Go Back   2019-2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old March 29th, 2014, 11:58 AM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default

I am looking to appear in the RRB Section Engineer Exam. So can you suggest me some good books for RRB Section Engineer Exam?

Here I am providing the list of few books for the RRB Section Engineer Exam preparation which you are looking for .

RRB Railway Recruitment Board Examination For App. Section Engineer And Graduate Apprentices: Electronics and Telecommunication Engineering Guide

RRB Railway Recruitment Board 2012: Civil Engineering for Senior Section Examination Guide

RRB Railway Recruitment Board 2012: Electrical Engineering For Sr. Section Engineer Examination Guide








Here I am providing the list of few questions of RRB Section Engineer Exam which you are looking for .

1. The bent-up length of rail used in front of nose of crossing which help in channelising the train wheels in their
proper routes are known as:
(a) lead rail (b) point rail (c) wing rail (d) splice rail
Ans:- C
2.The point up to which the new railway track laid, at any time is called:
(a) terminal (b) station (c) rail-head (d) base
Ans:- C
3.The good quality wood for sleeper is:
(a) Deodar (b) Sheesham (c) Teak (d) Sal
Ans:- C
4.Generally the life of wooden sleepers is taken as:
(a) 2 to 3 years (b) 12 to 15 years
(c) 35 to 50 years (d) 5 to 8 years
Ans:- B
5.The gradual or tapered widening of the flangeway which is formed by bending and splaying the end of check rail or
wing rail away from the gauge line is known as:
(a) Flare (b) Toe (c) Heel (d) Loop
Ans:- A
6.The minimum height of embankment above the highest flood mark in the area should be:
(a) zero cm (b) 30 cm (c) 100 cm (d) 60 cm
Ans:- D
7.The recommended depth of ballast cushion on a curved portion of a track is provided under the ........ edge of the
sleeper.
(a) upper (b) middle (c) inner (d) outer
Ans:- C
8. An outward slope provided on the tread of the wheel is:
(a) 1 in 5 (b) 1 in 10 (c) 1 in 20 (d) 1 in 25
Ans:- C
9.The granular material spread on the formation of a railway track for the sleepers to rest upon is known as:
(a) anchors (b) ballast (c) subgrade (d) chairs
Ans:- B
10.Bone shaped section of fish plate is commonly used for connecting:
(a) double headed rails (b) flat footed rails
(c) bull headed rails (d) all above are correct
Ans:- B
11.The members laid transversely under the rails for supporting and fixing them at the gauge distance apart are
known as:
(a) fastenings (b) sleepers (c) ballast (d) fish plate
Ans:- B
12.The bottom width of foot in a flat footed rail is:
(a) 78.6 mm (b) 136.5 mm (c) 66.7 mm (d) 70 mm
Ans:- B
13.The rectangular pits in which wheels of the locomotives are taken out for repairs, are known as:
(a) Track pits (b) Inspection pits
(c) Drop pits (d) Siding pits
Ans:- C
14. The wheels are coned to prevent from rubbing the inside face of the rail head and to prevent lateral movement of
the axle with its wheels. The slope of cone is:
(a) 1 in 5 (b) 1 in 20 (c) 1 in 10 (d) 1 in 15
Ans:- B
15. Gauge is the distance measured in place of the between which faces of two parallel rails in a track.
(a) inner faces
(b) centre line of one rail to inner face of other rail
(c) centre lines (d) outer faces
Ans:- A
16. Most significant which imposes limitations in raising the high speeds is:
(a) adhesion of wheels (b) resistance due to oscillations
(c) flange resistance (d) air or wind resistance
Ans:- A
17. The rails are welded by:
(a) Thermit welding (b) Gas welding
(c) Arc welding (d) MIG welding
Ans:- A
18. Steel sleepers are ..... shaped in section.
(a) oval (b) rectangular (c) trough (d) semi-spherical
Ans:- C
19. In India generally the sleeper density of sleepers per rail length used is:
(a) 18 (b) 30 (c) 12 (d) 24
Ans:- A
20. The extra rails provided over bridge to prevent damage and danger in case of derailment on the bridge are known
as:
(a) Stock rails (b) Guard rails (c) Check rails (d) Wing rails
Ans:- B
21. The phenomenon of misalignment of rails due to temperature change is known as:
(a) cropping (b) creeping (c) bulging (d) buckling
Ans:- D
22. Creep is the ..... movement of rails.
(a) longitudinal (b) diagonal (c) horizontal (d) vertical
Ans:- A
23. Ballast best suited to steel sleepers is:
(a) sand (b) Gravel (c) Quartzite (d) All the above
Ans:- C
24. The section of a rail is decided on the basis of:
(a) Type of rails (b) Spacing of the sleepers
(c) Speed of trains (d) All of the above
Ans:- D
25. While preparing sub-grade of a railway line, the grubbing operation means:
(a) checking of subgrade
(b) filling or cutting of earth work in railway subgrade
(c) compaction and consolidation of earth work
(d) removal and disposal of stumps and roots trees
Ans:- D
26. The sinuous path taken by an engine as against the alignment of the track is known as:
(a) Rolling motion (b) Nosing motion
(c) Lurching motion (d) Vibration
Ans:- B
27. The mechanical device which transfer chemical energy of fuel into mechanical energy in the form of motion is
called:
(a) rolling stock (b) railway (c) wagon (d) locomotive
Ans:- D
28. Integrated coach factory is located in:
(a) Chennai (b) Bangalore (c) Jamshedpur (d) Mumbai
Ans:- A
29. C.T.C. stands for:
(a) Critical Track Control
(b) Critical Traffic Channeliser
(c) Centralised Traffic Control
(d) None of these
Ans:- C
30. To reduce the intensity of pressure particularly on soft variety of sleepers, a rectangular plate is introduced
between the rails and the sleepers. This is known as:
(a) Fish plate (b) Chair
(c) Saddle plate (d) Bearing plate
Ans:- D

