Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > Career and Jobs

  #2  
Old March 17th, 2013, 02:45 PM
Super Moderator
 
Join Date: May 2011
Default Re: IES Mechanical Papers Pdf

Here I am providing you the question paper for the IEA mechanical stream:

01. Which one of the following is the major alloying element in Invar?
(A) Aluminium (B) Nickel (C) Vanadium (D) Copper
Ans: (b)

02. In the designation of Aluminium casting A514.0 indicates :
(A) Aluminium purity (B) Aluminium content
(C) Percentage of alloy element (D) Magnesium Content
Ans: (d)

03. Columbium is a :
(A) Nuclear material (B) Automobile material
(C) Film material (D) Foam material

Here I am giving the File attachment for the IES 2011 upsc(ese) mechanical
Attached Files Available for Download
File Type: pdf IES 2011 upsc ese mechanical engineering paper-2 .pdf (250.6 KB, 110 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old February 8th, 2014, 01:28 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: IES Mechanical Papers Pdf

Here I am providing you the question paper for the IEA mechanical stream:

01. Which one of the following is the major alloying element in Invar?
(A) Aluminium (B) Nickel (C) Vanadium (D) Copper
Ans: (b)
02. In the designation of Aluminium casting A514.0 indicates :
(A) Aluminium purity (B) Aluminium content
(C) Percentage of alloy element (D) Magnesium Content
Ans: (d)
03. Columbium is a :
(A) Nuclear material (B) Automobile material
(C) Film material (D) Foam material
Ans: (a)
04. Consider the following statements :
1. Any metal will require some time to undergo complete plastic deformation particularly
if deforming metal has to fill cavities and corners of small radii.
2. For larger work piece of metals that can retain toughness at forging temperature it is
preferable to use forge press rather than forge hammer.
(A) 1 and 2 are correct and 2 is the reason for 1
(B) 1 and 2 are correct and 1 is the reason for 2
(C) 1 and 2 are correct but unrelated
(D) 1 only correct
Ans: (b)
05. Which of the following processes belong to forging operation ?
1. Fullering
2. Swaging
3. Welding
(A) 1 and 2 only (B) 2 and 3 only (C) 1 and 3 only (D) 1, 2 and 3 only
Ans: (a)
06. Match List –I with List –II and select the correct answer using the code given below the
lists :
List –I List –II
A. Connecting rods 1. Welding
B. Pressure vessels 2. Extrusion
C. Machine tool beds 3. Forming
D. Collapsible tubes 4. Casting
Codes
A B C D A B C D
(a) 2 1 4 3 (b) 3 1 4 2
(c) 2 4 1 3 (d) 3 4 1 2
Ans: (b)
07. Consider the following statements :
1. Hot chamber machine is used for casting zinc, tin and other low melting alloys.
2. Cold chamber machine is used for die casting of ferrous alloys
3. Rapid cooling rate in die casting produces high strength and quality in many alloys.
Which of these statements are correct?
(A) 1, 2 and 3 (B) 1 and 2 only (C) 2 and 3 only (D) 1 and 3 only
Ans: (a)
08. Consider the following advantages of die casting over sand casting :
1. Rapidity of the process
2. Smooth surface
3. Strong dense metal structure
Which of these advantages are correct ?
(A) 1, 2 and 3 (B) 1 and 2 only (C) 2 and 3 only (D) 1 and 3 only
Ans: (b)
09. The proper sequence of investment casting steps is :
(A) Slurry coating – pattern melt out-Shakeout – Stucco coating
(B) Stucco coating – Slurry coating – Shakeout – Pattern melt out
(C) Slurry coating – Stucco coating – Pattern melt out – Shakeout
(D) Stucco coating – Shakeout – Slurry coating – Pattern melt out
Ans: (c)
10. The method of casting for producing ornamental pieces are:
(A) Slush and gravity casting
(B) Pressed and slush casting
(C) Gravity and semi permanent mould casting
(D) Semi permanent mould and pressed casting
Ans: (c)
11. In light metal casting, runner should be so designed that:
1. It avoids aspiration
2. It avoids turbulence
3. The path of runner is reduced in area so that unequal volume of flow through each gate
takes place
(A) 1 and 2 only (B) 1 and 3 only (C) 2 and 3 only (D) 1, 2 and 3
Ans: (a)
12. During plasma are welding of aluminium, improved removal of the surface oxide from
the base metal is obtained with typical polarity of :
(A) DC Straight (B) DC reverse
(C) AC potential (D) Reverse polarity of phase of AC potential
Ans: (b)
13. The welding process in which bare wire is used as electrode, granular flux is used and the
process is characterized by its high speed welding, is known as:
(A) Shielded arc welding (B) Plasma arc welding
(C) Submerged arc welding (D) Gas metal arc welding
Ans: (c)
14. Consider the following statements.
Cast iron is difficult to weld, because of
1. Low ductility 2. Poor fusion 3. Tendency to crack on cooling
Which of these statements are correct ?
(A) 1, 2 and 3 (B) 1 and 2 only (C) 2 and 3 only (D) 1 and 3 only
Ans: (a)
15. Match List –I with List –II and select the correct answer using the code given below the
