Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > Exams > Combined Graduate Level Examination Question Paper PDF

Thread: Combined Graduate Level Examination Question Paper PDF Reply to Thread Combined Graduate Level Examination Question Paper PDF
Your Username: Click here to log in
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
April 15th, 2014 03:57 PM
Vinodt
Re: Combined Graduate Level Examination Question Paper PDF

As you want to get the previous year questions paper of 2010 of exam of Combined Graduate Level Examination conducted by Staff Selection Commission so here is the information of the same for you:

Some content of the file has been given here:

1. To pin one’s faith-

(a) To be sure of some body’s favour (b) To be unsure of favour

(c) To bother for friends

(d) To bother for one’s relatives



2. To play fast and loose

(a) To be undependable

(b) To cheat people

(c) To hurt some body’s feelings

(d) To trust others



3 To play on a fiddle-

(a) To play an important role

(b) To play upon a musical instrument

(c) To be busy over trifles

(d) To be busy over important matter



4. Alma Mater- ‘

(a) Mother’s milk

(b) Mother’s concern for the child

(c) The learning that one receives from mother

(d) Institution where one receives education



5. To be on the apex

(a) To scale a peak

(b) To be at the highest point

(c) To punish somebody

(d) To beat somebody



6. At one’s beck and call

(a) To climb the back

(b) To call from behind

(c) To be always at one’s service or command

(d) Not to care for anybody



7. At one’s wit’s end-

(a Completely confused

(b) To be very witty

(c) To have no sense of humour

(d) To confuse others



8. An axe to grind-

(a) To put an axe in the enemy’s territory

(b) To put an axe in the ground

(c) Not to have any selfish motive

(d) To have a selfish motive



Direction(9-18): Read the following paragraph and answer: Edmunde Burke called the press the Fourth Estate of the realm. I think

he did not use this title for the Press thoughtlessly as social ruling group or class. The three Estates or Realms (in England) Lords

Spiritual (i.e., the Bishops in the House of Lords), the ‘temporal, (i.e. other Lords) and Commons, i. e., the common people). The

Press has been rightly called the Fourth Estate as it also. constitutes a ruling group or class like the Lords and Commons. It cannot

be denied in a free country that the Press exercises good deal of influence in shaping public opinion and pointing out the

weaknesses or def ects of society or of Government, and ‘in general bringing to light all those good or bad things in society which

would have otherwise remained unnoticed. The power is not limited or put under any check. The Press, instead of, being controlled

by anyone controls life and thought of a nation: Hence the Press constitutes an Estate by itself.

Obviously. thus power which the Press in an ’ country wields depends upon the number of newspaper readers. The opinions . and

comments of newspapers can influence. the life of a nation only when they are read, by People. Reading in turn, requires that the

general mass of people should be educated. Thus, the spread of education determines the extent of the newspapers. Where

readers are few; newspapers must necessarily be few. Their influence, in that case can extend only to a small minority of

population. In a country like India, the percentage of literacy is very low and the standard of journalism is n9t very high. So P ress

has to play the role of a teacher here.



9. Edmunde Burke called the Press

(a) Instrument of Public Opinion

(b) Distributor of news

(c) The Fourth Estate

(d) Lord Temporal



10. The term Fourth Estate stands for

(a) An area of land

(b) Landed Property

(c) Social ruling group or class

(d) Instrument of Power



11. Out of the following the one which is not included in the Three Estates is-

(a) Lords Spiritual (b) Justices of Peace

(c) Lord Temporal

(d) Commons



12. The Free press docs not perform the function of-

(a) Shaping public opinion

(b) Supporting at all times the official policy

(c) Criticising Government

(d) Exposing social abuses



13. How much power does a Free Pres! possess?

(a) Only that much power which is allowed by the Government of the the country

(b) Unlimited power without any check

(c) Unlimited power subject to the maintenance of la wand order and public morality

(d) No power at all



14. The secret of the Press is-

(a) the money which the newspaper owners can wield

(b The number of newspaper readers

(c) the extent to which it supports official policy

(d) The patronage enjoyed by it of the Government



15. The number of newspaper readers is determined by -

(a) The low price of newspapers

(b) The patronage extended to it by the moneyed people

(c) Education of the general mass of people

(d) The availability of newsprint.



