Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics





  #2  
Old May 4th, 2014, 01:50 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: Model Question Paper of MBA

As per your request here I am sharing the MBA Model Question Paper of TANCET Exam

TANCET – 1(MBA) Model Paper

SECTION - I
ANALYSIS OF BUSINESS SITUATIONS
Directions for questions 1 – 20:
This section comprises two passages. After each passage questions consisting of items relating
to the preceding passage are given. Evaluate each item separately in terms of the respective
passage and choose your answer
PASSAGE – I (Questions 1 – 10)
The Shop-O-shelf Company's supermarkets are situated in Bangalore, Coimbatore and Vellore.
The company is dynamic and aggressive having grown from 8 stores ten years ago to 26 today.
Kanchipuram is a town 60 miles from Vellore. It has not shown the spectacular growth of other
suburbs, but its population has increased from around 56,000 to 1, 30,000 in the past decade.
With no other Shop-O-Self supermarket within 20 miles of the area, Shop-O-Self Company is
considering opening a store in Kanchipuram.
The Arguments against: some Shop-O-Self executives oppose the project as a poor risk. They
point to the proposed site, which is in a shopping centre three miles from Kanchipuram business
district. Two other food chains have failed on this site because they claim; most new residences
are on the other side of the community.
Moreover, the shopping centre owners demand a five year lease. Shop-O-Self would have to try
to find another business to take over the lease should its own store fail before the end of that
time. If a Shop-O-Self market must be opened in Kanchipuram, it would be far better, these
executives argue, to build it in the heart of the community. But they point out, another
supermarket is already there.
The Arguments for: The Majority of the executives maintain that the site has great potential. A
new east-west highway is being built which will pass Kanchipuram to the north and force the car
commuters to Kanchipuram to pass by the shopping centre. A housing project of 3, 000 units is
going to be constructed nearby. The average household is expected to consist of five people
with over Rs. 30,000 of income to dispose of annually. They also argue that the centre of
Kanchipuram is now congested with traffic and has extremely poor parking facilities, while there
is excellent parking in the shopping centre. Investment in a new building in Kanchipuram, proper
than a five year lease should the store fail. They are not too concerned about the other
supermarket in Kanchipuram. There is enough business for both. Besides, the competitor's
prices are higher than shop-o-self. They also discount past supermarket failures in the shopping
certre. They claim these were caused more by poor management than by the shopping centre's
being slightly off the beaten path.
The Decision: The board of directors listens to both sides and then votes to open a Shop-o-self
store at the Kanchipuram shopping centre.
1. The residents at the projected residential development will shop in the Kanchipuram store
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought
by the decision maker
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity
mentioned in the passage that is basic in determining the decision
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made
by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or
not immediately relevant to the situation.
2. Poor management causing past supermarket failures.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought
by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity
mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made
by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or
not immediately relevant to the situation.
3. New east-west highway.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought
by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity
mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made
by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or
not immediately relevant to the situation.
4. Expansion of dynamic company.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought
by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity
mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made
by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or
not immediately relevant to the situation.
5. Failure of two supermarkets due to poor site selection.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought
by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity
mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made
by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or
not immediately relevant to the situation.
6. Establishing a new store
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought
by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity
mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made
by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or
not immediately relevant to the situation.
7. New housing development.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought
by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity
mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made
by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or
not immediately relevant to the situation.
8. Car commuters will shop at Kanchipuram supermarket.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought
by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity
mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made
by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or
not immediately relevant to the situation.
9. High disposable income of expected new residents.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought
by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity
mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made
by
the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or
not immediately relevant to the situation.
10. Kanchipuram's prices are lower than those of competitors.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought
by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity
mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made
by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or
not immediately relevant to the situation.
PASSAGE II (Questions 11 – 20)
In 1997 Mr. Deepak, a chemical engineer, began experimenting in his spare time with a new
method for processing fresh orange juice. By 2000, he had perfected the process to such an
extent that he was ready to begin production in a small way. His process enabled him to extract
18 percent more juice from oranges than was typically extracted by a pressure juicer of the type
currently used in cafes. His process also removed some of the bitterness, which got into the
juice from the peelings when oranges were squeezed without peeling them. Since many of the
better quality restaurants preferred to serve fresh orange juice instead of canned or frozen
juice, Mr. Deepak believed he could find a ready market for his product. Another appeal of his
product would be that he could maintain more consistent juice flavor than haphazard restaurant
juicing usually produced. Mr. Deepak patented the process and then started production. Since
his capital was limited, he began production in a small building, which previously had been a
woodworking shop. With the help of his brother, Mr. Deepak marketed the juice through local
restaurants. The juice was distributed in glass bottles, which proved to be rather expensive
because of high breakage. The new product was favourably accepted by the public and the
business proved to e a success. Mr. Deepak began to receive larger and more frequent orders
