the price of 5 transistors and 2 pen stands is Rs. 810, then what will be the price of 7 transistors and 9 pen stands?
(A) Rs. 1,320
(B) Rs. 1,500
(C) Rs.1,150
(D) Cannot be determined
(E) None of these
26. A train B speeding with 120 kmph crosses another train C running in the same direction, in 2 minutes. If the lengths of the trains B and C be 100 m and 200 m respectively, what is the speed (in kmph) of the train C?
(A) 111
(B) 123
(C) 127
(D) 129
27. River is running at 2 kmph. It took a man twice as long to row up as to row down the river. The rate (in km/hr) of the man in still water is:
(A) 8
(B) 10
(C) 4
(D) 6
28. A merchant has 1000 kg of sugar, part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The quantity (in kg.) sold at 18% profit is:
(A) 560
(B) 600
(C) 400
(D) 640
29. A sum of money becomes Rs. 13, 380 after 3 years and Rs. 20, 070 after 6 years on compound interest. The sum (in Rupees) is:
(A) 8800
(B) 8890
(C) 8920
(D) 9040
30. A well with 14 m inside diameter is dug 10 m deep. Earth taken out of it, has been evenly spread all around it to a width of 21m to form an embankment. The height (in metres) of the embankment is:
(A) 1/2
(B) 2/3
(C) 3/4
(D) 3/5
31. A rectangular carpet has an area of 120 sq metres and a perimeter of 46 metres. The length of its diagonal (in metres) is:
(A) 11
(B) 13
(C) 15
(D) 17
32. Three numbers are in the ratio of 3:4:5 respectively. If the sum of the first and third numbers is more than the second number by 52, then which will be the largest number?
(A) 65
(B) 52
(C) 79
(D) 63
(E) None of these
33. The compound interest on a certain amount for 2 years at the rate of 8 p.c.p.a. is Rs.312. What will be the simple interest on the same amount and at the same rate and same time?
(A)Rs. 349.92
(B) Rs. 300
(C) Rs. 358.92
(D) Rs. 400
(E) None of these
34. The length of a rectangle exceeds its breadth by 7ems. If the length and breadth is decreased by 4cm. and 3 cms, then the area of the new rectangle is same as the area of the original. What will be the perimeter of the original rectangle?
(A) 45 cms.
(B) 40 cms.
(C) 50 cms.
(D) 55 cms.
(E)None of these
35. The sum of the digits of a two digit number is 12. If the new number formed by reversing the digits is greater than the original number by 54, then what will be the original number?
(A) 28
(B) 48
(C) 39
(D) 93
(E) None of these
36. In a fraction, twice the numerator is two more than the denominator. If 3 is added to the numerator and the denominator each, then the resultant fraction will be 2/3 .What was the original fraction ?
(A) 5/18
(B) 6/13
(C) 13/6
(D) 7/12
(E) None of these
37. Four-fifth of a number is 10 more than two-third of the same number. What is the number?
(A) 70
(B) 75
(C) 69
(D) 85
(E) None of these
38. A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs. 10 each. However, 5 bulbs were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs. 12 each. What will be the percentage profit?
(A) 25
(B) 15
(C) 13
(D) 17
(E) None of these
39. What should come in the place of question mark (?) in the number series given below?
25, 34, 52, 79, 115,?
(A) 160
(B) 140
(C) 153
(D) 190
(E) None of these
40. ?/144= 49 /?
(A) 95
(B) 76
(C) 82
(D) 84
(E) None of these
41. The sum of three consecutive even numbers is 252. What is the sum of the smallest and the largest numbers?
(A) 158
(B) 148
(C) 168
(D) 198
(E) None of these
42. Ajay spends 25% of his salary on house rent, 5% on food, 15% on travel, 10% on clothes and the remaining amount of Rs. 27,000 is saved. What is Ajay’s income?
(A) Rs. 60,000
(B) Rs. 80,500
(C) Rs. 60,700
(D) Rs. 70,500
(E) None of these
43. In how many different ways, can the letters of the word ‘CRISIS’ be arranged ?
(A) 150
(B) 240
(C) 120
(D) 200
(E) None of these
44. At each corner of a square park with side equal to 40 m, there is a flower bed in the form of a sector of radius 14 m. What is the area of the remaining part of the park?
(A)984 Square m
(B) 789 Square m
(C) 1014 Square m
(D) 1024 Square m
(E) None of these
45. The length of a rectangular field is thrice its breadth. If the cost of cultivating the field at Rs. 367.20 per square meter is Rs. 27,540, then what is the perimeter of the rectangle?
(A)47m
(B) 39m
(C)52m
(D)40m
(E) None of these
46. If the fractions8/5, 7/2, 9/5, 5/4, 4/5 are arranged in descending order of their values, which one will be fourth?
(A) 4/5
(B) 5/4
(C) 9/5
(D) 8/5
(E) 7/2
47. The present ages of Chetna and Shikha are in the ratio of 5:7 respectively. After 7 years, their ages will be in the ratio of 11:14 respectively. What is the difference between their ages?
(A) 9 years
(B) 4 years
(C) 5 years
(D) 7 years
(E) None of these
48. If 13 men can complete a piece of work in 36 days, then in how many days will 18 men complete the same work?
(A) 16 days
(B) 20 days
(C) 26 days
(D) 30 days
(E) None of these
49. If the area of a circle is 75.44 square cm then what is the circumference of the circle?
(A) 29.2 cm
(B) 28.9 cm
(C) 30.8 cm
(D) 40.2 cm
(E) None of these
50. Girish started a business investing Rs. 45,000. After 3 months, Vijay with Rs. 60,000 and After another 6 months, Ankush with Rs. 90,000 joined him. At the end of the year, they made a profit of Rs. 16,500. What is Girish’s share of profit?
(A) Rs. 5,500
(B) Rs. 6,000
(C) Rs. 6,600
(D) As. 5,900
(E) None of these
Answers
1. D 2. C 3. B 4. A 5. D 6. A 7. E 8. A 9. B 10. C 11. C 12. D 13. B 14. D 15. A 16. D 17. C 18. C 19. C 20. A 21. B 22. A 23. A 24. E 25. D 26. A 27. D 28. B 29. C 30. B 31. D 32. A 33. B 34. C 35. C 36. D 37. B 38. D 39. A 40. D 41. C 42. A 43. E 44. A 45. D 46. B 47. E 48. C 49. C 50. A
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Our Latest Videos
Sponsored Links






