16. The Press exercises power by

(a) Enlisting the support of the people

(b) Keeping watch over the acts of the Government

(c) Controlling life and thought of a nation

(d) Because it is a great moneyedconcern



17. The state of journalism in India

(a) is upto the mark

(b) is rather low

(c) is in its infancy (d) is not very high



18. The Press has the greatest chances of flourishing in a–

(a) Monarchy

(b) Aristocracy

(c) Democracy

(d) Lim ited Dictatorship



19 - 26 Fill in the blanks:



19. She has Dot recovered fully—the shock of his failure.

(a) off (b) of (c) from (d) against



20. The master dispensed—the services of his servant.

(a) of (b) with (c) off (d) for



21. I look—him as my close friend.

(a) OD (b)’up (c) after (d) to



22. My friend is really very good–cricket.

(a) on (b) at (c) in (d) over



23. He has great affection—me.

(a) with (b) on (c) for (d) in



24. He always connives—with his superiors against his colleagues.

(a) on (b) with (c) about (d) at



25. I have been informed that the two brothers have fallen—.

(a) upon (bl through (c) in (d) out



26. Your friend has been convicted—the charge of murder.

(a) upon (b) for (c) on (d) of



Direction: 27-31 : Each word or phrase is followed by four words or phrases. Choose the word or phase which is most

nearly the same



27. Pragmatism-

(a) Appe arance (b) Obscurantism (c) Practicality (d) Reversion



28. Expeditiously

(a) Rapidly b. easily (c) Vividly d. none of these



29. Precarious

(a) Huge b. uncertain (c) Dangerous d. valuable



30. Vagrant-

(a) Wandering b. Not clear (c) Futile d. None of these



31. Valediction

(a) Valid B. Farewell speech (c) Judgement d. None of these



Directions :- Each question is followed by four alternatives. Pick the one which best describe the statement



32. Capable of being approached-

(a) Accessory (b) Easy (c) Accessible (d) Adaptable



33. One who is liked by people-

(a) Samaritan (b) Popular () Philanthropist (d) Misanthropepist



34. No longer in use-

(a) Impracticable (b) Obsolete (c) Absolute (d) Useless



35. A child born after the death of his father-

(a) Posthumous (b) Bastard (c) Kiddy (d) Stepson.



36. One who is present everywhere-

(a) God (b) Omnipotent (c) Omnipresent (d) Visible



37 . An office without salary-

(a) Honorary (b) Slavish (c) Sinecure (d) Voluntary



38. A document written by hand-

(a Script (b) Autobiography (c) Manuscript (d) Autography



39. Government by officials

(a) Oligarchy (b) Bureaucracy (c) Autocracy (d) Democracy



40. A speech made off hand-

(a) Extempore (b) Maiden (c) Lecture (d) Gibberish

Answer

1. a, 2. a. 3. c, 4. d, 5. b, 6. c, 7. a, 8. d. 9. c 10. c, 11. b, 12. b, 13. c, 14. b, 15. c, 16. c, 17. d, 18. c. 19. c, 20. b, 21. a, 22. b, 23.

c, 24. b, 25. d, 26. c, 27. c, 28. a, 29. c, 30. a 31.b, 32. a, 33. b, 34. b, 35. a, 36. b, 37. a, 38. c, 39. b, 40. a

Directions—(Q.1–5) Choose the word opposite in meaning to the given bold word and indicate your correct response.