Last edited by Aakashd; June 26th, 2019 at 05:11 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
RRB Section Engineer Books Mechanical
Books which are to be referred for the exam of AFMC
Books to be referred for IAS entrance exam
Books to be referred for CSAT exam
Books Referred for Maths in IAS Exam
Books to be referred for MBA TANCET exam
Books which are to be referred for the exam of GATE
Books which are to be referred for the exam of CPT
Books referred for Mains Exam
Best books for MAT exam to be referred for Maths
Books to be referred for KVPY entrance exam
Best books which are to be referred for the exam of CDS
Books which are referred for IIT JEE Exam
Books to be referred for KAS exam
Books to be referred for AFCAT exam
RRB books for section engineer mechanical
Which books to be referred for CAT Exam
Referred Books for AIIMS Exam
IPS Exam Referred Books
RRB Section Officer Engineer Exam Books






  #2  
Old March 29th, 2014, 05:17 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: Books to be referred for RRB Section Engineer Exam

As you want to get some good books for RRB Section Engineer Exam, so here I am suggesting some good books for RRB Section Engineer Exam:

Books for RRB Section Engineer Exam

Reference books for General Awareness
General Awareness & Current Affairs by Upkar Publication
General Knowledge Current Affairs Who’s who by Khanna & Verma
General Awareness & Current Affairs, M.Laxmikanth

Reference Books for Arithmetic
Quantitative Aptitude by Rita Mishra
Quicker Numerical Test by Dr. M.B. Lal & Jain
Quantitative Aptitude by S.N. Jha

Books for General Intelligence
Competition Success Review
Upkar’s Mental Ability Test

Books for Reasoning
Non Verbal Reasoning by B. S. Sijwali & Indu Sijwali
Test of Non Verbal Reasoning by Anjani A Gupta
Logical and Analytical Reasoning by A. K. Gupta
Reasoning Test (Verbal & Non-Verbal) by Dr. M.B.Lal & A.K.Singh

Reference Books for RRB ‘Section Engineer
Comprehensive Practical Physics by Jaiswal J. N
Hydraulics by Kapoor J.K.
Water Supply & Sanitary Engineering by Gurcharan Singh
Road, Railway, Bridges, Tunnels& Harbour Dock Engineering by Gupta B.L.
Road, Railway, Bridges & tunnels Engineering by Ahuja & Birdi
Applied Mathematics by Sumha Dr. K. S
Building Construction by Gupta D.V
A text book of optics by Subramanian & Brij Lal
Water Supply Engineering by Garg S.K
Highway Engineering by Rangwala S.C
Building Construction by Punmia B.C
Trigonometry by Loney, S L
Fluid Mechanics & Hydraulic Machines by Vijay Gupta & Gupta S.K
Building Construction by Kumar Susheel
Differential & Integral Calculus by Gorakh Prasad
Concepts in Physics by Verma HC
Estimating & Costing in Civil Engineering by Dutta B.N.
Fluid Mechanics by Garde R.J
Fluid Mechanics & Hydraulic Machines by Laxmi Publications
Estimating, Costing & Valuation by Rangwalala S.C.
Two Dimensional Coordinate by Mittal S C & Mittal, S K.
Hydraulics Laboratory Manual by Likhi S.K
Algebra by Goel, B S
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 11:54 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9