Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics > State Bank of India clerical cadre previous years question papers free download

Thread: State Bank of India clerical cadre previous years question papers free download Reply to Thread State Bank of India clerical cadre previous years question papers free download
Your Username: Click here to log in
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
September 19th, 2015 10:56 AM
Vinodt
Re: State Bank of India clerical cadre previous years question papers free download

As you want previous year question papers of Clerical Cadre of State Bank of India, so I am providing following question papers:

State Bank of India Clerical Cadre Question Paper 2009

1. Many times we read in financial
newspapers/magazines about
Systematic Investment Plans
(SIPs). SIPs are an investment
option also operated in the mode
of .
(1) Mutual Funds
(2) Small Savings Schemes in Post
Office
(3) National Pension Fund
(4) National Saving Certificates
(5) None of these
2. Which of the following banks has
created a network of 15000
branches and still growing ?
(1) State Bank of India
(2) ICICI Bank
(3) Punjab National Bank
(4) Axis Bank
(5) None of these
3. Which of the following is NOT
associated with the operations of
Defence Forces in India ?
(l)Sukhoi-30 (2)MIG-29
(3) Tejas (4) SARAS
(5) Astra
4. The Democratic Party of which
of the following countries through
its manifesto for the coming general
elections has called for a child
allowance, higher unemployment
benefits, lower road tolls, and a
radical shake up of the system
that gives civil servants a huge
influence over politicians ?
(l)USA (2) China
(3) France (4) Japan
(5) India
5. Which of the following was put
into orbit by the ISRO for the first
time in the microwave band ?
(1) Edusat (2)TECSAR
(3) PSLV (4)ANUSAT
(5) RITSAT
6. Who amongst the following has
suggested to the banks in India
to give details of fund transfers
to customers via SMS/E-mails ?
(1) Reserve Bank of India (RBI)
(2) India Banks* Association (IBA)
(3) Indian Institute of Banking
and Finance
(4) Securities and Exchange
Board of India
(5) None of these
7. Which of the following new
schemes is launched to make
India Slum free in next five year's
time?
(1) Rahul Gandhi Slum Re-Development
Scheme
(2) Indira AwasYojana
(3) Jawaharlal Nehru Awas Yojana
(4) National Slum Re-Development
Scheme
(5) Rajiv Awas Yojana
8. As per the new guidelines, which
of the following taxes is/are now
abolished ?
(A) Wealth Tax
(B) Fringe Benefit Tax
(C) Commodity Transaction Tax
(1) Only A
(2) Only B
(3) OnlyC
(4) All A. B and C
(5) Only B and C
9. Which of the following in India
added a record 16 million new
customers in a month's time recently
?
(1) Banking Industry
(2) FM Radio Channels
(3) Telecom Industry
(4) Photo fixed Voters Identity
Cards
(5) None of these
10. As per the Union Budget 2009-
10 a National level Authority is
set up for cleaning which of the
following rivers ?
(1) Chambal (2) Narmada
(3) Cauvery (4) Ganga
(5) Godavari
11. Which of the following is/are the
highlights of the Union Budget
2009-10 presented by Mr.
Pranab Mukherjee ?
(A) Allocation for rural jobs under
NREGS hiked by 144% to
make it Rs. 39100 crore for
the year.
(B) Target for Farm Credit set at
Rs. 3.25,000 crores, which is
an increase of Rs. 38,000
crores.
(C) Hike in rates of Income Tax
at all the levels/all the slabs
by 10%.
(1) Only A
(2) Only B
(3) Only A and B
(4) All A, B and C
(5) None of these
12. A new Foreign Bank Sarasin &
Co. has launched its operations
in India recently.
This is a bank based in
(1) USA (2) Switzerland
(3) France (4) Germany
(5) None of these
13. India has a plan to achieve a target
of 200,000 MW power generation
through which of the following
modes by the year 2050 ?
(1) Solar only
(2) Thermal only
(3) Nuclear only
(4) Hydro only
(5) All of these
14. Which of the following awards
was given to Dr. G Madhavan Nair
recently ?
(1) Man of the year
(2) Bharat Ratna
(3) Businessman of the year
(4) Best Public Servant of the
- year
(5) None of these
15. The President of which of the following
countries got an opportunity
to interact with an American
president after a gap of almost