1. Jettison

(A) Accept

(B) Reward

(C) Preserve

(D) Consent

Ans : (C)



2. Ameliorate

(A) Improve

(B) Depend

(C) Soften

(D) Worsen

Ans : (D)



3. Grotesque

(A) Natural

(B) Odd

(C) Whimsical

(D) Sinful

Ans : (A)



4. Devious

(A) Straight

(B) Obvious

(C) Simple

(D) Superficial

Ans : (C)



5. Evanescent

(A) Imminent

(B) Permanent

(C) Pervasive

(D) Immanent

Ans : (B)





Directions—(Q. 6–10) In these questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of

the given bold word and indicate your correct alternative.



6. Debacle

(A) Decline

(B) Downfall

(C) Discomfiture

(D) Degeneration

Ans : (B)



7. Ostracise

(A) Banish

(B) Belittle

(C) Beguile

(D) Besiege

Ans : (A)



8. Prophylactic

(A) Antagonistic

(B) Toxic

(C) Preventive

(D) Purgative

Ans : (C)



9. Coddle

(A) Huddle

(B) Satisfy

(C) Protect

(D) Cheat

Ans : (C)



10. Flimsy

(A) Funny

(B) Irrational

(C) Weak

(D) Partisan

Ans : (B)



Directions—(Q. 11–15) In these questions, a part of the sentence is bold. Below are given alternatives to the bold part at

(A), (B) and (C) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed your

answer is (D).



11. To get into the building I’ll disguise as a reporter—

(A) disguise to be

(B) disguise as one

(C) disguise myself

(D) No improvement

Ans : (C)



12. He denied that he had not forged my signature—

(A) would not forge

(B) had forged

(C) did not forge

(D) No improvement

Ans : (B)



13. If I had played well, I would have won the match—

(A) I played well

(B) I play well

(C) I am playing well

(D) No improvement

Ans : (D)



14. Since the records are missing, the possibility of paying more than one compensation for the same piece of land cannot

be ruled aside—

(A) out

(B) off

(C) away

(D) No improvement

Ans : (A)



15. A callous system generates nothing but a misanthrope—

(A) develops

(B) induces

(C) produces

(D) No improvement

Ans : (C)



Directions—(Q. 16–20) In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for

the given words/sentence and indicate the appropriate alternative.



16. One who hides away on a ship to obtain a free passage—

(A) Compositor

(B) Stoker

(C) Stowaway

(D) Shipwright

Ans : (C)



17. Clues available at a scene—

(A) Circumstantial

(B) Derivative

(C) Inferential

(D) Suggestive

Ans : (A)



18. An unexpeced piece of good fortune—

(A) Windfall

(B) Philanthropy

(C) Benevolence

(D) Turnstile

Ans : (A)



19. An emolument over and above fixed income or salary—

(A) Honorarium

(B) Sinecure

(C) Perquisite

(D) Prerogative

Ans : (C)



20. The animals of a particular region—

(A) Flora

(B) Museum

(C) Zoo

(D) Fauna

Ans : (D)



Directions—(Q. 21–25) In the following questions, groups of four words are given. In each group, one word is correctly

spelt. Find the correctly spelt word and mark your answer.



21. (A) Parapharnelia

(B) Parsimonious

(C) Peccadilo

(D) Peadiatrics

Ans : (B)



22. (A) Measureable

(B) Manageable

(C) Marriagable

(D) Manoevrable

Ans : (B)



23. (A) Tussel

(B) Tunnle

(C) Tumble

(D) Trable

Ans : (C)



24. (A) Populus

(B) Pompuous

(C) Prelious

(D) Presumptuous

Ans : (D)



25. (A) Impromptue

(B) Illustrious

(C) Illusery

(D) Impetous

Ans : (B)



Directions—(Q. 26–30) In the following questions, the Ist and the last sentences of the passage are numbered 1 and 6. The

rest of the passage is split into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order.

Read the sentence and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer and indicate the

appropriate alternative.



26. 1. The most vulnerable section of the society are the students.