lists:
List-I List –II
A. Laser beam welding 1. Can be applied for welding or refractory
metals like niobium, tantalum, molybdenum
and tungsten.
B. Electron beam welding 2. A sound and clean welded joint is created due
to rubbing of two parts against each other
with adequate speed and pressure producing
intense heat raising temperature above
melting point.
C. Ultrasonic welding 3. Clean heat source created much away from
job, a narrow spot is heated, work chamber
operates in a high vacuum.
D. Friction welding 4. Clean heat source very quick heating, very
small focal spot, no vacuum chamber is
required.
Codes :
A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 2 3 1 4
(c) 4 1 3 4
(d) 2 1 3 4
Ans: (a)
16. Cold-cracking in steel weldments depends on
1. Carbon equivalent
2. Heat input
3. Effective thickness
3. Hydrogen content in weld pool
(A) 1, 2 and 3 only (B) 1, 2 and 4 only (C) 2, 3 and 4 only (D) 1, 2, 3 and 4
Ans: (b)
17. In Norton type feed gearbox for cutting Whitworth standard threads with a standard TPI
Leadscrew, power flows from:
(A) Spindle to Tumbler gear to Norton cone to Meander drive to Leadscrew
(B) Spindle to Norton cone to Tumbler geat to Meander drive to Leadscrew
(C) Spindle t o Tumbler gear to Meander drive to Norton cone to Leadscrew
5
(D) Spindle to Norton cone to Meander drive to Tumbler gear to Leadscrew
Ans: (a)
18. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the
lists:
List –I List –II
A. Lathe 1. Flute
B. Shaper 2. Universal indexing
C. Drilling machine 3. Leadscrew
D. Milling machine 4. Rocker arm
[
Codes: A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 3 4 1 2
(c) 2 1 4 3
(d) 3 1 4 2
Ans: (b)
19. Trajectory of a robot mean :
(A) Path traced by the end effectors (B) Kinematics of Robot
(C) Robot joints (D) Robot programming
Ans: (a)
20. Typical coolants used for machining aluminium are :
1. Kerosene oil 2. Soda water
3. Air 4. Paraffin oil
(A) 1, 2, 3 and 4 (B) 2 and 3 only
(C) 1 and 2 only (D) 3 and 4 only
Ans: (c)
21. In flowcharting, the connector symbol is a
(A) Parallelogram (B) Square (C) Diamond (D) Circle
Ans: (d)
22. Which of the following statement(s) is/are correct?
1. Bus is a group of wires carrying information.
2. Bus can carry data
3. Bus cannot carry address
4. A bus can be shared by more than one device
(A) 1, 2, 3 and 4 (B) 1, 2 and 4 only (C) 1, 2 and 4 only (D) 2, 3 and 4
only
Ans: (c)
23. Refreshing circuit is required in
(A) ROM (B) Static RAM (C) Dynamic RAM (D) All of the
above
Ans: (c)
24. The number of RAM chips of size (256 kx1) required to build a 2 Mbyte memory is
(A)16 (B) 32 (C) 64 (D) 128
Ans: (c)
25. Which of the following are the advantages of MOS devices over bipolar devices?
1. Easy to fabricate
2. Allows higher bit densities
3. Cost effective
4. Operational speed.
(A) 1, 2, 3 and 4 (B) 1, 2 and 3 only (C) 2, 3 and 4 only (D) 1, 3 and 4 only
Ans: (b)
26. In the queuing theory, if the arrivals in a single server model follow Poisson distribution,
the time between arrivals will follow a:
(A) Gamma distribution (B) Exponential distribution
(C) Binomial distribution (D) Weibull distribution
Ans: (b)
27. For a single server queue, the mean arrival rate is equal to 8/hr and the mean service rate
is 12/hr. The expected number in waiting line is equal to
A) 0.5 (B) 1.33 (C) 2 (D) 3
Ans: (b)
28. When the ordering cost is increased to 4 times, the EOQ will be increased to :
(A) 2 times (B) 3 times (C) 8 times (D) Remain same
Ans: (a)
29. An unbound solution of a linear programming problems is reflected in the simplex
method, when:
(A) All the ratio of ‘right hand sides’ to coefficients in key column become negative
(B) All the ratios of right hand sides to coefficients in key columns become zero
(C) All right hand sides become negative
(D) All right hand sides become zero
Ans: (a)
30. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the
lists:
List – I List – II
A. R 1. Ranges
B. p 2. Number of defects/unit
C. c 3. Number of defects
D. u 4. Fraction defectives
Codes:-
A B C D A B C D
(a) 1 4 3 2 (b) 2 4 3 1
(c) 1 3 4 2 (d) 2 3 4 1
Ans: (a)
31. Which of the following method is NOT used for obtaining the initial basic feasible
solution in transportation problems?
(A) North west corner method (B) Least cost entry method
(C) Vogel’s approximation method (D) MODI method
Ans: (d)
32. Consider the following terms used to study the functions of the material :
1. Use value
2. Esteem value
3. Exchange value
4. Scrap value
Which of these are used to identify in the value engineering approach ?
(A) 1, 2, 3 and 4 (B) 1, 3 and 4 only
(C) 1, 2 and 3 only (D) 2, 3 and 4 only
Ans: (c)
33. A basic feasible solution of an n mtransportation problem is said to be non degenerate
if the allocations are in independent positions and starting basic feasible solution contains
