Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #2  
Old December 27th, 2013, 10:45 AM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Re: Question paper for SBI bank clerk exam

As you are looking for the solved question papers of Bank clerk examination here I am attaching a word file with it so you can get it easily...

I have given following questions from the attachment:

1) The Govt. of India and RBI are making all the effort to provide Banking facilities to all the villages / habitations in the country. This is the part of their policy of ———-
1) PURA
2) Financial Inclusion
3) Swawalamban
4) Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana
5) None of these
Ans – 2

2. David Cameron who was in news recently is the ——–
1) President of Australia
2) Prime Minister of United Kingdom
3) President of Brazil
4) Prime Minister of Brazil
5) None of these
Ans – 2

3) Who amongst the following has taken over as the Chief Minister of Bihar after recent assembly elections there ?
1) Lalu Prasad Yadav
2) Ramvilas Paswan
3) Nitish Kumar
4) Syeed Shahnawaj Hussain
5) None of these
Ans – 3

4. What does the letter ‘ F ‘ denote in the abbreviated name ‘ IIFCL ‘ ?
1) Functional
2) Foreign
3) Forwarded
4) Finance
5) None of these
Ans – 4

5) ‘ Guangzhou ‘ was recently in news as ——–
1) G – 20 summit took place over there
2) Commonwealth Games organized there
3) ASEAN Summit took place there
4) Asian Games 2010 were organized there
5) None of these
Ans – 4

6. Nicole Faria who was crowned ‘ Miss Earth—2010 ‘ is from which of the following countries ?
1) Brazil
2) India
3) Britain
4) Italy
5) France
Ans – 2

7. Which of the following awards / honours is given to Mr. Pranab Mukerjee ?
1) Parliamentarian of the Year
2) Best Union Minister
3) Finance Minister of the Year for Asia
4) SAARC Parliamentarian of the Year
5) None of these
Ans – 3

8. Which of the following names is associated with a Health Scheme launched by the Govt. of India ? ( R )

1) VAT

2) MAT
3) CAR
4) AAFI
5) ASHA
Ans – 5

9. World’s largest bourse was inaugurated in Mumbai recently. The bourse will deal in which of the following commodities ?
1) Textiles
2) Gold
3) Silver
4) Diamond
5) None of these
Ans – 4

10. Who amongst the following is one of the winners of the Nobel Prize 2010 in Physics ?
1) Andre Geim
2) Alex Sammond
3) Robert G. Edwards
4) Akira Suzuki
5) None of these
Ans – 1

11. Mr. Howard Jacobson who is Booker prize winner for 2010 writes in ———-
1) Spanish
2) German
3) Russian
4) French
5) English
Ans – 5
Attached Files Available for Download
File Type: doc SBI bank clerk exam paper.doc (35.0 KB, 22 views)
File Type: doc SBI Bank PO solved question paper.doc (39.5 KB, 41 views)
Reply With Quote
  #3  
Old February 18th, 2015, 10:10 AM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Re: Question paper for SBI bank clerk exam

