Go Back   2018-2019 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old January 18th, 2014, 11:49 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default AFCAT Previous year papers

Any buddy, please provide me the previous year papers of AFCAT…….
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
Previous year question papers of B.Com 1st year
B.A.R.C sample papers and previous year question papers
B.Com previous year question papers of 1st year of University of Kerala
Madras University MBA 1st Year Previous year question papers
TNOU MBA-Second Year Total Quality Management previous year’s question papers
AFCAT Exam Previous years question papers
BDS 1st year previous year question papers
Previous year Question papers of AFCAT Exam
Previous Year Papers for AFCAT Examination
B.Com 3rd year Mumbai University previous year question papers of Business Economics
Previous Question Papers for AFCAT Exam
Previous year papers for AFCAT exam
Previous year question papers of B.Com 1st year of University of Kerala
AFCAT Exam Previous Year Question Papers
AFCAT Exam Previous year Question Papers
AFCAT previous year question papers
B.Com 3rd year previous year question papers of Mumbai University
KU BE ECE 3rd Year previous year’s question papers of Computer Hardware Design
Previous 2 years Question Papers of AFCAT Exam
need previous year question papers of m.com 1st year, of vinayaka mission university






  #2  
Old January 18th, 2014, 12:32 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,856
Default Re: AFCAT Previous year papers

Yes sure, here I am uploading a pdf file having the previous year papers of AFCAT; there are objective types of the questions available. I have taken following questions from the attachment:

Q24. Gandhiji’s first experience with Satyagraha came up in-
(a) Dandi (b) Champaran (c) Bengal (d) Natal
Q25. During whose tenure as the viceroy of India were the great Martyrs Bhagat Singh,
Sukhdev and Rajguru hanged?
(a) Lord Curzon (b) Lord Irwin (c) Lord Minto (d) Lord
Chelmford
Q26. The winner of the highest number of gold medals in an Olympic game is-
(a) Mark Spitz (b) Matt Biondi (c) Michael Phelps (d) Jenny
Thompson
Q27. ‘Agha Khan Cup’ is associated with the game of-
(a) Football (b) Hockey (c) Badminton (d) Cricket
Q28. Usain Bolt, the 100 meters race world record holder, is from which country?
(a) Jamaica (b) U.S.A. (c) Canada (d) Nigeria
Q29. Only two cricket players have taken 10 wickets in an innings. One is Anil Kumble. The
other is-
(a) Richard Hadlee (b) Muttiah Muralidharan (c) Jim Laker (d) Andy Roberts
Q30. ‘Borlaug Award’ is given every year to an Indian scientist for outstanding contribution in
the field of-
(a) Medicine (b) Space (c) Applied Science (d) Agriculture
Q31. The highest Indian gallantry award which could be given in peace time is-
(a) Ashok Chakra (b) Param Vir Chakra
(c) Kirti Chakra (d) Param Vishisht Seva Medal
Q32. The most successful Satellite Launch Vehicle of Indian Space Programme to launch
commercial satellites is known as-
(a) SLV (b) ASLV (c) PSLV (d) GSLV

Rests of the questions are in the attachment please click on it…….
Attached Files
File Type: pdf AFCAT Previous year papers.pdf (570.5 KB, 73 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Our Latest Videos
Sponsored Links






















  #3  
Old December 18th, 2014, 12:33 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 31,679
Default Re: AFCAT Previous year papers

As you need the previous year question paper of AFCAT exam so here it is given below

Directions (Qs. 1 to 5): Read the following passage carefully and answer the questions given below:

We shall go on to the end, we shall fight in France, we shall fight on the seas and oceans, we shall fight with the growing confidence and strength in the air, we shall defend our island whatever the cost may be, we shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the hills. We shall never surrender, and even if this island or a large part of it were subjugated and starving, then our empire beyond the seas would carry on the struggle, until the New World steps forth to the rescue and the liberation of the Old.

1.On the basis of the passage which of the following statements may be to be correct?

