Go Back   2019-2020 StudyChaCha > >




  #2  
Old June 12th, 2014, 01:41 PM
Nilesh
Super Moderator
 
Join Date: Nov 2011
Default Re: BOB Clerical Exam General Awareness Question Papers

As per your request here I am sharing the General Awareness Question Paper of Bank of Baroda (BOB) Clerical Exam

1. Who amongst the following returned to earth after a long 195 days stay in space ?

(a) Angei Brewer

(b) Mike Leinbach

(c) Shruti Vadera

(d) Sunita Williams

(e) None of these
2. European leaders agree on treaty was the news in leading news paper in recent past . Which of the following was the treaty on which leaders were of diverse views (Pick up the correct statement) ?



1. The treaty was to make the EURO money a universal currency for all financial / monetary transaction done by all the member countries w.e.f. April 2009.

2. Treaty was to defunct constitution of the European Union by a new one.

3. Poland one of the newest members of the union was threatening to use its veto power if any change is done in the present set up of the organization.

(a) only 1

(b) only 2

(c) only 3

(d) Both 1 and 2

(e) Both 2 and 3

3. Madhesi national liberation front (MNLF) is an organization active in which of the following countries ?

(a) Pakistan

(b) Myanmar

(c) Uganda

(d) Iran

(e) Nepal

4. Which of the following sector banks brought its equity share (follow on public issue) for the price was set as Rs. 940 per equity ?

(a) ICICI Bank

(b) Karnataka Bank

(c) UTI Bank

(d) HDFC Bank

(e) None of these

5. Which of the following States achieved 100% financial inclusion (each and every family in the state has at least one bank account). ?

(a) Delhi

(b) Maharashtra

(c) West Bengal

(d) Kerala

(e) None of these

6. Who amongst the following has taken over as the chairman of the 18th Law Commission set-up recently ?

(a) Justice A.R.Lakshmanan

(b) Justice Bhagwan Das Rana

(c) Justice T.L.Venkatraman Iyer

(d) Mrs. Suryakanta Patil

(e) None of these

7. Who amongst the following actors won the award for Best actor in 8th International Film Academy Award Ceremony held recently?

(a) Saif Ali Khan

(b) Sanjay Dutt

(c) Arshad Warsi

(d) Abhishek Bachchan

(e) Hrithik Roshan

8. The world Economic forum was held recently in –

(a) Malaysia

(b) Kuwait

(c) Iran

(d) Brazil

(e) Indonesia

9. ‘Dausa’ which has been in news recently is a town in –

(a) Gujarat

(b) Madhya Pradesh

(c) Bihar

(d) Uttar Pradesh

(e) Rajasthan

10. Which of the following countries has decided to build a road to the Base camp of Mt. Everest ?

(a) India

(b) China

(c) Nepal

(d) Myanmar

(e) None of these

11.India has different categories of Commercial banks. Which of the following is not one such category?

(1) Private Banks

(2) Commodity Banks

(3) Nationalised Banks

(4) Co-operative Banks

(5) Foreign Banks

12.Who amongst the following was the Captain of the Indian cricket team which won the Twenty20 World Cup2007 ?

(1) Yuvraj Singh

(2) M.S. Dhoni

(3) Rahul Dravid

(4) Sourav Ganguly

(5) None of these

13.Which of the following organisations / agencies has established a fund known as Investor Protection Fund ?

(1) SEBI

(2) NABARD

(3) Bombay Stock Exchange

(4) Ministry,.of Health

(5) None of these

14.Which of the following types of banks are allowed to operate foreign currency accounts ?

(A) Foreign Banks

(B) Regional Rural Banks

(C) Nationalised Banks

(1) Only A

(2) Only B

(3) Only C

(4) All A, B & C

(5) None of these

15. Which of the following countries does not play international cricket?

(1) Russia

(2) England

(3) South Africa

(4) Pakistan

(5) India

16.Many times we read in financial newspapers about FII’. What is the full form of FII ?

(1) Final Investment in India

(2) Foreign Investment in India

(3) Formal Investment in India

(4) Fair Institutional Investment

(5) Foreign Institutional Investment

17.One of the former Prime Ministers of which of the following countries was detained in house arrest for a short period after his/her return from a long exile?

(1) Germany

(2) France

(3) Pakistan

(4) Brazil

(5) None of these

18. Benazir Bhutto is associated with which of the following political parties?

(1) Muslim League

(2) Pakistan People’s Party

(3) Pakistan National Congress

(4) Islamic Movement of Pakistan

(5) None of these

19.Manmohan Singh called George Bush to explain the difficulties he is having in implementing agreements related with which of the following with USA?

(l}Supply of Sugar

(2) Civilian Nuclear Cooperation

(3) Purchase o£ Fighter Planes

(4) Purchase of Gas/Petroleum

(5) None of these

20.The Orange Coalition Government was formed once again in which of the following countries?

(1) Russia

(2) Ukraine

(3) France

(4) Germany

(5) None of these

21.Who amongst the following leaders from USA visited Israel and Palestinian West Bank so that a solution to the Israel and Palestinian problem can be worked out?

(1) George Bush

(2) Al Gore

(3) Bill Clinton

(4) Condoleezza Rice

(5) None of these

22.Which of the following countries is not happy with the USA’s decision to award a Congressional Medal to Dalai Lama of Tibet?