As you want the SBI bank clerk exam question paper so here it is given below

1. If it is possible to make only one meaningful word with the Third, Seventh, Eighth and Tenth letters
of the word COMPATIBILITY, which of the following would be the last letter of that word ? If no such
word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one such word can be formed, give your
answer as ‘Y’.
(A) I
(B) B
(C) L
(D) X
(E) Y
Ans : (B)
2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does
not belong to that group ?
(A) Stem
(B) Tree
(C) Root
(D) Branch
(E) Leaf
Ans : (B)
3. How many meaningful three letter English words can be formed with the letters AER, using each
letter only once in each word ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) Four
Ans : (D)
4. In a certain code FINE is written HGPC.
How is SLIT written in that code ?
(A) UTGR
(B) UTKR
(C) TUGR
(D) RUGT
(E) None of these
Ans : (E)
5. If ‘Apple’ is called ‘Orange’, ‘Orange’ is called ‘Peach’, ‘Peach’ is called ‘Potato’, ‘Potato’ is called
‘Banana’, ‘Banana’ is called ‘Papaya’ and ‘Papaya’ is called ‘Guava’, which of the following grows
underground ?
(A) Potato
(B) Guava
(C) Apple
(D) Banana
(E) None of these
Ans : (D)
6. If the digits in the number 86435192 are arranged in ascending order, what will be the difference
between the digits which are second from the right and fourth from the left in the new arrangement ?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) None
Ans : (D)
7. Each vowel of the word ADJECTIVE is substituted with the next letter of the English alphabetical
series, and each consonant is substituted with the letter preceding it. How many vowels are present in
the new arrangement ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) None of these
Ans : (C)
8. If in a certain language LATE is coded as 8&4$ and HIRE is coded as 7*3$ then how will HAIL be
coded in the same language ?
(A) 7&8*
(B) &7*8
(C) 7*&8
(D) 7&*8
(E) None of these
Ans : (D)
9. How many such pairs of letters are there in word ENGLISH, each of which has as many letters
between its two letters as there are between them in the English alphabets ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (E)
10. In a certain code ‘na pa ka so’ means ‘birds fly very high’, ‘ri so la pa’ means ‘birds are very
beautiful’ and ‘ti me ka bo’ means ‘the parrots could fly’. Which of the following is the code for ‘high’ in
that language ?
(A) na
(B) ka
(C) bo
(D) so
(E) None of these
Ans : (A)
Directions—(Q. 11–15) In each of the questions below are given three statements followed by two
conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to
be at variance from commonly known facts. Read both the conclusions and then decide which of the
given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Read the statements and the conclusions which follow it and
Give answer—
(A) if only conclusion I is true.
(B) if only conclusion II is true.
(C) if either conclusion I or conclusion II is true.
(D) if neither conclusion I nor conclusion II is true
(E) if both conclusions I and II are true.
11. Statements : All stars are suns.
Some suns are planets.
All planets are satellites.
Conclusions :
I. Some satellites are stars.
II. No star is a satellite.
Ans : (C)
12. Statements : All fishes are birds.
All birds are rats.
All rats are cows.
Conclusions :
I. All birds are cows
II. All rats are fishes
Ans : (A)
13. Statements : All curtains are rods.
Some rods are sheets.
Some sheets are pillows.
Conclusions :
I. Some pillows are rods.
II. Some rods are curtains.
Ans : (B)
14. Statements : Some walls are windows.
Some windows are doors.
All doors are roofs.
Conclusions :
I. Some doors are walls.
II. No roof is a window.
Ans : (D)
15. Statements : All switches are plugs.
Some plugs are bulbs.
All bulbs are sockets.
Conclusions :
I. Some sockets are plugs.
II. Some plugs are switches.
Ans : (E)
Directions—(Q. 16–20) Study the sets of numbers given below and answer the questions, which
follow :
489 – 541 – 654 – 953 – 983
16. If in each number, the first and the last digits are interchanged, which of the following will be the
second highest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (C)
17. If in each number, all the three digits are arranged in ascending order, which of the following will
be the lowest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (B)
18. Which of the following numbers will be obtained if the first digit of lowest number is subtracted
