Go Back   2022-2023 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #2  
Old April 21st, 2016, 05:26 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Re: Bank Of Baroda PO Previous Year Question Paper

As you have asked about the Bank of Baroda probationary officer (PO) previous year question paper, I am giving you some information about it, check below for the details

1.RBI’s open market operation
transactions are carried out with
a view to regulate—(A) Liquidity
in the economy
(B) Prices of essential
commodities
(C) Inflation
(D) Borrowing power of the banks
(E) All the above
2. When more than one banks
are allowing credit facilities to
one party in coordinationwith
each other under a formal
arrangement, the arrangement is
generally known as—
(A) Participation
(B) Consortium
(C) Syndication
(D) Multiple banking
(E) None of these
3. Open market operations, one
of the measures taken by RBI in
order to control creditexpansion
in the economy means —
(A) Sale or purchase of Govt.
securities
(B) Issuance of different types of
bonds
(C) Auction of gold
(D) To make available direct
finance to borrowers
(E) None of these
4. The bank rate means—(A)
Rate of interest charged by
commercial banks from borrowers
(B) Rate of interest at which
commercial banks discounted bills
of their borrowers
(C) Rate of interest allowed by
commercial banks on their deposits
(D) Rate at which RBI purchases
or rediscounts bills of exchange of
commercial banks
(E) None of these
5. What is an Indian Depository
Receipt ?(A) A deposit account
with a Public Sector Bank
(B) A depository account with any
of Depositories in India
(C) An instrument in the form of
depository receipt created by an
Indian depository against
underlying equity shares of the
issuing company
(D) An instrument in the form of
deposit receipt issued by Indian
depositories
(E) None of these
6. An instrument that derives its
value from a specified
underlying (currency, gold,
stocks etc.) is known as—(A)
Derivative
(B) Securitisation Receipts
(C) Hedge Fund
(D) Factoring
(E) Venture Capital Funding
7. Fiscal deficit is—(A) total
income less Govt. borrowing
(B) total payments less total
receipts
(C) total payments less capital
receipts
(D) total expenditure less total
receipts excluding borrowing
(E) None of these
8. In the Capital Market, the
term arbitrage is used with
reference to—(A) purchase of
securities to cover the sale
(B) sale of securities to reduce the
loss on purchase
(C) simultaneous purchase and sale
of securities to make profits from
price
(D) variation in different markets
(E) Any of the above
9. Reverse repo means—(A)
Injecting liquidity by the Central
Bank of a country through
purchase of Govt. securities
(B) Absorption of liquidity from
the market by sale of Govt.
securities
(C) Balancing liquidity with a
view to enhancing economic
growth rate
(D) Improving the position of
availability of the securities in the
market
(E) Any of the above
10. The stance of RBI monetary
policy is—(A) inflation control
with adequate liquidity for growth
(B) improving credit quality of the
Banks
(C) strengthening credit delivery
mechanism
(D) supporting investment demand
in the economy
(E) Any of the above
11. Currency Swap is an
instrument to manage—(A)
Currency risk
(B) interest rate risk
(C) currency and interest rate risk
(D) cash flows in different
currencies
(E) All of the above
12. ‘Sub-prime’ refers to—(A)
lending done by banks at rates
below PLR
(B) funds raised by the banks at
sub-Libor rates
(C) Group of banks which are not
rated as prime banks as per
Banker’s Almanac
(D) lending done by financing
institutions including banks to
customers not meeting with
normally required credit appraisal
www.examrace.com
standards
(E) All of the above
13. Euro Bond is an
instrument—(A) issued in the
European market
(B) issued in Euro Currency
(C) issued in a country other than
the country of the currency of the
Bond
(D) All of the above
(E) None of these
14. Money Laundering normally
involves—(A) placement of funds
(B) layering of funds
(C) integration of funds
(D) All of (A), (B) and (C)
(E) None of (A), (B) and (C)
15. The IMF and the World
Bank were conceived as
institutions to—(A) strengthen
international economic cooperation
and to help create a more
stable and prosperous global
economy
(B) IMF promotes international
monetary cooperation
(C) The World Bank promotes
long term economic development
and poverty reduction
(D) All of (A), (B) and (C)
(E) None of (A), (B) and (C)
16. Capital Market Regulator
is—(A) RBI
(B) IRDA
(C) NSE
(D) BSE
(E) SEBI
