Go Back   2019-2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > MBA / Business Schools




  #1  
Old September 18th, 2012, 11:53 AM
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Default Previous Year Paper for Sub Inspector in Delhi Police

Sir, I want to get job of Sub Inspector in Delhi Police. Can you please provide me its previous year question paper?

As you are looking for the previous year paper of the Sub Inspector in Delhi Police.

SSC conducts the Delhi Police Sub Inspector Exam.

Paper Pattern:
Delhi Police Sub Inspector exam paper consists of two papers of total 400 marks.

I have attached PDF of the previous year paper of sub inspector examination.

You can download it & get the previous paper which will help you to see the pattern of paper & questions.

Feel free to download it

As you are looking for the previous year paper of the Sub Inspector in Delhi Police.

1. The Qutub Minar was completed by the famous ruler—
(A) Qutub-ud-din Aibak
(B) Iltutmish
(C) Firoz Shah Tughlaq
(D) Alauddin Khilji
Ans : (B)
2. Which of the following are incorrectly paired ?
(A) Krishnadeva Raya—Amukta malyada
(B) Harshavardhana—Nagananda
(C) Kalidasa —Ritusamhara
(D) Visakhadatta—Kiratarjuniyam
Ans : (D)
3. Who was the first Muslim President of the Indian National Congress ?
(A) Muhammed Ali Jinnah
(B) Badruddin Tyabji
(C) Sir Syed Ahmed Khan
(D) Abul Kalam Azad
Ans : (B)
4. During which Gupta King’s reign did the Chinese traveler Fa-hien visit India ?
(A) Chandra Gupta I
(B) Samudra Gupta
(C) Chandra Gupta II
(D) Kumara Gupta
Ans : (C)
5. The administrative consequence of the Revolt of 1857 was transfer of power from—
(A) East India Company to the British Crown
(B) British Crown to the East India Company
(C) East India Company to the Governor General
(D) British Crown to the Board of Directors
Ans : (A)
6. The issue on which the Civil Disobedience Movement of 1930 was launched was—
(A) Equal employment opportunities for Indians
(B) The proposed execution of Bhagat Singh
(C) Salt monopoly exercised by the British Government
(D) Complete freedom
Ans : (D)
7. The Rajya Sabha is dissolved after—
(A) Every five years
(B) Every six years
(C) On the advice of the Prime Minister
(D) None of the above
Ans : (D)
8. Who was the last Governor-General of India ?
(A) Sir Cripps
(B) Lord Mountbatten
(C) C. Rajagopalachari
(D) Sir Attlee
Ans : (C)
9. Which party provided two Prime Ministers in two years’ time ?
(A) B.J.P.
(B) Janata Party
(C) Janata Dal
(D) Samajwadi Janata Party
Ans : (B)
10. Which Directive Principle bears the direct impact of Gandhi’s moral philosophy ?
(A) Equal pay for equal work
(B) Provision of free legal aid and advice
(C) Prohibition of the slaughter of cows
(D) Protection of the monuments of historical importance
Ans : (B)
11. Which Article of the Indian Constitution abolishes ‘Untouchability’ ?
(A) 14
(B) 15
(C) 16
(D) 17
Ans : (D)
12. In case the President wishes to resign, to whom is he to address his resignation letter ?
(A) Chief Justice of India
(B) Secretary of Lok Sabha
(C) Vice-President
(D) Prime Minister
Ans : (C)
13. The Preamble of our Constitution reads India as—
(A) Sovereign, Democratic, Socialist, Secular Republic
(B) Socialist, Democratic, Secular Republic
