Go Back   2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics





  #2  
Old November 30th, 2016, 10:13 AM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2013
Default Re: Old NMAT Papers Download

No problem I will get the NMAT exam paper, so that you can get idea about the exam and remember easily.

Here is the exam paper

1. A pineapple costs Rs. 7 each. A watermelon costs Rs. 5 each. Z spends Rs. 38 on these fruits. The number of pieapples purchased is

2
3
4
Can’t say

Answer: 4

2. For a college debating team, 5 gents and 3 lady students were available. It is desired to select 2 gents and 2 ladies to form the team. In how many ways, the team can be selected?

30
60
15
12
Answer: 60

3. A rectangle has width a and length b. If the width is decreased by 20% and the length is increased by 10%, what is the new area of the rectangle?
0.9 ab
0.92 ab
0.74 ab
None of the above

Answer: None of the above

4. The sale recorded by a dealer in a week from Monday to Saturday are as follows:

Rs. 210000 per day for the first three days
Rs. 81000 on Thursday
Rs. 45000on Friday
Rs. 156000 on Saturday

Find his average sales per day during that week.

152000
125000
135000
132000

Answer: 152000

5. Two men, Mohit and Neerej started walking towards each other, simultaneously from places P and Q respectively, which are 72 miles apart. They met after 6 hours. After their meeting, Mohit reduced his speed by 1 mile/h and Neerej increased by 1 mile/h. They arrived at Q and P respectively at the same time. Find their initial speeds :

6 ½ miles/h and 7½ miles/h
6 miles/h and 7 miles/h
6.5 miles/h and 5.5 miles/h
15 ½ miles/h and 9 miles/h

Answer: 6.5 miles/h and 5.5 miles/h

6. What would be the serial number of the word MOTHER in a dictionary consisting of words formed by letters in MOTHER arranged in an alphabetical order?

307
308
309
312

Answer: 309

7. : Answer the questions on the basis of information giver below. Six persons A, B, C, D, E and F are photographer, engineer, lawyer, housewife, waiter and journalist, not necessarily in that order. There are two married couples in the group who stay together

A is married and his wife is a housewife.
B, the lawyer is married to the photographer sister of A.
D is the brother of C, who is not the housewife.
E, the journalist has taken a vow of never getting married.

The waiter is engaged to his girlfriend.
Who is the wife of B?

E
F
D
C

Answer: C

8. For each of the following questions mark the appropriate choice.
Amit can set questions for MBA exams because he has experience to set questions for Bank exams. This statement is based on the assumption that

The questions of Bank exams are harder than that of MBA exams.
Both exams are conducted by the same board.
Those who can set questions for Bank exams can set questions for MBA exams also.
Number of papers asked in both exams are same

Answer: Those who can set questions for Bank exams can set questions for MBA exams also.

9. Consider the given statement and choose:
if only assumption X is implicit;
if only assumption Y is implicit;
if both X and Y are implicit; and
if neither X nor Y is implicit.

Statement: Man is born free.

Assumptions: X. Freedom is the birthright of man. Y. All humans have human rights.

Answer: if neither X nor Y is implicit

10. Select the alternative which will come in place of (?)
Computer : fqprxvht : : Language : ?
ocqixcjg
ocqicyig
oxpixdig
ocqixcig

Answer: ocqixcig

Note: Each question has an underlined word followed by four answer choices. You will choose the word that is a necessary part of the underlined word.

11. harvest
autumn
stockpile
tractor
crop

Answer: crop

12.desert
cactus
arid
oasis
flat

Answer: arid

13.book
fiction
pages
pictures
learning

Answer: pages

14.language
tongue
slang
writing
words

Answer: words

15. school
student
report card
test
learning

Answer: student

Note: Each problem consists of three statements. Based on the first two statements, the third statement may be true, false, or uncertain.

16 Tanya is older than Eric.
Cliff is older than Tanya.
Eric is older than Cliff.

If the first two statements are true, the third statement is
true
false
uncertain

Answer: false

17. Blueberries cost more than strawberries.

Blueberries cost less than raspberries.

Raspberries cost more than strawberries and blueberries.

If the first two statements are true, the third statement is
true
false
uncertain

Answer: true

18. All the trees in the park are flowering trees.

Some of the trees in the park are dogwoods.

All dogwoods in the park are flowering trees.

If the first two statements are true, the third statement is
true
false
uncertain

Answer: true

19. Mara runs faster than Gail.

Lily runs faster than Mara.

Gail runs faster than Lily.

If the first two statements are true, the third statement is
true
false
uncertain

Answer: false

20. Apartments in the Riverdale Manor cost less than apartments in The Gaslight Commons.

Apartments in the Livingston Gate cost more than apartments in the The Gaslight Commons.

Of the three apartment buildings, the Livingston Gate costs the most.

If the first two statements are true, the third statement is

true
false
uncertain
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 09:10 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8