Go Back   2018-2019 StudyChaCha > StudyChaCha Discussion Forum > General Topics




  #1  
Old June 13th, 2014, 11:30 AM
Unregistered
Guest
 
Posts: n/a
Default Junion Engineer Mechnical question papers of Railway Recruitment Board Allahabad

Can you please give me the Junion Engineer Mechnical question papers of Railway Recruitment Board Allahabad?
Reply With Quote Quick reply to this message
Other Discussions related to this topic
Thread
Railway Recruitment Board junior engineering sample question papers
Railway Recruitment Board Section Engineer question papers of previous years
Previous year question papers of Junior Engineer of Railway Recruitment Board
Syllabus of Railway Recruitment Board Junior Engineer Exam
Railway Recruitment Board Junior Engineer question papers of previous years
Previous year question papers of TTE exams of Railway Board
Railway Board Group D exam Model question papers
Anna University 6th semester question papers of Mechnical Engineering
Railway Recruitment Group D Previous Years Question Papers
Railway Recruitment Question Papers
Railway Recruitment Cell group D question papers free download
Railway Recruitment Board question papers of previous years free download PDF
Railway Recruitment Board Secunderabad Group D previous years question papers
Junion Engineer Electrical question papers of Railway Recruitment Board Gorakhpur
Railway Recruitment Board Accounts Clerk question papers of previous years
Railway board Junior Account Assistant position Model question papers
Railway Recruitment Board previous year question papers of Assistant Loco Pilot
Railway Recruitment Board Chennai modal question papers
Railway Recruitment Board ASM Exam Question Paper 1
Railway Recruitment Board Ajmer Jr. Engineer Previous year question papers






  #2  
Old June 13th, 2014, 11:33 AM
Sashwat's Avatar
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 35,856
Default Re: Junion Engineer Mechnical question papers of Railway Recruitment Board Allahabad

As you want to get the Junion Engineer Mechnical question papers of Railway Recruitment Board Allahabad so here is the information of the same for you:

RRB Engineering Solved Question Papers

1. A parabolic curve introduced between straight and a circular curve or between two branches of a compound curve
for ease, comfort and safety of movement of trains on curve is called:
(a) Spur curve (b) Transition curve
(c) Summit curve (d) Valley curve
Ans : B
2. The staggered rails joints are usually provided on:
(a) Bridge (b) Curves (c) Branching (d) Tangents
Ans : B
3. The track capacity can be increased by:
(a) Faster movement of trains on the track
(b) By using more powerful engines
(c) All the above
(d) None of the above
Ans : C
4. The railway station at which a track line meets a main line is called:
(a) terminal station (b) flag station
(c) way side station (d) junction station
Ans : D
5. The limiting value of super elevation of board gauge in Indian Railways is:
(a) 16.50 cm (b) 30 cm (c) 15 cm (d) 10 cm
Ans : A
6. The chart used for recording the condition of track is known as:
(a) Rolling chart (b) Track chart
(c) Hallade chart (d) Vibro chart
Ans: C
7. The most common system of signaling in India is the …… system.
(a) automatic block (b) section clear system
(c) absolute block (d) pilot guard system
Ans : C
8. The feeder gauge …. is commonly used for feeding raw materials to big Government manufacturing concerns as
well as to private factories such as steel plants, oil refineries, sugar factories etc.
(a) 0.6096 m (b) 0.792 m (c) 1m (d) 1.676 m
Ans : A
9. Which one of the following bolts is not used in rail track:
(a) Fang bolt (b) Eye bolt (c) Rag bolt (d) Fish bolt
Ans : B
10. The gradient which requires one or more additional locomotive for hauling the load over the gradient is called:
(a) Up-gradient (b) Pusher gradient
(c) Steep gradient (d) Momentum gradient
Ans : B
11. Points and crossings are provided for change of ….on permanent ways.
(a) gauge (b) direction and gradient
(c) direction (d) gradient
Ans : C