(1) India

(2) Pakistan

(3) Nepal

(4) Myanmar

(5) China

23.India won the ONGC Nehru Cup Football Tournament 2007 by beating

(1) Syria

(2) Pakistan

(3) Britain

(4) France

(5) None of these

24.Shinzo Abe who was on a visit to India in recent past is the

(1) Prime Minister of South Korea

(2) Prime Minister of North Korea

(3) Prime Minister of Japan

(4) President of South Korea

(5) None of these

25.Hem Dutta who was honoured with the prestigious Rajiv Gandhi National Sadbhawana Award 2007 is a famous

(1) author

(2) social activist

(3) player

(4) film producer

(5) scientist

26.The World Athletics Championship 2007 was organised in

(1) Beijing

(2) New Delhi

(3) Osaka

(4) Dhaka

(5) London

27.As per the recent agreement between India and one other country the Indian Rupee can be easily swapped with

(1) Taka

(2) Riel

(3) Kyat

(4) Yen

(5) Rubble

28.India’s Foreign Exchange Reserves declined sharply in recent past. What was the main reason for the same?

(1) Heavy demand of the same by foreign tourists

(2) Import of wheat from Pakistan & South Korea

(3) Appreciation of Rupee Value

(4) Instability in coalition government in Centre

(5) None of these

29.Asia Pacific Economic Cooperation Business Meet was organised in September 2007 in

(1) New Delhi

(2) Beijing

(3) Tokyo

(4) London

(5) Sydney

30.India launched which of the following satellites in September 2007?

(1) EDUSAT

(2) METSAT

(3) CROSAT-IIB

(4) INSAT-4CR

(5) None of these

Answers

1. (d)

2. (b)

3. (e)

4. (a)

5. (d)

6. (a)

7. (e)

8. (a)

9. (e)

10. (b)

11. (2)

12. (2)

13. (1)

14. (3)

15. (1)

16. (5)

17. (3)

18. (2)

19. (2)

20. (2)

21. (4)

22. (5)

23. (1)

24. (3)

25. (2)

26. (3)

27. (5)

28. (3)

29. (5)

30. (4)


BOB Clerk Exam General Awareness Question Paper
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links






















  #3  
Old October 8th, 2015, 06:11 PM
Unregistered
Guest
 
Default Re: BOB Clerical Exam General Awareness Question Papers

I am interested in making my career in banking line and for this I have decided to give the BOB (Bank of Baroda) Clerical Exam. Will you please provide me some BOB Clerical Exam General Awareness Question Papers so that I can do exam prep?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old October 8th, 2015, 06:18 PM
Vinodt
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2013
Default Re: BOB Clerical Exam General Awareness Question Papers

In Bank of Baroda exam following subjects are asked.

1. Mathematics (Quantitative Aptitude)
2. English Section
3. Reasoning Section
4. Aptitude
5. General Knowledge
6. Current Affairs

Sample Questions on General Awareness for Bank of Baroda:

1. The Name of Abdul Karim Telgi is associated with:
(1) Oil for Food scam
(2) Stamp Paper scam
(3) Fodder scam
(4) MP LAD’s Fund scam
(5) Shares scam

2. Match the following books with their authors:
(A) In Line of Fire (i) Pervez Musharraf
(B) My Name is Red (ii) Orhan Pamuk
(C) Call of Honour (iii) Sagarika Ghose
(D) Blind Faith (iv) Jaswant Singh
A B C D
(1) (ii) (i) (iii) (iv)
(2) (ii) (i) (iv) (iii)
(3) (i) (iii) (iv) (ii)
(4) (iii) (i) (ii) (iv)
(5) (iv) (ii) (i) (iii)

3. Consider the following statements about Jawaharlal Nehru
National Urban Renewal Mission:
(i) The budget for the scheme is approximately Rs 1000 crore.
(ii) It will cover 100 cities having population over one million.
(iii) It is aimed at infrastructure and the poor.
Which of the above is NOT true?
(1) (iii) only
(2) (i) and (ii) only
(3) (i) and (iii) only
(4) All (i), (ii) and (iii)
(5) None of the above

4. The Tarapore Committee Report is concerned with which of the following:
(1) SEZs (2) SBI (3) RBI
(4) Exim policy (5) Capital A/c convertibility

5. Out of the following options regarding the Railway Budget announcements, 2006, which of these is not true?
(1) Major railway stations will have ATMs and cybercafes
(2) Central budgetary support of nearly Rs 7500 crores
(3) AC fares brought down
(4) The railways generated resources worth Rs 13,000 crores internally
(5) Railway safety fund was Rs 100 crores

As per your request here I am providing you the BOB Clerical Exam General Awareness Question Papers so that you can do exam preparation well. Please find the below attachment for downloading the papers:

BOB paper








Books for doing exam preparation:

Logical and Reasoning by Arun Sharma

Upkars General knowledge by Khanna and Verma

Mathematics by

Dr.Lal & Jain [Upkar Publication]

English by

R.P.Sharma

Idioms and Phrases [Arihant Publication]

English Grammar by Wren and Martin

Thesaurus

Indian Constitution by Roay and Mukherjee
Attached Files Available for Download
File Type: pdf BOB paper1.pdf (1.32 MB, 10 views)
__________________
Answered By StudyChaCha Member
Reply With Quote Quick reply to this message
Reply


Reply to this Question / Ask Another Question
Your Username: Click here to log in

Message:
Options

Forum Jump


All times are GMT +6.5. The time now is 06:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.42 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.