Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #1  
Old September 29th, 2016, 12:21 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default

Hi I would like to have the syllabus of the social service subject which is for the Main Examination conducted by UPPSC?

Uttar Pradesh Public Service Commission's UPPCS Mains Exam 2016 will start from 24th June 2016. Along these lines, the UPPCS wannabes ought to prepare for the Preparations of UPPCS Mains Exam 2016.

The Social Work Syllabus in straight organization and have additionally given appropriate clarification of the syllabus for UPPCS wannabes,

Social Work

Paper- I


Social Work: Philosophy and Methods.
Social Work: Meaning, Objectives, Scope, Assumptions & Values; History of Social work in U.K. U.S.A. and India, philosophy of Social Work, Democratic (Equality, Justice Liberty & Fraternity) and Humanitarian (Human Rights) Matrix, Social works as a profession.

Methods of Social work Social Case work: Meaning, Scope Principles, Processes (Psychosocial study, Assessments, treatment-goal formulation and techniques), Evaluation, Follow-up and Rehabilitation.
Social Groups work: Meaning, Objective, Principles, Skills, Processes (Study, Diagnosis, treatment and evaluation), Programme, Planning and Development, Role of Social group worker, Leadership Development.
Community organization: Meaning, Objective, Principles, Approaches, Roles of Community Organization Worker.

Social Welfare Administration: Meaning Scope, Auspices-Private and Public, Principles, Basic Administrative Processes and Practice decision making communication, planning, organisation, budgeting and financial control, reporting.

Social work Research: Meaning objectives, types, scope, scientific method, Selection and formulation of the problem Research Design Sampling, Sources and Methods of Data Collection, Processing of Data, analysing and interpretation, Report writing.
Social Action: Meaning, Scope, approaches (Sarvodays, Antyodaya etc.) and Strategies.

Paper- II
Social Problems and Fields of Social work in India Problem pertaining to Marriage, Family and caste: Dowry- child Marriage, Divorce, Families with working couples, Disorganised Families, Families with Emigrant Heads of the Households, Gender Inequality, Authoritarian Family structure, Major Changes in Caste systems and problem of casteism. Problems Pertaining of Weaker Sections, Problems of Children, Women Aged, Handicapped and Backward Classes (SCs, STs, and other Backward Classes).
Problems of Deviance: Truancy Vagrancy and Juvenile Delinquency, Crime, White Collar Crime, Organized Crime, Collective Violence, Terrorism, Prostitution and Sex Related Crimes.

Social Vices: Alcoholism, Drug Addiction, Beggary, Corruption and communalism.
Problems of Social Structure: Poverty, Unemployment, Bonded Labour, Child Labour.
Fields of Social work in India: Child Development, Development of Youth, Women’s Empowerment, Welfare of aged, Welfare of Physically. Mentally and Social Handicapped, Welfare of backward Classes (SCs, STs and Other Backward Classes) Rural Development Urban Community Development, Medical And Psychiatric Social work, Industrial Social work, Social Security offender Reforms.

General knowledge questions and answers

1. The slope at any point on an indifference curve is known an–
(A) marginal rate of substitution (B) the marginal rate of trade-off
(C) the trade-off rate (D) the marginal rate off indifference (Ans : A)
2. Assuming there is no government or foreign sector, if the MPC is 0.8, the multiplier is–
(A) 0.2 (B) 0.8 (C) 1.25 (D) 5 (Ans : D)
3. Salary payable by Government of India to an Indian Citizen for services outside India–
(A) is not taxable in India (B) is taxable in India
(C) is includable in total income for tax purpose (D) None of the above (Ans : B)
4. First of all, the Income Tax Act was passed in independent India–
(A) in 1956 (B) in 1962 (C) in 1961 (D) in 1990 (Ans : C)
5. Goodwill account is a–
(A) personal account (B) real account
(C) nominal account (D) None of the above (Ans : B)
6. Which of the following should not be considered in a make or buy decision ?
(A) Potential use of manufacturing capacity
(B) Variable costs of production
(C) Potential rental income from space occupied by production area
(D) Unchanged fixed cost (Ans : D)
7. A firm’s average total cost is Rs. 30 at 5 units of output and Rs. 32 at 6 units of output. The marginal cost of producing 6th units is–
(A) Rs. 2 (B) Rs. 12 (C) Rs. 32 (D) Rs. 42 (Ans : D)
8. The function of staff in line the staff organization is–
(A) take advice from line (B) advice the line (C) hold authority and responsibility
(D) fix responsibility for performance of tasks in a deninite manner upon certain individuals (Ans : B)
9. Which of the following committees examined and suggested Financial sector reforms in India–
(A) Abid Hussain Committee (B) Bhagawati Committee
(C) Chelliah Committee (D) Narsimham Committee (Ans : D)
10. In a free market economy the allocation of resources is deter-mined by–
(A) votes taken by customers (B) a central planning authority
(C) by customer preference (D) levels of profits of firms (Ans : C)
11. Which of the following assets in usually not depreciated–
(A) land (B) building (C) plant (D) furniture (Ans : A)
12. All the following are examples of profit centres within an airlines except–
(A) in flight magazine (B) merchandising
(C) aircraft maintenance (D) ticketing (Ans : C)

Last edited by Aakashd; June 8th, 2019 at 02:46 PM.
Reply With Quote
Other Discussions related to this topic
Thread
Social Work Books for UPPSC
Model Paper Of UPPSC In Hindi
UPPSC In Hindi
National Eligibility Test Syllabus For Social Work
Delhi university Social Work syllabus
Social Work Syllabus
IGNOU Bachelor in Social Work previous years question papers of Social Work intervent
TISS MA Social Work Syllabus
Maharashtra State Eligibility Test for Lectureship syllabus of Social Work
IGNOU Bachelor In Social work Introduction To Social Work previous years question pap
MA Social Work Age restrictions
JMI.Nic.In Social Work PhD Result
Syllabus for M.Phil in Psychiatric social work
Delhi University Master in Social Work Syllabus
Top Universities in UK Social Work
GRD School of Social Work
Indian Council of Social Welfare College of Social Work
National Institute of Social Work and Social Science (NISWASS)
PhD in social work
Course in Industrial Social work






Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 04:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8