Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old January 16th, 2013, 05:55 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default APPSC Prelims Previous Question Papers

Can you give me the previous year question paper of the APPSC Prelims ?

According to the UPSC exam 2014 calendar, the official notification for Civil Services Preliminary Exam 2014 will be released on May 17, 2014. The UPSC exam is conducted using a two-step method. The interested student needs to appear for the civil services preliminary exam which is followed by the civil services mains exam.

Question Paper
Andhra Pradesh Public Service Commission APPSC conducts Group 1 Exam every year.

1. The call for Jharkhand State is for establish- establishing
ing a
1) Small State 2) Hindi speaking state
3) Tribal State 4) None of the above
2. The number of W Women omen Judges in the Delhi
High Court is
1) 3 2) 4 3) 5 4) 2
3. C – DOT is the name given to
1) A new computer language
2) Centre for Development of Telematics
3) Council for Development and Training
4) Committee of Developing Nations
4. Name the two countries which were involved
in organising Peace Conference on Cambo- Cambodia
dia
1) U. S. A. – China 2) U. S. A – Cambodia
3) India – Indonesia 4) Indonesia – France
5. The unpopular tax that is said to be the cata- catalyst
lyst for Mrs. Margaret Thatcher Thatcher'' '' 's downfall
1) Corporate tax 2) House tax
3) Poll tax 4) Income tax
6. The country which opposed monetary unifi- unification
cation of Europe
1) Germany 2) France 3) Britain 4) Italy
7. The country in news for the large scale kill- killings
ings by drug cartels
1) Chile 2) Guatemala
3) Columbia 4) Honduras
8. The country which witnessed massive student
protests for educational changes
1) Poland 2) Germany
3) France 4) Czechoslovakia
9. The recent trade talks at Brussels failed be- because
cause
1) Some countries did not attend
2) Political differences among countries regarding
sanctions aganist Saddam Hussein
3) Some European countries were not willing to
stop subsidies to farm produce
4) None of the above
10. SDR's refer to
1) Sudanese Democratic Republic
2) Soviet Society for Democratic Rights
3) Special Drawing Rights
4) None of the above
11. The Largest T Tiger iger reservoir in India
1) Gir forest (Gujarat)

2) Bandipur Sanctuary (Karnataka)
3) Srisailam wild life Sanctuary (A. P.)
4) Dandakaranya (M. P.)
12. Nutritional density is derived from
1) Total population divided by total Geographical
area
2) Total population divided by total cultivated land
3) Total Agricultural population divided by total
cultivated area
4) Human carrying capacity of an area in relation
to a given land - use system.
13. India's only Island Museum
1) Nicobar Island 2) Nagarjuna Konda
3) Srirangam 4) Laccadive
14. The most highly urbanized State in India is
1) West Bengal 2) Maharashtra
3) U. P. 4) Tamilnadu
15. The District with 100% Literacy in India is
1) Trivandrum 2) Kurnool
3) Ernakulam 4) Chandigarh
16. The First Hydroelectric Project was started in
India at
1) Papanashanam 2) Shiva Samudram
3) Lonavala 4) Hirakud
17. The National Highway No. 1 connects
1) Madras – New Delhi
2) Srinagar – Trivandrum
3) Calcutta – Amritsar
4) Bangalore – New Delhi
18. The location of A. P P. . is known as
1) continental 2) Insular
3) Littoral 4) Peninsular
19. The Governor is impeached through
1) Union Parliament 2) State Legislature
3) Supreme Court
4) cannot be impeached
20. Economic democracy is envisaged through
1) Fundamental Rights 2) Preamble
3) Directive Principles of State Policy
4) Union List
21. Started Question in the Parliament invites a
1) Written answer 2) Oral answer
3) No answer 4) Debate
22. One among the following is authorized to
impose restrictions of Fundamental Rights:
1) Parliament 2) Prime Minister
3) President 4) None of the above

23. Constitution provides protection to Freedom
of Press through
1) Article - 14 2) Article - 21
3) Article - 32 4) Art Article - 19
24. Sreebagh Pact was
1) Agreement between the leaders of Andhra and
Rayalaseema regions
2) Agreement between the leaders of Telangana
and Rayalaseema regions
3) Agreement between the leaders of Andhra and
Telangana regions
4) Agreement between Telangana leaders and the
Government of India
25. Ashok Mehta Committee 1979 reviews
1) Centre - State relations
2) Panchayati Raj Institutions
3) Role of the Governor
4) Working of the Public Sectors
26. The author of 'Bhavartha Dipika' is
1) Ramanujacharya 2) Jnaneswar
3) Vidyanatha 4) Mirabai
27. The author is 'Simhasana Dvatrimsika' is
1)Srinatha 2) Koravi Goparaju
3) Krishnadevaraya 4) Dhurjati
28. The year in which the famous Kakatiya temple
at Palampeta (Ramappa temple) was con- constructed
structed
1) 1162 A . D. 2) 1191 A. D.
3) 1206 A. D. 4) 1213 A. D.
29. The year in which Muhammad Quli Qutub
Shah ascended the throne of Golconda is
1) 1512 A. D. 2) 1518 A. D.
3) 1580 A. D. 4) 1591 A. D.
30. 'Paccala Someswara T Temple' emple' is in this place
1) Warangal 2) Alampur
3) Vemulawada 4) Panagal
31. 'Chintala V Venkata enkata Ramana T Temple' emple' is in this
place
1) Tadipatri 2) Lepakshi
3) Penugonda 4) Chandragiri
32. The term 'Naskh' is related to
1) Weapons of War 2) Hindustani Music
3) Muslim Calligraphy 4) Administrative system
33. The foreign traveller who visited the port of
Motupalli during the Kakatiya period
1) Ibn Batuta 2) Marco Polo
3) Abdur Razack 4) Nicolo Conti
34. The famous Ramappa temple at Palampeta was
built by
1) Ganapati Deva 2) Recherla Rudra
3) Jayapa Nayaka 4) Mallikarjuna Nayaka
35. Who among the following V Vijayanagara ijayanagara rul- rulers,
ers, resolved the conflict between the Jainas
and the V Vaishnavas aishnavas ?
1) Devaraya - II 2) Harihara - I
3) Bukka - I 4) Saluva Narasimha
36. The name of the Mughal Governor who Nizam
- ul - Mulk defeated and became the First
Nizam of Hyderabad
1) Abul Hasan Tanashah 2) Hasan Quli Khan
3) Mubariz Khan 4) Azam Shah
37. The T Telugu elugu personality who prepared a de- design
sign for the National Flag which was later
adopted as the National Flag with some
changes.
1) Hari Sarvottama Rao
2) Swami Ramanand Tirtha
3) Duggirala Gopalakrishnayya
4) Pingali Venkayya
38. The T Telugu elugu personality who is known by the
title 'Desabhakta'
1) Tanguturi Prakasam
2) Konda Venkatappayya
3) Kashinathuni Nageshwara Rao
4) Madapati Hanumantha Rao
39. The year in which the Battle of Padmanabha
was fought in Andhra
1) 1794 2) 1799 3) 1803 4) 1805
40. The name of the place with which the famous
no-tax campaign in Andhra is associated dur- during
ing the Freedom Movement in Andhra
1) Chirala 2) Perala
3) Pedanandipadu 4) Nellore
41. The ruler who was described as T Trisamudra risamudra
dhipati was
1) Vikramaditya - VI 2) Pulakesin - II
3) Gautamiputra Satakarni 4) Vinayaditya
42. The King who was defeated by Malik Kafur
was
1) Rudrammadevi 2) Yadava Ramachandra
3) Vira Ballala 4) Narasimha - I
43. The founder of the Home Rule Movement was
1) Annie Besant
2) Gopala Krishna Gokhale
3) Dada Bhai Naoroji
4) Bal Gangadhar Tilak
44. The most important feature of the Act of 1935
was the introduction of
1) Dyarchy 2) Adult Franchise
3) Provincial Autonomy 4) Separate electorate
45. Balwant Rai Mehta Committee Report is as- associated
sociated with

1) Panchayat Raj
2) Community Development
3) Planning Commission
4) Zonal Councils
46. Diamond and emerald are made of
1) Carbon 2) Silica
3) Silica and Beryllium 4) Carbon and beryllium
47. One of the constituents of Gobar gas is
1) Methane 2) Ethane
3) Carbon dioxide 4) Calcium sulphate
48. In the human body fats are stored in
1) epithelial cells 2) adipose tissue
3) epidermis 4) liver
49. The ductless glands in the human body which
secrete hormones are called
1) exocrine glands 2) endocrine glands
3) epithelial glands 4) metabolic glands
50. In an oxygen tube, which of the following
gases is preferred these days to be mixed with
oxygen ?
1) nitrogen 2) helium
3) argon 4) carbon dioxide
51. The first democratic government of Nepal is
headed by one of the following :
1) Mr. Bhattarai 2) N. C. Koirala
3) Mr. Bakshi 4) Surya Bahadur Thapa
52. The T Tehri ehri Dam in Uttar Pradesh is held up
because of
1) Foreign aid not forthcoming
2) Opposition by envornmentalists
3) Change of site
4) Regional disputes
53. Remains of Harappa city have been unearthed
in
1) Uttar Pradesh 2) Bihar
3) New Delhi 4) Gujarat
54. Which of the following is true of Ernaculam
district in Kerala ?
1) It has highest density of population in India
2) It has achieved hundred percent literacy
3) It has highest percentage of unemployment
4) It is a famous hill station
55. The Commander - in - Chief of the Indian Army
is
1) Rajula Khan 2) Saxena
3) S. F. Rodrigues 4) None of the above
56. The legendary city recently excavated was
1) Hastinapura 2) Pataliputra
3) Ayodhya 4) Dwaraka
57. Name the two countries which were involved
in the T Tin in Bigha issue
1) Pakistan - India 2) India - Bangladesh
3) Bangladesh - Pakistan
4) India - Lanka
58. The URUGUA URUGUAY Round of Multilateral T Trade rade
operated under
1) The Word Bank 2) The GATT
3) UNESCO 4) None of the above
59. INTIFIDA is the
1) African Liberation Front
2) The uprising in the Baltic States
3) Right - wings Terrorist group
4) The uprisings in West Bank of Gaza
60. Operation Cactus was a code name for
1) Indian Armed Forces action in combating the
Terrorists in Punjab
2) Indian Armed Forces action in putting down
the armed rebellion in Maldives
3) Environmental group
4) Armed Forces Exercises
61. GRAMSA GRAMSAT will
1) strengthen the Panchayat Raj Institutions
2) encourage village courts
3) encourage village handicrafts
4) revolutionize the spread of literacy in India
62. ZARIF - E - MOMIN was very much in news
1) Wonder drug
2) Militants in Jammu and Kashmir
3) Pakistan's army's biggest exercise on Indian
border
4) None of the above
63. One of the following countries is desperately
trying to enter the ECC :
1) Austria 2) USSR 3) Denmark 4) Holland
64. AFRIKANES are
1) The tribal of South Africa
2) The white settlers in South Africa
3) The Militant back groups in South Africa
4) None of the above
65. African Fund by NAM is to
1) help industrialize the African continent
2) help famine situation in Africa
3) help the liberation struggle in Africa
4) preserve the African forests
66. Planet Protection Fund was proposed by
1) Indira Gandhi 2) Menaka Gandhi
3) Rajiv Gandhi 4) U. N.
67. Desert shield is associated with
1) U.S. forces in Saudi Arabia
2) Iraqi forces in Kuwait
3) Libya's forces
4) None of the above

68. The Nep Nepali ali Congress which led the
uniquemass movement to restore democracy
in Nepal was established in
1) 1947 2) 1950 3) 1962 4) 1975
69. High Court in recent times passed strictrules
against a State Government in regard to the
nomination of 12 persons to the Legislative
Council
1) Gujarat 2) Maharashtra
3) West Bengal 4) Andhra Pradesh
70. The Indian - made remote sensing satellite
IRS - 1A was launched from
1) Thumba 2) Nevada
3) Baiknour 4) Kalpakam
71. In a code BOMBA BOMBAY is written as CPNCBZ; What
is NBESBT then ?
1) LONDON 2) MADRAS
3) MADRID 4) MYSORE
72. Y is brother of Z. A is the daughter of Z. U is
the sister of Y and B is the brother of A. Who
is the uncle of B ?
1) Y 2) U 3) Z 4) A
73. A D H M – –
1) O & T 2) N & S 3) S & Z 4) U & Y
74. T W Z C – –
1) E 2) F 3) H 4) I
75. Arrange the following in a meaningful se- sequence
quence
1) Story 2) Review 3) Book 4) Idea
5) Author
1) 1 – 2 – 4 – 5 – 3 2) 4 – 1 – 3 – 2 – 5
3) 5 – 4 – 1 – 3 – 2 4) 3 – 2 – 4 – 1 – 5
In the following questions 76 to 85 there are two
sets of figures. One set called the problem figures
and the other set is called the answer figures.
There is a sequence according to which the
problem figures follow each other. Select one figure
from the answer set figures which will complete
the sequence in the problem figures. Indicate
your answer by writing the number of this
alternative against the serial number of the question
on the answer sheet.