fifty years recently at an international
summit ?
(l)Cuba >( (2) Brazil
(3) Russia (4) Austria
(5) Belgium
State 16. Which of the following two countries
are now ready to cooperate
with each other and extend their
trade ties after a long gap of
about six decades ?
(1) Japan-USA
(2) India - Bangladesh
(3) Japan - Sri Lanka
(4) China-Taiwan
(5) None of these
17. Which of the following political
parties got an overwhelming
majority in recent general election
of South Africa ?
(1) The Democratic Forum of Africa
(2) The Labour Party of Africa
(3) The African National Congress
(4) The National Democratic Alliance
of Africa
(5) None of these
18. Which of the following facilities
is located in Russia's Angarsk at
Siberia and remains in news
very often ? Russia's .
(1) Uranium enrichment plant
(2) Space Research Centre
(3) Spying Agency KGB's Headquarters
(4) Biggest naval base
(5) None of these
19. Russia decided to boost its military
ties with which of its neighbouring
countries and is planning
to have at least 25 joint
manoeuvres and war games in
the current year ?
(1) India
(2) China
(3) Poland
(4) Slovakia Republic
(5) None of these
20. Which of the following awards is
given to Pt. Jasraj recently ?
(1) Kalidas Samman
(2) Saraswati Samman
(3) PadmaBhushan
(4) Bharat Ratna
(5) None of these
21. The Leftist Coalition made up of
the Social Democratic Alliance
and the Left Green Movement
got a good victory in the recently
held general elections in .
(1) Nepal (2) Iceland
(3) Macedonia (4) Mexico
(5) North Korea
22. Yongbyon Nuclear complex is the
nuclear facility of which of the
following nations and was in
news recently ?
(1) Bangladesh
(2) Nepal
(3) North Korea
(4) South Korea
(5) None of these
23. Which of the following is Statutory
Liquidity Ratio (SLR) at
present ?
(1) 10% (2) 15%
(3) 20% (4) 24%
(5) 33%
24. Which of the following is most
preferred cross border trade
point between India and Pakistan
as the maximum transaction
takes place from there ?
(1) Bikaner (2) GangaNagar
(3) Wagah (4) Mujaffarabad
(5) None of these
25. Which of the following is NOT
amongst the top five purchaser
of energy sold by other states in
India ?
(1) Andhra Pradesh
(2) West Bengal
(3) Kamataka
(4) Maharashtra
(5) Tamil Nadu
26. China has decided to boost up
its trade ties with which of the
following poor Himalayan countries
by extending its aid by
50% ?
(1) Bangladesh
(2) Nepal
(3) Myanmar
(4) Pakistan
(5) Afghanistan
27. How much amount Micro, Small
and Medium Enterprises (MSMEs)
got from Government of
India as a relief package recently?
(1) Rs. 5,000 crore
(2) Rs. 6,000 crore
(3) Rs. 8,000 crore
(4) Rs. 9,000 crore
(5) Rs. 12,000 crore
28. Which of the following is a chemical
fertilizer ?
(1) Zinc oxide
(2) Silver chloride
(3) Naptha
(4) Calcium carbonate
(5) Murate of Potash (MOP)
29. Which of the following is the
book written by Vikram Seth ?
(1) The Sea
(2) Magic Seeds
(3) My Life
(4) Two Lives
(5) Namesake
30. Constitutional Amendments 73
and 74 are associated with ..
(1) Creation of the post of Ombudsman
in banks
(2) Right to Information Act
(3) Panchayat Raj Institutions
(4) Pay and Perks to the President
of India
(5) None of these
31. Wimbledon Trophy is associated
with the game of .
(1) Lawn Tennis
(2) Cricket
(3) Chess
(4) Golf
(5) Hockey
32. Which of the following countries
occupies the top position in the
Human Development Report
2009, released by the United
Nations Development Programme
(UNDP) ?
(1) Norway (2) Australia
(3) Iceland (4) Japan
(5) America
33. The short term loans given to the
farmers are the loans given normally
for a period of .
(1) three months
(2) six months
(3) nine months
(4) one year
(5) fifteen months
34. The famous "123 Agreement" is
closely associated with .
(1) subsidy to agricultural products
(2) import of pharma products
(3) purchase of aircrafts from
France
(4) Nuclear Energy
(5) None of these
35. Which of the following is the biggest
programme launched for
school children has been very
successful
(1) AntyodayaYojana
(2) Food for Work
(3) Mid Day Meal
(4) ASHA
(5) None of these
September 19th, 2015 10:45 AM
Unregistered
Re: State Bank of India clerical cadre previous years question papers free download

