Go Back   2018-2019 StudyChaCha > >




  #1  
Old November 1st, 2014, 01:34 PM
Nilesh
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 31,630
Default

Will you provide me last year paper for the post of Ass. Pharmacist in Railway as I am looking for the same ?

Railway recruitment board conducts the recruitment examination every year for a number of posts the candidates who participate in the exam should prepare for the topics like:
General Awareness
Arithmetic
Technical Ability
Reasoning Ability
General Intelligence







Preparation tips for Examination:
Learning by writing
Set your time of study
You must have solved papers of previous years for any assistance
Up date is necessary of your knowledge.
Join any coaching centre for learn the tricks to solve the questions.

Some Preparation Books:
Upkar
Mittal
R. Gupta’s
RS Aggarwal
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
ESIC Pharmacist Exam Model Paper
Previous Paper for Railway TTE Post Exam
Assam Railway Question Paper
Railway Group D Exam Question Paper
South Indian Railway D Group Recruitment Paper
Railway Board Junior Account Assistant Model Paper
Railway Exam Question Paper for Diploma Holders
Special Railway Apprentices Previous Paper
JE (Signal) Question paper for Railway Bharti Board Ajmer
Railway Examination Question paper pattern
Special Class Railway Apprentice solved Paper
Paper Pattern of Pharmacist RRB Exam
ESIC pharmacist model que paper
Railway Technician Grade III exam Solved Paper
Railway Pharmacist Entrance Test Books
CRPF ASI Pharmacist Post Model Paper
Question paper for ESIC Pharmacist and Staff Nurse Exam
Railway Recruitment Board ASM Exam Question Paper 1
Special Class Railway Apprentice Question Paper






  #2  
Old December 13th, 2014, 11:32 AM
surat1985
Junior Member
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 1
Default railway pharmacist exam paper

please send me previous exam paper of pharmacist
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links






















  #3  
Old January 24th, 2015, 10:24 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Paper Railway Pharmacist

plz send me previous railway pharmacist question paper
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old February 4th, 2015, 07:49 PM
Ranjeet kumar@
Junior Member
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 1
Default Railway

previous question of railway pharmacist
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old February 18th, 2015, 09:59 AM
ramlagan
Guest
 
Posts: n/a
Default railway pharmacist exam paper

sir kindly help me about railway pharmacist exam paper
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old February 27th, 2015, 02:00 PM
Rahul Parik
Super Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 14,224
Default Re: railway pharmacist exam paper

You need Railway Recruitment Board (RRB) Pharmacist exam model question paper, I am giving here:

RRB pharmacist paper

1. A sub-center is meant to be there for every ……. population in Hilly areas
(a) 1000 (b) 3000 (c) 5000 (d) 10000
2 One primary health center should be there for every …….. rural
population in the plains
(a) 10000 (b) 20000 (c) 30000 (d) 40000
3 Hind Kusht Nivaran Sangh is a voluntary agency related to the disease:
(a) Tuberculosis (b) Leprosy (c) Malaria (d) Filaria
4 The colour of the center square in the vaccine vial monitor in a well
stored polio vaccine should be:
(a) White (b) Violet (c) Blue (d) Pink
5 The world Health Day is celebrated on
(a) March 1st (b) April 7th (c) July 1st (d) December 1st
6 GOBI campaign of the UNICEF includes all except:
(a) Growth monitoring (b) Observation (c) Breast feeding (d) Immunization
7 The international agency providing support for the National Blindness
Control Programme is:
(a) DANIDA (b) SIDA (c) USAID (d) CARE
8 Major symptoms of an AIDS patient is:
(a) Weight loss (b) Diarrhea (c) Fever (d) All of the above
9 The ideal weight for an adult person is calculated on the basis of his:
(a) Age (b) Height (c) Economic status (d) All of the above
10 Risk factors for developing coronary heart disease include:
(a) Smoking (b) Hypertension (c) Serum Cholesterol (d) All of the above
11 The salt intake per day should be kept to a limit of:
(a) 1 gm daily (b) 5 gm daily (c) 10 gm daily (d) 15 gm daily
12 A normal blood pressure is said to be about:
(a) 300 / 200 (b) 200 / 150 (c) 120 / 80 (d) 70 / 40
13 Pulse rate of babies is:
(a) More than adults (b) Less than adults (c) Same as adults (d) No fixed
pattern
14 Normal respiratory rates in adults is about:
(a) 5/ min (b) 10/min (c) 17/min (d) 27/min
15 Streptococcal throat infection can later lead to:
(a) Tuberculosis (b) Leprosy (c) Rheumatic heart Disease (d) Malaria
16 India’s population at present is about:
(a) Ten Thousand (b) One Million (c) One Billion (d) Ten Billion