84.
Fig
85.
Fig
86. A, B, C and D are climbing a ladder ladder. . C is stand- standing
ing ahead of D, A is standing between B and
D. Who is standing at the second place from
the bottom ?
1) A 2) B 3) C 4) D
87. Which number replaces both the question
marks in the following problem ?
8
200 ?
?

1) 100 2) 400 3) 40 4) 25
88. Which fraction lies between 2/ 3 and 4 / 5?
1) 17 / 20 2) 7 / 10 3) 13 / 15 4) 4 / 9
89. The ratio of two numbers is 5 : 8 and their
sum is 91. Find the numbers.
1) 66 and 25 2) 25 and 66
3) 56 and 35 4) 35 and 56
90. WISE is coded as XKVI, T TALK ALK will be coded
1) UCON 2) VCON 3) UCOO 4) UCOP
91. LA LATE TE is written as GWQC; POUR will be writ- written
ten as
1) KJRP 2) KKRQ 3) KJPR 4) KKRP
Complete the series by choosing the correct
answer out of one of the four choices given below
in questions 92 to 95 :
92. 3, 9, 21, 45, ?
1) 90 2) 93 3) 92 4) 91
93. 0, 2, 10, 42, ?
1) 170 2) 168
3) 166 4) None of these
94. 1, 4, 15, ?, 325
1) 63 2) 64
3) 80 4) None of these
95. 2, 3, 7, ?, 121
1) 26 2) 28
3) 32 4) None of these
96. Ramesh has just enough money to buy 5 pens
and 8 pencils or 3 pens and 16 pencils. How
many pencils can be buy if the buys no pens?
1) 24 2) 28
3) 32 4) None of these
97. If A, B and C are consecutive integers and A
is smaller than B, which in turn is smaller than
C, which of the following is true ?
1) A + B + C is an even integer
2) ABC is an even integer
3) A – B = C – B 4) B =
A C 
2
Indicate the W Word/ord/Number / Alphabet which
DOES NOT belong to the same class or se- series
ries in Questions 98 and 99 :
98. Square, Rectangle, Circle, T Triangle riangle
1) Square 2) Rectangle
3) Circle 4) Triangle
99. A E I N O U
1) I 2) E 3) N 4) U
100. If + is multiplication, – is addition, x is divi- division
sion and is subtraction, which of the fol- following
lowing is correct ?
1) 10

4 x 2 = 4 + 6 – 2
2) 10 + 4 – 2 = 4 x 6
2
3) 10 – 4

2 = 4 + 6 x 2
4) None of these
101. Residuary power is vested with
1) State 2) Centre
3) President 4) Prime Minister
102. Who is associated with the estimation of na- national
tional income statistics in India ?
1) K. N. Raj 2) A. K. Sen
3) Dadabhai Nauroji 4) Sukhamoy Chakravarty
103. The share of Primary Sector in India during
the last four decades of planning has

1) Increased 2) Decreased
3) Not changed
4) Not shown any perceptiable change
104. The proposed total outlay in the public sec- sector
tor during India' India's s 8th Five Y Year ear Plan is
1) Rs. 1,00,000 Crores 2) Rs. 3, 45, 000 Crores
3) Rs. 5,00,000 Crores 4) Rs. 10,00,000 Crores
105. The Central Bank in India is
1) SBI 2) NABARD 3) SBH 4) RBI
106. The main thrust for development of Small
Scale Industries in India was given by the In- Industrial
dustrial Policy Resolution of
1) 1948 2) 1956 3) 1977 4) 1980
107. The per capita availability of cloth in India
during the planning period has
1) Increased 2) Decreased
3) Constnat 4) No perceptible change
108. The high rate of growth in the economy de- depends
pends upon
1) high savings rate 2) high taxation rates
3) high administrative efficiency
4) optimal Allocation of Resources
109. The name of the first Jain T Tirthankar irthankar is
1)Shantinath 2) Rishavanath
3) Mahavira 4) Neminath
110. The famous river of Andhra on which bank is
situated Panchavati where Rama stayed with
Laxman and Sita is
1) Krishna 2) Godavari
3) Mahanadi 4) Narmada
111. The name of ancient religious and educational
town which was the Kashi of South India is
1) Mahabalipuram 2) Tanjavur
3) Kanchi 4) Madurai
112. The famous battle between Rana pratap and
Akbar fought in the
1) Narmada Valley 2) Khaibar Ghat
3) Haldi Ghat 4) Bolan Ghat
113. The founder of Arya Samaja was
1) Dayanand Saraswati 2) Swami Ramatirtha
3) Ramakrishna Paramhansa
4) Vivekananda
114. The founder of Indian National Congress was
1) Bal Gangadhar Tilak 2) A. O. Hume
3) Dadabhai Naoroji 4) Gopal Krishna Gokhale
115. Who was the author of Geeta Rahasyam ?
1) Sarvepalli Radha Krishnan
2) Bal Gangadhar Tilak 3) Mahatma Gandhi
4) Madan Mohan Malviya
116. Lothal is associated with
1) Indus Valley civilization
2) Sumerian civilization
3) Babylonian civilization 4) Egyptian civilization
117. The sacred books of the Buddhists are
1) Vedas 2) Angas 3) Tripitakas 4) Aranyakas
118. Kharavela was responsible for the inscription?
1) Nasik cave inscription
2) Naneghat inscription
3) Hathigumpha cave inscription
4) Amaravathi inscription
119. Badami is famous for its
1) Rock - cut cave temples
2) Structural temples
3) Paintings 4) Secular buildings
120. The Satavahana king who defeated Nahapana
was
1) Pulumayi 2) Gautamiputra Satakarni
3) Yajna Satakarni 4) Rudra Satakarni
121. The leading astronomer of the Gupta period
was
1) Asvagosha 2) Susruta
3) Bhasa 4) Varahamihira
122. A renowned surgeon of ancient India was
1) Aryabhatta 2) Bhaskaracharya
3) Bhasa 4) Varahamihira
123. The magnificent temple of Kailasa was erected
by
1) Krishna – I 2) Govinda - II
3) Krishna - II 4) Dantidurga
124. The first poet to translate the Mahabharata into
Telugu elugu was
1) Tikkana 2) Nanne Choda
3) Bhima Kavi 4) Nannaya
125. The most powerful Kakatiya ruler who ex- expanded
panded the empire upto Kanchi was
1) Beta - I 2) Prola - I
3) Prola - II 4) Ganapati
126. One of the purpose of INSA INSAT 1D, the satellite
put up by Indian Scientist, is to link all parts
of India by television. The height about the
earth surface at which it is revolving is about
1) 200 km 2) 10,000 km
3) 36,000 km 4) 1, 00,000 km
127. Two wo dif different ferent objects with masses m m1 and m m2
are projected in the air at th the e angles q q1 and
q2 with respect to horizontal direction with
the speed v v1 and v v2. . If they remain in air for
the same amount of time, the following quan- quantity
tity must be the same.
1) mass 2) speed
3) the distance travelled in horizonal direction
4) the height attained
128. The interaction which governs the life every
where is
1) Electromagnetic 2) Gravitation
3) Nuclear 4) Weak
129. The main element which releases the energy
in the thermal reactor is
1) Uranium (235) 2) Uranium (238)
3) Uranium (233) 4) Plutonium (239)

130. Which of the following statements is wrong
for the planet V Venus enus ?
1) It can be seen during whole night
2) After Sun and Moon, it is the most bright object
in the sky
3) Its rotation and revolution are in opposite direction
4) Its surface temperature is about 450° C
131. The fuel which is burning inside the Sun is
1) Coal 2) Uranium 3) Oxygen 4) Hydrogen
132. Radio and TV reproduce the programme after
receiving the waves by antenna. These waves are
1) nothing but light rays but with larger frequency
2) nothing but light rays but with larger wavelength
3) like soundwaves with higher frequencies
4) none of the above
133. Due to which property of the light waves, the
solar and lunar eclipse take place ?
1) Interference 2) Diffraction
3) Polarisation 4) Rectilinear propagation
134. In the Indian territory territory, , the magnetic equator
is passing nearer to
1) Trivandrum 2) Shriharikota
3) Allahabad 4) Srinagar
135. Which of the following gives the proper order
of colours ?
1) red, green, blue 2) blue, green, red
3) blue, green, yellow 4) blue, yellow, green
136. A coin is flipped for 100 times. The numbe of
times the head comes on top is
1) exactly 50 2) 50 or more
3) 50 or less
4) about 50 with few more or few less
137. At what temperature is the density of the wa- water
ter highest ?
1) 0° C 2) 4° C 3) 20° C 4) 100° C
138. Plastids are found in
1) Animal cell 2) Plant cell
3) Plant and animal cell 4) None of the above
139. Which part of the human brain controls sneezing ?
1) Cerebrum 2) Medulla oblongata
3) Hypothalamus 4) None of the above
140. Hormone that helps in cell division
1) Absicis acid 2) Cytokinin
3) Gibberellic acid 4) Renin
141. The most intelligent animal is
1) Monkey 2) Man
3) Chimpanzee 4) Bird
142. In living organisms the water acts as
1) Diluting agent 2) Physiological solvent
3) Lowers body temperature
4) None of the above
143. Plants stop both respiration and photosyn- photosynthesis
thesis sometimes during
1) Night 2) Twilight 3) Daytime 4) Dawn
144. The richest vegetabe source of V Vitamin itamin A
1) Liver 2) Egg 3) Carrot 4) Sunlight
145. Why does atmosphere warm up ?
1) Sunlight 2) Absence of water
3) Absence of Vegetation
4) Presence of Vegetation
146. Which element has the same atomic number
and atomic weight ?
1) Oxygen 2) Nitrogen 3) Helium 4) Hydrogen
147. Rate of transpiration is the maximum when
there is
1) low temperature 2) low wind velocity
3) high temperature and low humidity
4) high humidity
148. Rickets is caused by the deficiency of
1) Vitamin C 2) Protein
3) Iodine 4) Vitamin D
149. Which of the following is most important for
the growth of children up to the age of 14 ?
1) Protein 2) Vitamins 3) Fat 4) Milk
150. Hybrid varieties of seeds are
1) breed from two plants of different varieties
2) always high yielding
3) breed from transplantation
4) vulnerable to disease
ANSWERS
1) 3 2) 4 3) 2 4) 1 5) 3 6) 3
7)3 8) 1 9) 3 10) 3 11) 3 12) 2
13) 2 14) 2 15) 3 16) 2 17) 3 18) 3
19) 4 20) 3 21) 2 22) 1 23) 4 24) 1
25) 2 26) 1 27) 2 28) 3 29) 3 30) 2
31) 1 32) 3 33) 2 34) 2 35) 3 36) 3
37) 4 38) 2 39) 1 40) 3 41) 3 42) 2
43) 1 44) 3 45) 1 46) 4 47) 1 48) 2
49) 2 50) 1 51) 2 52) 2 53) 4 54) 2
55) 3 56) 4 57) 2 58) 2 59) 4 60) 2
61) 4 62) 3 63) 2 64) 2 65) 2 66) 3
67) 1 68) 2 69) 2 70) 3 71) 2 72) 2
73) 3 74) 2 75) 3 76) 4 77) 3 78) 4
79) 4 80) 2 81) 3 82) 2 83) 4 84) 4
85) 2 86) 1 87) 3 88) 2 89) 4 90) 3
91) 4 92) 2 93) 1 94) 2 95) 3 96) 2
97) 4 98)3 99) 3 100) 3 101) 2 102) 3
103) 2 104) 2 105) 4 106) 3 107) 1 108) 1
109) 2 110) 2 111) 3 112) 3 113) 1 114) 2
115) 2 116) 1 117) 3 118) 3 119) 2 120) 2
121) 4 122) 3 123) 1 124) 4 125) 4 126) 3
127) 4 128) 2 129) 1 130) 1 131) 4 132) 2
133) 4 134) 1 135) 3 136) 4 137) 2 138) 2
139) 3 140) 2 141) 2 142) 2 143) 2 144) 3
145) 3 146) 4 147) 3 148) 4 149) 1 150) 1

