Go Back   2021-2022 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics

  #2  
Old August 13th, 2012, 12:47 PM
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Re: Banking jobs entrance exam

Every bank provide entrance exam for their recruitment.
And the each entrance exam has different criteria like application form, fee, Eligibilities, dates and etc.
So tell me you want information in which bank.
After this I will tell suggest you.
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
  #3  
Old April 9th, 2014, 04:56 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: Banking jobs entrance exam

I need the details of Banking jobs entrance exam IBPS, can you provide me the same????
Reply With Quote
  #4  
Old April 9th, 2014, 05:04 PM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Default Re: Banking jobs entrance exam

Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) examination is clerks and probationary officer objective type exam contains 5 sections which includes quantitative aptitude, reasoning, English language, general awareness and the computer knowledge. Following bank participate in this examination:

Allahabad Bank
Canara Bank
Indian Overseas Bank
UCO Bank
Andhra Bank
Central Bank of India
Oriental Bank of Commerce
Union Bank of India
Bank of Baroda
Corporation Bank
Punjab National Bank
United Bank of India
Bank of India
Dena Bank
Punjab & Sind Bank
Vijaya Bank
Bank of Maharashtra
Indian Bank
Syndicate Bank

Eligibility for the IBPS Clerk
The applicant should be a graduate in any discipline with essential knowledge in computers.

Main Sections of the Exam
Reasoning – 40 marks
English Language – 40 marks
Numerical Ability – 40 marks
General Awareness and – 40 marks
Computer Knowledge. – 40 marks

IBPS question paper:

