Go Back   2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics





  #2  
Old November 17th, 2017, 06:48 PM
Super Moderator
 
Join Date: May 2011
Default Re: Download NTSE Papers

I am providing you the sample question paper of National Talent Search Examination NTSE

NTSE question paper

SAT

Time allowed : One & half hours (90 Minutes)

Maximum Marks : 90

1. The best expression of nationalism is :
(a)French Revolution (b) German Unification
(c)GreekRevolution (d) American War of Independence
Ans. (a)
Sol. The first clear expression of nationalism came with the French Revolution in 1789.
2. He was a man of action and the knight-errand of Italian liberation. Name him.
(a) Piedmont (b) Garibaldi (c) Mazzini (d) Cavour
Ans. (c)
Sol. Giuseppe Mazzini was the Italian revolutionary. He was born in Genoa in 1807, he became a member of
the secret society of the Carbonari.
3. ‘Swaraj is our birth right’ was the main slogan of :
(a) Home Rule movement (b) Khilafat Movement
(c) Peasant Movement (d) Tribal Movement
Ans. (a)
Sol. ‘Swaraj (self rule) is my birthright’ was the main slogan given by Bal Gangadhar Tilak. Tilak is considered
as “Father of Indian National Movement”.
4. Give the correct chronological order of the following :
I. Jallianwala Bagh Massacre
II. Rowlatt Act
III. Khilafat Movement
(a) II, I, III (b) I, II, III (c) II, III, I (d) I, III, II
Ans. (a)
Sol. Jallianwala Bagh Massacre - 13
th
April 1919.
Rowlatt Act –10
th
March 1919.
Khilafat Movement -August 1920.
5. Some inventors/writers and their works are stated below:
A. Elly Whitely I. David Copper field
B. Charles Dickens II. Vanity Fair
C. James Hargreaves III. Cotton gin
D. W.M. Thackeray IV. Spinning Jenny
Which of the following indicates the correct matching of the above ?
(a) A-III B-II C-I D-IV
(b) A-II B-I C-IV D-III
(c) A-III B-I C-IV D-II
(d) A-II B-III C-I D-IV
Ans. (c)
Sol. The Cotton gin was invented by Elly Whitely onMarch 14, 1794. David Copper Field is the common name
of eighth novelby Charles Dickens.
James Hargreaves invented Spinning Jenny in 1764.
W.M. Thackeray was famous for his satirical works, particularly Vanity Fair.
6. The movement started by the Indian National Congress in 1905, which add the momentum of expansion of
Indian industries was ?
(a)Swadeshi movement (b)Trade Union Movement
(c)Left Movement (d)Working Class Movement
Ans. (a)
Sol. Due to partition of Bengal in 1905 by Lord Curzon; Swadeshi movement was started by INC.

7. Which of the following countries is not associated with Indo-China ?
(a) Thailand (b) Vietnam (c) Laos (d) Cambodia
Ans. (a)
Sol. Thailand is not associated with Indo-China.
8. Some persons and their works are stated below:
A. S.C. Bose I. Gagging Act
B. Gandi II. Nationalist Press of India
C. Raja Ram Mohan Roy III. Forward Bloc
D. Lord Canning IV. Young India
Which of the following indicates the correct matching of the above ?
(a) A-I B-II C-III D-IV
(b) A-III B-IV C-II D-I
(c) A-III B-I C-IV D-II
(d) A-IV B-II C-I D-III
Ans. (b)
Sol. Forward Bloc emerged as a faction with in the INC in 1939.
Young India was a weekshed in English by Mahatma Gandhi from 1919 to 1932.
Raja Ram Mohan Roy was one of the pioneer’s in freedom struggle of India working through press.
Lord Canning passed Gagging Act.
9. The one which is not the method adopted to fight depression of 1920’s is ?
(a) Resort to inflation (b) Reforms in banking system
(c) Control securities and commodities market (d) Preferential tariffs
Ans. (a)
Sol. Inflation is not the method adopted to fight depression of 1920’s
10. Matching the following :
A. Poland I. Karolyi
B. Hungary II. Land of the Vistula
C. Greece III. Rhine Federation
D. Germany IV. Prince Otto
(a) A-I B-II C-III D-IV
(b) A-II B-III C-II D-I
(c) A-II B-I C-IV D-III
(d) A-IV B-II C-I D-III
Ans. (c)
Sol. Land of the Vistula was the name applied to the lands of the Kingdom of Poland.
Bela Karolyi is a Romanian Gymnastic coach of Hungarian ethnicity.
Rhine Federation is a German based alliance which is based on a Constitutional Monarchy.
11. Which of the following options is incorrect ?
Resources can be classified
(a) on the basis of origin (b) on the basis of shape
(c) on the basis of ownership (d) on the basis of exhaustibility
Ans. (b)
Sol. Resources cannot be classified on the basic of shape.
12. Match the following :
A. Jute I. Indian Wildlife Protection Act
B. 1972 II. Sorrow of Bengal
C. Damodar III. Main Rabi crop
D. Wheat IV. Golden Fibre
(a) A-III B-IV C-II D-I
(b) A-IV B-I C-II D-III
(c) A-III B-I C-IV D-II
(d) A-IV B-II C-I D-III
Ans. (b)
Sol. Jute is known as golden fibre. In 1972 – Indian Wild Life Protection Act was Passed.
Damodar river is called Sorrow of Bengal. Wheat is the main Rabi Crop.
13. Which one of the following describes a system of agriculture where a single crop is grown on a large area?
(a) Shifting agriculture (b) Horticulture (c) Plantation agriculture (d) Intensive agriculture
Ans. (c)

