Go Back   2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics > Kurukshetra University Last Year Question Papers





Thread: Kurukshetra University Last Year Question Papers Reply to Thread Kurukshetra University Last Year Question Papers
Your Username: Click here to log in
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
November 7th, 2016 01:06 AM
unregistered
Re: Kurukshetra University Last Year Question Papers

sir, i need cost accouting last year question paper of 5th semester,, KUK
plesase can you help me out
September 5th, 2015 09:43 AM
Vinodt Hello sir I am Jyotsana and I had applied for admission in M.Sc in Biotechnology so can you provide me Last Year Entrance exam Question Papers of M.Sc in Biotechnology of this university?????

Kurukshetra University is a university established on 11 January 1957 in Kurukshetra in the Indian state of Haryana, 160 kilometres from the capital, Delhi. It is a member of Association of Commonwealth Universities.
Entrance exam Question Papers of M.Sc in Biotechnology of Kurukshetra university

1.) Identify the mismatch
a. Alkaline phosphatase
Remove phosphate
b. DNA polymerase I
Nick translation
c. S1 endonuclease
Cleave only ss DNA
d. DNase I
Cleave only ds DNA
2.) Genes related through descent from a common ancestral gene are
called
a. Orthologous
b. Homologous
c. Heterologous
d. Paralogous
3.) Which of the following is a signalling receptor
a. Mannose receptor
b. Toll like receptor
c. Scavenger receptor
d. LPS receptor
4.) Which types of probes are used in forensic sciences
a. Multi locus probes
b. Single locus probes
c. RNA probes
d. Both a and b
5.) GFP protein was isolated from
a. Arabidopsis thaliana
b. Aequoria victoria
c. C. elegans
d. Drosophila melanogaster
6.) The group associated with first man made recombined molecule
a. Daniel Nathan, Arber, Kary Mullis
b. Paul Berg, Annie chang, Boyer, Stanley Cohen
c. Howard Temin, Sydney Brenner, PhilipSharp
d. Tim Hunt, Paul Nurse, Leyland Hartwels
7.) Karyotheca is
a. Nucleus
b. Nucleolus
c. Nuclear membrane
d. Nuclear pore
8.) Which of the following is possessed only by some bacteria, not by
eukaryotes
a. Cilia
b. Flagella
c. Capsule
d. Centriole
9.) For glycoprotein, most commonly used probe is
a. Antibody
b. Lectin
c. Antigen
d. Interferone
10.) Independently folded functional unit of a protein is called as
a. Motif
b. Fold
c. Domain
d. Module
11.) Which of the following is known as Royal disease
a. Sickle cell anaemia
b. Haemophilia
c. Colour blindness
d. Alzheimer disease
12.) A mapping method for identifying markers linked to trait of our
interest in a natural population is
a. Linkage mapping
b. Associative mapping
c. Physical mapping
d. Transcriptome mapping
13.) Rice grains are deficient in
a. Lysine
b. Glycine
c. Alanine
d. Isoleucine
14.) Variations in clonally reproducing crop arises from
a. Genetic recombination
b. Chromosomal segregation
c. Alternative splicing
d. Mutations
15.) Source of dwarfing genes in wheat is
a. Ganga 101
b. Norin 10
c. Dee-goo-woo-gen
d. Sonalika
16.) Administration of DPT vaccine would stimulates which one of the
following types of immunity
a. Artificial active
b. Artificial passive
c. Natural active
d. Natural passive
17.) Engineering plants using chitinase gene leads to development
a. Viral resistance
b. Fungal resistance
c. Bacterial resistance
d. Cold tolerance
18.) The genetic map for three genes A, B, C is as following
A-B 10 map units
B-C 5 map units
A-C 15 map units
In an individual of genotype AbC/aBc the percentage of gametes
expected to be of ABC is
a. 0.5
b. 5
c. 15
d. 50
19.Transgenic organisms carry the Transgene in
a.) Every cell
b.) Gametes only
c.) Somatic cells only
d.) The cells that originally get it
20. Restriction enzymes are involved in following genetic engineering
