Go Back   StudyChaCha 2024 2025 > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old January 31st, 2014, 10:33 AM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default How to prepare for Aptitude test of TCS

Can you please tell me how to prepare for Aptitude section of TCS (Tata Consultancy Services) placement test???

TCS (Tata Consultancy Services) is the major recruiter in the colleges, company hire a lot of students. It has been observed that Aptitude Test is the major criteria for selection in TCS, so you should prepare for Aptitude first along with subject preparation for Interview.

I will suggest you prepare for Aptitude test of TCS, follow previous year placement paper of TCS, it will surly help you a lot. I will also suggest you to stick to R.S Agarwal book for cracking the aptitude section of TCS Placement paper

Here I am sharing the Aptitude paper of TCS Placement Test which will give you idea about the Question pattern

A moves 3 kms east from his starting point . He then travels 5 kms north. From that point he moves 8 kms to the east.How far is A from his starting point?
Ans. 13 kms

The cost of one pencil, two pens and four erasers is Rs.22 while the cost of five pencils, four pens and two erasers is Rs.32.How much will three pencils, three pens and three erasers cost?
Ans. 27

If the word 'ddosszm' is changed to 'central' then what will be the change for 'rtjbl' ?
Ans:quick

The word unimpressive was given.they asked us to do change 1st & 2nd,3rd & 4th,so on.then they asked what will be 10th letter from right?
Ans:m

1) If log 0.317=0.3332 and log 0.318=0.3364 then find log 0.319 ?
Sol) log 0.317=0.3332 and log 0.318=0.3364, then
log 0.319=log0.318+(log0.318-log0.317) = 0.3396

2) A box of 150 packets consists of 1kg packets and 2kg packets. Total weight of box is 264kg. How many 2kg packets are there ?
Sol) x= 2 kg Packs
y= 1 kg packs
x + y = 150 .......... Eqn 1
2x + y = 264 .......... Eqn 2
Solve the Simultaneous equation; x = 114
so, y = 36
ANS : Number of 2 kg Packs = 114.

3) My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed?
6:00 am b) 6:40am c) 7:40 d) 7:00 e) 8:00
Sol) The destination place is 80 degree west to the starting place. Hence the time difference between these two places is 5 hour 20 min. (=24hr*80/360).
When the flight landed, the time at the starting place is 12 noon (2 AM + 10 hours).
Hence, the time at the destination place is 12 noon - 5:20 hours = 6: 40 AM

4) A plane moves from 9°N40°E to 9°N40°W. If the plane starts at 10 am and takes 8 hours to reach the destination, find the local arrival time ?
Sol) Since it is moving from east to west longitide we need to add both
ie,40+40=80
multiply the ans by 4
=>80*4=320min
convert this min to hours ie, 5hrs 33min
It takes 8hrs totally . So 8-5hr 30 min=2hr 30min
So the ans is 10am+2hr 30 min
=>ans is 12:30 it will reach

5) The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent? Please tell me the answer with explanation. Very urgent.
Sol) see it doesn't matter that wat the time is being taken to fill the bucket.after reaching program it waits there for 10ms and back to the programmer in 20 ms.then total time to get the response is 20ms +10 ms=30ms...it's so simple....

6) A file is transferred from one location to another in 'buckets'. The size of the bucket is 10 kilobytes. Each bucket gets filled at the rate of 0.0001 kilobytes per millisecond. The transmission time from sender to receiver is 10 milliseconds per bucket. After the receipt of the bucket the receiver sends an acknowledgement that reaches sender in 100 milliseconds. Assuming no error during transmission, write a formula to calculate the time taken in seconds to successfully complete the transfer of a file of size N kilobytes.
(n/1000)*(n/10)*10+(n/100)....as i hv calculated...~~!not 100% sure

7) A fisherman's day is rated as good if he catches 9 fishes, fair if 7 fishes and bad if 5 fishes. He catches 53 fishes in a week n had all good, fair n bad days in the week. So how many good, fair n bad days did the fisher man had in the week
Ans:4 good, 1 fair n 2 bad days
Sol) Go to river catch fish
4*9=36
7*1=7
2*5=10
36+7+10=53...
take what is given 53
good days means --- 9 fishes so 53/9=4(remainder=17) if u assume 5 then there is no chance for bad days.
fair days means ----- 7 fishes so remaining 17 --- 17/7=1(remainder=10) if u assume 2 then there is no chance for bad days.
bad days means -------5 fishes so remaining 10---10/5=2days.
Ans: 4 good, 1 fair, 2bad. ==== total 7 days.

x+y+z=7--------- eq1
9*x+7*y+5*z=53 -------eq2
multiply eq 1 by 9,
9*x+9*y+9*z=35 -------------eq3
from eq2 and eq3
2*y+4*z=10-----eq4
since all x,y and z are integer i sud put a integer value of y such that z sud be integer in eq 4 .....and ther will be two value y=1 or 3 then z = 2 or 1 from eq 4

for first y=1,z=2 then from eq1 x= 4
so 9*4+1*7+2*5=53.... satisfied
now for second y=3 z=1 then from eq1 x=3
so 9*3+3*7+1*5=53 ......satisfied
so finally there are two solution of this question
(x,y,z)=(4,1,2) and (3,3,1)...