Sol. Plantations are a type of commercial farming where single crop of tea, coffee, sugarcane, cashew; rubber,
banana or cotton are grown.
14. Sources of energy that has been in use since a long period of time are called as :
(a) Renewable (b) Non-renewable (c) Non-conventional (d) Conventional
Ans. (d)
Sol. Conventional sources of energy are those which have been in common use for a long time. e.g. Fire wood
and fossil fuels.
15. Bauxite is an ore of :
(a) Aluminium (b) Manganese (c) Copper (d) Iron
Ans. (a)
Sol. Bauxite ores contains aluminium.
16. Which one of the following does not contribute to conservation of energy resources ?
(a) Using public transport system (b) Switching electricity when not required
(c) Using individual vehicles (d) Using power saving devices
Ans. (c)
Sol. Using individual vehicles consumes more energy as to using public transport system.
17. On the basis of ownership, industries are categorised as :
(a) Large-scale and small-scale industries
(b) Public sector, private sector, joint sector and co-operative sector
(c) Basic industries and Consumer industries
(d) Agro-based and Mineral-based industries
Ans. (b)
Sol. On the basis of ownership, industries are categorised as Public sector, Private sector, Joint sector and
Co-operative sector.
18. Which one of the following is the most important mode of transportation in India ?
(a) Pipeline (b) Railways (c) Roadways (d) Airways
Ans. (b)
Sol. Railways is the most important mode of transportation in India.
19. Which one of the following is not a personal means of communication ?
(a) Letters (b) Telephone (c) e-mail (d) Magazine
Ans. (d)
Sol. Magazine is not a personal means of communication.
20. The North-South Corridor links :
(a) Srinagar with Kanyakumari (b) Srinagar with Tuticorin
(c) Porbandar and Silchar (d) Delhi and Cochin
Ans. (a)
Sol. The North-South Corridor linking Srinagar (Jammu & Kashmir) and Kanyakumari (Tamil Nadu).
21. Which state in India has its own Constitution ?
(a) Meghalaya (b) Sikkim (c) Nagaland (d) Jammu & Kashmir
Ans. (d)
Sol. Jammu and Kashmir state in India has its own Constitution.
22. What is the term used to describe the use of religion as a tool for dividing people ?
(a) Communalism (b) Diversity (c) Communism (d)Regionalism
Ans. (a)
Sol. Communalism is the term in which a person shows allegiance to one’s own ethnic group rather than to the
wider society.
23. Which one of the following is not a national party ?
(a) BJP (b) RJD (c) NCP (d) BSP
Ans. (b)
Sol. There were 6 national recognised parties in the India in 2006. They are : INC, BJP, BSP, CPI-M, CPI, NCP.
24. Who is empowered to make laws on Union List ?
(a) President (b) Prime Minister (c) Central Government (d) Vice-President
Ans. (c)
Sol. Central government is empowered to make laws on Union list.
25. Which of the following is not an essential feature of Democracy ?
(a) Free and fair election (b) Centralization of power
(c) Universal Adult Franchise (d) Rule of law and respect for rights
Ans. (b)
Sol. Centralization of power is not an essential feature of Democracy.
26. The Constituent Assembly that wrote the India Constitution had :
(a) 299 members (b) 305 members (c) 388 members (d) 399 members
Ans. (a)
Sol. The total members of Constituent Assembly was 389 but because of partition the no. of numbers who
drafted the Constitution of India was reduced to 299.
27. What is factionalism ?
(a) Raising voice against the government (b) Creating awareness among the masses
(c) Raiding people with immense wealth (d) Creating party within party
Ans. (d)
Sol. A group of persons forming a cohesive; usually contentious minority with a larger group.
28. Which of the following statements about Judiciary is false ?
(a) Every law passed by the Parliament needs judicial approval
(b) Judiciary can strike down a law if it goes against the spirit of Indian Constitution
(c) Judiciary is independent of the executive
(d) Any citizen can approach the court if his/her rights are violated
Ans. (a)
Sol. Law passed by Parliament does not need judicial approval.
29. The National Human Rights Commission is headed by the :
(a) President (b) Vice-President (c) Chief Justice (d) Prime Minister
Ans. (c)
Sol. The National Human Rights Commission is headed by the Chief Justice of the Supreme Court of India.
30. When any of our rights get violated, we can seek redressal under :
(a) Right to information (b) Right to freedom
(c) Right to constitutional remedies (d) None of the above
Ans. (c)
Sol. When any of our rights get violated, we can seek redressal under Right to Constitutional remedies.
31. Which of the following is not a right provided to the consumers ?
(a) Right to be heard (b) Right to be informed
(c) Right to consumers’ education (d) Right to seek redressal
Ans. (a, b, c, d)
Sol. All options are correct. These all are the consumer rights.
32. What does ISO stand for ?
(a) International Organisation for Security (b) Indian Organisation for Standardisation
(c) Indian Organisation for Security (d) International Organisation for Standardisation
Ans. (d)
Sol. ISO means International Organisation for Standardisation.
33. Globalisation refers to ?
(a) different economic reforms
(b) the process of rapid integration of interconnection between countries
(c) the process of allowing private sectors to set up more industries
(d) the process of removing trade batteries by government.
Ans. (b)
Sol. Globalisation is the process of rapid integration or interconnection between countries.
34. GDP is the total value of ____ produced during a particular year.
(a) All final goods and services. (b) All goods and services.
(c) All intermediate goods and services (d) All intermediate and final goods and services.
Ans. (a)
Sol. Gross Domestic product is the total value of all final goods and services produced during a particular year.


For complete question paper here is the attachment
Attached Files Available for Download
File Type: pdf NTSE question paper.pdf (107.4 KB, 25 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 04:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8