exactly following number of individual allocations:
(A) n m (B) n m(C) 1 n m (D) 1 n m
Ans: (c)
34. The component reliability is usually measured by : reliability (CR), failure rates (FR) and
mean time between failures (MIBF). The MTBF is :
(A) Number of failure/unit-hours of operation
(B) Unit-hours of operation/number of failures
(C) Number of failures/number of tested
(D) Number of failures x unit-hours of operation
Ans: (b)
35. Which one of the following statement is NOT correct with reference to the purposes and
effects of rake angle of a cutting tool?
(A) To guide the chip flow direction
(B) To reduce the friction between the tool flanks and the machined surface
(C) To add keenness or sharpness to the cutting edges.
(D) To provide better thermal efficiency.
Ans: (b)
36. The under capacity of a manufacturing company is preferred when:
(A) The rate of obsolescence of the plant and equipment is high
(B) The time required to add capacity is long
(C) The fixed cost of the capacity is not very high
(D) Shortage of the products affects the company.
Ans: (c)
37. The break-even point can be lowered by :
(A) Increasing the fixed costs (B) Increasing the variable costs
(C) Decreasing the slope of the income line (D) Reducing the variable cost
Ans: (d)
38. Consider the following characteristics:
1. It is very sensitive to small movements in the data.
2. The technique is simple
3. The method is affected by the personal prejudice of the people.
Which of these characteristics of moving average method of forecasting are correct?
(A) 1, 2 and 3 (B) 1 and 2 only (C) 2 and 3 only (D) 1 and 3 only
Ans: (a)
39. In a transportation problem, how is an unacceptable transportation route handled?
(A) By giving it a cost of zero (B) By carrying an extremely high cost
(C) By introducing a dummy destination (D) By introducing origin
Ans: (b)
40. The instrument or device used to measure the cutting forces in machining is :
(A) Tachometer (B) Comparator (C) Dynamometer (D) Lactometer
Ans: (c)
41. When a journal rotates in anticlockwise direction at high speed in a bearing having
adequate supply of lubricant, it will be :
(A) Pushed to the left of the bearing centre and is likely to have no metal contact with
the bearing.
(B) Resting just below the bearing centre without making metal to metal contact.
(C) Pushed to the right of the bearing centre and make no metal to metal contact.
(D) Running concentric with the bearing centre and make no metal to metal contact.
Ans: (c)
42. Interference fit joints are provided for:
(A) Assembling bush bearing in housing (B) Mounting heavy duty gears on shafts
(C) Mounting pulley on shafts (D) Assembly of flywheels on shafts
Ans: (a)
43. In a bolt of uniform strength :
(A) Nominal diameter of thread is equal to the diameter of shank of the bolt
(B) Nominal diameter of thread is larger than the diameter of shank of the bolt
(C) Nominal diameter of thread is less than the diameter of shank of the bolt
(D) Core diameter of threads is equal to the diameter of shank of the bolt.
Ans: (d)
44. An axle is a machine part that is subjected to :
(A) Transverse loads and bending moment (B) Twisting moment only
(C) Twisting moment an axial load (D) Bending moment and axial load
Ans: (b)
45. Consider the following statements pertaining to V belts in power transmission:
1. Standard V belts are available in 7 sizes of cross section A to G
2. Standard V belts are available in 5 sizes of cross section A to E
3. Standard V belts are available in 5 sizes of cross section A to E with A having largest
cross section.
4. The included angle for the belt groove in usually around 35o
Which of these statements are correct?
(A) 1 only (B) 2 and 4 (C) 3 and 4 (D) 1 and 4
Ans: (b)
46. If there are n1 discs on the driving shaft and n2 discs on the driven shaft in a multi-plate
clutch, then the number of pairs of contact surfaces is :
(A) 2 1 n n (B) 1 2 1 n n (C) 2 2 1 n n (D)
1 2 1 n n
Ans: (b)
47. A rope has been designated as 6 x 9. The numbers 6 and 19 respectively stand for :
11
(A) Rope diameter and the number of wires
(B) Rope diameter and the number of strands
(C) Number of strands and the number of wires
(D) Number of wires and the number of strands
Ans: (c)
48. In hydrodynamic journal bearings, if the clearance ratio is halved then the sommerfeld
number S and the coefficient of friction will change as
(A) S becomes double and is halved (B) S becomes four times and s doubled
(C) S becomes four times and is halved (D) S becomes double and is also doubled.
Ans: (b)
49. Rayleigh’s method of computing the fundamental natural frequency is based on
(A) Conservation of energy (B) Conservation of momentum
(C) Conservation of masses (D) Laws of statics
Ans: (a)
50. Consider the following statements.
Transmissibility of vibrations:
1. Is more than 1, when 2
n