from his customers and their business associates. In 2002, he quit his regular job in order to
devote full time to his juice business. He soon reached his capacity because of his inability to
personally over a larger area with his pickup truck. Advertising was on a small scale because of
limited funds. Faced with the problems of glass bottle breakage and limited advertisement and
distribution, Mr. Deepak approached a regional food distributor for a solution Mr. Deepak was
offered a plan where by the distributor would advertise and distribute the product on the basis of
25 percent of gross sales. The distributor would assist Mr. Deepak in securing a loan from the
local bank to expand the production. Before he had an opportunity to contact the bank to borrow
money, Mr. Deepak was introduced to Mr. Sunil, a plastics engineer, who produced plastic
containers. Mr. Deepak mentioned his own problems in the expansion of his business. Mr. Sunil
wanted to finance expended juice production with the understanding that plastic containers
would be used for marketing the orange juice. He would lend the money interest free, but he
was to receive 40 percent of the net profits for the next ten years. Distribution and advertising
agent for 25 percent of gross sales. The principal on Mr. Sunil's invested money was to be
repaid by Mr. Deepak on a basis of 10 percent of his share of the profits. Mr. Sunil was to retain
an interest in the profits of the firm until the loan was
repaid, or at least for ten years.
Mr. Deepak's current sales were 10,000 litres of juice a month. If distribution could be
expanded, sales could be doubled, given the potential demand. Of the possible total sales of
20,000 a month, about 75 percent would be sold to large restaurants and the reminder to small
cafes and canteens. As soon as the juices were
bottled in plastic containers, sales could also be made to household consumers. Mr. Deepak
was very optimistic that sales to the final consumer through retail shops would succeed. Some
initial contacts were made with a local manager of a food chain supermarket. The manager was
sure that he could sell 4,000 litres a month through his outlets. Mr. Deepak also calculated his
potential profits. His goal was to increased sales while at the same time earning a 10 percent
rate of return on his prior capital investment in equipment and other assets. The present value
of Mr. Deepak's investment was Rs. 2,50,000. Of this sum, machinery and equipment were
valued at Rs. 1,00,000; building was worth Rs. 50,000 and his patent and know-how were
valued at Rs. 1,00,000. On the basis of this evaluation, Mr. Deepak desired a return of Rs.
25,000 above salaries and other expenses after the first year of operation. Both the regional
distributor and Mr. Sunil believed that Mr. Deepak's sales could be increased to 15,000 litres of
juice per month by the end of the first year of expanded operations. However, the extent to
which production could be expanded to meet demand depended on the availability of plastic
containers (which
would be supplied at factory cost under Mr. Sunil's proposal), and additional machinery.
Increased market coverage would be obtained both under the regional food distributor and Mr.
Sunil's proposals. The critical deciding factor, as Mr. Deepak understood, was which plan would
maximize his return on investment beyond the minimum figure of 10 percent.
11. Cost of securing a loan
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought
by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity
mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) The item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made
by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or
not immediately relevant to the situation.
12. High breakage rate of glass bottles.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought
by the decision maker
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity
mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made
by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or
not immediately relevant to the situation.
13. Expansion of the business
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought
by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity
mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made
by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or
not immediately relevant to the situation.
14. Continued demand by the public for Mr. Deepak's orange juice
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought
by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity
mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made
by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or
not immediately relevant to the situation.
15. Possibility of doubling sales through expanded distribution
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought
by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity
mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made
by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or
not immediately relevant to the situation.
16. Previous use of Mr. Deepak's building as a woodworking shop
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought
by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity
mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made
by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or
not immediately relevant to the situation.
17. Ten percent return of investment
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought
by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity
mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made
by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or
not immediately relevant to the situation.
18. Small scale of current advertising
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is, the outcome or result sought
by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity
mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made
by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or
not immediately relevant to the situation.
19. Value of patent held by Mr. Deepak.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought
by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity
mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made
by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or
not immediately relevant to the situation.
20. Mr. Deepak's current level of sales.
(a) If the item is a Major Objective in making the decision: that is , the outcome or result sought
by the decision maker.
(b) If the item is a Major Factor in arriving at the decision; that is consideration, explicity
mentioned in the passage that is basic in determining the decision.
(c) If the item is a Minor Factor in making the decision: a less important element bearing on or
affecting a Major Factor, rather than a Major Objective directly.
(d) If the item is a Major Assumption made deliberately; that is a supposition or projection made
by the decision maker before considering the factors and alternatives.
(e) If the item is an unimportant issue in getting to the point; that is a factor that is insignificant or
not immediately relevant to the situation.
SECTION II
READING COMPREHENSION
Direction: This section contains two reading passages. You have to read each carefully. Each
passage is followed by questions based on its content. After reading each passage, choose the
best answer to each question. The questions are based on what is stated or implied in each
passage.
PASSAGE I (Questions 21 – 30)
The concept of "standard of living" is a wide and multifaceted one. In the absence of
comprehensive measurement, it is commonly expressed empirically in terms of consumption or