  #3  
Old November 1st, 2014, 04:03 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Model Question Papers of IBPS Exam

I want to get the IBPS Exam modal question paper of Computer Knowledge, can you please provide me that ?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old November 1st, 2014, 04:24 PM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 28,553
Default Re: Model Question Papers of IBPS Exam

As you want to get the IBPS Exam modal question paper of Computer Knowledge, so I am giving you some questions of that paper:
IBPS Computer Knowledge Paper III for PO
1. Computer uses the .......... number system to store data and perform calculations.
(1) binary
(2) octal
(3) decimal
(4) hexadecimal
(5) None of these
2. A disk's content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be changed or erased by the user
is-
(1) Memory-only
(2) Write-only
(3) Once-only
(4) Run-only
(5) Read-only
3. Which of the following can be used to select the entire document?
(1) CTRL + A
(2) ALT + F5
(3) SHIFT + A
(4) CTRL + K
(5) CTRL + H
4. .......... are attempts by individuals to obtain confidential information from you by falsifying their identity.
(1) Phishing
(2) Computer viruses
(3) Spyware scams
(4) Viruses
(5) None of the above
5. Part number, part description, and number of parts ordered are examples of
(1) control
(2) output
(3) processing
(4) feedback
(5) input
6. A Web site's main page is called its-
(1) Home Page
(2) Browser Page
(3) Search Page
(4) Bookmark
(5) None of these
7. The simultaneous processing of two or more programs by multiple processors is-
(1) multiprogramming
(2) multitasking
(3) time-sharing
(4) multiprocessing
(5) None of these
8. Codes consisting of lines of varying widths or lengths that are computer-readable are known as-
(1) an ASCII code
(2) a magnetic tape
(3) an OCR scanner
(4) a bar code
(5) None of these
9. To instruct Word to fit the width of a column to the contents of a table automatically, click the ..... button and
then point to AutoFit Contents.
(1) Fit to Form
(2) Format
(3) Autosize
(4) Contents
(5) AutoFit
10. Why is it unethical to share copyrighted files with your friends?
(1) It is not unethical, because it is legal.
(2) It is unethical because the files are being given for free.
(3) Sharing copyrighted files without permission breaks copyright laws.
(4) It is not unethical because the files are being given for free.
(5) It is not unethical-anyone can access a computer
11. Reusable optical storage will typically have the acronym-
(1) CD
(2) DVD
(3) ROM
(4) RW
(5) ROS
12. The most common type of storage devices are-
(1) persistent
(2) optical
(3) magnetic
(4) flash
(5) steel
13. A device that connects to a network without the use of cables is said to be-
(1) distributed
(2) free
(3) centralized
(4) open source
(5) None of these
14. A person who used his or her expertise to gain access to other people's computers to get information illegally
or do damage is a-
(1) hacker
(2) analyst
(3) instant messenger
(4) programmer
(5) spammer
15. To access properties of an object, the mouse technique to use is-
(1) dragging
(2) dropping
(3) right-clicking
(4) shift-clicking
(5) None of these
16. To change selected text to all capital letters, click the change case button, then click-
(1) UPPERCASE
(2) UPPER ALL
(3) CAPS LOCK
(4) Lock Upper
(5) Large Size
17. The basic unit of a worksheet into which you enter data in Excel is called a-
(1) tab
(2) cell
(3) box
(4) range
(5) None of these
18. You can keep your personal files / folders in-
(1) My folder
(2) My Documents
(3) My Files
(4) My Text
(5) None of these
19. In Word you can force a page break-
(1) By positioning your cursor at the appropriate place and pressing the F1 key
(2) By positioning your cursor at the appropriate place and pressing Ctrl + Enter
(3) By using the Insert/Section Break
(4) By changing the font size of your document
(5) None of these
20. A DVD is an example of a(n)-
(1) hard disk
(2) optical disc
(3) output device
(4) solid-state storage device
(5) None of these
21. The default view in Excel is ......... view.
(1) Work
(2) Auto
(3) Normal
(4) Roman
(5) None of these
