Go Back   2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > MBA / Business Schools




  #2  
Old November 18th, 2012, 12:39 PM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Default Re: RRB Mumbai Question Papers

You can collect the RRB Mumbai Question Papers from the attachment given below…

Here are some questions of the attached file:


1. When was the first underground railway (Metro Railway) started?
(a) 1982 (b) 1989 (c) 1984 (d) 1992
Answer: C

2. Shatabdi Express train was started in
(a) 1984 (b) 1988 (c) 1990 (d) 1985
Answer: B

3. At which of the following places Diesel Component Works is established?
(a) Jamshedpur (b) Patiala (c) Perambur (d) Varanasi
Answer: B



4. Which Zone is the largest in Indian Railways?
(a) Central Railway (b) Northern Railway (c) Eastern Railway (d) Western Railway
Answer: C

5. The railway station situated in the extreme south is
(a) Chennai (b) Cochin (c) Kanyakumari (d) Trivandrum
Answer: C

6. A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called
(a) dock platform (b) passenger platform (c) island platform (d) goods platform
Answer: C

7. When was the nationalization of Indian Railways done?
(a) 1952 (b) 1950 (c) 1951 (d) 1954
Answer: B

8. In which year Research, Design and Standard organization was established?
(a) 1954 (b) 1957 (c) 1959 (d) 1967
Answer: B

9. Railway Staff College is situated at
(a) Bangalore (b) Secundrabad (c) Chennai (d) Vadodara
Answer: D

10. Where is the Research, Design and Standard Organisation situated?
(a) Lucknow (b) Bangalore (c) Pune (d) New Delhi
Answer: A

11. Which is the following pairs of regional Railways and their headquarters not true?
(a) South-Central Railway - Secunderabad
(b) Central railway - Bhopal
(c) South Railway - Chennai
(d) North Railway - New Delhi
Answer: B

12. Between which of the destinations the first Indian train was started?
(a) From Calcutta to Delhi (b) From Mumbai to Thane
(c) From Mumbai to Surat (d) From Mumbai to Madras
Answer: B

13. When was the first train in Indian started?
(a) 1851 (b) 1852 (c) 1853 (d) 1854
Answer: C

14. In which Governor-General’s reign railway lines in India were established?
(a) Lord William Bentick (b) Lord Cornwallis
(c) Lord Kenning (d) Lord Dalhousie
Answer: D

15. A station where the rail lines end, is called
(a) junction station (b) way-side-station
(c) block station (d) terminal station
Answer: D

16. How much distance was traveled by first train of India?
(a) 33 km (b) 36 km (c) 34 km (d) 46 km
Answer: C

17. What is the position of the Indian Railway in the world according to the length of rail lines?
(a) First (b) Second (c) Third (d) Fourth
Answer: D

18. What is the length of North-Eastern Frontier Railway (NEFR)?
(a) 4300 Km (b) 3700 Km (c) 4290 km (d) 5298 km
Answer: B

19. The headquarters of North-Eastern railway is situated at
(a) Mumbai (V.T) (b) Guwahati (c) Gorakhpur (d) New Delhi
Answer: C

20. When was the North-Eastern frontier Railway (NEFR) established?
(a) 15th Jan, 1958 (b) 15th Jan, 1955
(c) 2nd Jan, 1956 (d) 14th April, 1952
Answer: A

21. The headquarters of North -Eastern Frontier Railway (NEFR) is
(a) Calcutta (b) Maligaon (Guwahati)
(c) Chennai (d) Gorakhpur
Answer: B

22. In which of the following cities, the first sub-way train was started?
(a) Mumbai (b) Delhi (c) Calcutta (d) Chennai
Answer: C

23. General Manger is responsible for
(a) Railway Board (b) Railway Ministry
(c) Both railway Board and Railway Ministry
(d) None of these
Answer: A

24. The headquarters of South-Central Railways is situated at
(a) Mumbai (V.T) (b) Chennai
(c) Secundrabad (d) Mumbai (Central)
Answer: C

25. The headquarters of Northern Railway is at
(a) New Delhi (b) Guwahati (c) Gorakhpur (d) Mumbai (V.T)
Answer: A

26. The headquarters of South Railways is situated at
(a) Calcutta (b) Chennai (c) Delhi (d) Mumbai
Answer: B

27. In which institution the training of electric work is being given?
(a) Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering
(b) Indian Railways Institute of Electrical Engineering
(c) Railway Staff College
(d) Indian Railways Institute of Civil Engineering
Answer: B

28. Who invented the railway engine?
(a) Charles Babbage (b) Isaac Newton
(c) James Watt (d) George Stephenson
Answer: D

29. Where is the Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering Insttitue situated?
(a) Nasik (b) Baroda (c) Jamalpur (d) Pune
Answer: C

30. Metro Railway is functioning in which of the following Indian States?
(a) Gujarat (b) Maharashtra (c) West Bengal (d) Tamil Nadu
Answer: C

