Go Back   2019-2020-2021 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #2  
Old April 22nd, 2016, 10:13 AM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Re: Current Affairs International

Some of questions with answers for preparation of Current Affairs section for a quiz competition in a inter school quiz competition are as follows:

1. Who was on 5 April 2016 presented with the Award for Excellence as part of National Geoscience Awards 2014?
a) Syed Ajaz Ahmad
b) Biswajeet Lenka
c) Dr. Muduru Lachhana Dora
d) Prof. Ashok Kumar Singhvi

2. Name the team that topped the ICC men’s Team Rankings in Test cricket that was released by International Cricket Council (ICC) on 4 March 2016.
a) India
b) South Africa
c) Australia
d) England

3. Name the team that topped the ICC men’s Team Rankings in T20 cricket that was released by International Cricket Council (ICC) on 4 March 2016.
a) India
b) West Indies
c) Australia
d) England

4. Indian Air Force (IAF) will participate in Red Flag air exercise along with US, NATO and allied forces that are scheduled to be conducted from 28 April to 13 May 2016 in
a) Luhansk
b) Alaska
c) Lviv
d) Donetsk

5. Name the high court that on 4 April 2016 held that keeping a criminal case pending for indefinite period amounts to violation of constitutional rights of the accused recognized under Article 21 (right to life) of the Constitution of India.
a) Allahabad High Court
b) Kolkata High Court
c) Bombay High Court
d) Delhi High Court

6. Name the head coach of Pakistan Cricket team who resigned from his job on 4 April 2016.
a) Wasim Akram
b) Inzamam-ul-Haq
c) Waqar Younis
d) Rameez Raja

7. Who in March 2016 was appointed as the Chairman and Managing Director of Bhartiya Nabhikiya Vidyut Nigam Ltd (BHAVINI)?
a) Kallol Roy
b) Perumal Chellapandi
c) Manohar Lakra
d) Vikas Saxena

8. Who in April 2016 won the Formula 1 Gulf Air Bahrain Grand Prix title?
a) Nico Rosberg
b) Lewis Hamilton
c) Kimi Raikkonen
d) Nico Hulkenberg

9. Which of the following was adjudged as the top engineering institution in India as per the India Rankings 2016 released under National Institutional Ranking Framework?
a) Indian Institute of Technology Madras
b) Indian Institute of Technology Bombay
c) Indian Institute of Technology Kharagpur
d) Indian Institute of Technology Delhi

10. Which of the following was adjudged as the top management institution in India as per the India Rankings 2016 released under National Institutional Ranking Framework?
a) Indian Institute of Management Ahmedabad
b) Indian Institute of Management Bangalore
c) Indian Institute of Management Calcutta
d) Indian Institute of Management Lucknow

11. Which of the following was adjudged as the top pharmacy institution in India as per the India Rankings 2016 released under National Institutional Ranking Framework?
a) Poona College of Pharmacy, Pune
b) Jamia Hamdard, New Delhi
c) Manipal College of Pharmaceutical Sciences, Manipal
d) University Institute of Pharmaceutical Sciences, Chandigarh

12. Which of the following was adjudged as the top university in India as per the India Rankings 2016 released under National Institutional Ranking Framework?
a) University of Hyderabad, Hyderabad
b) Jawaharlal Nehru University, New Delhi
c) Institute of Chemical Technology, Mumbai
d) Indian Institute of Science Bangalore

13. On 1 April 2016, this city became the first in the country to operationalise special purpose vehicle to execute its smart city initiative.
a) Bhubaneswar
b) Chennai
c) Bengaluru
d) Chandigarh

14. Who was on 2 April 2016 elevated as the managing director of Go Airlines (India) Ltd?
a) Cramer Ball
b) Wolfgang Prock-Schauer
c) Rahul Bhatia
d) Ajay Singh

15. This US-based firm agreed to buy Hewlett Packard Enterprise’s majority shareholding in Mphasis Ltd. for over 7000 crore rupees.
a) The Blackstone Group
b) The Carlyle Group
c) Kohlberg Kravis Roberts & Co.
d) Bain Capital