I want to start preparation for Clerical Cadre Exam of State Bank of India. So I want previous year question papers. So tell me from where I can download free previous year question papers of Clerical Cadre of State Bank of India?
June 6th, 2014 11:43 AM
Educhamp
Re: State Bank of India clerical cadre previous years question papers free download

As you want to get the State Bank of India clerical cadre previous years question papers so here is the information of the same for you:

Some content of the file has been given here:

1. The newly constituted National Knowledge Commission is headed by
a) C. Rangarajan
b)Prof. R. S. Sharma
c) Sam Pitroda
d) Ms. Girija Vyas
ANS : c

2. India enacted an important event of Indian National Movement celebrating the seventyfifth
anniversary. Which was it?
a) Quit India Movement
b) Delhi Chalo Movement
c) Civil Disobedience Movement
d) Non – Cooperation Movement
ANS :c

3. Pope Benedict XVI belongs to which country?
a) Italy
b) Germany
c) France
d) Poland
ANS : b

4. The media campaign “ The World Is Waiting” is related to which of the following
companies?
a) Lufthansa
b) Qatar Airways
c) Indian Airlines
d) British Airways
ANS : d

5. Who among the following has been elected as President of the International Council of
Science Union?
a) E. Sreedharan
b) N. Ram
c) M. G. K. Menon
d) Goverdhan Mehta
ANS : d

6. Which of the following countries launched the smallest combat aircraft in the world?
a) Germany
b) India
c) Russia
d) USA
ANS : b

7. Who among the following British Governor- Generals shifted India’s capital fromCalcutta to Delhi in 1911?
a) Lord Louis Mountbatten
b) Lord Canning
c) Lord Hardinge
d) Warren Hastings
ANS : c

8. “Golden Handshake” is the term associated with
a) Share market
b) Retirement benefits
c) Voluntary retirement benefits
d) Smuggling
ANS : c

9. Which of the following is the first surface- to- surface missile in India?
a) Prithvi
b) Trishul
c) Agni
d) Naag
ANS : a

10. Which country will be host 15th SAARC Summit in 2008 ?
a) Maldives
b) Sri Lanka
c) India
d) Pakistan
ANS : b

11. Mist is caused by
a) Dry ice
b) Ice at low temperature
c) Water vapours at low temperature
d) Carbon- monoxide in solid form
ANS : c

12. Who among the following has been chosen the Miss India Universe for the year 2008 ?
a) Parvathy Omanakuttan
b) Simaran Kaur Mundi
c) Amrita Thapar
d) Tanvi Vyas
ANS : b

13. Who among the following was the author of “Rajtarangini”, commonly regarded as the
first genuine history of India written by an Indian?
a) Banbhatta
b) Ravikirti
c) Pushpadanta
d) Kalhana
ANS : d

14. Who among the following advocated Scientific Socialism?
a) Robert Owen
b) Proudhon Pierre Joseph
c) Karl Marx
d) Saint Simon Henri Claude
ANS : c

15. Which of the following Articles of the Indian Constitution deal with the Directive
Principles of State Policy?
a) 26 to 41
b) 31 to 56
c) 36 to 51
d) 41 to 66
ANS: c

16. Which one of the following travelers is not associated with the description of the
glories of Vijayanagar kingdom?
a) Abdur Razzaq
b) Paes
c) Ibn Batutah
d) Nuniz
ANS : c :
Abdur Razzaq- Deva Raya II
Paes- Krishna Deva Raya
Ibn Batutah- Harihara I
Nuziz- Achyut Deva Raya

17. The Chinese pilgrim Fa – Hien visited India during the reign of
a) Kanishka
b) Chandragupta I
c) Chandragupta II
d) Harshavardhana
ANS : c

18. Which of the following is the economic growth percentage projected in the 11th Five
Year Plan draft that was approved by the Planning Commission in November 2007?
a) 8%
b) 9%
c) 9.5%
d) 10%
ANS : b

19. The Indian Navy’s only sailing ship, which returned to Kochi after a 10- month voyage
around the globe is,
a) INS Vibhuti
b) INS Tarangini
c) INS Prabhat
d) INS Viraat
ANS : b

20) Who among the following is the Director General of International Monetary Fund (IMF) ?
a) Thaksin Shinawatra
b) Liang Guanglie
c) Dominique Strauss Kahn
d) Paul Wolfowitz
ANS : c

21. Who is the author of the book “Super Star India : From Incredible to Unstopable”?
a) Shobha De
b) Hillory Clinton
c) Dalai Lama
d) Imran Khan
ANS : a

22. What does CECA stand for?
a) Community Enabled Cooperative Arrangement
b) Comprehensive Ecological Cooperation Agreement
c) Comprehensive Ecological Cooperation Arrangement
d) Comprehensive Economic Cooperation Agreement
ANS : d