17. In the term BRIC, R stands
for—(A) Romania
(B) Rajithan
(C) Russia
(D) Regulation
(E) None of these
18. FDI refers to—(A) Fixed
Deposit Interest
(B) Fixed Deposit Investment
(C) Foreign Direct Investment
(D) Future Derivative Investment
(E) None of these
19. What is Call Money ?(A)
Money borrowed or lent for a day
or over night
(B) Money borrowed for more
than one day but upto 3 days
(C) Money borrowed for more
than one day but upto 7 days
(D) Money borrowed for more
than one day but upto 14 days
(E) None of these
20. Which is the first Indian
company to be listed in
NASDAQ ?(A) Reliance
(B) TCS
(C) HCL
(D) Infosys
(E) None of these
21. Which of the following is the
Regulator of the credit rating
agencies in India ?(A) RBI
(B) SBI
(C) SIDBI
(D) SEBI
(E) None of these
22. Who is Brand Endorsing
Personality of Bank of Baroda
?(A) Juhi Chawla
(B) Kiran Bedi
(C) Amitabh Bachchan
(D) Kapil Dev
(E) None of these
23. The branding line of Bank of
Baroda is—(A) International
Bank of India
(B) India’s International Bank
(C) India’s Multinational Bank
(D) World’s local Bank
(E) None of these
24. The logo of Bank of Baroda
is known as—(A) Sun of Bank of
Baroda
(B) Baroda Sun
(C) Bank of Baroda’s Rays
(D) Sunlight of Bank of Baroda
(E) None of these
25. Which of the following
statements(s) is/are True about
the exports of China which is a
close competitor of India ?(i)
China’s economic success is
basically on the fact that it exports
cheaper goods to rich
nations like the USA, etc.
(ii) In the year 2007 China’s
exports became almost 40% of its
GDP.
(iii) When compared to India
China’s share in the World Exports
is more than 30%
whereas India’s share is mere 6%
of the global exports.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Both (i) and (ii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these
26. One of the major challenges
banking industry is facing these
days is money laundering.
Which of the following
acts/norms are launched by the
banks to prevent money
laundering in general ?(A) Know
Your Customer Norms
(B) Banking Regulation Act
(C) Negotiable Instrument Act
(D) Narcotics and Psychotropic
Substance Act
(E) None of these
27. Lot of Banks in India these
days are offering M-Banking
Facility to their customers. What
is the full form of ‘M’ in ‘MBanking’
?(A) Money
(B) Marginal
(C) Message
(D) Mutual Fund
(E) Mobile Phone
www.examrace.com
28. Which of the following is/are
true about the ‘Sub-Prime
Crisis’ ? (The term was very
much in news recently.)
(i) It is a mortgage crisis referring
to credit default by the borrowers.
(ii) Sub-Prime borrowers were
those borrowers who were rated
low and were high risk
borrowers.
(iii) This crisis originated because
of negligence in credit rating of the
borrowers.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these
29. Which of the following is not
the part of the structure of the
Financial System in India ?
(A) Industrial Finance
(B) Agricultural Finance
(C) Government Finance
(D) Development Finance
(E) Personal Finance
30. Which of the following is not
the part of the scheduled
banking structure in India ?(A)
Money Lenders
(B) Public Sector Banks
(C) Private Sector Banks
(D) Regional Rural Banks
(E) State Co-operative Banks
31. As we all know Govt. of India
collects tax revenue on various
activities in the country. Which
of the following is a part of the
tax revenue of the Govt. ?
(i) Tax on Income
(ii) Tax on Expenditure
(iii) Tax on Property or Capital
Asset
(iv) Tax on Goods and Services
(A) Both (i) and (iii) only
(B) Both (ii) and (iv) only
(C) All (i), (ii), (iii) and (iv)
(D) Only (ii), (iii) and (iv)
(E) None of these
32. We very frequently read
about Special Economic Zones
(SEZs) in newspapers. These
SEZs were established with
which of the following objectives
?
(i) To attract foreign investment
directly.
(ii) To protect domestic market
from direct competition from
multinationals.
(iii) To provide more capital to
agricultural and allied activities.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these
33. Which of the following
groups of countries has almost
50% share in global emission of
carbon every year ?
(A) US, China, India, South Africa
(B) India, China, Russia, Britain
(C) South Africa, Nepal, Myanmar
(D) US, Russia, China & India
(E) None of these
34. Which of the following
correctly describes the concept
of ‘Nuclear Bank’ floated by
International Atomic Energy
Agency ?
(i) It is a nuclear fuel bank to be
shared by all the nations jointly.
(ii) It is a facility to help nations in
enrichment of uranium.
(iii) It is an agency which will