8) Y catches 5 times more fishes than X. If total number of fishes caught by X and Y is 42, then number of fishes caught by X?
Sol) Let no. of fish x catches=p
no. caught by y =r
r=5p.
r+p=42
then p=7,r=35

9) Three companies are working independently and receiving the savings 20%, 30%, 40%. If the companies work combinely, what will be their net savings?
suppose total income is 100
so amount x is getting is 80
y is 70
z =60
total=210

but total money is 300
300-210=90
so they are getting 90 rs less
90 is 30% of 300 so they r getting 30% discount

10) The ratio of incomes of C and D is 3:4.the ratio of their expenditures is 4:5. Find the ratio of their savings if the savings of C is one fourths of his income?
Sol) incomes:3:4
expenditures:4:5
3x-4y=1/4(3x)
12x-16y=3x
9x=16y
y=9x/16
(3x-4(9x/16))/((4x-5(9x/16)))
ans:12/19

11) If G(0) = -1 G(1)= 1 and G(N)=G(N-1) - G(N-2) then what is the value of G(6)?
ans: -1
bcoz g(2)=g(1)-g(0)=1+1=2
g(3)=1
g(4)=-1
g(5)=-2
g(6)=-1

12) If A can copy 50 pages in 10 hours and A and B together can copy 70 pages in 10 hours, how much time does B takes to copy 26 pages?
Sol) A can copy 50 pages in 10 hrs.
A can copy 5 pages in 1hr.(50/10)
now A & B can copy 70 pages in 10hrs.
thus, B can copy 90 pages in 10 hrs.[eqn. is (50+x)/2=70, where x--> no. of pages B can copy in 10 hrs.]
so, B can copy 9 pages in 1hr.
therefore, to copy 26 pages B will need almost 3hrs.
since in 3hrs B can copy 27 pages.

13) what's the answer for that :
A, B and C are 8 bit no's. They are as follows:
A -> 1 1 0 0 0 1 0 1
B -> 0 0 1 1 0 0 1 1
C -> 0 0 1 1 1 0 1 0 ( - =minus, u=union)
Find ((A - C) u B) =?

To find A-C, We will find 2's compliment of C and them add it with A,
That will give us (A-C)
2's compliment of C=1's compliment of C+1
=11000101+1=11000110
A-C=11000101+11000110
=10001001
Now (A-C) U B is .OR. logic operation on (A-C) and B
10001001 .OR . 00110011
The answer is = 10111011,
Whose decimal equivalent is 187.

14) One circular array is given(means memory allocation tales place in circular fashion) diamension(9X7) and sarting add. is 3000, What is the address of (2,3)........
Sol) it's a 9x7 int array so it reqiure a 126 bytes for storing.b'ze integer value need 2 byes of memory allocation. and starting add is 3000
so starting add of 2x3 will be 3012.

15) In a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X (1, 1) is 3000, find the address of X (8, 5).
Sol) initial x (1,1) = 3000 u hav to find from x(8,1)so u have x(1,1),x(1,2) ... x(7,7) = so u have totally 7 * 7 = 49 elementsu need to find for x(8,5) ? here we have 5 elements each element have 4 bytes : (49 + 5 -1) * 4 = 212 -----( -1 is to deduct the 1 element ) 3000 + 212 = 3212

16) Which of the following is power of 3 a) 2345 b) 9875 c) 6504 d) 9833

17) The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied ?
Sol) M=sqrt(100N)
N is increased by 1%
therefore new value of N=N + (N/100)
=101N/100
M=sqrt(100 * (101N/100) )
Hence, we get M=sqrt(101 * N)

18)
1)SCOOTER --------- AUTOMOBILE--- A. PART OF
2.OXYGEN----------- WATER ------- B. A Type of
3.SHOP STAFF------- FITTERS------ C. NOT A TYPE OF
4. BUG -------------REPTILE------ D. A SUPERSET OF
1)B 2)A 3)D 4)C

19) A bus started from bustand at 8.00a m and after 30 min staying at destination, it returned back to the bustand. the destination is 27 miles from the bustand. the speed of the bus 50 percent fast speed. at what time it returns to the bustand
this is the step by step solution:
a bus cover 27 mile with 18 mph in =27/18= 1 hour 30 min. and it wait at stand =30 min.
after this speed of return increase by 50% so 50%of 18 mph=9mph
Total speed of returnig=18+9=27
Then in return it take 27/27=1 hour
then total time in joureny=1+1:30+00:30 =3 hour
so it will come at 8+3 hour=11 a.m.
So Ans==11 a.m

20) In two dimensional array X(7,9) each element occupies 2 bytes of memory.If the address of first element X(1,1)is 1258 then what will be the address of the element X(5,8) ?
Sol) Here, the address of first element x[1][1] is 1258 and also 2 byte of memory is given. now, we have to solve the address of element x[5][8], therefore, 1258+ 5*8*2 = 1258+80 = 1338 so the answer is 1338.

21) The temperature at Mumbai is given by the function: -t2/6+4t+12 where t is the elapsed time since midnight. What is the percentage rise (or fall) in temperature between 5.00PM and 8.00PM?

22) Low temperature at the night in a city is 1/3 more than 1/2 high as higher temperature in a day. Sum of the low temperature and highest temp. is 100 degrees. Then what is the low temp?
Sol) Let highest temp be x
so low temp=1/3 of x of 1/2 of x plus x/2 i.e. x/6+x/2
total temp=x+x/6+x/2=100
therefore, x=60
Lowest temp is 40

23) In Madras, temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4pm to 9pm. Ans. At 9pm 7.5 more
Sol) In equestion first put t=9,
we will get 34.5...........................(1)
now put t=4,
we will get 27..............................(2)
so ans=34.5-27
=7.5

24) A person had to multiply two numbers. Instead of multiplying by 35, he multiplied by 53 and the product went up by 540. What was the raised product?
a) 780 b) 1040 c) 1590 d) 1720
Sol) x*53-x*35=540=> x=30 therefore, 53*30=1590 Ans