A. The speaker is encouraging his men for the conquest of France

B. The speaker is an aggressive and maniacal war-monger

C. The speaker is not satisfied with the conquest of the island

D. The speaker is a patriot urging the defence of his motherland

Ans: D

2. The speaker in the passage wants to go on fighting because:

A. He is a raving lunatic

B. He is in a state of utter despair

C. He expects help from other quarters

D. He is the leader of a suicide squad

Ans: B

3. Which of the following pair of the phrases helps best to bring out the intention of the speaker?

A. “Go on to the end”, “shall never surrender”

B. “Growing confidence”, “subjugated and starving”

C. “Subjugated and starving”, “ fighting on the landing ground”

D. “Fighting in the streets”, “subjugated and starving”

Ans: A

4. The passage consists of repetitive patterns in syntax and vocabulary. The effect of this style is that it:

A. Reveals the speaker’s defects in giving a speech

B. Produces the impression of bad poetry

C. Conveys the speaker’s helpless situation

D. Reinforces the speaker’s basic intention

Ans: D

5. The tone of the speaker is:

A. Pleading and urging

B. Inspiring and encouraging

C. Discouraging and gloomy

D. Menacing and bullying

Ans: B

Directions (Qs. 6 to 8): In each of the following, choose the word most similar in meaning to the word given in capitals.

6. Meddle

A. Disregard

B. Overlook

C. Interfere

D. Free

Ans: C

7. Abjure

A. renounce

B. Run off secretly

C. Abide

D. Discuss

Ans: A

8. Estrange

A. Endanger

B. To become puzzling

C. Miscalculate

D. Alienate

Ans: D

Directions (Qs. 9 to 10): In each of the following, choose the word most nearly opposite in meaning to the word given in capitals:

9. Derogatory

A. Conferred

B. Immediate

C. Praising

D. Private

Ans: C

10. Wane

A. Widen

B. Poor

C. Swell

D. Tight

Ans: C

Directions (Qs. 11 to 15): In each of the following questions, find out which part has an error.

11. The police has (A)/arrested the thief (B)/who broke into my house (C)/last night (D).

Ans: A

12. The man who (A)/they thought to be (B)/a gentleman turned out (C)/to be a rogue (D).

Ans: D


13. I told him on his face (A)/that he could not hope (B)/to pass the stringent (C)/Medical
examination of the Services Selection Board (D).
Ans: B
14. Mohan is one of those boys (A)/who has expressed (B)/willingness for joining (C)/the
educational tour (D).
Ans: B
15. I may spend (A)/this summer vacations (B)/with one of my friends (C)/ in the back waters
of Kerala (D).
Ans: B
Directions (Qs. 16 to 20): Pick up the most effective word from the given words to fill in the
blanks to make the sentence meaningfully complete.
16. According to the weather _______ it is going to be cloudy today.
A. Announcement
B. Indication
C. Prediction
D. Forecast
Ans: D
17. The villagers _______ the murder of their leader by burning the police van.
A. Protested
B. Avenged

C. Mourned
D. Consoled
Ans: A
18. While on a routine flight, the aircraft was hit by a missile and ______ into flames.
A. Fired
B. Burst
C. Caught
D. Engulfed
Ans: D
19. Hari got the company car for a ______ price as he was the senior most employee in the
company.
A. Reduced
B. Discounted
C. Fixed
D. Nominal
Ans: B
20. The unruly behavior of the soldiers ______ their commander.
A. Clashed
B. Aggrieved
C. Incensed
D. Impeached
Ans: C
21. Who accorded the title ‘Mahatma’ to MK Gandhi?
A. Sardar Patel

B. Jawaharlal Naidu
C. Sarojini Naidu
D. Rabindranath Tagore
Ans: D
22. The Non Co-operation Movement started in which year?
A. 1900
B. 1921
C. 1940
D. 1935
Ans: B
23. During the Middle Ages education was confined only to:
A. Kshatriyas
B. Brahmins
C. Peasants
D. Shudras
Ans: B
24. Who among the following was responsible for the spread of Buddhism in Sri Lanka?
A. Ashoka
B. Mahavira
C. Prasavanath
D. Chandra Gupta Maurya
Ans: A
25. The elements which have low value of ionization potential are strong:
A. Oxidising agents