23. John wheeler was associated with -
a) Physics
b) Chemistry
c) Botany
d) History
Ans : a


1.(i) 'P× Q' means 'Q' is mother of 'P'.
(ii) 'P × Q' means 'P' is brother of 'Q'.
(iii) 'P - Q' means 'P' is sister of 'Q'.
(iv) 'P ÷ Q' means 'Q is father of 'P'.
Which of the following definitely means R is grandson of K?
(a) R × T ÷ K
(b) M + R × T ÷ K
(c) M - R × T ÷ K
(d) Cannot be determined
(e) None of these.
Ans (e)
2. How many such pairs of digits are there in the number 95137248 each of which has as many digits
between them in the number as when they are arranged in ascending order?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three.
Ans (b)
3. In a certain code PATHOLOGIST is written as PIUBQKSRHFN. How is CONTROVERSY written in that
code?
(a) SUOPDNXRQDU
(b) SUOPDNZTSFW
(c) QSMNBPXRQDU
(D) QSMNBPZTSFW
(e) None of these.
Ans (a)
4. In a certain code PATHOLOGIST is written as PIUBQKSRHFN. How is CONTROVERSY written in that
code?
(a) SUOPDNXRQDU
(b) SUOPDNZTSFW
(c) QSMNBPXRQDU
(D) QSMNBPZTSFW
(e) None of these.
Ans (a)
5. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does
not belong to that group?
(a) Food : Hunger
(b) Water : Thirst
(c) Air : Suffocation
(d) Talent : Education
(e) Leg : Lame
Ans (d)
6. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does
not belong to that group?
(a) Crow
(b) Vulture
(c) Bat
(d) Ostrich
(e) Eagle
Ans (c)
7. Which of the following has the same relationship as that of Money : wealth?
(a) Pity : Kindness
(b) Cruel : Anger
(c) Wise : Education
(d) Pride : Humility
(e) None of these.
Ans (a)
8. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group which is the one that does not
belong to that group?
(a) 29
(b) 85
(c) 147
(d) 125
(e) 53
Ans (d)
9. If it is possible to make a meaningful word with the second, the sixth and the ninth letters of the word
PERMEABILITY, which of the following will be the first letter of that word? If no such word can be
formed give 'N' as the answer. If only two such words can be formed give 'D' as the answer and if more
than two such words can be formed give 'Z' as the answer.
(a) M
(b) L
(c) N
(d) D
(e) Z
Ans (e)
10. In a certain code language BEAM is written as 5%*K and COME is written as $7K%. How is 'BOMB'
written in that code?
(a) 5%K5
(b) 57K5
(c) $7K$
(d) 5$%5
(e) None of these
Ans (b)
11. Find the number of days from 26-1-1996 to 15-5-1996 (both days inclusive)
(a) 110
(b) 112
(c) 111
(d) 113
(e) None of these
Ans (a)
12. Find the wrong number in the following sequence: 22, 33, 66, 99, 121, 279, 594
(a) 279
(b) 594
(c) 121
(d) 33
(e) None of these
Ans (a)
13. A father is now three times as old as his son. Five years back he was four times as old as his son.
What is the age of the son now?
(a) 12
(b) 15
(c) 18
(d) 20
(e) None of these
Ans (a)
14. How many times between 4 a.m and 4 p.m will the hands of a clock cross?
(a) 4
(b) 8
(c) 10
(d) 11
(e) None of these
Ans (d)
15. Five students are sitting in row. T is on right of Z. M is on the left of Z but is on the right of L. T is on
the left of Q. Who is sitting first from the left? Here students are represented by the letters T, Z, M, L
and Q
(a) Z
(b) T
(c) Q
(d) L
(e) None of these
Ans (d)
16. ANGER : 37219 : : NEAR:
(a) 7219
(b) 9132
(c) 1372
(d) 7139
(e) None of these
Ans (d)
17. What is the letter immediately to the right of the letter which is seven letters to the right of 'W',
considering all the letters of the alphabet written in reverse order from left to right starting from 'Z'
(a) R
(b) O
(c) M
(d) Q
(e) None of these
Ans (b)
18. If the first day of the year 1990 was a Monday, what day of the week was the 1st January 1998?
(a) Thursday
(b) Tuesday
(c) Wednesday
(d) Friday
(e) None of these
Ans (a)
19. If “good and bad” is coded as 123, “bad is ugly” is coded as 245 and “good is fair” is coded as 436,
then what is the code for “fair”?
(a) 1
(b) 4
(c) 6
(d) 5
(e) None of these
Ans (c)
20. Choose the one from the following which is different from others
(a) pen and pencil
(b) tailer and shirt
(c) scooter and cycle
(d) sword and riffle
(e) None of these
Ans (b)
21. If 2 = 1, 3 = 3, 4 = 12, 5 = 60 then 6 = .....?
(a) 120
(b) 180
(c) 720
(d) 360
(e) None of these
Ans (d)
22. What is the next letter of the series, F, I, L, O, .....?
(a) M
(b) N
(c) R
(d) P
(e) None of these
Ans (c)
23. How many '5' s are there which are followed by 0 and preceded by 0 in the following series
157050700512515050050
(a) 1
(b) 5
(c) 4
(d) 3
(e) None of these
Ans (d)
24. A boy goes to see a movie and sees a man sitting to his left. He found that the man was his relative.
The man is the husband of the sister of his mother. How is the man related to the boy?
(a) Uncle
(b) Nephew
(c) Brother
(d) Father
(e) None of these
Ans (a)
25. A person traveled 20 km in the northward direction, then traveled 4 km in eastward direction, then
traveled 10 km in the northward direction again, then traveled 3 km in the eastward direction and finally
traveled 6 km in the southward direction. How far is he from the starting point?
(a) 17 km
(b) 37 km
(c) 31 km
(d) 25 km
(e) None of these
Ans (d)

