Go Back   2022-2023 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old June 2nd, 2014, 11:48 AM
Super Moderator
 
Join Date: May 2011
Default

I want to apply for the post in IBM and for that I need to get the previous year placement question papers so can you please make it available for me?

As you want to get the previous year placement question papers of IBM so here is the information of the same for you:

Online Aptitude Test:
1) 3,7,10,8,4,12,0,5,5,3,2,?

AnsDivide the 3 elements into one group ) 3+7=10,8+4=12,0+5=5,so 3+2=5 is the answer.

2) 0,1,1,2,0.5,2,2,4,2,2,4,3,7,2,?

3) 1,1,2,4,6,36,39,1521,?

4) 7,4,6,3,4.5,1.5,2.25,? Ans: -0.75

5) 2,9,5,49,11,169,? Ans:22

6) 49,7,98,16,4,48,9,3,36,25,5,?

7) 2,6,5,14,11,26,17,? Ans:60

8) 7,0,1,8,5,12,9,26,3,23,2,? Ans:28

9) 2,3,10,15,26,? Ans:35

10) 5,16,22,68,28,87,36,106,11,? Ans:45

11) 7776,625,64,9,?

12) 13,24,36,23,34,56,33,44,96,43,54,? Ans:116

13) 0,1,2,0.5,2,2,2,2,4,3,2,? Ans:3.5

14) 18,24,5,21,27,8,17,23,4,24,30,? Ans:9

15) 3,5,2,100,4,7,3,196,1,6,5,? Ans:144

16) 8,5,9,7,2,25,5,1,16,8,6,? Ans:15

17)-3,6,1,-2,4,-1,-1,2,-3,?

18)1/4,1/4,1/2,3/2,6,? Ans:30

19) 8,0.5,16,4,15,0.3,50,4.5,6,0.2,30,?

20) 9,4,16,6,36,21,441,? Ans:421

21) 4,2,5,9,5,11,13,7,16,17,9,?

22) 33,8,41,46,21,67,72,47,119,124,?

23) 3,2,1,4,5,4,1,0,6,3,?

24) 30.5,31,30,0,67.2,67,70,100,183.9?

25) 48,24,35,7,16,8,75,15,80,40,?

26) 1.8,3,0,6,2.5,5,0.5,3.4,2,1.7,4.8,6,? Ans=0.8

27) 1370,1320,1070,-180,?

28) 9,3,24,4,9,3,36,6,9,3,30,?

29) 52,62,42,78,89,68,49,61,39,63,76,?

30) -16,-8,4,24,12,-6,-40,?

31) 49,6,25,4,36,5,81,5,?

32) 9,3,6,21,9,12,33,15,18,?

33) 12,3,15,14,6,19,9,23,18,12,?

34) -15,-14,34,32,-42,-39,58,54,-61,?

35) 38,36,76,35,114,34,?

36) 30.5,31,30,0,67.2,67,70,100,183.9,?

37) 11,8,17,14,23,24,31,32,?

38) 10,12,-36,-7,-5,15,19,21,?

39) 44,4.4,0.88,0.264,0.1056,?

40) 11.5,17.5,35.5,89.5,?

41) 2,3,10,15,26,35,50,?

42) 1/3,1/2,1/4,2 1/3,3 1/2, 4 1/4, 4 1/3, 6 1/2,?

43) 1.25,3,7.1,1.5,1,8.1,1.75,-1,9.1,0.75,2. 00

44) 5,1,2,8,1,0,9,2,3,14,1.3,2,?