25) How many positive integer solutions does the equation 2x+3y = 100 have?
a) 50 b) 33 c) 16 d) 35
Sol) There is a simple way to answer this kind of Q's given 2x+3y=100, take l.c.m of 'x' coeff and 'y' coeff i.e. l.c.m of 2,3 ==6then divide 100 with 6 , which turns out 16 hence answer is 16short cut formula--- constant / (l.cm of x coeff and y coeff)

26) The total expense of a boarding house are partly fixed and partly variable with the number of boarders. The charge is Rs.70 per head when there are 25 boarders and Rs.60 when there are 50 boarders. Find the charge per head when there are 100 boarders.
a) 65 b) 55 c) 50 d) 45
Sol)
Let a = fixed cost and k = variable cost and n = number of boarders
total cost when 25 boarders c = 25*70 = 1750 i.e. 1750 = a + 25k
total cost when 50 boarders c = 50*60 = 3000 i.e. 3000 = a + 50k
solving above 2 eqns, 3000-1750 = 25k i.e. 1250 = 25k i.e. k = 50
therefore, substituting this value of k in either of above 2 eqns we get
a = 500 (a = 3000-50*50 = 500 or a = 1750 - 25*50 = 500)
so total cost when 100 boarders = c = a + 100k = 500 + 100*50 = 5500
so cost per head = 5500/100 = 55

27) Amal bought 5 pens, 7 pencils and 4 erasers. Rajan bought 6 pens, 8 erasers and 14 pencils for an amount which was half more than what Amal had paid. What % of the total amount paid by Amal was paid for pens?
a) 37.5% b) 62.5% c) 50% d) None of these
Sol)
Let, 5 pens + 7 pencils + 4 erasers = x rupees
so 10 pens + 14 pencils + 8 erasers = 2*x rupees
also mentioned, 6 pens + 14 pencils + 8 erarsers = 1.5*x rupees
so (10-6) = 4 pens = (2-1.5)x rupees
so 4 pens = 0.5x rupees => 8 pens = x rupees
so 5 pens = 5x/8 rupees = 5/8 of total (note x rupees is total amt paid byamal)
i.e 5/8 = 500/8% = 62.5% is the answer

28) I lost Rs.68 in two races. My second race loss is Rs.6 more than the first race. My friend lost Rs.4 more than me in the second race. What is the amount lost by my friend in the second race?
Sol)
x + x+6 = rs 68
2x + 6 = 68
2x = 68-6
2x = 62
x=31
x is the amt lost in I race
x+ 6 = 31+6=37 is lost in second race
then my friend lost 37 + 4 = 41 Rs

29) Ten boxes are there. Each ball weighs 100 gms. One ball is weighing 90 gms. i) If there are 3 balls (n=3) in each box, how many times will it take to find 90 gms ball? ii) Same question with n=10 iii) Same question with n=9
to me the chances are
when n=3
(i) nC1= 3C1 =3 for 10 boxes .. 10*3=30
(ii) 10C1=10 for 10 boxes ....10*10=100
(iii)9C1=9 for 10 boxes .....10*9=90

30) (1-1/6) (1-1/7).... (1- (1/ (n+4))) (1-(1/ (n+5))) = ?
leaving the first numerater and last denominater, all the numerater and denominater will cancelled out one another. Ans. 5/(n+5)

31) A face of the clock is divided into three parts. First part hours total is equal to the sum of the second and third part. What is the total of hours in the bigger part?
Sol) the clock normally has 12 hr
three parts x,y,z
x+y+z=12
x=y+z
2x=12
x=6
so the largest part is 6 hrs

32) With 4/5 full tank vehicle travels 12 miles, with 1/3 full tank how much distance travels
Sol) 4/5 full tank= 12 mile
1 full tank= 12/(4/5)
1/3 full tank= 12/(4/5)*(1/3)= 5 miles

33) wind blows 160 miles in 330min.for 80 miles how much time required
Sol) 160 miles= 330 min
1 mile = 330/160
80 miles=(330*80)/160=165 min.

34) A person was fined for exceeding the speed limit by 10mph.another person was also fined for exceeding the same speed limit by twice the same if the second person was travelling at a speed of 35 mph. find the speed limit
Sol)
(x+10)=(x+35)/2
solving the eqn we get x=15

35) A sales person multiplied a number and get the answer is 3 instead of that number divided by 3. what is the answer he actually has to get.
Sol) Assume 1
1* 3 = 3
1*1/3=1/3
so he has to got 1/3
this is the exact answer

36) A person who decided to go weekend trip should not exceed 8 hours driving in a day average speed of forward journey is 40 mph due to traffic in Sundays the return journey average speed is 30 mph. How far he can select a picnic spot.

37) Low temperature at the night in a city is 1/3 more than 1/2 hinge as higher temperature in a day. Sum of the low temp and high temp is 100 c. then what is the low temp.
ans is 40 c.
Sol) let x be the highest temp. then,
x+x/2+x/6=100.
therefore, x=60 which is the highest temp
and 100-x=40 which is the lowest temp.

38) car is filled with four and half gallons of oil for full round trip. Fuel is taken 1/4 gallons more in going than coming. What is the fuel consumed in coming up.
Sol) let feul consumed in coming up is x. thus equation is: x+1.25x=4.5ans:2gallons

39) A work is done by the people in 24 min. One of them can do this work alone in 40 min. How much time required to do the same work for the second person
Sol) Two people work together in 24 mins.
So, their one day work is
(1/A)+(1+B)=(1/24)
One man can complete the work in 40mins
one man's one day work (1/B)= (1/40)
Now,
(1/A)=(1/24)-(1/40)
(1/A)=(1/60)
So, A can complete the work in 60 mins.