17 While calculating birth rates the denominator used is:
(a) live births (b) mid-year population (c) census population (d) any of the
above
18 The objective of National population policy is to bring the total
fertility rates to replacement level by:
(a) 2005 (b) 2010 (c) 2015 (d) 2020
19 A woman is expected to attend the antenatal clinic at least ….. / month
during the first 7 months:
(a) one (b) twice (c) thrice (d) four times
20 On an average a normal healthy woman should gain about ….. kg of weight
during pregnancy
(a) 5 kg (b) 12 kg (c) 20 kg (d) 30 kg
21 An unimmunised mother should be given ….. doses of Tetanus toxoid
during pregnancy
(a) one (b) two (c) three (d) four
22 The extra amount of calories required during pregnancy is:
(a) 300 Kcal (b) 440 Kcal (c) 550 Kcal (d) 600 Kcal
23 At one year of age a baby should weigh around:
(a) 5 kg (b) 10 kg (c) 15 kg (d) 20 kg
24 As per Baby friendly hospital initiative breast feeding by the mother
after normal delivery should be started within:
(a) one hour (b) five hours (c) 10 hours (d) 24 hours
25 Under the ICDS programme the amount of protein provided for children
between 1-6yrs is:
(a) 5 gms (b) 10 gms (c) 15 gms (d) 20 gms
26 Father of medicine is:
(a) Hippocrates (b) Aesculapius (c) Susrutha (d) Thomas Syndenham
27 James Lind is related to the disease:
(a) small pox (b) scurvy (c) scabies (d) scoliosis
28 DPT vaccination is related to the disease:
(a) Polio (b) Measles (c) Pertussis (d) All of the above
29 Chicken pox is caused due to a:
(a) Virus (b) Bacteria (c) Fungus (d) Protozoa
30 Measles vaccine is given under the National Immunization Programme
(a) 1 month (b) 6 months (c) 9 months (d) 15 months
31 The classical triad of Rubella include:
(a) Cataract (b) Cardiac Malformation (c) Deafness (d) all of the above
32 BCG vaccination is given to protect against:
(a) Tuberculosis (b) Meningitis (c) Chicken pox (d) All of the above
33 Oral polio vaccine:

(a) Live vaccine (b) Killed vaccine (c) Freeze dried vaccine (d) Recombinant
vaccine
34 Hepatitis A virus is mainly transmitted through:
(a) facial-oral route (b) parental route (c) sexual transmission (d) blood
transmission
35 Rice water stools is seen in:
(a) Cholera (b) Typhoid (c) Salmonellosis (d) Botulism
36 DOTS is related to the disease:
(a) Leprosy (b) Tuberculosis (c) Hepatitis (d) Malaria
37 Ancylostomiasis is the other name for
(a) Hook worm (b) Round worm (c) Tape worm (d) Guinea worm
38 The worm infestation eliminated from India is:
(a) Hook worm (b) round worm (c) Tape worm (d) Guinea worm
39 Dengue fever is transmitted by:
(a) aedes (b) culex (c) anopheles (d) mansonia
40 Malaria is caused by:
(a) bacteria (b) protozoan (c) virus (d) fungus
41 The disease not present in India is
(a) dengue (b) yellow fever (c) Japanese encephalitis (d) kyasanur forest
disease
42 Leptospirosis is transmitted through:
(a) rat urine (b) rat bite (c) mosquito (d) dog bite
43 Beef tape worm is:
(a) Taenia saginata (b) Taenia solium (c) Echinococcus granulosis (d) Guenia
worm
44 Trachoma is a disease related to:
(a) eyes (b) ears (c) nose (d) throat
45 Leprosy should be treated for a minimum period of:
(a) life long (b) 20 yrs (c) 5 yrs (d) 6-12 months
46 Gonorrhea is a disease transmitted through
(a) food (b) needle prick (c) blood transfusion (d) sexually
47 Modifiable risk factors in case of hypertension include all except
(a) age (b) obesity (c) salt intake (d) alcohol intake
48 Rheumatic heart disease is related to the condition:
(a) throat infection (b) ear infection (c) eye infection (d) leg infection
49 Goiter is related to the gland:
(a) pancreas (b) thyroid (c) parotid (d) adrenals
50 Diabetes is caused due to deficiency of:
(a) insulin (b) ptyalin (c) thyroxin (d) glucagon
51 Most common cause of blindness in India is:

(a) cataract (b) glaucoma (c) refractive index (d) vitamin A deficiency
52 Barrier method of contraception is:
(a) condom (b) intraâ€â•oeuterine device (c) oral pills (d) injectables
53 One gram of protein will give …. Kcal/gm
(a) 4 (b) 9 (c) 12 (d) 15
54 The reference protein is:
(a) egg (b) milk (c) meat (d) fish
55 Limiting Amino acid in plus is:
(a) lysine (b) threonine (c) methionine (d) valine
56 The amount of protein required by an Indian adult is …… grm protein/kg
body wt.
(a) 0.5 (b) 1 (c) 5 (d) 10
57 Saturated fatty acids are all except
(a) lauric (b) palmitic (c) stearic (d) oleic
58 Deficiency of vitamin D causes
(a) rickets (b) scurvy (c) night blindness (d) all of the above
59 Pellagra is a deficiency disease caused due to the deficiency of
(a) riboflavin (b) thiamine (c) niacin (d) folate
60 Rich source of vitamin A is
(a) ripe papaya (b) ripe mango (c) green leafy vegetables (d) all of the above
61 The mineral that is associated with anemia is:
(a) calcium (b) iron (c) magnesium (d) sodium
62 Infections primarily of animals that can be transmitted through milk is
all except
(a) tuberculosis (b) brucellosis (c) Q fever (d) malaria
63 The addition of colouring agents to food is called
(a) food additives (b) food adulteration (c) food fortification (d) none of the
above
64 As per the Mid-day meal programme the meals should supply at least ……
of the total energy requirement
(a) 1/3rd (b)1/4th (c) ½ (d) 3/4th
65 The type of learning relating to skills is:
(a) cognitive (b) affective (c) psychomotor (d) all of the above
66 The average population of a village in India is estimated to be:
(a) 5000 (b) 2500 (c) 1500 (d) 550
67 The amount of bleaching powder required to disinfect 1000 liters of
water is
(a) 1.5 gms (b) 2.5 gms (c) 3.5 gms (d) 4.5 gms
68 Hardness of water can be caused due to

(a) chlorides (b) sulphates (c) nitrates (d) all of the above
69 Free and combined chlorine in water can be determined using:
(a) orthotoludine test (b) methylene blue test (c) phosphatase test (d) all
of the above
70 In a house window area should be at least …. of the floor area
(a) 1/20th (b) 1/10th (c) 1/5th (d) 1/2
71 Overcrowding is said to exist if …. no of persons over 9 yrs of age not
husband and wife, of opposite sexes are obliged to
sleep in the same room
(a) 2 (b) 3 (c) 4 (d) 5
72 The method of waste disposal in which waste is disposed along with
night soil is known as
(a) dumping (b) tipping (c) composting (d) incineration
73 The mosquito which lays its eggs on the leaves of certain aquatic
plants is
(a) aedes (b) anopheles (c) mansonia (d) culex
74 The tiger mosquito is
(a) anopheles (b) culex (c) aedes (d) mansonia
75 Biological control of mosquitoes is by using
(a) minerals oils (b) fishes (c) insecticides (d) all of the above
76 Lindane is a:
(a) DDT (b) BHC (c) malathion (d) fention
77 Zinc phosphide is an efficient
(a) rodenticide (b) insecticide (c) bactericide (d) disinfectant
78 Bird flu is caused by:
(a) virus (b) bacteria (c) fungus (d) protozoa
79 The normal human body contains
(a) 20 chromosomes (b) 25 chromosomes (c) 36 chromosomes (d) 46 chromosomes
80 Among the blood groups the blood group considered as the universal
donor is
(a) A group (b) B group (c) AB group (d) 0 group
81 The sex chromosome composition of XO is related to
(a) turners syndrome (b) klienfelters syndrome (c) super female (d) none of
the above
82 Erythroblastosis foetalis is a disease related to
(a) blood groups (b) red blood cells (c) white blood cells (d) platelets
83 Births and deaths should be registered with in
(a) 7 days (b) 14 days (c) 21 days (d) 30 days
84 The census is taken at intervals of
(a) 5 yrs (b) 10 yrs (c) 15 yrs (d) 20 yrs

85 The diseases notifiable to the WHO under the international Regulation
Act are all except
(a) cholera (b) plague (c) yellow fever (d) diphtheria
86 The best method to present data to the man on the street is:
(a) bar chart (b) pie chart (c) pictogram (d) frequency polygon
87 When a set of numbers is arranged in ascending or descending order and
the center number is taken it is called a:
(a) mean (b) median (c) mode (d) range
88 Socratic method of communication is
(a) one-way (b) two-way (c) verbal (d) non-verbal
89 The recommended illumination required for casual reading is
(a) 50 lux (b) 100 lux (c) 300 lux (d) none of the above
90 A daily exposure of …dB is about the limit people can tolerate without
substantial damage to bearing
(a) 35 (b) 55 (c) 65 (d) 85
91 The best method that can be used to teach mothers on how to use oral
rehydration solution is
(a) Lecture (b) Flash cards (c) Demonstration (d) Panel discussion
92 Message in a poster created for health education should be
(a) short (b) simple (c) direct (d) all of the above
93 Resource for health planning are:
(a) man power (b) money (c) material (d) all of the above
94 The committee that visualized the development of primary health center
is:
(a) Bhore Committee (b) Mukerji Committee (c) Chadah Committee (d) Shrivastav
Committee
95 Zila parishad is at the:
(a) Village level (b) Town level (c) Block level (d) District level
96 The drug used for tuberculosis include all except
(a) dapsone (b) rifampicin (c) ethambutol (d) isoniazid
97 Crude death rate in India as per the latest population statistics is:
(a) 25 (b) 20 (c) 15 (d) 8
98 Infant mortality rate in Kerala is about ….. / 1000 live births
(a) 67 (b) 50 (c) 25 (d) 14
99 Sex ratio in Kerala is …… / 1000 males
(a) 850 (b) 933 (c) 1000 (d) 1058
100 As per the ICDS scheme an Anganwadi worker is meant to be there for
every….population
(a) 500 (b) 1000 (c) 3000 (d) 5000