1. One of the vitamins which is required t to o help
in blood clotting :
1) Vitamin K 2) Vitamin D
3) Vitamin C 4) Vitamin E
2. How does a mosquito make its annoying
hum?
1) By flapping its wings vigorously
2) By sending air through its spiracles
3) Through its vocal hords
4) None of these
3. Diabetes mellitus is caused due to the non
secretion of a hormone known as :
1) Thyroxine 2) Glucagon
3) Pitutarin 4) Insulin
4. How do we term the science of improving
honey production ?
1) Apiculture 2) Sericulture
3) Horticulture 4) Agriculture
5. Name the Indian born doctor who won the
Noble Prize for his work in genetic engineer- engineering.
ing.
1) Dr. J. C. Bose 2) Dr. H. G. Khorana
3) Dr. C. V. Raman 4) Dr. Raja Ramanna
6. Why is it necessary to grow plants in an
aquarium ?
1) To increase the supply of carbon dioxide to
fishes
2) To increase the supply of oxygen to fishes
3) To beauty the aquarium
4) To increase the supply of nitrogen to the fishes
7. A child is given "triple antigens" within one
year or birth ? Why ?
1) To provent diphtheria, tetanus and whooping
cough
2) To prevent diphtheria, malaria and cholera
3) To prevent diphtheria, polio and cholera
4) To prevent small-pox, malaria and filaria
8. Life saving antibiotics are obtained from
1) Algae 2) Fungi
3) Bacteria 4) Medicinal plants
9. What is a cupuncture ?
1) Accurate puncturing of the diseased organs
2) A type of surgery performed in India
3) Curing illness by puncturing specified areas of
skin with needles
4) None of the above
10. The number of Chromosomes present in man
1) 46 2) 44 3) 48 4) 23
11. How is night blindness cured ?
1) By using convex lenses
2) By using concave lenses
3) By using contact lenses
4) By eating carrots which contain carotene
12. Why are dogs used to detect criminals ?
1) The eyes of dogs are sharp to detect the criminals
2) The auditory organ in dogs is very sensitive
3) The taste buds in dogs are extremely sensitive
so they lick the place before the criminal
is detected.
4) In dogs the olfactory receptor area is about
forty times larger than that of man and so
they are used.
13. Which is the world's largest living creature?
1) Indian elephant 2) Blue whale
3) Rhinoceros 4) African elephant
14. If a human were to be placed in an enclosed
room with an atmosphere of oxygen and noth- nothing
ing else, what would he or she exhale?
1) They exhale only carbon dioxide
2) They exhale only oxygen
3) They exhale only nitrogen
4) None of the above
15. What is the approximate caloric requirement
of an adult male ?
1) 1000 cal 2) 5000 cal
3) 3500 cal 4) 6000 cal
16. In the preparation of vegetable Ghee, hydro- hydrogen
gen is passed through oils. This process is
called
1) Esterification 2) Hydrogenation
3) De-hydrogenation 4) None of the above
17. Chemically Milksugar is known as
1) Glucose 2) Maltose
3) Lactose 4) None of the above
18. Which of the following is an example of physi- physical
cal change ?
1) Rusting 2) Burning
3) Melting 4) None of the above
19. An example of an inert gas is
1) Argon 2) Oxygen
3) Laughing gas 4) None of the above
20. The phenomenon of radio activity is related
to
1) Amateur Radio 2) Radio Astronomy
3) Nucleus of an element 4) None of the above

21. Atmospheric polluti pollution on is caused by an excess
of
1) Carbon monoxide 2) Oxygen
3) Hydrogen 4) None of the above
22. The orbit of INSA INSAT - I B is said to be :
1) Heliocentric 2) Geo-stationary
3) Heliostationary 4) None of the above
23. The velocity of light is :
1) Infinite
2) 3 x 108 metres / sec (3 lakh km / sec.)
3) Zero 4) None of the above
24. A good absorber of heat is a body
1) Painted black 2) Painted white
3) With mirror like polish 4) None of the above
25. The instrument used to measure the depth of
the sea is called
1) RADAR 2) SONAR
3) LASER 4) None of the above
26. The force of repulsion between two like poles
of a magnet is
1) Directly proportional to the distance between
them
2) Directly proportional to the square of the distance
betweent them
3) Inversely proportional to the square of the distance
between them
4) None of the above
27. Electric power is expressed as
1) Product of voltage and current
2) Sum of voltage and current
3) Ratio of voltage and current
4) None of the above
28. Of the following which is not an elementary
particle ?
1) Electron 2) Alpha particle
3) Proton 4) None of the above
29. The picture content on the T T..V V. . screen is called
1) Audio 2) video
3) Radio 4) None of the above
30. Silicon element used in the manufacture of
transistors is classified as
1) Metal 2) Semiconductor
3) Insulator 4) None of the above
31. Anuradha is
1) a film actress
2) a Government hotel in Delhi
3) India's experiment in space to study the
anamolous low energy cosmic rays
4) a technique for desalinating water
32. Southernmost outhernmost part of India
1) is Kanyakumari 2) Lay in Nicobar Island
3) is Hyderabad 4) is Nagercoil
33. Telugu elugu Ganga is a scheme to bring
1) Cauvery water to Hyderabad
2) Krishna water to Nellore
3) Krishna water to Madras
4) Ganges to Tamil Nadu
34. Supreme Court's Judgement in Bachan
Singh's case
1) upholds death sentence in the rarest of rare
case
2) upholds the Government Order to reduce the
retirement age
3) grants relief to a rape victim
4) upholds the Constitution
35. Cloud seeding can
1) create rain 2) grow plants in space
3) only increase rain
4) change the direction of clouds
36. The sector that has the highest plan outlay in
Union Budget, 1983 – 84 is
1) Agriculture
2) Special Area Programme
3) Science and Technology 4) Energy
37. Pragati Patham is
1) 15 point development scheme of Andhra
Pradesh
2) 27 point development scheme of India
3) Victory flag of the Cholas
4) Boarding school in Vizag
38. Williamsburg Summit was different from
Canain Meet in that
1) It was a meeting of Commonwealth Heads
2) India did not participate
3) India could not participate
4) It was a meeting of the poor countries in the
world
39. Total otal food grains production (including
pulses) in the country is now
1) between 130 – 150 million tonnes
2) between 10 – 20 million tonnes
3) between 200 – 240 million tonnes
4) between 80 – 90 million tonnes
40. Narendra - 1 is the name of
1) a Mythical king 2) Satellite
3) a new variety of rice
4) a train betweenMadras and Madurai
41. Asiad 82 brought the games to Delhi for the
second time. Which other city has hosted
Asiad more than once ?
1) Manila 2) Tokyo 3) Jakarta 4) Bangkok
42. Mahadevi V Verma erma is a
1) Hindi poetess 2) Opposition leader in U. P.
3) Script writer 4) Educationist

43. SAARC comprises India, Maldives, Bhutan,
Nepal, Pakistan, Bangladesh and
1) Madagascar 2) Cuba
3) Sri Lanka 4) Denmark
44. Kalpakkam is in the news because
1) a triple murder took place there
2) its atomic power plant went critical
3) a mercury lignum was found
4) gold was struck in the mines
45. According to the latest census
1) 20 percent of the population lives in urban ar- eas
2) 18.6 percent lives in urban areas
3) 76.5 percent lives in rural areas
4) 0.5 percent lives in urban areas
46. Rakesh Sharma and Ravish Malhotra are
1) World class openers
2) Antarctika team members
3) Ghazal singers
4) IAF test pilots undergoing training USSR for
space flight.
47. Small coins will be gradually phased out as
1) It is unsafe to carry them
2) Beggars refuse to accept them
3) Production cost is more than their value
4) People are converting them into fancy or
naments
48. People of Indian origin in Sri Lanka are con- concentrated
centrated more in
1) Colombo 2) Anuradhapura
3) Jaffna 4) Mannar
49. Bhanu Athaiya is the first Indian to win the
1) Guardian Award 2) Oscar Award
3) Magsaysay Award 4) Olympic Gold Medal
50. The Dada Saheb Phalke Award was given this
year to
1) Satyajit Ray 2) L. V. Prasad
3) Kamalhasan 4) Adoor Gopalakrishnan
51. The space craft launched by the USA in 1972
to explore Jupiter which is still in orbit is
1) Cosmos 1402 2) Pioneer 10
3) Cosmos 1445 4) Observer
52. The President of Nigeria is
1) Shehu Shagari 2) H. B. Roburt
3) Seyid Muhammed 4) Julius Nyerere
53. The Chairperson of the Seventh Non aligned
Summit was
1) Mrs. Indira Gandhi 2) Dr. Fidel Castro
3) Mr. K. Natwar Singh 4) Mr. Raul Roakouri
54. The winners of the 1983 Wimbledon tennis
tournament were
1) Martina Navratilova and Ivan Lendle
2) Chris Evert LIoyd and John Mc Ennroe
3) Martina Navratilova and Jimmy Connors
4) Martina Navratilova and John Mc Enroe
55. The Indian National Programmes are telecast
via
1) Intelsat - 1 2) Rohini
3) Stationar - 6 4) Intelsat - 4
56. The Sagar Kanya is the name of
1) The Oceanographic research vessel India has
bought
2) A satellite constructed at SAAR
3) A ship employed by the Coast guards
4) A new high yielding variety of wheat
57. Nikolai T Tikhonov ikhonov is
1) Soviet Prime Minister 2) Chess Champion
3) Gymnast 4) Cosmonaut
58. The 1983 All England Badminton Champion
is
1) Liem Swie King 2) Luan Jin
3) Han Jain 4) Prakash Padukone
59. The President of the Philippines is
1) Sukarto 2) Bob Hawke
3) H. M. Ershad 4) Ferdinand Macros
60. The Commission set up by the Central Gov- Government
ernment to examine Centre State relations is
the
1) Sarkaria Commission
2) Mohan Commission
3) Padmanabhan Commission
4) Sadasivan Commission
61. The coast of submerge is found in
1) Coromandal coast 2) Konkan coast
3) Kerala coast 4) South Canara coast
62. The highest urbanization in India is found in
1) Tamil Nadu 2) Andhra Pradesh
3) Maharashtra 4) Uttar Pradesh
63. India has the W World' orld' orld's s largest reserves of
1) Coal 2) Mica 3) Iron Ore 4) Barytes
64. The region which receives high rainfall due
to the North east monsoon is
1) Tamilnadu coast 2) Assam
3) Gangetic plain 4) Kashmir
65. The sugar belt in India lies in
1) Godavari Valley 2) Punjab
3) Middle Ganga Valley 4) Maharashtra
66. While all the major peninsular rivers flow to
the east, Narmada and T Tapati apati flow to the west,
because of
1) Lava Flow 2) Floding
3) Fault line 4) Vindhya and Satpura ranges

67. Both quality and quantity the leading mica
mining State in India is
1) Andhra Pradesh 2) Bihar
3) Rajasthan 4) Tamil Nadu
68. But for their large scale, monsoons are simi- similar
lar to
1) Land and sea breezes 2) Trade winds
3) Westerlies 4) Local winds
69. The Indian Standard T Time ime is referred to the
latitude
1) 85° E 2) 82 1/2° E 3) 80° E 4) 88° W
70. The geopolitical significance of the India lies
in its
1) large population
2) large agricultural production
3) rich ancient culture 4) size and location
71. The work of the drafting of Indian Constitu- Constitution
tion completed on
1) 9th December, 1946 2) 15th August, 1947
3) 26th November, 1949 4) 26th January, 1950
72. The V Vice ice President of India is
1) nominated by the President
2) elected by the electoral college
3) appointed by the Prime Minister
4) selected through none of the above
73. The term of office of a Governor of a State is
1) Six years 2) Five years
3) Seven years 4) Three years
74. The Prime Minister of India is
1) The Chairman of Rajya Sabha
2) Leader of the majority party int he Lok Sabha
3) Vice President of the Ruling Party
4) President of the Ruling Party
75. The Supreme Commander of India's Armed
Forces is
1) Defence Minister 2) President
3) Vice President 4) Prime Minister
76. The President of India is eligible to seek re- reelection
election
1) Two times 2) Three times
3) Four times 4) Any number of times
77. The Presiding Officer of the Rajya Sabha is
the
1) Speaker 2) President
3) Vice President 4) Prime Minister
78. The Lok Sabha is dissolved by the
1) Speaker 2) President
3) Vice President 4) Prime Minister
79. The wording of the preamble to the Indian
Constitution is
1) Sovereign Democratic Republic
2) Sovereign Socialist Secular Democratic Re
public
3) Federal Democratic Country
4) Democratic Republic Country
80. An order from the Court to any official to show
his right to the office is called
1) Habeast Corpus 2) Writ of Certiorari
3) Writ of Quo Warranto 4) Writ of officiality
81. The Mahalnobis model used as the basis for
India' India's s Second Five Y Year ear Plan was originally
conceived by
1) Alec Nove 2) L. V. Knatorough
3) G. A. Feldman 4) V. S. Nemchinov
82. Sectoral distribution of public sector expen- expenditure
diture shows that during the Fifth Plan 25
percent was spent on
1) Agriculture and Irrigation
2) Transport and Communication
3) Power 4) Industry
83. The present rate of saving in the Indian
economy is around
1) 22 percent 2) 18 percent
3) 15 percent 4) 10 percent
84. The annual average percentage growth rate
envisaged in the Sixth Plan is
1) 7.6 2) 5.2 3) 4.4 4) 2.5
85. The largest proportion of savings in India
comes from
1) Banking sector 2) Corporate sector
3) Household sector 4) Public sector
86. The largest proportion of the total outlay of
the Five Y Year ear Plans in the India is mobilised
through
1) Direct taxes 2) Deficit financing
3) External borrowing 4) Indirect taxes
87. A large part of investment in India in the Pub- Public
lic Sector is directed for the development of
1) Consumer goods industries
2) Defence industry
3) Heavy capital goods industries
4) Light capital goods industries
88. The targetted growth for exports in the Sixth
Five year Plan is about ?
1) 10 percent 2) 8 percent
3) 5.5 percent 4) 4.5 percent
89. The predominant type of organisation in In- Indian
dian industry is
1) Co-operatives 2) Joint Stock Company
3) Partnership 4) Proprietors
90. Small enterprises refer to those units which
have got gross fixed capital of