2. Is less than 1, when 2
n

3. Increases as the damping is increased
Which of these statements are correct?
(A) 1, 2 and 3 (B) 1 and 2 only (C) 2 and 3 only (D) 1 and 3 only
Ans: (b)
51. Which of the following type of viscous damping will give periodic motion to the
vibrating body?
1. Under damping
2. Critical damping
3. Over damping
(A) 1 only (B) 2 only (C) 3 only (D) 1 and 2
12
Ans: (a)
52. Large field guns which come to initial position after firing in shortest possible time are:
(A) Under damped (B) Critically damped (C) Over damped (D) un-damped
Ans: (b)
53. Given below are four Vee twin engines with different included angles between cylinder
axes. Which one of these engines can be completely balanced for primary forces by
attaching a single revolving mass opposite to the crank pin?
(A) Vee 45o twin engine (B) Vee 90o twin ingine
(C) Vee60o twin engine (D) Vee 120o twin engine
Ans: (b)
54. A four stroke six – cylinder in line engine symmetrical about centre line can be balanced
for :
(A) Primary inertia forces and couples only
(B) Primary and secondary inertia forces only
(C) Secondary inertia forces and couples only
(D) All forces and couples
Ans: (d)
55. Introduction of the flywheel in a rotating system smoothness:
(A) The bending moment on the rotating shaft (B) The twisting moment on the shaft
(C) The bending stress on the shaft (D) The axial force along the shaft
Ans: (b)
56. Flywheel absorbs energy during those periods of crank rotation when:
(A) The twisting moment is greater than the resisting moment
(B) The twisting moment is equal to the resisting moment
(C) The twisting moment is less than the resisting moment
(D) The load on the engine falls
Ans: (a)
13
57. The advantages of involves profile over cycloidal are given below. Which of these in
NOT correct?
(A) The interference is inherently absent in the involute system
(B) In the involute system, the pressure angle is constant from commencement to end of
engagement.
(C) The straight teeth of the basic rack for the involute profile-admits of simple tools.
(D) The profile for the flank and face is a single curve in the involute system.
Ans: (a)
58. The number of degrees of freedom of an epicyclic gear train is
(A) zero (B) One (C) Two (D) Three
Ans: (c)
59. Consider the following statements pertaining to an example for a cylindrical pair:
1. Piston and cylinder of an IC engine
2. Shaft supported by a foot step bearing
3. Doctor’s injection syringe
4. A screw driver operating on a screw
Which of these statements are correct ?
(A) 1 and 4 (B) 2 and 3 (C) 1 and 3 (D) 3 and 4
Ans: (b)
60. Total number of instantaneous centers of rotation for a mechanism having n links is
(A)
2
) 1 ( n n
( B) 2
n (C) n-1 (D) n
Ans: (a)
61. In wire ropes which one of the following statements is correct?
(A) Bending stress is directly proportional to the wire diameter and inversely proportional
to the sheave diameter.
(B) Both fatigue and wear are due to the tensile stress on the wires bearing against the
sheave.
(C) Bending stress is inversely proportional to the wire diameter and directly proportional
to sheave diameter.
(D) Both fatigue and wear are due to shear stress on the wires bearing against the sheave.
14
Ans: (a)
62. A compound fillet welded joint is loaded by P as shown. The maximum shearing stress
occurs at pint?
(A) A and D
(B) B and D
(C) A only
(D) C only
Ans: (c)
63. A fillet weld is loaded parallel to its length l by a load P. If the weld leg is h, the average
shear stress on the throat area is :
(A) hl
P (B) hl
P
5 . 0 (C) hl
P 2 (D) hl
P 414 . 1
Ans: (d)