from the second digit of highest number after adding one to each of the numbers ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (A)
19. If five is subtracted from each of the numbers, which of the following numbers will be the
difference between the second digit of second highest number and the second digit of the highest
number ?
(A) Zero
(B) 3
(C) 1
(D) 4
(E) 2
Ans : (B)
20. If in each number the first and the second digits are interchanged, which will be the third highest
number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (D)
Directions—(Q. 21–25) Read the following information carefully and answer the questions, which
follow :
‘A – B’ means ‘A is father of B’
‘A + B’ means ‘A is daughter of B’
‘A ÷ B’ means ‘A is son of B’
‘A × B’ means ‘A is wife of B’
21. Which of the following means P is grandson of S ?
(A) P + Q – S
(B) P ÷ Q × S
(C) P ÷ Q + S
(D) P × Q ÷ S
(E) None of these
Ans : (C)
22. How is P related to T in the expression ‘P + S – T’ ?
(A) Sister
(B) Wife
(C) Son
(D) Daughter
(E) None of these
Ans : (A)
23. In the expression ‘P + Q × T’ how is T related to P ?
(A) Mother
(B) Father
(C) Son
(D) Brother
(E) None of these
Ans : (B)
24. Which of the following means T is wife of P ?
(A) P × S ÷ T
(B) P ÷ S × T
(C) P – S ÷ T
(D) P + T ÷ S
(E) None of these
Ans : (E)
25. In the expression ‘P × Q – T’ how is T related to P ?
(A) Daughter
(B) Sister
(C) Mother
(D) Can’t be determined
(E) None of these
Ans : (D)
Directions—(Q. 26–30) In each of these questions a group of letters is given followed by four
combinations of number/symbollettered (A), (B), (C) & (D). Letters are to be coded as per the
scheme and conditions given below. You have to find out the serial letter of the combination, which
represents the letter group. Serial letter of that combination is your answer. If none of the
combinations is correct, your answer is (E) i.e. None of these :
Letters# Q M S I N G D K A L P R B J E
Number/ Symbol# 7 @ 4 # % $ 6 1 2 £ 5 * 9 8 3
Conditions :
(i) If the first letter is a consonant and the last a vowel, both are to be coded as the code of the vowel.
(ii) If the first letter is a vowel and the last a consonant, the codes for the first and the last are to be
interchanged.
(iii) If no vowel is present in the group of letters, the second and the fifth letters are to be coded as
©.
26. BKGQJN
(A) 9©$7©%
(B) ©9$7%©
(C) 91$78%
(D) %1$789
(E) None of these
Ans : (A)
27. IJBRLG
(A) #89*£$
(B) #89*£#
(C) $89*£#
(D) $89*£$
(E) None of these
Ans : (C)
28. BARNIS
(A) 92*#%4
(B) 924#*%
(C) 92*#%9
(D) 42*#%4
(E) None of these
Ans : (E)
29. EGAKRL
(A) #£$21*
(B) £$21*3
(C) £$21*#
(D) #£$21#
(E) None of these
Ans : (B)
30. DMBNIA
(A) 6@9%#2
(B) 2@9%#6
(C) 2@9%#2
(D) 2©9%#2
(E) None of these
Ans : (C)
Directions—(Q. 31–35) Study the following information carefully to answer these questions.
Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H work for three different companies namely X, Y and Z. Not
more than three persons work for a company. There are only two ladies in the group who have
different specializations and work for different companies. Of the group of friends, two have
specialization in each HR, Finance and Marketing. One member is an engineer and one is a doctor. H is
an HR specialist and works with a Marketing specialist B who does not work for company Y. C is an
engineer and his sister works in company Z. D is a specialist in HR working in company X while her
friend G is a finance specialist and works for company Z. No two persons having the same
specialization work together. Marketing specialist F works for company Y and his friend A who is a
Finance expert works for company X in which only two specialists work. No lady is a marketing
specialist or a doctor.
31. For which of the following companies does C work ?
(A) Y
(B) X
(C) Z
(D) Data inadequate
(E) None of these
Ans : (A)
32. Which of the following represents the pair working in the same company ?
(A) D and C
(B) A and B
(C) A and E
(D) H and F
(E) None of these
Ans : (E)
33. Which of the following combination is correct ?
(A) C–Z-Engineer
(B) E–X–Doctor
(C) H–X–HR
(D) C–Y–Engineer
(E) None of these
Ans : (D)
34. Who amongst the friends is a doctor ?
(A) H
(B) E
(C) C
(D) Either E or C
(E) None of these
Ans : (B)
35. Which of the following pairs represents the two ladies in the group ?
(A) A and D
(B) B and D
(C) D and G
(D) Data inadequate
(E) None of these
Ans : (C)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 07:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8