1) Rs. 20 lakhs 2) Rs.15 lakhs
3) Rs. 7.5 lakhs 4) Rs. 5 lakhs
91. The name of the ancient place generally iden- identified
tified with the Indus V Valley alley is
1) Ur 2) Tyre 3) Meluhha 4) Niniveh
92. The inscription containing the description of
the achievements of Gautamiputra Satakarni
is at
1) Ajanta 2) Nasik
3) Amaravathi 4) Bhattiprolu
93. The founder of the Haryanka dynasty was
1) Bimbisara 2) Bindusara
3) Ajatasatru 4) Chandraguputa
94. The Fourth Buddhist Council is linked with
this ruler
1) Ashoka 2) Kanishka
3) Harsha 4) Samudragupta
95. The seal of the Pallavas was
1) Tiger 2) Boar 3) Bull 4) Fish
96. Panduranga was the Commander of the armies
of this dynasty
1) Anandagotras 2) Pallavas
3) Chalukyas of Badami
4) Eastern Chalukyas of Vengi
97. Syadvada is associated with the religion
1) Brahmanism 2) Jainism
3) Buddhism 4) Islam
98. The place in Andhra Pradesh containing fine
Badami Chalukyan temples
1) Tadipatri 2) Ghantasala
3) Billasurgam 4) Alampur
99. The capital city of the Rashtrakutas was
1) Manyakheta 2) Vijayapuri
3) Badami 4) Bhattiprolu
100. The earliest inscriptions relating to the his- history
tory of Andhra Pradesh are in this language
1) Sanskrit 2) Telugu 3) Tamil 4) Prakrit
101. Qutub Minar was completed during the region
of
1) Iltutmish 2) Razia 3) Balban 4) Ala-ud-din
102. Who among the following introduced
Jagirsystem
1) Ala-ud-din 2) Balban
3) Feroz Tughlaq 4) Ibrahim Lodi
103. The hold of the Sultanate under Lodi dynasty
included all but one of the provinces
1) Punjab 2) Rajasthan
3) Uttar Pradesh 4) Madhya Pradesh
104. Who among the following is called a child of
All Allah ah and Ram ?
1) Ramanand 2) Kabir
3) Surdas 4) Tulsidas
105. Which one of the following Sikh gurus was
executed by Jahangir ?
1) Angad 2) Arjun 3) Amardas 4) Ramdas
106. The main industry during the Mughal period
was
1) Cotton 2) Spices 3) Indigo 4) Saltpetre
107. Kulottunga united the crowns of
1) Cholas and Eastern Gangas
2) Pallavas and Cholas
3) Cholas and Eastern Chalukyas
4) Cholas and Pandyas
108. The royal preceptor of Ganapatideva was
1) Besdaba 2) Visvesvara Sambhu
3) Panditaradhya 4) Narahari Tirtha
109. Vira Saivism was spread in Andhra by
1) Panditaradhya 2) Somanatha
3) Basava 4) Visvesvara
110. The Adil Shah ruler defeated by krishna
devaraya was
1) Yusuf Adil Shah 2) Ibrahim Adil Shah
3) Malik Adil Shah 4) Ali Adil Shah
111. The important cause for the conflict of the
Bhaminis and the V Vijayanagar ijayanagar rulers was
1) Religious rivalry 2) Political ambition
3) Possession of territory
4) Non payment of tribute
112. The earliest of the mutinies against the Brit- British
ish was
1) Mutiny at Barrackpur 2) Mutiny in Assam
3) Mutiny of the Madras army
4) The Indian Mutiny of 1857 - 58
113. The policy of the counterpoise of natives
against natives was inaugurated by
1) Sir John Lawrence 2) Lord Mayo
3) Lord Rippon 4) Lord Lytton
114. The first act which altered the constitution of
the East India Company at home changed the
structure of the company in India
1) The Regulating Act of 1773
2) The Pitt's India Act of 1784
3) The Charter Act of 1813
4) The Government of India Act of 1858
115. The teacher trainee who was restricted from
the college during the V Vandematarma andematarma move
ment was
1) Pattabhi Seetharamayya
2) Gadicherla Harisarvothama Rao
3) Nypati Subbarao
4) A. L. Narasimha Rao
116. The Hyderabad State Congress was founded
by

1) Burgula Ramakrishna Rao
2) Swami Ramanada Tirtha
3) Madapati Hanumantha Rao
4) Ravi Narayana Reddy
117. The Act that introduced bicameral legislature
in India was
1) The Indian Council Act of 1909
2) The Government of India Act of 1919
3) The Government of India Act of 1935
4) The Indian Independence Act of 1947
118. Indian representative in the Parliament of
Religions was
1) Mahatma Gandhi 2) Arabindo Ghosh
3) Swami Vivekananda
4) Raja Ram Mohan Roy
119. The All India Congress Session was held for
the first time in Andhra at
1) Vijayawada 2) Visakhapatnam
3) Guntur 4) Kakinada
120. The first Session of Andhra Mahasabha which
was held at Bapatla in 1913 was presided over
by
1) Nyapati Subba Rao
2) Pattabhi Seetharamayya
3) B. N. Sharma 4) Konda Venkatappaiah
In the following items each one contains word
or words, numbers or alphabets which are omitted
and blank spaces are provided instead. Each
item has four alternatives 1,2 , 3, 4. You have to
pick out one of the alternatives which will fill the
blanks so that the item / sentence will be true
and sensible.
121. Skin; Muscle; Bone ; ………………
1) Blood 2) Calcium 3) Marrow 4) Veins
122. F : 12 :: R : …………
1) 36 2) 26 3) 18 4) 16
123. Flute : ……… : : trumpet : Guitar
1) Harmonica 2) Drums
3) Piano 4) Violin
124. LA ……………………… ON
1) GO 2) IM 3) TI 4) BA
125. A : …………………… : : N : V
1) F 2) G 3) H 4) I
126. TR : …………… : : LJ : ………………
1) PN, JH 2) GH, KM 3) QP, IG 4) UW, MN
127. Letter : ……… : : ……… : Sentence
1) Mail, Words 2) Word, Phrase
3) Correspondence, Court 4) Alphabets, Words
128. Issue : … …… … : : …… : draw
1) Politics, Pencil 2) Rake, Water
3) Law, Art 4) Words, Strokes
129. 129.……… ……… is to branch as knot is to ……
1) Wood hanging 2) Tree fiber
3) Knarl chord 4) Leaves tie
130. 130.………… ………… is to KC, ME, No as HG is to ……
1) PO : DE FE, FG 2) OO : FE GG, JG
3) OP : EG FG, GH 4) RE : EF, GH, IJ
131. 131.………… ………… is to era as descent is to ……
1) Years light 2) Dawn kings
3) Days humann 4) Archaeology history
132. 132.……… ……… is to 16 as 76 is to ………
1) 20, 100 2) 4, 7
3) 10, 70 4) 2, 13
133. 133.………… ………… is to sentence as sentence is to
1) Crime, Judgement
2) Word, Paragraph
3) Jurry, Prose
4) Words, Legal
134. 134.……… ……… is to A as 22 is to ………
1) O BB 2) I XX
3) K 3 4) B BB
135. 135.………… ………… is to 64 as 2 is to …………
1) 6, 18 2) 4, 32
3) 7E B 4) 2, B
136. 136.……… ……… is to ABC as CBA is to …………
1) PQS RST 2) LMN FDG
3) IHG UVW 4) XYZ KJI
137. 137.………… ………… is to D as J is to …… as …… is to X
1) C, K, W 2) E, I, Y 3) F, L, Y 4) B, G, T
138. 138.…… …… is to eye as cap is to …… as …… is to
book
1) Lid, Pen, Cover
2) Spectacles, wool, Paper
3) Vision, head, words
4) Socket, scals, hands
139. ……… is to pause as colon is to …… as change
is to ……
1) Comma, long pause, hyphen
2) Fullstop, change, semicolon
3) Clause, Example, Exclamation
4) Noun, Adjective, tanse
140. 140.………… ………… is to exotic as lavish is to …… as
…… is not to luxury
1) Foreign, Profuse, Simplicity
2) Fragrance, Wealth, Sumptuous
3) Mystic, Prodigal, Unelegant
4) Perfumes, Money, Parismony
141. 141.……… ……… is to kite as motive is to …… as …… is
to mass
1) Paper, Power, Clay 2) Strong, Man, Material
3) Wind, Human, Pressure
4) Fly, Propel, Move

142. 142.99 99 is to …… as …… is to 1000 as 665 is to
……
1) 9, 100, 60 2) 100, 999, 666
3) 19, 110, 65 4) 9, 111, 66
143. 143.……… ……… is to 99 as 10 is to ……… as ……… is
not to 420
1) 9, 110, 14 2) 10, 9, 4
3) 9, 1, 42 4) 3, 2, 11
144. 144.……… ……… is to E as I is to …… as …… is not to V
:
1) A , 9, 19 2) 5, 9, 20
3) 0, 10, 20 4) 4, L, 22
145. 145.……… ……… is to medicine as corruption is to
…… ignorance is to …… as fungus is to ……
1) Patient, leaders, masses, moisture
2) Chemicals, society, rural, moss
3) Disease, Government, Education, Wood
4) Doctor, Management, labour, soil
146. 146.………… ………… is to leg as hinge to …… as ……… is
to arm as …… is to finger
1) Bone, window, shoulder, nail
2) Walk, move, lift, write
3) Knee, door, shoulder, knuckle
4) Table, door, chair, stool
147. 147.………… ………… is to tree as climber is to ………… as
………… is to grass as ………… is to shrub
1) Neem, Melon, Wood, tea
2) Axe, Woodcutter, mover, chopper
3) Mango, Coconut, paddy, lemon
4) Trunk, tendril, stock, things
148. 148.……… ……… is to timber as ferment is to …… as
……… is to milk as break is not to …………
1) Rot, sugar, split, flower
2) Dead, Liquor, Spoil, iron
3) Fire, curd, bacteria, seeds
4) Solid, Liquid, Semi liquid, Solid
149. 149.…… …… is to cripple as curl is to ……… as ……
is to essay as curt is to
1) Legs, hair, topic, manners
2) Cramp, reptile, curtail, speech
3) Crutch, comb, words, rude
4) Lame, pain, style, speech
150. 150.……… ……… is to carpet as cotton is to …… as ……
is to book as …… is not to bag
1) Wool, fiber, words, iron
2) Jute, cloth, paper, wood
3) Feet, body, hands, skin
4) Animal, planet, machine, man – made

ANSWERS
1) 1 2) 1 3) 4 4) 1 5) 2 6) 2
7) 1 8) 2 9) 3 10) 1 11) 4 12) 4
13) 2 14) 1 15) 3 16) 2 17) 3 18) 3
19) 1 20) 3 21) 1 22) 2 23) 2 24) 1
25) 2 26) 3 27) 2 28) 2 29) 2 30) 2
31) 3 32) 1 33) 3 34) 1 35) 1 36) 4
37) 1 38) 2 39) 1 40) 3 41) 4 42) 1
43) 3 44) 2 45) 2 46) 4 47) 3 48) 3
49) 2 50) 2 51) 2 52) 1 53) 1 54) 4
55) 1 56) 1 57) 1 58) 4 59) 4 60) 1
61) 3 62) 3 63) 2 64) 1 65) 4 66) 3
67) 1 68) 1 69) 2 70) 4 71) 3 72) 2
73) 2 74) 2 75) 2 76) 4 77) 3 78) 4
79) 2 80) 3 81) 3 82) 3 83) 2 84) 2
85) 3 86) 3 87) 3 88) 1 89) 1 90) 4
91) 3 92) 2 93) 1 94) 2 95) 3 96) 4
97) 3 98) 4 99) 1 100) 4 101) 1 102) 3
103) 1 104) 2 105) 2 106) 1 107) 3 108) 2
109) 4 110) 1 111) 3 112) 1 113) 1 114) 1
115) 2 116) 2 117) 2 118) 3 119) 1 120) 3
121) 3 122) 1 123) 4 124) 1 125) 4 126) 1
127) 2 128) 1 129) 4 130) 3 131) 2 132) 3
133) 2 134) 1 135) 2 136) 4 137) 1 138) 1
139) 2 140) 1 141) 3 142) 2 143) 1 144) 2
145) 2 146) 1 147) 1 148) 4 149) 1 150) 2