64. Bevel gears having equal number of teeth and equal pitch angles connect two
orthogonally intersecting shafts. This system of gears is known as:
(A) Crown gears (B) Hypoid gears (C) Worm gears (D) Mitre gears
Ans: (d)
65. A solid steel shaft of diameter d and length l is subjected to twisting moment T. Another
shaft B of brass having same diameter d, but length l/2 is also subjected to the same
moment. If shear modulus of steel is two times that of brass, the ratio of the angular twist
of steel to that of brass shaft is :
(A) 1:2 (B) 1:1 (C) 2:1 (D) 4:1
Ans: (c)
15
66. A high pressure angle for spur gears leads to
(A) Minimum axial thrust (B) Greater backlash
(C) More interference (D) Wide base and stronger tooth
Ans: (b)
67. Match List –I with List-II and select the correct answer using the code given below the
lists:
List –I List –II
A. Unwin’s Formula 1. Bearing
B. Wahl factor 2. Rivets
C. Reynold’s equation 3. Gears
D. Lewis form factor 4. Springs
Codes
A B C D A B C D
(a) 3 1 4 2 (b) 2 1 4 3
(c) 3 4 1 2 (d) 2 4 1 3
Ans: (d)
68. Antifriction bearing are normally used in shafts.
1. Running at 20,000 to 40,00 rpm
2. Running at speeds up to 6,000 rpm
3. Of diameters up to 500 mm
4. Of diameter more than 500 mm
(A) 1 and 3 (B) 2 and 3 (C) 2 and 4 (D) 1 and 4
Ans: (b)
69. A prismatic bar, as shown in figure is
supported between rigid supports.
The support reactions will be :
(A) kN R and kN R B A 3
20
3
10 
(B) kN R and kN R B A 3
10
3
20
16
(C) kN R and kN R B A 10 10
(D) kN R and kN R B A 5 5
Ans: (b)
70. A rectangular strain rosette, shown in
figure, gives following reading in a
strain measurement task, 6
1 10 1000,
6
2 10 800 and 6
3 10 600
The direction of the major principal strain
with respect to gauge l is ;
(A) 0o (B) 15o
(C) 30o (D) 45o
Ans: (a)
71. If a piece of material neither expands nor contracts in volume when subjected to stress,
then the Poisson’s ratio must be :
(A) Zero (B) 0.25 (C) 0.33 (D) 0.5
Ans: (d)
72. What are the normal and shear stresses
on the 45o planes shown?
(A) 0 400 2 1 and MPa
(B) 0 400 2 1 and MPa
(C) 0 400 2 1 and MPa
(D) MPa 200 2 1
Ans: (a)
73. Materials which show direction dependent properties are called:
(A) Homogeneous (B) Viscoelastic (C) Isotropic (D) Anisotropic
Ans: (d)
74. If a rod expands freely due to heating, it will develop:
(A) Bending stress (B) Thermal stress (C) No stress (D) Compressive stress
Ans: (c)
17
75. Match List –I with List –II and select the correct answer using the code given below the
lists:
List –I List –II
A. Subjected to bending moment 1. Triangle
at the end of a cantilever
B. Cantilever carrying uniformly
Distributed load over the whole length 2. Cubic parabola
C. Cantilever carrying linearly varying load from
Zero at the free end to maximum at the supports 3. Parabola
D. A beam having load at centre and supported at the
Ends 4. Rectangular
Codes
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 1 3 2 4
(d) 4 2 3 1
Ans: (b)
76. A T-section beam is simply supported and subjected to a uniform distributed load over its
whole span. Maximum longitudinal
(A) Top fibre of the flange (B) The junction of web and flange
(C) The mid-section of the web (D) The bottom fibre of the web
Ans: (d)
77. For the two shafts connected in parallel ;
(A) Torque in each shaft is the same
(B) Shear stress in shaft is the same
(C) Angle of twist of each shaft is the same
(D) Torsional stuffiness of each shaft is the same
Ans: (c)
78. Two equal lengths of steel wires of the same diameter are made into two springs S1 and
S2 of mean diameters 75 mm and 60 mm respectively. The stiffness ratio of S1 to S2 is

