Go Back   2019-2020 StudyChaCha > >




  #2  
Old July 3rd, 2017, 04:22 PM
shabnams
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2012
Default Re: Current affairs for RBI Assistant Exam in Hindi

I have Current affairs paper for RBI Assistant Exam but it is not in Hindi, its is English and sharing with you :

Q1. World AIDS Day is observed across the world on 1 December annually. The theme for 2016 World Aids Day is-
Answer: Hands Up for HIV Prevention
Q2. India has improved its ranking by four places to _________ position among 136 economies in terms of enabling cross border trade, with Singapore leading the list.
Answer: 102nd

Q3. Chief minister Naveen Patnaik has inaugurated Tata Steel’s 55,000 tonne per annum (TPA) ferro-chrome plant in Gopalpur Industrial Park in the state’s Ganjam district. Naveen Patnaik is the present Chief Minister of which of the following state?
Answer: Odisha

Q4. Union Cabinet has approved how much amount to development package for onetime settlement of 36,384 displaced families from Pakistan occupied areas of Jammu and Kashmir and Chhamb?
Answer: Rs. 2,000 crore

Q5. Breaking the Bofors jinx, India and ___________ inked a nearly Rs 5,000 crore deal for 145 M777 ultra-light howitzers, which will be mostly deployed near the borders with China.
Answer: USA

Q6. The Competition Commission of India (CCI) has approved the merger of Bharatiya Mahila Bank (BMB) with the SBI. The BMB is headquartered at-
Answer: New Delhi

Q7. As announced by the govt, the economic growth of India for the second quarter (July-September 2016) of the current financial year was..........?
Answer: 7.3%

Q8. Which state has adopted the cashless system for all kind of payments?
Answer: Himachal Pradesh

Q9. Which Metro has completed one of the largest tunnelling projects in the world recently?
Answer: Delhi Metro

Q10. Name of the Indian Based fashion platform, which has been selected for facebook's developer-focused "fbstart"
Answer: CoutLoot

Q11. Name of the company, which has recently listed in NSE (National Stock Exchange)?
Answer: KIOCL (Kudremukh Iron Ore Company Limited)

Q12. Name the Australian captain, who smashed a career-best 164 (157) in the first ODI against New Zealand to equal Ricky Ponting's record for the highest individual score by an Aussie skipper?
Answer: Steven Smith

Q13. Which country has won the women’s cricket Asia Cup T20 after beating arch-rivals Pakistan in the final?
Answer: India

Q14. Who has been named the most admired leader in the technology space, in a survey conducted by VC firm First Round Capital involving over 700 startup founders?
Answer: Elon Musk

Q15. The sixth 'Heart of Asia' ministerial conference has kicked off in _____________ to discuss peace, cooperation and economic development in Afghanistan.
Answer: Amritsar, Punjab
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 08:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.42 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.