keep a close vigil on the nuclear
programme of all the
nations.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Both (i) and (iii) only
(D) Only (iii)
(E) Both (i) and (ii) only
35. Many times we read about
Future Trading in newspapers.
What is ‘Future Trading’ ?
(i) It is nothing but a trade between
any two stock exchanges wherein
it is decided to
purchase the stocks of each other
on a fixed price throughout the
year.
(ii) It is an agreement between two
parties to buy or sell an underlying
asset in the future
at a predetermined price.
(iii) It is an agreement between
stock exchanges that they will not
trade the stocks of each
other under any circumstances in
future or for a given period of
time.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)
(E) None of these
36. Inflation in India is measured
on which of the following
indexes/indicators ?(A) Cost of
Living Index (COLI)
(B) Consumer Price Index (CPI)
(C) Gross Domestic Product
(D) Wholesale Price Index (WPI)
(E) None of these
37. As per the reports published
in the newspapers a section of
society staged a demonstration at
the venue of the G-8 Summit
recently. What was/were the
issues towards which these
demonstrators were trying to
draw the attention of G-8 leaders
?(i) Food shortage which has taken
50 million people in its grip.
(ii) Inflation which has gone up
substantially across the Globe.
www.examrace.com
(iii) USA’s consistent presence in
Iraq.
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Only (iii)
(D) Both (i) and (ii) only
(E) None of these
38. Hillary Clinton formally
suspended her campaign to
ensure election of who amongst
the following for the next
President of USA ?
(A) George Bush
(B) Barack Obama
(C) John McCain
(D) Bill Clinton
(E) None of these
39. Hugo Chavez whose name
was recently in news is the—(A)
President of Congo
(B) Prime Minister of Uganda
(C) President of Venezuela
(D) Prime Minister of Brazil
(E) None of these
40. The Govt. of India has raised
the amount of the Loan Waiver
to the farmers by 20%. Now the
amount is nearly—(A) Rs. 60,000
crore
(B) Rs. 65,000 crore
(C) Rs. 72,000 crore
(D) Rs. 76,000 crore
(E) Rs. 80,000 crore
41. Delimitation Commission has
made a recommendation that
next Census should be
Panchayat-wise. When is the
next Census due ?
(A) 2010
(B) 2011
(C) 2012
(D) 2013
(E) 2015
42. The World Health
Organisation has urged that
advertisements of which of the
following should be banned to
protect youth from bad effects of
the same ?
(A) Tobacco
(B) Alcoholic drinks
(C) Junk Food
(D) Soft drinks with chemical
preservatives
(E) None of these
43. Which of the following
countries has allocated a huge
amount of US $ 10 billion to
provide relief to its earthquake
victims ?(A) Japan
(B) South Korea
(C) China
(D) South Africa
(E) None of these
44. India and Nepal have many
agreements on sharing of the
water of various rivers. Which of
the following rivers is not
covered under these agreements
?
(A) Kosi
(B) Gandak
(C) Ganga
(D) Mahakali
(E) All these rivers are covered
45. Which of the following names
is not closely associated with
space programme of India or
any other country ?
(A) CARTOSAT
(B) NLS – 5
(C) RUBIN – 8
(D) GSLV
(E) SCOPE
46. Vijay Hazare Trophy is
associated with the game of—
(A) Hockey
(B) Cricket
(C) Badminton
(D) Football
(E) Golf
47. Which of the following was
the theme of the Olympic Torch
?(A) Journey of Harmony
(B) Green World Clean World
(C) Journey of Peace
(D) Journey for Hunger-free World
(E) None of these
48. Which of the following
schemes is not a social
development Scheme ?(A) Indira
Awas Yojana
(B) Mid Day Meal
(C) Bharat Nirman Yojana
(D) Sarva Shiksha Abhiyan
(E) All are social schemes
49. Which of the following is not
a member of the ASEAN ?(A)
Malaysia
(B) Indonesia
(C) Vietnam
(D) Britain
(E) Singapore
50. Which of the following
Awards are given for excellence
in the field of Sports ?
(C) Arjun Award

Answers :

1. (E) 2. (B) 3. (A) 4. (D) 5. (C) 6. (C) 7. (D) 8. (C) 9. (A) 10. (E) 11. (D) 12. (D) 13. (C) 14. (D) 15. (D) 16.(E) 17. (C) 18. (C) 19. (A) 20. (D) 21. (D) 22. (E) 23. (B) 24. (B) 25. (C) 26. (E) 27. (E) 28. (D) 29. (E) 30. (A)31. (C) 32. (A) 33. (D) 34. (B) 35. (B) 36. (D) 37. (B) 38. (B) 39. (C) 40. (A) 41. (B) 42(A) 43. (C) 44. (C) 45. (E) 46.(B) 47. (A) 48. (C) 49. (D) 50. (C

For more, you can refer to the attached file
Attached Files Available for Download
File Type: pdf Bank of Baroda PO question paper.pdf (310.5 KB, 10 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 10:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8