18
Ans: (b)
79. Solid material chemical bonds are :
(A) Ionic, molecular and fusion (B) Covalent, fusion and fission
(C) Ionic, covalent and molecular (D) Fission, molecular and ionic
Ans: (c)
80. Cleavage fracture is a form of
(A) Brittle fracture (B) Ductile fracture
(C) Elastic fracture (D) Viscoelastic fracture
Ans: (a)
81. Admirality Brass is used for
(A) Condenser Tubes (B) Rivets (C) Piston rods (D) Utensils
Ans: (a)
82. Windows of aeroplane are made of :
(A) PVC (B) PTFE ` (C) PMMA (D) PEEK
Ans: (d)
83. Kevlar Epoxy composite is widely used in :
(A) Automobiles (B) Aerospace (C) Navy (D) Interior Decoration
Ans: (b)
84. Lead is widely used in:
(A) Transformers (B) Switch gear (C) Galvanized pipes (D)Batteries
Ans: (d)
85. Match List –I with List-II and select the correct answer using the code given below the
lists:
List –I List –II
A. Gun Metal 1. Worm wheel
B. Phosphor bronze 2. Cylinder block
C. Gray cast iron 3. Piston
19
D. Al alloy 4. Bushings
Codes
A B C D
(a) 3 1 2 4
(b) 4 1 2 3
(c) 3 2 1 4
(d) 4 2 1 3
Ans: (a)
86. Aluminium Bronze is also known as :
(A) Muntz metal (B) White metal (C) Duraluminium (D) Imitation gold
Ans: (b)
87. Injection moulding process used to produce thermoplastic matrix composites with fibre
reinforcement normally gives:
(A) Short fibre composites (B) Two layer structure composites
(C) Continuous fibre composites (D) Single layer composites
Ans: (a)
88. ‘Whiskers’ are
(A) Very thin metallic particles (B) Very thin single crystals
(C) Very thin polycrystals (D) Fiber particles of aspect ratio less than 10
Ans: (d)
89. Which one of the following statements is NOT correct for normalizing?
(A) It us often applied to casting to relieve stresses
(B) It increases strength of medium carbon steel to some extent
(C) Better surface finish can be obtained in machining
(D) It increases grain size
Ans: (d)
90. The relationship between total freezing time t, volume of the casting V and its surface
area A, according to Chvorinov’s rule is :