1. The largest groundnut producer in the world
is
a) India b) Sudan c) Brazil d) China
2. Which nation possesses the largest cattle
population in the world
a) U. S. A. b) Australia
c) India d) Denmark
3. The largest producer of fish in the world is
a) China b) Japan c) U. S. A. d) Norway
4. Which country is the leading producer of ce- cement
ment in the world
a) India b) U. S. A. c) Britain d) Japan
5. Which countries are separated by the Mc
Mahon Line
a) India and Pakistan b) China and Tibet
c) India and China d) India and Bangladesh
6. Soil erosion in India occurs in almost all the
states, but it is especially serious along the
coast of
a) Kerala b) Tamil Nadu
c) Orissa d) Karnataka
7. What is the ideal temperature for the cultiva- cultivation
tion of wheat ?
a) 20° to 25° C b) 15° to 20° C
c) 10° to 15°C d) 25° to 30° C
8. Which state is the leading producer of coco- coconuts
nuts in India ?
a) Assam b) Kerala
c) Tamil Nadu d) Karnataka
9. Which state has the largest area under canal
irrigation in terms of total acreage ?
a) Uttar Pradesh b) Haryana
c) Bengal d) Punjab
10. Which state has the maximum length of
roads?
a) Madhya Pradesh b) Bihar
c) Maharashtra d) Punjab
11. The first postal stamp of India was released
in 1837. Where was it released ?
a) Karachi b) Bombay
c) Dhaka d) Rangoan
12. In which state has the petro-chemical indus- industry
try developed most in India ?
a) West Bengal b) Bihar
c) Gujarat d) Tamil Nadu
13. What percentage of the total population of the
world lives in Asia

a) About 30% b) About 45%
c) About 55% d) About 65%
14. Which is the substance obtained on a com- commercial
mercial scale from sea water water, , besides sodium
chloride ?
a) Radium b) Iodine
c) Thorium d) Manganese
15. In South-East Asia, the highest population
density is found in
a) Vietnam b) Cambodia
c) Malaysia d) Indonesia
16. India borrowed the idea of directive principles
of State Policy from the Constitution of
a) The Weimar Republic of Germany
b) The Republic of Ireland
c) South Africa d) None of the above
17. The preamble to the Indian Constitution reads
a) We, the people of India-adopt, enact and give
to India this Constitution
b) We, the members of the Constituent Assembly
adopt, enact and give to ourselves this
Constitution
c) We, the citizens of India adopt, enact and
give ourselves this Constitution
d) We, the people of India in our Constituent
Assembly adopt, enact and give to ourselves
this Constitution
18. The ideals of liberty liberty, , equality and fraternity
enshrined in the Preamble of the Constitution
of India were adopted under the inspiration
of
a) The French Revolution
b) The Russian Revolution
c) The American Declaration of Independence
d) The U. N. O. Charter
19. Which of the following is a vector quantity ?
a) Mass b) Time c) Volume d) Velocity
20. Mechanical energy can be converted into
a) Light energy b) Heat energy
c) Electrical energy d) All of the above
21. The working of rockets is based on the prin- principle
ciple of
a) Electricity b) Kepler's law
c) Newton's law
d) Conservation of Momentum
22. The most abundantly found metal in the hu- human
man body is

a) Iron b) Sodium
c) Calcium d) Magnesium
23. The vitamin responsible for blood clotting is
a) A b) R12 c) C d) K
24. The hormone which regulates blood pressure
is
a) Thyroxine b) Insulin
c) Pituitaries d) Adrenaline
25. The study of fungi is called
a) Genetics b) Mycology
c) Algae d) Physiology
26. Virus is a
a) Protein b) Carbohydrate
c) Nucleus d) Nucleoprotein
27. Cancer is caused by
a) Virus b) Bacteria c) Fungi d) Algae

Last edited by Aakashd; February 3rd, 2020 at 05:05 PM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
APPSC Previous Question Papers with Answers
APPSC AEE Previous Papers
Previous year question papers of SSC FCI grade III (Technical) prelims exam
APPSC Group 2 Exam Previous Question Papers
IAS Prelims Unsolved Question Papers
Tamil Nadu Civil Services exam prelims previous year question papers
Civil Services Chemistry Prelims Exam Previous Years Question Papers
APPSC Group I-General History (Paper II) Exam Previous Year's Question Papers
IAS prelims previous year question papers
UPSC Civil Services Statistics Prelims previous years question papers
Civil Services Prelims History previous years question papers
Civil Services Electrical Engineering Prelims previous years question papers
IAS prelims previous years question papers with answers
UPSC Civil Services Agriculture Prelims Exam Previous Years Question Papers
APPSC group 4 exam previous year question papers
IAS Prelims Solved Question Papers
APPSC Prelims Papers
APPSC prelims model papers
IAS prelims question papers
APPSC Previous Papers AEE






  #2  
Old January 17th, 2013, 04:33 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Default Re: APPSC Prelims Previous Question Papers

As you are looking for the APPSC prelims previous question papers.

So here I am giving you two PDF file link from where you can obtain previous year paper of APPSC of APPSC prelims previous question papers of Jr. Accountants Category- IV. APPSC prelims previous question papers of Assistant Engineer

sakshieducation.com/(S(dh1yaajnqjq3vnvovhodoq55))/PreviousPapers/Keys/APPSC-Jr.Acct_%20AP.Municipal-Accounts-Sub-ServiceGSKey.pdf

sakshieducation.com/(S(dh1yaajnqjq3vnvovhodoq55))/Previouspapers/APPSC/AsstEngineersinAPPublicHealth.pdf
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old February 3rd, 2020, 05:05 PM
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Re: APPSC Prelims Previous Question Papers

28. Which one of the following is a sedentary
animal ?
a) Cobra b) Cow c) Horse d) Sponge
29. Red blood cells are formed in
a) The Thyroid b) The Adrenal
c) Bone marrow d) Thymus
30. Whales belong to the class
a) Mummalia b) Reptilia
c) Fishes d) Amphibia
31. Rabies is caused by
a) The bite of a dog
b) The bite of a mosquito
c) Deficiency of vitamin B1 and B12
d) Deficiency of calcium
32. Alexander defeated Porus in the battle of
a) Pushkalavathi b) Taxila
c) Hydapses d) Rajgriha
33. English education in India was introduced by
a) Lord Curzon b) Jawaharlal Nehru
c) Lord Macaulay d) Lord Dalhousie
34. The Crown took over the Government of In- India
dia by
a) The Charter Act of 1833
b) The Act of 1858
c) The Indian Council Act of 1861
d) Pitt's India Act, 1784
35. Jallianwalla Bagh firing took place in
a) Delhi b) Calcutta
c) Bombay d) Amritsar
36. Who said, "Swaraj is my Birthright" ?
a) Gandhiji b) Tilak
c) Pandit Nehru d) S. C. Bose
37. The T Taj aj Mahal was built by
a) Jhangir b) Akbar
c) Shershah d) Shahjahan
38. Who was the Prime Minister of England when
the Indian Independence Act was
a) Attlee b) Churchill
c) Macmillan d) Lloyd George
39. The name 'Pakistan' was coined by
a) Sir Syed Ahmed Khan
b) Mohammed Ali Jinnah
c) Mohammed Iqbal d) Azad
40. The Cabinet Mission was sent to India
a) To suppress communal riots
b) To determine the boundaries of India and Paki
stan
c) To find a solution to the constitutional problem
d) To preach Christianity in India
41. Who was the last Governor General of India
a) Rajaji b) Lord Mountbatten
c) Rajendra Prasad d) Mavlankar
42. Who is known as 'Deshbandhu'
a) Narendra Dev b) Pandit Nehru
c) C. R. Das d) Gokhale
43. The location of a place is determined by
a) The noon at the place
b) The night at the place
c) Evening d) None of the above
44. The Southern super continent is called
a) Angaraland b) Gondwanaland
c) Africa d) None of the above
45. 'T Terra erra Rossa' is a type of
a) Lake b) Coral c) Soil d) Fish
46. The Earth's circumference measures
a) 40,000 km b) 32,000 km
c) 24,000 km d) 48,000 km
47. Among the planets of the solar system, in
terms of size, the Earth is the
a) Fourth largest planet
b) Second largest planet
c) Sixth largest planet
d) Fifth largest planet
48. 'Socialist pattern' comes through
a) Free economy b) Mixed economy
c) Public Sector d) Private sector
49. Which one of the following is not a feature of
a developing economy ?
a) High rate of unemployment
b) High rate of population growth
c) High rate of capital formation
d) Widespread poverty
50. In recent years, the Indian Economy has been
characterised as a
a) Developed economy b) Developing economy
c) Backward economy d) Stagnate economy

51. 'Subsides' means
a) Payment by Government for purchase of
goods and services
b) Payment by the business sector to factors of
production
c) Payment by shareholders
d) Payment by Government to the business sector
52. The 'tertiary sector' of an economy refers to
a) Agriculture b) Industrial sector
c) Service sector d) Social sector
53. Expenditure on defence is an item of
a) Public investment b) Private investment
c) Private consumption d) Public consumption
54. The Drafting Committee of the Indian Consti- Constitution
tution was headed by
a) B. N. Raju b) Dr. B. R. Ambedkar
c) K. M. Munshi d) Dr. Rajendra Prasad
55. Ajet engine works according to the principle
of
a) Mass b) Energy
c) Linearmomentum d) Angular momentum
56. A liquid metal is
a) Mercury b) Aluminium
c) Sodium d) Cadmium
57. Baking soda is
a) Sodium carbonate
b) Sodium bicarbonate
c) Calcium carbonate
d) Sodium thiosulphate
58. The gas used in fire extinguishers is
a) Carbon monoxide b) Carbon dioxide
c) Hydrogen d) Sulphur dioxide
59. Vinegar is
a) Picric acid b) oxalic acid
c) Acetic acid d) Carbolic acid
60. Algae come under the division
a) Thallophyta b) Bryophyta
c) Pteridophyta d) Gymnosperm
61. Riccia is commonly called
a) Moss b) Green mold
c) Livervort d) Smut
62. Transpiration ranspiration through leaves is called
a) Stromal transpiration
b) Cuticular transpiration
c) Lenticular transpiration d) Guttation
63. Copper is
a) Micro-nutrient b) Macro-nutrient
c) Tracer element d) Cation
64. The enzy enzyme me present in human saliva is
a) Renin b) Protease
c) Amylase d) Lipase
65. Haemoglobin is a / an
a) Enzyme b) Sugar
c) Lipid d) Protein in the R. B. C.
66. Which one of the following is excreated urine
normally ?
a) Sugar b) Creatin c) Protein d) Fat
67. Malaria is caused by the parasite
a) Mosquito b) Plasmodium
c) Entamoeba d) Trypanosoma
68. The Hindu ruler who defeated Mohammad of
Ghori was
a) Thiviraj b) Jayachandra
c) Lalitaditya d) Vidyadhara
69. Din-I-Ilhai wag
a) An idea b) Akbar's religion
c) A mosque d) Aurangzeb's policy
70. The Swaraj Party was formed by
a) C. R. Das b) Pandit Nehru
c) Gandhiji d) Subhash Chandra Bose
71. The first Indian Nationl Congress session was
held at
a) Madras b) Delhi
c) Bombay d) Calcutta
72. The Home Rule League of Annie Besant was
founded in 1916 at
a) Bombay b) Calcutta
c) Madras d) Delhi
73. Sandy desert is known also as
a) Erg b) Reg c) Drumlin d) Serir
74. Doldrum is
a) Low pressure belt b) High pressure belt
c) No pressure belt d) Cyclonic belt
75. Which local wind is known as "the doctor"
a) Bora b) Simon c) Harmattan d) Chinook
76. India is the largest producer of
a) Rice b) Groundnut
c) Cotton d) Tobacco
77. Lake V Volta olta is a part of
a) Ghana b) Burkina Faso
c) Ivory Coast d) Toga
78. Which of the following is the cause of inequali- inequalities
ties of income ?
a) Unemployment b) Depression in industry
c) Concentration of economic power
d) Difference in standard of living
79. Disguised unemployment refers to
a) Persons with no jobs
b) More persons employed for a job, which a few
can accomplish
c) Unemployment of women
d) Unemployment of people above 60 years