techniques except:
a.) Cloning DNA into vector
b.) Mapping studies
c.) Identification of genetic markers
d.) PCR
21. Which of the following pair of base sequence could form a short
stretch of normal double helix of DNA:
a.) 5’- AGCT-3’ with 5’-TCGA-3’
b.) 5’- AATT-3’ with 5’-TUAA-3’
c.) 5’- GCGC-3’ with 5’-TATA-3’
d.) 5’- ATGC-3’ with 5’-GCAT-3’
22. A gene showing co dominance:
a.) has one allele dominant to other
b.) has alleles tightly linked on the same chromosome
c.) has alleles expressed at the same time in development
d.) has both alleles independently expressed in heterozygote
23. Which of the following enzymes aid in uncoiling DNA?
a.) DNA gyrase
b.) DNA helicase
c.) Single strand binding protein
d.) All of the above
24. P53 protein is associated with all of the following except:
a.) tumor suppression
b.) programmed cell death
c.) transcription
d.) post transcriptional modifications
25. Resolving power of a microscope is determined by:
a.) wave length of light source
b.) refractive index of the medium
c.) half angle of the objective lens
d.) all of the above
26. If an individual of genotypes AaBbCcDd is test crossed, how many
different phenotypes can appear in the progeny?
a. 16
b. 8
c. 32
d. 64
27. Which of the following are correct?
P. classical Mendelian traits are qualitative in nature
Q. qualitative traits show discontinuous variations
R. qualitative traits are polygenic traits
S. qualitative traits are referred to as metric traits
a. P and Q
b. P and S
c. Q and R
d. R and S
28. In a population that is in equilibrium, the proportion of individuals
showing the dominant trait at a given locus having two alleles is
84%. The frequency of the recessive allele in the population is
a. 0.4
b. 0.3
c. 0.2
d. 0.16
29. Streaming of protoplasm is absent in
a. Parenchyma and collenchymas cells
b. Bacterial cells and vessels
c. Cells of higher plants
d. Cells of hydrilla
30. Chemolithotrophs are those bacteria which can utilize
a. Inorganic material as the energy source
b. light as the energy source
c. organic compound as the energy source
d. crude oil as carbon source
31. Cell membrane of archeobacteria differs from eubacteria due to
presence of
a. Ether linkage instead of ester linkage between fatty acid/
aliphatic chain and glycerol
b. Branched hydrocarbon chain instead of unbranched
hydrocarbon chain
c. Ribitol instead of glycerol in phospholipid
d. Both a and b
32. Virusoid is
P. a satellite nucleic acid
Q. a non-coding RNA
R. a ribozyme
S. a viroid with capsid
a. P and Q
b. Q and R
c. P, Q and R
d. P, Q, R and S
33. Which of the following cells play a major role in defense against
parasitic micro organism and constitute 1-3% of the white blood
cell population.
a. Macrophages
b. Neutrophils
c. Eosinophils
d. Basophils
34. The replicative polymerase in E. coli is
a. DNA polymerase I
b. DNA polymerase II
c. DNA polymerase III
d. DNA polymerase IV
35. Reverse transcriptases are encoded by retroviruses. The only
enzyme from the mammalian cells with reverse transcriptase like
activity is
a. Telomerase
b. Ribonuclease
c. Ribozyme
d. Caspase
36. Which of the following genome feature increases as the complexity
of an organism increases?
P. genome size
Q. number of genes
R. density of genes in the genome
S. average size of individual genes
a. P, Q
b. P, S
c. P, Q, S
d. R, S
37. About 25-35 bp upstream of the transcriptional start site in most
plant genes is a short sequence, which serves as the site of
assembly of the transcriptional initiation complex called
a. CAAT box
b. GC box
c. TATA box
d. Repressor
38. Enhancers can be located
P. upstream of the promoter
Q. downstream of the promoter
R. within the promoter
S. far from promoter
a. P, Q
b. P, R
c. P, S
d. P. Q, S