(C) Democratic, Sovereign, Secular, Socialist Republic
(D) Sovereign, Socialist, Secular, Democratic Republic
Ans : (D)
14. Which of the following are Financial Committees of Parliament in India ?
1. Public Accounts Committee
2. Estimates Committee
3. Committee on Public Undertaking
(A) 1 and 3
(B) 1 and 2
(C) 2 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans : (D)
15. Match the following cities and their airports—
List-I
(a) Chhatrapati Shivaji
(b) Heathrow
(c) Payalebar
(d) Kaitak
List-II
1. Singapore
2. Hongkong
3. London
4. Mumbai
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 3 2 4 1
(C) 1 3 2 4
(D) 4 3 1 2
Ans : (D)
16. Which one of the following methods of soil conservation is most effective in arid areas ?
(A) Mulching
(B) Shelter belt
(C) Gully plugging
(D) Terracing
Ans : (B)
17. The river which is not Westflowing towards the Arabian Sea is—
(A) Narmada
(B) Tapti
(C) Periyar
(D) Kaveri
Ans : (D)
18. Tsunamis are caused by—
(A) Mixing of cold and warm currents
(B) Earthquakes
(C) Changes in sea level
(D) Volcanic eruption
Ans : (B)
19. Which current is responsible for increasing the temperature of Western Europe ?
(A) Labrador current
(B) Gulf stream
(C) Canari current
(D) North Equatorial current
Ans : (D)
20. Smog is a combination of—
(A) Air and water vapours
(B) Water and smoke
(C) Fire and water
(D) Smoke and fog
Ans : (D)
21. A refrigerator operating in a chemist’s shop is an example of—
(A) Free good
(B) Final good
(C) Producer’s good
(D) Consumer’s good
Ans : (D)
22. Disinvestment is—
(A) Offloading of shares of private companies to government
(B) Offloading of government shares to private companies
(C) Increase in investment
(D) Closing down of business concerns
Ans : (B)
23. S.D.R. stands for—
(A) Special Dollar Rights
(B) Special Drawing Rights
(C) State Drawing Rights
(D) Specific Dollar Rights
Ans : (B)
24. The Commission in India dealing with minimum support price, procurement price, etc. in connection with agricultural goods is the—
(A) Planning Commission
(B) Agricultural Costs and Prices Commission
(C) Agricultural Price Commission
(D) National Marketing Commission
Ans : (B)
25. Which one of the following is a development expenditure ?
(A) Irrigation expenditure
(B) Civil administration
(C) Debt services
(D) Grant-in-aid
Ans : (A)
26. When average cost of production (AC) falls, marginal cost of production must be—
(A) Rising
(B) Falling
(C) Greater than the average cost
(D) Less than the average cost
Ans : (D)
27. Green Banking means—
(A) Development of forestry by banks
(B) Financing of environmental friendly projects by banks
(C) Financing of irrigation projects by banks
(D) None of the above
Ans : (B)
28. Which one of the following is not correct ?
(A) First Five Year Plan, 1951-56
(B) Second Five Year Plan, 1956-61
(C) Third Five Year Plan, 1961-66
(D) Fourth Five Year Plan, 1966-71
Ans : (D)
29. Which one of the following is not a quantitative credit control technique ?
(A) Bank Rate
(B) Cash Reserve Ratio
(C) Statutory Liquidity Ratio
(D) Increase of interest rate on saving deposit
Ans : (D)
30. Which one of the following statements is correct ?
(A) Good money drives bad money out of circulation