12. In locomotive ‘hunting’ is:
(a) Movement of locomotive in vertical plane perpendicular to its movement along the track
(b) Sinuous path taken by engine as against the alignment of the track
(c) Motion after brakes have been applied
(d) Combination of A and B above
Ans : D
13. The rails which get battered due to action of wheels over the end of the rails are called:
(a) Hogged rails (b) Roaring rails
(c) Creep rails (d) Bucking rails
Ans : A
14. In broad gauge, the clear horizontal distance between the inner faces of two parallel rails forming the track is:
(a) 1 m (b) 1.676 m (c) 0.6096 m (d) 0.792 m
Ans : B
15. As per Indian standard, the recommended width of ballast section at foot level of rails for broad gauge tracks
should be:
(a) 4.38 m (b) 3.35 m (c) 1.83 m (d) 2.25 m
Ans : B
16. The minimum length of a passenger platform for broad gauge railway should not be less than:
(a) 305 m (b) 183 m (c) 495 m (d) 250 m
Ans : A
17. Generally the shape of fish plate is:
(a) elliptical (b) bone shaped (c) circular (d) rectangular
Ans : B
18. For wooden sleepers, size of the ballast should be:
(a) 2.54 cm (b) 10.16 cm (c) 3.8 cm (d) 5.1 cm
Ans : C
69. The length of track under the control of a Ganger is:
(a) 10 to 15 Km (b) 5 to 6 KM
(c) 3 to 5 KM (d) 1 to 2 KM
Ans : B
20. The maximum rising gradient which is provided keeping the power of locomotive in view, is called
(a) Momentum gradient (b) Pusher gradient
(c) Down gradient (d) Ruling gradient
Ans : D
21. The latest system of signaling introduced is:
(a) C.T.C. system (b) pilot guard system
(c) section clear system (d) automatic block system
Ans : A
22. Detonating signals are used:
(a) for noisy engines
(b) during foggy and cloudy weather
(c) for deaf drivers
(d) not now, were in use in nineteenth century only
Ans : B

23. The number of fish bolts used for joining the rails with the help of fish plates, is generally:
(a) 4 (b) 8 (c) 2 (d) 6
Ans : A
24. The Railways provided underground at a depth of about 18 m or more are called:
(a) Mono railway (b) Underground railway
(c) Railway (d) Tube railway
Ans : D
25. The art of providing an outward slope of …. to the treads of wheels of rolling stock is known as coning of wheels.
(a) 1 in 30 (b) 1 in 10 (c) 1 in 4 (d) 1 in 20
Ans : D
26. The process of connecting a track length by an electric circuit is known as track circuiting and the sleepers which
are suitable for it are:
(a) cast iron sleepers (b) steel sleepers
(c) wooden sleepers (d) all above are suitable
Ans : C
27. The movable tapered end of the tongue rail is known as:
(a) heel of switch (b) toe of switch
(c) stretcher bar (d) throw of switch
Ans : B
28. The yard where trains and other loads are received, sorted out, trains formed and dispatched onwards are known
as:
(a) locomotive yard (b) goods yard
(c) marshalling yard (d) station yard
Ans : C
29. Wider gauge permits:
(a) sleeper gradients (b) low axle load
(c) higher operating speeds (d) sharp curves
Ans : C
30. Which one of the following is expected to have shorter life?
(a) Steam engine (b) Diesel engine
(c) Electric engine (d) Shunting engine
And : B
31. The movable end of the tapered rail, by means of which the flanged wheels of the train are diverted from one track
to another is known as:
(a) Toe (b) Stud (c) Heel (d) Flare
Ans : A
32. The creep in rails is measured in:
(a) cm/kg (b) cm (c) Kg/cm (d) kg cm
Ans : B
33. When a rail loses its weight by 5%, it should be renewed and the old one can be used on unimportant tracks, but
the rails which have lost their weight by more than …., should not be used on any track under any circumstances.
(a) 8% (b) 33.3% (c) 10% (d) 20%
Ans : C
34. In railways, super elevation is provided to:
(a) facilitate drainage