in terms of income. One of the most comprehensive expressions of standard of living is total
consumption over an extended period, where consumption is defined not only as family
purchases but also as (1) consumption of goods and
services produced by the family; (2) consumption of public services provided without payment;
and (3) consumption of goods and services received as compensation for labor, over and above
wages and salary. It may be assumed that total consumption is less subject to incidental
fluctuations than income. Moreover, it reflects not only current income but also past income and
savings, windfalls, and expectations regarding future income. Current monetary income
constitutes the main indictor for the standard of living; however, standard of living is not
determined solely by current income, but also by past income, accumulated assets and
expectations for
future income. Moreover, the standard of living of a family is influenced by the value of the
public services from which it benefits and the rate of taxes which it has to pay. In the period
under review, the standard of living of families originating from Asia and Africa improved relative
to that of all families. This improvement found expression in higher income levels, better
housing, higher
ownership rate of consumer durables and an increase in the proportion of families in higher
income brackets. However, even after the improvement in their relative position during the past
decade, their average income is still only 70% of the overall average for all families. One of the
important factors behind the income differential between families of African and Asian originals
and the rest of the populations is the level of education. In rent years the gap between these two
groups has narrowed among the younger generation, but it is still substantial. Unless the
education gap is significantly reduced between these two groups, other means employed in an
attempt to produce more income equality will be thwarted. More resources must be immediately
put to the task of improving educational opportunities
for families of African and Asian origin, without of course, reducing the education facilities and
opportunities open to the rest of the population.
21. The author defines 'standard of living' in terms of
(a) Total goods and services produced
(b) Consumption of goods and services
(c) Real income (d) Per capita income
(e) Discretionary income.
22. Which income period (s) would be included in the author's definition of 'standard of living;?
I. Past income II. Current Income III. Future income
(a) I only (b) II only (c) I and II only (d) I, II and III
(e) Neither I, II and III
23. Consumption is defined as
(a) Total family purchases
(b) Total family purchases plus goods and services produced by the family
(c) Public services provided by the state.
(d) Income minus expenditure on necessities
(e) Total family purchases plus other goods and services consumed
24. Between 1994 and 2000, average real income
(a) Remained stable
(b) Increased by about 5% annually
(c) Decreased slightly
(d) Decreased during the recession
(e) Decreased by 5% annually
25. According to the passage, between 1997 and 2000, income equality
(a) Declined among all strata
(b) Declined most significantly among lower income groups
(C) Widened between the rich and the poor strata
(d) Did not change appreciably
(e) Declined among older groups in the population.
26. The author believes that inequality of income might be narrowed if
(A) The tax structure was reformed
(b) The educational gap between different population groups was reduced
(c) More jobs could be found for people of Asian-African origin
(d) Real income increased
(e) A system of price controls was implemented
27. The standard of living of Asian - African immigrants has improved as measured by all of the
following factors except
(a) Higher income levels
(b) Better housing
(c) Increased ownership of consumer durables
(d) A shift in population centres
(e) An increased proportion of Asian - African families in higher income brackets.
28. It may be inferred that the author of the passage is an
(a) Engineer (b) Food specialist (c) Economist
(d) Bank president (e) Efficiency expert
29. Even though the income level of families of Asian - Africa origin increased relatively, their
average income is still
(a) Only about equal to that of other groups
(b) About 70 percent of the overall national average
(c) Close to the national average, but slightly below
(d) About 50 percent of the national average
(e) About 25 percent of the national average
30. Between 1997 and 2000, the standard of living of the urban population
(a) Declined (b) Increased (c) Stagnated (D) Remained constant (e) Doubled
PASSAGE II (Questions 31 – 40)
Much has been written about the need for increasing our knowledge of marketing in other
countries and how different marketing systems operate in delivering goods and services to
consumers. Indian businessmen have long been interested in foreign markets for the purpose of
stimulating trade. Analysis of the mechanisms of
the given country's internal trade and the structural and environmental factors of its marketing
system are necessary to the success of an Indian firm's marketing efforts aboard. Knowledge of
a country's marketing system is of equal importance to the potential investor. Information
pertaining to channels of distribution, promotional facilities, and the marketing experience of
management should have weight in the investment decision equal to factors such as financing
the possibility of expropriation and plant location. Moreover, Indian businessmen are certainly
not limited to investment in manufacturing industry aboard; there may be profitable opportunities
for the introduction of Indian marketing institutions and techniques in other countries. The extent
to which Indian rupees should be channeled into the
introduction of Indian marketing innovations depend upon the answers to the following
questions:
(1) to what extent is it possible to " transplant" Indian marketing operations or institutions to
foreign countries, and (2) would such transplantations, if successful, contribute to the economic
development of the recipient country?
In light of the above, research is needed to determine the factors responsible for the acceptance
and growth of marketing innovations so that an understanding of the adoption process can aid
Indian businessmen contemplating the introduction of similar marketing techniques in other
developing countries. Take the case of the marketing innovation: self-service. Whether self -
service shops can be successful
outside India depends upon sufficient population density, consumer income and the availability
of suitable store locations and manpower. But even when these environmental forces are
positive, cultural constraints may still serve as a barrier to the development of self-server. For
example, a packaged food industry cannot
develop unless culturally developed habits of buying only "fresh" foods and produce can be
overcome. Moreover, consumers must be sufficiently literate to select products from store
shelves without the help of sales clerks. The traditional pattern of shopping (in many countries)
at different locations for each category of goods -e.g. dairy products, vegetables, meat, etc. is a
custom that has been learned and reinforced over many years. It does not break down easily.
Daily shopping trips may be re of a social Endeavour, provided the housewife can have contract
with her friends at the local market or grocery, although hand-to-mouth buying may also
result from low incomes and lack of refrigerating and storage facilities.
In Israel, the first supermarket was successful in changing the shopping patterns of many
