Go Back   2019-2020 StudyChaCha > >




  #1  
Old February 25th, 2017, 06:52 PM
Educhamp's Avatar
Educhamp
Super Moderator
 
Join Date: May 2011
Location: Delhi
Posts: 38,226
Default

Will you please provide me the sample question paper of Punjab Para Medical Entrance Test (PPMET) Exam?

Ok, here I am providing you sample question paper of Punjab Para Medical Entrance Test (PPMET) Exam

PPMET Exam question paper

BIOLOGY
Q. 1. Biological organisation starts with:
a. Atomic level
b. Submicroscopic molecular level
c. Cellular level
d. Organismic level
Sol. Correct choice: (2)
Q. 2. About 98 percent of the mass of every living organism is composed of just six
elements including carbon, hydrogen, nitrogen, oxygen and:
a. calcium and phosphorous
b. phosphorus and sulphur
c. sulphur and magnesium
d. magnesium and sodium
Sol. Correct choice: (1)
Q. 3. Which one of the following is an example of negative feed back loop in humans?
a. Secretion of sweat glands and constriction of skin blood vessels when it is too hot.
b. Constriction of skin blood vessels and contraction of skeletal muscles when it is
too cold.
c. Secretion of tears after falling of sand particles in to the eye
d. Salivation of mouth at the sight of delicious food.
Sol. When the set point of hypothalamus is disturbed by high temperature, it stimulates
vasodilation and sweating while in low temperature there is vasoconstriction and
shivering. Correct choice: (2)
Q. 4. What is common to whale, seal and shark?
a. Homoiothermy
b. Seasonal migration]
c. Thick subcutaneous fat
d. Convergent evolution
Sol. Shark is poikilothermous. All three species show adaptations for aquatic life while
these are not closely related. Correct choice: (4)
Q. 5. Which one of the following is not a constituent of cell membrane?
a. Phospholipids
b. Cholesterol
c. Glycolipids
d. Proline
Sol. Correct choice: (4)
Q. 6. Select the wrong statement from the following:
a. The chloroplasts are generally much larger than mitochondria.
b. Both chloroplasts and mitochondria contain and inner and an outer membrane
c. Both chloroplasts and mitochondria have an internal compartment, the thylakoid
space bounded by the thylakoid membrane
d. Both chloroplasts and mitochondria contain DNA.
Sol. Correct choice: (3)
Q. 7. The overall goal of glycolysis, Krebs cycle and the electron transport system is the
formation of:
a. Nucleic acids
b. ATP is small stepwise units
c. ATP in one large oxidation reaction
d. Sugars
Sol. Correct choice: (2)
Q. 8. If the mean and the median pertaining to a certain character of a population are of
the same value, the following is most likely to occur:
a. a skewed curve
b. a normal distribution
c. a bi-modal distribution
d. a T -shaped curve
Sol. Correct choice: (2)
Q. 9. Which one of the following is a slime mould?
a. Anabaena
b. Rhizopus
c. Physarum
d. Thiobacillus
Sol. Physarum is an acellular slime mould. Correct choice: (3)
Q.10. For a critical study of secondary growth in plants, which one of the following pairs
is suitable?
a. Wheat and maiden hair fern
b. Sugarcane and sunflower
c. Teak and pine
d. Deodar and fern
Sol. Secondary growth occurs in gymnosperms and dicots. Correct choice: (3)
Q.11. Which one of the following statements about Mycoplasma is wrong?
a. They cause disease in plants
b. They are also called PPLO
c. They are pleomorphic
d. They are sensitive to penicillin
Sol. Mycoplasma is not sensitive to penicillin due to absence of cell wall. Correct choice:
(4)
Q.12. In the prothallus of vascular cryptogam, the antherozoids and eggs mature at
different times. As a result:
a. self fertilization is prevented
b. there is no change in success rate of fertilization
c. there is high degree of sterility
d. one can conclude that the plant is apomictic
Sol. In vascular cryptogam i.e. in pteridophytes gametophyte is monoecious but
protandrous to avoid self fertilization. Correct choice: (1)
Q.13. Two plants can be conclusively said to belong to the same species if they:
a. have same number of chromosomes
b. can reproduce freely with each other and form seeds
c. have more than 90 per cent similar genes
d. look similar and possess identical secondary metabolities.
Sol. The members of a species are inter-fertile and produce fertile offsprings. Correct
choice: (2)
Q.14. If you are asked to classify the various algae into distinct groups, which of the
following characters you should choose?
a. Chemical composition of the cell wall
b. Types of pigments present in the cell
c. Nature of stored food materials in the cell
d. Structural organization of thallus.
Sol. The various algae are classified mainly on the types of pigments present in their
cells. Correct choice: (2)
Q.15. Flagellated male gametes are present in all the three of which one of the following
sets?
a. Riccia, Dryopteris and Cycas
b. Anthoceros, Funaria and Spirogyra
c. Zygnema, Saprolegnia and Hydrilla
d. Fucus, Marsilea and Calotropis
Sol. The male gametes of bryophytes are biflagellete, and those of pteriodophytes are
multiflagellate, except Selaginella having biflagellate gametes. The male gametes of
gymnosperms are non motile except those of Cycas having multiciliate gametes. Correct
choice: (1)
Q.16. In gymnosperms, the pollen chamber represents:
a. the microsporangium in which pollen grains develop
b. a cell in the pollen grain in which the sperms formed
c. a cavity in the ovule in which pollen grains are stored after pollination
d. an opening in the mega gametophyte through which the pollen tube approaches
the egg.
Sol. In gymnosperms, below micropylar beak some of the cells of nucellus of ovule
disintigerate to form pollen chamber. Correct choice: (3)
Q.17. Spore dissemination in some liverworts is aided by:
a. peristome teeth
b. elaters
c. indusium
d. calyptra

Last edited by Aakashd; June 4th, 2019 at 12:46 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
B.A.R.C sample papers and previous year question papers
Eligibility For PPMET
IPU CET Sample Papers for MBA
MH CET Sample Papers
Last Year Question Paper Of PPMET
Prospectus of PPMET
PPMET Nashville
PPMET Test Result
Sample Papers For PU CET
Sample Papers for UGC NET
KV PRT Sample papers
CBSE sample papers, model papers, question papers for class 12
IPU Sample Papers for CET
FCI Sample Papers?
CET sample papers MBA
RBI Sample Papers
SSC FCI Sample Papers
MDU Sample Papers
CET Sample Papers MH CET
CET Sample Papers






  #2  
Old September 20th, 2019, 02:46 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Post For sample paper PDF

From where I get sample paper of BCA 1sem. Kindly provides me??
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links






















Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 03:49 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.42 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.