1. If it is possible to make only one meaningful word with the Third, Seventh, Eighth and Tenth letters of
the word COMPATIBILITY, which of the following would be the last letter of that word ? If no such word
can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one such word can be formed, give your answer
as ‘Y’.
(A) I
(B) B
(C) L
(D) X
(E) Y
Ans : (B)
2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does
not belong to that group ?
(A) Stem
(B) Tree
(C) Root
(D) Branch
(E) Leaf
Ans : (B)
3. How many meaningful three letter English words can be formed with the letters AER, using each letter
only once in each word ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) Four
Ans : (D)
4. In a certain code FINE is written HGPC.
How is SLIT written in that code ?
(A) UTGR
(B) UTKR
(C) TUGR
(D) RUGT
(E) None of these
Ans : (E)
5. If ‘Apple’ is called ‘Orange’, ‘Orange’ is called ‘Peach’, ‘Peach’ is called ‘Potato’, ‘Potato’ is called
‘Banana’, ‘Banana’ is called ‘Papaya’ and ‘Papaya’ is called ‘Guava’, which of the following grows
underground ?
(A) Potato
(B) Guava
(C) Apple
(D) Banana
(E) None of these
Ans : (D)
6. If the digits in the number 86435192 are arranged in ascending order, what will be the difference
between the digits which are second from the right and fourth from the left in the new arrangement ?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) None
Ans : (D)
7. Each vowel of the word ADJECTIVE is substituted with the next letter of the English alphabetical
series, and each consonant is substituted with the letter preceding it. How many vowels are present in
the new arrangement ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) None of these
Ans : (C)
8. If in a certain language LATE is coded as 8&4$ and HIRE is coded as 7*3$ then how will HAIL be coded
in the same language ?
(A) 7&8*
(B) &7*8
(C) 7*&8
(D) 7&*8
(E) None of these
Ans : (D)
9. How many such pairs of letters are there in word ENGLISH, each of which has as many letters
between its two letters as there are between them in the English alphabets ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (E)
10. In a certain code ‘na pa ka so’ means ‘birds fly very high’, ‘ri so la pa’ means ‘birds are very beautiful’
and ‘ti me ka bo’ means ‘the parrots could fly’. Which of the following is the code for ‘high’ in that
language ?
(A) na
(B) ka
(C) bo
(D) so
(E) None of these
Ans : (A)
Directions—(Q. 11–15) In each of the questions below are given three statements followed by two
conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be
at variance from commonly known facts. Read both the conclusions and then decide which of the given
conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Read the statements and the conclusions which follow it and
Give answer—
(A) if only conclusion I is true.
(B) if only conclusion II is true.
(C) if either conclusion I or conclusion II is true.
(D) if neither conclusion I nor conclusion II is true
(E) if both conclusions I and II are true.
11. Statements : All stars are suns.
Some suns are planets.
All planets are satellites.
Conclusions :
I. Some satellites are stars.
II. No star is a satellite.
Ans : (C)
12. Statements : All fishes are birds.
All birds are rats.
All rats are cows.
Conclusions :
I. All birds are cows
II. All rats are fishes
Ans : (A)
13. Statements : All curtains are rods.
Some rods are sheets.
Some sheets are pillows.
Conclusions :
I. Some pillows are rods.
II. Some rods are curtains.
Ans : (B)
14. Statements : Some walls are windows.
Some windows are doors.
All doors are roofs.
Conclusions :
I. Some doors are walls.
II. No roof is a window.
Ans : (D)
15. Statements : All switches are plugs.
Some plugs are bulbs.
All bulbs are sockets.
Conclusions :
I. Some sockets are plugs.
II. Some plugs are switches.
Ans : (E)
Directions—(Q. 16–20) Study the sets of numbers given below and answer the questions, which follow :
489 – 541 – 654 – 953 – 983
16. If in each number, the first and the last digits are interchanged, which of the following will be the
second highest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (C)
17. If in each number, all the three digits are arranged in ascending order, which of the following will be
the lowest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (B)
18. Which of the following numbers will be obtained if the first digit of lowest number is subtracted