(B) Bad money drives good money out of circulation
(C) Good and bad money cannot circulate together
(D) Cannot say
Ans : (B)
31. Tetanus is caused by—
(A) Clostridium
(B) Virus
(C) Bacteriophage
(D) Salmonella
Ans : (A)
32. Vitamin E is particularly important for—
(A) Development of teeth
(B) Carbohydrate metabolism
(C) Normal activity of sex glands
(D) General health of epithelial tissues
Ans : (C)
33. Birds usually have a single—
(A) Kidney
(B) Lung
(C) Testis
(D) Ovary
Ans : (D)
34. Blood pressure is controlled by—
(A) Adrenal gland
(B) Thyroid gland
(C) Thymus
(D) Corpus luteum
Ans : (A)
35. The carbon dioxide content in the air that we exhale is about—
(A) 4%
(B) 8%
(C) 12%
(D) 16%
Ans : (A)
36. Maximum harm to a tree is caused by—
(A) Loss of half of its leaves
(B) Loss of all leaves
(C) Loss of half of its branches
(D) Loss of its bark
Ans : (B)
37. Mineral constituent of chlorophyll is—
(A) Iron
(B) Magnesium
(C) Calcium
(D) Potassium
Ans : (B)
38. Which part of tongue bears cells for sour taste ?
(A) Front
(B) Back
(C) Sides
(D) Middle
Ans : (C)
39. The deficiency of Vitamin B causes—
(A) Scurvy
(B) Dermatitis
(C) Beri-beri
(D) Phynoderma
Ans : (C)
40. In which vertebrate does oxygenated and deoxygenated blood get mixed ?
(A) Fish
(B) Amphibian
(C) Bird
(D) Mammal
Ans : (B)
41. Which of the following circuit elements is used to ‘block’ DC in an electronic circuit ?
(A) Resistance
(B) Capacitance
(C) Inductance
(D) Diode
Ans : (B)
42. Spectacles used for viewing 3D films have—
(A) Bifocal lens
(B) Convex lens
(C) Concave lens
(D) Polaroids
Ans : (A)
43. The number of satellites of the planet Mercury is—
(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) 16
Ans : (A)
44. A boy sitting in an open car moving with constant speed throws a ball straight up into the air. The ball falls—
(A) Behind him
(B) In front of him
(C) Into his hand
(D) By his side
Ans : (C)
45. Which of the following does not belong to the solar system ?
(A) Asteroids
(B) Comets
(C) Planets
(D) Nebulae
Ans : (D)
46. The process involved in making soap is—
(A) Saponification
(B) Hydrolysis
(C) Condensation
(D) Polymerisation
Ans : (A)
47. Sea water can be purified by the process of—
(A) Distillation
(B) Evaporation
(C) Filtration
(D) Fractional distillation
Ans : (A)
48. Detergents clean surfaces on the principle of—
(A) Viscosity
(B) Surface tension
(C) Elasticity
(D) Floatation
Ans : (B)
49. The compound to which H2 does not add is—
(A) Biphenyl ethylene
(B) Tetraphenyl ethylene
(C) Tetrachloro ethane
(D) Tetracyano ethylene
Ans : (D)
50. Ammonal is a mixture of—
(A) Aluminium powder and ammonium nitrate
(B) Aluminium powder and ammonium chloride
(C) Aluminium powder and ammonium sulphate
(D) Aluminium powder and potassium nitrate
Ans : (A)
51. Which gas does not form the part of atmosphere ?
(A) Nitrogen
(B) Helium
(C) Chlorine
(D) None of the above
Ans : (C)
52. The number of players in each side in Water Polo is—
(A) 07
(B) 09
(C) 05
(D) 04
Ans : (A)
53. A kilowatt-hour is unit of—
(A) Energy
(B) Power
(C) Electric charge
(D) Electric current
Ans : (A)
54. In the post-independence period, economic reforms were first introduced in India under—
(A) P.V. Narasimha Rao Government (1990)
(B) Indira Gandhi Government (1980)