22. The process of transferring files from a computer on the Internet to your computer is called
(1) downloading
(2) uploading
(3) FTP
(4) JPEG
(5) downsizing
23. .......... is the process of dividing the disk into tracks and sectors.
(1) Tracking
(2) Formatting
(3) Crashing
(4) Allotting
(5) None of these
24. Help Menu is available at which button?
(1) End
(2) Start
(3) Turnoff
(4) Restart
(5) Reboot
25. The contents of .......... are lost when the computer turns off.
(1) storage
(2) input
(3) output
(4) memory
(5) None of these
26. When you enter text in a cell in Excel, it also appears in which of the following?
(1) Status bar
(2) Formula bar
(3) Row heading
(4) Name box
(5) None of these
27. Which elements of a Word document can be displayed in colour?
(1) Only graphics
(2) Only text
(3) Only the first word of each line
(4) All elements, but only if you have a colour printer
(5) All elements
28. A workbook is a collection of
(1) Page Setup
(2) Buttons
(3) Diagrams
(4) Charts
(5) Worksheets
29. __ appear at the bottom of the Excel Window.
(1) Sheet tabs
(2) Name Box
(3) Formula bar
(4) Title bar
(5) None of these
30. EPROM stands for
(1) Erasable Programmable Read-Only Memory
(2) Electronic Programmable Read-Only Memory
(3) Enterprise Programmable Read-Only Memory
(4) Extended Programmable Read-Only Memory
(5) Electrical Programmable Read-Only Memory
31. The technology that stores only the essential instructions on a microprocessor chip and thus enhances its
speed is referred to as
(1) CISC
(2) RISC
(3) CD-ROM
(4) Wi-Fi
(5) MISC
32. Which is not a basic function of a computer?
(1) Store data
(2) Accept input
(3) Process data
(4) Copy text
(5) Accept and process data
33. ASCII is a coding system that provides
(1) 256 different characters
(2) 512 different characters
(3) 1024 different characters
(4) 128 different characters
(5) 1000 different characters
34. Which part of the computer is directly invoked in executing the instructions of the computer program?
(1) The scanner
(2) The main storage
(3) The secondary storage
(4) The printer
(5) The processor
35. In order to create column data in Word, you need to
(1) tab consecutively until your cursor reaches the desired place
(2) set tabs or use the Table menu
(3) use Excel
(4) press the space bar until your cursor reaches the desired place
(5) None of these
36. Files are organised by storing them in
(1) tables
(2) databases
(3) folders
(4) graphs
(5) diagrams
37. When a computer is switched on, the booting process performs
(1) Integrity Test
(2) Power-On Self-Test
(3) Correct Functioning Test
(4) Reliability Test
(5) Shut-down
38. In Word, the feature that automatically detects common errors is called
(1) Autocorrect
(2) Autograph
(3) Spelling and Grammar
(4) Go to
(5) Thesaurus
39. A computer system that is old and perhaps not satisfactory is referred to as a(n)
(1) Ancient system
(2) Historical system
(3) Age old system
(4) Legacy system
(5) Legal System
40. Which of the following is not a binary number?
(1) 001
(2) 101
(3) 202
(4) 110
(5) 011
41. Which of the following does not store data permanently?
(1) ROM
(2) RAM
(3) Floppy Disk
(4) Hard Disk
(5) None of these
42. Which of the following is the smallest storage?
(1) Megabyte
(2) Gigabyte
(3) Kilobyte
(4) Terabyte
(5) None of these
43. Which menu enables the user to choose toolbars?
(1) View
(2) Format
(3) Insert
(4) Edit
(5) Help
44. By viewing the properties of the local hard disk of a computer, the user can find out
(1) the amount of space that has been used up and the remaining free space on the disk.
(2) the name of the user viewing the properties of the disk.
(3) nothing useful to the user.
(4) the number of programs available in the computer,
(5) None of these
45. Pre-defined and built-in formulas in Excel are known as
(1) Autosheets
(2) Diagrams
(3) Charts
(4) Tables
(5) Functions
46. Which of the following contains permanent data and gets updated during the processing of transactions?
(1) Operating System File
(2) Transaction file
(3) Software File
(4) Master file
(5) Any File
47. The keyboard shortcut to centralise the selected text in Word is
(1) Ctrl + Esc