45) 1 ,3 ,1 ,2.5 ,5 ,1 ,4 ,5 ,4 ,8 ,7

46) A series like this 41.45 ,41.5 ,42 ,18.23 ,18.2 ,18

47) 11 ,8 ,17 ,14 ,23 ,24 ,31 ,32

48) 4 ,3 ,144 ,1.5 ,2 ,9 ,3.2 ,2

49) 4.2 ,7.2 ,11.4 ,6.1 , 9.1 , 15.2 ,3.8 , 6.8

50) 1/5 , 1/2 , 1/3 , 2/5 ,1, 2/3, 3/5, 1 1/2 ,1, 4/5

51) 5, 1, 2, 8, 8, 1, 0, 9, 9, 2, 3

52) 5, 1, 2, 8, 1, 0, 9, 2, 3, 14, 1, 3

53) 6, 3, 3, 9, 12, 5, 7, 35, 8, 6, 2

54) 24, 42, 1/2, 2, 65, 56, 1 1/5, 5/6, 73, 37

55) 4, 2, 5, 9, 5, 11, 13, 7, 16, 17, 9

56) 8, 16, 3, 27, 4, 8, 7, 19, 2, 0, 7

57) 5/6, 1/3, 1/2, 1/2, 2/8, 1/4, 5/6, 1/6, 2/3, 1/2, 1/3

58) 115, 100, 86, 74, 65, 60

59) 100, 98, 95, 90, 83

60) 0, 8, 12, 26, 23

61) 7.2, 2.2, 3.2, 16, 11, 12, 60, 55, 56

62) 18, 24, 5, 21, 8, 27, 17, 23, 4, 24, 30

63) .7 , 1.2, 1.2 , 2.2 , 1.7, 3.2, 2.2, 4.2 , ?

.7+.5=1.2+.5=1.7 ans 2.7

64) 81, 9^2, 162, 49, 7^2, 98, 25, 5^2, 50, 64, 8^2 ?

81*2=162 so,ans = 64*2= 128

65) 1, 1, 2, 4 , 6, 36, 39, 1521, ?

1+1=2
4+2=6
36+3=39
1521+4= 1525 (ans)

66) 2, 3, 10, 15, 26, 35,50, ?

67) 2, 8, 3, 27, 4, 64, 5, 125, 6, 216, ?

See alternate no.s -> 2, 3, 4.ans=7

68) 2, 3, 6, 13, 28, ?

*2-1, *2+0, *2+1.ans= 28*2+3= 59

69) 38, 36, 76, 35, 114, 34, ?

Alternate -> 38+38=76
76+38=114
114+38=152 (ans)

70) 1/5, 1/2, 1/3, 2/5 , 1, 2/3,3/5, 3/2, 1, 4/5, ?

Alternate starting with 1/2 ; skip 2 and -> 1/2, 1, 3/2 , 2 (ans =2)

71) 96, 64, 128, 192, 128, 256, 288, 192, ?

Break such questions like this (96, 64, 128,) (192, 128, 256,) (288, 192, ?)
First*2=second set\'s numbers. First*3= third set. Ans=128*3

72) 1370, 1320, 1070, -180, ?

difference -> -50, -250, -1250 -> 50*5, 250*5, next will be -1250*5

73) 3, 2, 1, 4, 5, 4, 5, 1, 0, 6, 3, 2, ?

3,( 2, 1), 4,( 5, 4), 5, (1, 0), 6, (3, ?) second term one less . so ans = 2

74) 1 1 1 2 2 2 3 4 3 3 5 6 ?

(1 1) 1 2 (2 2) 3 4 (3 3) 5 6 ? ans=4

75) 507, 169, 248, 62, 36, 12, 168, 42, 168 ?

(507= 169*3), 248, 62, (36=12*3), 168, 42, (168=x*3)-> x=56 (ans)

76) 7.2, 2.2, 3.2, 16, 11, 12, 60, 55, 56, ?

7.2 + 8.8= 16+ 44= 60 + 2.2= 62.2 (ans) [not sure about answer]

77) 2, 6, 5, 14, 11, 26, 17 , ?

Alternate starting with first: +3 , +6 , +6
Now starting with second number: +8, +12 , +12 . so ans = 26+12

78) 115, 100, 86, 74, 65, 60, ?

Difference : 15, 14, 12,9, 5 Now difference of these : 1, 2, 3, 4, next 5
So 5-5=0
Ans=60-0=60

79) 8 5 9 7 2 25 5 1 16 8 6 ?