Answers
1-(d) 6-(c) 11-(c)
2-(c) 7-(a) 12-(d)
3-(a) 8-(a) 13-(a)
4-(b) 9-(a) 14-(b)
5-(d) 10-(b) 15-(a)

Other

1. West Indies on 3 April 2016 won the ICC Cricket World T-20 Men’s Cup 2016 by defeating?
a) England
b) South Africa
c) New Zealand
d) Australia

2. West Indies on 3 April 2016 won the ICC Cricket World T-20 Women’s Cup 2016 by defeating?
a) England
b) South Africa
c) New Zealand
d) Australia

3. Which of the following is not a part of the five agreements which were signed on 3 April 2016 between India and Saudi Arabia during visit of Prime Minster Narendra Modi?
a) Agreement on Labour Co-operation
b) Cooperation between BIS and Saudi Standards, Metrology and Quality Organization
c) Cooperation in the Field of Handicrafts for Tourism and National Heritage
d) Handing over three Mi 25 attack helicopters to Saudi Armed Forces

4. India and Germany’s Development Bank KfW on 1 April 2016 signed an agreement to provide loan assistance of 500 million Euro (about 3750 crore rupees) for the modern and sustainable metro system for which city?
a) Nagpur
b) Hyderabad
c) Lucknow
d) Patna

5. Name the temple of Maharashtra whose trust on 3 April 2016 barred all persons, men and women from entering temples sanctum.
a) Trimbakeshwar
b) Shingnapur
c) Aundhya Nagnath
d) Parali Vaijnath

6. Prime Minister Narendra Modi on 3 April 2016 gifted a gold-plated replica of the Cheraman Juma Masjid of which state to Saudi King Salman bin Abdulaziz Al Saud?
a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Uttar Pradesh
d) Assam

7. Identify the Saudi Arabia's highest civilian honour that was conferred on Prime Minister Narendra Modi on 3 April 2016.
a) The King Abdulaziz Sash
b) The Order of Abdulaziz Class 4
c) Saudi Arabian Sash
d) None of These

8. Who won men's singles title in the 2016 Miami Open that was held at the Crandon Tennis Center in Miami on 3 April 2016?
a) Rafeal NAdal
b) Novak Djokovic
c) Kei Nishikori
d) Tomas Berdych

9. Where was the finding of a triple-star system that also has a stable orbit planet in it was published?
a) The Astronomical Journal
b) Nature Journal
c) Life Science Journal
d) None of These

10. Identify the first woman who was sworn in as the Chief Minister (CM) of Jammu and Kashmir (J&K) at Raj Bhawan in Jammu on 4 April 2016.
a) Syeda Anwara Taimur
b) Shashikala Kakodkar
c) Mehbooba Mufti
d) None of These

11. What is the theme of the International Day of Mine Awareness and Assistance in Mine Action that was observed on 4 April 2016 across the World?
a) Mine Awareness Mine Action
b) Humanitarian Action is life
c) Mine Action is life action
d) Mine Action is Humanitarian Action

12. Who on 2 April 2016 was sworn in as the 9th President of Vietnam?
a) Tran Dai Quang
b) Truong Tan Sang
c) Nguyen Thị Doan
d) Hitin Kyaw

13. Identify the former A.C. Milan defender and Italy manager who died on 3 April 2016 in Milan, Italy.
a) Luigi Perversi
b) Francesco Pomi
c) Nils Liedholm
d) Cesare Maldini

14. World’s first White Tiger Safari on 3 April 2016 was inaugurated in which state?
a) West Bengal
b) Madhya Pradesh
c) Gujarat
d) Chhattisgarh

15. The 2016 Nuclear Security Summit concluded on 1 April 2016 in which of the following cities?
a) The Hague, Netherlands
b) Prague, Czech Republic
c) Washington, D.C., United States
d) Seoul, South Korea

Answers
1-(a) 6-(a) 11-(d)
2-(d) 7-(a) 12-(a)
3-(d) 8-(b) 13-(d)
4-(a) 9-(a) 14-(b)
5-(a) 10-(c) 15-(c)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 06:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9