(2) Ctrl + C
(3) Alt + C
(4) There is no keyboard shortcut for this operation
(5) Ctrl + E
48. Which of the following helps to protect floppy disks from data getting accidentally erased?
(1) Access notch
(2) Write-protect notch
(3) Entry notch
(4) Input notch
(5) None of these
49. A modem is connected to
(1) a telephone line
(2) a keyboard
(3) a printer
(4) a monitor
(5) a scanner
50. Large transaction processing systems in automated organisations use
(1) Online processing
(2) Batch Processing
(3) Once-a-day Processing
(4) End-of-day processing
(5) Once-a-week processing
51. The operation of combining two cells into a single cell in Excel is referred to as
(1) join cells
(2) merge cells
(3) merge table
(4) join table
(5) None of these
52. Which of the following can be used to store a large number of files in a small amount of storage space?
(1) File adjustment
(2) File copying
(3) File reading
(4) File compatibility
(5) File compression
53. In a computer, most processing takes place in
(1) memory
(2) RAM
(3) motherboard
(4) CUP
(5) None of these
54. Data is organized in a worksheet as
(1) charts and diagrams
(2) rows and columns
(3) tables and boxes
(4) graphs
(5) None of the above
55. Which of the following is an example of a binary number?
(1) 6AH1
(2) 100101
(3) 005
(4) ABCD
(5) 23456
56. Spell Check will find errors in which of the following?
(1) Today is a rainy day
(2) Today is a rainy a day
(3) Is a rainy
(4) Rainy today a day
(5) None of the above
57. Which of the following is not a storage medium?
(1) Hard disk
(2) Flash drive
(3) DVD
(4) CD
(5) Keyboard
58. In Excel, when the contents and attributes of a cell or range of cells have to be erased using the menu, the
user must
(1) select the Cells. choose Edit. and select Clear, then All
(2) select the Cells. and click Delete on the keyboard
(3) select the Cells. choose Tools. and select Clear. then Formats
(4) select the Cells. choose Tools. and select Formula Audit. then Delete
(5) None of the above
59. The computer abbreviation KB usually means
(1) Key Block
(2) Kernel Boot
(3) Kilo Byte
(4) Kit Bit
(5) None of these
60. If an Excel Worksheet is to be linked for use in a Powerpoint presentation, the following should be clicked
(1) Edit, Paste Special
(2) Edit, Paste
(3) Edit, Copy
(4) File, Copy
(5) None of the above
61. RAM stands for
(1) Random Access Memory
(2) Ready Application Module
(3) Read Access Memory
(4) Remote Access Machine
(5) None of the above
62. Which of the following is the hardware and not the software?
(1) Excel
(2) Printer driver
(3) Operating system
(4) Powerpoint
(5) Control Unit
63. In Word, which menu would the user select to print a document?
(1) Tools
(2) File
(3) View
(4) Wind0Vob
(5) None of these
64. Which of the following is not true about computer files?
(1) They are collections of data saved to a Storage medium
(2) Every file has a filename
(3) A file extension is established by the user to indicate the date it was created
(4) Usually files contain data
(5) None of the above
65. The common name for a modulator-demodulator is
(1) modem
(2) joiner
(3) networker
(4) connector
(5) demod
66. What do you see when you click the right mouse button?
(1) The same effect as the left click
(2) A special menu
(3) No effect
(4) A mouse cannot be right clicked
(5) Computer goes to sleep mode
67. In order to choose the font for a sentence in a Word document,
(1) select Font in the Format menu
(2) select Font in the Edit menu
(3) select Font in the Tools menu
(4) select Font in the Insert menu
(5) None of the above
68. The ALU performs .......... operations.
(1) logarithm-based
(2) ASCII
(3) algorithm-based
(4) arithmetic
(5) None of the above
69. Excel is a program that is used to prepare a
(1) Database
(1) Text Document
(3) Spreadsheet
(4) Slide Presentation
(5) None of the above
70. .......... consists of volatile chips that temporarily store data or instructions.
(1) CPU
(2) ROM
(3) RMA
(4) RAM
(5) None of these
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old February 28th, 2015, 10:26 AM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 28,553
Default Re: Model Question Papers of IBPS Exam