(8 -5=3 ) -> 3^2=9 (7-2=5)->5^2= 25 5 1 16 (8- 6=2) so answer 2^2=4

80) -5 1 -11 23 29 17 -20 -14 ?

-5 (1 -12=-11) 23 (29 -12=17) -20 (-14 -12=-26) ans=-26

81) 3,7,10,8,4,12,0,5,5,3,2,?

AnsDivide the 3 elements into one group ) 3+7=10,8+4=12,0+5=5,so 3+2=5 is the answer.

82) 0,1,1,2,0.5,2,2,4,2,2,4,3,7,2,?

83) 1,1,2,4,6,36,39,1521,?

84) 7,4,6,3,4.5,1.5,2.25,? Ans: -0.75

85) 2,9,5,49,11,169,? Ans:22

86) 49,7,98,16,4,48,9,3,36,25,5,?

87) 2,6,5,14,11,26,17,? Ans:60

88) 7,0,1,8,5,12,9,26,3,23,2,? Ans:28

89) 2,3,10,15,26,? Ans:35

90) 5,16,22,68,28,87,36,106,11,? Ans:45

91) 7776,625,64,9,?

92) 13,24,36,23,34,56,33,44,96,43,54,? Ans:116

93) 0,1,2,0.5,2,2,2,2,4,3,2,? Ans:3.5

94) 18,24,5,21,27,8,17,23,4,24,30,? Ans:9

95) 3,5,2,100,4,7,3,196,1,6,5,? Ans:144

96) 8,5,9,7,2,25,5,1,16,8,6,? Ans:15

97) -3,6,1,-2,4,-1,-1,2,-3,?

98) 1/4,1/4,1/2,3/2,6,? Ans:30

99) 1/4, 1/4, 1/2, 3/2, 6, ?

100) 0.8, 1.8, 3.6, 3.6, 4.6, 9.2, 9.2, 10.2, ?

101) 22, 19.5, 21.45, 33, 30.5, 33.55, 44, 41.5, ?

102) 15 3/4, 16, 26, 9 1/5, 9, 19, 64 2/3, 65, 75, 30 3/8, ?

103) 3, 2, 1, 4, 5, 4, 5, 1, 0, 6, 3, ?

104) 3/2, 2 1/4, 9/4, 7/2, 12 1/4, 49/4, 4/3, 1 1/7, 16/9, ?

105) 18, 24, 5, 21, 27, 8, 17, 23, 4, 24, 30, ?

106) 100, 98, 95, 90, 83, ?

107) 1, 3, 3, 2, 8, 10, 3, 4, 12, 4, 8, ?

108) 49, 7, 98, 16, 4, 48, 9, 3, 36, 25, 5, ?

109) 9, 12, 4, 8, 12, 15, 5, 9, 3, 6, 2, 6, 6, 9, ?

110) 5/6, 1/3, 1/2, 1/2, 2/8, 1/4, 5/6, 1/6, 2/3, 1/2, 1/3, ?

111) 33, 8, 41, 21, 67, 72, 47, 119, 124, ?

112) 1/7, 3/4, 4/9, 5/6, 7/11, 7/8, ?

113) 7, 4, 6, 3, 4.5, 1.5, 2.25, -0.75, ?

114) 1,2,3,6,11,20,37,68,_____
(sum of previous two+ current face value Ans=20+37+68)

115) 9,3,24,4,9,3,36,6,9,3,30,____
(pattern is x*3,x*6 Ans=5)

116) 44,4.4,.88,.264,0.1056,____
(x*.1,x*.2,x*.3.....Ans=0.5*0.1056)

117) 38,36,76,35,114,34,____
(Ans=38*4)

118) -12,6,-15,-5,28,-14,9,3,-18,____
(Ans=9)

119) 5,1,2,8,8,1,0,9,9,2,3,______
(Ans=14)

120) 56,89,33,21,57,88,35,19,60,85,30,____
(Ans=24)

