Go Back   2018-2019 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old August 3rd, 2016, 03:41 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default CRPF.Gov.In Head Constable

Can you provide me previous year question paper for the post of Head Constable in CRPF or Central Reserved Police Force as I will be giving the exam this time?
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
CRPF Head Constable Result-14
CRPF Head Constable ASI
CRPF ASI Head Constable Answer Key
CRPF Head Constable.Com
CRPF Head Constable Ministerial
Result Of CRPF Head Constable
Result Of Head Constable In CRPF
CRPF Head Constable Ministerial PDF
CRPF Head Constable Pay Scale
CRPF Head Constable Result
CRPF Head Constable Vacancy
CRPF Head Constable Delhi
CRPF Head Constable Durgapur
CRPF Head Constable Clerk
CRPF Head Constable
Head Constable of CRPF
CRPF Head Constable Post
CRPF Head Constable And
Answer Key For CRPF Head Constable






  #2  
Old August 3rd, 2016, 04:11 PM
Educhamp's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: May 2011
Location: Delhi
Posts: 38,230
Default Re: CRPF.Gov.In Head Constable

The previous year question paper for the post of Head Constable in CRPF or Central Reserved Police is as follows:

Directions (Qs. 1 to 8) : In these questions, select the related letters/ words/ numbers/figures from the given alternatives.

1. Taste : Tongue : : Walk : ?

(a) Pavement

(b) Crutch

(c) Legs

(d) Walking stick

Ans: ( c ) Legs



2. CHIMNEY : SMOKE : : ______ : ______

(a) Gun : Bullet

(b) House : Roof

(c) Clay : Ceramic

(d) Tea : Kettle

Ans: ( a ) Gun : Bullet



3. DCHG : LIKQP : : FEJI : ?

(a) MLSR

(b) NMRQ

(c) ONTS

(d) QPUT

Ans: ( None )



4. CAD : FDG : : XZW : ?

(a) IQJ

(b) CAD

(c) ZBY

(d) UWT

Ans: ( d ) UWT



5. 5 : 124 : : 7 : ?

(a) 342

(b) 343

(c) 248

(d) 125

Ans: ( a ) 342

6. 3265 : 4376 : : 4673 : ?

(a) 2154

(b) 5487

(c) 3562

(d) 5784

Ans: ( d ) 5784



Directions (Qs. 7 to 12) : In these questions, select the response which is different from the other three

responses.



7. (a) Telephone

(b) Tape-Recorder

(c) Transistor

(d) Telescope

Ans: ( d ) Telescope



8. (a) Glue

(b) Oil

(c) Paste

(d) Cement

Ans: ( b ) Oil



9. (a) XZUS

(b) OQLJ

(c) HJFE

(d) FHCA

Ans: ( c ) HJFE



10. (a) KNPS

(b) RUWZ

(c) MPRU

(d) PRSU

Ans: ( d ) PRSU



11. (a) 26 ? 62

(b) 36 ? 63

(c) 46 ? 64

(d) 56 ? 18

Ans: ( d ) 56 ? 18



12. (a) 6958

(b) 7948

(c) 6895

(d) 9783

Ans: ( d ) 9783



Directions (Qs. 13) : In this question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in

the given letter series shall complete it ?

13. m__nm__n__an__a__ma__

(a) amammn

(b) aammnn

(c) ammanm

(d) aamnan

Ans: ( b ) aammnn



Directions (Qs. 14 to 17) : In these questions, a series is given with one term missing. Choose the

correct alternative from the given ones that will complete the series.

14. A, c, f, j, ?, ?

(a) ou

(b) mo

(c) lp

(d) rv

Ans: ( a ) ou



15. QYK, ?, ISG, EPE

(a) NWJ

(b) MVI

(c) NVI

(d) MVJ

Ans: ( b ) MVI



16. 10, 22, 46, 94 ?

(a) 180

(b) 184

(c) 190

(d) 140

Ans: ( c ) 190



17. 110, 132, 156, ?, 210

(a) 162

(b) 172

(c) 182

(d) 192

Ans: ( c ) 182



Directions (Qs. 18 to 22) : In these questions, which one of the given responses would be a meaningful

order of the following words?