Where K is a constant
Ans: (d)
91. Match List – I with List - II and select the correct answer using the code given below the
lists:
List –I List –II
A. Elasticity 1. Deform non elastically without fracture
B. Malleability 2. Undergo plastic deformation under tensile load
C. Ductility 3. Undergo plastic deformation under compressive load
D. Plasticity 4. Return to its original shape on unloading
Codes A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 2 3 1
(c) 1 3 2 4
(d) 4 3 2 1
Ans: (d)
92. Match List –I with List –II and select the correct answer using the code given below the
lists:
List –I List –II
A. Copper 1. Corrosion
B. Nickel 2. Demagnetization
C. Manganese 3. Non Sparking
D. Vanadium 4. Deformation restriction
Codes A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 1 3 2 4
(d) 4 2 3 1
Ans: (a)
93. During tensile testing it has been observed that for some material the deformation is fully
recoverable and time-independent, but does not obey Hook’s law. The material is :
(A) Elastomer (B) Rubber (C) Polymer (D) Aluminium alloy
21
Ans: (a)
94. Resilience of material becomes important when it is subjected to :
(A) Fatigue (B) Thermal stresses
(C) Shock loading (D) Pure static loading
Ans: (c)
95. Babbit is an alloy of
(A) Sn, Cu, Sb and Pb (B) Sn and Cu
(C) Sn, Cu and Pb (D) Sn, Cu and Sb
Ans: (a)
96. Match List –I with List –II and select the correct answer using the code given below the
lists:
List –I List –II
A. System 1. Free energy is a minimum
B. Phase 2. Chemical elements or chemical compounds
C. Phase equilibrium 3. Consists of solids, liquids or gasses or their
combination
D. Components 4. Homogeneous portion of a system that has
uniform physical characteristics
Codes A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 3 1 4 2
(c) 2 4 1 3
(d) 3 4 1 2
Ans: (d)
97. Liquid + solid (1) on cooling converting solid (2) reaction is known as:
(A) Eutectoid reaction (B) Eutectic reaction
(C) Peritectie reaction (D) Peritectie reaction
Ans: (c)
98. Structure of common glass is
(A) Amorphous (B) Partially crystalline
(C) Fully crystalline (D) None of the above
Ans: (a)
99. In a triclinic unit cell :
22
(A) o 90 (B) o o 120 , 90
(C) o 90 (D)o 90
Ans: (d)
100. Match List –I with List –II and select the correct answer using the code given below the
lists:
List –I List –II
A. Alpha iron 1. FCC
B. Zinc 2. BCC
C. Glass 3. HCP
D. Copper 4. Amorphous
Codes A B C D
(a) 1 4 3 2
(b) 2 4 3 1
(c) 1 3 4 2
(d) 2 3 4 1
Ans: (d)
101. Which of the following are the advantages of flowchart?
1. A flowchart is independent of language
2. It is easy to develop a program with flowchart
3. If there are any changes in the program, it is very easy to make changes
(A) 1 and 2 only (B) 1 and 3 only (C) 2 and 3 only (D) 1, 2 and 3
Ans: (a)
102. In following, a parallelogram would be used to represent?
(A) Getting a keyboard entry from the user
(B) The beginning of the flowchart
(C) A decision point that determines which of two branches to follow
(D) A mathematical calculation
Ans: (a)
103. USM has good machining performance for :
(A) Al (B) Steel (C) Super alloys (D) Refractory material
Ans: (d)
23
104. Consider the following statements:
1. Create a database alias
2. Create the database needed
3. Create indexes
4. Create a directory for the tables
What is the correct sequence of order for creating a new database in dBase?
(A) 4-2-1 and 3 (B)3-1-2 and 4 (C) 4-1-2 and 3 (D) 3-2-1 and 4
Ans: (c)
105. Match List –I with List –II and select the correct answer using the code given below the
lists:
List –I List –II
A. Worksheet 1. dBase III
B. Records 2. C language
C. Pointers 3. FORTRAN
D. Compiler 4. Lotus 1-2-3
Codes A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 3 2 1 4
(c) 4 1 2 3
(d) 3 1 2 4
Ans: (c)
106. High energy rate forming process used for forming components from thin metal sheets
or deform thin tubes is:
(A) Petro-forming (B) Magnetic pulse forming
(C) Explosive forming (D) electro-hydraulic forming
Ans: (c)
107. In the 3-2-1 principle of fixture 3 refers to number of :
(A) Setups possible (B) Clamps required
(C) Positions on primary face (D) Locating positions
Ans: (d)
108. The optimum cutting speed is one which should have;