40) In a company 30% are supervisors and 40% employees are male if 60% of supervisors are male. What is the probability? That a randomly chosen employee is a male or female?
Sol) 40% employees are male if 60% of supervisors are male so for 100% is 26.4%so the probability is 0.264

41) In 80 coins one coin is counterfeit what is minimum number of weighing to find out counterfeit coin
Sol) the minimum number of wieghtings needed is just 5.as shown below
(1) 80->30-30
(2) 15-15
(3) 7-7
(4) 3-3
(5) 1-1

42) 2 oranges, 3 bananas and 4 apples cost Rs.15. 3 oranges, 2 bananas, and 1 apple costs Rs 10. What is the cost of 3 oranges, 3 bananas and 3 apples?
2x+3y+4z=15
3x+2y+z=10 adding
5x+5y+5z=25
x+y+z=5 that is for 1 orange, 1 bannana and 1 apple requires 5Rs.
so for 3 orange, 3 bannana and 3 apple requires 15Rs.
i.e. 3x+3y+3z=15

43) In 8*8 chess board what is the total number of squares refers
Sol) odele discovered that there are 204 squares on the board We found that you would add the different squares - 1 + 4 + 9 + 16+ 25 + 36 + 49 + 64.
Also in 3*3 tic tac toe board what is the total no of squares
Ans 14 ie 9+4(bigger ones)+1 (biggest one)
If you ger 100*100 board just use the formula
the formula for the sum of the first n perfect squares is
n x (n + 1) x (2n + 1)
______________________
6
if in this formula if you put n=8 you get your answer 204

44) One fast typist type some matter in 2hr and another slow typist type the same matter in 3hr. If both do combinely in how much time they will finish.
Sol) Faster one can do 1/2 of work in one hourslower one can do 1/3 of work in one hourboth they do (1/2+1/3=5/6) th work in one hour.so work will b finished in 6/5=1.2 hour i e 1 hour 12 min.

45) If Rs20/- is available to pay for typing a research report & typist A produces 42 pages and typist B produces 28 pages. How much should typist A receive?
Here is the answer Find of 42 % of 20 rs with respect to 70 (i.e 28 + 42) ==> (42 * 20 )/70 ==> 12 Rs

46) An officer kept files on his table at various times in the order 1,2,3,4,5,6. Typist can take file from top whenever she has time and type it.What order she cannt type.?

47) In some game 139 members have participated every time one fellow will get bye what is the number of matches to choose the champion to be held?
the answer is 138 matches
Sol) since one player gets a bye in each round,he will reach the finals of the tournament without playing a match.
therefore 137 matches should be played to detemine the second finalist from the remaining 138 players(excluding the 1st player)
therefore to determine the winner 138 matches shd be played.

48) One rectangular plate with length 8inches, breadth 11 inches and 2 inches thickness is there. What is the length of the circular rod with diameter 8 inches and equal to volume of rectangular plate?
Sol) Vol. of rect. plate= 8*11*2=176
area of rod=(22/7)*(8/2)*(8/2)=(352/7)
vol. of rod=area*length=vol. of plate
so length of rod= vol of plate/area=176/(352/7)=3.5

49) One tank will fill in 6 minutes at the rate of 3cu ft /min, length of tank is 4 ft and the width is 1/2 of length, what is the depth of the tank?
3 ft 7.5 inches

50) A man has to get air-mail. He starts to go to airport on his motorbike. Plane comes early and the mail is sent by a horse-cart. The man meets the cart in the middle after half an hour. He takes the mail and returns back, by doing so, he saves twenty minutes. How early did the plane arrive?
ans:10min:::assume he started at 1:00,so at 1:30 he met cart. He returned home at 2:00.so it took him 1 hour for the total jorney.by doing this he saved 20 min.so the actual time if the plane is not late is 1 hour and 20 min.so the actual time of plane is at 1:40.The cart travelled a time of 10 min before it met him.so the plane is 10 min early.

51) Ram singh goes to his office in the city every day from his suburban house. His driver Mangaram drops him at the railway station in the morning and picks him up in the evening. Every evening Ram singh reaches the station at 5 o'clock. Mangaram also reaches at the same time. One day Ram singh started early from his office and came to the station at 4 o'clock. Not wanting to wait for the car he starts walking home. Mangaram starts at normal time, picks him up on the way and takes him back house, half an hour early. How much time did Ram singh walked?

52) 2 trees are there. One grows at 3/5 of the other. In 4 years total growth of the trees is 8 ft. what growth will smaller tree have in 2 years.
Sol) THE BIG TREE GROWS 8FT IN 4 YEARS=>THE BIG TREE GROWS 4FT IN 2 YEARS.WHEN WE DIVIDE 4FT/5=.8*3=>2.4
ans: 1.5 mt 4 (x+(3/5)x)=88x/5=2x=5/4 after 2 years x=(3/5)*(5/4)*2 =1.5

53) There is a six digit code. Its first two digits, multiplied by 3 gives all ones. And the next two digits multiplied by 6 give all twos. Remaining two digits multiplied by 9 gives all threes. Then what is the code?
sol) Assume the digit xx xx xx (six digits)
First Two digit xx * 3=111
xx=111/3=37
( first two digits of 1 is not divisible by 3 so we can use 111)
Second Two digit xx*6=222
xx=222/6=37
( first two digits of 2 is not divisible by 6 so we can use 222)
Thrid Two digit xx*9=333
xx=333/9=37
( first two digits of 3 is not divisible by 9 so we can use 333)

54) There are 4 balls and 4 boxes of colours yellow, pink, red and green. Red ball is in a box whose colour is same as that of the ball in a yellow box. Red box has green ball. In which box you find the yellow ball?
ans is green...
Sol) Yellow box can have either of pink/yellow balls.
if we put a yellow ball in "yellow" box then it wud imply that "yellow" is also the colour of the box which has the red ball(becoz acordin 2 d question,d box of the red ball n the ball in the yellow box have same colour)
thus this possibility is ruled out...
therefore the ball in yellow box must be pink,hence the colour of box containin red ball is also pink....
=>the box colour left out is "green",,,which is alloted to the only box left,,,the one which has yellow ball..