18. (1) Book (2) Words

(3) Letters (4) Sentences

(5) Chapters (6) Pages

(a) 3 2 6 5 4 1

(b) 3 2 5 4 6 1

(c) 3 2 4 5 6 1

(d) 3 2 4 6 5 1

Ans: ( d ) 3 2 4 6 5 1



19. (1) Probation (2) Interview

(3) Selection (4) Appointment

(5) Advertisement (6) Application

(a) 5 6 4 2 3 1

(b) 5 6 3 2 4 1

(c) 5 6 2 3 4 1

(d) 6 5 4 2 3 1

Ans: ( c ) 5 6 2 3 4 1



20. If E = 5, PEN = 35, then PAGE = ?

(a) 28

(b) 29

(c) 36

(d) 27

Ans: ( b ) 29



21. If he word ? PORTER? Can be coded as ?MBNZQN?, then how can ?REPORT? be written?

(a) NQMBNZ

(b) NQBMNZ

(c) NBQMNZ

(d) NQMNBZ

Ans: ( a ) NQMBNZ



22. In a certain code, the words ?COME AT ONCE? Were written as XLNVZGLMXV. In the same code

which of the following would be ?OK? ?

(a) LM

(b) LP

(c) KM

(d) KL

Ans: ( b ) LP

Directions (Qs. 23) : In this question, you have to identify the correct response from the given premises

stated according to following symbols.

23. If ?+? means ?minus?, ?-? means ?multiplication?, ?

15 ? 3 + 10 x 5

(a) 52

(b) 48

(c) 22

(d) 5

Ans: ( b ) 48



Directions (Qs. 24 ) : In this question, find the missing number from the given response.

24. 8 7 10 12

13 12 15 17

10 9 ? 14

(a) 12

5 =

(b) 10

(c) 21

(d) 25

Ans: ( a ) 12



Directions (Qs. 25) : From the given alternative words select the word which cannot be formed using

the letters of the given word.

25. Given word : ADMINISTRATION

(a) STATION

(b) TRADITION

(c) MINISTER

(d) RATION

Ans: ( c ) MINISTER



Directions (Qs. 26) : A word given in Capital letters is followed by four answer words. Out of these only

one can be formed by using the letters of the given word. Find out that word.

26. IMMEDIATELY

(a) DIAMETER

(b) DICTATE

(c) LIMITED

(d) DIALECT

Ans: ( c ) LIMITED



27. Suresh starts from a point, walks 2 miles towards the south, turns right and walks 1 1⁄2 miles, turns

left and walks 1⁄2 mile and then he turns back. What is the direction he is facing now?

(a) East

(b) West

(c) South

(d) North

Ans: ( d ) North



28. Ashok wants to book a ticket to Madurai. He starts and covers 5 km to reach the Booking Office

which is in the East of his house. From there he turns to the North towards the market by traveling 3

km. From there he turns left to his friend Sandeep?s house which is 5 km away. Now he has to get back

to his house. How many km he has to cover to reach his house?

(a) 8 km

(b) 3 km

(c) 5 km

(d) 6 km

Ans: ( b ) 3 km



29. The age of X is 2/3rd that of Y. After 6 years, X will be 46 years old. The present age of Y is

(a) 40 years

(b) 56 years

(c) 60 years

(d) 100 years

Ans: ( c ) 60 years



30. A is B?s brother, C is A?s mother, D is C?s father, E is B?s son. How is D related to A ?

(a) Son

(b) Grandson

(c) Grandfather

(d) Great Grandfather

Ans: ( c ) Grandfather



31. In a store, 5 articles A, B, C, D and E are priced differently. Value of ?C? is Rs. 100. ?A? is cheaper

than ?C? but costlier than ?B?. ?E? is costlier than ?C? but cheaper than ?D?. Which of the articles is

the costliest ?

(a) D

(b) E

(c) B

(d) A

Ans: ( a ) D



32. Read The following information to answer this question :

(i) A B C D E F are six family members

(ii) There is one Doctor, one Lawyer, one Engineer, one

Pilot, one Student and one Housewife.

(iii) There are two married couples in the family.

(iv) F, who is a Lawyer, is the father of A.

(v) B is a Pilot and is mother of C.

(vi) D is grandmother of C and is a housewife.

(vii) E is father of F and is a Doctor.

(viii) C is brother of A.

How many female members are there in the family?

(a) One

(b) Two

(c) Three

(d) Four

Ans: ( ? )

for more details here i am attaching pdf file
Attached Files
File Type: pdf CRPF Head Constable QP.pdf (80.5 KB, 1 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Our Latest Videos
Sponsored Links






















Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 04:15 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9