121) 3,4.5,7,4,6,5.5,5,7.5,10,6,______
(Ans=9.0)

122) 7,-35,-34,-3,15,16,4,________
(Ans=-20)

123) 11,8,17,14,23,24,31,32,______
(Ans=43)

124) 1.8,3,0.6,2.5,5,0.5,3.4,2,1.7,____
(Ans=4.5)

125) 1,2,3,611,20,37,68,________
(This question got repeated for me twice same as 1)

126) 9,3,6,21,9,12,33,15,________
(Ans= 33-15)

127) -16,-8,4,24,12,-6,-40,_______
(Ans=-20)

128) 4.2,26.0,8.9,8.4,52.0,17.8,16.8,104.0,_______
(Ans=17.8*2)

129) 340,680,1428,3141.6,________

130) 7,-14,-4,15,-30,-20,-21

131) 11.5,17.5,35.5,89.5,__

132) 4,2,4,8,6,8,16,__

133) 3,4,12,6,1,8,8,4,5,6,30,__

2) English Assessment Test:
Q1. Which of the following will you choose for a short notice to change the lunch hours?

1)Specific details.
2)Context and problem.
3)Regarding lunch.
4)hours All the above.

Q2. kelly is a good babysitter.Qualified, professional and fun

1) dangling modifier.
2) run on sentence.
3) a sentence fragment.

Q3. The question below consists of a pair of related words followed by four pair of words. Select the pair that best express the relation in the original pair: Deprecate: Credit

a. enhance: disparage.
b. bait: heckle.
c. unfair: biased.
d. discourage: force.

Q4. Convert into passive/active voice.

1. They objected to my proposal(My proposal is objected by them).
2. People believe him to be innocent(He is believed to be innocent by the people).
3. The invigilator was reading out the instructions(The instructions were being read by the invigilator).

Q5. Convert into direct/ indirect speech.

1. The preacher said, "Honesty is the best policy."
The preacher told that Honesty is the best policy.
2. I said to my father, "I am coming back after two hours

I told to my father that I will be coming back after two hours.

Q6. What does sexist language means?

(A) Language indicating towards woman
(B) Information conveyed as being a male
(C) language indicating difference between man and woman

Q7. Which is in the correct sense??

(A) This child, who was misdiagnosed, thrive by spirit.
(B) This child, who was misdiagnosed, thrives by spirit.
(C) This child, who was misdiagnosed, thrived by spirit.

Q8. It is considered a breach of etiquette ta have documents signed by administrative assistant
TRUE Or FALSE??

Q9. Sign by blue ink is authentic if done by blue ink TRUE or FALSE

Q10. Introduction should be added

(A) before brainstorm.
(B) same time of body of letter.
(C) at end of letter.

Q11. Which is the correct way to end a business letter?

(A) Regards.
(B) Sincerely.
(C) Respectfully.
(D) Both B and C.

Ans: A.

Q12.Which is the correct use of pronoun ?

(a) Each executive.
(b) Few Of the executive.
(c) One Of the Executive.
(d) All Of the above.

Ans: A.

Q13. Which is correct?

(a) Dear President Smith;
(b) Dear Mr Smith;
(c) Dear Mr Smith:
d) Dear Mr Smith

Q14. The formal business letter contains.

1) Regards.
2) Sincerely.
3) Respectfully.
4) 2&3.
5) All above.

Q15.**Ranny was with sally n me.

Ranny was with sally n I.
Ranny was with me n Sally.
--find correct one
----------------------

Q16.what to include in business letter.

- purpose.
- reason of writing.
- For whom intended.
- all of above.
---------------------

Q17. Enclosures (3) meaning 3 attachments are there in addition to the letter. true or false?

Ans: True.

Q18. Which of the following will you choose for a short notice to change the lunch hours?

1) Specific details.
2) Context and problem.
3) Regarding lunch hours.
4) All the above.

Q19. how to end business letter.

- Regards.
- sincerely.
- respectfully.
- a & c.

Ans: Regards.