80. Inflation is cau caused sed by
a) Increase in money supply
b) Decrease in Population
c) Decrease in production d) (a) and (c)
81. The creation of a joint sector was recom- recommended
mended by the
a) Raj Committee b) New Industrial Policy
c) Dutta Committee d) Hazari Committee
82. In India, the largest number of workers are
employed in the
a) Sugar Industry b) Iron and Steel Industry
c) Cotton and Textile Industry
d) Jute - Industry
83. Which of the following is not a basic indus- industry?
try?
a) Iron and Steel b) Fertilizers
c) Paper d) Cement
84. Which of the following is the most important
source of revenue for the states inIndia
a) Sales tax b) Customs duties
c) Land revenue d) Profession tax
85. Which of the following taxes is the largest
source of revenue of the Government of In- India?
dia?
a) Excise duties b) Corporation taxes
c) Customs duties d) Income tax
86. The largest rice producing state in India is
a) West Bengal b) Kerala
c) Uttar Pradesh d) Bihar
87. The Indian Constitution came into force on
a) November 25, 1949 b) August 25, 1945
c) August 15, 1947 d) January 26, 1950
88. How many states are there in India ?
a) Fifteen b) Twenty - one
c) Twenty - five d) Twenty -e ight
89. The Right to freedom is contained in Article
a) Sixteen b) Nineteen
c) Twenty-three d) Twenty-five
90. The maximum strength fo the Rajya Sabha is
a) 238 b) 250 c) 280 d) 300
91. The tenture of the Indian president is
a) Two years b) Four years
c) Five years d) Six years
92. Who is the Presiding Officer of the meeting
of the Council of Ministers in a state ?
a) The Chief Minister b) The Governor
c) The Speaker d) The Chief Justice
93. If the Supreme Court Judges want to retire
before the expiry of their term, to whom do
they have to address their resignation ?
a) The President b) The Chief Justice of India
c) The Prime Minister d) The Law Minister
94. What is th the e retiring age of High Court Judges
a) 58 years b) 60 years c) 62 years d) 65 years
95. The Constitutionof India describes India as
a) Voluntary Federation b) Confederation
c) Union of States d) Federation
96. Who appoints the Chief Minister of a State
a) The Governor b) The Speaker
c) The President of India
d) The Governor in consultation with the speaker
97. The length of a rectangular field i 21 m longer
that its breadth. If the area of the field is 196m 196m2,
then the length of the field is
a) 22m b) 28m c) 32 m d) 16m
98. If A : B = 2 : 3 and C : B = 3 : 4 then A : C is
a) 2 : 3 b) 2 : 4 c) 8 : 9 d) 9 : 8
99. The sum of the first five odd number is
a) 15 b) 25 c) 16 d) 18
100. Who is the Chairman of the 12th Finance Com- Commission
mission of India ?
a) A. M. Khusro b) Dr. V. V. Desai
c) Dr. C. Rangarajan d) P. R. Panchamukhi
101. The Chairman of the National Commission on
Human Rights is
a) Justice V. R. Varma b) Justice Anand
c) Justice V. R. Krishna Ayer
d) Justice Jayachandra Reddy
102. How many Schedules are there at present in
the Indian Constitution
a) 9 b) 10 c) 11 d) 12
103. The provision of employment to all comes
under
a) Fundamental Rights
b) Directive Principles of State Policy
c) Preamble d) None of the above
104. Secularism envisages
a) No religion b) Equal status for all religions
c) A particular religion of a state
d) None of the above
105. Who is the guardian of Fundamental Rights
in India ?
a) The President b) The Prime Minister
c) The Parliament
d) The Supreme Court and the High Courts
106. Fundamental Duties of the Indian Citizen are
included in
a) The Preamble b) Part III of the Constitution
c) Part IV of the Schedule
d) Part IV - A of the Constitution
107. The authority to issue writs for the enforce- enforcement
ment of Fundamental Rights rests with
a) All the Courts of India
b) The Parliament c) The Supreme Court
d) The President of India

108. How many member members s are nominated to the
Rajya Sabha by the President ?
a) One - fourth of its total members
b) Two members c) Ten members
d) Twelve members
109. Who is the Presiding Officer of the Rajya
Sabha ?
a) The President b) The Vice - President
c) The Speaker d) The Deputy Speaker
110. The passage of a money bill may be delayed
by the Rajya Sabha for a maximum period of
a) Ten days b) Fourteen days
c) Fifteen days d) One month
111. In India, the Council of Ministers is collec- collectively
tively responsible to
a) The Parliament b) The Lok Sabha
c) The Rajya Sabha d) None of the above
112. All disputes regarding the election of the
President are decided by
a) The Supreme Court b) The Parliament
c) The Election Commission
d) None of the above
113. Aman goes 150m due east and then 200m due
north. The distance of the man from the start- starting
ing Point is
a) 300 m b) 250 m c) 350 m d) 275 m
114. The number of rational numbers between 2
and 5 is
a) One b) Two c) Infinite d) None of the above
115. The Highest Common Factor of 25 and 35 is
a) 1 b) 5 c) 7 d) 25
116. The number of prime numbers between 10 and
20 is
a) 4 b) 5 c) 6 d) 7
117. India's first Gramin Cyber Centre was
launched in
a) Tamil Nadu b) Andhra Pradesh
c) Madhya Pradesh d) Karnataka
118. The first Dalit Chief Minister of Andhra Pradesh
was
a) D. Sanjeevaiah b) S. K. Sinde
c) Rajamallu d) K. Ranga Rao
119. The richest Indian in India is
a) Mukesh Ambani b) Anil Ambani
c) Azim Premji d) Narayana Murthy
120. The winner of the Femina Miss India Contest,
2003 is
a) Ms. Nikita Anand b) Ms. Ami Vashi
c) Ms. Swetha Vijaya d) Ms. Priyanka Chopra
121. The CEA CEAT International Cricketer of theY theYear ear
Award, 2002 has been presented to
a) S. Tendulkar b) M. Muralitharan
c) Andy Flower d) S. Fleming
122. The CEA CEAT International Batsman of the Y Year ear
Award, 2002 has been presented to
a) S. Tandulkar b) S. Jayasurya
c) S. Fleming d) S. Ganguly
123. The Gandhi Peace Price for 2002 has been
awarded to
a) The Bharatiya Vidya Bhavan
b) Nelson Mandela
c) Colin Powell d) Kofi Annan
124. Who is the new Chief Minister of Meghalaya
a) Gangaram b) Ramalinga Rama Rao
c) Vidya Stokes d) D.D. Lapang
125. Who is the new Chief Minister of Himachal
Pradesh ?
a) Veerabhadra Singh b) Vidya Stokes
c) D. Singh d) D. D. Lapang
126. The six-day W World orld Economic Forum 2003 held
in
a) Switzerland b) The Netherlands
c) Poland d) France
127. Who is the Chairman of the U. N. O. Human
Rights Commission
a) A. Sharon b) N. A. Hajjaji
c) Kiran Bedi d) Robinson
128. What is 'cheap' money ?
a) When money loses its value
b) Unearned money
c) When money loses its value because of inflation
d) When credit becomes easily available from
banks
129. The largest known crude oil reserves are in
a) Iraq b) U. A. E. c) U. S. A. d) Saudi Arabia
130. Which Article of the Indian Constitution em- empowers
powers the President to pardon the sentence
of a convicted person ?
a) Article 62 b) Article 63
c) Article 70 d) Article 72
131. The 'poverty line' is determined by
a) Per capita intake (calories)
b) Income of the family
c) General health
d) Housing and clothing facilities
132. The script used by the Indus V Valley alley Civiliza- Civilization
tion
a) has not yet been developed
b) was the Vedic language
c) was depicted through pictures and diagrams
d) None of these
133. Who were the immediate successors of the
Mauryas in Magadha ?
a) Kushans b) Pandyas
c) Satavahanas d) Sungas
134. Painting in the Mughal period was at its peak
during the region of

a) Jahangir b) Akbar
c) Shahjahan d) Aurangzeb
135. The Sultan who made a successful attempt
free himself from the control of the ulem was
a) Balban b) Allauddin
c) Firoz Shah d) Jalaluddin
136. The First Five Y Year ear Plan adopted the
a) Lewis - Fei model b) Mahalanobis model
c) Harrod Domar model d) Keynesian model
137. Select disinvestment of public sector enter- enterprises
prises as an objective included to the first time
in the
a) 4th plan b) 7th plan c) 8th plan d) 9th plan
138. Use of energy requirements (calorie) as a
measure of poverty in India was made for the
first time by
a) Dandekar and Rath b) Amartya Sen
c) Planning Commission d) T.N. Sreenivasan
139. '' 'NABARD' primary role is to
a) Provide term loans to Cooperatives
b) Assist State Governments for the share capital
contribution
c) Act as a refinance institution
d) All of the above
140. The Indian institution that has filed more pat- patents
ents than all the individual patents put together
in India is
a) CSIR b) ICAR c) AIIM d) DRDO
141. Which of the following agencies does not fi- finance
nance local bodies for infrastructural devel- development
opment ?
a) LIC b) HUDCO c) CRISIL d) ILFS
142. Aggregate Measures of Support (AMS) in the
context of WT WTO O refers to the
a) Minimum support price guaranteed to the
farmers
b) Quantum of subsidy given to the agricultural
sector
c) Issue price of paddy-and wheat
d) Insurance cover for crops
143. Trickle rickle Down - cory of Development holds that
a) Global prosperity spreads to domestic
economy
b) Development spreads downward through more
demand for labour
c) Rate of growth of taxation is not related to
economic growth rate
d) None of the above
144. Discomfort Index is a / an
a) Combination of longevity and literacy
b) Combination of standard of living and health
indicators
c) Index of cost of living
d) Composition of annual inflation and unemployment
rate
145. Corbett National park is in
a) Bihar b) Madhya Pradesh
c) Uttar Pradesh d) Himachal Pradesh
146. Which State produces the bulk of natural rub- rubber
ber produced in India ?
a) Tamil Nadu b) Karnataka
c) Kerala d) Andhra Pradesh
147. Which National Highway (NH) connects Agra
and Mumbai ?
a) NH 1 b) NH 7 c) NH 3 d) NH 5
148. Which among the following, is the most abun- abundant
dant element in sea - water ?
a) Sodium b) Chlorine c) Iodine d) Potassium
149. Which of the following major sea - ports of
India does not have a natural harbour ?
a) Mumbai b) Cochin
c) Marmagao d) Paradeep
150. Which of the following natural regions is
known as the 'bread basket' of the world ?
a) The Steppe region
b) The Mediterranean region
c) The Monsoon region
d) TheEquatorial region

ANSWERS
1) a 2) c 3) b 4) b 5) c 6) a
7) c 8) b 9) d 10) c 11) a 12) c
13) c 14) b 15) a 16) b 17) d 18) a
19) d 20) d 21) c 22) a 23) d 24) d
25) b 26) d 27) a 28) d 29) c 30) a
31) a 32) c 33) c 34) b 35) d 36) b
37) d 38) a 39) c 40) c 41) a 42) c
43) d 44) b 45) c 46) a 47) d 48) b
49) c 50) b 51) a 52) c 53) d 54) b
55) c 56) a 57) b 58) b 59) c 60) a
61) c 62) a 63) a 64) c 65) d 66) b
67) b 68) a 69) b 70) a 71) c 72) c
73) a 74) a 75) ? 76) b 77) a 78) c
79) b 80) d 81) c 82) c 83) c 84) a
85) a 86) a 87) d 88) d 89) b 80) b
91) c 92) a 93) a 94) c 95) c 96) a
97) b 98) c 99) b 100) c 101) b 102) d
103) b 104) b 105) d 106) d 107) c 108) d
109) b 110) b 111) b 112) a 113) b 114) a
115) b 116) a 117) b 118) a 119) c 120) a
121) b 122) a 123) a 124) d 125) a 126) a
127) b 128) d 129) d 130) d 131) a 132) c
133) d 134) a 135) a 136) c 137) c 138) a
139) c 140) a 141) c 142) b 143) b 144) d
145) c 146) c 147) c 148) c 149) a 150) a

