Go Back   2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old December 5th, 2011, 11:05 AM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Default B.A.R.C sample papers and previous year question papers

i have done B.E in electronics & telecom and now want to appear B.A.R.C EXAM 2012.....Please give me the detailed syllabus for exam and if possible provide me the sample papers and previous year question papers for this exam. From where can I get BARC Entrance Exam dates of application form and other formalities?

As you want here I am giving bellow Bhabha Atomic Research Centre (BARC) Previous Year Question Papers on your demand :

Bhabha Atomic Research Centre (BARC) Previous Year Question Papers
Ques 1.The friction experienced by a body, when in motion, is known as

rolling friction
dynamic friction
limiting friction
static friction
Answer: Option 2
Ques 2.Three forces acting on a rigid body are represented in magnitude, direction and line of action by the three sides of a triangle taken in order. The forces are equivalent to a couple whose moment is equal to

area of the triangle
twice the area of the triangle
half the area of the triangle
none of these
Answer: Option 2

Ques 3.The unit of energy in S.I. units is

dyne
watt
kg-m
joule
Answer: Option 4

Ques 4.The angle of inclination of the plane at which the body begins to move down the plane, is called

angle of friction
angle of repose
angle of projection
none of these
Answer: Option 1

Ques 5.Two balls of equal mass and of perfectly elastic material are lying on the floor. One of the ball with velocity v is made to struck the second ball. Both the balls after impact will move with a velocity

v
v/2
v/4
v/8
Answer: Option 2
Ques 6.Aerobic bacterias

flourish in the presence of free oxygen
consume organic matter as their food
oxidise organic matter in sewage
All the above.
Answer: Option 4

Ques 7.The rate of accumulation of sludge in septic tanks is recommended as

30 litres/person/year
25 litres/person/year
30 litres/person/month
25 litres/person/month.
Answer: Option 1

Ques 8.The ratio of shearing stress to shearing strain within elastic limit, is known as

modulus of elasticity
shear modulus of elasticity
bulk modulus of elasticity
tangent modulus of elasticity
all the above.
Answer: Option 2
Ques 9.The method of design of steel framework for greatest rigidity and economy in weight, is known as

simply design
semi-rigid design
fully rigid design
none of these.
Answer: Option 3

Ques 10.The effective length of a compression member of length L held in position and restrained in direction at one end and effectively restrained in direction but not held in position at the other end, is

L
67 L
85 L
5 L
2 L
Answer: Option 1
Ques11.Unit Hydrograph theory was enunciated by

Merril Bernard
W. Horner
Le-Roy K. Shermen
Robert E. Horten.
Answer: Option 3

Ques12.Hydrology helps in

predicting maximum flows
deciding the minimum reservoir capacity
forecasting the availability of quantity of water at reservoir site
predicting the effects on the river water level on completion of dams
all the above.
Answer: Option 5

Ques13.Pick up the correct statement from the following :

Rivers, lakes, oceans and springs get water from the rains
Rain water is obtained by evaporation from rivers, lakes and oceans
Water remains in atmosphere as vapours
Hydrologic cycle is a continuous process of evaporation and precipitation of water in atmosphere
all the above.
Answer: Option 5
Ques14.Which capacitor-store higher amount of energy?

Air capacitor
Paper capacitor
Mica capacitor
Plastic film capacitor
Answer: Option 3

Ques15. In paramagnetic materials

permanent magnetic dipoles exist but the interaction between neighbouring dipoles is negligible
permanent magnetic dipole do not exist
permanent magnetic dipoles exist and the interaction between neighbouring dipoles is very strong
permanent magnetic dipole moment may or may not exist
Answer: Option 1
Ques16.Assertion (A): Atomic number of sodium is 11.

Reason (R): Sodium has a body centred cubic lattice.

Both A and R are true and R is correct explanation of A
Both A and R are true but R is not correct explanation of A
A is true but R is false
A is false but R is true
Answer: Option 2

Ques17.Which of the following statement is false?