B. Reducing agents
C. Oxidising and Reducing agents depending upon the reactants
D. None of these
Ans: B
26. Wayne Rooney, the famous footballer, hails from which country?
A. Italy
B. Brazil
C. Argentina
D. England
Ans: D
27. The official song ‘WakaWaka’ of FIFA World Cup held in the year 2010 at South Africa was
sung by which popular singer?
A. Madonna
B. Destiny Child
C. Shakira
D. Rehanna
Ans: C
28. In the year 2011, the ace badminton player Saina Nehwal was honoured with which
sports award?
A. Dronacharya Award
B. Rajiv Gandhi Khel Ratan Award
C. Arjun Award
D. None of these
Ans: B
29. Term ‘Visible Horizon’ in astronomy is defiend as:

A. The circle of contact of the earth and the cone of visual rays passing through the meridian of
the place.
B. The circle of contact of the earth and the cone of visual rays not passing through the
meridian of the place.
C. The circle of contact of the earth and the cone of visual rays passing through the point of
observation.
D. The circle of contact of the earth and the cone of visual rays not passing through the point of
observation.
Ans: C
30. NREGA stands for:
A. National Revenue Engagement Guarantee Association
B. National Revenue Engagement Guarantee Act
C. National Revenue Engagement Guarantee Association
D. National Rural Employment Guarantee Act
Ans: D
31. River Satluj originates from:
A. Northern slopes of the Kailash range
B. Spring at Verinag
C. Rakas Lake
D. Amarkantak plateau
Ans: C
32. Limonitic ore of which metal?
A. Iron
B. Aluminium
C. Zinc
D. Cobalt

Ans: A
33. Black revolution relates to which of the following?
A. Self-dependence in foodgrains production
B. Self-dependence in milk production
C. Self-dependence in petroleum/crude oil
D. None of these
Ans: C
34. Karrar is the unmanned bomber aircraft of
A. Iraq
B. Iran
C. Turkey
D. Pakistan
Ans: B
35. Who is the author of book ‘Keeping the Faith: Memoirs of a Parliamentarian’?
A. David Omand
B. Raja Shehadeh
C. Raghav Bahl
D. Somnath Chatterjee
Ans: D
36. ______ is a thyroid hormone controls the balance of calcium in the body.
A. Calcitonin
B. Thyroxine
C. Calmodulin
D. All of these

Ans: D
37. The cell wall in plants is interrupted by narrow pores carrying fine strands of cytoplasm
which interlink the contents of the cells. These strands are called:
A. Plasmahole
B. Microvilli
C. Plasmodesmata
D. Plasmalemma
Ans: C
38. Who is the cricketer bestowed with an honorary commission in the Territorial Army?
A. Sachin Tendulkar
B. Kapil Dev
C. Virendar sehwag
D. Harbhajan Sing
Ans: B
39. The transport phenomenon occurs only in _____ state of a gas and is _____ .
A. Non-equilibrium, irreversible
B. Non-equilibrium, reversible
C. Equilibrium, irreversible
D. Equilibrium, reversible
Ans: B
40. Which of the following compounds from nitrites with nitrous acid?
A. Primary amines
B. secondary amines
C. Tertiary amines

D. All of these
Ans: D
41. The number whose square is equal to the difference of the squares of 37 and 23 is:
A. 45.09
B. 28.98
C. 47.09
D. 28
Ans: B
42. The average age of 8 men is increased by 4 years when one of them whose ages is 30
years is replaced by a new man. What is the age of new man?
A. 55 years
B. 62 years
C. 42 years
D. 69 years
Ans: B
43. A vessel, full of water, weighs 24 kg. When the vessel is ¼ full, it weighs 9 kg. Find the
weight of empty vessel.
A. 4 kg.
B. 5 kg.
C. 8 kg.
D. 3 kg.
Ans: A
44. If a – b = 4 and ab = 45, find the value of a3 – b3 .
A. 604
B. 370