housewives who traditionally shopped at different stores for meat, dairy products, vegetables
and fruit, and baked goods. Housewives preferred the self-service shop because it refaced total
shopping time and offered quality food at
lower prices. Working women switched to the self-service shop because it is open during their
lunch hour, unlike the small shops that close at midday for several hours. Besides introducing a
wider assortment of products at lower prices, standardized packaging, pricing, and quality was
offered to the Israeli consumer.
Although prepackaged meats and produce were not accepted by many consumers at first, there
are indications that buying habits have changed. For example, packaged meat now accounts for
about 25 percent of total sales of Israel's two major self-service food chains.
31. According to the author, knowledge of foreign marketing systems is essential because it
(a) Cements relation between countries
(b) Helps us to know about other people
(c) Can help to stimulate foreign trade
(d) Improves channel of distribution
(e) Teaches us something about our marketing system.
32. The passage implies that marketing can contribute to
(a) Improving goods and services
(b) Economic development
(c) More efficient promotion and advertising
(d) Full employment
(e) Growth of economic institutions
33. Successful introduction of Indian marketing techniques abroad depends upon the
(a) Educational level in the host country
(b) Amount of investment capital available
(c) Use of efficient channels of distribution
(d) Extent to which the techniques can be 'transplanted'
(e) Adaptability of Indian methods to 'foreign cultural conditions'
34. A most important constraint on the introduction of self service shops seems to be
(a) Cultural barriers (b) Income (c) Education
(d) Capital formation (e) Population dispersion
35. In Israel, daily shopping trips to the food market occur because of
(a) A lack of supermarkets (b) Social reasons as much as economic ones
(c) Low per-capita income (d) Poor transportation facilities
(e) Fluctuating food supplies.
36. Working women in Israel prefer self - service shops owing to their
(a) Lower food prices
(b) Better quality food products
(c) More convenient shopping hours
(d) Wider choice of commodities
(e) Pre-packaged meats and vegetables.
37. Concerning the transfer of Indian marketing techniques abroad, the author concludes that
(a) Most countries can accept these techniques
(b) They are not operable in most countries
(c) More research is needed into this subject
(d) The transfer depends upon capital availability
(e) In general, only developed countries can use Indian marketing techniques
38. The author states that adoption of self-service is a function of
I. Household income
II. Cultural and structural constraints
III. Population destiny
(a) I only (b) III only (c) I and II only
(d) II and III only (e) I, II and III
39. The article from which this passage was extracted probably appeared in an
(a) Academic journal (b) Accounting journal (c) Consumer newsletter
(d) Popular magazine (e) Newspaper editorial
40. Based on the Israeli experience, we can conclude that the adoption of self-service by
developing countries.
(a) Is hopeless
(b) Shows some promise
(C) Is likely to proceed with great rapidity
(d) Hinders upon a large population of working women
(e) Depends upon a large population of working women
SECTION III
PROBLEM SOLVING (QUESTIONS 41 - 60)
Directions: For each of the following questions, select the choice which best answers the
questions or completes the statement
41. If m, n, o and p are real numbers, each of the following expressions equals m(nop) EXCEPT
(a) (op)(mn) (b) ponm (c) p(onm)
(d) (mp)(no) (e) (mn) (mo)(mp)
42. If the area of the triangle BCE is 8, what is the area of the square ABCD?
(a) 16 (b) 82 (c) 8 (d) 4 (e) 22
43. The diagonal of the floor of a rectangle closet is 7.5 m. The shorter side of the closet is 4.5
m. What is
the area of the closet in square meter?
(a) 37 (b) 27 (c) 54/4 (d) 21/4 (e) 5
44. John has more money than Sam but less than Bill. If the amount held by John, Sam and Bill
are x, y
and z respectively, which of the following is true?
(a) z < x < y (b) x < z < y (c) y < x < z (d) y < z < x (e) x < y < z
45. If mx + ny = 12my and my ≠ 0, then x/y + n/m =
(a) 12 (b) 12 mn (c) 12m + 12y (d) 0 (e) mx + ny
46. Some students planned a picnic. The budget for food was Rs 500. But, 5 of them failed to
go and thus
the cost of food for each member increased by Rs 5. How many students attended the picnic?
(a) 15 (b) 25 (c) 20 (d) 30 (e) 45
47. Which of the following must be true?
I. Any two lines which are parallel to a third line are also parallel to each other
II. Any two planes which are parallel to a third plane are parallel to each other
III. Any two lines which are parallel to the same plane are parallel to each other.
(a) I only (b) II only (c) I and II only
(d) II and III only (e) I, II and III
48. The co-ordinates of the vertices A, B of square ABCD is (2, 0) and (0, 2) respectively. What
is the area
of the square ABCD?
(a) 2 (b) 4 (c) 4√2 (d) 8 (e) 8√2
49. A figure that can be folded over along a straight line so that the result is two equal halves
which are
then lying on top of one another with no overlap is said to have a line of symmetry. Which of the
following figures has only one line of symmetry?
(a) Square (b) Circle (c) Equilateral Triangle
(d) Isosceles triangle (e) Rectangle
50. A labourer is paid Rs. 8 per hour for an 8 hour day and 1.5 times that rate for each hour in
excess of 8
hours in a single day. If the labourer received Rs. 80 for a single day's work, how long did he
work on
that day?
(a) 6 hrs 40 min (b) 9 hrs 20 min (c) 9 hrs 30 min
(d) 9 hrs 40 min (e) 10 hrs
51. The vertex of the square MNOP is located at the centre of circle O. If arc NP is 4π units
long, then the
perimeter of the square MNOP is
(a) 32 (b) 32π (c) 64 (d) 64π
(e) cannot be determined
52. How many minutes will it take to completely fill a water tank with a capacity of 3750 litres if
the water is
being pumped into the tank at the rate of 800 litres per minute and is being drained out of the
tank at
the rate of 300 litres per minute?
(a) 3 min 36 sec (b) 6 minutes (c) 7 min 30 sec (d) 8 minutes (e) 1875 minutes
53. Triangle ABC is inscribed in a semicircle. What is the area of the shaded region above?
(a) 32π – 4 (b) 2π – 4 (c) 12π - 4 (d) 6π - 4
(e) Cannot be determined from the information given
54. Two fences in a field meet at an angle of 120º , A cow is tethered at their intersection with a
15 meter
rope. Over how many square meters can the cow graze?
(a) 50π (b) 75π (c) 80π (d)85π (e) 90π
55. In the same amount of time a new production assembly robot can assemble 8 times as
many
transmissions as an old assembly line. If the new robot can assemble 'x' transmissions per hour,
how
many transmissions can the new robot and the old assembly line produce together in five days
of round
the clock production.
(a) 45x/8 (b) 15x (c) 135x/8 (d) 135x (e) 1080x
56. A computer is available for Rs 39,000 cash or Rs 17,000 as cash down payment followed by
five
monthly installments of Rs 4,800 each. What is the rate of interest under the installment plan?
(a) 35.71% p.a (b) 37.71% p.a (c) 36.71% p.a (d) 38.71% p.a (e) 45.71% p.a
57. If Sasi has Rs. 5 more than Tarun and if Tarun has Rs. 2 more than Eswar, which of the
following
exchanges will ensure that each of the three has an equal amount of money?
(a) Sasi must give Eswar Rs. 3 and Tarun Rs. 1
(b) Tarun must give Sasi Rs. 4 and Sasi must give Eswar Rs. 5
(c) Eswar must give Sasi Rs. 1 and Sasi must give Tarun Ra. 1.
` (d) Sasi must give Eswar Rs. 4 and Tarun must give Eswar Rs. 5
(e) Either Sasi or Eswar must give Tarun Rs. 7.
58. A train with 90 km/h crosses a bridge in 36 seconds. Another train 100 metres shorter,