31.The zone with the minimum length is
(a) North-Eastern Railway
(b) North-Eastern Frontier Railway
(c) South-East Railway
(d) South-Central Railway
Answer: B

32. Where is the Indian Railways Institute of Civil Engineering Institute situated?
(a) Pune (b) Chennai (c) Nasik (d) Sikandrabad
Answer: A

33. How many training institutions of Railways are in India?
(a) Three (b) Four (c) Five (d) Six
Answer: C

34. What is the position of the Indian Railway under the zonal system?
(a) First (b) Second (c) Third (d) Forth
Answer: B

35. Which of the gauges is used in the hilly areas?
(a) Broad gauge (b) Meter gauge
(c) Narrow gauge (d) Special gauge
Answer: C

36. Where is the extreme north of India a railway station?
(a) Jammutavi (b) Amritsar (c) Pathancoat (d) Guwahat
Answer: A

37. How many institutions do give suggestions for railways technology?
(a) One (b) Two (c) Three (d) Four
Answer: B

38. Diesel Locomotive Works is situated at
(a) Perambur (b) Varanasi (c) Kapurthala (d) Bangalore
Answer: B

39. The manufacturing of steam engine in Chittranjan Locomotive Works was stopped in
(a) 1974 (b) 1961 (c) 1971 (d) 1973
Answer: C



40. The passenger bogies of the Indian Railways are manufactured at which of the following places?
(a) Kapurthala (b) Chittranjan (c) Perambur (d) Bangalore
Answer: C

41. Indian Railways which is the largest of the Public Sector Enterprises, is divided in how many regions?
(a) 7(b) 9 (c) 8(d) 10
Answer: B

42. Besides Mahrashtra, Karnataka and Goa, which of the following is the fourth State for Konakan Railway Project?
(a) Kerala (b) Tamil Nadu (c) Gujarat (d) Andhra Pradesh
Answer: A

43. Palace On Wheels train was inaugurated in which year?
(a) 1988 (b) 1972 (c) 1982 (d) 1965
Answer: C

44. When was the Central Railway established?
(a) 5th Nov 1951 (b) 14th Nov 1951
(c) 14th April 1951 (d) 16th August, 1951
Answer: A

45. Rajasthan is under which of the following railway zones?
(a) Northern region (b) Western region
(c) North-Western region (d) Central Region
Answer: B

46. The largest national enterprise of India is
(a) Indian Railway (b) Indian Shipyard
(c) Airways (d) None of these
Answer: A

47. The first locomotive which was manufactured in Chittaranjan on
(a) November 1950 (b) October 1950
(c) September 1949 (d) October 1954
Answer: A

48. Where is the wheel and axle plant of Indian Railways situated?
(a) Chittranjan (b) Kapurthala (c) Bangalore (d) Perambur
Answer: C

49. When was the Jammu City appeared on the map of Indian Railway?
(a) 1965 (b) 1963 (c) 1967 (d) 1965
Answer: D

50. Where is the headquarters of Central Railway situated?
(a) Mumbai (V.T) (b) Mumbai (Church Gate)
(c) Gwalior (d) Gorakhpur
Answer: A

Fro complete question paper download the attachment given below:
Attached Files Available for Download
File Type: doc RRB Mumbai Question Papers.doc (44.5 KB, 384 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member

Last edited by Vinodt; February 13th, 2014 at 04:36 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old February 25th, 2014, 10:50 AM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Default Re: RRB Mumbai Question Papers

Railway Recruitment Board Mumbai Junior Engineer exam questions:

1: What do you mean by Red Lamp Protection? Expalin with suitable diagrams.
2: What do you mean by Cutting in Arrangement in signalling circuits and reason for its use?
3: What do you mean by “Direct Feeding”, “Local Feeding” and “Remote Feeding” of signals? Explain.
4: Describe the advantages of LED signal Lamps over conventional signal lamps.
5: What are the various PVC signal cables used in Railway signalling in SECR? Are they screened one or not?

6: What do you mean by cable meggering? Please explain.
7: What is Electric Signal Reverser? List different types of Electric Signal Reversers being used over Indian Railways.
8: What do you mean by EKT? Describe the working of EKT.
9: What do you mean by TS, TSS, FP, SP & SSP? Please explain.
10: What are the reasons behind using various traction bonds in Track
Circuits over

11 The main function of a switch is to safely
1. Break the circuit
2. Make the circuit
3. Make and break the circuit
4. Regulate the current flow in the circuit


12. In house wiring employing looping in and looping out system, neutral is looped in and out from
1. ceiling rose
2. lamp holder
3. socket
4. All of these


13. Electrical fires should only be extinguished by the use of
1. water
2. carbon tetra chloride fire extinguisher
3. foam type fire extinguisher
4. Anyone of these


15. Which of the following gases is lightest?
1. Nitrogen 2. Corbon dioxide 3. Hydrogen 4. Oxygen


16. Which of the following does not fit into the series: 1, 3, 7, 15, 27, 63, 127?
1. 7 2. 63 3. 27 4. 15
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Tags
Indian Railways, Railway Exam

Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 10:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9