C. 253
D. 199
Ans: A
45. If a/(a +b) = 15/21, what is (a + b)/(a – b) equal to?
A. 13/9
B. 23/11
C. 14/5
D. 21/9
Ans: D
46. ( ) ( ) ( ) = ?
A. 2
B. 6
C. 4
D. 8
Ans: C
47. A man’s average monthly expenditure for the first four of the year was Rs. 231.25. For the
next five months, the average monthly expenditure was Rs. 22.75 more than what it was
during the first four months. If the person spent Rs. 605 in all during the remaining three
months of the year, find what percentage of his annual income of Rs. 3500 did he save in the
year?
A. 10%
B. 15%
C. 20%
D. 25%
Ans: C

48. The average age of students of a class is 15.8 years. The average age of boys in the class is
16.4 years and that of the girls is 15.4 years. The ratio of the number of boys to the number of
girl in the class is:
A. 1 : 2
B. 2 : 3
C. 3 : 4
D. 3 : 5
Ans: B
49. 18 buckets of water fill a tank when the capacity of each bucket is 18 litres. How many
buckets will be needed to file same tank, if the capacity of the bucket is 12 litres?
A. 12
B. 13.5
C. 24
D. Cannot be determined due to insufficient data
Ans: A
50. Srinivassn invests two equal amounts in two banks giving 8% and 12% rate of interest
respectively. At the end of year, the interest earned is Rs. 1500. Find the sum invested in
each.
A. Rs. 8500
B. Rs. 15000
C. Rs. 7500
D. Rs. 17000
Ans: C
51. The simple interest accrued on a sum of money at the end of four years is 1/5th of its
principal. What is the rate of interest per annum?
A. 4%

B. 5%
C. 6%
D. Inadequate data
Ans: B
52. A sum of Rs. 2600 is lent out into parts, one at 9% and another at 7%. If the total annual
income is Rs. 206, find the money lent at 7%.
A. Rs. 1400
B. Rs. 900
C. Rs. 1600
D. Rs. 1200
Ans: D
53. In an election between two candidates, 70% of the voters cast their votes. Out of which
2% of the votes were declared invalid. A candidate got 7203 votes which was 60% of the total
valid votes. Find the total number of voters enrolled in that election.
A. 18050
B. 17500
C. 17000
D. 7203
Ans: B
54. If the price of kerosene be raised by 11%, find by how much per cent a house holder must
reduce his consumption of kerosene so as not to increase his expenditure?
A. 11%
B. 9.9%
C. 11.09%
D. 8.25%
Ans: B

55. 75 pupils from a school appeared for an examination and 80% of them passed. Another
school entered 10 more pupils than the first school and five pupils less than the first school
passed. The pass % of in the second school was:
A. 75%
B. 84%
C. 72%
D. 64.7%
Ans: D
56. Divide Rs. 80 in the proportion of 3 : 6 : 7.
A. RS. 10, Rs. 35, Rs. 40
B. Rs. 15, Rs. 30, Rs. 35
C. Rs. 10, Rs. 40, Rs. 35
Ans: B
57. Calculate the amount on Rs. 1875 for 2 years at 4% per annum, compounded yearly.
A. Rs. 676
B. Rs. 776
C. Rs. 1778
D. Rs. 2028
Ans: D
58. If x varies as y and x = 8 when y = 15, then the value of x when y = 10 is:
A. 5
B. 15/8
C. 8/15
D. 16/3
Ans: D