P. Revolutionary and new fledged ideas have a great appeal to them.

Q. Agitations may be non-violent methods of protest.

R. They cannot resist the charm of persuasion.

S. They are to be taught that without discipline they cannot get proper education.

6. However if these become violent, the antisocial elements get encouraged and they put all proper working

out of gear.

(A) PRSQ

(B) RSQP

(C) SRPQ

(D) RPQS

Ans : (A)



27. 1. Venice is a strange city.

P. There are about 400 odd bridges connecting the islands of Venice.

Q. There are no motor cars, no horses and no buses there.

R. These small islands are close to one another.

S. It is not one island but a hundred islands.

6. This is because Venice has no streets.

(A) SRPQ

(B) PSRQ

(C) RQPS

(D) QSRP

Ans : (D)



28. 1. One of the most terrible battles of the American Civil War was fought in July 1863, at Gettysburg.

P. The chief speech on that occasion was given by Edward Everett, a celebrated orator.

Q. Lincoln was asked to make a few remarks.

R. In November of that year a portion of the battlefield was dedicated as a final restingplace for men of both armies who died there.

S. Everett’s speech lasted 2 hours; Lincoln’s for 2 minutes; it was over almost before the crowd realized that it had begun.

6. But the Gettysburg speech, is now one of the world’s immortal pieces of literature.

(A) SQRP

(B) RPQS

(C) PQRS

(D) QPSR

Ans : (C)



29. 1. The teacher training agency in England hopes to make teaching one of the top three professions.

P. They have also demanded that the campaign should be matched by improved pay scales, work load and morale so as to avoid

recruitment problems with an aim to raise the image of the teaching profession.

Q. A series of advertisements are now being screened showing famous people speaking about teachers they remember and

admire.

R. An amount of $ 100 million has been set aside to combat the shortage of applicants for teacher training.

S. Teacher Unions have welcomed this campaign.

6. It is high time for the Indian Government also to think on similar lines and take steps to lift up the sinking morale of the teaching

profession.

(A) QRPS

(B) RPSQ

(C) RQSP

(D) QPSR

Ans : (C)



30. 1. Some say that failure is like toxic waste.

P. I see failure more as a fertilizer.

Q. Thinking about it pollutes and undermines the attitudes needed for success.

R. The seeds of success must be planted afresh.

S. It can be used to enrich the soil of your mind.

6. Turning failure into a fertilizer is accomplished by using your errors as steps in learning.

(A) SRQP

(B) PQSR

(C) SPQR

(D) QPSR

Ans : (D)



Directions—(Q. 31–35) In the following questions, a sentence has been given in Active Voice/Passive Voice. Out of the

four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice and indicate

your correct answer.



31. The agent had disclosed the secret before it was evening—

(A) The secret was disclosed by the agent before it was evening

(B) The secret had disclosed by the agent before it had been evening

(C) The secret had been disclosed by the agent before it was evening

(D) The secret was disclosed by the agent before it had been evening

Ans : (C)



32. Surely the lost child must have been found by now—

(A) Surely must have found the lost child by now

(B) Surely some one must have found the lost child by now

(C) Surely now must have found the lost child

(D) Now must have found the lost child surely

Ans : (B)



33. We serve hot meals till 10.30, guests can order coffee and sandwiches upto 11•30—

(A) Hot meals are serving till 10.30; coffee and sandwiches are ordering by guests till 11•30

(B) Hot meals are being served till 10.30; coffee and sandwiches are being ordered till 11•30

(C) Hot meals are served till 10.30; coffee and sandwiches may be ordered till 11•30

(D) Hot meals will be served till 10.30; coffee and sandwiches will be ordered upto 11•30

Ans : (C)



34. Lie facedown; stretch your arms in front—

(A) You are facedown, arms are to be outstretched

(B) You should be lying facedown, with arms outstretched

(C) You should be lying face down; lest arms stretch out

(D) Let face be down; let arms be stretched out

Ans : (B)



35. The Greeks expected to win the international trophy—

(A) It was expected that the Greeks would win the international trophy

(B) The international trophy was expected to be won by the Greeks

(C) It was expected that the Greeks will win the international trophy

(D) It was expected by the Greeks that they would win the international trophy

Ans : (D)



Directions—(Q. 36–40) In the following questions you have a brief passage with 5 questions following the passage. Read

the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and indicate your correct

alternative.