from the second digit of highest number after adding one to each of the numbers ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (A)
19. If five is subtracted from each of the numbers, which of the following numbers will be the difference
between the second digit of second highest number and the second digit of the highest number ?
(A) Zero
(B) 3
(C) 1
(D) 4
(E) 2
Ans : (B)
20. If in each number the first and the second digits are interchanged, which will be the third highest
number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (D)
Directions—(Q. 21–25) Read the following information carefully and answer the questions, which follow
:
‘A – B’ means ‘A is father of B’
‘A + B’ means ‘A is daughter of B’
‘A ÷ B’ means ‘A is son of B’
‘A × B’ means ‘A is wife of B’
21. Which of the following means P is grandson of S ?
(A) P + Q – S
(B) P ÷ Q × S
(C) P ÷ Q + S
(D) P × Q ÷ S
(E) None of these
Ans : (C)
22. How is P related to T in the expression ‘P + S – T’ ?
(A) Sister
(B) Wife
(C) Son
(D) Daughter
(E) None of these
Ans : (A)
23. In the expression ‘P + Q × T’ how is T related to P ?
(A) Mother
(B) Father
(C) Son
(D) Brother
(E) None of these
Ans : (B)
24. Which of the following means T is wife of P ?
(A) P × S ÷ T
(B) P ÷ S × T
(C) P – S ÷ T
(D) P + T ÷ S
(E) None of these
Ans : (E)
25. In the expression ‘P × Q – T’ how is T related to P ?
(A) Daughter
(B) Sister
(C) Mother
(D) Can’t be determined
(E) None of these
Ans : (D)
Directions—(Q. 26–30) In each of these questions a group of letters is given followed by four
combinations of number/symbol lettered (A), (B), (C) & (D). Letters are to be coded as per the scheme
and conditions given below. You have to find out the serial letter of the combination, which represents
the letter group. Serial letter of that combination is your answer. If none of the combinations is correct,
your answer is (E) i.e. None of these :
Letters# Q M S I N G D K A L P R B J E
Number/ Symbol# 7 @ 4 # % $ 6 1 2 £ 5 * 9 8 3
Conditions :
(i) If the first letter is a consonant and the last a vowel, both are to be coded as the code of the vowel.
(ii) If the first letter is a vowel and the last a consonant, the codes for the first and the last are to be
interchanged.
(iii) If no vowel is present in the group of letters, the second and the fifth letters are to be coded as ©.
26. BKGQJN
(A) 9©$7©%
(B) ©9$7%©
(C) 91$78%
(D) %1$789
(E) None of these
Ans : (A)
27. IJBRLG
(A) #89*£$
(B) #89*£#
(C) $89*£#
(D) $89*£$
(E) None of these
Ans : (C)
28. BARNIS
(A) 92*#%4
(B) 924#*%
(C) 92*#%9
(D) 42*#%4
(E) None of these
Ans : (E)
29. EGAKRL
(A) #£$21*
(B) £$21*3
(C) £$21*#
(D) #£$21#
(E) None of these
Ans : (B)
30. DMBNIA
(A) 6@9%#2
(B) 2@9%#6
(C) 2@9%#2
(D) 2©9%#2
(E) None of these
Ans : (C)
Directions—(Q. 31–35) Study the following information carefully to answer these questions.
Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H work for three different companies namely X, Y and Z. Not more
than three persons work for a company. There are only two ladies in the group who have different
specializations and work for different companies. Of the group of friends, two have specialization in
each HR, Finance and Marketing. One member is an engineer and one is a doctor. H is an HR specialist
and works with a Marketing specialist B who does not work for company Y. C is an engineer and his
sister works in company Z. D is a specialist in HR working in company X while her friend G is a finance
specialist and works for company Z. No two persons having the same specialization work together.
Marketing specialist F works for company Y and his friend A who is a Finance expert works for company
X in which only two specialists work. No lady is a marketing specialist or a doctor.
31. For which of the following companies does C work ?
(A) Y
(B) X
(C) Z
(D) Data inadequate
(E) None of these
Ans : (A)
32. Which of the following represents the pair working in the same company ?
(A) D and C
(B) A and B
(C) A and E
(D) H and F
(E) None of these
Ans : (E)
33. Which of the following combination is correct ?
(A) C–Z-Engineer
(B) E–X–Doctor
(C) H–X–HR
(D) C–Y–Engineer
(E) None of these
Ans : (D)
34. Who amongst the friends is a doctor ?
(A) H
(B) E
(C) C
(D) Either E or C
(E) None of these
Ans : (B)
35. Which of the following pairs represents the two ladies in the group ?
(A) A and D
(B) B and D
(C) D and G
(D) Data inadequate
(E) None of these
Ans : (C)