(b) counteract the centrifugal push
(c) counteract the centripetal pull
(d) have all the effects mentioned above
Ans : B
35. The additional track connected to main line at both of its ends is called:
(a) running line (b) loop line
(c) main line (d) none are correct
Ans : B
36. The rails which help in channelising the wheels in their proper routes are known as:
(a) Guard rails (b) Wing rails? (c) Check rails (d) Lead rails
Ans : B
37. The shape of wheels of rolling stock is:
(a) Tapered with flange on outside
(b) Parallel with flange on inside
(c) Tapered with flange on inside
(d) Parallel with flange on outside
Ans : C
38. The maximum gradient for broad gauge in station yards in Indian Railways is:
(a) 1 in 100 (b) 1 in 1000 (c) 1in 200 (d) 1 in 400
Ans : D
39. The force which resists the forward movement and speed of train is called:
(a) Track modulus (b) Hauling resistance
(c) friction (d) Tractive resistance
Ans : D
4. The tractive resistance of the route in railways as compared to roadways will be:
(a) same (b) more (c) low (d) not comparable
Ans : C
41. Sand is used as ballast incase of:
(a) steel sleepers
(b) wooden sleepers
(c) reinforced concrete sleepers
(d) cast iron sleepers
Ans : D
42. Arm type fixed signals, fitted on a vertical post fixed at the side of a track, are called:
(a) Warner signals (b) Starter signals
(c) Semaphore signals (d) Cab signals
Ans : C
43. The Railway provided just below the ground level are called:
(a) Tube railway (b) Underground railway
(c) Mono railway (d) Railway
Ans : B
44. When a railway line crosses a valley, a ridge like structure consisting of a series of piers, piles or trestles on which
steel girders are placed and which is constructed usually for small spans is known as:
(a) Bridge (b) Tunnel (c) Viaduct (d) Aqueduct
Ans : C

45. Creeping of rails will be reduced by using:
(a) Bearing plates (b) Spikes (c) Chairs (d) Anchors
Ans : D
46. The railway track from which a train is to be diverted is called:
(a) branch track (b) points and crossing
(c) main or through track (d) all above
Ans : C
47. An expansion gap of …. is usually kept between the adjoining rail ends to allow for expansion of rail, due to
variation in temperature.
(a) 1 to 3 mm (b) 10 to 15 mm
(c) 6 to 8 mm (d) 3 to 5 mm
Ans : C
48. Generally the weight/metre of the rails used in broad gauge is:
(a) 55 kg (b) 45 kg (c) 35 kg (d) 65 kg
Ans : A
49. A dynamometer car is used for:
(a) Tourists (b) Dinning facilities
(c) Inspection of administrative officers
(d) Recording the condition of track
Ans : D
50. Which of the following is not a part of rail engine?
(a) Tender (b) Stream turbine (c) Boiler (d) Fire box
Ans : B

Railway Engineering Exam Solved Questions:
1. The limiting value of super elevation of board gauge in Indian Railways is:
(a) 16.50 cm (b) 30 cm (c) 15 cm (d) 10 cm
Ans : A
2. Which of the following is not a part of rail engine?
(a) Tender (b) Stream turbine (c) Boiler (d) Fire box
Ans : B
3. The staggered rails joints are usually provided on:
(a) Bridge (b) Curves (c) Branching (d) Tangents
Ans : B
4. In broad gauge, the clear horizontal distance between the inner faces of two parallel rails forming the track is:
(a) 1 m (b) 1.676 m (c) 0.6096 m (d) 0.792 m
Ans : B
5. Generally the shape of fish plate is:
(a) elliptical (b) bone shaped (c) circular (d) rectangular
Ans : B
6. The track capacity can be increased by:
(a) Faster movement of trains on the track
(b) By using more powerful engines
(c) All the above
(d) None of the above
Ans : C
7. Detonating signals are used:
(a) for noisy engines
(b) during foggy and cloudy weather
(c) for deaf drivers
(d) not now, were in use in nineteenth century only
Ans : B
8. Wider gauge permits:
(a) sleeper gradients (b) low axle load
(c) higher operating speeds (d) sharp curves
Ans : C
9. The railway station at which a track line meets a main line is called:
(a) terminal station (b) flag station
(c) way side station (d) junction station
Ans : D
10. Points and crossings are provided for change of ….on permanent ways.
(a) gauge (b) direction and gradient
(c) direction (d) gradient
Ans : C