Passage:

In May 1966, the World Health Organisation was authorised to initiate a global campaign to eradicate smallpox. The goal was to

eradicate the disease in one decade. Because similar projects for malaria and yellow fever had failed, few believed that smallpox

could actually be eradicated but eleven years after the initial organisation of the campaign, no cases were reported in the field.



The strategy was not only to provide mass vaccinations, but also to isolate patients with active smallpox in order to contain the

spread of the disease and to break the chain of human transmission. Rewards for reporting smallpox assisted in motivating the

public to aid health workers. One by one, each smallpox victim was sought out, removed from contact with others and treated. At

the same time, the entire village where the

victim had lived was vaccinated.



Today smallpox is no longer a threat to humanity. Routine vaccinations have been stopped worldwide.



36. Which of the following is the best title for the passage ?

(A) The World Health Organisation

(B) The Eradication of Smallpox

(C) Smallpox Vaccinations

(D) Infectious Diseases

Ans : (B)



37. What was the goal of the campaign against smallpox ?

(A) To decrease the spread of smallpox worldwide

(B) To eliminate smallpox worldwide in ten years

(C) To provide mass vaccinations against smallpox worldwide

(D) To initiate worldwide projects for smallpox, malaria and yellow fever at the same time

Ans : (B)



38. According to the paragraph what was the strategy used to eliminate the spread of small pox ?

(A) Vaccination of the entire village

(B) Treatment of individual victims

(C) Isolation of victims and mass vaccinations

(D) Extensive reporting of outbreaks

Ans : (C)



39. Which statement doesn’t refer to smallpox ?

(A) Previous projects had failed

(B) People are no longer vaccinated for it

(C) The World Health Organisation mounted a worldwide campaign to eradicate the disease

(D) It was a serious threat

Ans : (B)



40. It can be inferred that—

(A) no new cases of smallpox have been reported this year

(B) malaria and yellow fever have been eliminated

(C) smallpox victims no longer die when they contract the disease

(D) smallpox is not transmitted from one person to another

Ans : (C)



Directions—(Q. 41–45) In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which

part of a sentence has an error and indicate corresponding to the appropriate letter (A, B, C). If there is no error, indicate

corresponding to letter (D).



41. Judge in him (A) / previaled upon the father (B) / and he sentenced his son to death. (C) No error (D)

Ans : (B)



42. Nine tenths (A) / of the pillar (B) / have rotted away. (C) No error (D)

Ans : (C)



43. One major reason (A) / for the popularity of television is (B) / that most people like to stay at home. (C) No error (D)

Ans : (D)



44. Our efforts are aimed (A) / to bring about (B) / a reconciliation. (C) No error (D)

Ans : (B)



45. Three conditions critical (A) / for growing plants are soil, temperature, chemical balance or (B) / amount of moisture.

(C) No error (D)

Ans : (B)



Directions—(Q. 46–50) In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate

word(s). Four alternatives are suggested for each questions. Choose the correct alternative out of the four and indicate it.



46. The court …… cognisance of the criminal’s words.

(A) took

(B) made

(C) gave

(D) allowed

Ans : (A)



47. …… wins this civil war there will be little rejoicing at the victory.