crosses the
same bridge at 45 km/h. What is the time taken by the second train to cross the bridge?
(a) 61 seconds (b) 63 seconds (c) 62 seconds (d) 64 seconds
(e) 68 seconds
59. For which of the following figures can the perimeter of the figure be determined if the area is
known?
I. a trapezoid
II. a square
III. an equilateral triangle
IV. a parallelogram
(a) I only (b) II only (c) III only
(d) II and III only (e) I and III only
60. Two crystal spheres of diameter x/2 are being packed in a cubic box with a side of x. If the
crystal
spheres are in the box and the rest of the box is completely filled with packing powder,
approximately
what proportion of the box is filled with packing powder? (The volume of a sphere of radius r is
4/3πr³)
(a) 11/10 (b) 1/8 (c) ½ (d) ¾ (e) 7/8
SECTION - IV
DATA SUFFICIENCY (QUESTIONS 61 - 80)
Directions: Each question below is followed by two statements numbered as (a) and (b). You
have to determine whether the data given in the statements is sufficient for answering the
question. Use the data given, plus your knowledge of mathematics and every day facts, to mark
your answer as
1. If statement (a) alone is sufficient to answer the question, but statement (b) alone is not
sufficient.
2. If statement (b) alone is sufficient to answer the question, but statement (a) alone is not
sufficient.
3. If both statements together are needed to answer the questions, but neither statement alone
is sufficient
4. If either statement (a) or (b) by itself is sufficient to answer the question.
5. If not enough facts are given to answer the question.
Directions:
Each of the following problems has a question and two statements which are labeled (1) and (2)
in which certain data are given. You have to decide whether the data given in the statements
are sufficient for answering the questions. Using the data given in the problems plus your
knowledge of mathematics and every day facts, choose:
1. If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
2. If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
3. If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
4. If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
5. If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data
61. Find the value of the smaller acute angle of a right angled triangle.
1. The hypotenuse is twice the length of the shorter arm
2. The larger acute angle is 60º
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.
62. What is the volume of soil required to fill a flower box?
1. The box is 80 cm wide
2. The box is 1 metre long
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data
63. How long will it take for two pipes to empty or fill a tank that is 3/4 full?
1. Pipe A can fill the tank in 12 minutes
2. Pipe B can empty it in 8 minutes.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data
64. How much did a man earn in 2002?
1. He earned Rs. 6,500 in 2003 which is 12.5 % more than he earned in 2002.
2. His wife (who earned half the amount he earned) and he earned Rs. 8666.67 together in
2002
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data
65. How long is a bridge that crosses a river which is 250 metres wide?
1. One bank of the river holds 1/5 of the bridge.
2. The other bank holds 1/6 of he bridge.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data
66. What is the average age of the children in a class?
1. The age of the teacher is as many years as the number of children.
2. The average age increases by 1 year if the teacher’s age is also included.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data
67. A rectangular field is 40 metres long. Find the area of the field.
1. A fence around the entire boundary of the field is 140 meters long
2. The field is more than 20 metres wide.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data
68. A man, 2 metres tall is standing near a light on the top of a pole. What is the length of the
shadow of by
the man?
1. The pole is 6 metres high
2. The man is 4 metres from the pole.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.
69. Working at a constant rate, it takes worker U, 3 hours to fill up a ditch with sand. How long
would it take
for worker V to fill up the same ditch working alone?
1. Working together U and V can fill the ditch in 1 hour 52.5 minutes
2. In any length of time worker V" fills in only 60% as much as worker U does in the same time.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you an get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.
70. Mohan is 6 years older than Sohan. What will be the sum of their present ages?
1. After 6 years the ratio of their ages will be 6: 5
2. The ratio of their present ages is 5: 4
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.
71. Train T leaves town 'A' for town 'B' and travels at a constant speed. at the same time train
'S' leaves
town 'B' for town 'A' and also travels at a steady speed. Town 'C' is between A and B. Which
train is
traveling faster?
Towns A, C and B lie on a straight line
1. Train S arrives at town C before train T
2. C is closer to A than to B.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.
72. AB and CD are both chords of the circle with centre O. Which is longer AB or CD?
1. Arc AEB is smaller than arc CFD.
2. The area of the circular segment CAEBD is larger than the area of circular segment ACFDB
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.
73. Did the XYZ Corporation have higher sales in 1998 than in 1999?
1. In 1998 the sales were twice the average (arithmetic mean) of the sales in 1998, 1999 and
1970.
2. In 1970, the sales were three times those in 1999.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.
74. A sequence of numbers a1, a2 , a3 , ................ is given by the rule an
2 = an+1. Does 3 appear in the
sequence?
1. a1 = 2 2. a4 = 256.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.
75. What is the value of x + y?
1. x – y = 4, 2. 3x + 3y = 4
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.
76. x and y are integers that are both less than 10. Is x greater than y?
1. x is a multiple of 3 2. y is a multiple of 2
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.
77. Are two triangles congruent?
1. Both triangles are right triangles.
2. Both triangles have the same perimeter.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data
78. If both conveyer belt A and conveyer belt B are used, they can fill a hopper with coal in one
hour. How
long will it take for conveyer belt A to fill the hopper without conveyer belt B?
1. Conveyer belt A moves twice as much coal as conveyer belt B.
2. Conveyer belt B would take 3 hours to fill the hopper without belt A.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.
79. A fly crawls around the outside of a circle once. A second fly crawls around the outside of a
square
once. Which fly travels farther?
1. The diagonal of the square is equal to the diameter of the circle.
2. The fly crawling around the circle took more time to complete his journey than the fly crawling
around the square.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.
80. What is the difference between the shares of profits of Rekha and Nutan out of a profit of Rs
6,000 at
the end of the year?
1. Rekha invested Rs.50,000 and withdrew Rs 1,000 after4 months.
2. For the last 8 months, Nutan’s capital was 125% of Rekha’s.
(a) If you can get the answer from (1) ALONE but not from (2) alone
(b) If you can get the answer from (2) ALONE but not from (1) alone.
(c) If you can get the answer from BOTH (1) and (2) TOGETHER, but not from (1) alone or (2)
alone
(d) If EITHER statement (1) ALONE OR statement (2) ALONE is sufficient.
(e) If you CANNOT get the answer from statements (1) and (2) TOGETHER, but need even
more data.

