Go Back   2022-2023 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #11  
Old October 3rd, 2015, 02:41 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: Postal Assistant Exam Previous Question Papers

Hello sir would you please give me previous year Postal Assistant Exam Question Papers? Its very urgent so please help…
Reply With Quote
  #12  
Old October 3rd, 2015, 02:46 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Default Re: Postal Assistant Exam Previous Question Papers

As you are looking for the previous year Postal Assistant Exam Question Papers so here I am providing you the same…
Postal Assistant Exam Question Papers
1. The Jataka Tales were composed in the ancient language of ____
a) Sanskrit b) Brahmi c) Greek d) Pali
2. Who is the Head of Indian State?
a) Prime Minister b) President c) Speaker d) Vice President
3. When was constitution of India adopted by Constituent Assembly?
a) 26th November, 1949 b) 26th January, 1950
c) 15th August, 1947 d) 30th January, 1948
4. Which countries participate in Common Wealth Games?
a) All countries of World
b) Countries which were colonies of British Empire
c) Asia Pacific Region Countries
d) Under-developed countries
5. Vishwanathan Anand is associated with which game?
a) Snooker b) Billiards c) Chess d) Ice Hokey
6. HTTP stands for :
a) Hypo Test Transfer Protocol b) Hyper Text Transfer Protocol
c) Hyper Test Transfer Proxy d) None of these
7. Polio disease is spread by
a) Parasite b) Bacteria c) Virus d) Protozoa
8. Phylloquinone is the chemical name of
a) Vitamin A b) Vitamin C c) Vitamin K d) Vitamin D
9. The Best Parliamentarian Award for 2009 has been conferred on
a) Hema Malini b) Jaipal Reddy c) M.M. Joshi d) Manmohan Singh
10. Lothal had a structure which, according to some archaeologists, was a
a) Citadel b) Dockyard c) Public Building d) Great Tank
11. Liquid Petroleum Gas (LPG) consists of
a) Butane and Propane b) Ethane and Hexane
c) Ethane and nonane d) Butane and nonane
12. The Hobby of collecting stamps is called
a) Philanthropy b) Numismatics c) Philately d) Philology
13. The new rupee symbol is a combination of English and _______ scripts
a) Devanagri b) Tamil c) Telugu d) Gurmukhi
14. The Nobel Peace Prize for 2009 was awarded to
a) Barack Obama b) Bill Clinton
c) Mikhail Gorbachev d) Nicholas Sarkozy
15. Who among the following was the author of “Rajtarangini”, commonly regarded as
the first genuine history of India written by an Indian?
a) Banbhatta b) Ravikirti c) Pushpadanta d) Kalhana
16. Twitter, Facebook and Orkut are examples of __________ websites
a) e-mail b) social networking c) search engines d) internet telephony
17. H1N1 virus causes which of the following disease
a) Swine Flu b) Chikungunya c) Dengue d) Avian Flu
18. Biological pigment that determines skin colour in humans is called
a) Protein b) Melanin c) Vitamin d) Toxin
19. My school is to the East of my house. My father‟s office is to the south-west of my
school. A park is to the south of my school. Towards which direction is my house
located with respect to the park?
a) East b) North-West c) South-East d) South
20. Which one is different from others?
a) Calf b) Colt c) Cat d) Puppy
21. A train 350 meters long is moving at a speed of 32 KMPH. It will cross a man
coming from the opposite direction at a speed of 3 KMPH in
a) 28 seconds b) 24 seconds c) 36 seconds d) 32 seconds
22. 0.45 / 0.005 + 0.2 x 50=?
a) 10 b) 90 c) 100 d) 90.1
23. The age of the father is 5 times of the son. After 20 years father age is 40. Then
what will be the age of the son
a) 20 b) 22 c) 21 d) 24
24. A candidate appearing for an examination has to secure 40 % marks to pass paper
1. But he secured only 40 marks and failed by 20 marks. What is the maximum
mark for paper 1?
a) 100 b) 200 c) 150 d) 180
