Go Back   2022-2023 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old January 8th, 2014, 05:16 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default

Give me question paper for the Jindal Steel Mechanical Engineering examination ??

Here I am giving you question paper for the Jindal Steel Mechanical Engineering examination in a word file attached with it so you can get it easily..

Some question are given below :
1) Projection welding is
ANSWER- MULTISPOT WELDING PROCESS

2)Solder material is made from
ANSWER- TIN-LEAD BASE

3)Injection moulding is the method for
ANSWER- THERMOSETTING PLASTICS

4)Ceramic tools are made from
ANSWER- ALUMINIUM OXIDE

5)The maximum efficiency of screw jack is
ANSWER- 1-sinC/1+sinC WHERE C IS FRICTION ANGLE

6)For a self braking screw jack, efficiency of screw jack will be
ANSWER- LESS THAN 50%

7)What is the transport symbol in work study
ANSWER- ARROW SYMBOL(LOOK IN BOOK)

8)Ultrasonic machining removes material by
ANSWER- USING ABRASIVE SLURRY BETWEEN TOOL AND WORKPIECE

9) In orthogonal cutting system, the cutting edge is
ANSWER- PERPENDICULAR TO DIRECTION OF TOOL TRAVEL

10)LMTD value in case of counter flow heat exchanger is
ANSWER- MORE IN COMPARISON TO PARALLEL FLOW HEAT EXCHANGER

11)Cycles used in thermal power plants is
ANSWER- Rankine cycle

12)AN isolated system is
ANSWER- IN WHICH NEITHER MASS NOR ENERGY CROSSES BOUNDARY OF SYSTEM

13)The governor used in gramophones is
ANSWER- PICKERING GOVERNOR

14)The pressure angle for involute gears is
ANSWER- ALWAYS CONSTANT

15)External tapers can be measured with the help of
ANSWER- SINE BARS

16)Longitudinal stress in thin cylinders is
ANSWER- PD/4T

17)For uniform distributing load, the maximum bending moment is equal to
ANSWER- WL/8 WHERE W= TOTAL LOAD, L= LENGTH OF BEAM

18)A continuous beam is
ANSWER- WHICH HAS MORE THAN TWO SUPPORTS

19)Francis turbine is
ANSWER- INWARD RADIAL FLOW REACTION TURBINE

20)The stress induced in a body due to suddenly applied load is equal to
ANSWER- two times in comparison to gradually applied load

21)Davis steering gear consists of
ANSWER- SLIDING PAIRS

22)HART mechanism has
ANSWER- SIX LINKS

23)Argentite is the principle ore of
ANSWER- SILVER

24)Non consumable electrode is used in
ANSWER- TIG WELDING

25)Discontinuous chips occurs in the case of
ANSWER- BRITTLE MATERIAL
Attached Files Available for Download
File Type: doc Jindal Steel Mechanical Engineering Exam Paper.doc (27.0 KB, 114 views)
File Type: doc Jindal Steel Mechanical Engineering Exam Paper 1.doc (31.0 KB, 124 views)

Last edited by Sashwat; July 2nd, 2019 at 12:12 PM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
Jindal written exam for Mechanical Engineering syllabus
Recruitment Jindal Steel Power
ONGC Exam Mechanical Engineering Question Paper
ONGC Exam Paper Mechanical Engineering PDF Download
ONGC Mechanical Engineering Exam previous paper
GET Exam Question paper for Jindal Steel and Power ltd
Model Question Papers for Steel Plant Mechanical Engineering Exam
Jindal Steel Syllabus for Recruitment Exam
Jindal Steel and Power Ltd. GET Exam Registration
MU BE Mechanical Engineering-7th Sem Cryogenic Engineering Exam paper
Combined Engineering Services Mechanical Engineering Exam paper
MU BE in Mechanical Engineering-7th Sem Manufacturing Planning And Control Exam Paper
GET(Jindal Steel) written exam result date
IFS Mechanical Engineering (Paper II) Exam old Papers
PTU B.Tech Mechanical Engineering 3rd Sem Manufacturing Processes–1 Exam paper
Jindal Steel Power Papers
Questions Papers for Jindal Steel
Jindal Steel & Power Limited ICE Question Paper
Jindal Steel GET Written Exam Syllabus
HPCL Officers Trainee Exam Mechanical Engineering Paper






  #2  
Old February 4th, 2015, 12:41 PM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Default Re: Jindal Steel Mechanical Engineering Exam Paper

As you are looking for the Jindal Steel Mechanical Engineering Exam Question Paper so here it is as follows

1. Reynolds numer is?

2. Biot number is used for solid or liquid?

3. Shear stress on principl plane is?

4 T time of flight in projectile motion is?

5. Velocity of a body while ascending will be more or less than the velocity while decnding?

6. Boundary separation wil occur when press.gradient will?

7. Elongation in tapered bar will be formula?

8. Small numerical on parallel flow heat exchanger.

9. Relation b/w poissions ratio and young modulus.

10. Grashoof number expression.

11. Expression of torque in hollow and solid shaft.(2 questions)

12. Hardness and tensile stength can be increased by which process?

13. If load will be increased on free end of cantiliver beam than it wil break 4m fixed or free end?

14. Tension on tight side side of rope drive will be?

15. Coefficient of fluctuation of speed in governor will be formula?

16. Geneva mechanism will be used in?

17. Double pn junction is used in rectifier, transtitor, photovoltaic call?

18. If the velocity of a body on 2 different points on radius of a circle are given than find the radius of that circle?

19. Gear ratio is define as?

20. Bearing is made up of material for carrying high load?
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6. The time now is 01:37 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8