Directions: (Questions 81 – 100)
In each of the following sentences four words or phrases have been underlined. Only one
underlined part in each sentence is not acceptable in Standard English. Pick up that part - (1) or
(2) or (3) or (4). If there is no error, mark (5).
81. Many scientists are alarmed over the interest in such pseudo-scientific topics as ESP, flying
saucers and the occult, fearing that it may herald a new dark age of gullibility, ignorance, and
thinking in superstitious ways. No Error.
(a) Many scientists are alarmed (b) Fearing that (c) It may herald
(d) Thinking in superstitious ways (e) No Error
82. Although the theory of continental drift was not widely accepted until the mid-twentieth
century, the basic concept has been described as early as 1620. No Error.
(a) Was not widely (b) Accepted until (c) Has been
(d) As early (e) No Error
83. In the diagnosis of psychiatric ailments, it is essential that the practitioner approach each
subject without pre-judgments as relates to the nature or causes of the disorder. No Error.
(a) Diagnosis (b) It is essential that (c) Approach
(d) As relates (e) No Error
84. Adaptive radiation is the process whereby a given species, through gradual adaptation in
several locations to a variety of different habitats , eventually become separate species with
distinct characteristics and behaviors. No error
(a) The process whereby (b) Through gradual adaptation (c) Of different habitats
(d) Eventually become (e) No Error
85. Foreign auto makers have not only made major inroads into the Indian market:
manufacturers of other consumer goods have challenged the dominance of Indian Industry as
well. No Error.
(a) Have not only made (b) Inroads into (c) Of other
(d) As well (e) No Error
86. After six months of study, the commission announced that some of the money previously
allocated for water supply projects be spent instead on pollution control measures. No Error
(a) Six months of study (b) Some of the money (c) Previously allocated
(d) Be spent (e) No Error
87. Jo is the one who seems convinced that we are trying to harm her irregardless of how much
we have done for her benefit. No Error
(a) Who (b) Are (c) Irregardless
(d) How much (e) No Error
88. The advice we had gotten had come just at the right time in our dealings in this most
unfortunate matter. No Error
(a) Advice (b) Gotten (c) Just
(d) In (e) No Error
89. His conclusions are different from the ones that you and I am prepared to accept, even
under the present circumstances. No Error
(a) From (b) Ones (c) Am
(d) Accept, even (e) No Error
90. If anyone in a position of genuine managerial responsibility approved the project, they are
largely to blame for it subsequent failure. No Error
(a) A position (b) Approved (c) They are
(d) For its (e) No Error
91. The three advantages of his plan are : its simplicity, It can be applied immediately, and its
probablepopularity among the local population. No Error
(a) Of his plan are (b) It can be (c) Immediately, and
(d) Among (e) No Error
92. There was scarcely no time given to think about the problem before the bell rang for the end
of class. No Error
(a) Was (b) No (c) Given (d) Before (e) No Error
93. Everyone in the family looks well in this family portrait except uncle Sam and me. No Error
(a) Looks (b) well (c) Except (d) Me (e) No Error
94. Realizing how much had been expected of me, my confidence grew until I was able to face
my adversaries boldly. No Error
(A) Had been (b) Of Me (c) My Confidence (d) boldly (e) NO Error
95. The situation would have been far different than it is today had Ram listened to the good
advice given him by his tutor. No Error
(a) Would have been (b) Far different than (c) Had
(d) given Him (e) No Error
96. If you would have come earlier, as I had advised, you would never have been missed by
that crude trick. No Error
(a) Would have (b) Had (c) Would
(d) Missed (e) No Error
97. Send it back to whomever you think should receive it; I no longer care whose it is. No Error
(a) Whomever (b) Should receive it (c) No longer
(d) Whose (e) No Error
98. I am sure that it would be all right if no one but him was allowed to tender their resignation.
No Error
(a) It would (b) But him (c) Was allowed
(d) Their (e) No Error
99. Having been delayed by unfavorable weather, it was not possible for our plane to arrive in
time for the connecting flight. No Error
(a) Been delayed (b) Unfavorable (c) Was
(d) In time (e) No Error
100. The workers were enthused over the prospects for a wage increase. No Error
(a) Were (b) Enthused (c) Over
(d) Wage (e) No Error