11. The chart used for recording the condition of track is known as:
(a) Rolling chart (b) Track chart
(c) Hallade chart (d) Vibro chart
Ans: C
12. The most common system of signaling in India is the …… system.
(a) automatic block (b) section clear system
(c) absolute block (d) pilot guard system
Ans : C
13. The feeder gauge …. is commonly used for feeding raw materials to big Government manufacturing concerns as
well as to private factories such as steel plants, oil refineries, sugar factories etc.
(a) 0.6096 m (b) 0.792 m (c) 1m (d) 1.676 m
Ans : A
14. A parabolic curve introduced between straight and a circular curve or between two branches of a compound curve
for ease, comfort and safety of movement of trains on curve is called:
(a) Spur curve (b) Transition curve
(c) Summit curve (d) Valley curve
Ans : B
15. The railway track from which a train is to be diverted is called:
(a) branch track (b) points and crossing
(c) main or through track (d) all above
Ans : C
16. An expansion gap of …. is usually kept between the adjoining rail ends to allow for expansion of rail, due to
variation in temperature.
(a) 1 to 3 mm (b) 10 to 15 mm
(c) 6 to 8 mm (d) 3 to 5 mm
Ans : C
17. Which one of the following bolts is not used in rail track:
(a) Fang bolt (b) Eye bolt (c) Rag bolt (d) Fish bolt
Ans : B
18. The gradient which requires one or more additional locomotive for hauling the load over the gradient is called:
(a) Up-gradient (b) Pusher gradient
(c) Steep gradient (d) Momentum gradient
Ans : B
19. In locomotive ‘hunting’ is:
(a) Movement of locomotive in vertical plane perpendicular to its movement along the track
(b) Sinuous path taken by engine as against the alignment of the track
(c) Motion after brakes have been applied
(d) Combination of A and B above
Ans : D
20. The rails which get battered due to action of wheels over the end of the rails are called:
(a) Hogged rails (b) Roaring rails
(c) Creep rails (d) Bucking rails
Ans : A

21. As per Indian standard, the recommended width of ballast section at foot level of rails for broad gauge tracks
should be:
(a) 4.38 m (b) 3.35 m (c) 1.83 m (d) 2.25 m
Ans : B
22. The minimum length of a passenger platform for broad gauge railway should not be less than:
(a) 305 m (b) 183 m (c) 495 m (d) 250 m
Ans : A
23. For wooden sleepers, size of the ballast should be:
(a) 2.54 cm (b) 10.16 cm (c) 3.8 cm (d) 5.1 cm
Ans : C
24. The length of track under the control of a Ganger is:
(a) 10 to 15 Km (b) 5 to 6 KM
(c) 3 to 5 KM (d) 1 to 2 KM
Ans : B
5. The maximum rising gradient which is provided keeping the power of locomotive in view, is called
(a) Momentum gradient (b) Pusher gradient
(c) Down gradient (d) Ruling gradient
Ans : D
26. The latest system of signaling introduced is:
(a) C.T.C. system (b) pilot guard system
(c) section clear system (d) automatic block system
Ans : A
27. The maximum gradient for broad gauge in station yards in Indian Railways is:
(a) 1 in 100 (b) 1 in 1000 (c) 1in 200 (d) 1 in 400
Ans : D
28. The force which resists the forward movement and speed of train is called:
(a) Track modulus (b) Hauling resistance
(c) friction (d) Tractive resistance
Ans : D
29. The number of fish bolts used for joining the rails with the help of fish plates, is generally:
(a) 4 (b) 8 (c) 2 (d) 6
Ans : A
30. The Railways provided underground at a depth of about 18 m or more are called:
(a) Mono railway (b) Underground railway
(c) Railway (d) Tube railway
Ans : D
31. The creep in rails is measured in:
(a) cm/kg (b) cm (c) Kg/cm (d) kg cm
Ans : B
32. The art of providing an outward slope of …. to the treads of wheels of rolling stock is known as coning of wheels.
(a) 1 in 30 (b) 1 in 10 (c) 1 in 4 (d) 1 in 20
Ans : D
33. The process of connecting a track length by an electric circuit is known as track circuiting and the sleepers which
are suitable for it are:

(a) cast iron sleepers (b) steel sleepers
(c) wooden sleepers (d) all above are suitable
Ans : C
34. The yard where trains and other loads are received, sorted out, trains formed and dispatched onwards are known
as:
(a) locomotive yard (b) goods yard
(c) marshalling yard (d) station yard
Ans : C
35. Which one of the following is expected to have shorter life?
(a) Steam engine (b) Diesel engine
(c) Electric engine (d) Shunting engine
And : B
36. The movable end of the tapered rail, by means of which the flanged wheels of the train are diverted from one track
to another is known as:
(a) Toe (b) Stud (c) Heel (d) Flare
Ans : A
37. When a rail loses its weight by 5%, it should be renewed and the old one can be used on unimportant tracks, but
the rails which have lost their weight by more than …., should not be used on any track under any circumstances.
(a) 8% (b) 33.3% (c) 10% (d) 20%
Ans : C
38. A dynamometer car is used for:
(a) Tourists (b) Dinning facilities
(c) Inspection of administrative officers
(d) Recording the condition of track
Ans : D
39. When a railway line crosses a valley, a ridge like structure consisting of a series of piers, piles or trestles on which
steel girders are placed and which is constructed usually for small spans is known as:
(a) Bridge (b) Tunnel (c) Viaduct (d) Aqueduct
Ans : C
40. The movable tapered end of the tongue rail is known as:
(a) heel of switch (b) toe of switch
(c) stretcher bar (d) throw of switch
Ans : B
41. In railways, super elevation is provided to:
(a) facilitate drainage
(b) counteract the centrifugal push
(c) counteract the centripetal pull
(d) have all the effects mentioned above
Ans : B
42. The rails which help in channelising the wheels in their proper routes are known as:
(a) Guard rails (b) Wing rails? (c) Check rails (d) Lead rails
Ans : B
43. The shape of wheels of rolling stock is:
(a) Tapered with flange on outside

(b) Parallel with flange on inside
(c) Tapered with flange on inside
(d) Parallel with flange on outside
Ans : C
44. The tractive resistance of the route in railways as compared to roadways will be:
(a) same (b) more (c) low (d) not comparable
Ans : C
45. Sand is used as ballast incase of:
(a) steel sleepers
(b) wooden sleepers
(c) reinforced concrete sleepers
(d) cast iron sleepers
Ans : D
46. Arm type fixed signals, fitted on a vertical post fixed at the side of a track, are called:
(a) Warner signals (b) Starter signals
(c) Semaphore signals (d) Cab signals
Ans : C
47. The Railway provided just below the ground level are called:
(a) Tube railway (b) Underground railway
(c) Mono railway (d) Railway
Ans : B
48. Creeping of rails will be reduced by using:
(a) Bearing plates (b) Spikes (c) Chairs (d) Anchors
Ans : D
49. Generally the weight/metre of the rails used in broad gauge is:
(a) 55 kg (b) 45 kg (c) 35 kg (d) 65 kg
Ans : A
50. The additional track connected to main line at both of its ends is called:
(a) running line (b) loop line
(c) main line (d) none are correct
Ans : B

Contact Details:
Railway Recruitment Board
Subedarganj,
Allahabad,
Uttar Pradesh 211011 ‎
India

Map Location:
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Our Latest Videos
Sponsored Links






















Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 10:10 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 PL2

1 2 3 4 5 6 7 8 9