39. Mature eukaryotic mRNAs have 5’ cap that is residue of
a. 2-methylguanosine
b. 3-methylguanosine
c. 5-methylguanosine
d. 7-methylguanosine
40. Splicing of pre-mRNA
P. within the nucleus
Q. is self catalyzed process
R. involve snRNP
S. is similar to pre tRNA intron splicing
a. P and Q
b. P and R
c. R and S
d. P and S
41. In the RNAi regulatory pathway, the DICER enzyme cleaves
a. RNA polymerase into non-functional pieces
b. Single-stranded DNA into repetitive sequences
c. Double-stranded RNA into short strands
d. mRNAs of genes to be repressed
42. Zinc finger protein and helix-turn-helix proteins are
a. Types of DNA-binding proteins
b. Involved in the control of translation
c. Subunits of RNA polymerase
d. Members of metal binding proteins
43. The forces that mainly maintain the three-dimensional structure of
a protein
a. Non-covalent
b. Covalent
c. Coordinate
d. Covalent and non-covalent
44. Most abundant protein in human body is
a. Haemoglobin
b. Keratin
c. Collagen
d. Immunoglobulin
45. If a solution of double stranded DNA is heated above its melting
temperature, its absorbance will
a. Decrease
b. Increase
c. Remain unchanged
d. Initially increase and then decrease
46. Which of the following glycerophospholipid is the major lipid of
mitochondrial membrane?
a. Phosphotidyl choline
b. Lecithin
c. Phosphotidyl inositol
d. Cardiolipin
47. During in vitro DNA replication, which of the following
components is not required?
a.) Single stranded DNA
b.) A primer containing 3’-OH
c.) DNA helicase to separate the strands
d.) Nucleotide precursors
48. The technique used to locate specific genes in chromosomes is
a. Colony Hybridization
b. Insitu Hybridization
c. dot blot technique
d.western blotting
49. The antibody present in breast milk
a. IgG
b. IgM
c. IgA
d. IgD
50. The plasmid used by Cohen & Boyer for their transformation
experiment was
a.) pSC 101
b.) pUC 18
c.) pBR 322
d.) E. coli Plasmids
1-d
2.-d
3.-a
4.-b
5.-b
6.-b
7.-c
8.-c
9.-b
10.-c
11.-b
26.-a
27.-a
28.-a
29.-b
30.-a
31.-b
32.-c
33.-c
34.-c
35.-a
36.-c
12.-b
13.-a
14.-d
15.-b
16.-a
17.-b
18.-a
19.-a
20.-d
21.-d
22.-d
23.-d
24.-d
25.-d
37.-c
38.-d
39.-d
40.-b
41.-c
42.-a
43.-a
44.-c
45.-b
46.-d
47.-c
48.-b
49.-c
50.-a
Professional Coureses offered by Kurukshetra University are:
Certificate Course in Computer Applications (1-Year)
Diploma in Library & Information Science (1-Year)
P.G. Diploma in Computer Applications (1-Year)
P.G. Diploma in Journalism & Mass Communication (1-Year)
P.G. Diploma in Translation (Hindi/English)(1-Year)
P.G. Diploma in Export Marketing Management (1-Year)
P.G. Diploma in Environmental Education (1-Year)
Bachelor of Library & Information Science (1-Year)
Bachelor of Information & Management (3-Year) Part-I/II/III
Bachelor of Computer Applications (3-Year) Part-I/II/III
Master of Library & Information Science (1-Year)
Master of Business Administration (MBA) (2-Year) Part-I/II
Master of Business Administration (Hospitality Management)(2-Year) Part-I/II
Master of Computer Applications (MCA) (3-Year) Part-I/II/III
M.Sc. Computer Science (Software) Part-I/II
Master of Arts in Mass Communication (2-Year) Part-I/II
Master of Arts in Education (2-Year) Part-I/II
Master of Arts in Environmental Education (2-Year) Part-I/II
LL.M.(2-Year) Part-I/II
B.Ed.(2-Year) Part-I/II

Facilities
Affiliated Colleges
M.G. A.I.S. Coaching Institute
Directorate of Sports
Computer Centre
Health Centre
N.C.C.
N.S.S.
Coordinator, UGC
W.S.R.C.
Youth & Cultural Affairs
SC Cell
Dr. B.R. Ambedkar Studies Centre
Colleges & School
GSCASH
Automation and Electronic Information Management Cell (IT Cell)

Address:
Kurukshetra University
Kurukshetra, Haryana 136119
Telephone: 01744 238 169


All times are GMT +6.5. The time now is 06:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8