Go Back   2018-2019 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old December 1st, 2017, 01:49 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default BARC Upper Division Clerk Exam Papers

Hi I would like to have the question paper for the recruitment examination conducted by BARC for the Upper Division Clerk posts required for reference purpose?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #2  
Old December 1st, 2017, 03:22 PM
Educhamp's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: May 2011
Location: Delhi
Posts: 38,230
Default Re: BARC Upper Division Clerk Exam Papers

The question paper for the recruitment examination conducted by BARC for the Upper Division Clerk posts required for reference purpose is as given below:

Questions 1 – 5 : Which does not belong to the same group.

1. A. Jupiter B. Mercury C. Moon D. Neptune E. None of these
Ans : C. Except Moon, all others are planets.

2. A. Square B. Rectangle C. Circle D. Parallelogram E. None of these
Ans : C. Except Circle, All others have four sides

3. A. Apple B. Carrot C. Mango D. Grapes E. None of these
Ans : B. Except Carrot, All others are fruits.

4. A. Bench B. Student C. Desk D. Table E. None of these
Ans : B. Except student, all others are furniture

5. A. Land B. Lake C. Sea D. River E. None of these
Ans : A. Except Land, all others have water.
Questions 6 – 10 : 3 words are given. The first two in each group are related in some way. Choose 4th word which is related to the 3rd word as one and two are related:

6. Ship : Water = train :___
A. Path B. Road C. Passenger D. Track E. None of these
Ans . Train passes through Track

7. Doctor : Patient = teacher :____
A. Class B. Student C. School D. Lesson E. None of these
Ans : B. Teacher : Student

8. Paper : Pen = blackboard :___
A. Chalk B. Wood C. Class D. Cardboard E. None of these
Ans :.A. Blackboard : Chalk

9. Individual : Family = Family :___
A. State B. House C. Society D. Nation E. None of these
Ans : Family : Society

10. HIJ : MNO = RST :___
A.WXY B. UVM C. VWX D. XYZ E. None of these
Ans : RST : WXY, There are two letters between J & M in the same way there are two letters between T and W.

Question 11 – 12 : Complete the series :

11. 1/5, 3/7, 6/11, 10/19,____
A.15/35 B. 16/35 C. 17/35 D. 20/35 E. None of these
Ans :A. 15 Here the numerator follows the rule +2, +3, +4, +5, and the denominator 35, follows the rule +2, +4, +8, +16,……..

12. F. K. P _____
A. T B. U C. V D.Q E. None of these
Ans :.B. F >K >P >U

13. A husband and wife have five married sons. Each of these had four children. How many members are there in the family?
A. 50 B. 40 C. 32 D. 36 E. None of these
Ans : C. There are 32 members in the family.

14. In a certain code POLISH is written as MLIFPE. How id DIG written in the same code?
A.GLJ B. CHI C. ECH D. AFD E. None of these
Ans : D. AFD

15. Mr. X travels towards 3½Kms. North, then turns towards west and travel 1½Kms. Then he turns towards south and travels 3 ½ Kms. How far is the from his starting point?
A. 7Kms. B. 4½ Kms. C. 2½ Kms. D. 1½ Kms. E. None of these
Ans : D. 1½ Kms.

16. The film actor who received Dada Saheb Phalke Award for 1996, given in 1997 is
A) Kamala Hasan B) Dr. Raj Kumar C) Sivaji Ganeshan D) Ashok Kumar
Ans : C) Sivaji Ganesan.

17. Which of the following gives the percentage of carbon dioxide present in atmosphere?
A) 5% B) 3% C) .3% D) .03%
Ans : D) .03%

18. Whose name is associated with the Theory of Evolution?
A) Lamarck B) Weisman C) Charles Darwin D) De vries
Ans : C) Charles Darwin

19. The Paris Commune took place in
A) 1900 B) 1871 C) 1921 D) 1847
Ans : B) 1871

20. The Srimoolam Prajasabha was established in Travancore in :
A) 1904 B) 1910 C) 1918 D) 1932
Ans : A) 1904

21. In connection with which of the following movements did Gandhiji come to kerala ?
A) Guruvayoor Satyagraha B) Vaikam Satyagraha C) Paliam Satyagraha D) Salt Satyagraha
Ans : B) Vaikam Sathyagraha

22. The Scientist who arranged elements to their increasing atomic weight is:
A) Dalton B) Avogadro C) Mendeleev D) Mendel
Ans : C) Mendeleev

23. Which of the following is not a part of an atom?
A) Ion B) Electron C) Proton D) Neutron
Ans : A) Ion

24. Under which category of winds does the cyclone fall?
A) Local winds B) Trade winds C) Variable Winds D) Periodic Winds
Ans : D) Periodic winds

25. Which of the metropolitan cities of India is nearest to the equator?
A) Delhi B) Mumbai C) Chennai D) Calcutta
Ans : C) Chennai
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links






















Other Discussions related to this topic
Thread
Upgradation Grade Pay Upper Division Clerk
BARC Result Of Upper Division Clerk
ESIC Upper Division Clerk Exam Result
What Is The Work Of Upper Division Clerk
Upper Division Clerk in Coir Board
SSC Lower Division Clerk Call Letter
ESIC Upper Division Clerks (UDC) Exam Model Question Papers
Question papers for law division clerk exam
BARC Entrance Exam Papers
EECS Upper Division Courses
Upper Division Courses Berkeley
Lower Division Clerk Exam Syllabus
Lower Division Clerk Exam Date
Syllabus for Upper Division Clerk Exam
Lower Division Clerk Exam Syllabus and pattern
application forms for upper division clerk at Heavy Water Board?
ESIC lower division clerk Job?
Upper division Clerk and Multitasking staff recruitment for ESIC Kerala
Bose Institute Upper Division Clerk
Upper Division Clerks Jobs






Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Name: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 05:10 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9