Answer Key
1. (d) 2. (e) 3. (c) 4. (a) 5. (c) 6. (a) 7. (b) 8. (d)
9. (b) 10. (b) 11. (b) 12. (b) 13. (a) 14. (d) 15. (b) 16. (e)
17. (a) 18. (c) 19. (c) 20. (d) 21. (b) 22. (c) 23. (e) 24. (b)
25. (b) 26. (b) 27. (d) 28. (c) 29. (b) 30. (b) 31. (c) 32. (b)
33. (d) 34. (a) 35. (b) 36. (c) 37. (c) 38. (e) 39. (c) 40. (b)
41. (e) 42. (a) 43. (b) 44. (c) 45. (a) 46. (b) 47. (c) 48. (d)
49. (d) 50. (b) 51. (c) 52. (c) 53. (b) 54. (b) 55. (d) 56. (c)
57. (a) 58. (b) 59. (d) 60. (e) 61. (d) 62. (e) 63. (c) 64. (d)
65. (e) 66. (a) 67. (a) 68. (c) 69. (d) 70. (d) 71. (c) 72. (d)
73. (e) 74. (d) 75. (b) 76. (e) 77. (e) 78. (d) 79. (e) 80. (d)
81. (e) 82. (c) 83. (d) 84. (d) 85. (b) 86. (c) 87. (c) 88. (a)
89. (c) 90. (c) 91. (b) 92. (b) 93. (d) 94. (a) 95. (d) 96. (b)
97. (d) 98. (d) 99. (d) 100. (a
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old October 28th, 2015, 05:40 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: Model Question Paper of MBA