Q20. Is it necessary to include a table of contents regardless of the size of the document. true or false?

Ans: False.

Q21.Name is Roger Smith, who is also the president. What is the proper salutation?

-Dear Mr. Roger Smith,
-Dear Mr. Roger:
-Dear Mr. Smith:
-Dear President Smith:

Q22. The coachy my best friend play with me everyday. Write the sentence using comma at appropriate position

Ans: The Coachy,my best friend,play with me everyday.

Q23. In formal letter for better understanding.

1. Repeat ideas with picture and all.
2. repeat important ideas.
3. Refrain from repeating ideas.
4. One and two.

Ans: Refrain from repeating ideas.

12) Which is in the correct sense??

(A)This child, who was misdiagnosed, thrive by spirit.
(B)This child, who was misdiagnosed, thrives by spirit.
(C)This child, who was misdiagnosed, have thrived by spirit.
-----------------------------

Q. Which of the following will you choose for a short notice to change the lunch hours?

1) Specific details
2) Context and problem
3) Regarding lunch
4) hours All the above

Q. The question below consists of a pair of related words followed by four pair of words. Select the pair that best express the relation in the original pair: Deprecate: Credit

a. enhance: disparage
b. bait: heckle
c. unfair: biased
d. discourage: force

Q. Convert into passive/active voice.

1. They objected to my proposal
2. People believe him to be innocent
3. The invigilator was reading out the instructions

Convert into direct/ indirect speech.

1. The preacher said, "Honesty is the best policy."
2. I said to my father, "I am coming back after two hours
---------------

Q. What does sexist language means?

(A)Language indicating towards woman
(B)Information conveyed as being a male
(C)language indicating difference between man and woman

Q. Which is in the correct sense??

(A)This child, who was misdiagnosed, thrive by spirit.
(B)This child, who was misdiagnosed, thrives by spirit.
(C)This child, who was misdiagnosed, thrived by spirit.

In formal document prepared for meeting should contain

1. Purpose of document.
2. User expection from the document.
3. Brief details n content about document.
4. All of these.

Q. Correct form of English:

a) Samuel was with Susan and I
b) Samuel was with Susan and me
c) Samuel was with I and Susan
d) Samuel was with me and Susan
e) None of these

Which one is correct?

Name is Mr.Roger Smith and he is president also.

1) Dear Mr. Smith:
2) Dear Mr.Roger,
3) Dear Mr.Roger Smith:
4) Dear President Smith;
5) Dear Smith:

Find the active voice sentence below...

1) The car has driven by him
2) He cleaned the car
3) It will be more complex algorithm

The short form of mail to write regarding changing lunch hours, Which of the following options the form contains?

1) Specific details
2) Context and problem
3) Regarding lunch hours
4)1&3
5) all the above

Last edited by Aakashd; June 11th, 2019 at 12:08 PM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
Microsoft recruitment previous year placement question papers
Mastek placement previous year question papers
Wipro Placement Aptitude Question Papers of Previous Year
Oil and Natural Gas Corporation placement previous year question papers free downloa
Previous year placement papers of TCS
HCL placement previous year question papers free download
Placement previous year question papers of Wipro
Steel Authority of India placement previous year question papers free download
National Thermal Power Corporation placement previous year question papers free downl
Placement entrance test of Deloitte previous year question papers
Sapient placement exam previous year question papers
Placement previous year question papers of Infosys
Philips Previous Year Placement Exam Question Papers
L&T Infotech placement previous year question papers
Previous year placement question papers of Tech Mahindra
CTS previous year placement papers
Infosys previous year placement question papers
Birlasoft Limited previous year placement question papers
BEL placement previous year papers
HCL Previous year Placement Papers






  #2  
Old October 11th, 2015, 01:57 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: IBM previous year placement question papers

Hello buddy I need the IBM previous year placement question papers for the preparation of exam so can you please provide me this?
Reply With Quote
  #3  
Old October 11th, 2015, 01:57 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2012
Default Re: IBM previous year placement question papers

As per your requirement here I am sharing the IBM previous year placement question papers

a) Aptitude Questions

1. If a person sells a product for rs141/- he suffers a loss of 6%.if he has to have a profit of 10%, at what price should he sell it?