25. Six times of an unknown number is 13 less than 55. The unknown number
a) 10 b) 7 c) 11 d) 5
26. A sports dealer bought 2000 hockey sticks for Rs. 350 each. 10% of them were
found to be defective and unfit to be sold. At what price should he sell the remaining
sticks to get an overall profit of 8%?
a) 360 b) 400 c) 420 d) 450
27. The population of a colony of ants increases by 20% everyday. If one Monday the
population is 3000. On which day of the week is it 5184?
a) Wednesday b) Tuesday c) Thursday d) Friday
28. Three runners Ajay, Bharath and Charan run a race with Ajay finishing 20 meters
ahead of Bharath and 34 meters ahead of Charan, while Bharath finishes 21 meters
ahead of Charan. Each runner travels the entire distance at a constant speed. What
was the length of the race?
a) 40 meters b) 50 meters c) 60 meters d) 70 meters
29. If 20 men assemble 8 machines in a day, how many men are needed to assemble
12 machines in a day?
a) 40 b) 20 c) 30 d) 42
30. Find the area in square meters if the perimeter of football field which is 120 m long
is 400 meters.
a) 6500 Sq.m b) 9600 Sq.m c) 6800 Sq.m d) 4800 Sq.m
31. At the end of the dinner party all the 8 persons at the dinner party shake hands with
each other once. How many handshakes will be there in all?
a) 8 b) 16 c) 28 d) 64
32. Select the correct alternative from the given choices
BDFH, CBID, DZLZ, EXOV, _______
a) FVRS b) FVQR c) FVRR d) FVSR
33. Fill in the blank
8, 40, 50, 100, 50, ____, 125
a) 225 b) 250 c) 200 d) 150
34. If the digits in the number 86435192 are arranged in ascending order, what will be
the difference between the digits which are sound from the right and fourth from the
left in the new arrangement?
a) 1 b) 2 c) 4 d) 3
35. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group which is
the one that does not belong to that group?
a) 145 b) 325 c) 257 d) 399
36. In a certain code language, if the word „SECTOR‟ is coded as „CESROT‟ then how
will you code the word „OPPOSITION‟
a) SOPPONOITI b) NOITISOPPO c) SOPOPNOITI d) SOPPONOTIT
37. If 30th June, 1989 was a Friday, then what day of the week was 17th September,
1993?
a) Wednesday b) Thursday c) Friday d) Saturday
38. Complete the series
18, 27, 6, 9, 2, 3, ?
a) 1 b) 2/3 c) 1/3 d) ½
39. Which dance form originated from Kerala?
a) Odissi b) Kathak c) Kuchipudi d) Kathakali
40. Nathu La is located in the Himalayas. La means
a) Glacier b) Pass c) Hillock d) Crevasse
41. “A speech delivered without any previous preparation” can be expressed in one
word only out of the following
a) Extempore b) Maiden c) Spinster d) Empiric
42. The garden is very dry today. Fetch me a ______ of water
a) Pale b) Pail c) Pile d) Pill
43. Please, may I have _______oranges?
a) a few b) some c) little d) less
44. Delhi is ________ than Nagpur.
a) more bigger b) so bigger c) very bigger d) much bigger
45. Use proper conjunction in the sentence given below:
“Give me _____ poverty _______riches.”
a) is / was b) nor/ neither c) neither / nor d) here / there
46. We need to _________ our appointment
a) reconnect b) reschedule c) reorganize d) regret
47. Sceptical is exactly opposite to
a) convinced b) doubtful c) questioning d) cynic
48. Choose the wrongly spelt word
a) Relevent b) Poignant c) Prevalent d) Malignant
49. A person who hates the institution of marriage
a) Misologist b) Misogamist c) Misogynist d) Philogynist
50. We have been friends for ages. I _______ her since we were children.
a) am knowing b) are known c) have known d) is known
KEY
1) d 2) b 3) a 4) b 5) c 6) b 7) c 8) d 9) c 10) b 11) a 12) c
13) a 14) a 15) d 16) b 17) a 18) b 19) b 20) c 21) c 22) c 23) d 24) c
25) b 26) c 27) c 28) No Answer 29) c 30) b 31) c 32) c 33) b 34) c 35) c
36) a 37) c 38) b 39) d 40) b 41) a 42) b 43) b 44) d 45) c 46) b 47) a
48) a 49) b 50) a