55) A bag contains 20 yellow balls, 10 green balls, 5 white balls, 8 black balls, and 1 red ball. How many minimum balls one should pick out so that to make sure the he gets at least 2 balls of same color.
Ans:he should pick 6 ball totally.
Sol) Suppose he picks 5 balls of all different colours then when he picks up the sixth one, it must match any on of the previously drawn ball colour.
thus he must pick 6 balls

56) What is the number of zeros at the end of the product of the numbers from 1 to 100
Sol) For every 5 in unit palce one zero is added
so between 1 to 100 there are 10 nos like 5,15,25,..,95 which has 5 in unit place.
Similarly for every no divisible by 10 one zero is added in the answer so between 1 to 100 11 zeros are added
for 25,50,75 3 extra zeros are added
so total no of zeros are 10+11+3=24

57) 10 Digit number has its first digit equals to the numbers of 1's, second digit equals to the numbers of 2's, 3rd digit equals to the numbers of 3's .4th equals number of 4's..till 9th digit equals to the numbers of 9's and 10th digit equals to the number of 0's. what is the number?.(6marks)
ans:2100010006
2---shows that two 1's in the ans
1---shows that one 2 in ans
0---shows no 3 in the ans
0---shows no 4 in the ans
0---shows no 5 in the ans
1---shows one 6 in the ans
0---shows no 7 in the ans
0---shows no 8 in the ans
0---shows no 9 in the ans
6---shows six 0's in the ans

58) There are two numbers in the ratio 8:9. if the smaller of the two numbers is increased by 12 and the larger number is reduced by 19 thee the ratio of the two numbers is 5:9. Find the larger number?
sol) 8x:9x initialy
8x+ 12 : 9x - 19 = 5x:9x
8x+12 = 5x
-> x = 4
9x = 36 not sure about the answer ..

59) There are three different boxes A, B and C. Difference between weights of A and B is 3 kgs. And between B and C is 5 kgs. Then what is the maximum sum of the differences of all possible combinations when two boxes are taken each time
A-B = 3
B-c = 5
a-c = 8
so sum of diff = 8+3+5 = 16 kgs

60) A and B are shooters and having their exam. A and B fall short of 10 and 2 shots respectively to the qualifying mark. If each of them fired atleast one shot and even by adding their total score together, they fall short of the qualifying mark, what is the qualifying mark?
ans is 11
coz each had atleast 1 shot done so 10 + 1 = 11
n 9 + 2 = 11
so d ans is 11

61) A, B, C, and D tells the following times by looking at their watches. A tells it is 3 to 12. B tells it is 3 past 12. C tells it is 12:2. D tells it is half a dozen too soon to 12. No two watches show the same time. The difference between the watches is 2,3,4,5 respectively. Whose watch shows maximum time?
sol) A shows 11:57, B shows 12:03, C shows 12:02, and D shows 11:06 therefore, max time is for B

62) Falling height is proportional to square of the time. One object falls 64cm in 2sec than in 6sec from how much height the object will fall.
Sol) The falling height is proportional to the squere of the time.
Now, the falling height is 64cm at 2sec
so, the proportional constant is=64/(2*2)=16;
so, at 6sec the object fall maximum (16*6*6)cm=576cm;
Now, the object may be situated at any where.
if it is>576 only that time the object falling 576cm within 6sec .Otherwise if it is situated<576 then it fall only that height at 6sec.

63) Gavaskar average in first 50 innings was 50. After the 51st innings his average was 51 how many runs he made in the 51st innings
Ans) first 50 ings.- run= 50*50=2500
51st ings.- avg 51. so total run =51*51=2601.
so run scored in that ings=2601-2500=101 runs.

64) Anand finishes a work in 7 days, Bittu finishes the same job in 8 days and Chandu in 6 days. They take turns to finish the work. Anand on the first day, Bittu on the second and Chandu on the third day and then Anand again and so on. On which day will the work get over?
a) 3rd b) 6th c) 9th d) 7th
Ans is d) 7th day
Sol) In d 1st day Anand does 1/7th of total work
similarly,
Bithu does 1/8th work in d 2nd day
hence at d end of 3 days, work done = 1/7+1/8+1/6=73/168
remaining work = (168-73)/168 = 95/168
again after 6 days of work, remaining work is = (95-73)/168 = 22/168
and hence Anand completes the work on 7th day.(hope u understood.)

65) A man, a women and a child can do a piece of work in 6 days,man can do it in 14 days, women can do it 16 days, and in how many days child can do the same work?
The child does it in 24 days

66)
A: 1 1 0 1 1 0 1 1
B: 0 1 1 1 1 0 1 0
C: 0 1 1 0 1 1 0 1
Find ( (A-B) u C )==?
Hint : 109
A-B is {A} - {A n B}
A: 1 1 0 1 1 0 1 1
B: 0 1 1 1 1 0 1 0
by binary sub. a-b = 01100001 (1-0=1, 1-1=0,0-0=0, n for the 1st 3 digits 110-011=011)
now (a-b)uc= 01100001
or 01101101
gives 1101101... convert to decimal equals 109

TCS Paper Aptitude - Placement Paper Set - 2

63. A moves 3 kms east from his starting point . He then travels 5 kms north. From that point he moves 8 kms to the east.How far is A from his starting point?