59. In a mixture of 60 litres, the ratio of milk and water is 2 : 1. What amount of water must
be added to make the ratio of milk and water as 1 : 2?
A. 42 Litres
B. 56 Litres
C. 60 Litres
D. 77 Litres
Ans: C
60. A sum of Rs. 10,000 is lent partly at 6% and the remaining at 10% p.a. If the yearly interest
on the average is 9.2%, the money lent at 10% is:
A. Rs. 8000
B. Rs. 8500
C. Rs. 5000
D. Rs. 2000
Ans: D
Directions (Qs. 61 to 65): Choose the word which is least like the other words in the group
61. A. Garo
B. Khasi
C. Kangra
D. Jayantia
Ans: C
62. A. Virog
B. Pisces
C. Cancer
D. Orion
Ans: D

63. A. Shoulder
B. Foot
C. Finger
D. Elbow
Ans: C
64. A. Canoe
B. Dingy
C. Yacht
D. Igloo
Ans: D
65. A. Inn
B. Club
C. Motel
D. Hostel
Ans: B
Directions (Qs. 66 to 70): The following questions consist of two words that have a certain
relationship to each other, followed by four alternatives. Select the best alternative that has the
same relationship as the original pair of words
66. Liquor : Drink
A. Bread : Butter
B. Tea : Beverage
C. Sniff : Inhale
D. Water : Sip
Ans: D
67. Evaporation : Cloud

A. Mountain : Snow
B. Book : Pages
C. Pressure : Atmosphere
D. Tension : Breakdown
Ans: D
68. Breel : Vial
A. Book : Reader
B. Brochure : Reader
C. Magazine : Editor
D. Length : Height
Ans: A
69. Cream : Cosmetics
A. Tiger : Forest
B. Mountain : Valley
C. Magazine : Editor
D. Teak : Wood
Ans: D
70. Carnivore : Herbivore
A. Flesh : Plant
B. Hores : Lion
C. Camel : Giraffe
D. Animal : Bird
Ans: A

Directions (Qs. 71 to 80): Three words in bold letters are given in each question, which have
something in common among themselves. Out of the four given alternatives, choose the most
appropriate description about these three words.
71. Hamlet : Macbeth : Faustus
A. They were Princes.
B. They are plays by Shakespeare.
C. They are characters from various dramas.
D. They were romantic heroes.
Ans: C
72. Vesuvius : Etna : Kilimanjaro
A. These are sites of volcanoes
B. These are island countries.
C. These are hills of Italy.
D. These lie in polar region.
Ans: A
73. Knot : Watt : Fathom
A. The terms are used by sailors.
B. The terms are used for installing electricity.
C. The terms are connected with rope.
D. They are units of measurement.
Ans: D
74. Barauni : Digboi : Ankleshwar
A. They are famous for oil fields.
B. They are famous religious places.
C. They are tourist places of South India.

D. They are famous for handlooms.
Ans: A
75. Knight : Rook : Bishop
A. These are missionaries.
B. These are churchmen.
C. These are chessmen.
D. These are ranks of military.
Ans: C
76. Abhi Bhattacharya : Utpal Dutt : Satyajit Ray
A. They are character actors.
B. They are directors of Bengali movies.
C. They are famous poets and writers.
D. These personalities belong to Bengal.
Ans: D
77. Voodoo : Sorcery : Durgapur
A. They are ancient arts found in sculptures.
B. They are terms connected with black magic.
C. They are ancient scripts.
D. They are means of communication of prehistoric age.
Ans: B
78. Rourkela : Bokaro : Durgapur
A. They are steel plants.
B. They have coal mines.
C. They have atomic power plants.

D. They are on the sea coast.
Ans: A
79. Spinach : Fenugreek : Celery
A. These are cactus plants.
B. These are wild plants.
C. These are wild flowers.
D. These are leafy vegetables.
Ans: D
80. Yeats : Ghalib : Kabir
A. They were social reformers.
B. They were famous poets.
C. They were saints.
D. They were yoga instructors.
Ans: B


For whole paper here is the attachment of it
Attached Files
File Type: pdf AFCAT Previous year Question papers .pdf (191.0 KB, 34 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 09:27 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9