For more detailed paper here I am attaching pdf file which is free for downalod….
Attached Files Available for Download
File Type: pdf Postal Assistant Exam Question Papers1.pdf (1.64 MB, 101 views)
File Type: pdf Postal Assistant Exam Question Papers2.pdf (359.9 KB, 115 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #13  
Old August 21st, 2019, 11:17 AM
Unregistered
Guest
 
Default Re: Postal Assistant Exam Previous Question Papers

Can you provide me previous year solved question paper for Postal Assistant Post Examination as I and my friend need it for preparation of the exam?
Reply With Quote
  #14  
Old August 21st, 2019, 11:18 AM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Re: Postal Assistant Exam Previous Question Papers

The previous year solved question paper for Postal Assistant Post Examination is as follows:


Postal Assistant Solved Previous Question Paper


1) Name of the First Postage Stamp is

A Penny Black
B Two Penny Blue
C Halfpenny Rose Red
D Penny Red


2) The headquarters of Universal Postal Union (UPU) is in

A New York
B London
C Rome
D Bern


3) El Nino is

A A name of Thyphoon
B A Sea Storm
C A Warm ocean current
D Name of Hurricane


4) Which country received Global audience for the rescue operation of 33 trapped miners

A Chile
B Vietnam
C China
D Japan


5) Shora is the parliament of ?

A Argentina
B Australia
C Afghanisthan
D Spain


6) What is GARNISHEE order?

A An order issued by the court prohibiting withdrawal from the account of a depositor
B An executive order prohibiting withdrawal from the account of a depositor
C A Court order issued prohibiting transaction of a particular land
D None of these


7) Which Indian bank introduced Credit Card facility first?

A State Bank of India
B Central Bank of India
C Canara Bank
D ICICI


8) Date of issue of First Postage Stamp is

A 6th May 1840
B 15th August 1940
C 6th May 1944
D 15th April 1840


9) Man Booker Prize 2010 is awarded to

A Howard Jacobson
B Barbara Kingsolver
C Hilary Mantel
D Anne Enright


10) The Human Skull is made up of ___ bones

A 36
B 22
C 25
D 27


11) Who painted the Last Supper ?

A Michelangelo
B Raphael
C Leonardo Da Vinci
D Picasso


12) Which country's Parliament has the largest membership ?

A India
B United States
C China
D Japan


13) The blank space between stamps in a sheet is known as

A Traffic Light
B Vignette
C Margin
D Gutter


14) Who was the author of Athihyamala ?

A Sanjayan
B Kottarathil Sankunni
C Poonthanam
D None of these


15) In philately the term KILER is meant

A A stamp like picture
B Revenue stamp
C Heavy Obliteration
D The design of a stamp


16) Supreme Court Judge is appointed by the __ ?

A Prime Minister
B President
C Parliament
D Chief Justice


17) United Nations Day is observed on

A October 21
B October 22
C October 23
D October 24


18) The official language of Syria ?

A Hebrew
B Urdu
C Syriac
D Arabic


19) World Post Day is observed on

A November 9
B November 14
C October 9
D October 24


20) "A thing of beauty is a joy for ever" is a line written by ?

A John Keats
B Percy Bysshe Shelley
C Alexander Pope
D Alfred Tennyson


21) Study of Fossils is known as ?

A Paleantology
B Petrology
C Seismology
D None of the above


22) The world's first artificial satellite ?

A Luna-3
B Sputnik
C Aryabhatta
D None of the above


23) Akbarnama was written by ?

A Khusrau Mirza
B Shaikh Faizi
C Abul Fazal
D Birbal


24) Which of the following abbreviations is meant Pl Reply?

A PTO
B PNR
C RSV
D PNR


25) What is meant by E&OE

A Errors and Omissions Expected
B Errors and Omissions Accepted
C Errors and Over Writing Expected
D Errors and Over Writing Accepted
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #15  
Old February 3rd, 2021, 05:30 PM
Unregistered
Guest
 
Default

Please I need postal assistant previous
Question paper pls provide me
Reply With Quote
  #16  
Old October 17th, 2022, 05:06 PM
Kanismita Kar
Guest
 
Default

I want 2022 important question for all subject that important for postal assistant exam
Reply With Quote
Reply


Tags
tax assistant

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6. The time now is 04:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8