(A) Whichever

(B) Whoever

(C) Whatever

(D) Wherever

Ans : (B)



48. As he got older his belief in these principles did not ……

(A) wither

(B) shake

(C) waver

(D) dither

Ans : (B)



49. Everyone in this world is accountable to God ……… his actions.

(A) about

(B) for

(C) to

(D) over

Ans : (B)



50. Your father used to be the principal of this college ……

(A) did he

(B) does he

(C) didn’t he

(D) doesn’t he

Ans : (C)


1. India attained ‘Dominion Status’ on—

(A) 15th January, 1947

(B) 15th August, 1947

(C) 15th August, 1950

(D) 15th October, 1947

Ans : (B)



2. Despotism is possible in a—

(A) One party state

(B) Two party state

(C) Multi party state

(D) Two and multi party state

Ans : (A)



3. Marx belonged to—

(A) Germany

(B) Holland

(C) France

(D) Britain

Ans : (A)



4. Which one of the following is the guardian of Fundamental Rights ?

(A) Legislature

(B) Executive

(C) Political parties

(D) Judiciary

Ans : (D)



5. Sarkaria Commission was concerned with—

(A) Administrative Reforms

(B) Electoral Reforms

(C) Financial Reforms

(D) Centre-State relations

Ans : (D)



6. The Speaker of the Lok Sabha has to address his/her letter of resignation to—

(A) Prime Minister of India

(B) President of India

(C) Deputy Speaker of Lok Sabha

(D) Minister of Parliamentary Affairs

Ans : (C)



7. A want becomes a demand only when it is backed by the—

(A) Ability to purchase

(B) Necessity to buy

(C) Desire to buy

(D) Utility of the product

Ans : (D)



8. The terms ‘Micro Economics’ and ‘Macro Economics’ were coined by—

(A) Alfred Marshall

(B) Ragner Nurkse

(C) Ragner Frisch

(D) J.M. Keynes

Ans : (C)



9. During period of inflation, tax rates should—

(A) Increase

(B) Decrease

(C) Remain constant

(D) Fluctuate

Ans : (A)



10. Which is the biggest tax paying sector in India ?

(A) Agriculture sector

(B) Industrial sector

(C) Transport sector

(D) Banking sector

Ans : (D)



11. “Economics is what it ought to be.”—This statement refers to—

(A) Normative economics

(B) Positive economics

(C) Monetary economics

(D) Fiscal economics

Ans : (A)



12. The excess of price a person is to pay rather than forego the consumption of the commodity is called—

(A) Price

(B) Profit

(C) Producers’ surplus

(D) Consumers’ surplus

Ans : (C)



13. Silver halides are used in photographic plates because they are—

(A) Oxidised in air

(B) Soluble in hyposolution

(C) Reduced by light

(D) Totally colourless

Ans : (B)



14. Tetra Ethyl Lead (TEL) is—

(A) A catalyst in burning fossil fuel

(B) An antioxidant

(C) A reductant

(D) An antiknock compound

Ans : (D)



15. Curie point is the temperature at which—

(A) Matter becomes radioactive

(B) A metal loses magnetic properties

(C) A metal loses conductivity

(D) Transmutation of metal occurs

Ans : (D)



16. The isotope used for the production of atomic energy is—

(A) U-235

(B) U-238

(C) U-234

(D) U-236

Ans : (A)



17. The acceleration due to gravity at the equator—

(A) Is less than that at the poles

(B) Is greater than that at the poles

(C) Is equal to that at the poles

(D) Does not depend on the earth’s centripetal acceleration

Ans : (A)



18. Which of the following is not a nucleon ?

(A) Proton

(B) Neutron

(C) Electron

(D) Positron

Ans : (C)



19. The material used in the manufacture of lead pencil is—

(A) Graphite

(B) Lead

(C) Carbon

(D) Mica

Ans : (A)



20. Angle of friction and angle of repose are—

(A) Equal to each other

(B) Not equal to each other

(C) Proportional to each other

(D) None of the above

Ans : (A)



21. Processor’s speed of a computer is measured in—

(A) BPS

(B) MIPS

(C) Baud

(D) Hertz

Ans : (D)