1. Casein is the protein present in
1) blood 2) plasma 3) urine 4) milk
2. Minimate disease caused by the pollution of
1) mercury 2) lead 3) cadmium 4) copper
3. Silica is found in the body of
1) Diatom 2) Euglena
3) Coelenterates 4) Desmid
4. Indian Pangolin feeds on
1) frogs and toads 2) fruits
3) grasses 4) ants and termites
5. Fastest running land animal is
1) cheetah 2) deer 3) horse 4) tiger
6. Which one of the following is a water soluble
vitamin ?
1) Vitamin D 2 2) Vitamin D3
3) Vitamin A 4) Ascorbic acid
7. Which one of the following is not a function
of liver ?
1) Production of insulin
2) Breakdown of red blood cells
3) Synthesis of glycogen
4) Production of bile
8. Metamorphosis of tadpole into full grown frog
may be accelerated by the administration of
1) FSH 2) LH
3) Thyroxine 4) Adrenalin
9. Pancreas is
1) an endocrine gland 2) an exocrine gland
3) both exocrine and endocrine
4) none of these
10. Human heart is
1) neurogenic 2) myogenic
3) both neurogenic and myogenic
4) none of these
11. Source of energy of the sun is
1) artificial radioactivity 2) nuclear fission
3) nuclear fusion 4) natural radioactivity
12. Optical fibers used in communication are
developed based on the phenomenon of
1) refraction of light 2) diffraction of light
3) interference of light
4) total internal reflection of light
13. Sky appears blue due to
1) reflection of light in blue region
2) transmission of light in blue region
3) scattering of light in blue region
4) absorption of light in other colours

14. Microwave ovens work on the principle of
1) absorption of microwaves by water
2) absorption of microwaves by the vessel used
for cooking
3) reflection of the microwaves by the food
4) none of the above
15. A child was playing with water water, , spraying it
vigorously on himself on a pleasant Sunday
morning. One of the children surrounding him
claimed he saw a beautiful rainbow rainbow. . This kid
was found standing on the
1) West side 2) North side
3) South side 4) East side
16. The chief raw material for fabrication of pa- paper
per is
1) jute 2) bamboo
3) cotton 4) turpentine
17. An example of molecular crystal
1) diamond 2) ice
3) sodium chloride 4) gold
18. Einstein got his Nobel Prize due to his work
on
1) photo electric effect 2) relativity
3) Bose- Einstein statistic
4) Brownian motion
19. Two wo trains are moving with velocity of light c
in opposite directions. The relative velocity
of the trains as observed by the passengers
sitting in each train will be
1) 2c 2) c
3) zero 4) none of the above
20. Which of the following is the strongest force?
1) Atomic force 2) Gravitational forces
3) Electromagnetic forces
4) Nuclear forces
21. Who has announced that 1999 would be the
'Y Year ear of Jawans' for creating a climate of
change within the army meet the challenges
of the future ?
1) George Fernandes 2) Lal Krishna A. dvani
3) Atal Bihari Vajpayee 4) General V.P. Malik
22. Who is the first W Woman oman V Vice-ice-Chancellor of
Rajiv Gandhi University of Health Sciences?
1) Dr. S. kanta 2) Dr. R. B. Patil
3) Dr. M. C. Modi 4) Dr. M. N. Joshi
23. Which is the birth- place of Amartya Sen ?
1) Mohaji Bagh 2) Lumbini Garden
3) Lai Bagh 4) Shanti Nivasam

24. For which subject did Amartya Kumar Sen
receive the prestigious Nobel Prize ?
1) Moral Science 2) Political Science
3) Philosophy 4) Economics
25. The only condition on which India wants to
subscribe to the CTBT is
1) neutralisation of Hydrogen bombs
2) banning of chemical weapons
3) Lifting of sanctions
4) total nuclear disarmament
26. Among the following, who has been appointed
as Director-General of the National Human
Rights Commission ?
1) M. M. Venkatachaliah 2) N. K. Gosh
3) D. R. Karthikeyan 4) S. K. Srivatsav
27. Which one of the following is the least popu- populated
lated state in India ?
1) Sikkim 2) Goa
3) Meghalaya 4) Arunachal Pradesh
28. Which one amongst the following was
awarded Bharat Ratna in 1997 ?
1) Dr. U. R. Rao 2) Dr. Raja Ramanna
3) Dr. G. Padmanabhan
4) Dr. A. P. J. Abdul Kalam
29. Who is the present Governor of Reserve Bank
of India ?
1) Prof. Madhu Dandavate
2) M. S. Ahluwalia
3) C. Rangarajan 4) Dr. Bimal Jalan
30. Who among the following is the Chairman of
the National Commission for SC and ST ?
1) B. S. Ramoowalia 2) Ram Vilas Paswan
3) H. Hanumanthappa 4) None of these
31. Sarkaria Commission Owas set up reviewing
the relations between
1) The Prime Minister and President
2) Legislature and Executive
3) Executive and the Judiciary
4) Centre and the States
32. The present pattern of Panchayat owes its
parentage to
1) Ashok Mehta Committee
2) Balwantrai Mehta COmmittee
3) Vasanth Rao Naik Committee
4) Rajamannar Committee
33. Anna Hazare is known for
1) Watershed Development
2) Rural Education 3) Tribal Development
4) Co-operative Development
34. When there is no majority party in State Leg- Legislative
islative Assembly Assembly, , the principal consideration
governing the choice of the Chief Minister by
Governor of the State is the for
1) ability of the person who is most likely to command
a stable majority
2) largest political party int he Legislative Assembly
3) the combination of several parties as a unit
4) the loyalty and support of the party members
of their respective party programmes
35. Judicial Remedy whereby the State inquires
into the legality of detaining a person is bet- better
ter known as
1) Habeas Corpus 2) Certiorari
3) Mandamus 4) Quo Warranto
36. When an advance grant is made by the Par- Parliament,
liament, pending the regular passage of the
Budget, it is called
1) Vote on - account 2) Token grant
3) Supplementary grant 4) Vote on credit
37. The principles concering the provisions of the
grants - in - aid to the states out of the Con- Consolidated
solidated Fund of India are recommended by
the
1) Finance Commission 2) Planning Commission
3) National Development Council
4) Administrative Reforms Commission
38. The State Finance Commission is appointed
by
1) Computroller and Auditor General
2) Prime Minister
3) State Government
4) Finance Commission of India
39. Which State Government is going ahead alone
without Central Government's help in the
power sector ?
1) Maharashtra 2) Karnataka
3) Jammu and Kashmir 4) Andhra Pradesh
40. NABARD helps rural development by
1) giving direct loans to farmers
2) providing refinance facility
3) assisting Gram Panchayats
4) Assisting Zilla Parishads
41. Agricultural commodities prices in India are
fixed by
1) Central Government 2) State Government
3) Agricultural Products Marketing Boards
4) Agricultural Prices Commession
42. Antyodaya Programme was first of all started
in
1) Tamil Nadu 2) Orissa
3) West Bengal 4) Rajasthan

43. Deficit Finance means
1) relying on foreign aid
2) spending by borrowing
3) not spending enough development
4) spending in excess of revenue
44. Among the non-foodgrain crops, the largest
area is devoted to the cultivation of
1) Jute 2) Oilseeds
3) Cotton 4) Sugarcane
45. The Monopolies and Restrictive T Trade rade Prac- Practices
tices Act was enacted in the year
1) 1949 2) 1959 3) 1969 4) 1979
Instructions for Q. No.s 46 – 49 : Complete the fol- following
lowing series of numbers.
46. 2, 6, 21, 88 ……………………………
1) 435 2) 440 3) 445 4) 345
47. 3, 7, 16, 35
1) 73 2) 74 3) 72 4) 70
48. 2, 4, 12, 48, ………………
1) 144 2) 96 3) 192 4) 240
49. 2, 8, 30, 128, ………………
1) 450 2) 550 3) 650 4) 750
Instructions for Q. Nos. 50 – 53 : In a family there
are 6 children A, B, C, D, E and F Among them A
is younger than C, E older than F who is in turn
older than C; F is younger than B and D is the 4th
in the birth order. Answer the following questions
from 50 – 53, ont he basis of this information.
50. Who is the oldest person ?
1) E 2) B 3) F 4) A
51. Who is the youngest person ?
1) A 2) F 3) C 4) E
52. Who is older than just three persons ?
1) D 2) E 3) F 4) C
53. Who is the second child ?
1) A 2) C 3) F 4) E
54. The age of A is 4 times that of B, who is older
than C by 5 years. If the age of C is 6 years,
what is the age of A ?
1) 15 2) 24 3) 44 4) 20
55. There are two boxes A and B containing pens.
If 10 pens from box B are put in box A, the
number of pens in box A becomes 3 times
the pens in box B. But if 10 pens from box A
are put in box B, the number of pens' in both
the boxes A and B will be equal. How many
pens are there is box A and box B ?
1) 30 and 20 2) 80 and 70
3) 50 and 30 4) 70 and 50
56. If 1/3 of a tank is filled in 30 minutes, how
much time does it take to fill whole tank ?
1) 1 hour 10 minutes 2) 1 hour 20 minutes
3) 1 hour 25 minutes 4) 1 hour 30 minutes
57. In a code language if FRANK is written as
UIZMP UIZMP, , then 'CLOSE' should written as
1) XOMHV 2) YPMIW 3) WNMIU 4) XOLHV
58. In a code language if T TOWN OWN is written as
GLDM, then SP SPARE ARE should be written as
1) HKZIV 2) HLZIV 3) HKZIV 4) HIZKV
59. In a code language if T TASK ASK is written as WEXQ,
then LORD should be written as
1) OSWJ 2) OSWI 3) ORWJ 4) OSVJ
60. In a code language if LOCK is written as
NQEM, then RASH should be written as
1) TBUJ 2) SCUJ 3) TCUJ 4) TCVI
61. Tax-ax-free villages granted to the learned
Brahmanas in ancient India were known as
1) Agrahara 2) Magastana
3) Agraseni 4) Bhukti
62. Who among the following foreign travellers
visited India during the seventh century A. D.?
1) Alberuni 2) Fa-hien 3) I-tsing 4) Suleman
63. The primary source of Balban's opinions on
soveregnty and government is
1) I - Barni 2) I sami
3) Ibn Batuta 4) Minhaf-us-siraf
64. Which one of the following ruling lines of the
Marathas defeated Bajirao II ?
1) Scindia 2) Holkar 3) Bhonsle 4) Gaikwar
65. 'Mansab' in the Mansabdari System indicated
1) an office in the Mughal bureaucracy
2) status and income of the holder
3) work of the holder in the office
4) a particular military rank
66. Who translated the Bhagvadgita into English
for the first time ?
1) Sir Willian Jones 2) Charles Wilkins
3) Max Muller 4) H. T. colebrooke
67. Bankim Chandra's novel Ananda Math makes
a reference to
1) The Santaj Rebellion 2) The Sepoy Mutiny
3) The Sanyasi Rebellion 4) The Munda Revolt
68. The author of Nil Darpan is
1) Ananda Mohan Ghose
2) Dina Bandhu Mitra
3) Sharat Chandra Chatterje
4) Munshi Premchand
69. Deindustrialisation and the growth of poverty
of India under the British rule were refuted in
the writings of
1) Bolanath Chandra 2) Justice Ranade
3) Vora Anstoy 4) Sir Francis Younghusband

70. Who renounced his knighthood as a protest
against the Jallianwallah Bagh tragedy?
1) Mahatma Gandhi 2) Motilal Nehru
3) Rabindra Nath Tagore 4) CR Das
71. Of the following geographical regions India
which is not a plateau region ?
1) Malwa 2) Dharwad
3) Konkan 4) Meghalaya
72. Weather instrument speed is
1) Wind Vane 2) Ceilometer
3) Clinometer 4) Anemometer
73. Sea of T Tranquillity ranquillity is located in
1) Pacific Ocean 2) Atlantic Ocean
3) Indian Ocean 4) None of the oceans
74. The rain forest of Amazon basin called
1) Campos 2) Selvas 3) Pampas 4) Llanos
75. The largest producer of cocoa in the world is
1) Ghana 2) Ivory Coast 3) Nigeria 4) Brazil
76. The Dhaulagiri peak is located in
1) Kashmir 2) Nepal
3) Tibet-Nepal 4) Sinkiang - Tibet
77. One of the good examples for inter - state irri- irrigation
gation projects in India is
1) Idikki 2) Lower Sileru
3) Gandak (4) 4) Sabaragiri
78. Which one of the following is the largest
single industry in India
1) Iron and Steel 2) Textiles
3) Fertilizers 4) Cement
79. Tank ank irrigation is extensively practised in
South India in which pair of the following
states of South India is this irrigation rela- relatively
tively more common ?
1) Karnataka and Maharashtra
2) Tamil Nadu and Karnataka
3) Tamil Nadu and Andhra Pradesh
4) Andhra Pradesh and Maharashtra
80. The Krishna river separates in Andhra
Pradesh
1) The Nalgonda region from the Krishna region
2) the Krishna region from the Guntur region
3) the Guntur region from the Kurnool region
4) the Kurnool region from the Krishna region
81. The Semangs are tribal people who live in
1) Amazon Basin 2) Zaire Basin
3) Indonesia 4) Malaysia
82. The farmers in Egypt are called
1) Bedouins 2) Fallahins 3) Bushmen 4) Tuaregs
83. The highest peaks of the Himalas are found
in
1) Himachal 2) Siwalik
3) Himadri 4) Purvanchal
84. The St. Lawrence river in North America be- begins
gins at the eastern end of the lake
1) Michigan 2) Erie 3) Ontario 4) Superior
85. The territory of Alaska became a United States
possession in 1867, when the American Gov- Government
ernment purchased it from
1) Canada 2) Japan 3) Russia 4) Greenland
86. Name the only Indian Prime Minister who
never faced the Parliment during his tenure.
1) Choudhary Charan Singh
2) Atal Bihari Vajpayee 3) Chandrasshekhar
4) Vishwanath Pratap Singh
87. Which one of the following rights was con- considered
sidered the 'heart and soul' of the Constitutin
of India by Dr Dr. . B. R. Ambedkar?
1) Freedom of Speech
2) Right to Constitutional Remedies
3) Right to Equality 4) Right to Religion
88. "Swaraj will not be a free gift of the British
Parliment; it will be a declaration of India's
full self-expression." This statement was
made by
1) Jawaharlal Nehru 2) B. G. Tilak
3) Mahatma Gandhi 4) G. K. Gokhale
89. The source fo political power in India lies with
the
1) Constitution 2) Parliment
3) People 4) President
90. The joing sitting of Indian Parliament for
transactint legislative business is presided
over by
1) The President of India
2) The Vice-President
3) Speaker of the Lok Sabha
4) The senior-most member of the Parliament
91. At the top of the trajectory of a projectile, the
direction directions s of its velocity and accelerations are
1) Parallel to each other
2) Anti-parallel to each other
3) Inclined to each other at 45°
4) Perpendicular to each other
92. Which of the following equations represents
a simple harmoni harmonic c motion, where k is a con- constant
stant and x is displacement of the object from
its equilibrium position at time t ?