Answers
1 B 11 D 21 B 31 D 41 B 51 A 61 B 71 A 81 A 91 C
2 C 12 C 22 A 32 A 42 A 52 A 62 D 72 C 82 A 92 D
3 B 13 A 23 B 33 A 43 A 53 A 63 A 73 C 83 C 93 D
4 A 14 C 24 A 34 A 44 A 54 A 64 A 74 C 84 B 94 A
5 B 15 C 25 D 35 A 45 D 55 C 65 C 75 B 85 D 95 D
6 B 16 C 26 A 36 B 46 D 56 B 66 D 76 B 86 C 96 A
7 A 17 B 27 B 37 A 47 A 57 D 67 B 77 A 87 B 97 D
8 D 18 B 28 C 38 D 48 A 58 A 68 D 78 A 88 B 98 D
9 B 19 A 29 A 39 A 49 B 59 C 69 A 79 D 89 B 99 D
10D 20 B 30 C 40 B 50 A 60 D 70 C 80 D 90 D 100B
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old May 9th, 2015, 10:38 AM
VICKYRAWAT
Junior Member
 
Join Date: May 2015
Posts: 1
Default PREVIOUS RAILWAY PHARMACIST EXAM PAPERS

SIR PLEASE PROVIDE ME RAILWAY EXAMS MODEL PAPERS .
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old February 23rd, 2019, 07:34 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default

Sir pharmacist ki hindi may koi book
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old August 8th, 2019, 03:31 PM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Paper Railway Pharmacist

Hi guys I want to get RRB Railway Pharmacist Exam Question papers for this exam preparation so will you plz let me know from where I can do collect its paper ??
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old August 8th, 2019, 03:34 PM
Aakashd
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 43,730
Default Re: Paper Railway Pharmacist

As you want here I am giving bellow RRB Railway Pharmacist Exam Question papers on your demand :

1.What is the full form of 'ULIP', the term which was in the news recently?
(Finance and Banking terms)
1) Universal Life & Investment Plan
2) Unit Loan & Insurance Plan
3) Universal Loan & Investment Plan
4) Uniformly Loaded Investment Plan
5) Unit Linked Insurance Plan
2.Many times we read in newspapers that a company is planning to bring a
public issue. What does it mean? (Finance/Business Knowledge)
(A) Shares of the company will be issued only through public sector
organisations like banks/Central financial institutions etc.
(B) Shares of the company will be issued to general public only through primary
market.
(Q This means some stakeholders/promoters are willing to leave the company.
Hence they wish to sell their stock to the general public.
1) Only A
2) Only B
3) Only C
4) All A, B&C
5) None of these
3.Iron-ore is found in which of the following states in India? (Geography-India)
1) Punjab
2) Rajasthan
3) Orissa
4) Jammu & Kashmir
5) Uttar Pradesh
4.The G-20 Summit in June 2010 is scheduled to be held at which of the following
places? (Current Affairs - Conferences)
1) London
2) Washington
3) Tokyo
4) Paris
5) Toronto
5.Who amongst the following is NOT a famous Lawn Tennis player? (GK - Sports)
1) Cara Black
2) Mike Bryan
3) Denis Ndiso
4) Serena Williams
5) LeanderPaes
6.White Tiger is a book written by (Books and Authors)
1) RK Narayan
2) Shobhaa De
3) Khushwant Singh
4) Arundhati Roy
5) AravindAdiga
7.India's first transgenic crop was (Science and Technology - Inventions)
1) Potato
2) Brinjal
3) Sugarcane
4) Bt cotton
5) None of these
8.Which of the following schemes launched by the Government of India is a
scheme to improve the performance of the agricultural sector? (Economy -
Schemes)
1) National Horticulture Mission
2) Pulse Polio Abhiyan
3) Old Age Pension Scheme
4) Bharat Nirman Yojana
5) None of these


RRB Railway Pharmacist Exam Question papers




__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 12:07 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.42 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.