Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics > Railway Bharti Board Ajmer Senior Clerk Exam paper

Thread: Railway Bharti Board Ajmer Senior Clerk Exam paper Reply to Thread Railway Bharti Board Ajmer Senior Clerk Exam paper
Your Username: Click here to log in
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
June 11th, 2014 12:28 PM
Nilesh
Re: Railway Bharti Board Ajmer Senior Clerk Exam paper

Here I am giving you question paper for Railway Bharti Board Ajmer Senior Clerk Examination in file attached with it ..

Railway Bharti Board Ajmer Senior Clerk Examination paper

1. Trasfer of heat through horizontal movement of air is called

(A) Advection

(B) Convection

(C) Conduction

(D) Radiation

Ans : (A)



2. Which of the following revers is referred to as "Dakshin Ganga"

(A) Krishna

(B) Godavari

(C) Mahanadi

(D) Cauvery

Ans : (B)



3. The clouds float in atmosphere because of their low-

(A) Temperature

(B) Viscosity

(C) Pressure

(D) Density

Ans : (D)



4. Which one is the first atomic plant established in India?

(A) Kaiga

(B) Tarapur

(C) Narora

(D) Kota

Ans : (B)


5. Who presides over the meeting of the council of ministers?

(A) The prime Minister

(B) The President

(C) Cabinet secretary

(D) Lok Sabha Speaker

Ans : (A)



6. What is the minimum age required to become Prime Minister of India?

(A) 18 Years

(B) 21 Years

(C) 25 Years

(D) 35 Years

Ans : (C)



7. Which of the following gases is used in the artificial ripening of fruits?

(A) Acetylene

(B) Ethylene

(C) Methane

(D) Ethane

Ans : (B)



8. The light waves are -

(A) Electric Waves

(B) Magnetic Waves

(C) Electromagnetic Waves

(D) Electrostatic Waves

Ans : (C)



9. Which of the folowing process produce Hydrogen gas?

(A) Electrolysis of water

(B) Passing of steam over red hot iron

(C) Reaction of Zinc with Hydrochloric acid

(D) All of these

Ans : (D)



10. The hydraulic brakes used in automobiles is a direct application of -

(A) Archmedes' Principle

(B) Pascal's Law

(C) Bernoulli's Theorem

(D) Faraday's Law

Ans : (B)



11. Which of the following planet orbits around the sun in background direction from east to west?

(A) Earth

(B) Mercury

(C) Venus

(D) Jupiter

Ans : (B)
June 10th, 2014 07:45 PM
Unregistered
Railway Bharti Board Ajmer Senior Clerk Exam paper

Can you give me question paper for Railway Bharti Board Ajmer Senior Clerk Examination ?


All times are GMT +6.5. The time now is 11:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8