IBPS Clerical Exam has total 5 Subjects like:

English Language,
Reasoning,
Numerical Ability,
General Awareness and
Computer Knowledge

Questions;

1. Buffer is device/storage area–
1. Where data are temporarily stored
2. Where data is permanently stored
3. Where data error occurs
4. All of the above 5. None of these

2. A network geometric arrangement in which a single connecting line is shared by a number of nodes is called–
1. Car Topology
2. Bus Topology
3. Truck Topology
4. All of the above
5. None of these

3. An error in a computer program is referred as–
1. Bug
2. Bit
3. Virus
4. All of the above
5. None of these

4. Circuits that provide a communication path between two or more devices of a digital computer system is–
1. Car
2. Bus
3. Truck
4. All of the above
5. None of these

5. A fixed number of adjacent bits that represent a particular character or symbol are referred as–
1. Byte
2. Octal
3. Bubble
4. All of the above
5. None of these

6. Cache memory is a–
1. Small buffer storage
2. Permanent storage
3. Main memory
4. All of the above
5. None of these

7. The total number of digits (symbols) available to represent numbers in a positional number system is referred as–
1. Number system
2. Base
3. Power
4. All of the above
5. None of these

8. Cache memory is–
1. Smaller and faster than main storage
2. Bigger and slower than main storage
3. Smaller but slower than main memory
4. Bigger and faster than main memory
5. None of these

9. Cache memory–
1. Is a Static RAM
2. Increases the speed of processing by making current programs and data available to the CPU at a rapid rate
3. Both 1. and 2. are true .
4. Both 1. and 2. are false
5. None of these
10. Following is false for BASIC–
1. Beginners All-Purpose Symbolic Instruction Code
2. High-level interactive programming language
3. Works in time sharing environment
4. Low level object oriented language
5. None of these

11. A unit for measuring data transmission speed that describes the capacity of a carrier is referred as–
1. Baud
2. Bit
3. Bond
4. All of the above
5. Batch

12. A process of trying out a new product by independent users before it is finally manufactured/developed–
1. Alpha test
2. Beta Test
3. Gamma test
4. All of the above
5. None of these

13. A selection, choice, or condition involving two possibilities is referred as–
1. Unary
2. Binary
3. Octal
4. All of the above
5. None of these

14. Base band System is–
1. A networking system
2. Where the channel support a single digital signal
3. Both 1. and 2. are true
4. All of the above
5. None is true

15. One of the early coding systems, based on the idea of converting each digit of a decimal number into its binary equivalent rather than converting the entire decimal value into a pure binary form is–
1. ASCII code
2. BCD
3. ASCII-8
4. All of the above
5. None of these

16. In Batch processing–
1. Several computer programs runs one after another without human interaction to run each program individually
2. Several computer programs runs one after another with human interaction to run each program individually
3. Selected computer programs runs one after another with human interaction to run each program individually
4. All of the above
5. None is true