1. Which of the following States will soon have its first Civil Airports ?
(A) Jammu & Kashmir
(B) Maharashtra
(C) Assam
(D) Meghalaya
(E) Sikkim
Ans : (E)
2. Who amongst the following made the 41st Test Century of his career recently ?
(A) Saurav Ganguly
(B) V. V. S. Laxman
(C) Rahul Dravid
(D) Sachin Tendulkar
(E) None of these
Ans : (D)
3. Which of the following was/were the objective(s) of the Mission Chandrayaan 1 ?
(a) Preparing dimensional atlas of the lunar surface.
(b) Chemical Mapping of the entire lunar surface.
(c) Locating minerals in the soil of the moon.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (D)
4. Which of the following States introduced a high tech foodgrain rationing system to ensure
timely supply of the foodgrains to people living below poverty line ?
(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Delhi
(D) West Bengal
(E) Karnataka
Ans : (E)
5. Which of the following is NOT a part of India’s Money Market ?
(A) Bill Markets
(B) Call Money Market
(C) Banks
(D) Mutual Funds
(E) Indian Gold Council
Ans : (E)
6. Which of the following is the objective of the project ‘Bhoomi Keralam’ launched by the State
Govt. ?
(A) To conduct a survey of the land
(B) To bring those people back who have left the State and settled in other States
(C) To provide financial security to farmers who are in distress
(D) To identify those tribals who need jobs or financial assistance
(E) None of these
Ans : (A)
7. Which of the following countries adopted its new constitution recently ?
(A) Russia
(B) Equadore
(C) South Korea
(D) North Korea
(E) None of these
Ans : (B)
8. Which of the following awards was given to Pt. Bhimsen Joshi recently (2008) ?
(A) Padma Bhushan
(B) Sangit Natak Academy Award
(C) Maharashtra Bhushan
(D) Karnataka Ratna
(E) Bharat Ratna
Ans : (E)
9. Which of the following States got its first Rail link recently ?
(A) Haryana
(B) Arunachal Pradesh
(C) Sikkim
(D) Manipur
(E) Jammu & Kashmir
Ans : (E)
10. Barack Hussain Obama belongs to which of the following political parties ?
(A) Republican
(B) Democratic
(C) Labour
(D) American National Congress
(E) None of these
Ans : (B)
11. Which of the following is/are NOT the features of India’s Foreign Trade policy (2004 to
2009)?
(a) To double India’s percentage share of global trade from present 0·7 per cent to 1·5 per cent by
2009.
(b) Simplifying the procedures and bringing down the cost.
(c) Make SAARC countries India’s most preferred foreign trade partners by 2009.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) Only (a) & (c)
Ans : (C)
12. Stephen Harper whose name was in news recently is the ……….
(A) President of Canada
(B) Prime Minister of Canada
(C) President of Italy
(D) Prime Minister of Switzerland
(E) Foreign Minister of U.S.A.
Ans : (B)
13. Which of the following is NOT a fertilizer product ?
(A) Urea
(B) Murate of Potash
(C) Di Amonium Phosphate
(D) Calcium Carbonate
(E) All are fertilizers
Ans : (E)
14. A Rs. 35,000 crore JSW Steel Plant project was inaugurated in West Bengal recently. The
project is setup / developed in ……….
(A) Singur
(B) Nandigram
(C) Salboni
(D) Malda
(E) Joynagar
Ans : (C)
15. Which of the following State Govts. Has announced that it will provide a special package of
incentives to Employment Intensive Industries ?
(A) Punjab
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
(E) Bihar
Ans : (C)
16. Which of the following nations has decided to increase its co-operation in the field of energy
with India ?
(A) Russia
(B) China
(C) Bangladesh
(D) Nepal
(E) Japan
Ans : (A)
17. Which of the following services is NOT provided by the post offices in India ?
(A) Savings Bank Scheme
(B) Retailing of Mutual Funds
(C) Sale of stamp Papers (Judicial)
(D) Issuance of Demand Drafts
(E) Life Insurance cover
Ans : (D)
18. Mohammed Anni Nasheed is the newly elected President of ……….
(A) Fiji
(B) Maldives
(C) Iraq
(D) Iran
(E) None of these
Ans : (B)
19. Who amongst the following is the winner of the Nobel Prize for Literature 2008 ?
(A) Jean Marie Gustave Le Clezio
(B) Martti Ahtisaari
(C) Yoichiro Nambu
(D) Francoise Barre Sinoussi
(E) None of these
Ans : (A)
20. A national level commission of India has asked about twenty States to set up which of the
following commissions in their States as early as possible ?
(A) Farmers Commission
(B) Women Commission
(C) Child Welfare Commission
(D) Law Commission
(E) None of these
Ans : (D)
21. Which of the following is/are the measure(s) taken by the Reserve Bank of India (RBI) to