93. A conducting circular loop of radius r carries
a constant current i. It is placed with its plane
perpendicular to a magnetic field B. The mag- magnetic
netic force acting on the loop is given by
1) i r B 2) i r B 3) 2i r B 4) zero
94. LED is a semiconductor device that
covertedenergy into - energy energy.
1) Chemical; electrical 2) electrical; light
3) light; electrical 4) heat; light
95. A pipe closed at one end and open at the other
end will give
1) all the harmonics 2) all even harmonics
3) all odd harmonics 4) none fo the harmonics
96. The mean kinetic energy of a gas atom at
abosulute temperature T is
1) kT / 2 2) kT 3) 3kT / 4 4) 3kT / 2
97. Temperature emperature of liquid helium is about
1) – 269° C 2) – 77° C 3) – 196° C 4) – 4° C
98. A plane mirror is moved towards a stationary
observer with a speed of 4mS 4mS––1 1. . The speed at
which his image will move towards him is
1) 2ms–1 2) 4ms–1 3) 8ms–1 4) zero
99. Atoms are arranged at the corners of a simple
cubic lattice. The number of atoms per unit
cell is
1) 1 2) 2 3) 4 4) 8
100. The work function for aluminium surface is
42 eV and that for sodium surface is 20 eV eV.
The two metal surfaces are illuminated by
suitable radiations so as to cause photo -
emission. W We e observe that
1) both Al and Na will have the same thereshold
frequency
2) the threshold frequecy of A1 > that of Na
3) the threshold frequency of Na that of Al
4) the threshold wavelength of A1 > that of Na
101. Among the following elements which one is
present in chlorophyll ?
1) Cobalt 2) Iron
3) Magnesium 4) Calcium
102. Which one among the following halogen ac- acids
ids is the most powerful reducing agent?
1) Hi 2) HC l 3) HF 4) HBr
103. A good coal should have high
1) moisture content 2) ash content
3) volatile matter 4) fixed carbon
104. Freon is
1) C2 F2 2) CC l2F2 3) C2F4 4) (C2F2)
105. The solid that undergoes sublimation is
1) NaCl 2) Pb (NO3)2
3) NH3 Cl 4) (NH4)2 Cr2O7
106. If indium is a added dded in small quantities to ger- germanium,
manium, we get
1) n - type semiconductor
2) p-type semiconductor
3) rectifier 4) insulator
107. What generally happens when an atom of an
electronegative element becomes an ion?
1) It Loses one or more electrons
2) It is ionised
3) Its atomic number increases
4) It gains electrons
108. Artificial rain is produced by seeding clouds
with
1) potassium 2) silver iodide
3) silver nitrate 4) copper sulphate
109. Hardening of cement is due to
1) dehydration 2) hydrolysis
3) hydration and hydrolysis 4) polymerisation
110. The weight of H H2 O2 which will give on de- decomposition
composition 5. 6 litres of 0.02 at NTP is
1) 17g 2) 8 – 5g 3) 34 g 4) 456 g
111. Miller's experiment proved the theory of
1) SpecialCreation 2) Spontaneous Origin
3) Eternity of Life 4) Chemical Evolution
112. A famous agricultural scientist who has been
awarded a Nobel Peace Prize is
1) H. G. Khorana 2) M. S. Swaminathan
3) Norman Borlaug 4) R. N. Mishra
113. Central T Tobacco obacco Research Institute is located
at
1) Bhopal 2) Hyderabad
3) Rajahmundry 4) Calcutta
114. The branch of Botany which involve isolation
and fusion of protoplasts is
1) Horticulture 2) Agriculture
3) Tissue culture 4) Floriculture
115. From w which hich part of saffron plant is saffron
obtained ?
1) Dry flower buds 2) Dry calyx
3) Stigma 4) Dry petals
116. Organic matter decomposes due to
1) algae 2) virus 3) bacteria 4) all these
117. The primary source of energy in a ecosystem
is
1) glucose 2) fructose
3) lipids 4) sunlight
118. Guard cells are pres present ent in
1) phloem 2) salt glands
3) stomata 4) xylem tissue

119. Which of the follo following wing is called "Sea lettuce"?
1) Ulva 2) Polysiphonia
3) Sargassum 4) Batrachospermum
120. Mangroves are N4 hydrophytic plants
1) hydrropytic plant 2) halophytic trees
3) fruit bearing trees 4) fresh water algae
121. Who is the Chairman of the 11th Finance Com- Commission
mission ?
1) K. C. Pant 2) M. S. Ahluwalia
3) A. M. Khusro 4) None of these
122. The first statesman who received W World orld States- Statesman
man Award is
1) I. K. Gujral 2) Abdul Gayoom
3) K. R. Narayanan 4) A. B. Vajpayee
123. In which of the following countries were 4
million chickens slaughtered in an attempt to
root out bird flu ?
1) China 2) Hong Kong
3) Japan 4) England
124. Who was the first woman elected as the Di- Director
rector - General of WHO recently ?
1) Gro Harlem Brundtland
2) Margaret Thatcher
3) Tony Blair
4) Queen Elizabeth
125. Who is the Director - General of WT WTO O ?
1) Kofi Annan 2) Rabbi Arthur
3) Renato Ruggiero 4) Wolfenson
126. Which one of the High Courts has declared
bandh as illegal and "unconstitutional" ?
1) Tamil Nadu HC 2) Kerala HC
3) West Bengal HC 4) Karnataka HC
127. The name of the Chinese President is
1) Jiang Zemim 2) Wang Bing
3) Chi Haotian 4) Lengwanbad
128. Who is the outstnading woman environmen- environmentalist
talist
1) Medha Patkar 2) Mamata Banerji
3) Sarojini Mahishi 4) Margaret Alva
129. Who is the Chief Executive of Pakis Cricket
Club ?
1) Imran khan 2) Majid Khan
3) Salim Khan 4) Salman
130. The General Assembly consists of
1) 185 members 2) 175 members
3) 195 members 4) 190 members
131. The Quit India call was given in
1) 1942 2) 1944 3) 1947 4) 1857
132. India T Tod od oday ay is published from
1) Bombay 2) Calcutta
3) Madras 4) Delhi
133. The capital of Somalia is
1) Mogadishu 2) Johannesburg
3) Ankara 4) Dar-es-Salaam
134. Sri Krishna Commission was appointed to
enquire into the riots in
1) Delhi 2) Bombay
3) Calcutta 4) Madras
135. Common Civil Code is practise in
1) Delhi 2) Rajasthan
3) Maharashtra 4) Goa
136. Original name of Dilip Kumar is
1) Yusuf Khan 2) Hanif Khan
3) Vasudeo 4) Ranvir Raj
137. India made its first atomic explosion in
1) 1951 2) 1961 3) 1974 4) 1984
138. Total otal strength of Lok Sabha is
1) 150 2) 542 3) 450 4) 600
139. Who has been selected for the Indira Gandhi
Peace Prize for the year 1997 ?
1) Ronald Reagan 2) Jimmy Carter
3) Kofi Annan 4) George Bush
140. In myanmar the pro-democracy leader Ms.
Aung San Suu Kyi is the leader of the
1) National Congress for
2) National League
3) National League for Democracy
4) League for Democracy
141. Which one of the following is not a member
of G - 15 ?
1) Chile 2) Kenya 3) Nigeria 4) Pakistan
142. Which one of the following posts has been
newly created by the UN General Assembly ?
1) Secretary - General
2) Deputy Secretary - General
3) President 4) Vice - President
143. In which country dominant role in country?
1) England 2) Canada
3) India 4) Switzerland
144. Who is the President of Bharatiya Janata Party
(BJP) ?
1) Venkayya Naidu
2) Kushabhau Thakre
3) Atal Bihari Vajapayee
4) Murali Manohar Joshi

145. 145.………… ………… …………… … was the Prime Minister of England,
when India became independent.
1) Churchill 2) Attlee
3) Chamberlain 4) Wilson
146. Who, among the following, has not attempted
the decipherment of the Harappan script ?
1) Iravatham Mahadevan
2) Ram Sharan Sharma
3) S. R. Rao 4) Father Heras
147. Asoka's victory over Kalinga is mentioned in
1) Rock Edict XIII
2) Rock Edict XII
3) Sepacate Kalinga Ed
4) Arthasatra
148. 'Bhitargaon' is situated in the state of ?
1) Uttar Pradesh 2) Madhya Pradesh
3) Andhra Pradesh 4) Bihar
149. Who was the founder of the Mauryan Dynasty?
1) Chandragupta Maury 2) Asoka
3) Bindusara 4) Skandagupta
150. Who among the following is the author of
'Dayabhaga' ?
1) Vigneswara 2) Kulluk Bhatta
3) Visvarutra 4) Jimutavahana
AN ANSWERS SWERS
1) 4 2) 1 3) 1 4) 4 5) 1 6) 4
7) 1 8) 3 9) 3 10) 2 11) 3 12) 4
13) 3 14) 4 15) 1 16) 2 17) 3 18) 1
19) 2 20) 4 21) 4 22) 1 23) 4 24) 4
25) 4 26) 3 27) 1 28) 4 29) 4 30) ?
31) 4 32) 2 33) 1 34) 1 35) 1 36) 1
37) 1 38) 3 39) 1 40) 2 41) 4 42) 4
43) 2 44) 2 45) 3 46) 3 47) 2 48) 4
49) 3 50) 2 51) 1 52) 3 53) 4 54) 3
55) 3 56) 2 57) 4 58) 3 59) 1 60) 3
61) 1 62) 3 63) 1 64) 2 65) 4 66) 2
67) 2 68) 2 69) 3 70) 3 71) 3 72) 4
73) 4 74) 2 75) 1 76) 2 77) 3 78) 2
79) 3 80) 2 81) 4 82) 2 83) 3 84) 3
85) 1 86) 1 87) 2 88) 3 89) 3 90) 3
91) 4 92) 3 93) 4 94) 1 95) 3 96) 4
97) 1 98) 2 99) 1 100) 2 101) 3 102) 1
103) 4 104) 2 105) 3 106) 2 107) 4 108) 2
109) 2 110) 1 111) 4 112) 3 113) 3 114) 3
115) 3 116) 3 117) 4 118) 2 119) 1 120) 2
121) 3 122) 3 123) 2 124) 1 125) 3 126) 2
127) 1 128) 1 129) 2 130) 1 131) 1 132) 4
133) 1 134) 2 135) 4 136) 1 137) 3 138) 2
139) 2 140) 3 141) 4 142) 2 143) 1 144) 2
145) 2 146) 1 147) 1 148) 2 149) 1 150) 4


Important Dates:
Civil Services Preliminary Exam 2014
Date of notification: 17 May, 2014
Last date for receipt of application: 16 June, 2014
Commencement of exam: 24 August, 2014
Duration of exam: 1 day

Civil Services Mains Exam 2014

Commencement of exam: 14 December , 2014
Duration of exam: 5 days Civil Services Preliminary Exam 2014
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 12:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8