Ans. 13 kms


66. The cost of one pencil, two pens and four erasers is Rs.22 while the cost of five pencils, four pens and two erasers is Rs.32.How much will three pencils, three pens and three erasers cost?

Ans. 27

76. if the word 'ddosszm' is changed to 'central' then what will be the change for 'rtjbl' ?
Ans:quick

77. what is the largest prime number in 8 digit number?

78. the word unimpressive was given.they asked us to do change 1st & 2nd,3rd & 4th,so on.then they asked what will be 10th letter from right?
Ans:m

79. the plane question was asked.it took off from 7 degree 53' 6.1'' and landed at 8 degree 6' 43.5''.it takes 12 hours to travel between these points.then what will be local time at destination ?[just follow previous ques paper the problem was same

80. g[0]=1,g[1]=-1,g[n]=2*g[n-1]-3*g[n-2] then calculate g[4]= ?

81. The series was asked : 5,6,7,8,10,11,14,..?

82. They asked the temperature problem.it was same as previous papers.the ratio was -t*t/6+4t+12.

83. The ques on a man,a woman and a boy finish work together in 6 days.man takes 10 days,woman takes 24 days then how much boy will take?
Ans:40 days

84. The matrix of a(7,9) was given.the address of the first byte of a(1,1)=1258.it takes 4 bytes to store the nuymber.then calculate the address of the last byte of a(5,8)

85. The program requires 4000(n)1/2 [ie square root of n].if size of program was increased by 1% then calculate the percentage change in size of program.

86. Modulo(373,7)+round(5.8)+truncat(7.2)-round(3.4) = ?
Ans : 12

87. (imp) The bucket size is 10KB.it takes 0.0001 KB/milisec to fill bucket.the bucket takes 100 or 1000 milisec to reach to destination.it takes 100 milisec to pass acknowledgement from dest to source.so calculate how much time will it take to pass N KB ,write formula.

88. The graph was given.the x and y axes were there.the line is intersecting them.the points of intersection were y=3,x=0 and x=-2,y=0.write the equation of line.

89. The decimal number was given.it was converted to other system.they asked to identify the
system.i.e. octal,hexadecimal.

93. Low temperature at the night in a city is 1/3 more than 1/2 high as higher temperature in a day. Sum of the low temperature and highest temp. is 100 degrees. Then what is the low temp?

Sol: 40 deg.

94.Person, who decided to go to weekend trip should not exceed 8 hours driving in a day. Average speed of forward journey is 40 m/h. Due to traffic in Sundays, the return journey average speed is 30 m/h. How far he can selecta Picnic spot?
a) 120 miles b) Between 120 and 140 miles c) 160 miles

Answer: 120 miles

95. A salesperson multiplied a number and got the answer 3, instead of that number divided by 3.What is the answer he actually has to get?

Sol: (1/3) *1 * 3 = 3, so number = 1 Divided by 3

Answer: 1/3.

96. A ship started from port and moving with I miles per hour and another ship started from L and moving with H miles per hour. At which place these two ships meet?

|----|----|----|----|----|----|

port G H I J K L

Sol: Answer is between I and J and close to J or (L*I*H)/(H+I)

97. A building with height D shadow up to G. A neighbor building with what height shadows C feet.

|----|----|----|----|----|----|----|

A B C D E F G H



99.A bus started from bus stand at 8.00am, and after 30 minutes staying at destination, it returned back to the bus stand. The destination is 27 miles from the bus stand. The speed of the bus is 18mph. In return journey bus travels with 50% fast speed. At what time it returns to the bus stand?

Sol: 11.00am

100.In a mixture, R is 2 parts S is 1 part. In order to make S to 25% of the mixture, how much r is to be added?

Sol: One Part

103. Two trees are there. One grows at 3/5 of the other in 4 years, total growth of trees is 8 ft. what growth will smaller tree will have in 2 years

Sol: (< 2 ft)

106. Box of 150 packets consists of 1kg packets and 2kg packets. Total weight of box is 264kg. How many 2kg packets are there

a) 96 b) 67 c) 100 d) 114

Sol :d

107. Which is more economical of the following

a) 2kg -- 30/- b) 8kg -- 160/- c) 5kg -- 80/-

108. Satish earns 240 weekly.12% of big amount + earning weekly = 540.What is the big amount?

Ans: 2500

109. Julia is twice older than qurban. If Julia was 4 years younger, qurban was 3 years older their diff. between their ages is 12 years. What is the sum of their ages?

Ans: 57

110. |x-a| = a-x solve.

Ans) x<=a

111.There is a six-letter word UGANDA. How many ways u can arrange the letters in the word in such a way that both A's are together.

Ans) 120

112.If two cards are taken one after another without replacing from a pack of cards. What will be the probability for 2 cards to be drawn?
Ans) 1/13 x1/17113.51x53x.....x59
Ans) 99!x25!/2 power 24x 49!x5!

114.The ratio of boys to girls is 6:4.60% of the boys and 40% of girls take lunch in the canteen.What % of class takes lunch? Ans) 52%

115. In a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4 bytes of memory, with the address of the first element X (1, 1) is 3000; find the address of X (8, 5).

116. In the word ORGANISATIONAL, if the first and second, third and forth, forth and fifth, fifth and sixth words are interchanged up to the last letter, what would be the tenth letter from right?