ease the liquidity crunch in the country ?
(a) Cut in Cash Reserve Ratio and Statutory Liquidity Ratio.
(b) Increase the flow of foreign direct investment.
(c) Supply of additional currency notes in the market.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (A)
22. The third India Brazil and South Africa (IBSA) Summit took place in which of the following
dies recently ?
(A) Brazilia
(B) New Delhi
(C) Suncity
(D) Salvador
(E) Durban
Ans : (B)
23. Which of the following States has dcided to set up Arsenic Removal Plants in all the districts
of the State to enable itself to provide arsenic free drinking water to all the people by 2010-11 ?
(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) West Bengal
(D) Orissa
(E) Maharashtra
Ans : (C)
24. Who amongst the following is the author of the book ‘The Exile’ ?
(A) B. G. Verghese
(B) Philip Roth
(C) Aravind Adiga
(D) Navtej Saran
(E) None of these
Ans : (D)
25. Which of the following programmes is being implemented in all the districts of the country ?
(A) Sarva Shiksha Abhiyan
(B) Navodaya Vidhyalay
(C) Ultra Mega Power Project
(D) Rajiv Gandhi Grameen Vidyuthikara Yojana
(E) None of these
Ans : (A)
26. The Govt. of India decided to provide a bonus price of Rs. 50 per quintal on which of the
following products over and above its minimum support price of Rs. 850 per quintal ?
(A) Wheat
(B) Paddy
(C) Sugarcane
(D) Cotton
(E) None of these
Ans : (B)
27. Who amongst the following is the author of the book ‘The Namesake’ ?
(A) Vikram Seth
(B) V. S. Naipaul
(C) Arun Bhagat
(D) Anita Desai
(E) Jhumpa Lahiri
Ans : (E)
28. Besides USA India has signed Nuclear Agreement with which of the following countries and
is named as ‘Co-operation Agreement for Peaceful uses of Nuclear Energy’ ?
(A) Italy
(B) Germany
(C) France
(D) Canada
(E) Australia
Ans : (C)
29. Tzipi Livini whose name was in news recently is from which of the following countries ?
(A) Singapore
(B) South Korea
(C) Austria
(D) Israel
(E) None of these
Ans : (D)
30. World Ozone day is observed on ……….
(A) 16th September
(B) 16th October
(C) 16th November
(D) 26th September
(E) 26th October
Ans : (A)
31. Which of the following is NOT a Govt. Sponsored organization ?
(A) Small Industries Development Bank of India
(B) NABARD
(C) National Housing Bank
(D) ICICI Bank
(E) All are Govt. sponsored
Ans : (D)
32. ‘Merdeka Cup’ is associated with the game of ……….
(A) Badminton
(B) Football
(C) Hockey
(D) Golf
(E) Tennis
Ans : (B)
33. India’s Space Rocket Launching Centre is in ……….
(A) Portblair
(B) Hassan
(C) Tirupati
(D) Kochi
(E) Sri Harikota
Ans : (E)
34. The National Games scheduled in 2011 will be organized in ……….
(A) Bengaluru
(B) Goa
(C) Kolkata
(D) Kochi
(E) Jaipur
Ans : (B)
35. Which of the followiing diseases is not covered under Integrated Disease Surveillance
project ?
(A) Cholera
(B) Tuberculosis
(C) AIDS
(D) Polio
(E) Cancer
Ans : (E)
36. Which of the following is TRUE about ‘Antyodaya Anna Yojana’ ?
(a) Scheme is for Below Poverty Line families.
(b) People are provided cooked meals under the scheme.
(c) All beneficiaries of National Rural Employment Guarantee Act are covered in this scheme.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (E)
37. Jelena Jankovic of Serbia won which of the following titles of tennis after defeating Svetlana
Kuznetsova ?
(A) China Open
(B) Japan Open
(C) New Zealand Open
(D) Australian Open
(E) None of these
Ans : (A)
38. Who amongst the following is the Minister of Home Affairs in Union Cabinet of India at
present ?
(A) Shivraj Patil
(B) Lalu Prasad Yadav
(C) P. Chidambaram
(D) Sharad Pawar
(E) None of these
Ans : (C)
39. Banks are required to pay how much percentage of their net bank credit to Priority Sector is
advance ?
(A) 5%
(B) 7%
(C) 10%
(D) 15%
(E) None of these
Ans : (C)
40. Dronacharya Award is given for excellence in ……….
(A) Literacy Work
(B) Social Service
(C) Coaching in Sports
(D) Journalism
(E) None of these
Ans : (C)

Contact Details:
State Bank of India
F- 149,
Mangal Bhazar,
New Patpar Ganj Road,
Laxmi Nagar,
New Delhi,
Delhi49
011 2250 5821
India

Map Location:
June 5th, 2014 10:55 AM
Unregistered
State Bank of India clerical cadre previous years question papers free download

Can you please give me the State Bank of India clerical cadre previous years question papers as it is very urgent for me?


All times are GMT +6.5. The time now is 01:55 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8