Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #2  
Old April 25th, 2016, 01:28 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Re: General Knowledge Questions for AFCAT exam

As you are asking about the General Knowledge Questions for AFCAT exam let me tell you that AFCAT stands for Air Force Common Admission Test. This test is conducted by the Indian Air Force for selection of officers in all branches of the IAF (except medical and dental) viz. Flying Branch (Short Service Commission only),

General Knowledge Questions for AFCAT exam


1. The treaty of Mangalore was signed between?
(a) The English East India Company and Haidar Ali
(b) The English East India Company and Tipu Sultan
(c) Haidar Ali and the Zamorin of Calicut
(d) The French East India Company and Tipu Sultan
Answer: The English East India Company and Tipu Sultan

2. The Venetian traveler who travelled with his wife and reached Vijayanagar around 1420 was?
(a) Athanasius Nikitin
(b) Nicolo de Conti
(c) Ibn Batutan
(d) Ferishta
Answer: Nicolo de Conti

3. Who among the following cricketers has been declared the ‘Cricketer of the Twentieth Century’ by the ICC?
(a) Shane Warne
(b) Kapil Dev
(c) Sunil Gavaskar
(d) Brian Lara
Answer: Shane Warne

4. 2018 FIFA World Cup would be held in:
(a) France
(b) Russia
(c) Qatar
(d) Netherlands
Answer: Russia

5. Vijender Singh is associated with which one of the following games?
(a) Boxing
(b) Shooting
(c) Athletics
(d) Badminton
Answer: Boxing

6. First Afghan War took place in:
(a) 1839
(b) 1843
(c) 1833
(d) 1848
Answer: 1839

7. The desert that lies on the boundary between India and Pakistan is?
(a) Gobi
(b) Thar
(c) Sahara
(d) None of these
Answer: Thar

8. The ‘Cannes Award’ is given for excellence in which field?
(a) Films
(b) Journalism
(c) Literature
(d) Economics
Answer: Films

9. The Shanti Swarup Bhatnagar Award is given by which of the following organizations?
(a) Council for Scientific and Industrial Research
(b) Indian Council for Agricultural Research
(c) Indian National Science Academy
(d) ISRO
Answer: Council for Scientific and Industrial Research

10. Who wrote the book ‘Origin of Species’?
(a) Charles Darwin
(b) Morgan
(c) Malthus
(d) Mendel
Answer: Charles Darwin


11. The first President of India was?
(a) Mr. Sanjiva Reddy
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Dr. V.V Giri
(d) Dr. Zakir Hussain
Answer: Dr. Rajendra Prasad

12. Which of the following was Satyajit Ray associated with?
(a) Classical Music
(b) Commercial Art
(c) Film Direction
(d) Classical Dance
Answer: Film Direction

13. The most commonly used bleaching agent is?
(a) Alcohol
(b) Carbon dioxide
(c) Chlorine
(d) Sodium Chloride
Answer: Chlorine

14. The gas used for artificial ripening of green fruit is?
(a) Ethylene
(b) Ethane
(c) Carbon dioxide
(d) Acetylene
Answer: Ethylene

15. Light year is a unit of?
(a) Time
(b) Distance
(c) Light
(d) Intensity of light
Answer: Distance

16. Magnetism at the centre of a bar magnet is?
(a) Minimum
(b) Maximum
(c) Zero
(d) Minimum or Maximum
Answer: Zero

17. Inside an aeroplane, flying at a high altitude?
(a) The pressure is the same as that outside
(b) Normal atmospheric pressure is maintained by the use of air pumps
(c) The pressure inside is less than the pressure outside
(d) Normal humidity and partial vacuum are maintained
Answer: Normal atmospheric pressure is maintained by the use of air pumps

18. The most important ore of aluminium is?
(a) Bauxite
(b) Magnetite
(c) Haematite
(d) Monazite
Answer: Bauxite

19. Who has scored the most runs in a single First-class innings?
(a) Hanif Mohammad
(b) Brian Lara
(c) Sir Donald Bradman
(d) Sachin Tendulkar
Answer: Brian Lara

20. The members of Lok Sabha are?
(a) Directly elected by the people
(b) Indirectly elected
(c) Nominated
(d) Partly elected and partly nominated
Answer: Directly elected by the people
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 02:03 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8