(C) Rajiv Gandhi Government (1985)
(D) Janata Party Government (1977)
Ans : (A)
55. The Report of Vijay Kelkar Committee relates to—
(A) Trade Reforms
(B) Centre-State Financial Relations
(C) Disinvestment in Public Sector Enterprises
(D) Tax Reforms
Ans : (D)
56. Molotov cocktail is a—
(A) Meeting
(B) Council
(C) Drink
(D) Grenade
Ans : (D)
57. Who was the first woman in the world to scale the Mount Everest ?
(A) Bachendri Pal
(B) Junko Tabei
(C) Yoko Ono
(D) Aung Sung
Ans : (B)
58. Who was the author of the Kadambari, a great romantic play ?
(A) Banabhatta
(B) Harshavardhana
(C) Bhaskaravardhan
(D) Bindusara
Ans : (A)
59. Who is the author of the book ‘What Went Wrong’ ?
(A) Sushma Swaraj
(B) Sonia Gandhi
(C) Shaila Nigar
(D) Kiran Bedi
Ans : (D)
60. Which sports person is nick named Dennis the Menace ?
(A) Andre Agassi
(B) Jim Courier
(C) Pete Samprass
(D) John McNroe
Ans : (A)
61. Bhilai Steel Plant was built with the collaboration of—
(A) Germany
(B) Soviet Union
(C) United Kingdom
(D) Japan
Ans : (B)
62. Ventilators are provided near the ceiling of the room because—
(A) The exhaled warmer air rises up and goes out
(B) These provide cross ventilation in the room
(C) These provide some sunlight in the room
(D) These do not look nice in the lower part
Ans : (A)
63. The hair of shaving brush clings together when removed from water due to—
(A) Surface tension
(B) Viscosity
(C) Elasticity
(D) Friction
Ans : (A)
64. In severe winter, in cold countries water pipes burst because—
(A) Water expands on freezing
(B) Contraction of water pipes
(C) High atmospheric pressure
(D) Combined effect of all the above three
Ans : (A)
65. The pair which is not a twin-city is—
(A) Hyderabad-Secunderabad
(B) Durgapur-Asansol
(C) Calcutta-Howrah
(D) Delhi-New Delhi
Ans : (B)
66. Who was the second man to land on the Moon ?
(A) Yuri Gagarin
(B) Neil Armstrong
(C) Buzz Aldrin
(D) Michael Collins
Ans : (C)
67. The fuel used in an atomic reactor is—
(A) Coal
(B) Petrol
(C) Combustable gases
(D) Uranium
Ans : (D)
68. The Gir Forest is noted for its—
(A) Lion sanctuary
(B) Deer-Park
(C) Tiger sanctuary
(D) Crocodile Park
Ans : (A)
69. White coal is—
(A) Uranium
(B) Hydro-electricity
(C) Diamond
(D) Ice
Ans : (B)
70. Who amongst the following cricketers has been chosen for Rajiv Gandhi Khel Ratna Award, 2007 ?
(A) Rahul Dravid
(B) M. S. Dhoni
(C) Sachin Tendulkar
(D) Virender Sehwag
Ans : (B)
71. ICI is the name associated with—
(A) A MNC which manufactures chemicals
(B) Indian Cement Industry
(C) Chamber of Commerce and Industry
(D) A private sector bank
Ans : (A)
72. With the inclusion of Coal India Limited recently in the list of Nav Ratna PSEs, their number now stands at—
(A) 15
(B) 16
(C) 17
(D) 18
Ans : (D)
73. ‘Nextzone’, an information technology SEZ is being established at—
(A) Panki in Uttar Pradesh
(B) Panvel in Maharashtra
(C) Bangalore in Karnataka
(D) Secunderabad in Andhra Pradesh
Ans : (B)
74. The name of India’s research station at the North pole is—
(A) Dakshin Gangotri
(B) Maitri
(C) Himadri
(D) None of the above
Ans : (C)
75. The finalists of the AFC Challenge Cup 2008 were—
(A) India and Myanmar
(B) India and Tajakistan
(C) D.P.R.K. and Tajakistan
(D) Myanmar and D.P.R.K.
Ans : (B)