Answer : Rs.165



2. 7,0,1,8,5,12,9,26,3,23,2,?


Answer : 28



3. 2,3,10,15,26,?



Answer : 35



4. If the 1rst day of 1999 is a sunday,what is the last day?


5. If A driver drives a car four times a lap 10,20 30,60 kmph what is his average speed?



Answer : 20kmph


6. 5,16,22,68,28,87,36,106,11,?



Answer : 45



7. 13,24,36,23,34,56,33,44,96,43,54,?



Answer : 116



8. 0,1,2,0.5,2,2,2,2,4,3,2,?



Answer : 3.5


9. 8,5,9,7,2,25,5,1,16,8,6,?



Answer : 15



10. 1/4,1/4,1/2,3/2,6,?



Answer : 30



11. 9,4,16,6,36,21,441,?



Answer : 421


12. Speed of boat in still water is 10kmph..if it travels 24km downstream,16km upstream in the same amount of time,what is the speed of the stream?



13. 3,7,10,8,4,12,0,5,5,3,2,?



Answer : 5



14. 7,4,6,3,4.5,1.5,2.25,?



Answer : -0.75



15. A cube of 3 units is painted on all sides. If this cube is divided into cubes of 1 unit,how many cube have none of their faces painted?

16. In a class the average age is 16yrs.if the teacher who is 40 yrs of age is also included ,the average becomes 17yrs,how many students were there?



17. If 3 houses are to be painted,Mr A can paint a house in 6 days(nos are not same)...Mr B can do the same in 8 days...and Mr.C in 12 days. If Mmr A does the work for 8 days and leaves for vacation, and Mr B continues the work for the next 6 days, for how many days should mr.C work?



Answer : 11 days



18. A ball falls from a height of 8ft ,bounces back to half the distance & continues till it comes to rest. What is the total distance travelled by the ball?

Answer: 24ft



19. 18,24,5,21,27,8,17,23,4,24,30,?



Answer : 9



20. 3,5,2,100,4,7,3,196,1,6,5,?



Answer : 144



21. Which of the following is the sum of 3 consecutive prime nos?

Answer : 49 and 59



22. If the area of a square has increased by 69%,by what % has its side increased?



23. Six squares of same dimension are kept side by side to make a rectangle with a perimeter of 182 cm. what is the perimeter of each square.



Answer : 52



24. One student takes 20 mins to reach school if he goes at a speed of 15kmph .At what speed should he go to reach in 15 mins ( nos are not same).



Answer : 16kmph



25. 2,9,5,49,11,169,?


Answer : 22


26. 2,6,5,14,11,26,17,?


Answer : 60


27. How many rational numbers are there between 0 and 5


Answer : Infinite


28. A certain number of bullets were shared by 3 people equally.Each of them fired 4 bullets and the sum of the remaining bullets was equal to the initial share each had got.what was the initial number of bullets?


Answer : 18


b) Technical Questions


1. In a student form what is the relationship between student and course?


2. If in a table:account no,account holders name,account type ,.....(something else was given)are the
fields,which of them could be the primary key?


3. Best method to find out whether a given array already sorted,is sorted or not in minute time



4. A question to convert a big no in decimal to octal(check only for the last 2 nos in ans is sufficient)



5. Which of the following is an example of a spooling device?



6. A trigger is ...?



7. If a file is opened in "r+" mode(in C),it means



8. What does the following statement mean?


int (*a)[4]



9. What is the difference between 123 and 0123 in c?



10. Software Configuration Management process is -



11. Data Integrity constraint is



12. ROM is



13. Which of the following uses the minimum length of cable?



14. x-=y+1 is equivalent to what?



15. A primary key in one table also present in some other table is called



16. What is vector processing?



17. Which of the following is a real time system?
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 10:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8