117. What is the largest prime number that can be stored in an 8-bit memory?

118. Select the odd one out?..a. Java b. Lisp c. Smalltalk d. Eiffel.

119. Select the odd one out a. SMTP b. WAP c. SAP d. ARP

120. Select the odd one out a. Oracle b. Linux c. Ingress d. DB2

121. Select the odd one out a. WAP b. HTTP c. BAAN d. ARP

122. Select the odd one out a. LINUX b. UNIX c. SOLARIS d. SQL SEVER

123. Select the odd one out a. SQL b. DB2 c. SYBASE d. HTTP

124. The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?

125. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work? 12. In which of the system, decimal number 184 is equal to 1234?

126. Find the value of the 678 to the base-7.

127. Number of faces, vertices and edges of a cube

128. Complete the series 2, 7, 24, 77,__

129. Find the value of @@+25-++@16, where @ denotes "square" and + denotes "square root".

130. Find the result of the following expression if, M denotes modulus operation, R denotes round-off, T denotes truncation: M(373,5)+R(3.4)+T(7.7)+R(5.8)

131. If TAFJHH is coded as RBEKGI then RBDJK can be coded as?

132. G(0)= -1, G(1)=1, G(N)=G(N-1) - G(N-2), G(5)= ?

133. What is the max possible 3 digit prime number?

134.A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A cable is made from power unit to power plant opposite to that of the river and 1500mts away from the power unit.The cost of the cable below water is Rs.15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/-per meter. Find the total of laying the cable.

135. The size of a program is N. And the memory occupied by the program is given by M = square root of 100N. If the size of the program is increased by 1% then how much memory now occupied?

136. In Madras, temperature at noon varies according to -t^2/2 + 8t + 3, where t is elapsed time. Find how much temperature more or less in 4pm to 9pm.

137. The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent?

138. A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work?

139. If the vertex (5,7) is placed in the memory. First vertex (1,1) `s address is 1245 and then address of (5,7) is

140. Which of the following are orthogonal pairs?

a. 3i+2j b. i+j c. 2i-3j d. -7i+j

141. If VXUPLVH is written as SURMISE, what is SHDVD?

142. If A, B and C are the mechanisms used separately to reduce the wastage of fuel by 30%, 20% and 10%.What will be the fuel economy if they were used combined.

143. What is the power of 2?
a. 2068 b.2048 c.2668

144. Complete the series. 3, 8, --, 24, --, 48, 63.

145. Complete the series. 4, -5, 11, -14, 22, --

146. A, B and C are 8 bit no's. They are as follows:

A -> 1 1 0 1 1 0 1 1

B -> 0 1 1 1 1 0 1 0

C -> 0 1 1 0 1 1 0 1

Find ((A-B) u C)=?

147. A Flight takes off at 2 A.M from northeast direction and travels for 11 hours to reach the destination, which is in northwest direction. Given the latitude and longitude of source and destination. Find the local time of destination when the flight reaches there?

148. A can copy 50 papers in 10 hours while both A & B can copy 70 papers in 10 hours. Then for how many hours required for B to copy 26 papers?

149. A is twice efficient than B. A and B can both work together to complete a work in 7 days. Then find in how many days, A alone can complete the work?

150. A finish the work in 10 days. B is 60% efficient than A. So how many days do B takes to finish the work?

151. A finishes the work in 10 days & B in 8 days individually. If A works for only 6 days then how many days should B work to complete A's work?

Ans: 3.2 days

152. Given the length of the 3 sides of a triangle. Find the one that is impossible? (HINT: sum of smaller 2 sides is greater than the other one, which is larger)

153. Find the singularity matrix from a given set of matrices?

154. A 2D array is declared as A[9,7] and each element requires 2 byte. If A [1,1] is stored in 3000. Find the memory of A[8,5]?

155. Sum of slopes of 2 perpendicular st.lines is given. Find the pair of lines from the given set of options, which satisfy the above condition?

156. (a) 2+3i (b)1+i (c) 3-2i (d) 1-7i .Find which of the above is orthogonal.

157. (Momentum*Velocity)/(Acceleration * distance). Find units.

158. The number 362 in decimal System is given by (1362) x in the X System of numbers find the value of X
a} 5 b) 6 c) 7 d) 8 e) 9

159. Given $ means Tripling and % means change of sign then find the value of $%$6-%$%6

160. My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs later at a place with coordinates 36N70W. What is the local time when my plane landed?

a)6:00 am b) 6:40am c) 7:40 d) 7:00 e) 8:00

161. Find the highest prime number that can be stored in an 8 bit Computer?

162. Which of the following set of numbers has the highest Standard deviation?

a)1,0,1,0,1,0 b) -1, -1, -1, -1, -1, -1

c)1,1,1,1,1,1 d) 1,1,0, -1,0, -1

163. 3 angles or 3 sides r given.Which will form a triangle?

164 units of basic quantities :

1. (energy * time * time )/(mass * dist) = distance

2. (momentum * velocity)/(force * time) = velocity

165. "&" is for doubling the value "%" is for change of sign then what is the value

5-&%&5 Ans-30 (Check)

166. 58,27,12,x,2,1. Find x.

167. R-rounding off, M-modulus, T-truncate

M(893,10)+r( )+t( ) is asked


168. vertices edges and surfaces of a cube Ans-8,12,6

169. Sums on Recursive functions

170. Questions on General computer awareness

171. Pick the odd one?..

1.http 2.arp 3.snmp 4.sap Ans-sap

1.linux 2.windows NT 3.sql server 4.Unix Ans-Sql server

Another?..ans-Smtp

Ans-MVS

172. Which of the following is a singular matrix. (Determinant must be zero)

173. Aeroplane is flying at a particular angle and latitude,after some time another latitude is given..(8 hrs later), u r asked to find the local time of the place.

174. a series of letters are given how many Ws r followed by F and preceded by T.