The zener diode is uses as a constant voltage source
The SCR is a silicon rectifier with a gate electrode to control when current flows from cathode to anode
The gate electrode in the FET corresponds to the collector in a bipolar transistor
None of the above
Answer: Option 4

Ques18. The configuration of figure is a



Hartley oscillator
Precision Integrator
Wienbridge oscillator
Butterworth high pass filter
Ques 19. In a CE amplifier circuit, the output voltage

is very small
is always constant
depends on β
none of the above
Answer: Option 3




Attached Files Available for Download
File Type: pdf Bhabha Atomic Research Centre (BARC) Previous Year Question Papers.pdf (384.9 KB, 7 views)

Last edited by Aakashd; December 24th, 2019 at 03:37 PM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
need previous year question papers of m.com 1st year, of vinayaka mission university
Previous Year MHT-CET Question Papers
B.Com previous year question papers of 1st year of University of Kerala
IIT JAM Previous Year Question Papers
B. Sc Chemistry Ist year Sample question papers
Madras University MBA 1st Year Previous year question papers
TNOU MBA-Second Year Total Quality Management previous year’s question papers
IFS previous year question papers
KVS PRT previous year question papers
CA CPT Previous Year Question Papers
TET previous year question papers
NEED previous year question papers
Previous year question papers of BHU
CBSE sample papers, model papers, question papers for class 12
B.Com 3rd year Mumbai University previous year question papers of Business Economics
VTU Previous Year Question Papers 7th SEM ECE
Previous year question papers of B.Com 1st year of University of Kerala
B.Com 3rd year previous year question papers of Mumbai University
KU BE ECE 3rd Year previous year’s question papers of Computer Hardware Design
MHT CET MBA Previous years sample question papers






  #2  
Old February 7th, 2012, 02:18 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Re: B.A.R.C sample papers and previous year question papers

Please describe the name of the program/post in which you want to participate so that I can provide you the information regarding to the entrance exam, syllabus and question paper.
Reply With Quote
  #3  
Old March 11th, 2012, 09:14 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: B.A.R.C sample papers and previous year question papers

i need barc previous papers for eee stream
Reply With Quote
  #4  
Old April 11th, 2012, 07:46 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: B.A.R.C sample papers and previous year question papers

hi
Please tell us the syllabus for the Online test that is going to held in last week of april 2012
for the computerscience field
Reply With Quote
  #5  
Old April 18th, 2012, 01:54 PM
badrinath131
Guest
 
Default Re: B.A.R.C sample papers and previous year question papers

I am taking barc online exam durin last week of April 2012..Pls post barc sample papers for electrical and electronics stream..
Reply With Quote
  #6  
Old April 18th, 2012, 02:12 PM
badrinath131
Guest
 
Default Re: B.A.R.C sample papers and previous year question papers

I am taking barc online exam durin last week of April 2012..Pls post barc sample papers for electrical and electronics stream..
Reply With Quote
  #7  
Old April 21st, 2012, 09:06 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: B.A.R.C sample papers and previous year question papers

i am also takng barc online test for ece if u cud help me with previous year question papers and sampless..
mail to.. elzaboban@ymail.com
Reply With Quote
  #8  
Old September 1st, 2012, 11:58 PM
Junior Member
 
Join Date: Sep 2012
Default Re: B.A.R.C sample papers and previous year question papers

where i can get barc and other psu exam paper.if anyone know kindly help me.
Reply With Quote
  #9  
Old November 30th, 2012, 02:04 PM
Miro
Guest
 
Default Re: B.A.R.C sample papers and previous year question papers

email, text message, and onilne chat. they maintain long-distance conversations this way, writing back as quickly as possible. this, however, can be disrupting their ability to do well in writing. when they write papers, they may slip into their text-talk, forget to spell out specific words
Reply With Quote
  #10  
Old January 8th, 2013, 11:02 AM
Unregistered
Guest
 
Default Re: B.A.R.C sample papers and previous year question papers

name of programe is OCES/ DGFS 2013, please mail me the previous year question papers to my id:-miraj.raj2010@gmail.com
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 09:07 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9