Hello I’m doing MBA from Anna University. I want Model Question Paper of MBA, if any one can provide me all semester wise paper than its helpful for me. Any one have MBA modal paper please provide me?
Reply With Quote
  #4  
Old October 28th, 2015, 05:44 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2012
Default Re: Model Question Paper of MBA

In MBA subject name semester wise that are consider in the following here:

First Semester

Management Concepts
Statistics for Management
Economic Foundation of Business Environment
Organizational Behaviour
Communication Skills
Accounting for Management
Legal Aspects of Business

Second Semester

Production Management
Marketing Management
Human Resource Management
Financial Management
Management Information System
Quality Management
Research Methods in Business

Third Semester

Applied Operational Research for Management
International Business Management
Strategic Management
Professional Ethics

Yes I have all semester’s modal paper of exam FABRUARY MARCH 2015.here I’m giving you file in PDF format:

(MBA - Model Question Papers - All Semesters
CENTRE FOR DISTANCE EDUCATION)
Here I’m attaching link of 1st semester fab-mar 2015/Statistics for management
cde.annauniv.edu/mbaqp/pdf/First%20Semester/DBA1602-FEB%202010/MBADBAA1602.pdf


Address:
Centre for Distance Education (CDE)
Anna University (Highway Campus)
Chennai - 600 025
Phone Number : 044--2235 7214, 044--2235 7216
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #5  
Old April 9th, 2021, 02:36 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: Model Question Paper of MBA

DEET 2020 model question paper for MBA
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 02:10 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8