22. ‘C’ language is a—

(A) Low level language

(B) High level language

(C) Machine level language

(D) Assembly level language

Ans : (B)



23. What happens to a person who receives the wrong type of blood ?

(A) All the arteries constrict

(B) All the arteries dialates

(C) The RBCs agglutinate

(D) The spleen and lymphnodes deteriorate

Ans : (C)



24. NIS stands for—

(A) National Infectious diseases Seminar

(B) National Irrigation Schedule

(C) National Immunisation Schedule

(D) National Information Sector

Ans : (C)



25. If all bullets could not be removed from gun shot injury of a man, it may cause poisoning by—

(A) Mercury

(B) Lead

(C) Iron

(D) Arsenic

Ans : (B)



26. Ringworm is a ……… disease.

(A) Bacterial

(B) Protozoan

(C) Viral

(D) Fungal

Ans : (D)



27. Pituitary gland is situated in—

(A) The base of the heart

(B) The base of the brain

(C) The neck

(D) The abdomen

Ans : (B)



28. Who discovered cement ?

(A) Agassit

(B) Albertus Magnus

(C) Joseph Aspdin

(D) Janseen

Ans : (C)



29. According to RBI’s Report on the trend and progress of banking, the Non-performing Assets (NPA’s) in India for 2008-

09 for Indian Banks in 2008 have stood at—

(A) 2•3 per cent

(B) 2•6 per cent

(C) 3•5 per cent

(D) 5•2 per cent

Ans : (B)



30. Windows 7, the latest operating system from Microsoft Corporation has ……… Indian languages fonts.

(A) 14

(B) 26

(C) 37

(D) 49

Ans : (B)



31. TRIPS and TRIMS are the terms associated with—

(A) IMF

(B) WTO

(C) IBRD

(D) IDA

Ans : (B)



32. A Presidential Ordinance can remain in force—

(A) For three months

(B) For six months

(C) For nine months

(D) Indefinitely

Ans : (B)



33. Which of the following Indonesian regions was a victim of massive earthquake in 2004 ?

(A) Irian Jaya

(B) Sumatra

(C) Kalibangan

(D) Java

Ans : (B)



34. The first nonstop airconditioned ‘DURANTO’ train was flagged off between—

(A) Sealdah—New Delhi

(B) Mumbai—Howrah

(C) Bangalore—Howrah

(D) Chennai—New Delhi

Ans : (A)



35. Which among the following agencies released the report, Economic Outlook for 2009-10 ?

(A) Planning Commission

(B) PM’s Economic Advisory Council

(C) Finance Commission

(D) Reserve Bank of India

Ans : (B)



36. India and U.S. have decided to finalize agreements related to which of the following ?

(A) Trade and Investment

(B) Intellectual Property

(C) Traditional Knowledge

(D) All of the above

Ans : (D)



37. Which one of the following states does not form part of Narmada River basin ?

(A) Madhya Pradesh

(B) Rajasthan

(C) Gujarat

(D) Maharashtra

Ans : (B)



38. Which of the following countries has recently become the third largest market for Twitter ?

(A) China

(B) India

(C) Brazil

(D) Indonesia

Ans : (A)



39. The exchange of commodities between two countries is referred as—

(A) Balance of trade

(B) Bilateral trade

(C) Volume of trade

(D) Multilateral trade

Ans : (B)



40. Soil erosion on hill slopes can be checked by—

(A) Afforestation

(B) Terrace cultivation

(C) Strip cropping

(D) Contour ploughing

Ans : (A)



41. Who coined the word ‘Geography’ ?

(A) Ptolemy

(B) Eratosthenese

(C) Hecataus

(D) Herodatus

Ans : (B)



42. Which of the following is called the ‘ecological hot spot of India’ ?

(A) Western Ghats

(B) Eastern Ghats

(C) Western Himalayas

(D) Eastern Himalayas

Ans : (A)



