Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #2  
Old April 3rd, 2016, 11:45 AM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Re: Questions and Answers Science

Some question and answers based on General Science subject as you need to prepare your son for a quiz competition in his School are as follows:

1. Which of the following is the lightest metal ?
(A) Mercury (B) Silver
(C) Lithium (D) Lead (Ans : C)

2. The most important ore of Aluminium is–
(A) Bauxite (B) Calamine
(C) Calcite (D) Galena (Ans : A)

3. The element present in the largest amount in rocks and minerals is–
(A) Carbon (B) Silicon
(C) Hydrogen (D) Aluminium (Ans : B)

4. The chemial name of Uria is–
(A) Aneurin (B) Chloroetane
(C) Carbamide (D) None of these (Ans : C)

5. Permanent hardness of water can be removed by adding–
(A) Potassium Permanganate (B) Chlorine
(C) Bleaching Powder (D) Washing Soda (Ans : D)

6. The formula of Plaster of Paris is–
(A) CaSO4 (B) CaSO4, 2H2O
(C) 2CaSO4, 4H2O (D) 2CaSO4, H2O (Ans : D)

7. Liquefied Petroleum gas (LPG) consists of mainly–
(A) Methane, Ethane and Hexane (B) Ethane, Hexane and Nonane
(C) Methane, Butane and Propane (D) Methane, Hexane and Nonane (Ans : C)

8. The metal that is present in Photo Films is–
(A) Mercury (B) Platinium
(C) Magnesium (D) Silver (Ans : D)

9. Which of the following is in liquid form at room temperature ?
(A) Cerium (B) Sodium
(C) Francium (D) Lithium (Ans : C)

10. The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called–
(A) Osmosis (B) Desiccation
(C) Efflorescence (D) Deliquescene (Ans : D)

11. Brass gets discoloured in air due to the presence of which gas in air–
(A) Carbon dioxide (B) Oxygen
(C) Hydrogen Sulphide (D) Nitrogen (Ans : C)

12. Quartz crystals normally used in quartz clocks etc. is chemically–
(A) Sodium Silicate (B) Silicon dioxide
(C) Germenium dioxide (D) A mixture of (B) and (C) (Ans : B)

13. Which of the following elements is non-radioactive?
(A) Uranium (B) Thorium
(C) Plutonium (D) Zirconium (Ans : D)

14. According to Dalton’s atomic theory the smallest particle which can exist independently is–
(A) An atom (B) A molecule
(C) A cation (D) An anion (Ans : A)

15. The recent atomic weight scale is based on–
(A) 1H1 (B) 1H2
(C) 6C12 (D) 8O16 (Ans : C)

16. The major ingredient of leather is–
(A) Carbohydrate (B) Collagen
(C) Polymer (D) Nucleic acid (Ans : B)

17. Glass is made from the mixture of–
(A) Quartz and mica (B) Sand and salt
(C) Sand and silicates (D) None of these (Ans : C)

18. Epoxy resins is used as–
(A) Moth repellants (B) Insecticides
(C) Detergents (D) Adhesives (Ans : D)

19. One fathom is equal to–
(A) 6 metres (B) 6 feet
(C) 60 feet (D) 60 cms (Ans : B)

20. What is the unit for measuring the pitch or frequency of sound ?
(A) Coulomb (B) Hum
(C) Cycles (D) Decible (Ans : D)

21. The fastest acting enzyme in the biological kingdom is–
(A) lipase (B) amylase
(C) carboxypeptidase (D) carbonic anhydrase (Ans : D)

22. Lightening cause rainfall because–
(A) It cause combination of oxygen and nitrogen (B) Some of the gas molecules become bigger
(C) It activate H2O molecule (D) Photo-electricity reaction starts (Ans : C)

23. Nitrification means–
(A) Liquifaction of nitrogen (B) Convert the atmospheric nitrogen to effective nitrogen compound.
(C) Production of nitrogen from air (D) Conversion of nitrogen to nitric acid. (Ans : B)

24. Cell membrane is–
(A) permeable (B) selectively permeable
(C) semipermeable (D) impermeable (Ans : C)

25. Polythene is industrially prepared by the polymerisation of–
(A) methane (B) styrene
(C) acetylene (D) ethylene (Ans : D)

Other General Science Quiz Questions

1. What is the biggest planet in our solar system?
2. What is the chemical symbol for the element oxygen?
3. Another name for a tidal wave is a?
4. True or false? Dogs are herbivores.
5. What is the 7th element on the periodic table of elements?
6. What is the name of the long appendage that hangs from an elephants face?
7. True or false? DNA is the shortened form of the term ‘Deoxyribonucleic acid’?
8. The highest mountain on earth is?
9. What is the name of the closest star to the earth?
10. True or false? Frogs are cold blooded animals.
11. What is the name of the element with the chemical symbol ‘He’?
12. The fear of what animal is known as ‘arachnophobia’?
13. Pure water has a pH level of a around?
14. The molten rock that comes from a volcano after it has erupted is known as what?
15. True or false? Yogurt is produced by bacterial fermentation of milk.
16. What is the name of the part of the human skeleton which protects our brain?
17. Is the compound ‘HCl’ an acid or base?
18. True or false? The fastest land animal in the world is the zebra.
19. How many bones do sharks have in their bodies?
20. What famous scientist was awarded the 1921 Nobel Prize in Physics for his work on theoretical physics?

General Science Quiz Answers

1. Jupiter
2. O
3. Tsunami
4. False - They are omnivores
5. Nitrogen
6. A trunk
7. True
8. Mount Everest
9. The sun
10. True
11. Helium
12. Spiders
13. 7
14. Lava
15. True
16. The skull
17. An acid (hydrochloric acid)
18. False (it is the cheetah)
19. 0
20. Albert Einstein
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 10:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8