SSC conducts the Delhi Police Sub Inspector Exam.

Paper Pattern:

1. Which one one of the following is not a quantitative credit con¬trol techniques?
(1) Bank Rate
(2) Cash Reserve Ratio
(3) Statutory Liquidity Ratio
(4) Increase of interest rate on saving deposit

2. Which one of the following state¬ments is correct?
(1) GoQ(i money drives bad mon¬ey out of circulation
(2) Bad money drives good mon- . ey out of circulation
(3) Good and bad money cannot circulate together
(4) Cannot say

3. Tetanus is caused by
(1) Clostridium
(2) Virus
(3) Bacteriophage
(4) Salmonella

4. Vitamin E is particularly impor¬tant for
(1) development of teeth
(2) carbohydrate metabolism
(3) normal activity of sex glands
(4) general health of epithelial tissues

5. Birds usually have a single
(1) Kidney
(2) Lung
(3) Testis
(4) Ovary

6. Blood pressure is controlled by
(1) Adrenal gland
(2) Thyroid gland'
(3) Thymus
(4) Corpus Luteum

7. The carbon dioxlde content in the air that we exhale is about
(1) 4%
(2) 8%
(3) 12%
(4) 16%

8. Maximum harm to a tree is caused by
(1) Loss of half of its leaves
(2) loss of all leaves
(3) loss of half of its branches
(4) loss of its bark

9. Mineral constituent of chloro¬phyllis.
(1) Iron
(2) Magnesium
(3) Calcium
(4) Potassium

10. Which of the part of tongue bears cells for sour taste?
(1) Front
(2) Back
(3) Sides
(4) Middle

11. The deficiency of Vitamin B caus¬es
(1) Scurvy
(2) Dermatitis
(3) Beri - Beri
(4) Phynoderma

12. In which vertebrate oxygenated and deoxygenated blood gets mixed?
(1) Fish
(2) Amphibian
(3) Bird
(4) Mammal

13. Which of the following circuit el¬ements is used to 'block' DC in an electronic circuit?
(1) Resistances
(2) Capacitance
(3) Inductance
(4) Diode

14. Spectacles used for viewing 3D fllmshave
(1) Bifocal lens
(2) Convex lens
(3) Concave lens
(4) Polaroids

15. The number of staellites of the planet is Mercury is
(1) 0 I
(2) 1
(3) 2
(4) 16
Attached Files Available for Download
File Type: doc SSC Sub Inspector Exam Previous year Paper1.doc (41.0 KB, 1011 views)
File Type: doc SSC Sub Inspector Exam Previous year Paper2.doc (44.5 KB, 676 views)
File Type: doc SSC Sub Inspector Exam Previous year Paper3.doc (27.5 KB, 640 views)
File Type: doc SSC Sub Inspector Exam Previous year Paper4.doc (30.5 KB, 619 views)

Last edited by Aakashd; December 22nd, 2019 at 10:25 AM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
vacancy of sub-inspector in Delhi police
B.Ed Entrance Exam Previous Year Question Paper Of Delhi University
Delhi University MA English Entrance Exam Previous year Question paper
Recruitment for sub inspector in Delhi Police
Delhi police head constable Previous Year Question Papers
Delhi Police SI Previous Year Question Paper
Delhi Police 10 Year Question Paper
Grade Pay Of Sub Inspector In Delhi Police
Delhi Police Sub Inspector Salary
Delhi Police Last Year Exam Paper
Female Sub Inspector Delhi Police
Previous Year Nlu Delhi Paper
Staff Selection Commission Delhi Police Sub Inspector
Delhi University, B.A. (Hons), Social Work, Second Year previous years question paper
delhi police sub inspector (female) recuitment?
Eligibility and physical standard for sub inspector in Delhi Police
Delhi Police Previous year head constable papers
UP Police Recruitment Board Sub Inspector Exam Question Paper
Delhi Police Sub Inspector Question Paper
want to become sub inspector in CISF / Delhi Police






  #2  
Old April 12th, 2018, 12:18 PM
komal
Guest
 
Default Re: Previous Year Paper for Sub Inspector in Delhi Police

send me previous year solved paper of delhi police sub inspector
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 10:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9