Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics





  #2  
Old May 25th, 2014, 04:57 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: Exam Pattern of Jr. Executive ATC Exam

Here I am giving you exam pattern for Junior Executive in Air Traffic Control in Airports Authority of India below

Exam pattern :
AAI Junior Executive Exam Is consists objective type question…
Exam paper of two hours

Exam paper consists two sections technical section and non technical section.
Total number of Question may be 100 or some time it may be 150.

The Question paper comprises of 4 parts:
Elective paper from concerned engineering branch
General English
General Knowledge
Mental ability Test which is numerical or logic based

Sample paper :
1. In a communication system, noise is most likely to affect the signal
(a) at the destination
(b) In the channel
(c) in the information source
(d) at the transmitter

2. Indicate the false statement. Fourier analysis shows that the saw tooth
wave consist of
(a) fundamental and subharmonic sine waves
(b) a fundamental sine wave and an infinite number of harmonics
(c) fundamental and harmonic sine waves whose amplitude decreases with
the harmonic number
(d) sinusoidal voltages, some of which are small enough to ignore in
practice

3. One of the following types of noise becomes a great importance at high
frequencies. Is the
(a) random noise
(b) shot noise
(c) impulse noise
(d) transit-time noise

4.Indicate the false statement. The square of the thermal noise voltage
generated by a resistor is proportional to
(a) its temperature
(b) Its resistance
(c) Boltzmann’s Constant
(d) the bandwidth over which it is measured

5.If the plate supply voltage for a plate modulated class C amplifier is V, the
maximum plate-cathode voltage could be almost as high as
(a)4v
(b)3v
(c)2v
(d)1v

6. Which one will be stable if characteristics equation is
(a) AS^2+BS+C
(b) AS^2-BS-C
(c) AS^4+BS^2+CS+D
(d) -AS^2+BS-C

7.When microwave follows curvature of the earth, this I know as
(a) fading
(b) Ducting
(c) troposphere scatter
(d) ionosphere reflection

8. Broadband long distance communications are originally made possible by
the advent of
(a) telegraph cables
(b) repeater amplifiers
(c) HF radio
(d) Geostationary satellites

9. Switching systems
(a) Improve the efficiency of data transfer
(b) are not used in data system
(c) require additional lines
(d) are limited to small data networks

10. Basic group B
(a) occupies the frequency range from 60 to 108 k hz
(b) consist of erect channels only
(c) is formed at the group translating equipment
(d) consist of five super group

11. In differential amplifiers, the common emitter current is made constant
(a) To make Ad (differential gain) very small
(b) To make Ac (common mode gain) very small
(c) To make the amplifier symmetrical
(d) To keep CMRR constant

12. Given BCD number 1001 0011, its decimal equivalent is
(a) 147
(b) 143
(c) 93
(d) 39
13. An amplifier has voltage gain of 50. this gain in db will be
(a) 17 db
(b) 31 db
(c) 34 db
(d) 68 db
14. In a E plane Tee, the output of the two rams are
(a) 180 degree out of phase
(b) In the same phase
(c) 90 degree out of phase
(d) none of these
15. waveguide are generally made of
(a) Aluminium
(b) Bronze
(c) Both (a) and (b)
(d) none of these

Answers
1.(b) 2.(a) 3.(d) 4.(a) 5.(a) 6.(a) 7.(b) 8.(b) 9.(a) 10.(a) 11.(b) 12.(c) 13.(c) 14.(a) 15.(c)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old January 27th, 2015, 08:36 PM
Junior Member
 
Join Date: Jan 2015
Default exam pattern

what is the exam pattern of Air traffic Control
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 02:03 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8