43. The art and science of map making is called—

(A) Remote Sensing

(B) Cartography

(C) Photogrammetry

(D) Mapping

Ans : (B)



44. The age of the Earth can be determined by—

(A) Geological Time Scale

(B) Radio-Metric Dating

(C) Gravity method

(D) Fossilization method

Ans : (B)



45. The monk who influenced Ashoka to embrace Buddhism was—

(A) Vishnu Gupta

(B) Upa Gupta

(C) Brahma Gupta

(D) Brihadratha

Ans : (B)



46. The declaration that Democracy is a Government ‘of the people, by the people; for the people’ was made by—

(A) George Washington

(B) Winston Churchill

(C) Abraham Lincoln

(D) Theodore Roosevelt

Ans : (C)



47. The Lodi dynasty was founded by—

(A) Ibrahim Lodi

(B) Sikandar Lodi

(C) Bahlol Lodi

(D) Khizr Khan

Ans : (C)



48. Harshavardhana was defeated by—

(A) Prabhakaravardhana

(B) Pulakesin II

(C) Narasimhavarma Pallava

(D) Sasanka

Ans : (B)



49. Who among the following was an illiterate ?

(A) Jahangir

(B) Shah Jahan

(C) Akbar

(D) Aurangazeb

Ans : (C)



50. Which Governor General is associated with Doctrine of Lapse ?

(A) Lord Ripon

(B) Lord Dalhousie

(C) Lord Bentinck

(D) Lord Curzon

Ans : (B)
Contact Details:
Staff Selection Commission
Pragati Vihar,
CGO Complex,
New Delhi,
Delhi 110003 ‎
India

Map Location:
April 15th, 2014 11:18 AM
Unregistered
Re: Combined Graduate Level Examination Question Paper PDF

I am preparing for the exam of Combined Graduate Level Examination conducted by Staff Selection Commission so I want to get the previous year questions paper of 2010 so can you provide me that?
December 21st, 2013 07:09 PM
Aakashd
Re: Combined Graduate Level Examination Question Paper PDF

Here I am uploading a pdf file having the SSC Combined Graduate Level Exam 2013 Model Question Papers. I have taken following questions from the attachment:

1. Which one of the numbers is divisible by 25?
(A) 303310
(B) 373355
(C) 303375
(D) 22040

4. If the students of 9th class are arranged in rows of 6, 8, 12 or 16, no student is left behind. Then the possible number of students in the class is
(A) 60
(B) 72
(C) 80
(D) 96

5. The unit digit in 3 x 38 x 537 x 1256 is
(A) 4
(B) 2
(C) 6
(D) 8

6. If a clock strikes appropriate number or times at each hour, how many times will it strike in a day?
(A) 300
(B) 156
(C) 68
(D) 78

7. When 335 is added to 5A7, the result is 8B2. 8B2 is divisible by 3. What is the largest possible value of A?
(A) 8
(B) 2
(C) 1
(D) 4

Remaining questions are in the attachment, please click on it……..
static.upscportal.com/files/ssc/Download-SSC-CGL-Exam-paper-morning-session-held-on-21-04-2013.zip?B1=Download+Full+Paper
December 11th, 2012 02:58 PM
Rahul Pratik
Re: Combined Graduate Level Examination Question Paper PDF

As you want to get the question paper for Combined Graduate Level Tier I Examination so for your help I am providing the link for the question paper.

There are total 200 objective type questions from English, Maths and reasoning etc. The answers are also given in the question paper.
Click on the following link to get the question paper

images.jagran.com/jagranjosh/ssc-combined-graduate-level-tier-i-exam-2011-iind-shift-solved-question-paper.pdf
December 10th, 2012 12:39 PM
Unregistered
Combined Graduate Level Examination Question Paper PDF

I am preparing for Combined Graduate Level Tier I Examination
So for good preparation can you provide me question papers in PDF format?


All times are GMT +6.5. The time now is 09:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8