Quantitative Aptitude Questions
1 (95.6x 910.3) ÷ 92.56256 = 9?
(A) 13.14
(B) 12.96
(C) 12.43
(D) 13.34
(E) None of these
2. (4 86%of 6500) ÷ 36 =?
(A) 867.8
(B) 792.31
(C) 877.5
(D) 799.83
(E) None of these
3. (12.11)2 + (?)2 = 732.2921
(A) 20.2
(B) 24.2
(C) 23.1
(D) 19.2
(E) None of these
4.576÷ ? X114=8208
(A) 8
(B) 7
(C) 6
(D) 9
(E) None of these
5. (1024—263—233)÷(986—764— 156) =?
(A) 9
(B) 6
(C) 7
(D) 8
(E) None of these
6.? 125÷5x ?=6265
(A) 1253
(B) 1250
(C) 1245
(D) 1550
(E) None of these
7. (42)2÷6.3 x 26 =?
(A) 7182
(B) 7269
(C) 7260
(D) 7240
(E) None of these
8. Three numbers are in the ratio of 3: 4:5 respectively. If the sum of the first and third numbers is more than the second number by 52, then Which will be the largest number?
(A) 65
(B) 52
(C) 79
(D) 63
(E) None of these
9. The compound interest on a certain amount for 2 years at the rate of 8 p.c.p.a. is Rs.312. What will be the simple interest on the same amount and at the same rate and same time?
(A)Rs. 349.92
(B) Rs. 300
(C)Rs. 358.92
(D) Rs. 400
(E) None of these
10. The length of a rectangle exceeds its breadth by 7 ems. If the length is decreased by 4 cm. and the breadth is increased by 3 cms., then the area of the new rectangle will be the same as the area of the original rectangle. What will be the perimeter of the original rectangle?
(A) 45 cms.
(B) 40 cems.
(C) 50 cms.
(D) 55 cms.
(E)None of these
11. The sum of the digits of a two digit number is 12. If the new number formed by reversing the digits is greater than the original number by 54, then what will be the original number?
(A) 28
(B) 48
(C) 39
(D) 93
(E) None of these
12. In a fraction, twice the numerator is two more than the denominator. If 3 is added to the numerator and the denominator each, then the resultant fraction will be 2/3 .What was the original fraction ?
(A) 5/18
(B) 6/13
(C) 13/6
(D) 7/12
(E) None of these
13. Four-fifth of a number is 10 more than two-third of the same number. What is the number?
(A) 70
(B) 75
(C) 69
(D) 85
(E) None of these
14. A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs. 10 each. However, 5 bulbs were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs.12 each. What will be the percentage profit?
(A) 25
(B) 15
(C) 13
(D) 17
(E) None of these
15. What should come in the place of question mark (?) in the number series given below?
25, 34, 52, 79, 115,?
(A) 160
(B) 140
(C) 153
(D) 190
(E)None of these
16. What number should replace both the question marks (?) in the following question ?
?/144= 49 /?
(A) 95
(B) 76
(C) 82
(D) 84
(E)None of these
17. The sum of three consecutive even numbers is 252. What is the sum of the smallest and the largest numbers?
(A) 158
(B) 148
(C) 168
(D) 198
(E) None of these
18. If 13 men can complete a piece of work in 36 days, then in how many days will 18 men complete the same work?
(A) 16 days
(B) 20 days
(C) 26 days
(D) 30 days
(E) None of these
19. If the area of a circle is 75.44 square cm then what is the circumference of the circle?
(A) 29.2 cm
(B) 28.9 cm
(C) 30.8 cm
(D) 40.2 cm
(E) None of these
20. Girish started a business investing Rs. 45,000. After 3 months, Vijay joined him with a capital of Rs. 60,000. After another 6 months, Ankush joined them with a capital of Rs. 90,000. At the end of the year, they made a profit of Rs. 16,500. What is Girish’s share of profit ?
(A) Rs. 5,500
(B) Rs. 6,000
(C) Rs. 6,600
(D) As. 5,900
(E) None of these
21. What is the average age of a family of five members, whose ages are 42, 49, 56, 63 and 35 years respectively?
(A) 60 years
(B) 49 years
(C) 45 years
(D) 58 years
(E) None of these
22. A and B are two taps which can fill a tank individually in 10 minutes and 20 minutes respectively. However, there is a leakage at the bottom which can empty a filled tank in 40 minutes. If the tank is empty initially, how much time will both the taps take to fill the tank (leakage is still there) ?
(A) 8 minutes
(B) 7 minutes
(C) 10 minutes
(D) 15 minutes
(E) None of these
23. What is 50% of 40% of Rs. 3,450?
(A) Rs. 690
(B) As. 520
(C) Rs. 517.5
(D) Rs. 499.2
(E) None of these
24. An urn contains 9 blue, 7 white and 4 black balls. If 2 balls are drawn at random, then what is the probability that only one ball is white?
(A) 71/190
(B) 121/190
(C) 91/190
(D) 93/190
(E) None of these
25. If the price of 5 transistors and 2 pen stands is Rs. 810, then what will be the price of 7 transistors and 9 pen stands?
(A) Rs. 1,320
(B) Rs. 1,500
(C) Rs.1,150
(D) Cannot be determined
(E) None of these
26. A train B speeding with 120 kmph crosses another train C running in the same direction, in 2 minutes. If the lengths of the trains B and C be 100 m and 200 m respectively, what is the speed (in kmph) of the train C?
(A) 111
(B) 123
(C) 127
(D) 129
27. River is running at 2 kmph. It took a man twice as long to row up as to row down the river. The rate (in km/hr) of the man in still water is:
(A) 8
(B) 10
(C) 4
(D) 6
28. A merchant has 1000 kg of sugar, part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The quantity (in kg.) sold at 18% profit is:
(A) 560
(B) 600
(C) 400
(D) 640
29. A sum of money becomes Rs. 13, 380 after 3 years and Rs. 20, 070 after 6 years on compound interest. The sum (in Rupees) is:
(A) 8800
(B) 8890
(C) 8920
(D) 9040
30. A well with 14 m inside diameter is dug 10 m deep. Earth taken out of it, has been evenly spread all around it to a width of 21m to form an embankment. The height (in metres) of the embankment is:
(A) 1/2
(B) 2/3
(C) 3/4
(D) 3/5
31. A rectangular carpet has an area of 120 sq metres and a perimeter of 46 metres. The length of its diagonal (in metres) is:
(A) 11
(B) 13
(C) 15
(D) 17
32. Three numbers are in the ratio of 3:4:5 respectively. If the sum of the first and third numbers is more than the second number by 52, then which will be the largest number?
(A) 65
(B) 52
(C) 79
(D) 63
(E) None of these
33. The compound interest on a certain amount for 2 years at the rate of 8 p.c.p.a. is Rs.312. What will be the simple interest on the same amount and at the same rate and same time?
(A)Rs. 349.92
(B) Rs. 300
(C) Rs. 358.92
(D) Rs. 400
(E) None of these
34. The length of a rectangle exceeds its breadth by 7ems. If the length and breadth is decreased by 4cm. and 3 cms, then the area of the new rectangle is same as the area of the original. What will be the perimeter of the original rectangle?
(A) 45 cms.
(B) 40 cms.
(C) 50 cms.
(D) 55 cms.
(E)None of these
35. The sum of the digits of a two digit number is 12. If the new number formed by reversing the digits is greater than the original number by 54, then what will be the original number?
(A) 28
(B) 48
(C) 39
(D) 93
(E) None of these
36. In a fraction, twice the numerator is two more than the denominator. If 3 is added to the numerator and the denominator each, then the resultant fraction will be 2/3 .What was the original fraction ?
(A) 5/18
(B) 6/13
(C) 13/6
(D) 7/12
(E) None of these
37. Four-fifth of a number is 10 more than two-third of the same number. What is the number?
(A) 70
(B) 75
(C) 69
(D) 85
(E) None of these
38. A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs. 10 each. However, 5 bulbs were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs. 12 each. What will be the percentage profit?
(A) 25
(B) 15
(C) 13
(D) 17
(E) None of these
39. What should come in the place of question mark (?) in the number series given below?
25, 34, 52, 79, 115,?
(A) 160
(B) 140
(C) 153
(D) 190
(E) None of these
40. ?/144= 49 /?
(A) 95
(B) 76
(C) 82
(D) 84
(E) None of these
41. The sum of three consecutive even numbers is 252. What is the sum of the smallest and the largest numbers?
(A) 158
(B) 148
(C) 168
(D) 198
(E) None of these
42. Ajay spends 25% of his salary on house rent, 5% on food, 15% on travel, 10% on clothes and the remaining amount of Rs. 27,000 is saved. What is Ajay’s income?
(A) Rs. 60,000
(B) Rs. 80,500
(C) Rs. 60,700
(D) Rs. 70,500
(E) None of these
43. In how many different ways, can the letters of the word ‘CRISIS’ be arranged ?
(A) 150
(B) 240
(C) 120
(D) 200
(E) None of these
44. At each corner of a square park with side equal to 40 m, there is a flower bed in the form of a sector of radius 14 m. What is the area of the remaining part of the park?
(A)984 Square m
(B) 789 Square m
(C) 1014 Square m
(D) 1024 Square m
(E) None of these
45. The length of a rectangular field is thrice its breadth. If the cost of cultivating the field at Rs. 367.20 per square meter is Rs. 27,540, then what is the perimeter of the rectangle?
(A)47m
(B) 39m
(C)52m
(D)40m
(E) None of these
46. If the fractions8/5, 7/2, 9/5, 5/4, 4/5 are arranged in descending order of their values, which one will be fourth?
(A) 4/5
(B) 5/4
(C) 9/5
(D) 8/5
(E) 7/2
47. The present ages of Chetna and Shikha are in the ratio of 5:7 respectively. After 7 years, their ages will be in the ratio of 11:14 respectively. What is the difference between their ages?
(A) 9 years
(B) 4 years
(C) 5 years
(D) 7 years
(E) None of these
48. If 13 men can complete a piece of work in 36 days, then in how many days will 18 men complete the same work?
(A) 16 days
(B) 20 days
(C) 26 days
(D) 30 days
(E) None of these
49. If the area of a circle is 75.44 square cm then what is the circumference of the circle?
(A) 29.2 cm
(B) 28.9 cm
(C) 30.8 cm
(D) 40.2 cm
(E) None of these
50. Girish started a business investing Rs. 45,000. After 3 months, Vijay with Rs. 60,000 and After another 6 months, Ankush with Rs. 90,000 joined him. At the end of the year, they made a profit of Rs. 16,500. What is Girish’s share of profit?
(A) Rs. 5,500
(B) Rs. 6,000
(C) Rs. 6,600
(D) As. 5,900
(E) None of these
Answers
1. D 2. C 3. B 4. A 5. D 6. A 7. E 8. A 9. B 10. C 11. C 12. D 13. B 14. D 15. A 16. D 17. C 18. C 19. C 20. A 21. B 22. A 23. A 24. E 25. D 26. A 27. D 28. B 29. C 30. B 31. D 32. A 33. B 34. C 35. C 36. D 37. B 38. D 39. A 40. D 41. C 42. A 43. E 44. A 45. D 46. B 47. E 48. C 49. C 50. A
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options



All times are GMT +6.5. The time now is 01:21 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8