17. BISYNC is–
1. Binary synchronous
2. A process of transmitting data
3. A half-duplex, character oriented, synchronous data communication transmission method
4. All of the above 5. None of these

18. A device that is used to transmit data from one location to another is referred as–
1. Storage
2. Memory
3. Carrier
4. All of the above
5. None of these

19. Programs developed by an outside supplier and provided to the user in a machine readable form is known as–
1. Canned programs
2. Beta program
3. Alpha program
4. All of the above
5. None of these

20. A binary numbers are represented by–
1. Digits 0 and 1
2. Digits 0, 1, ..., 8
3. Digits AB, C,...
4. All of the above
5. None of these

21. BIOS is responsible for
1. Handling the particulars of input/output operations
2. Output operations
3. Input operations
4. All of the above
5. None of these

22. BIOS is an abbreviation for–
1. Binary Input/Binary Output
2. Binary synchronous
3. Binary digit
4. All of the above 5. None of these

23. BISYNC is an abbreviation for–
1. Binary Input/Binary Output
2. Binary synchronous
3. Binary digit
4. All of the above 5. None of these

24. The overall design, construction, organiz-ation and interconnecting of the various components of a computer system is referred as–
1. Computer Architecture
2. Computer Flowchart
3. Computer Algorithm
4. All of the above
5. None of these

25. A number system with a base of two is referred as–
1. Unary number system
2. Binary number system
3. Octal number system
4. All of the above
5. None of these

Answers:

1. (1) 2. (2) 3. (1) 4. (2) 5. (1) 6. (1) 7. (2) 8. (1) 9. (3) 10. (4) 11. (1) 12. (2) 13. (2) 14. (3) 15. (2) 16. (1) 17. (4) 18. (3) 19. (1) 20. (1) 21. (1) 22. (1) 23. (2) 24. (1) 25. (2)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old September 22nd, 2015, 12:04 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Model Question Papers of IBPS Exam

Hello sir would you please give me IBPS Clerk Exam Model Question Paper? Bcoz I am doing preparation for this exam so please provide me ASAP….
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old September 22nd, 2015, 12:08 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 14,233
Default Re: Model Question Papers of IBPS Exam

As you want IBPS Clerk Exam Model Question Paper so here I am giving you Exam Model Question Paper of IBPS Clerk Exam.

Exam pattern;
(Objective) Paper Name Marks
IBPS Clerk Reasoning Paper 40
IBPS Clerk English Language Paper 40
Clerk Quantitative Aptitude Paper 40
Clerk General Awareness Paper 40
Clerk Computer Knowledge Paper 40
Total 200

Duration
2 hours

Paper:
Directions: In each of the following questions, there is a group of letters or words given. Four of the five are alike in a certain way, while one is different. Find out the one which is different.

Q.1.(1) black

(2) red

(3) green

(4) yellow

(5) paint

Of the five, ‘black’, ‘red’, ‘green’, and ‘yellow’ form a group as they are names of colours. ‘Paint’ is not the name of a colour

Therefore (5) is the answer

Now try to solve the following question.

Q. 2.

(1) XZ

(2) MN

(3) PQ

(4) BC

(5) ST

Following are the questions based on analogy.

Q.3. “Foot” is related to “Man” in the same way as “Hoof” is related to –––––

(1) Leg

(2) Horse

(3) Dog

(4) Boy

(5) Shoe

Q.4. “Day” is related to “Night” in the same way as “Kind” is related to –––––

(1) Cruel

(2) Bright

(3) Dark

(4) Generous

(5) Gratitude

Q.5. If the letters in the word TOPS can be rearranged to form a meaningful word beginning with O, the last letter of that word is your answer. If more than one such word can be formed, M is the answer and if no such word can be formed, X is the answer.

(1) T

(2) P

(3) M

(4) S

(5) X

Q.6. Some leaders are dishonest. Satyapriya is a leader. Which of the following inferences definitely follows from these two statements?

(1) Satyapriya is honest

(2) Satyapriya is dishonest

(3) Some leaders are honest

(4) Leaders are generally dishonest

(5) Satyapriya is sometimes dishonest

Model Question Papers of IBPS Clerk Exam




__________________
Answered By StudyChaCha Member

Last edited by Aakashd; July 31st, 2018 at 11:14 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 02:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9