175. 7,9,13,_,27,37. Ans-19

176. SURFW Code is translated as SHEET?..these kinda ques r there?..

177. 194 base 10 = ____ base 5 (1234)

178. Largest prime no. in a 6 bit,8 bit (Ans 127),9 bit microprocessor

179. Venn Diagram kinda ques.
Some know English, some French,some German??how many know two languages?..

180. Bar Diagram, Pie Chart (similar to Data interpretation)

181. Code Interchanging, A word is given?. Letters are reversed..u r asked to find the nth letter from right or left?.
Eg. DESTABILIZATION Ans-T

182. Sums on logarithms, e power x curves.

183. n=68 x 12 x 51. Which of the follg is not an integer Ans- n/122

184. Which is a/not a power of 2 or 3.Power of 4
Ans-4096

185. series: 2, 7, 24,77, ----- ans: 248

186. code: oenir: brave cyrnfr :----------
anslease

187. 1st and 2nd letters of a"parliamentarian" were interchanged.similarly 3rd and 4th, then 5th and 6 th .So on continued.what would be the 14tjh letter from right.

188. (466)decimal= what is the number in base 7?

189. largesrt prime that can be stored in 8 bit computer. ans127

190. if n=68*12*51, whaich one is not a integer
1.n/102, 2.n/72, 3. n/153, 4.n/136 5. n/244

191. which one is the power of 3== 6245,6762,6074,6561,6178

192. odd out----1. mvs,2. windowsnt, 3. sybase 4. linux.

193. odd out-----1.java,2. smalltalk 3. eiffel 4. lisp

194. In a triangle which one is not possible.sides are (5 ,5 ,5.), (5 ,4 ,5 ), (4 ,4, 9 ), (3,4 ,5,).

195. No.of vertices,edges, faces are given.which one among these best suits for the solid planner cube.
12, 8, 6 6 ,8 ,12 4 , 8, 12 8 ,12, 6

196. Which one among have higher deviation:1. 7,0,-7, 7,0,-7 2. -7,-7,-7,-7,-7,-7
3. 7,-7,7,-7,7,-7 4. 7,7,7,7,7,7

197. a & b can do a work in 14 days.if a does twice as much as work as b in a given time.find how
long a alone woukld take to do the work.

198. Which one among is a singular matrix. 14 6 , -373 223 , 1 0 , 10 12
4 3 , 1865 -1115 , 1 2 , 3 4

199. If &=doubling and % means sign change then what is the output
&%&(5) - %&%(5)

200. Match the box
a.scooter--- Automobile a.super set of
b.Oxygen--- Water b.not a type of
c.Shopfloorstaff----Filters c.a type of
d. Bug--- Reptile d.part of

Last edited by Aakashd; March 8th, 2020 at 11:18 AM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
What Is GMAT Test How To Prepare
Aptitude test for IIT
IIT aptitude test
Management Aptitude Test Mock Test
How To Prepare For Quantitative Aptitude For The Cat Common Admission Test-Free
How to Prepare for ICICI Bank PO Recruitment Aptitude Test
Prepare For Companies Placements Aptitude Tests
Topics to prepare for Aptitude for Placements
BPCL Placement Test Paper for General Aptitude and Technical test
How to prepare for Aptitude Test
Which are Best book to prepare for Aptitude Exam
What topics should I prepare for Infosys Aptitude Test
How to prepare for MCA test?
Good books to prepare for General aptitude test
Infosys How to prepare for Aptitude test
Tips to prepare for J.J. Arts College Aptitude Test
National Aptitude Test for Architecture Test Series
Symbiosis National Aptitude Test SNAP Test
How to prepare for Common Aptitude Test for English (H)D.U.
Syntel Test Aptitude Test Previous Year Paper






  #2  
Old January 5th, 2015, 02:52 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Re: How to prepare for Aptitude test of TCS

TCS Aptitude test contains following sections:

Analytical ability test
Verbal ability test

Topics include:
(i) General Awareness
(ii) General English
(iii) Quantitative Aptitude
(iv) Reasoning Ability
(v) Marketing Aptitude / Computer Knowledge.

Tips to prepare:

Try to practice it thoroughly

Try to learn multiplication tables

Keep yourself updated with latest happenings in the field of science, history, geography, and other areas

Reading newspapers and watching news on TV regularly

Questions;

1) 23 people are there, they are shaking hands together, How many hand shakes possible, if they are in pair of cyclic sequence ?

2) 10 men and 10 women are there, they dance with each other, is there possibility that 2 men are dancing with same women and vice versa.

3) B is taller than j and 3 pillars. P is shorter than B and 2 pillars is j shorter/taller than P?

4) In school there are some bicycles and 4wheeler wagons. One Tuesday there are 58 wheels in the campus. How many bicycles are there?

5) Which is the smallest no divides 2880 and gives a perfect square?

a) 1 b) 2 c) 5 d) 6

6) Rearrange and categorize the word ‘RAPETEKA’?

7) Key words in question (Fibonacci series, infinite series, in the middle of the question one number series is there. I got the series 3 12 7 26 15 b?

8) What is the value of [(3x+8Y)/(x-2Y)]; if x/2y=2?

9) There are two pipes A and B. If A filled 10 liters in hour B can fills 20 liters in same time. Likewise B can fill 10, 20, 40, 80,160. If B filled in (1/16) th of a tank in 3 hours, how much time will it take to fill completely?

10) There is a toy train that can make 10 musical sounds. It makes 2 musical sounds after being defective. What is the probability that same musical sound would be produced 5 times consecutively?
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Tags
Railway Exam



All times are GMT +6. The time now is 02:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8