Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #2  
Old September 14th, 2017, 01:37 PM
Super Moderator
 
Join Date: May 2011
Default Re: UPPSC General Knowledge

I am providing you the sample General Knowledge questions of Uttar Pradesh Public Service Commission UPPSC exam

UPPSC exam General Knowledge questions

1- Match List-I and List-II and select the correct answer from the codes given below-
List-I List-II
(Industrial Region) (Country)
A- Kinki 1- China
B- Canton 2- Japan
C- Lorraine 3- Brazil
D- Belohorizontle 4- France

Codes-

A B C D

(a) 2 1 4 3
(b) 2 1 3 4
(c) 3 2 1 4
(d) 4 3 2 1
Answer- [A]

2- Match List-I and List-II and select the correct answer from the codes given below-
List-I List-II
(Centre) (Minerals)
A- Makum 1- Iron Ore
B- Dallirajhara 2- Coal
C- Koraput 3- Manganese
D- Chirtadurg 4- Bauxite

Codes-

A B C D

(a) 3 2 1 4
(b) 2 1 4 3
(c) 4 3 2 1
(d) 1 2 3 4
3- Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below-
List – I List-II
(Grasslands) (Continent)
A-Lanos 1- North America
B- Steppe 2- Africa
C- Praries 3- Europe
D- Veld 4- South America

Codes-

A B C D

(a) 4 3 1 2
(b) 2 3 4 1
(c) 4 3 2 1
(d) 4 1 3 2
Answer-[A]

4- Match List –I and List-II and select the correct answer from the codes given below the lists-
List – I List-I
(Tribes) (Area)
A- Khirghiz 1- Japan
B- Bushman 2- Arab
C- Ainu 3- Central Asia
D- Badduin 4- Kalahari

Codes-

A B C D

(a) 3 1 4 2
(b) 2 3 4 1
(c) 3 4 1 2
(d) 1 2 3 4
Answer- [C]

5- Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Sardar Sarovar Dam – Narmada River
(b) Tilaiya Dam – Konar River
(c) Gandhi Sagar Dam – Chambal River
(d) Nagarjuna Sagar Dam- Krishna River
Answer- (b) Tilaiya Dam – Konar River

6- Which one of the following places has the lowest rainfall during the South-West Monsoon?
(a) Kolkata
(b) Mangalore
(c) Chennai
(d) Delhi
Answer-(c) Chennai

7- Consider the following statements related to Integrated Low Cost Sanitation (ILCS) scheme- I- The system is funded on sharing basis-
II- Central subsidy is 75 percent-
II- State subsidy is 25 percent-
Of these, the correct statement are-
(a) I and II only
(b) II and III only
(c) I and III only
(d) I, II and III all
Answer- (a) I and II only

8- Tatipaka Oil Refinery is located in the State of
(a)Assam
(b) Uttar Pradesh
(c) Karnataka
(d) Andhra Pradesh
Answer- (d) Andhra Pradesh

9- The northern part of the Western Coastal Plain of India is also known as -
(a)Karnataka
(b) Malabar
(c) Konkan
(d) Coromandal
Answer- (c) Konkan

10- The cities which are included in ‘Golden triangle’ of Indian Tourism, are -

(a) Agra, Delhi and Jaipur
(b) Mathura, Agra and Gwalior
(c) Agra, Kanpur and Lucknow
(d) None of the above
Answer-(a) Agra, Delhi and Jaipur

11- Which of the following States of India produces more than 70 percent coffee of the country alone?
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Maharashtra
(d) Karnataka
Answer-(d) Karnataka

12- In which of the following States, the area under Tube-well irrigation is the highest?
(a) Bihar
(b) Haryana
(c) Uttar Pradesh
(d) Punjab
Answer-(d) Punjab

13- The highest peak of Indian Peninsula is
(a) Ootakamund
(b) Anaimudi
(c) Dodabeta
(d) Mahabaleshwar
Answer-(b) Anaimudi

14- Which one of the following countries is the largest exporter of tea in the world?
(a) India
(b) China
(c) Kenya
(d) Sri Lanka
Answer-(d) Sri Lanka

15- Which of the following passes leads to Leh?

(a) Zozila
(b) Shipki La
(c) Chumbi Valley
(d) Banihal
Answer-(a) Zozila

16- In the 64th Miss Universe Competition the winner Pia Alonzo Wurtzback belong to
(a) Philippines
(b) Columbia
(c) U-S-A
(d) France
Answer-(a) Philippines

17- Which of the following rock systems in India is the latest one?
(a) Vindhyan
(b) Cuddapah
(c) Dharwar
(d) Gondwana
Answer-(d) Gondwana

18- Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Fohn – Alps Mountain
(b) Bora – Poland
(c) Mistral – Rhine Valley
(d) Khamsin- Egypt
Answer-(c) Mistral – Rhine Valley

19- Which of the following is not correctly matched?
Ports Country
(a) Rotterdam- The Netherland
(b) Igarka – China
(c) Montevideo- Uruguay
(d) Jakarta – Indonesia
Answer-(b) Igarka – China

20-Arrange the following lakes in correct descending order of their area using the codes given below-
1- Great Bear
2- Baikal
3- Victoria
4- Superior
Codes-
(a) 4, 3, 2, 1
(b) 3, 2, 1, 4
(c) 4, 2, 1, 3
(d) 3, 1, 4, 2
Answer-(b) 3, 2, 1, 4
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 06:32 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8