Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics > Assam CEE Questions and Answers

Thread: Assam CEE Questions and Answers Reply to Thread Assam CEE Questions and Answers
Your Username: Click here to log in
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
April 18th, 2016 02:24 PM
Sumit Bhardwaj
Re: Assam CEE Questions and Answers

Hey as per your demand here I am providing you Assam CEE Questions and Answers

Here I am giving you qus answer for practice of biology

1. Which of the following is known as pond silk?

(a) Spirogyra (b) Ulothrix

(c) Nostoc (d) Anabaena

Ans. (a)

2. Which of the following is incorrectly matched?

(a) Rabbit—Microelcithal, isolecithal

(b) Frog—Mesolecithal, centrolecithal

(c) Human—Mesolecithal, ceritrolecithal

(d) Birds—Macrolecithal, telolecithal

Ans. (c)

3. In a copulating pair of Pheretima posthuma which of the two processes take place?

(a) Internal fertilization and reciprocal fertilization

(b) Cross fertilization and reciprocal fertilization

(c) Reciprocal fertilization and internal fertilization

(d) External fertilization and internal fertilization

Ans. (b)

4. A student sets up an experiment on photosynthesis as follows:

He takes soda water in a glass tumbler and add achlorophyll extracts into the contents and keeps the tumbler exposed to sunlight hoping that he has provided necessary ingredients for photosynthesis to proceed (viz., CO2, H20, chlorophyll and light). What do you think what will happen after, say, a few hours of exposure of light?

(a) Photosynthesis will take place and glucose will be produced

(b) Photosynthesis will take place and starch will be produced which will turn the mixture turbid

(c) Photosynthesis will not take place because CO2 dissolved in soda water escapes into the atmosphere

(d) Photosynthesis will not take place because intact chloroplasts are needed for the process

Ans. (d)

5. The pesticide most persistent in the soil is:

(a) DDT (b) BHC

(c) dieldrin (d) baygon

Ans. (c)

6. An antibody is a:

(a) white corpuscle which attack invading bacteria

(b) molecule that specifically Inactivate an antigen

(c) component of the blood

(d) secrection of mammalian erythrocyte

Ans. (b)

7. ECG is a measure of:

(a) rate of heart beat

(b) difference in electric potential

(c) volume of blood pumped

(d) ventricular contraction

Ans. (b)

8. Vitreous humor Is:

(a) colloid (b) watery fluid

(c) mucoid connective tissue

(d) all of the above

Ans. (c)

9. In respiration, largest amount of energy is produced in:

(a) anaerobic respiration (b) Krebs’ cycle

(c) glycolysis (d) none of the above

Ans. (b)

10. Torpedo is commonly known as:

(a) suckerfish (b) electric ray

(c) globefish (d) sea horse

Ans. (b)

11. Foramen of Panizzae is found in the heart of:

(a) rabbit (b) pigeon

(c) crocodile (d) frog

Ans. (c)

12. Which one of the following pesticides is banned now-a-days?

(a) DDT (b) Eldrin

(c) Aldrin (d) Toxaphene

Ans. (a)

13. Camassial teeth are modified for:

(a) crushing (b) tearing

(c) grinding (d) cutting

Ans. (d)

14. In the anther wall:

(a) tapetum lies between endothecium and middle layers

(b) tapetum lies just inner to endothecium

(c) middle layer is the between endo thecium and tapetum

(d) endothecium lies to middle layer

Ans. (c)

15. Insectivorous plants grow in a soil:

(a) deficient in iron

(b) rich in nitrogen

(c) deficient in nitrogen

(d) deficient in calcium

Ans. (c)

16. Aleurone grains are rich in:

(a) fat (b) protein

(c) carbohydrates (d) auxins

Ans. (b)

17. Meiosis can be observed in:

(a) tapetal cells (b) megaspores

(c) microspores (d) spore mother cells

Ans. (d)

18. Which of the following is not an intermediate in Krebs’ cycle?

(a) Acetic acid

(c) Succinyl coenzyme-A

(d) Maleic acidCitric acid

Ans. (a)

19. The possible beneficial aspect of grazing animals is the

(a) removal of wild animals and pests

(b) eradication of weeds

(c) removal of wild plants

(d) addition of their excreta into the soil

Ans. (d)

20. Carrier proteins are involved in:

(a) transport of enzymes

(b) water transport

(c) active transport of ions

(d) passive transport of ions

Ans. (d)

21. McClintock is related to:

(a) plasmids

(b) retroposons

(c) transposons

(d) none of the above

Ans. (c)

22. Chloroplasts of Spirogyra have:

(a) spiral margin

(b) smooth or waxy margin

(c) smooth margin

(d) none of the above

Ans. (a)

23. Vascular bundles, in which phloem is found on both sides of xylem are called

(a) collateral (b) bicollateral

(c) radial (d) amphicribral

Ans. (b)

24. Aerenchyma is helpful in plants by:

(a) providing buoyancy in hydrophytes

(b) absorption in stilt roots

(c) giving mechanical strength to plants

(d) giving flexibility to plants

Ans. (a)

25. Who proposed the “Cohesion Theory” of ascent of sap?

(a) Strasburger (b) Godlewski

(c) Western (d) Dixon and Jolley

Ans. (d)

26. A child has single kidney since birth. This variation is:

(a) hybridization (b) negative meristic

(c) blastogenic (d) substantive

Ans. (b)

27. Why is CO poisonous for man?

(a) CO affects the nerves of the lungs

(b) CO affects the diaphragm and intercostal muscles

(c) CO reacts with oxygen reducing percentage of 02 in air

(d) haemoglobin combines with CO instead 02 and the product cannot dissociate

Ans. (d)

28. Duct of Bellini opens on:

(a) ureter (b) renal papilla

(c) duodenum (d) DCT

Ans. (b)

29. Humus is essential for plant growth because:

(a) it is rich in nutrients and increases the water holding capacity of soil

(b) it Increases aeration of soil

(c) it increases porocity of soil

(d) all of the above

Ans. (d)

30. Which of the following is viviparous?

(a) Running birds (b) Whales

(c) Bats (d) Both V and ‘C’

Ans. (d)
April 18th, 2016 01:40 PM
Unregistered
Assam CEE Questions and Answers

Hello sir I want to prepare for Assam CEE exam so here can you please suggest me some Questions and Answers of biology for practice ?


All times are GMT +6.5. The time now is 07:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8