24
1. High metal removal rate
2. High cutting tool life
3. Balance the metal removal rate and cutting tool life
(A) 1, 2 and 3 (B) 1 and 2 only (C) 2 and 3 only (D) 3 only
Ans: (d)
109. Stellite is a non-ferrous cast alloy composed of:
(A) Cobalt, chromium and tungsten
(B) Tungsten, vanadium and chromium
(C) Molybdenum, tungsten and chromium
(D) Tungsten, molybdenum, chromium and vanadium
Ans: (a)
110. External threads can be produced by :
1. Rolling
2. Grinding
3. Milling
(A) 1 and 3 only (B) 1 and 2 only (C) 2 and 3only (D) 1, 2 and 3
Ans: (a)
111. Match List –I with List –II and select the correct answer using the code given below the
lists:
List –I List –II
A. Top gate 1. Heavy and large castings
B. Bottom gate 2. Most widely used and economical
C. Parting gate 3. Turbulence
D. Step gate 4. Unfavourable temperature gradient
Codes A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 1 4 2 3
(c) 3 2 4 1
(d) 1 2 4 3
Ans: (a)
Directions:-
25
Each of the next Nine (9) items consist of two statements, one labeled as the ‘Assertion(A)’
and the other as “Reason(R)’, You are to examine these two statements carefully and select
the answers to these items using the codes given below:
Codes:
(A) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R are individually true but R is NOT the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true
112. Assertion (A) : The centrifugal tension in a belt 2 mv Tc 
Reason (R) : Since this expression is independent of the cross-section, it follows that Tc
is independent of the belt size.
Ans: (c)
113. Assertion (A) : Hot tears occur during forging because of inclusions in the blank
material
Reason (R) : Bonding between the inclusions and the parent material is through
physical and chemical bonding.
Ans: (a)
114. Assertion (A): Lead, Zinc and Tin are always hot worked.
Reason (R) : If they are worked in cold state they cannot retain their mechanical
properties.
Ans: (a)
115. Assertion (A): Excess defects are created by hammering the crystalline materials.
Reason (R) : The thermal fluctuations create the point defects in crystalline materials.
Ans: (b)
116. Assertion (A) : Solid solutions of metal are crystal whose properties are close to those of
the solvent.
Reason (R) : They retain the same crystal lattice and type of bond.
26
Ans: (c)
117. Assertion (A): Carburizing is used for machine elements which have to have a wear
resistant working surface.
Reason (R) : The composition of surface layers are changed in carburizing.
Ans: (a)
118. Assertion (A) : The steel when heated above a certain temperature and cooled to room
temperature, structure adjustment stabilizes.
Reason (R) : The modification is mainly based on cooling rate.
Ans: (a)
119. Assertion (A) : The plastic organic materials can be easily shaped or moulded by
mechanical action.
Reason (R): It is widely in use as it can be permanently moulded.
Ans: (c)
120. Assertion (A) : A composite is a multiphase material which is artificially made as one
that occurs naturally.
Reason (R): Technology of modern age requires a material with unusual combination of
properties that cannot be met by metal or alloys.
Ans: (a)
__________________
Answered By StudyChaCha Member

Last edited by Sashwat; March 10th, 2014 at 12:46 PM.
Reply With Quote
  #4  
Old March 10th, 2014, 12:57 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: IES Mechanical Papers Pdf

Hello, I am looking for IES-Electronics And Telecommunication Engineering paper with answers. Kindly provide it.
Reply With Quote
  #5  
Old March 10th, 2014, 01:09 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: IES Mechanical Papers Pdf

Hello there, here as per your demand I am providing you the paper of IES-Electronics And Telecommunication Engineering:-

IES-Electronics And Telecommunication Engineering question paper:-










Attached Files Available for Download
File Type: pdf IES-Electronics And Telecommunication Engineering question paper.pdf (231.4 KB, 18 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member

Last edited by Sashwat; March 10th, 2014 at 01:31 PM.
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 09:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8